Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - jukka_h

Sivuja: [1]
1
Haluan jonkin Linuxin ikivanhaan Compaqin PC-läppäriin. Härvelissä on Pentium, 20 M muistia ja gigan verran kovalevytilaa. Siirtomediana kelpaa vain 1,4 M 3,5" disketti; kovasti murisemalla voisi RS-sarjaporttikin kelvata. USB:stä ei hajuakaan, CD-asemaa ei ole eikä toivettakaan "oikealle" verkkoyhteydelle. Nyt koneessa on M$ Win 95. Puhdas M$ DOS voidaan käynnistää disketiltä.

Ajatuksena on saada kone puhtaaseen Linux-käyttöön. Mitään graafisia X:iä en kaipaa, pääte + normaalit merkkipohjaiset komennot riittävät erinomaisesti. Mitään Office-ohjelmia ei tarvita (nano riittää erinomaisesti). Suojauksiakaan en kaipaa (ei verkkoyhteyksiä enkä haluakaan niihin). Englanti kelpaa ainoaksi kieleksi. Versiokin saa olla vanha, kunhan muutamat "uudemmat" ohjelmat toimivat.

Ei haittaa, vaikka buuttaa suoraan roottiin, mutta normaali kirjautuminenkin kelpaa.

Kokeiltu on DSL:ää, mutta kehnoin tuloksin: jättää M$DOSsin koneeseen, joten ei ole sitä mitä haluan. Ja sen kautta käynnistys on vaivalloista.

2
Asensin DOSBox 0.73:n Ubuntu 9.10:een. Ongelmia tuli heti:
- Emulaattori on h*i*d*a*s: Kun ennen ohjelman X suoritus meni sekuntiin, menee nyt aikaa minuuttitolkulla.
- Emu vie kaiken (?) prosessoriajan: top näyttää 100 % ja ylikin (!), samoin Järjestelmän valvonnassa kumpikin CPU on 100 % tapissa koko ajan.
- Emu ei sammu: exit vain sammuttaa kursorin. "Pakota sammumaan" ei auta, vain kill -9 <prosessi> toimii, tosin sekään ei aina.
- Samoin exit-komennon annon jälkeen prosessorikuorma on edelleen 100 %.
- dosbox.conf:n [sdl]-arvoilla ei tunnu olevan oleellista merkitystä, emu kylläkin suorittaa siinä olevan [autoexec]:in.

Toisissa koneissani oleva ja samoin kuin tässä koneessa aikaisemmin olleet DOSBox 0.72 + Ubuntu 8.04 toimivat moitteetta. - Jos ei muu auta, niin mistä ihmeestä löydän 0.72-version binäärin? (Pliis... älkää sanoko, että pitää muuttaa takaisin 8.04:ään...)

3
Asentaminen ja käyttöönotto / Pikanäppäimet pois (!)
« : 10.11.09 - klo:10.06 »
Asennus Ubuntu 9.10:een onnistui hyvin. Ongelmaksi tuli pikanäppäinten poistaminen käytöstä.

Eräs ohjelma käyttää pikanäppäimiä siten, että muita mahdollisuuksia komentojen suorittamiseksi ei ole. Esimerkiksi Alt-F4 on eräs yleisimmistä näppäinkomennoista, ja sen seuraukset ovat Ubuntussa vähintäänkin mielenkiintoiset.

Ongelmana on se, että Järjestelmä -> Asetulset -> Pikanäppäimet on tyhjä, siinä ei ole ensimmäistäkään riviä. Sen helpistäkään ei ole apua (tulee ilmoitus "Määritelty sijainti ei ole tuettu").

Kertokaahan, missä init-tiedostossa nuo pikanäppäimet on määritelty, jotta voin poistaa ne manuaalisesti.

4
Kertokaahan, mistä tuon saa. Sitä en saa asentamalla FreeBasicia (www.freebasic.net) kummallakaan tavalla. Sitä ei löydy myöskään koneestani mistään.

5
Ubuntu tietokoneissa / Verkkohakemistot ja pääte
« : 14.03.09 - klo:10.58 »
Meni sormi suuhun, enkä keksinyt sopivaa hakusanaakaan.

Kotiverkossa on Ububtu- ja W$-koneita, joissa olevat hakemistot/kansiot näkyvät graafisella puolella (kuvake ja teksti "Y palvelimella X"). Siis palvelimella X (192.168.i.j) on hakemisto Y, joka on jaettu. Mutta millaisessa osoitteessa ne näkyvät päätteessä? Esimerkiksi mitä laitetaan komentoon ls, jotta saadaan palvelimen X hakemiston Y tiedostolistaus? - Lopullinen idea on käyttää verkossa olevia tiedostoja ei-graafisen ohjelman kanssa, joten niitä käyttävässä ohjelmassa pitää ne tietenkin jotenkin avata.

