Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - jusssi

Sivuja: 1 2 [3]
41
Minulla on jäänyt varmuuskopiokansio nimeltään koti-varmuuskopio.tar.gz sijaintiin root>home. Varmuuskopiota kun klikkaa hiiren vasemmalla, sitä ei voi poistaa. Myöskään sen avaaminen ei onnistu (kts. kuvankaappaus). Sen ominaisuus lehdellä kohdassa oikeudet mitään ei voi valita. Epäilen, että kansion käsittelyoikeuksissa on jotain, jota en osaa.

Saisiko taas neuvoja?

Muokk. Käytän Gmomessa Dolphin tiedostoselainta.

[ylläpito on poistanut liitteen]

42
Olen Ubuntun 8.10 version puhtaan asennuksen jälkeen lisännyt siihen KDE pöydän komennolla sudo apt-get install kubuntu-dekstop. Sen jälkeen olen päivittännyt 8.10>9.04>910. Tämä viimeisinkin versio toimii hyvin. Käynnistyksessä kuitenkin  myös Kubuntu logo (ennen Ubuntun vastaavaa) viivähtää ruudussa hetken  ja hidastaa siten jonkin verran käynnistymistä.  Kun nykyisin kuitenkin käytän vain Gnome pöytää niin heräsi ajatus poistaa em. komennolla tehty KDE asennus.

Millä komennolla sen voisi toteuttaa?

Onko sillä merkitystä, että KDE on päivitysten mukana kulkeutunut versiosta toiseen?

43
Mitä tämä tarkoittaa. Onko vakavakin virhe ja miten sen voisi korjata. Kävin sorkkimassa  järjestelmä>ylläpito> ohjelmalähteet valikkoa ja vaikka en ymmärrä apt rivistä mitään, yritin lisätä jonkin rivin, jota ei ollut ruksattu ja näin siinä kävi:

Lainaus
jussi@jussi-desktop:~$ sudo apt-get upgrade
E: Väärän muotoinen rivi 53 lähdeluettelossa /etc/apt/sources.list (dist-jäsennys)
E: Lähteiden luetteloa ei pystynyt lukemaan.
jussi@jussi-desktop:~$

44
Aloitin asentamaan Ubuntu 9.10 DVD:ltä (3,9GB) ja osiointivaiheessa valitsin vaihtoehdon oma osiointi, koska oli tarkoitus saada Ubuntulle /home osio. Tein näin:

Levyllä (80Gt) on ennestään XP, openSUSE ja Ubuntu (ilma /home osiota) sekä näiden yhteinen swap osio. Koska tarkoitus oli vain asentaa uusin Ubuntu siten, että siinä  olisi myös erillinen /home osio, poistin Ubuntun ja tein sen tilalle uuden, poistettua noin puolta pienemmän osion (ext4). Tämän jälkeen jäljelle jäänyt Ubuntu osio oli muuttanut nimekseen kelvoton. (Toinen pienempi kelvoton osio oli olemassa jo aikaisemmin eli lienee syntynyt aikaisemmissa osioinneissa). Tämä kelvoton on tosiaan nimensä mukainen eli sille ei voinut tehdä uutta osiota (/homea olisin halunnut). Kun valitsin sen, ainoa vaihtoehto oli palauta nappi, joka ei tietysti johtanut mihinkään.

Mikä tämmöinen kelvoton on ja voiko sen osioimiseksi tehdä mitään?

Jatkoin kuitenkin Ubuntun asennusta noilla eväillä ja hyvin meni loppuun. /Home osiota ei tietysti vieläkään ole.  Myös Gbrubista tuli kunnollinen, eli kaikki kolme käyttöjärjestelmää käynnistyvät ja toimivat hyvin.

Vielä yksi pikku kysymys. Olen käyttänyt asennuksissa DVD:tä. Tuli mieleen, kun asennus nyt kesti aika pitkään (yli tunnin, josta suuri osa oli eksoottisten kielipakettien asentamista), että olisiko CD:ltä asennus nopeampaa (yksinkertaisempaa)?




