Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - jusssi

Sivuja: [1] 2 3
1
Ubuntu tietokoneissa / Tietoturvaongelma? (RATKAISTU)
« : 19.09.18 - klo:11.33 »
Alkukesästä ilmaantui Ubuntu 16.04:n ruudulle käynnistyksen yhteydessä  teksti [   0.019480   Spectre  V2:
L FENCE not serializink. Switching to generic retpoline

Googlen ja tämän keskustelualueen haun avulla olen ymmärtänyt, että kyseessä on tiedote (varoitus?) jonkinlaisesta tietoturvaongelmasta. En ole havainnut mitään poikkeavaa Ubuntun käytössä. Olen asentanut kaikki tarjotut päivitykset. Kernelpäivityksiä tulee asennnettavaksi noin kerran kuussa ja muita lähes päivittäin.

Onko syytä huoleen? Muistutus ilmeisesti poistuisi 18.04:ään päivittämisen yhteydessä mutta en haluaisi yksin tästä syystä vielä päivittää.

Laitan vielä tiedot koneestani:

Käyttöjärjestelmä on Ubuntu 16.04 LTS  tyyppiä 32-bit. Kone on asiantuntijan kasaama viitisen vuotta sitten.

Suoritin on AMD Athlon (tm) DUAL CORE Prosessor 4850 e x 2.
Grafiikka on GeForce 9400 GT/ PCle SSE2/3D now!

2
Millä komennolla näkisin onko pöytäkoneessani verkkokortti. On nimittäin ongelma koneeni liittämisessä kotiverkkoon (kannettavan Windows 10:een se asettui helposti).

Käyttöjärjestelmä on Ubuntu 16.04 LTS  tyyppiä 32-bit. Kone on asintuntijan kasaama viitisen vuotta sitten.

Suoritin on AMD Athlon (tm) DUAL CORE Prosessor 4850 e x 2.
Grafiikka on GeForce 9400 GT/ PCle SSE2/3D now!

3
Sain Chromiussa Youtube videot toimimaan täältä saamillani ohjeilla (14.3.2016 Mint 13 ja Chromiumin videoiden näkyvyyys). Nyt kuitenkaan youtube ei  toimi vaan avatessa tulee ilmoitus:

"SLL-yhteysvirhe

Palvelimeen ei voi muodostaa suojattua yhteyttä. Tämä saattaa olla palvelinta koskeva ongelma tai saatat tarvita asiakkaan todennusvarmenteen, jota sinulla ei ole.

Virhekoodi: ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR"

Olisiko yksinkertaista tapaa korjata ongelma?

4
Minulla on pöytäkoneella kaksi kiintolevyä, joista toisella on Ubuntu 14.04 LTS ja toisella Mint 13. Molemmat ovat 32 bittisiä, joten olen poistanut kummastakin Google Cromen ja asentanut tilalle Chromiumin. Ubuntussa ei sen käytössä ole ongelmia, mutta toissijaisena käyttämässäni Mintissä on se, että Cromium ei näytä Youtube videoita (mutta esim. Areenan videot kylläkin).

Kun katselin Synapticilla Ubuntun Chromiumia, löytyi sieltä Pepperflashplugin-nonfree mutta ei Adobeflaspluginia. Mintin Chromiumissa oli päinvastoin eli sieltä puuttui pepper mutta oli adobe. Olisiko ongelman ratkaisu niin yksinkertainen, että saisin Mintin Chromiumiin jotenkin lisättyä Pepperflashplugin-nonfreen? Kelpaako tämä Ubuntun plugin Minttiin?

Olen yrittänyt tutkia keskustelupalstoja löytääkseni ratkaisun mutta ei ole toimivaa löytynyt. Vaikeuttaa sekin ratkaisun löytymistä, että en osaa englantia ja tietotekniset taitoni ovat varsin vähäiset.










