Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - janne

Sivuja: 1 ... 254 255 [256] 257 258 259
5101
Ubuntu tietokoneissa / Re: Ubuntun Vaatimukset?
« : 15.08.05 - klo:11.43 »
Päätin tämän luettuani kysyä että onko tällä koneella saumaa: AMD K6-2, 400MHz(4x100) keskusmuistia 320MB,

uskoisin tuon riittävän, ainakin muistin puolesta. olen tosiaan itsekin ajanut 2-sarjan gnomea heikommallakin prossulla, mutta se minkä joku kokee jouhevaksi on aika subjektiivista. äkkiähän sinä tuon testaat ;)

5102
no toinen laitetyyppi oli printterit joiden kanssa oli vaikeuksia ainakin jokin aika sitten.

juu-u, kaikki tulostinvalmistajat eivät käytä tulostimissaan mitään yleistynyttä tulostimenohjauskieltä, eivätkä tietysti tue omaa valintaansa kuin windowsilla saati sitten tarjoa speksejä kyseisen kielen toteuttamiseksi muilla alustoilla. tilanne on aivan sama kuin muidenkin halaplaitteiden kanssa.

Kaverillani oli lexmark jota ei saanut toimimaan.

tämä puolestaan ei todista yhtään mitään. minulla puolestaan on lexmark joka oli erinomaisen helppo saada toimimaan, vaikka linuxin mukana ei edes tullut oikeanlaista PPD:tä mukana. kopioin vain PPD:n cupsille, valitsin sen valikosta ja aloin tulostaa.

tietysti noin epämääräisesti kerrotusta jutusta ei voi edes tietää eikö kaverisi vain osannut vai eikö printteri ollut edes tuettu. edes linux-printing ei tunne kaikkia linuxissa tuettuja malleja ja vapaiden ajureiden lisäksi lexmark on yksi niistä valmistajista jotka tarjoavat jossain tapauksissa myös binääriajureita joillekin tulostimilleen.

Mutta tosiaan, tämä on väärä foorumi alkaa linuxia kritisoimaan täällä sitä pitää vaan ylistää. Torvalds on jumala!  ;D

minä voisin aivan yhtä hyvin ajaa sovelluksiani vaikkapa BSD-kernelin tai hurdin päällä, mutta pari sovellusta sitoo minua linuxiin. ytimellä ei ole ainakaan minulle mitään väliä kunhan se toimii kunnolla ja mielellään vielä fiksusti. satun vaan pitämään vapaasta softasta ja linux tuntuu olevan se firmojen parhaiten tukema vaihtoehto.

siltikin tämä, kuten mikä tahansa muukin foorumi, on väärä paikka alkaa julistamaan omia luuloja ja harhakäsityksiä asioista. yleensäkin 'mielipiteet' joille ei löydy todellista perustelua saavat väittäjän näyttämään vähintäänkin epäilyttävältä. en tosin osaa sanoa vielä sinustakaan sitä oletko täällä oikeasti vain pelleilemässä vai oletko vain täysin tietämätön asioista.

kenen tehtävä on oikeati tarjota tukea jollekin laitteelle? kuka sitä tarjoaa windowsissa tai mäkissä? miksi linux-kehittäjiene pitäisi toimia jotenkin toisella tavalla? toki linux-kehittäjät pyrkivät tukemaan laitteita joita speksien avoimuuden vuoksi on helppo tukea ja myös niitä joiden tukeminen on tehyt tahallaan vaikeaksi, mutta jotka ovat suosittuja ja laadukkaita. minusta linux-kehittäjät tekevät jo enemmän kuin muiden käyttöjärjestelmien kehittäjiltä vaaditaan, mutta se ei tietysti estä ihmisiä ruikuttamasta ja vieläpä suuntaamasta sitä ruikutusta täysin väärälle taholle.

