Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - janne

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 259
81
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Mielipiteesi /tmp osiosta?
« : 23.10.09 - klo:00.49 »
No, se itse väläys: mielipiteesi siihen että koneen taakse, usb-liittimeen laittaisi vaikkapa 8 gigaisen muistitikun ja osio sen /tmp-osioksi? Etuna ja helppoutena että asennusvaiheessa tikun voi ottaa pois ja laittaa toisen tilalle kulumaan.

minä näkisin miinuspuolella sen, että usb-tikku kuluu loppuun huomattavasti kiintolevyjä nopeammin ja onpa sen kirjoitus ja lukunopeudetkin paljon kiintolevyä heikommat.

82
C++ tunnutaan arvostavan aika paljon eri sivustoilla ja materiaalia sen opiskeluun muutenkin tuntuu löytyvän helpoiten, eli taidan valita sen.

toisaalta C++:aa arvostetaan, mutta on olemassa ihmisiä jotka myös vihaavat sitä. C++ on tehokas kieli, mutta kuten jo mainittiin, sen syntaksi on hieman monimutkainen ja jopa itseäni C++:n tuleva kehitys hieman arveluttaa, vaikka C++:sta tavallaan pidänkin. aloittelijalle joku muu kieli olisi selvästi helpompi, joskin jos vaihtoehtoina ensimmäiseksi kieleksi on C ja C++ niin valitsisin kyllä C++:n milloin tahansa.

Opeteltavan määrä ei pelota, aloitinhan Linux kokeilunikin ihan omasta päästä, ilman kenenkään tutun opastusta ja ihan kohtuullisesti tuolla saralla on edistynyt, kun vaan on pitänyt maltin, eikä yrittää kaikkea kerralla ja toisaalta haasteitahan pitää olla muutenkin :D

ainakin asenne on oikea :)

Jossain muistaakseni oli mainittu, että jos C/C++:n oppii, niin sen jälkeen kykenee kyllä oppimaan muitakin kieliä jos siltä tuntuu? Tarkoittanee sitä, että monipuolinen kieli?

tuo pätee lehes mihin tahansa ohjelmointikieleen. ohjelmoinnissa täytyy opetella purkamaan monimutkaiset ongelmat pienemmiksi kokonaisuuksiksi ja pystyä ratkaisemaan tarjolla olevien rakenteiden avulla. kun ajattelutapa on omaksuttu, niin uusien kielten oppiminen on helpompaa.

Tästä tuli hiukan hoopo olo. Tarkoitatko siis C:n ja C++:n eroa, että ei sekoittaa C++ syntaksia (eikös tuo ole oikea termi) C:n käytettäviin opetellessa, vai jotain muuta?

kuten jo mainittiinkin, C++ on ajan saatossa kehittynyt ja muuttunut jonkin verran. vanhan C++:n opetteleminen olisi ajan haaskausta jos samalla voisi opetella ajankohtaistakin tietoa. lisäksi, vaikka uusi C++ tuokin mukanaa joitain suhteellisen kimurantteja juttuja, se myös tarjoaa paljon helpotusta valmiiden tietorakenteiden ja algoritmien muodossa. tosin myös Qt tarjoaa näitä osittain päällekäisiä juttuja.

Eli siis esim. C++:n wikisivulta lainatun tapaisia eroja
Lainaus
Erot C:hen

Monet C:llä kirjoitetuista ohjelmista ovat myös kelvollista C++:aa. Eivät kuitenkaan kaikki, mm. uusien varattujen sanojen ja tarkemman tyyppitarkistuksen vuoksi.
C++:ssa tuli myös mukaan luokat jotka helpottavat paljon ohjelmoijan työtä.

tuo nyt ei ihan tarkalleen pidä paikkaansa, mutta riittävän lähelle kumminkin. muutamalla muutoksella C-ohjelmasta saa usein toimivan C++-ohjelman.