5
Hankin otsikossa mainitun tulostimen. Asennus Windowsiin (8) meni hyvin (toimii kotiverkossa), mutta Samsung.com sivuilta löytyvä Linux ajuri ei meikäläisen taidoilla asennu, ei vaikka siellä on suomenkielinen asennusohje. Kopioin ohjeen tähän ja kyselen mitä milläkin asialla tarkoitetaan:
Kopioi Unified Linux Driver -paketti järjestelmääsi. Kaksoisnapautan ajuria, joka latautuu, napsautan  tätä ja avautuu "laatikko" jossa on mm. pura painike.
Avaa Terminal-ohjelma ja mene kansioon, johon kopioit paketin. Onko em. laatikko?
Pura paketti. Rusehtava nuoli, jota napsautan.
Siirry uld-kansioon. Napsautan sitä
Suorita"./install.sh"-komento (Jos et ole kirjautunut sisään tunnuksella root, suorita komento "sudo" nimellä "sudo ./install.sh") Annan komennon sudolla. Tulee ilmoitus, että komentoa ei ole Mikä meni vikaan?
Jatka asennusta. Tapahtunee terminaalissa (päätteessä)?
Kun asennus päättyi, käynnistä tulostuksen apuohjelma(Mene kohtaan System > Administration > Printing tai suorita "system-config-printer" -komento Terminal-ohjelmassa).
Napsauta Add-painiketta.
Lopun luultavasti osaan, mutta mitenkäs toi alku.

6
Kyseessä on Ubuntu 12.04.2 LTS. Kernel päivittyi tänään 51>52 (loppunumerot). Kun ohjeen mukaan käynnistin uudelleen, Ubuntu ei käynnistynyt suoraan vaan vaati kirjautumista, joka ei onnistunut. Aikaisempien uusien kernelien kanssa ei ole vaatinut erikseen kirjautumista (automaattinen käytössä), joten pelkkä entterin painaminen grubissa on riittänyt.

Sama oli edellisen kernelin (51) kanssa. Onneksi oli tallessa tätä edellinen (49), joka toimi normaalisiti.

Onko erityistä haittaa, että käytän vanhaa kernelia ja odottelen uutta, joka toivottavasti toimii.

7
Ubuntu 12.04 LTS. Kotikansiossa on .Skype kansio kooltaan 2.4 Gt. Tämä puolestaan sisältää muutamia kansioita, joista suurin on Logs-niminen (koko 2.4 Gt).

Onko tämän kansion, jossa on 816 kohdetta, sisältö tarpeen säilyttää? Kysyn tätä siksi, että kotikansion varmuuskopiointi olisi nopeampi ilman tätä.

Jos se on kuitenkin tarpeellinen, voisiko sen ohittaa varmuuskopioinnissa nimellä .Skype?

8
Koneella on Mint 13 maya mate pöydällä ja Ububtu 12.04 Unityllä. Grubissa molemmat näkyvät. Mint on valittu automaattisesti käynnistyväksi. Mintistä löytyy Starup-manager, mutta sillä ei voi grubista valita Ubuntua oletukseksi. Tai voi valita, mutta valinta ei toimi. Ubuntusta en kuitenkaan löydä kyseistä ohjelmaa.

Onko jotain korvaavaa yhtä helppokäyttöistä käytössäni olevalle Ubuntulle?

9
Otsikon selain näkyy Synapticissa asennettuna ja löytyy myös Ubuntun sovellusvaikoimasta. Siellä ilmoitetaan, että se käynnistyy päätteessä ja näin myös tapahtuu.

Miksi Chrome ei käynnisty "normaalisti" kuten käytössä olevat muut selaimet (Chromium, FF ja Opera) työpöydän vasemman laidan käynnistimistä?

Ohessa kuva ohjelmalähteistä, jos siitä näkisi jotain.

Kuvaan liittyen: Opera toimii normaalisti, vaikka se ei ole ruksattu ohjelmalähteissä. Onko siitä jotain haittaa? Voisin laittaa ruksin ylemmän Operan lähteen kohdalle, mutta sitten tulee kysymys jostain avain tiedostosta ja sitä en osaa hakea.

