Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - janne

Sivuja: 1 ... 255 256 [257] 258 259
5121
minä en olekaan koskaan kääntänyt kernelistä .deb -pakettia. näyttää mielenkiintoiselta.

make menuconfig Konfigurointi. Tiedä mitä teet!

tämän sijaan on toki 2.6-sarjalaisilla mahdollista kirjoittaa myös:
make xconfig
tai
make gconfig

joista jälkimmäinen on jopa kelvollinen tapa konffata kerneli graafisessa tilassa, piesten vanhan ja tämän uuden xconfigin mennen tullen.

5122
Yleistä keskustelua / Re: Linux-kirjallisuutta
« : 10.08.05 - klo:17.48 »
Nyt kaivattaisiin vinkkejä hyvistä Linux-kirjoista. Mieluummin Debian/Gnome -painotteisia, jotta oppeja voisi suoraan soveltaa Ubuntuun.

distro/työpöytäpainoittaista kirjallisuutta en ole koskaan etsinyt, eikä sitä taida kamalasti olla olemassakaan. valtaosa tavarasta on edelleen netissä ja muiden käyttäjien tiedossa, siksipä nämä erilaiset foorumit ja uutisryhmät ovatkin melkoisen hyviä lähteitä tiedonhakuun.

minulla on kuitenkin pari kirjaa joita voisin suositella...

yksi erinomainen kirja ihan järjestelmä toiminnan ymmärtämisen kannalta ja myös peruskäyttöä ja ylläpitoa tukemaan olisi:
Æleen Frisch: Essential System Administration julkaisijana O'reilly

kirja on julakistu myös suomeksi nimellä UNIX Tehokäyttäjän Opas julkaisijana Satku. tosin tuo suomenkielinen painos taitaa olla (aika) loppu. itselläni on yksi, mutta olen ajatellut päivittää englanninkieliseen.

kirja käsittelee useita UNIXeja ja UNIXin kaltaisia järjetelmiä ja keskittyy vahvasti komentoriville.

ohjelmointipuolelle ainoa suhteellisen ajan tasalla olevan GTK+ ja Gnome-kirja:
Matthias Warkus: The Official GNOME 2 Developer's Guide

järjestelmän tarjoamiin palveluin keskittyvä X/Open / Posix standardia mukaileva klassikko:
W. Richard Stevens (päivitykset Stephen A. Rago): Advanced Programming in the UNIX(R) Environment

ja saman kirjoittajan verkko, IPC ja rinnakkaisuusjuttuihin keskittyvä UNIX Network Programming -sarja.

kaikki em. kirjat käyttävät C-kieltä.

tietysti jos ohjelmointikirjallisuutta etsii, niin kannattaa käydä katsomassa myös ACCU:n kirja-arvostelut sivulta:
http://accu.org/

5123
Varmasti näin mutta ajattelin nyt tässä aiheessa lähteä siitä että milloin linux voisi olla todellinen vaihtoehto kaikille, että tämä laitteistotuen puute tässä mielestäni eniten hiertää.

no mitäs laitetta ei tueta?

Asennushan on jo kehitetty erittäin käyttäjäystävälliseksi. Mutta tosiaan kun vielä saisi nämä laitteet toimimaan (ennen modeemeista vain osa toimi) kun  olivat ns. win modeemeja jne.

juu, win-modeemeissa oli säästetty raudassa ja osa modeemin toiminnallisuudesta sysättiin softan ja tietokoneen keskusyksikön harteille. jos valmistaja ei tätä softaa tee, niin en ainakaan itse koe kovin mielekääksi suunnata kehitysresursseja huonon raudan tukemiseen. minä ainakin ostan mielummin kunnon rautaa jotta joakinen lisälaite ei kuluta erikseen koneeni tehoja, jotka olen muutenkin tarkoittanut sovellusten käytettäväksi. sitä paitsi nuo softalla raudan työtä tekevät vekottimet ovat olleet ylipäätäänkin bugisempia ja heikommin toimivia kuin oikeat laitteet.