83
Mielessä on pitkän aikaa pyörinyt jonkin ohjelmointikielen opettelu ja tuossa hiukan tutkiskellessa tuntui ainakin Qt:sta löytyvän kohtuullisesti juttua netistä ja luin Qt Whitepaperin & How to learn Qt ja pääsin käsitykseen, että tuossa yhdistyisi vissiin aika kivasti suositulta tuntuvan C++ ominaisuudet

Qt ei ole ohjelmointikieli. C++ on ohjelmointikieli jolla Qt on toteutettu ja Qt on tiettyjä palveluita tarjoava kirjasto C++ -ohjelmointiin.

ilmeisesti tuo ilmainen Qt kehityspakettikin sisältää ihan samat GUI työkalut, joilla graafisten ohjelmien pohjien tekeminen on kait hiukan vastaavaa kuin vaikkapa Visual Basicillä, mitä joskus ammattikorkeassa tuli ihan hitusen näprättyä ATK-kurssin johdosta. Meniköhän tähän asti edes hehtaarilleen oikein?

Qt:nne on tarjolla UI-builderi jolla käyttöliittymien luominen on kohtalaisen helppoa. se ei ole samanlainen kuin visual basic, mutta vastaava (ja parempi sikäli kun minä vb:tä muistan) kuitenkin.

Sitten ihan sellainen asia askarruttaa, että soveltuuko kaikki ohjelmointikielet "ulkoisten signaalien käsittelyyn".

kyllä, jos tarjolla on tapa päästä käsiksi kyseiseen dataan.

Käsittääkseni tuota Qt:ta voi nykyään käyttää mm. tuossa vitos symbianin päällä, eli voisin kokeilla jotain perusjuttuja tehdä vaikkapa tuolle puhelimelleni (Nokia 5800XM)? Tosin en kyllä tiedä onko sille sitten samat työkalut?

tietoni voi olla hitusen vanhentunutta, mutta mielestäni symbianille oli tarjolla ainoastaan subsetti kaikesta Qt:n tarjoamasta.

Eikös KDE käytä juuri Qt ihan täysin?

kyllä. eivätkä pelkästään Qt:ta vaan he ovat kirjoittaneet omia kirjastojaan Qt:n päälle. pohjalla kuitenkin Qt.

Eli näihin ei kait täydellistä vastausta olekaan, mutta osaako kokeneemmat kertoa, että olenko kaatumassa omiin jalkoihin heti ensiaskelilla ja olen käsittänyt asiat ihan täysin väärin?

Qt on varmasti ihan hyvä paikka aloittaa, jos tarkoituksena on tehdä UI-ohjelmointia C++:lla. jos C++ ei ole ennestään tuttu, niin opeteltavaa varmasti on enemmän kuin tarpeeksi. siitä ei kuitenkaan pidä lannistua ;) Qt:n tiimoilta jo tarjoittiinkin vinkkejä tuoreemmista versioista ja haluaisin vielä korostaa, että C++:n kanssa kannattaa olla myös varuillaan sikäli, että kieli ennen standardoimista ja standardoimisen jälkeen ovat aika eri juttu. kannattaa siis opetellessa käyttää riittävän tuoretta lähdemateriaalia.

84
Ubuntu tietokoneissa / Vs: vi editori
« : 20.10.09 - klo:21.29 »
vimin perusteita pääsee opettelemaan komennolla vimtutor, edistyneempi käyttö vaatiikin sitten ohjeiden kaivamista jostain muualta tai vaikkapa kirjan ostamista. minusta tuo on todellakin opettelun arvoinen editori ja jo pelkästään yleissivistyksen vuoksi on hyvä osata vi:n perusteet, sillä se löytyy miltei jokaisesta UNIXista ja UNIXin kaltaisesta järjestelmästä

85
datenhan saa antamaan myös vain halutun arvon. esim.:
Koodia: [Valitse]
janne@aplari:~$ date +%a
pe

86
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Java ohjelma ei toimi
« : 16.10.09 - klo:22.11 »
Nyt havaitsin sellaisen jutun että kun java ohjelma "lagaa" Järjestelmän valvonnassa sitä ei näy, mutta Javan tilaan tulee futex_wait.

haa.

