Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - mikkohuo

Sivuja: 1 [2]
21
Xubuntussa ei toimi tavalliset näppäinkomennot, kuten alt+tab tai alt+f4. Kun teen uuden käyttäjätilin, niin komennot kuitenkin toimii. Jossain omalla tililläni on siis jotain hämärää. Olen poistellut omasta kotihakemistostani xfce:tä koskevia tiedostoja, mutta silti ei vaan lähde toimimaan. Tähän liittyy vielä sellainen, että Num Lock ja Scroll Lock eivät myöskään toimi xfce:n puolella. Mistähän vikaa osaisi etsiä?

22
Tasan vuosi sitten on kirjoitettu tälle foorumille ensimmäinen viesti! Sen jälkeen onkin sitten tapahtunut paljon ja Ubuntun Suomen käyttäjäyhteisöstä on, mitä ilmeisimmin kasvanut aktiivisin suomalainen Linux-yhteisö.

Tässä muutamia lukuja foorumin tilastoista. Vuodessa foorumille on:

liittynyt 1941 jäsentä (5,33 päivässä)
kirjoitettu 22000 viestiä (61,27 päivässä)
Ylivoimaisesti aktiivisin jäsen on ollut janne yli 2200 viestillä!

Kannattaa tsekata tilastoja tarkemmin.

Foorumi ja yhteisö on mielestäni toiminut todella hienosti! Täältä on saanut apua niin aloittelijat kuin kokeneemmat. Jään mielenkiinnolla odottelemaan, mitä foorumin seuraava vuosi ja ennen kaikkea pitkään odotettu Dapperin julkaisu tuo tullessaan!



23
Ubuntun kehitysversio / Repository suomeksi?
« : 13.05.06 - klo:19.30 »
Dapperissa on käännetty repository sanalla ohjelmakanava. Tämä on ainakin minulle ihan uusi. Pitäisiköhän sopia joku termi, mitä käytettäisiin johdonmukaisesti suomennoksena? Ainakin seuraaviin olen törmännyt eri yhteyksissä:

-pakettivarasto
-pakettilähde
-ohjelmalähde
-ohjelmavarasto
-asennuslähde

Tähän sekavuuteen olisi hyvä saada joku tolkku...

24
Dapperiin päivitys ei oikein mennyt putkeen. Muut ongelmat sain korjattua, mutta en enää pysty kirjautumaan graafisiin ympäristöihin. GDM, KDM ja XDM heittävät kaikki kirjautumisen jälkeen takaisin kirjautumisruutuun. Ilmeisesti X-starttaa uudestaan?! Mistähän tätäkin osaisi lähteä selvittämään?

25
Vanha puhelin sanoi työsopimuksensa irti. Jos en saa sitä enää toimimaan niin uuden osto on edessä. Onko siis kokemuksia ja suosituksia puhelimesta, joka toimisi hyvin yhteen Ubuntun kanssa? Lähinnä toivomuslistalla on kalenteritoimintojen synkkaus ja gprs-yhteys ajatellen mahdollista tulevaa kannettavaa.

26
Yleistä keskustelua / Ubuntu shop
« : 03.04.06 - klo:22.50 »
Onkos kukaan tilannut tuolta mitään?

http://www.cafepress.com/ubuntushop

Kokemuksia?

27
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Ubuntu tutuksi wikikirja
« : 29.03.06 - klo:21.51 »
Aloitin tänään kasaamaan Ubuntu tutuksi wikikirjaa (http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi). Ideana on siis kirjoittaa opaskirja uudelle Ubuntun käyttäjälle, joka ei ole ennen käyttänyt Linuxia. Artikkelit olisi hyvä kirjoittaa mahdollisimman selkokielisesti huomioiden kohderyhmä.

Tekstiä on jo jonkun verran, mutta kirjoitettavaa varmasti riittää pitkäksi aikaa. Tein jonkinlaisen jäsentelyn kirjan rakenteeksi, jotta homma lähtisi liikkeelle. Rakenne varmaan muovaantuu prosessin edetessä. Olisi toivottavaa, että artikkelit nivoutuisivat muuhun sisältöön, jotta syntyisi yhtenäinen kokonaisuus. Useinhan wikit sisältävät helposti vain yksittäsiä artikkeleita ilman selkeää kokonaisuutta.