Ja toinen asia on tietysti se että linuxiin pitäisi saada suoraan toimimaan nämä photoshopit ja muut että ei tarvitsisi mitään emulaattoreita väliin eli yhtä hyvät softat kuin windowsiin on saatavissa.

oletkohan sinä oikein ymmärtänyt tätä systeemiä? siis tässäkin tapauksessa ohjelmistotalo tekee softan tietylle järjestelmälle, softan tukeminen ei itsessään ole linuxin ominaisuus. käyttöjärjestelmien tuki on softan ominaisuus. toisaalta wine-projekti on ottanut juuri vastakkaisen lähestymistavan. wine, jonka päällä tuon photarinkin saa toki pyörimään, ei ole millän tapaa emulaattori, vaan linuxille tehty natiivi toteutus win32-ohjelmointirajapinnasta. tosin tällaisen projektin kehittäminen ja ylläpito on hyvin työlästä, enkä näe siinäkään pitkällä tähtäimellä paljoa järkeä.

Tähän tietysti toteatte että on parempiakin tarjolla ja voi olla mutta kyllä esim. kuvankäsittelyssä photoshop on mielestäni ykkönen.

millä tavalla se on sinun mielestäsi ykkönen?

toki siinä on paras kaupallisten filttereiden tuki ja gimpistä vielä vaiheessa olevat tuetu väriprofiileille ja CMYK-värierottelulle, mutta jos ei ole tekemässä painografiikkaa vaan vaikka editoimassa kuvia nettiä varten on gimp aivan hemmetin hyvä. sen käyttöliittymä vaatii vähän opettelua (ja niin vaatii photoshopinkin, ihan manuskan kanssa tai/ja kursseilla), mutta kerran opittuna se on erittäin tehokas.


5124
Mutta se mitä toivoisin olisi, että jossain olisi selkeästi kerrottu, mitä laitteita tuetaan eli jos haluaisi ostaa varmatoimisen koneen linuxia varten, niin mitä komponentteja kannattaisi suosia.

ongelmana on tässäkin tietysti se, että laitevalmistajat eivät kerro toimiikio laite linuxissa, eikä heiltä yleensä saa edes teitoa siitä mitä piiriä laitteet käyttävät, sillä samalla tuotenimellä myytävää laitetta saatetaan hyvin valmistaa eri aikoina eri piireillä. yleensä voi kuitenkin olla varma, että yleisiä standardeja noudattavat laitteet kyllä toimivat (esim. usb-massamuistina toimivat, ide-laitteet, ym.). jos on hankkimassa jotain hieman erikoisempaa rautaa, niin siitä kannattanee kysellä muilta linuxkäyttäjiltä esim. sfnetin puolelta.

Jos Linuxin käyttö työasemissa ja kotikoneissa lisääntyy, niin uskon, että valmistajienkin motivaatio tuottaa ajureita paranee.

näin varmasti. sitä odotellessa kannattaa tietysti tukea niitä valmistajia jotka itse tukevat linuxia ja näyttää, että tukea tosiaan arvostetaan.

5125
Niin aina silloin tällöin tulee näitä testattua ja onhan sitä edistystä tapahtunut, mutta silti edelleen ollaan vaan perässä.

mitä perässä?

Ei toimi usb-modeemit yms. Saati sitten että saisi esim. atin näytönohjaimista täyden tehon irti.

usb-modeemine ei minu puolestani tarvitsisikaan toimia, mutta kai sitä joku kaipaisi.

Miksiköhän tää on niin hidasta?

mikä on hidasta?

Mun mielestä ihmisten ei tarttis sovittaa laitteitaan aina linuxin mukaan vaan tuki pitäs saada olemmassa oleville laitteille. Silloin ja vasta silloin tää alkais mielestäni olla todellinen vaihtoehto.

tämä taas on kiinni laitevalmistajista. laitevalmistajat tekevät windows-ajurit -> windows-ajurit on saatavilla kun laite tulee markkinoille. jos laitevalmistaja ei tee linux-ajureita joutuu joku muu kirjoittamaan ne. jos kirjoittajalla ei ole valmistajan toimittamaa demorautaa, joutuu kirjoittaja odottamaan kunnen rautaa on yleisesti saatavilla. jos vielä tässäkään vaiheessa laitteen speksejä ei ole saatavilla, joutuu ajurien kirjoittaja tekemään hommansa lähes sokkona ja se jos mikä on hidasta. harmillisen usein laitevalmistajat panttaavat speksejä (jotka olisivat monessakin tapauksessa parempi vaihtoehto kuin valmistajan tarjoamat suljetut ajurit). jos laite on halvinta roskarautaa mitä kaupast löytyy, harva jaksaa vaivautua, kunnollisille laitteille tuki yleensä kuitenkin tulee aikanaan.

se sovittaako laitehankintansa kunnolliseen ja linux-tuettuun rautaa on tietysti jokaisen oma asia ja kaiketi kiinni pitkälti siitä haluaako käyttää jotian tiettyä rautaa vai tiettyä käyttistä. linux tukee kuitenkin paljon sellaista rautaa jolla ei ole tuke windows XP:ssä ja standardien tuki on avoimen lähdekoodin softassa valtaosin paljon parempaa kuin vaikka MS:n softassa (vaikka nyt IE, vanha ja tuleva). onneksi standardinmukaista softaa on silti saatavissa sinne windows-maailmaankin.