10
Asiasta on kirjoitettu täällä viime keväänä http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=42554.0 ja silloin kaikki näytti selvältä. Osasin itsekin muuttaa TB:ni päivityksen jälkeen suomen kieliseksi vaikka käytänkin Mint 9 (Isadora) jakelua.

Nyt tuli taas uusi päivitys ja englannin kielinen TB ei muuttunutkaan suomeksi niillä ohjeilla, joilla se viimeksi onnistui. Poistin epähuomiossa Finnish language pack for Thunderbird`n  versio 15 add-ons valikosta. Nyt siellä ei valikon vasemmassa reunassa kohdan Plugins alla lue Language, kuten muistaakseni aikaisemmin.(kuva)

Johtuisiko ohjeen toimimattomuus tästä? Miten saisin homman toimimaan?

(Katselin Synapticista, että finnish-language-pack (versio 16) on asennettu).

11
Tein otsikossa mainitun päivityksen ja kaikki toimi sen jälkeen mainiosti, myös päivityksen hallinta pääosin. Siellä huomasin, ettei Chrome päivittynyt siinä tahdissa kuin koneen toisella levyllä oleva Mint 9.  Menin taitamattomana sorkkimaan ohjelmalähteitä ja sain ne Chromen osalta sekaisin. Sain neuvoja http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=42564.msg327335#msg327335 täältä korjaukseen, mutta en saanut asiaa kuntoon. Nyt päivityksen hallinta näyttää tällaista (kuva alla). Eniten huolettaa tuo maininta siitä, kuinka monta päivää sitten päivitykset on tehty. Sain kuitenkin tarkista nappia sitkeästi painelemalla hetki sitten 14 uutta päivitystä tehtyä, joten tuo ilmoitus päivitysten iästä taitaa olla kytköksissä Chromen ohjelmalähteen temppuiluun ja muilta osin pävitysten hallinta on toivottavasti kunnossa.

Pieni epävarmuus kuitenkin kaihertaa, joten kysyn, voiko otsikossa mainitun päivityksen jotenkin uusia tai päivittää jotenkin vanhan päälle? Näin em. ongelma ehkä korjaantuisi.

Olen tietenkin halukas yrittämään korjata Chromea koskevan ohjelmalähteen, jos siihen helppo tapa löytyisi.

Puhdas asennus on tietysti se viimeinen keino.

12
Ubuntu tietokoneissa / Chromen automaattinen päivitys
« : 05.05.12 - klo:13.10 »
Päivitin Ubuntun 11.10>12.04. Toimii hyvin, paitsi sudo apt-get update komento antaa seuraavanlaisen virheilmoituksen:

E: Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead

Muita virheilmoitus rivejä:

W: Tiedoston http://dists/dl.google.com/Release.gpg nouto ei onnistunut  Something wicked happened resolving 'dists:http' (-5 - Konenimeen ei liity osoitetta)

W: Tiedoston http://dists/dl.google.com////source/Sources nouto ei onnistunut  Something wicked happened resolving 'dists:http' (-5 - Konenimeen ei liity osoitetta)

W: Tiedoston http://dists/dl.google.com/linux/chrome/deb//source/Sources nouto ei onnistunut  Something wicked happened resolving 'dists:http' (-5 - Konenimeen ei liity osoitetta)

W: Tiedoston http://dists/dl.google.com////binary-i386/Packages nouto ei onnistunut  Something wicked happened resolving 'dists:http' (-5 - Konenimeen ei liity osoitetta)

W: Tiedoston http://dists/dl.google.com/linux/chrome/deb//binary-i386/Packages nouto ei onnistunut  Something wicked happened resolving 'dists:http' (-5 - Konenimeen ei liity osoitetta)

Muitakin rivejä on. Ne liittyvät translation paketteihin ja ovat samansisältöisiä kuin edellä.

Upgrade komennolla sain Chromen päivitymään ...168... versioon (lienee uusin), mutta epäilen, että päivitys ei tule tapahtumaan "automaattisesti" päivitysten hallinnan kautta.