Toivottavasti mahdollisimman moni lähtee mukaan projektiin ja sisältö alkaa kehittyä! Jokainen kynnelle kykenevä voisi varmaan kirjoittaa artikkelin tai pari  :)

28
Ubuntussa tiedostonhallintaa hoidetaan Nautilus nimisellä tiedostoselain -ohjelmalla, joka muistuttaa pitkälti Windowsin vastaavaa ohjelmaa. Tiedostoselaimella voit tehdä tiedostonhallinnan perustoimintoja, kuten kopioida, siirtää, uudelleennimetä ja poistaa tiedostoja ja kansioita (hakemistoja) sekä myös kirjoittaa tiedostoja cd-levylle.

Hankaluuksia uudelle Ubuntun käyttäjälle aiheuttaa usein hakemistorakenne, sillä se poikkeaa Windowsin vastaavasta merkittävästi. Suurin ero on siinä, että Linuxissa ei ole erillisiä levytunnuksia (a:, c:, d: jne.) levykeasemalle, kovalevyn osioille, cd-/dvd-asemalle tai usb-tikulle. Kaikki laitteet näkyvätkin yhdessä ja samassa hakemistorakenteessa.

Tärkeimmät hakemistot useimmille käyttäjille ovat:

/media
Tämän hakemiston alla näkyvät koneeseesi liitetyt levykeasemat, kovalevyn eri osiot, cd-/dvd-asemat, usb-tikut ja digikamerat.
Esimerkiksi:
/media/floppy – levykeasema
/media/hda5 – kovalevyn osio
/media/hda6 – kovalevyn toinen osio
/media/windows – kovalevyn Windows-osio
/media/cdrom – cd- asema
/media/usbdisk – usb-tikku (irrotettava taltio)


Levykkeitä, cd:tä ja usb-muisteja käytettäessä niiden kuvakkeet näkyvät työpödällä. On syytä muistaa, että ne on aina irroitettava järjestelmästä ennen kuin otat levyn pois levyasemasta tai usb-tikun usb-portista. Tämä tapahtuu klikkaamalla hiiren oikealla näppäimellä kuvakkeen päällä ja valitsemalla "irrota taltio".

/home
Täällä sijaitsee käyttäjien kotihakemistot.
Esimerkiksi:
/home/mikkohuo – käyttäjän mikkohuo kotihakemisto
/home/aatu – käyttäjän aatu kotihakemisto


/home/käyttäjätunnus/Documents
Tämä hakemisto on varattu käyttäjän työtiedostoille ja vastaa Windowsin 'Omat tiedostot' -kansiota

/usr/bin
Ubuntun pakettienhallinta sijoittaa tähän hakemistoon ohjelmien käynnistystiedostot.
Esimerkiksi:
/usr/bin/mozilla-firefox – käynnistää Firefoxin
/usr/bin/totem – käynnistää Totem-elokuvasoittimen


/etc
Hakemisto ohjelmien asetustiedostoille.
Esimerkiksi:
/etc/apt/sources.list – tiedosto johon on määritelty käytettävissä olevat ohjelmavarastot
/etc/X11/xorg.conf – näytöntoimintaan liittyvä asetustiedosto


Tavallisen käyttäjän oikeuksilla voi muokata tiedostoja vain omassa kotihakemistossa (/home/käyttäjätunnus), levykeasemassa (/media/floppy) ja usb-laitteella (/media/usbdisk).
Asetustiedostojen (/etc) muokkaamiseen tarvitaan pääkäyttäjän oikeudet. Esimerkiksi:
Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/apt/sources.lst
Windowsissa ohjelmat asennetaan yhteen kansioon, yleisimmin joko 'Ohjelmatiedostot' tai 'Program files' -kansioihin. Linuxissa paketinhallinnalla asennettujen ohjelmien tiedostot sen sijaan sijaitsevat useissa eri hakemistoissa. Tämän vuoksi ohjelmien asentaminen ja poistaminen tulee tehdä pakettienhallinnan avulla aina kun se vain on mahdollista.