5126
Ubuntu tietokoneissa / Re: Grub ja root
« : 09.08.05 - klo:19.24 »
Ok. Hyvä tietää, että tuo on ominaisuus. Luulin, että olin saanut tämän jotenkin sekaisin. Eikä se mua haittaa lainkaan. On ihan hyvä, että tuota kautta pääsee helposti kirjautumaan roottina (nyt kun sen tiedän).

no, ehkä minä olin viime viestissä vähän kyyninen asian suhteen. jos koneen fyysinen turvallisuus ei ole taattu, ei datankaan ole, mutta kyllähän tuolta voi joku poropeukalo vahingossakin sisään kirjautua, ja vieläpä rootin oikeuksin :(

homaa saa kyllä ainakin hiukan turvallisemmaksi, jos niin haluaa tehdä. se voi tapahtua vaikkapa näin...

tee seuraaavat toimenpiteet rootin oikeuksin, joko sudolla tai konsolista jossa on rootin oikeudet

komenna:
Koodia: [Valitse]
# grub-md5-crypt
anna salasana ja ota talteen ohjelman tulostama "merkkisotku"

avaa valitsemassasi tekstieditorissa tiedosto: /boot/grub/menu.lst

etsi kohta jossa lukee:
Koodia: [Valitse]
## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line)  and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
#      password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret

muuta viimeisen rivin tilalle rivi:
Koodia: [Valitse]
password --md5 <tähän se aikaisemmin tallettamasi sotku>
nyt sinulla on kaksi vaihtoehtoa...

voit joko poistaa recovery-vaihtoehdon kokonaan grubin menusta tai vaatia sen käyttämiseen aikaisemmin antamaasi salasanaa. vaikka poistaisitkin sen menusta, on sinulla silti mahdollisuus bootata single user modeen salasanasi avulla, mutta siitä myöhemmin.

jos haluat positaa valinnan kokonaan menusta, etsi kohta jossa lukee:
Koodia: [Valitse]
## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
##      alternative=false
# alternative=true

muuta viimeinen rivi muotoon:
Koodia: [Valitse]
# alternative=false
muista jättää rivi kommentteihin (eli # rivin alkuun).

jos haluat jättää rivin grubin menuun, mutta vaatia salasanaa sen käyttämiseksi, etsi kohta jossa lukee:
Koodia: [Valitse]
## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
##      lockalternative=false
# lockalternative=false

muuta viimeinen rivi muotoon:
Koodia: [Valitse]
# lockalternative=true
muutosten jälkeen tallenna tiedosto.

aja vielä lopuksi komento:
Koodia: [Valitse]
# update-grub
valmiita ollaan :) nyt vain boottaamaan.

grubin menussa voit tarkistaa, että valinta recovery modesta puuttuu tai, että sitä ei voi käyttää ilman salasanaa. kokeile sitten painaa kirjainta p ja antaa salasana.

jos jätit menuun recovery moden, sen pitäisi nyt toimia.

jos et jättänyt, pitäisi sinun pystyä editoimaan komentojen rivejä. päästäksesi tässä tapauksessa single user modeen, sinun pitää valita normaali ubuntu käynnistysvalinta ja painaan e editoidaksesi sen parametreja. mene tämän jälkeen riville joka alkaa sanalla kernel ja valitse uudelleen e. kirjoita loppuun välilyönti ja sana single. paina enteriä ja boottaa valinta painamalla b. päädyt samaan tilanteeseen kuin recovery moden kautta, mutta täysin vihjeetön ei tähän välttämättä pysty vaikka onnistuisikin arvaamaan salasanan.