45
Olen asentamassa vanhalle "opettelukoneelleni" , jossa on yksi 80 Gt:n kiintolevy, Ubuntun uusinta versiota. Ennestään siinä on toimivat XP ja openSUSE 11.1. Nyt koneella oleva Ubuntu on kyllä päivitetty uusimpaan versioon eli 9.10, mutta siinä ei ole erillistä /home osiota vaan home on juuriosiolla. Lisätäkseni heikkoa Ubuntu tietouttani haluaisin vielä varmuuskopioida home (koti) kansiossa olevat kaikki tiedostot ja siirtää ne uudessa 9.10 asennuksessa asennuksessa luomaani /home osiolle. Gzip pakatun tar kopion teko ym. asiaan liittyvät ohjeet olen saanut toisessa ketjussa (Home- osioinnista on kysymys), mutta nyt haluaisin tietää, onko varmuuskopiopaketissa jotain vikaa, kun sen viimeinen rivi päätteellä näyttää tältä (liite).

Ei näytyä liite toimivan, joten kirjoitan rivin tähän:
 tar. Exiting with failure status due to previous errors

En juurikaan ymmärrä englantia, joten siksi kysyn, onko tuo huomatus jotenkin niin vakava, että se asettaa varmuuskopion luotettavuuden kyseenalaiseksi.

[ylläpito on poistanut liitteen]

46
Ubuntun  9.04 (Gnome pöydällä) kernel 2.6.28-15  päivittyi versioon ....28-16. Kaikki meni hyvin, mutta kesken asennuksen tuli kysymys, jota en ymmärrä, vaikka suomea onkin. Oletuksena oli "säilytä tällä hetkellä asenettu paikallinen versio". Valikosta sai valittua mm. "asenna paketin ylläpitäjän versio".

Kun Ubuntu oli minulle uusi 1,5 vuotta sitten, valitsin vastaavassa tilanteessa oletuksen ja vaikeuksia syntyi grubin kanssa. En enää muista millaisia, mutta menu.listiä piti korjata ja samalla sain ohjeen käyttää tuota vaikossa olevaa versiota "asenna....". Homma onnistuu ja muuta ei tarvitse tehdä kuin asennuksen loputtua poistaa grubvalikkoon ilmestyneet vanhat kerneversiot. KRUBeditorilla se käy helpost. Eihän niitä edes tarvitsisi kait poistaa, mutta valikko on siistimmän näköinen.

Kysymys kuuluu, miksi tuossa valinnassa oletuksena on vaihtoehto, joka ainakin minulla johti vaikeuksiin. Mitä haittaa siitä olisi, jos oletuksena olisi "asenna..." vaihtoehto? Niille, jotka hallitsevat Ubuntun käytön, asialla ei ole merkiytstä, mutta minulle ja muille aloittelijoille sillä on.

Tiedonhalusta vielä kysyn, mitä po. vaihtoehdot käytännössä merkitsevät ?

47
Asensin CD:ltä yllämainitun version Ubuntusta 1.2.2009. Gnome pöydällä kaikki on toiminut hyvin, mutta kun asensin KDE 4.2 työpöydän ja siihen suomennoksen, niin pari asiaa vaivaa. Ensimmäinen on se, että pääte ei suostu käynnistymään normaalisti. Kun klikkaan päätteen kuvaketta paneelissa, ei tapahdu muuta, kuin että etsintää osoittava pyörylä hyrrää jonkin aikaa ja homma jää siihen. Sattumalta huomasin, että pääte ilmestyy  kun ensin avaan Firefox selaimen ja klikkaan päätteen kuvaketta siinä. Kun suljen selaimen ja taas klikkaan päätteen kuvaketta, se ilmestyy mutta vain tämän yhden kerran, sitten on taas avattava FF. Jos avaan esim. Operan tai jonkin muun  ohjelman, pääte ei avaudu. Jotenkin se on sidoksissa FF:ään. Tämä "ongelma" ilmestyi vasta kun olin käyttänyt (K)ubuntua pari päivää. Tästä voinee päätellä, että vika ei ole käyttöjärjestelmässä vaan jossakin omassa tahattomasti tehdyssä "säädössä". Todettakoon, että päätteessä (silloin kun se aloitti temppuilun) desktop-dekstop litaniassa oli ylimääraisena  /asiakirjat merkintä. Se ei kuitenkaan estänyt päätteen käyttöä. Sain sen poistettua kun poistin ao. kansion home osiosta. Palautin sen takaisin, eikä se enää ilmestynyt päätteelle.
Toinen pikku ongelma (K)ubuntussa on, että USB mikki ei siinä toimi. Äänikorttiin liitetty mikki toimii. Tämä voi johtua KDE:n keskeneräisyydestä tältä osin, joten odotellaan.
Kumpakaan ongelmaa ei esiinny Gnome pöydällä.