Tarkemmin Linuxin hakemistorakenteeseen voit tutusti Linux.fi -wikin artikkelissa Linuxin hakemistorakenne.

29
Samat tiedot löytyvät useastakin viestistä tältä foorumilta, mutta tässä vielä kerran koottuna perustiedot ei-vapaiden tiedostomuotojen käyttöönotosta.

Tekijänoikeudellisista syistä Ubuntun perusasennus ei tue monia tunnettuja ääni- ja videotiedostomuotoja. Onkin suositeltavaa käyttää avoimiin standardiin pohjautuvia tiedostomuotoja (esim. ogg vorbis, ogg theora, open document), mutta useimmat käyttäjät tarvitsevat tukea yleisimmille ei-vapaille tiedostomuodoille. Näitä ovat mm. mp3, aac, wma, wmv, mpg ja avi. Näiden tiedostomuotojen käyttöönottaminen onnistuu helposti asentamalla muutamia ohjelmapaketteja.

Ubuntussa oletusohjelma äänitiedostojen toistamiseen on Rhytmbox ja videoiden katseluun Totem. Pakettienhallinnan avulla voit halutessasi asentaa monia muitakin ohjelmia, joilla voit toistaa multimediatiedostoja. Kokeilemisen arvoisia ovat ainakin äänitiedostoja toistavat Beep Media Player, Banshee ja Quod Libet sekä KDE-ohjelma AmaroK.

Huom! Tässä ohjeessa oletetaan, että osaat asentaa uusia ohjelmapaketteja joko Synapticilla tai komentoriviltä apt-get komennolla. Lisäksi tarvitset käyttöösi ohjelmavarastoista Universen ja Multiversen sekä epävirallisen PLF:n. Lisätietoja saat ohjeesta ohjelmien asennus ja ohjelmavarastot.


ASENNETTAVAT OHJELMAPAKETIT
Kattavan tuen multimedialle ja eri tiedostomuodoille saat asentamalla seuraavat ohjelmapaketit:

gstreamer0.8-plugins
gstreamer0.8-plugins-multiverse
gstreamer0.8-ffmpeg
gstreamer0.8-mad
vorbis-tools
mjpegtools
ffmpeg
totem-xine
w32codecs (Windowsin multimediatiedostojen toistokoodekit)
mozilla-mplayer (videoiden ja äänitiedostojen toisto Firefoxilla)
realplay (Realplayer)
flashplayer-mozilla (Flash tuki Firefoxiin)
sun-j2re1.5 (Java tuki)


LISÄTIETOJA
https://wiki.ubuntu.com/RestrictedFormats
https://wiki.ubuntu.com/FreeFormats


30
Huom! Tätä ohjetta ei enää muokata!

Ajantasalla oleva versio ohjeesta löytyy Ubuntu tutuksi -wikikirjasta:
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/J%C3%A4rjestelm%C3%A4n_hallinta#Ohjelmien_asentaminen_ja_pakettivarastot





(Kiitokset rhk:lle tärkeistä huomautuksista!)

PAKETTIENHALLINTA PITÄÄ KIRJAA ASENNETUISTA OHJELMISTA

Windowsissa uudet ohjelmat otetaan käyttöön asennusohjelmalla (esim. install.exe, setup.exe tms.). Ohjelmat asennetaan joko cd:ltä tai haetaan ohjelman nettisivuilta. Ubuntussa voit unohtaa tämän, sillä ohjelmat on keskitetty Internetissä oleviin ohjelmavarastoihin (=pakettivarastot, repositories). Ubuntussa yksittäiset ohjelmat on pakattu ohjelmapaketteihin, jotka noudetaan näistä ohjelmavarastoista.