Mitäköhän se odottaa?

futexia tietty :)

käytännössä tuossa on joku osa koodia jota saa käsitellä vain yksi ohjelman osa kerrallaan. ohjelmaa ajetaan säikeissä ja futex on lukittuna jonkun toisen säikeen toimesta, toinen säie odottelee pääsyä, mutta oletettavasti se ei onnistu. tämä nyt vaan on tätä. java väittää toimivansa samalla tavalla joka alustalla, mutta koska esim. säikeet on toteutettu eri alustoilla eri tavoin, ei sama abstrahointi toimikaan ihan samalla tavalla ja lopputuloksena on kuvatun kaltaisia ongelmia.

no, valitettavasti minulla ei ole ratkaisua sinun ongelmaasi. toivottavasti saat homman pelaamaan jollain keinolla. jos et, niin opitpahan ainakin, että java ei olekaan ihan niin portattavaa kuin tietyt tahot haluavat uskotella ;)

87
Pelit / Vs: World of Goo itse päättämääsi hintaan!!!
« : 14.10.09 - klo:18.23 »
minä ajattelin tukea tuota linux-versiota ostamalla sen toiseen kertaan. lahjoittelin $15 joka ei todellakaan ole paha hinta tuosta pelistä. ei tosin ollut se alkuperäinen hintakaan.

88
Kiitos vastauksesta. Mietin vain tuota muistin käyttöä. Molemmat sanoo että"memory total" on about 510 megaa

Mutta TOP sanoo  507756k used,     7816k free, (eli muisti olisi kaikki käytetty)
kun taas SYSINFO 26% free (132 MiB)

ne vain näyttävät muistinkäytön eri tavalla. linuxin muistinhallinta pyrkii hyödyntämään jotakuinkin kaiken käytettävissä olevan "vapaan" muistin kaikenlaiseen puskurointiin/välimuistina. koneen toimintaa siis nopeutetaan säilyttämällä dataa koneen muistissa sen sijaan, että sitä kirjoitettaisiin ja luettaisiin uudestaan hitailta kiintolevyiltä. jos joku ohjelma sattuu tarvitysemaan keskusmuistia, sitä vapautetaan tarpeen mukaan puskurointikäytöstä.

topin tapa näyttää muistin kokonaiskulutuksen, eli paljonko koneen muistissa on oikeasti tavaraa. se ilmoittaa omissa kohdissaan kuinka suuri osa muistista on käytetty puskurointii ja välimuistiksi (buffers ja cache). ohjelmille vapaana olevan muistin kokonaismäärä on siis vapaaksi ilmoitetu muisti + nuo puskurina käytetyt muistit.

sysinfo puolestaan ilmoittaa vain ohjelmien käytössä olevan muistin. vapaaksi ilmoitettu muisti sisältää puskurimuistit jotka puolestaan ilmoitetaan erikseen. todellinen koneen muistissa oleva datamäärä saadaan laskemalla kulutetuksi ilmoitettu muisti ja puskurimuistin määrä yhteen.

EDIT: Vielä kysymys. Saisiko tuon "top":in graafisella liittymällä?

itse top:ia ei taida saada, mutta mm. gnomen system monitor on vastaava graafinen ohjelma.

89
(miksi muuten se sanoo että "4 users", vaikka listassa on vain käyttäjät "root" ja "jukkis"?)

koska se näyttää jokaisen terminaalisession aktiivisena käyttäjänä. jos sinulla on terminaaliemulaattoreita auki, ne näkyvät tuossa.

Kumpaa pitäisi uskoa?

molemmat näyttävät samaa, mutta hitusen eri tavalla. kumpikin pitää paikkansa.