Tää Ubuntun suomalainen keskusteluryhmä ja tuo ircci-kanava ovat kyllä mainioita kanavia tän Ubuntun ja Linuxin käytön opetteluun. Kyllähän mä ne manuaalitkin jossain vaiheessa luen (kun aikaa löytyy), mutta näin uutena käyttäjänä sitä vaan haluaa nopeasti järjestelmän toimimaan juuri oikealla tavalla, eikä silloin riitä kärsivällisyyttä manuaalien lukemiseen. Varsinkaan kun ei tässä vaiheessa oikein vielä tiedä, että mistä mikin löytyy!

juu, ubuntuguide on myös erinomainen ubuntun alotteluun ja jossain vaiheessa kannattaa tarkistaa myös nyyssien puolelta usenetin ryhmät sfnet.atk.linux, sfnet.atk.linux.asennus ja mahdollisesti myös afnet.atk.linux.palvelimet ;)

5127
Ubuntu tietokoneissa / Re: Grub ja root
« : 09.08.05 - klo:18.45 »
Tämä johtuu siitä, ettei rootilla ole salasanaa, sehän on mainittu  moneen kertaan...

tai siitä, että grubissa ei ole salasanaa ja grubun menuun on laitettu oletuksena tuo single user mode. tuohon modeen pääsee grubista kyllä vaikka siinä ei olisikaan sitä menuvaihtoehtoa. tuota voisi tietysti vaikeuttaa, mutta periaatteessa jos käyttäjällä on pääsy ihan siihen koneen ääreen, niin hänellä on mahdollisuus lukea koneen levyltä mitä tahansa käyttöjärjestelmästä riippumatta olettaen tietysti, että levyjä ei ole kryptattu.

jos mieltä rauhoittaa, niin voihan tuon vaihtoehdon poistaa/kommentoida grubista kokonaan.


5128
Multimedia ja grafiikka / Re: win32codecs
« : 09.08.05 - klo:13.14 »
Missähän tiedostossa mahtaa majailla codecit Mplayer/Totem ym. varten, Mandrivassa ne oli /usr/lib:ssä ?

taitaa olla /usr/lib/win32/:ssa.

Koodia: [Valitse]
$ dpkg -L w32codecs


5129
Kun tässä Ubuntussa ei olla rootin tunnuksilla sisällä,

saa olla, mutta sitä ei missään nimessä suositella, kuten ei suositella missään muussakaan distrossa.

niin törmäsin sellaiseen ongelmaan, että Apache oletusarvoisesti suojaa http-kansion /var/www siten, ettei tavallisella käyttäjällä siihen ole kirjoitusoikeuksia.

kuten kuuluukin.

Voisin tietysti muuttaa noita oikeuksia niin, että ryhmällä olisi kirjoitusoikeudet, mutta sitä en haluaisi tehdä, kun olen vähän nyypiö näiden linuxien kanssa ja pelkään, että annan liikaa oikeuksia muille.

eipä tuossa varsinaisesti mitään vaaraa ole, jos antaa tosiaan niitä lisäoikeuksia vain ryhmälle ja liittää ryhmään vain ne käyttäjät joiden haluaa sinne jotain tuottavan.

Miten siis käytännössä pitäisi toimia, että saisi tavallisena käyttäjänä tuottaa omaa sivustoa Apachen root-hakemistoon (ilman mitään alias-hakemistoja)???

mitä tarkoitat "ilman mitään alias-hakemistoja"?

perinteisestihän webbiservereillä on joku pääsivu ja käyttäjät tekevät omat sivustonsa omiin kotihakemistoihinsa (tai niissä sijaitsevaan public_html-hakemistoon) jolloin käyttäjän sivuille pääsee lisäämällä palvelimen perään /~käyttäjä

jos taas käyttäjä on nimenomaan tuottamassa sisältöä vain siihen päätasolle, voi koko root-hakemistonkin halutessaan sijoittaa käyttäjän kotihakemistoon, jolloin käyttäjän on helppo lisätä sivuille sisältöä. toisaalta yleensä päivityksiä ei tehdä "livenä" vaan tehdyt muutokset testataan ennen palvelimelle siirtämistä. tässä tilanteessa ei olisi mitään ongelmaa käyttää siirtoon silloin tällöin sudoja.

jos lisääjiä on monta ja kaikille tarvitaan oikeasti kirjoitusoikeudet juurihakemistoon, niin ehdottamasi ryhmän käyttö lienee se oikea tapa toimia.

lisäksi on tietysti mahdollista, että jokaisella käyttäjällä olisi oma nettiosoite jonkun nimipalvelun kautta ja heillä olisi kullakin oma juurihakemistonsa omassa kotihakemistossaan. tämä onnistuu aika triviaalisti virtual-hosteja käyttämällä. tosin jos tarkoituksena on nimenomaan lisätä sisältöä samalle sivustolle, ei tämäkään auta yhtään.