Itse asiassa koko Ubuntu muodostuu joukosta ohjelmapaketteja. Näistä paketeista pitää kirjaa järjestelmän pakettienhallinta. Pakettienhallinnan avulla uusien ohjelmien asentaminen on helppoa, sillä se lataa halutut ohjelmapaketit ohjelmavarastoista ja asentaa ne paikalleen. Yksi järjestelmän eduista on se, että asennettujen ohjelmien uusien versioiden tullessa ohjelmavarastoihin, ilmoittaa pakettienhallinta niistä automaattisesti. Näin pakettien päivittäminen on helppoa muutamalla hiiren klikkauksella. Uusia ohjelmaversioita ei siis tarvitse erikseen hakea ohjelman nettisivuilta tai asentaa esim. cd-levyltä. Samoin päivittäminen Ubuntun uuteen versioon käy kätevästi.

Pakettienhallinta pitää huolen myös ohjelmapakettien välisistä riippuvuuksista. Monet ohjelmapaketit vaativat, että järjestelmään on asennettu tiettyjä muita paketteja. Pakettienhallinta huolehtii siitä, että myös nämä paketit tulevat asennetuksi. Samalla tavalla pakettienhallinta huolehtii myös siitä, ettei yksittäisen paketin poistamisen yhteydessä poisteta samalla sellaisia paketteja, jotka sotkisivat muiden ohjelmien riippuvuuksia

Vaikka Ubuntun ohjelmavarastot ovat hyvin kattavia, ei kaikkia kuviteltavia ohjelmia niissä kuitenkaan ole. Tällöin yksittäisen, esim. Internetistä itse ladatun Ubuntulle tehdyn ohjelmapaketin voi asentaa myös erikseen. Ja mikäli sopivaa ohjelmapakettiakaan ei ole saatavilla, niin edistyneempi käyttäjä voi kääntää ohjelman suoraan lähdekoodista.

Suositeltava järjestys ohjelmien asentamiselle on siis seuraava:
1.Asentaminen ohjelmavarastoista
2.Ubuntulle tehdyn yksittäisen ohjelmapaketin asentaminen
3.Kääntäminen lähdekoodista (ei käsitellä tässä ohjeessa)


OHJELMIEN ASENTAMINEN UBUNTUN OHJELMAVARASTOISTA

Ubuntussa on useampia mahdollisia tapoja asentaa ohjelmia pakettivarastoista. Graafisesti ohjelmien asentaminen onnistuu 'Lisää sovelluksia' -työkalulla ja Synaptic - pakettienhallintaohjelmalla. Komentoriviltä pakettienhallintaa käytetään apt-get -käskyllä. Pakettienhallinnan käyttämiseen tarvitset pääkäyttäjän oikeudet.


'Lisää sovelluksia' – työkalu

Helpoin tapa asentaa ja poistaa yleisimpiä ohjelmia Ubuntuun on 'Lisää sovelluksia' -työkalu, joka on pelkistetty käyttöliittymä pakettienhallintaan.

'Lisää sovelluksia' -ohjelma käynnistetään Sovellukset -valikosta kohdasta Lisää ohjelmia. Ohjelman ikkunan vasemmassa reunassa on listattu luokiteltuna ohjelmia ja voit tutustua ohjelmien kuvauksiin painamalla ohjelman nimen päällä. Järjestelmääsi asennetut ohjelmat on merkitty ruksilla. Uuden ohjelman voit merkitä asennettavaksi laittamalla sen kohdalle ruksin ruutuun. Jo asennetun ohjelman poistaminen onnistuu poistamalla merkintä ohjelman nimen edestä. Kun olet merkinnyt asennettavat/poistettavat ohjelmat paina Toteuta oikeasta alanurkasta.

Jos valitsit uuden ohjelman asennettavaksi, pakettienhallinta noutaa tarvittavat ohjelmapaketit ohjelmavarastoista ja asentaa ne paikalleen. Vastaavasti poistettavaksi merkityt ohjelmat poistetaan järjestelmästä. Linuxissa järjestelmää ei tarvitse käynnistää uudestaan ohjelmien asentamisen jälkeen, vaan voit heti alkaa käyttää uutta ohjelmaa.