90
Noin tuo kannattaakin tehdä. Eräs soveltuva hakemisto olisi /opt. Uusi versio Firefoxista käynnistyisi komennolla /opt/firefox/firefox,
josta voi tehdä käynnistimen ja lisätä ohjelmavalikoihin.

kyseessä lienee paketinhallinnasta löytyvä firefox 3.5, joka siis asentuu paketinhallinnan kautta ja päivittyy myös muiden softien mukana.

kahdella eri paketilla, jotka pystyy asentamaan samaan aikaan, ei voi olla yhteisiä tiedostoja joten yhden poistaminen ei vaikuta toiseen mitenkään. tosin jos oletuspakettiin on suora riippuvuus jostain paketista, sen poistaminen voi johtaa muidenkin pakettien poistamiseen.

jos kaista ei ole kortilla, niin kai tuon vanhemman saa antaa päivittyäkin. jos sitä on jollain tapaa rajoitetusti, niin yksittäisen paketin päivittymisen voi kyllä estää 'pinnaamalla'.

91
Yleistä keskustelua / Vs: Testaa selaimesi nopeus
« : 08.10.09 - klo:00.11 »
[edit]
ja koko ajan nopeutuu, viimeisimmän nightlyn tulos 4190.

tänään 4546. melkoista kehitystä.

[edit]
niin onhan minulla muutakin muuttunut. päivitin koneen 9.10:ksi joka tuntuu muutenkin vikkelämmältä, joten kaikki parannus ei ehkä ole pelkästään selaimen ansiota.

92
Itselläni on hyvin vahva muistikuva ettei ne tiedostot (jos luotu ext3) saa käyttöönsä uusia ominaisuuksia automaattisesti.

niin siis tuo pätee jos ext3:n muuttaa ext4:ksi. jos tyhjälle ext4-osiolle kopioidaan dataa, niin luonnollisesti se kirjoitetaan sinne tämän uuden tiedostojärjestelmän mukaisesti.

93
Sopii myös muistaa ettei nuo vanhat tiedostot siirry suoraan käyttämään uusia ominaisuuksia.
Kunnes "online-defrag" on todellisuutta...

niin siis minun ymmärtääkseni tuossa prosessissa luotiin uusi tyhjä ext4-osio, jolle kamat kopioitiin jolloin kaikki ominaisuudet ovat käytössä suoraan.

94
Eiköhän tuo ext3 -> ext4 onnistuisi kohtuullisella vaivalla:

riippuu palljonko levyllä sattuu olemaan dataa ;)

- osio osion/osiot uusiksi. /boot -hakemisto tarvinnee yhä ext3 tms. tiedostojärjestelmän, jolta kernelin saa käynnistettyä.

itse asiassa tämä taisi olla pääasiallinen syy miksi grub vaihdettiin grub2:een. se nimittäin hanskaa myös ext4:n ja näin ollen tarve erilliselle /boot-osiolle katoaa (pelkästään tiedostojärjestelmän kannalta tarkasteltuna, muita syitä voi kyllä olla). onhan tuo grub2 nyt muutenkin teknisesti edistyneempi ja fiksummin suunniteltu, mutta loppukäyttäjälle tällä ei tietysti ole väliä kunhan kone käynnistyy :)

[edit]
olinkin näköjään väärässä. lueskelin hitusen aiheesta ja ilmeni, että ubuntun grub on patchattu jauntystä lähtien tukemaan ext4:ää. tuo ei siis varmaankaan ollut sitten se lopullinen syy siirtymiseen. my bad.