Onko mitään tehtävissä eli miten saisin update komennon ilman virheilmoitusta?


13
Tein otsikossa mainitun päivityksen ja sen aikana ilmoitettiin jotain kolmannen osapuolen ohjelmalähteiden poistosta. Ilmoituksessa mainittiin myös, että poistetut lähteet voidaan asentaa myöhemmin. Kun en syvällisemmin tunne ohjelmalähdealuetta, en asiaan kiinittänyt sen enempää huomiota. Päivitys onnistui hyvin ja kaikki tuntuu toimivan moitteetta.

Kävin kuitenkin katsomassa ohjelmalähteitä ja otin sieltä liitteenä olevan kuvan. Onko ei käytössä olevissa sellaisia, jotka pitäisi saada käyttöön eli mitä haittaa niiden puutteesta voisi olla?

Jos niitä pitää lisätä, niin APT rivin lisääminen tuottaa minulle vaikeuksia. Mistä sen saa? Pitääkö olla myös jokin avain?

Toivottavasti niitä ei tarvitse lisätä.

14
Käytössä Mint 9.  Katselin synapticilla mitä flashplugineita sieltä löytyyy. Oli kolme eli käytössä:
flashplugin- installer
flasplugin- non-free ja ei käyttössä mutta valittavissa:
adobe-flasplugin.
Jos valitsen jälkimmäisen asennettavaksi, kaksi ensimmäistä poistetaan.
Kaikilla oli sama versionumero eli 11.1.102.55.

Onko jotain eroa toimivuudessa, jos valisen adoben flashpluginin oletuksena asentuneiden tilalle.
Muistelen, että jossakin yhteydessä on herjattu, että sinulla ei ole uusinta adobea asennettu


15
Kysymys on Mint:n /home osion varmuuskopioinnista, mutta koska olen käyttänyt siinä Deja-dup nimistä Ubuntun varmuuskopiointiohjelmaa, arvelen, että kysymykseni voinee esittää myös tässä foorumin osiossa. Lisäksi arvelen, että Ubuntu ja Mint kysymyksiäni koskevilta osin ovat lähes yhteneväiset.

Olen käyttänyt Ubuntu/Minttiä jo runsaat kaksi vuotta ainoina käyttöjärjestelminä, mutta kuten huomaatte, tietämykseni taso on silti varsin alhainen, joten lisäoppi on paikallaan.

Menen polkua sijainnit>kotikansio>jussi. Hiiren vasemmalla ominaisuudet ja saan tulokseksi kohdassa
sisältö 5389 kohdettan, yhteensä 3,4 Gt.
sijainti  /home

jussi -  tiedostoselain ikkunassa painan nuolta ylöspäin ja painan kohtaa home, tulos:
sisältö 5391 kohdetta, yhteensä 3,4 Gt (sisältö ei kokonaan luettavissa)
sijainti /

Tässä ensimmäinen kysymys. Tarkoittaako tuo / merkki sijainti kohdassa tässä tapauksessa, että sijainti on juuriosiolla? Epäilen tätä ja siksi kysyn. Näytön ylälaidassakin lukee home – tiedostoselain.  Tuon parin kohteen ero selittynee kansion lost+found sisällöllä, jota ei voi lukea.

Painan vielä kerran tiedostoselaimessa nuolta ylöspäin ja aukeaa 23 kansiota ja 4 muuta tiedostoa.
Kansioita on bin, boot, dev jne ja muissa tiedostoissa mm. vmlinuz. Näytön ylälaidassa lukee nyt
/ - tiedostoselain, joten sisältö lienee juuriosiolla.

Otan kotikansiosta (/ home osiosta?) varmuuskopion deja-dup varmuuskopiointi työkalulla USB tikulle. Varmuuskopion koko on 1,4 Gt, sisältö 65 kohdetta ja sijainti /media.Miksi vain 1,4 eikä 3,4 Gt ja kohteita on paljon vähemmän. Vaikuttaako pakkaus tähän, vai onko jokin mennyt pieleen?