Synaptic pakettienhallinta

Synaptic pakettienhallinta on laajempi versio 'Lisää sovelluksia' -ohjelmasta. Saat käynnistettyä sen valitsemalla 'Lisää sovelluksia' -ohjelman Tiedosto -valikosta Lisäasetukset. Synaptic löytyy myös Järjestelmä -valikosta kohdasta Hallinta –> Synaptic Package Manager.

Synapticin avulla voit asentaa minkä tahansa paketin, joka on saatavilla käytössäsi olevista ohjelmavarastoista. 'Lisää sovelluksia' - työkaluun erona on se, että Synapticissa sinun tulee tietää, mikä on sen paketin nimi, jonka haluat asentaa tai poistaa. Yleensä pakettien nimet ovat kuitenkin hyvin loogisia. Esimerkiksi Mozilla Firefox internetselaimen ohjelmapaketin nimi on mozilla-firefox jne.

Saadaksesi tiedot viimeisimmistä muutoksista ohjelmavarastoissa on suositeltavaa päivittää listaukset saatavilla olevista paketeista aina kun Synaptic käynnistetään. Tämä tapahtuu painamalla Päivitä.

Synapticin avulla ohjelmapakettien etsiminen käy helposti Etsi -toiminnolla. Sen avulla ohjelmapaketteja voi etsiä usein eri tavoin, kuten ohjelmapaketin nimellä tai ohjelmasta kirjoitetun kuvauksen perusteella. Saatavilla olevat ohjelmapaketit on luokiteltu omiin osioihinsa Synapticin ikkunan vasemmassa reunassa. Esimerkiksi osiossa Multimedia sijaitsevat Ubuntun multimediatoimintoihin liittyvät ohjelmapaketit jne.

Ohjelmapakettien asentaminen ja poistaminen tapahtuu samalla periaatteella kuin Lisää sovelluksia -ohjelmassa. Asennettavaksi tai poistettavaksi halutun ohjelmapaketin nimen päällä klikataan hiiren oikeaa näppäintä ja valitaan haluttu toiminto, kuten Merkitse asennettavaksi tai Merkitse poistettavaksi. Kun halutut toiminnot on valittu painetaan Toteuta. Tämän jälkeen Synaptic hakee halutut ohjelmapaketit ohjelmavarastoista ja asentaa ne paikalleen tai poistaa ne paketit, jotka ovat merkitty poistettavaksi.


Asentaminen komentoriviltä: apt-get

Erittäin näppärä tapa käyttää Ubuntun pakettienhallintaa on komentorivillä käsky apt-get. Yksinkertaisuudessaan apt-get toimii seuraavasti:

Pakettilistauksen päivittäminen:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get update
Ohjelman asentaminen:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install ohjelmapakettiEsimerkiksi:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install mozilla-firefox
Ohjelma poistaminen:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get remove ohjelmapakettiEsimerkiksi:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get remove mozilla-firefox
Koko järjestelmän pakettien päivittäminen:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get upgrade
Lisätietoja apt-get -käskystä löydät täältä: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=135.0


LISÄÄ OHJELMAVARASTOJA KÄYTTÖÖN

Ubuntun asennuksen jälkeen on käytettävissä vain rajoitettu määrä ohjelmapaketteja. Ohjelmavarastojen rajoittaminen johtuu sekä tekijänoikeudellisista, että järjestelmän vakauden varmistamiseen liittyvistä syistä. Ubuntulle on kuitenkin olemassa useita ohjelmavarastoja, joita käyttöön ottamalla on mahdollista asentaa ohjelmia laajemmasta valikoimasta. Uuden ohjelmavaraston saa käyttöön kertomalla pakettienhallinalle sen internet-osoite. Ubuntun tärkeimmät ohjelmavarastot ovat seuraavat:

Main
Ubuntun pääohjelmavarasto, jossa sijaitsevat ohjelmat asennetaan lähes kokonaan järjestelmänasennuksen yhteydessä. Tämä ohjelmavarasto pitää sisällään vain vapaita ohjelmia ja Ubuntun kehittäjäryhmä lupaa kaikille ohjelmapaketeille tietoturvapäivitykset.