95
Jos päivitettäessä ei tule käyttöön ext4:sta tai grub2:sta, niin tulevatko ne mahdollisesti 10.4 versiossa sitten myös päivityksen kautta käyttöön?

siis päivityksessä koneelle asentuu kyllä grub2, mutta sitä ei asenneta käynnistyslataajaksi eli sitä ei oteta oletuksena käyttöön. grub2:n saa kuitenkin halutessaan käyttöön jo vaikka 9.04:ssa ja toimenpide on kaikkiaan aika simppeli. ohjeet täällä: https://wiki.ubuntu.com/Grub2

ext4 on tosiaan eri juttu. ext3 osion voi muuttaa tietynlaiseksi ext4:ksi, mutta koko levykirjanpidon muuttaminen lennossa ei onnistu. ext4:ssa on jotain kivoja juttuja, mutta en minä sen saamiseksi pistäisi asennustani missään nimessä uusiksi.

En "turhaan" jaksaisi tehdä puhdasta asennusta, mutta jossain vaiheessa olisi kiva saada noi uusimmat herkutkin käyttöön.. Toisaalta jos ne eivät ole tulossa päivitysten kautta käyttöön ollenkaan, niin siinä tapauksessa voisi rykäistä suoraan puhtaankin asennuksen jo tässä vaiheessa.. (tai jos niiden käyttöönotto ei ole ylivoimaisen vaikeaa jo asennetussa järjestelmässä)

no, kyse on siitä mitä haluaa. molemmat saa jossain määrin käyttöön jo nyt. se, että uuden tiedostojärjestelmän versionumero on suurempi, ei tee siitä automaattisesti parempaa. toki siinä on jotain hienoja ominaisuuksia, mutta aika harva niistä koskettaa loppukäyttäjää suoraan. ext4 on kuitenkin verraten uusi järjestelmä ja siinä voi esiintyä lastentauteja vaikka se onkin jo vakaaksi merkitty. eri tiedostojärjestelmillä on omat juttunsa, eikä vaihtoehdot todellakaan rajoitu ext3:een ja ext4:ään. jos ei tiedä mitä tiedostojärjestelmäta tarvitsee tai haluaa, niin sitten kannattaa laittaa oletuksena tuleva ja jos se nyt sattuu olemaan vanha oletus, niin ei siinä kovin suurta vahinkoa pääse käymään ;)

96
Tämän ketjun takia haluan varmuuden, että jos asennan puhtaalta pöydältä 9.10 niin tuleeko siihen automaattisesti EXT4 ja Grub 2:n?

tulee.

Vai onko turvallista päivittää normaalisti?

on.

97
Katso varoitustani Ubuntu 9.10- asentamisesta
-> 'Asentaminen ja käyttöönotto'

voi hyvänen aika. jostain syystä sinulle ei tunnu menevän perille se, että sinä et tiedä mistä sinä puhut. ensinnäkin, kyseinen "varoituksesi" oli turha, eikä sinulla ollut sille mitään perusteita ja sattumoisin tässä ketjussa ei ole kyse siitä mistä turhaan varoittelit siinä toisessa ketjussa. varoitukseesi viittaaminen täällä on siis tuplaturhaa, sikäli kun se nyt ylipäätään on mahdollista.

98
Vanhentuneesta en tiedä, siitä tiedän että jos/kun vertaa apt-get ja aptitude-päivityksiä niin eri paketit päivittää/hakee.

tuon sinun toisen linkkisi takaa:
"So the points outlined on this page about using aptitude over apt-get are largely irrelevant if you're using Edgy Eft (6.10), Feisty Fawn (7.04), or any future version of Ubuntu."

ja joo, aptitudea käyttämällä asentuukin ihan eri paketit koska oletuksena se vetää mukaan kaikki recommended stautksella olevat paketit suoranaisten riippuvuuksien lisäksi. itse en menisi rankkaamaan kumpaakaan paremmaksi.