5130
Multimedia ja grafiikka / Re: mplayer ja ubuntu
« : 07.08.05 - klo:18.25 »
Tuommoista löytyy sources.list:istä
Koodia: [Valitse]
deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu hoary universe
deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu hoary universe

mitäs jos lisäisit tuonne myös multiversen, eli lisäät vaikka noiden lainaukseen jättämieni rivien perään sanan multiverse. sitten päivitetään ja kokeillaan uudelleen ;)

näyttää nimittäin kovasti siltä, että tuo mplayer ei ole enää(?) backportsin vaan multiversen puolella.


5131
Multimedia ja grafiikka / Re: mplayer ja ubuntu
« : 07.08.05 - klo:13.27 »
Joo, on ajettu apt-get update ja paineltu reloadia synapticista.

mitähän sinulla tarkalleenottaen lukee sources.listissä ja millä arkkitehtuurilla ubuntua ajat?

mplayer -nimellä olen kokeillut ohjelmaa hakea.

kokeillaampa:

Koodia: [Valitse]
janne@bansku:~$ apt-cache search mplayer
mga-vid-source - Kernel driver for the back-end scaler on Matrox cards (source)
acidrip - ripping and encoding DVD tool using mplayer and mencoder
mencoder-586 - MPlayer's Movie Encoder
mencoder-custom - MPlayer's Movie Encoder
mencoder-k6 - MPlayer's Movie Encoder
mozilla-mplayer - MPlayer-Plugin for Mozilla, Konqueror and OpenOffice.org
mplayer-386 - The Ultimate Movie Player For Linux
mplayer-586 - The Ultimate Movie Player For Linux
mplayer-686 - transitional dummy package which can be safely removed
mplayer-custom - The Ultimate Movie Player For Linux
mplayer-doc - Documentation for mplayer
mplayer-fonts - Fonts for mplayer
mplayer-k6 - The Ultimate Movie Player For Linux
mplayer-k7 - transitional dummy package which can be safely removed
mplayer-nogui - The Ultimate Movie Player For Linux
xmms-xmmplayer - XMMS plugin that uses MPlayer to play video files
w32codecs - win32 binary codecs


5132
Ubuntu tietokoneissa / Re: Nettiyhteys
« : 06.08.05 - klo:21.26 »
Juuri noin eli viissatanen on ulkoinen verkkoliitäntäinen adsl modeemi. Verkkokortin tunnisti oikein mutta ilman nettipalveluntarjoajan käyttäjätunnusta ja salasanaa en pääse ulos ja kun noissa asetuksissa ei missään kohtaa ees kysytä tunnuksia eikä löydy paikkaa mihin ne syöttää? 

jaa, olisihan tuo pitänyt edellisestä viestistä huomata, vaikket sitä suoraan halunnut kertoakaan :(

ISP:si käyttää siis jotain hemmetin pppoe-viritystä johon pitää erikseen kirjautua sisään. itse pääsin moisest eroon aikoja sitten ja olenkin onneksi unohtanut, että sellainen on edes olemassa. kaikkein helpoimmalla pääset varmaan jos konffaat modeemisi nattaavaksi ja syötät nuo ISP:n tiedot modeemiin, jolloin modeemi hanskaa tuo kättelyn. tosin  tuo NAT vaikuttaa vähän joidenkin softien toimintaan.

toinen vaihtoehto on virittää pppoe toimimaan linuxissa. sitä minä en ole koskaan joutunut tekemään, joten en osaa sitä sen kummemmin neuvoakaan. ubuntuguidessa on joku pppoe-frontendin asennussysteemi, mutta sen saa kyllä toimimaan suoraankin:
http://ubuntuguide.org/#rp-pppoe

toisaalta pakettilistassa näkyy olevan pari lupaavan oloista pakettia:
Koodia: [Valitse]
janne@bansku:~$ apt-cache search pppoe
pppoeconf - configures PPPoE/ADSL connections
br2684ctl - Utility for configuring RFC 2684 ATM/Ethernet bridging
guessnet - Guess which LAN a network device is connected to
hwinfo - Hardware identification system
pppoe - PPP over Ethernet driver
pppstatus - console-based PPP status monitor
webmin-adsl - PPPOE (ADSL client) control module for webmin

voisin kuvitella, että vaikka tuota pppoeconfia voisi kokeilla(?).