Restricted
Tässä ohjelmavarastossa sijaitsee ohjelmia, mitkä ovat yleisiä, mutta niiden lisenssi ei ole täysin vapaa. Myös tämän pakettivaraston ohjelmat ovat täysin Ubuntun kehittäjäryhmän tukemia.

Universe
Laaja ohjelmavarasto avoimen lähdekoodin ohjelmia, joihin ei kuitenkaan luvata suoraa tukea Ubuntun kehittäjäryhmältä. Paketit ovatkin Ubuntun käyttäjäyhteisön tekemiä.

Multiverse
Tämä ohjelmavarasto pitää sisällään ohjelmia, jotka eivät ole lisensoitu vapaan lähdekoodin periaatteiden mukaisesti. Myöskään nämä paketit eivät ole Ubuntun kehitystiimin tukemia.

Backports
Ohjelmavarasto, joka pitää sisällään versioita Ubuntun julkaisujen välillä ilmestyneistä ohjelmista. Ubuntusta tulee uusi versio 6 kk välein ja se sisältää aina sillä hetkellä uusimmat ohjelmat, mutta backportsien kautta on saatavilla joistain ohjelmista uudempia versioita kuin mitä Ubuntussa on oletuksena.

PLF (Penguin Liberation Front)
Epävirallinen ohjelmavarasto, johon on paketoitu ohjelmia, mitä ei ole saatavilla muista ohjelmavarastoista. Täältä on saatavissa mm. Skype ja Realplayer sekä multimediatukea varten Windows-koodekit sisältävä paketti w32codecs. Käytännössä PLF:n paketit on todettu hyvin toimiviksi, mutta on syytä muistaa, että nämä paketit ovat epävirallisia ja voivat aiheuttaa ongelmia koneessasi.

Asennuksen jälkeen käytettävissä ovat vain ohjelmavarastot Main ja Restricted. Mikäli haluat pitää järjestelmäsi äärimmäisen vakaana (esim. palvelinkäytössä) ei muita ohjelmavarastoja ole syytä ottaa käyttöön. Useimmat käyttäjät haluavat kuitenkin mahdollisimman kattavan valikoiman ohjelmapaketteja käyttöönsä ja aktivoivat lisää ohjelmavarastoja.

Ohjelmavarastoja saa lisättyä Synapticin avulla tai muokkaamalla sources.lst -tiedostoa. Synapticissa listausta ohjelmavarastoista muokataan valitsemalla Asetukset –> Pakettivarastot. Universe ja Multiverse ohjelmavarastot saat käyttöösi klikkaamalla Lisää. Valitse varasto Breezy Badger ja valitse kohdat Virallisesti tuettu, Rajoitettu tekijänoikeus, Yhteisön ylläpitämä (Universe) ja Ei-vapaat ohjelmat (Multiverse). Paina OK. Tämän jälkeen tee samat valinnat varastoihin turvallisuuspäivitykset ja päivitykset.

Backports -ohjelmavaraston saat käyttöön valitsemalla Lisää ja siinä kohdan Muu. Lisää avautuvaan ikkunaan seuraava rivi:
Koodia: [Valitse]
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu breezy-backports main universe multiverse restricted
PLF -ohjelmavaraston saat samalla tavalla käyttöösi samalla tavalla kuin Backports -varaston. Lisää rivi:
Koodia: [Valitse]
deb http://packages.freecontrib.org/ubuntu/plf/ breezy free non-free
Kun painat OK, Synaptic lataa tiedot uusista ohjelmavarastoista ja sinulla on käytössäsi noin 17 000 ohjelmapaketin valikoima!

Ohjelmavarastolistausta voit muokata myös käsin:
Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/apt/sources.list
Täältä löydät mallin toimvalle listalle: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=1033.msg6597#msg6597


UBUNTULLE TEHDYN YKSITTÄISEN OHJELMAPAKETIN ASENTAMINEN

Joitain Ubuntulle tehtyjä ohjelmapaketteja ei ole saatavilla ohjelmavarastoissa. Tällöin paketin voi ladata esimerkiksi ohjelman tai sen paketoijan kotisivuilta ja asentaa yksittäin. Ubuntun tulevassa  Dapper Drake (6.06) -versiossa yksittäisen ohjelmapaketin asentamiseen on myös graafinen työkalu, mutta nykyisessä Breezyssa (5.10) paketinasentamisen voi tehdä ainoastaan komentoriviltä.