48
Mikä on uusin kernel otsikossa mainittuun Ubuntun versioon. Kysymys johtuu siitä, että minulla oli päivitysten hallinnassa jääneet täpit pois ao. kohdista ja päivityksiä ei tullut pitkään aikaan. Asensin täpit eilen ja välittömästi tuli 103 päivitystä ja 5 asennusta (innstal?). Homma kesti melkein puoli tuntia. Kesken toiminnon tuli myös uusi kernel, mutta en huomannut ottaa ylös sen numeroa. Vanhaan tapaan ohjelma kysyi  grub.boot.menu.lst valintaa. Valitsin oletuksena olevan, jolloin  boottivalikossa on edelleen oletuksena ...2.6.24.21 kernel. Viime kesästä muistan valinneeni po. kohdassa palveluntarjoan boottilistan, jolloin uusin kernel tuli oletukseksi mutta XP poistui sieltä kokonaan. Oli melkoisen työlästä saada se sinne takaisin. Kun on ilmeistä, että kone käynnistyy vanhalla kernelillä, niin mitä haittaa siitä on? Tulevatko esim. uusimmat turvallisuuspäivitykset kuitenkin voimaan? Jos on suotavaa, että uusin kernel lisätään käynnistysvalikkoon oletukseksi, niin miten se helpoiten tapahtuu? Qrubeditor (käytän KDE työpöytää) on minun taidoilleni vähän liian vaikea. Voiko sen lisätä esim. Synapticilla?

Löysin hakutoiminnoilla asiaa sivuavia juttuja, mutta en täsmälleen tähän ongelmaan liittyviä. Jos tämä nyt mikään ongelma on kun kaikki toimii näinkin hyvin.

49
Huomasin kyllä Perminnan aloittaman ketjun lähes samasta asiasta. Pitkän arpomisen jälkeen päätin aloittaa kuitenkin oman. Syy: en hallitse tietotekniikkaa niin hyvin kuin ketjun aloittaja ja siihen kirjoittaneet, joten "tyhmät" kysymykseni vain sotkisivat ketjua.

Olen ennen talvisotaa syntynyt ja vasta eläkevuosien aikana jonkin verran tietokoneen käyttöön perehtynyt. Varsinaiset perustiedot puuttuvat ja lisäksi englantia ymmärrän huonosti. Pakettikoneeni on kohta 6 vuotta täyttävä HP pöytäkone, Intel Celeron 2,5 prosessori ja Ati Radeon 9200 (secondary) näytönohjain. Mitähän tuo secondary tuossa tarkoittaa? Olen kuitenkin ymmärtänyt, että näytönohjain ei ole emolevyyn integroitu.
Keskusmuistia on 512 KB ja kovalevy 80 gigaa, jonne on osioitu sekä alun perin siinä ollut XP home ja lisäksi Ubuntu 8.04 LTS. Pääsiassa käytän Ubunbtua, joskus harvoin XP:tä.  Emolevyn merkistä ei ole tietoa. Mistähän sen saisi selville?

Kone on toiminut ja toimii edelleen moitteetta, paitsi että uusin eli 8.10 Ubuntu KDE 4.1... työpöydällä ilmeisesti koneeni huonohkojen suoritusarvojen takia takkuili. Palasin takaisin 8.04 LTS versioon ja KDE 3.5... työpöytään. Nyt ei ole mitään valittamista. Käytän tietokonetta tekstinkäsittelyyn, surffailuun ja jonkinlaisten videoiden katseluun (esim. youtube). Lisäksi ainoan hankkia uuden littunäytön, jossa on DVI-liitin.