5133
Multimedia ja grafiikka / Re: mplayer ja ubuntu
« : 06.08.05 - klo:21.08 »
Itsekin vanhaan koneeseen lykkäsin ubuntu ja Mplayer olisi kiva saada, mutta ei löydy, vaikka rastin synapticista loputkin repot ja lisäsin nuo backportsit.

löytyy kyllä, ainakin x86:lle..

olethan muistanut päivittää pakettitietokannan repositoryjen lisäämisen jälkeen (apt-get update tai jonkun napin kliksuttelua jommassa kummassa graafisessa frontendissä)?
 
jos olet tehnyt tuon, niin millä nimellä olet pakettia etsinyt/yrittänyt asentaa?


5134
Kiitoksia kommenteista. Kiinnostaisi kuitenkin vielä tietää enemmän tuon bootable ilmaisimen tarkoituksesta ja mihin osioon se kannattaisi asentaa ym. ennen uutta yritystä.

kyse on siitä miltä osiolta bootataan, kuten jo päättelitkin. voit antaa sen olla siellä windows-osiolla.

5135
Laitealue / Re: Verkkokortin asennus
« : 06.08.05 - klo:13.35 »
No joo, eihän se taloutta kaada jos PCi kortin ostais, mutta toisaalta nykyinen on toiminu hyvin Mandrake linuxin kanssa ihan hyvin, eikä rahankäyttö mielestäni oo yleensä se hyödyllisin ratkasu.

juu, kyllä tuon sitten toimimaan saa kunhan ottaa selville mikä kortti on kyseessä tai mahdollisesti kurkkaa mandrakesta mitä ajuria se sille käyttää.

Tosin laitepäivitysten jälkeen pitää se PCI kortti hankkia jokatapauksessa kun ei uudemmissa emoissa oo ees ISA väylää. Mutta toistaseks näin on opettavaisempaa.

aivan totta.

5136
Laitealue / Re: Verkkokortin asennus
« : 06.08.05 - klo:12.01 »
Sain ubuntun asennettua, mutta verkkokorttia ei löydy.

Eli ihan yksinkertasesti, miten sen saa mahollisimman varmasti löytymään? Oon saanu ohjeita kernel moduulin antamisiin ym. mutta miten tiedän kortin moduulin?

yleensä oikea moduli löytyy kortin merkin ja mallin tai kortissa käytetyn piirin perusteella. kai tiedät minkä merkkinen kortti sinulla on käytössäsi?

eth0 tiedostoa ei ole ollenkaan, mutta laitehallinta löytää ISA laitteen eli ainakin kortin olemassa olo on systeemillä tiedossa. Miten siis saadaan selitettyä mistä laitteesta on kyse?

auts. korttisi on siis antiikkia ;) ei ihme, että sitä ei tunnistettu.
ISA-laitteiden tunnistamienn ei ole läheskään niin helppoa kuin PCI-laitteiden. yleensä niiden kanssa tappelemine ei ole edes vaivan arvoista, ellei ole jotain erityistä syytä käyttää noin vanhaa rautaa. uuden pci-väyläisen kortin saa kuitenkin noin viidellä eurolla, tai jos satut asumaan tikkurilan tietämillä, niin saat minulta sellaisen vaikka ilmaiseksi.


5137
Ubuntu tietokoneissa / Re: Nettiyhteys
« : 06.08.05 - klo:11.56 »
Asensin Ubuntun kakkoskoneeseen ja nyt ongelmana on saada nettiyhteys pelaamaan. Tässä jota käytän on Suse ja yhteys otetaan Dial Up ohjelmalla mutta millä ja miten tuossa Ubuntussa kun en keksi? Modeemina TeleWell viissatanen ADSL -modeemi.

eikös telewellin viissatanen ole ulkoinen, verkkoliitäntäinen, adsl-modeemi? ei siinä silloin mitään dial-up -ohjelmia pitäisi tarvita. oliko adsl modeemi päällä ja kytkettynä koneeseen asennuksen yhteydessä? tällöin ubuntun pitäisi konffata netti automaattisesti käyttäen dhcp:ta.

tarkista onko verkkokorttisi tunnistettu ja alustettu oikein. System -> Administration -> Networking -> valitse modeemiin liitetty verkkokortti ja siitä Properties. jos yhteytesi on siltaava tai et tiedä mitä teet valitse dhcp ja rastita this device is configured. jos olet natin takana, voi olla ihan hyvä idea asettaa verkkokortille kiinteä IP sisäverkon osoiteavaruudesta, tällöin tosin nimipalvelinkin pitää asettaa käsin.