Yksittäisen ohjelmapaketin saat asennettua komentoriviltä seuraavalla komennolla
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg -i ohjelmapakettiEsimerkiksi:
Koodia: [Valitse]
dpkg -i skype_1.2.0.11-1_i386.deb


31
Mitkä asiat ovat hankalampia uudelle Ubuntun käyttäjälle? Mistä kaivattaisiin kipeimmin selkeitä suomenkielisiä ohjeita? Foorumeilla on käyty keskustelua aloittelija-osion tarkoituksesta ja mahdollisesta Ubuntu-wikistä, johon kirjoitettaisiin ohjeita uusille Ubuntun käyttäjille. Ota kantaa ja kerro omista kokemuksistasi!

32
Ohjeita uudelle Ubuntun käyttäjälle:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=3469.0

Suomenkielinen erityisesti aloittelijoille kirjoitettu Ubuntu tutuksi -wikikirja:
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi

Ubuntun työpöytäkäyttöopas:
Käyttöopas löytyy valikosta Järjestelmä -> Ohje -> Järjestelmän dokumentaatio -> Ubuntun työpöytäkäyttöopas. Ohje on suomennettu osittain. Opas löytyy myös verkosta suomeksi: http://www.ubuntu-fi.org/ubuntu-docs/ ja englanniksi http://doc.ubuntu.com/ubuntu/desktopguide/C/

Ubuntu Document Storage Facility
http://doc.gwos.org/index.php/Main_Page


Suositeltavaa luettavaa jokaiselle uudelle Ubuntun käyttäjälle!


33
Olen pohdiskeellut jo jonkin aikaa, että voisiko tälle foorumille luoda kokonaan oman osan uusille Ubuntu-käyttäjille ja Linux aloittelijoille? Nyt noissa Ubuntu ja Kubuntu osissa on aloittelijoiden kysymykset sekaisin muiden aiheiden kanssa. Mielestäni olisi selvempää, jos aloittelijoiden kysymykset olisi erotettu omaan osaan. Sieltä olisi myös uusien käyttäjien helpompi etsiä vastauksia perusasioihin vanhoista aiheista. Mitä mieltä ollaan?

34
Ubuntun kehitysversio / Ubuntu Starter Guide suomeksi
« : 25.01.06 - klo:21.12 »
Oletteko huomanneet, että juuri päivityksen myötä tullut uusi ubuntu-docs -paketti pitää sisällään myös hyvin pitkälle käännetyn ubuntu faqguiden? Tämä on Ubuntun ohjeessa olevan Ubuntu Starter Guide. Käännettäviä kohtia ei ole enää kuin 131, joten ne voisi talkoilla loppuun ja meillä olisi loistava suomenkielinen opas Ubuntuun!

Kääntäminen on helppoa launchpad.netissä. Tämä olisi minusta kaikkein fiksuin tapa edistää suomenkielisen Ubuntu-dokumentaation syntyä. Tuo Starter Guide on tehty vanhan kunnon ubuntuguiden pohjalta, mutta opastaa pakettien asentamisen synapticilla, joten se on linux-ummikolle paljon ystävällisempi.

35
Onko muilla ollut samanlaisia ongelmia Ubuntun ohjelmien asennustyökaluissa? Tarkoitan lähinnä Lisää sovelluksia työkalua sekä ohjelmistopäivitysten asentajaa. Synaptic toimii hyvin.

Molemmat työkalut eivät välillä suostu latamaan jotain pakettia, tai sitten ne lataavat paketin mutta eivät asenna sitä. Onko tuttua? Mistä moinen johtuu?

Voihan asentamisen toki tehdä Synapticilla tai komentoriviltä, mutta kun tuollaiset mukavat työkalut on olemassa, niin olisihan niitä kiva käyttää...

Sivuja: 1 [2]