6
Miten saan Alt-alkuiset pikanäppäimet pois siten, ettei Ubuntu (8.04) niitä käytä? Pikanäppäimet-lehdellä ne on nyt merkitty "Ei käytössä", mutta siitä huolimatta esimerkiksi Alt-F4 sulkee ikkunan samaan tapaan kuin ennenkin.

DOSBoxissa pyörivä ohjelma käyttää mm. Alt-F4- ja Alt-F9-pikanäppäimiä omiin tarkoituksiinsa eikä niitä voi kiertää. Keymapperia en vielä ole peukaloinut, koska ensin pitää saada Ubuntu tunteettomaksi mm. Alt-F4:lle.

7
Ubuntu tietokoneissa / LANin nuuskiminen
« : 24.09.08 - klo:21.24 »
Vanha dementoituva seulapää kysyy: Mikä ihme oli se Linuxin oma (pääte)komento, jolla verkkoliikennettä saattoi monitoroida?

Muistan käyttäneeni sitä jokunen kuukausi sitten, ja sillä sai IP-paketit sekä ASCIIna että (varsinkin) HEXana. Jatkoi tulostamista, kunnes katkaisi ctrl-c:llä. Mutta kun en kirveelläkään muista, mikä komento se oli, ja en keksinyt sopivia kyselyjäkään.

8
Pienempi koneeni syö koko ajan swap-muistia lisää lähes puolen megan verran vuorokaudessa. Käyttis ei osaa irrottaa muistia, vaan määrä kasvaa koko ajan.

Isommassa on pyörimässä täsmälleen samat ohjelmat, mutta swappitarve pysyy valvontatyökalun mukaan nollassa. Joskus tarvitsee hetken, mutta sitten irrottaa käyttämänsä muistin uskottavalla tavalla.

Kone ja ohjelmat rupeavat hiljalleen hyytymään, kunnes jossakin 85 % swapin käytön kohdalla kone on käytännössä hyytynyt. Koneen käyttäminen vaatii sen jälkeen uudelleenkäynnistyksen.

Löytyykö tällä jotain apua, tai onko olemassa jokin garbage collection, jolla voisi pakottaa swap-käytön nollaksi.

Kummassakin on Ubuntu 8.04, Linux 2.6.24-19-generic, Gnome 2.22.2, hyytyvässä 2.22.3. Koneet ovat käynnissä koko ajan.

Kone 1: 1-prossuinen, 512 Mt RAM, swap 1 Gt
Kone 2: 2-prossuinen, 2 Gt RAM, swap 5,8 Gt

9
Laitealue / USB sarjaporttina ei toimi [ratkaistu]
« : 31.05.08 - klo:12.30 »
Tarkoituksenani on lukea ASCII-raakadataa (NMEA) GPS-vastaanottimesta Ubuntun minicom- tai jollain muulla ohjelmalla. Vastaanotin liitetään USB-porttiin. Homma toimii moitteetta Winskun terminaaliohjelmilla toisessa koneessa.

ls -l /dev/ttyU* antaa tyhjää, oli vekotin kytkettynä tai ei.

dmesg | grep ttyU tekee huvittavasti
[1515699.460000] usb 2-1: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0
[1515701.500000] ftdi_sio ttyUSB0: FTDI USB Serial Device converter now disconnected from ttyUSB0
ja tätä rataa muutaman kerran, tosin kanttisuluissa on eri numeroita.

lsusb antaa: Bus 002 Device 007: ID 0403:6001 Future (ja niin edelleen), mikä pätee GPS-mokkulalle (tuo poistuu, kun vekotin irroitetaan).

USB-portti on kunnossa, esimerkiksi hiiri, USB-muistitikut ja ulkoiset massamuistit toimivat moitteetta.

Apua?

Jukka_H

10
Anteeksi vaan, että kyselen eräästä prekambrisesta ohjelmasta. Ja vielä suurempi synti kai lienee se, että kyseessä on M$-DOS-ongelma.

Löytyykö konstia, millä vanha kunnon Borland Paradox 4.0 saadaan toimimaan Ubuntussa? DOSEMU herjaa Unexpected Condition, jonka PDOXin tuntien arvelen liittyvän suojatun moden epäonnistumiseen.

En todellakaan halua hankkia "uudempia" versioita (minulla on täysi lisenssi tuohon 4.0:aan, joka lisäksi toimii 100 % stabiilisti) tai mitään muuta uutta tietokantaohjelmaa. Ja tauluja on noin sata, yhteensä neljättä gigatavua, ja jotka ovat perin hankalasti linkitetty ristiin rastiin, ja PALlejakin on muutama sata. Voinette arvata, ettei niiden konvertointi OpenOffice Baseen tai mihinkään muuhunkaan erityisesti innosta.

Vai pitääkö tässä pahus vie vielä säilyttää tuo huippunopea 66 MHz parin megan muistilla varustettu ikivanha kone, jolla sitten ajaa (anteeksi vaan...) mäsädossin 4-versiota.

Sivuja: [1]