5138
Miten käytetään MD5/SHA1;ta? Eihän se näin voi olla, että on täysin tuurista kiinni, jos sattuu löytänään saitin, josta löytyykin toimiva "distro".
Ei vaikuta kovin hyvältä.

MD5 ja SHA1 ovat algoritmeja joilla lasketaan tarkistussummia tiedostoista jotta niitten oikeellisuus voidaan myöhemmin tarkistaa. tarkistussummat voidaan toimittaa tiedostokohtaisesti tai yhtenä tiedostona jossa on kaikkien tiettyyn asiaan liittyvien tiedostojen summat samassa tiedostossa. ubuntu käyttää jälkimmäistä.

paikasta josta latasit ubuntun, tulisi löytyä myös tiedosto jonka nimi on MD5SUMS latamalla sen saati tietoosi ehjän imagen MD5-summan ja vertaamalla sitä lataamasi imagen MD5 summaan saat tietää onko imagesi ehjä.

summa lasketaan linuxissa komentamalla:
$ md5sum <tiedoston nimi>

MD5 summia sisältävän tiedoston MD5 summia vastaavat tiedostot voi tarkistaa komennolla:
$ md5sum -c MD5SUMS

windowsissa tätä varten pitää ladata joku erillinen ohjelma, vakkapa md5summer:
http://www.md5summer.org/download.html

kehottaisin silti tarkistamaan myös muistien toimivuuden, sillä linux on paljon tarkempi muistin kunnosta kuin windows (joskin nt-sarja on myös huomattavasti tarkempi kuin dos-pohjaiset). tämä on tietysti hyvä, jos vaihtoehtona on se, että viallinen muisti korruptoi hiljalleen kaiken koneessa oelvan datan.
 

5139
Otsikon mukainen virheilmoitus on aina tuloksena, yrittäessäni asentaa ubuntu-5.04-install-i386.iso;sta purettua "distroa".
Kokeilin useampaa purku- ja poltto-ohjelmaa. Neroa, ym. Ympäristö on w2000 ja kahdella eri koneella.
Ehkä kyseessä jokin periaatteellinen virhe, koska niin paljon on näköjään noita onnistuneitakin asennuksia.
Asennus käynnistyy bootissa ja valikossa kymmenkunta vaihtoehtoa funktionäppäimillä.
Mikään niistä ei vie eteenpäin, vaan tulos on aina tuo " invalid or corrupt kernel image"..

tarkistitko lataamasi imagen MD5/SHA1 -summan (en muista kumpaa ubuntu käyttää)?
voihan olla, että siirrossa joku bitti on käänytnyt nurin päin ja image on rikki.

et myöskään kertonut missä vaiheessa asennusta tuo tulee. onko asennuslevyn vai asennetun distron kerneli rikki. jos image on ehjä, kannattanee ajaa läpi joku muistitestisofta kuten memtest86. virheitä ei saisi tulla yhtään.

5140
Ubuntu tietokoneissa / Re: Ubuntu+Xfce4
« : 05.08.05 - klo:18.23 »
Asensin Ubuntun "server" versiona ja laitoin työpöydäksi tuon Xfce4.2.1 Tiedustelisin että mitä paketteja pitää hakea että saan tulostimeni (hp laserjet 1010) toimimaan?? Eli en ole vielä hakenut mitään paketteja jotka liittyvät tulostamiseen...

cupshan nuo tulostukset yleensä linuxissa hoitaa, monasti seassa on myös gimp-print -kamaa. tarkastettuani linuxprintingin sivun ko. tulostimelle näyttäisi siltä, että tarvitset varmaankin myös paketin hpijs. kannattanee lueskella noita linuxprintingin sivuja. tässä sinun tulostimesi sivu:

http://linuxprinting.org/show_printer.cgi?recnum=HP-LaserJet_1010


Sivuja: 1 ... 255 256 [257] 258 259