Deja-dupissa kopioinnin kohteena on kotikansio, mutta onko se tässä tapauksessa sama kuin /home osio?

Kun klikkaan tikkua, aukeaa liitetyn kuva mukainen näkymä. Kuvassa on vain osa näkymästä. Voinko olla nyt varma, että varmuuskopio on oikea varmuuskopio /home osiosta (kotikansiosta).

Yritin ensin varmuuskopiota Mintin omalla työkalulla (menu>ylläpitö>varmuuskopiointityökalu, mutta se kesti minusta deja-dup varmuuskopiointiin verrattuna paljon pitempään, ainakin parisen tuntia ja varmuuskopioitavia tiedostoja oli lähes 10 000 eli melkein puolta enemmän. (Onko kohde tässä yhteydessä sama kuin tiedosto?) Lisäksi kopioinnin päätyttyä ohjelma ilmoitti jostain virheistä, joten poistin tuloksen epäluotettavana.

Muok. Muistin juuri, että em. kotikansion kokoon (3.4 Gt) sisältyy kansio "Kuvat", jonka koko on 2.8 Gt. Varmuuskopion teossa ohitin sen, koska Kuvat kansio on varmuuskopioitu muualle. Näin ollen kotikansion koko olisikin vain (3.4-2.8) eli 0.7 Gt. Miksi varmuuskopioinnissa koko on 1.4 Gt?

[ylläpito on poistanut liitteen]

16
Hankin messuilta Garmin Nuvi 1390 LMT autonavigaattorin (kun halvalla sain). Siinä on elinikäiset päivitykset kartoille vakiona. Päivityspalvelu toimii, kuinkas muutoin vain Windowsissa ja Macissa mutta ei Linuxilla. Onneksi oli vanhassa pöytäkoneessa Ubuntun ja Debianin ohella XP. Koneessa on vain 80 Gt:n kiintolevy ja XP:lle olin aikoinani osoioinut 17 Gt ja eihän se riittänyt karttapäivityksiin. Ohjelma ilmoitti, että vähintaan 8 Gt lisätilaa tarvitaan.

Katselin GPartedilla levyäni ja siellä oli Debianille varattua tilaa 23 Gt. Poistin sen saman tien ja nyt levyllä on n. 22 Gt varaamatonta tilaa (ja siellä ennestään ollutta 10 Gt).

Kysymys kuuluu, pystynkö ja mitenkä Gpartedin avulla muuttamamaan em. varaamattomat osiot (tai ainakin toisen niistä) nfts tiedostojärjestelmään ja siirtämään ne /dev/sda 1 osiolle XP:n käyttöön.

Gpartedilla näköjään pystyisi luomaan em. varaamattomista uuden osion nfts tiedostojärjestelmälle, mutta miten sen saisi em. ykkösosion kylkeen.

[ylläpito on poistanut liitteen]

17
Asensin Nattyn CD:ltä noin viikko sitten ja vakaasti on toiminut tähän asti. Tänään menin päivitysten hallintaan ja toteutin siellä tarjotut päivitykset. Kun homma oli valmis, niin valikon ylälaidassa luki kuten tavallista: "Järjestelmä on ajan tasalla.Pakettiedot päivitetty viimeksi 4 päivää sitten". Miksi näin, juurihan tein päivityksen. Yleensä päivityksen jälkeen lukee, että päivitetty tunti sitten.

Tämän takia painoin tarkista nappulaa, jolloin tuloksena oli kuvan mukainen virheilmoitus. Internetyhteys oli taatusti toiminnassa. Sudo apt-get update komento antoi toisessa kuvassa on olevan tuloksen.

Mitä tuo tarkoittaa? Onko vakavastakin virhetoiminnasta kyse? Miten voisi korjata?

Mainittakoon, että toisella (harjoittelu)koneella on versiosta 10.10 päivitetty Natty. Kävin kokeilemassa ja siinä ei po. ongelmaa esiinny päivityksen yhteydessä.