Koneen iän takia ja vaan kokeiluhalusta haluaisin kuitenkin uuden koneen, jonka siis tulisi olla hiljainen ja toimintavarma. Linuxia käyttäisin edelleen pääkäyttöjärjestelmänä, mutta myös Windows tulisi mukaan (ilmeisesti vielä XP). Perminnan viestiketjusta Storck esitteli kokoonpanon, joka aika hyvin vastaisi omia tarpeitani. Prosessori ja kotelo virtalähteineen ehkä ovat hieman liian arvokkaita. Mitä etuja on erillisestä näytönohjaimesta tietokoneeni käyttöä ajatellen? Haittaa ei siitä pitäisi olla, vai kuinka? Hinta lienee suunnilleen sama (näytönohjain emolevyllä = n. 100-120 euroa, kuten myös vaatimaton näytönohjain+emolevy, kts. Storck). AMD:n tuotteet jättäisin varmuuden vuoksi syrjään. Syy: Linux käytön tärkeys.

Uuden oppimisen takia haluan valita koneen osat itse (oppia ikä kaikki). Kokoaja on minua osaavampi.

50
Olen tuolla Skype aiheisessa viestiketjussa pariinkin otteeseen, viimeksi tänään, saada apua Skypen toimintaan. Asensin täältä saatujen hyvien ohjeitten mukaan mukaan Skypen Ubuntun versioon 7.10. Se toimi muuten hyvin, mutta oma ääneni mikrofonista (test call) kuului tosi huonosti. Sain Skypen asennuksen yhteydessä hyvät ohjeet Alsamixerin käyttöön mutta en ehtinyt nostaa äänen tasoa riittävästi, ennekuin tuli tämä uusi versio Hardy, jonka päivitin pari päivää sitten. Eilen kokeilin Skypeä ja se toimi samalla tavalla kuin aiemmankin versionkin kanssa (siis oma ääneni tosi huonosti) ja menin alamixeriin ja yritin vielä siellä nostaa capture pylvästä 93:een. Tämän jälkeen testisoitto ja kas kummaa, ei testisoittokaan lähtenyt päälle. Olen nyt pari tuntia seikkaillut Alsamixerissä ja sain vihdoin testisoiton käyntiin mutta n yt mikkiääniä ei kuulu ollenkaan, ei sitäkään aikaisemmin huonosti kuuluvaa.

 Toinen asia, joka voi liittyä tähän on, että ohjelmalähteiden valikossa kolmannissa osapuolissa on kyllä medibuntu ilman ruksia. Jos siihen lisää ruksin ja valitsee lisää, vaatii se jonkin täydellisen Apt rivin lisäämistä. Ei onnistu minulta. Onkohan Medibuntu toiminnassakaan ilman tuota riviä.


Olen tottumaton tietokoneen käyttäjä, joten jos ohjeita annatte, niin antakaa perinpohjaiset (kuten esim. Peran tuolla Skypen asennuksen yhteydessä).

51
Olen uusi Ubuntun käyttäjä (7.10) ja tietotekniset taidot ovat muutoinkin vähänlaiset. Sain kuitenkin eilen Skypen asennettua tämän foorumin hyvällä opastuksella, joten rohkenen kysyä, kun en hakutaidoillani asiasta keskustelua löytänyt.
Kysymyksessä on siis selaimen sivun tulostus. Selain on FF (kuten myös XP:ssä, joka toimii Ubuntun kaverina samalla kiintolevyllä) ja kun yritän tulostaa Samsungilla (1710P laser) selainsivun, tulosteen oikeasta reunasta jää puuttumaan paljohkosti tekstiä. Saman selainsivun tulostus XP:ssä ei tuota mitään ongelmia. Kokeilin tulostaa Ubuntussa Open Officessa tuotettua tekstiä; ei ongelmia. Ubuntun selaintulosteeseen ei tule myöskään oikeaan alakulmaan sivun järjestysnumeroa. Jotain säätöä varmaankin tarvittaisiin. Kun vain tietäisi mitä. Pyydän siis apua.

Sivuja: 1 2 [3]