99
enpä jaksanut aiemmin kommentoida tätä, mutta kai se nyt pitää...

tuo esitetty ratkaisu ei toimi, koska se käyttää sudoa joka kysyy salasanaa ja sitä ei voi tietenkään tarjota koska scriptiä ei ajeta interaktiivisesti.

vaihtoehtoja on kaksi, joko asettaa insmod kyseiselle käyttäjälle sudon asetuksissa sellaiseksi, että se ei kysy salasanaa tai tehdä modulien lataaminen bootin yhteydessä kuten yleensä on tapana. jälkimmäisessä tapauksessa ei tarvita edes sudo koska init ajetaan oletuksena pääkäyttäjän oikeuksin ja samalla homma toimii kaikille koneen käyttäjille, jos sellaisia sattuu olemaan.

100
Yleistä keskustelua / Vs: Vuoden 2009 turhake
« : 03.10.09 - klo:14.35 »
Ero tulee siitä, kuinka usein sitä ongelmajätettä syntyy. Läppäri kestänee useimmilla käytössä 3–5 vuotta, mikä ei ole kauhean tiheä vaihtoväli. Ns. energiansäästölamput tuntuvat possahtelevan monta kertaa vuodessa.

kuten jo sanoin, kaikki minun käytössäni olevat energiansäästölamput ovat kestäneet tällä hetkellä 6-7 vuotta. yhtäkään ei ole vielä toistaiseksi palanut. yksikään läppärin akku ei kestä tuota. toseksi on aivan turha ajatella noita yksikköinä, sillä yksi läppärin akku on huomattavasti ongelmallisempi kuin koko minun talouteni energiansäästölamput yhteensä.

kuten sanoin, ledilamppu lienee tulevaisuus. niillä on helppo säätää lampun kirkkautta vaikka lennossa ja kooltaan ne toki sopivat minne tahansa.

Siksi minusta olisi ollut fiksumpaa odottaa muutama vuosi jolloin hehkulamput olisivat todennäköisesti korvautuneet luonnollisesti LEDien jyrätessä.

käytännössä tämä ei toimi kovinkaan hyvin. luottamus siihen, että yritykset panostavat tuotekehitykseen kun vanhakin tuote myy kuin häkä on aika naiivia. firmoille on paljon helpompaa levätä laakereilla ja myydä tuotetta jota käyttäjät joutuvat ostamaan useammin ja enemmän, kuin panostaan valtavasit rahaa uuden tekniikan kehitykseen, vain jotta kuluttajien ei tarvitsisi ostaa tuotteita yhtä usein.

en usko, että autoteollisuus tule luopumaan polttomoottoreistakaan, ellei joku siihen pakota tai öljyvarat yksinkertaisesti lopu. jostain syystä ihmiskunta tuntuu olevan valmis kehitykseen vasta kun on pakko.


Lainaus
Niille ei liiemmin ole vaihtoehtoja. Nyt kielletään vaihtoehdot jotka eivät ole ongelmajätettä ja pakotetaan korvaamaan ne ongelmajätteellä.

kuten jo sanoin, nyt korvataan vanha ja hauras tekniikka kestävällä ja elinkaarensa aikana vähemmän luontoa rasittavalla teknologialla.

Lainaus
Lainaus
ydinvoima taitaa tuottaa sitä ongelmajätettä josta oli jo puhetta, vieläpä sellaista jota ei pysty edes kierrättämään, ainoastaan piilottamaan ja toivomaan, että se ei tule enää koskaan esille.

Mutta sen käsittely ei ole jokaisen loppukäyttäjän vastuulla erikseen.

jos käsittelyllä tarkoitetaan hautaamista, niin juu, ei se ole.

Lainaus
Toisaalta energiasäästölamppujen käyttäminen ei myöskään taida kovin paljoa pienentää ydinjätteen kokonaismäärää. Ydinjäteongelma on joka tapauksessa olemassa eikä energiasäästölampuilla siihen juurikaan vaikuteta.

no, kyllä se vaikuttaa sähkön kulutukseen aika lailla. maatasolla säästä on aika merkittävä. "koska jäteongelma on, ei sen pienentämiseksi kannata tehdä mitään" ei ole kovin kestävää argumentointia.

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 259