[ylläpito on poistanut liitteen]

18
Tarkoitus olisi palauttaa Ubuntun 10.04 version /home osiosta tehty varmuuskopio, nimeltään

koti-varmuuskopio.tar.gz

tikulta version 10.10 asennuksen yhteydessä luodulle /home osiolle.
Tikun nimi on toisaalla 8.0 GB tiedostojärjestelmä, mutta jos katselen sen ominaisuuksia, niin siellä lukee:

ominaisuudet>perustiedot

sijainti:  /media/B83F-508D

ja asema: 8.0GB tiedosto. Lisäksi Ominaisuudet oikeudet välilehdeltä voi pistää rastin ruutuun ”salli tiedoston suoritus ohjelmana”.

Olen saanut aikaisemminkin ohjausta tällä foorumilla tästäkin asiasta, joten kysyn sitä vielä uudestaan senkin takia, että tikun nimi tulisi oikein valittua.

Voisiko joku  kertoa, minkälaisella komennolla saisin tuon varmuuskopion sijoitettua uudelle /home osiolle. Voiko yllä olevilla tiedoilla kirjoittaa komennon suoraan vastauksena tähän viestiin.

Lisäksi kysyn, pitääkö varmuuskopio siirtää (kopioida) ensin tikulta kotikansioon?
Pitääkö tikku olla liitettynä varmuuskopion sijoittelun aikana, vaikka se olisikin kopioitu kotikansioon?
Pitääkö oikeudet välilehdellä olla ruksi ym. kohdassa (vai onko sillä mitään merkitystä tässä tapauksessa)?

19
Ubuntu tietokoneissa / Ohjelmalähde ei päivity
« : 24.03.11 - klo:12.52 »
Olen käyttänyt paljon aikaa otsikossa olevan aiheen aikaisempien viestien tarkasteluun, mutta ei ole sattunut silmään sellaista ohjetta, jolla saisin ongelmani korjattua.

Asensin Ubuntu 10.10:n erisellä /home osiolla, mutta en siirtänyt siihen (erinäisistä syistä) kopioimaani 10.04 version /home osiota. Nyt siis joudun rakentelemaan tuolta osoin kaiken alusta.

Ongelmana on Medibuntu ohjelmalähde. Asensin sen Ubuntun ohjesivuilla olevan pitkän linkin mukaan. Tämä sisälsi myös tarvittavan avaimen. Tätä ennen asensin sen ohjelmaikkunassa olevan lisää toiminnon avulla ja avaimen hain jostakin, en enää muista.

Ohjelmalähteiden päivitys (sekä graaffisesti että sudo apt-get update komennolla) antaa seuraavan virheilmoituksen (kuva). Internetyhteydessäni ei ole mitään vikaa, joten 404 error johtuu jostain muusta.

Lisäselvityksenä todettakoon, että komento sudo apt-get install w32codecs vastaa, että uusin on jo käytössä. Voisiko tämä merkitä sitä, että medibuntu on kuitenkin toiminnassa?

Laitan vielä kuvat ohjelmalähdevalikosta (kolmas osapuoli ja varmennus välilehdet). Jospa joku asiaa tuntevampi osaisi kommentoida, on siellä kaikki kohdallaan.

[ylläpito on poistanut liitteen]

20
Ubuntu tietokoneissa / Skypeen kirjautuminen
« : 20.02.11 - klo:13.16 »
Käytössä Ubuntu 10.04 ja Gnome pöytä. Asensin Skypeen suomen kielen paketit onnistunesesti ja suomennos toimii, mutta siinä hötäkässä Skype nimen ja salasanan yhdistelmä jotenkin sekaantui, koska Skypen käynnistyessä ilmaantuu ylimääräinen prosessi ja tulee ilmoitus toisesta käynnissä olevasta Skypestä. Tämän voinee korjata vain Skypen hallinnossa. Mutta se pieni kysymys:

Mikä komento pitää antaa käynnistettävissä ohjelmisssa Skypen kohdalla.Tavoitteena on saada Skypen käynnistyessä pieni vihreä kuvake paneeliin.

Sivuja: [1] 2 3