5103
jos asentaa Ubuntun siten, että ei ota mukaan kumpaakaan suuremmista työpöytäympäristöistä, ei välttämättä saa mukaan mitään erillistä työkalua printterin asentamiseen/asetusten säätämiseen. onneksi cupsin mukana kuitenkin tulee sellainen ja vaikka se ei oletuksena Ubuntussa toimisikaan, on se varsin helppo ottaa käyttöön.

lisää cupsys ryhmään shadow:
Koodia: [Valitse]
$ sudo adduser cupsys shadow
käynnistä cupsys uudelleen:
Koodia: [Valitse]
$ sudo /etc/init.d/cupsys restart
avaa haluamasi nykyaikainen nettiselain ja suuntaa osoitteeseen: http://localhost:631

anna käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ja konffaa tulostin ;)

5104
Ubuntu tietokoneissa / Re: Ubuntu+Xfce4
« : 14.08.05 - klo:21.00 »
Kiitoksia vastaajalle. Ongelma on edelleenkin etten saa tulostinta toimimaan eli löytyykö Xfce:lle jotain graaffista ohjelmaa jolla saisin tulostimen näkyviin? Tarkoitan samantapaista kuin esim Gnomen printing asetuksissa on ???

ei taida löytyä. tosin en ole seurannut xfce:n kehitystä ihan viime aikoina, mutta ainakaan puolisen vuotta sitten ei löytynyt. silti cups on mahdollista konffata suht. helpolla kliksuttelemalla ihan cupsin omilla työkaluilla...

lisää cupsys ryhmään shadow:
Koodia: [Valitse]
$ sudo adduser cupsys shadow
käynnistä cupsys uudelleen:
Koodia: [Valitse]
$ sudo /etc/init.d/cupsys restart
avaa haluamasi nykyaikainen nettiselain ja suuntaa osoitteeseen: http://localhost:631

anna käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ja konffaa tulostin ;)

5105
Järjestelmä - Asetukset - Näytön tarkkuus kysyi salasanaa. Mikään ei kelvannut. Ei root, ei oma, ei blanco, ei random, ei mikään.

rootilla ei ole oletuksena salasanaa ja se salasana jota kysytään on oma salasana. tosin käyttäjällä pitää olla sudo-oikeudet, mutta käyttöjärjestelmän luomalla oletuskäyttäjällä ne ovatkin.

Samoin kun yritin asentaa nVidian ajureita, sudo prefixillä ajettuja komentoja kysyttiin aina salasanaa, (rootin salasana) jonka ikävä kyllä tiesin mutta joka ei kelvannut.

rootilla ei ole oletuksena salasanaa, eikä sitä ole tarvetta missään välissä asettaa. on aika todennäköistä, että käyttämälläsi käyttäjätunnuksella ei ollut sudo-oikeuksia. ubuntussa ne saa yksinkertaisesti (ja kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti) lisäämällä haluttu käyttäjä admin-ryhmään

HUOMAA! Tämä ratkaisu ei sitten ole kovin tietoturvallinen

ei ole juu, enkä suosittelisi sitä kenellekään.

5106
Oppaiden kehittäminen / Paketinhallintaa komentoriviltä
« : 14.08.05 - klo:16.10 »
Tämä ohje on siirretty osittain tänne http://linux.fi/index.php/Dpkg ja http://linux.fi/index.php/Apt tuonne.

Linuxeissa paketinhallinta on varsin keskeisessä osassa, se määrää miten ohjelmia asennetaan, päivitetään ja poistetaan helpoiten. yleensä onkin syytä asentaa mahdollisimman suuri osa ohjelmista paketinhallinnan kautta välttääkseen ongelmia ja käsityötä. Ubuntussa onkin backports ja ei tuetut, mutta Ubuntun viralliset repositoryt mukaan lukien varsin hyvä valikoima paketteja ja joitain kaupallisia tai suljettuja mutta vapaita ohjelmia lukuun ottamatta miltei kaikki tarvittavat paketit löytyvät sitä kautta.

käyn pikaisesti läpi suoraan paketinhallintaan liittyvät työkalut apt-get ja dpkg sekä pakettien etsimiseen ja tiedonhakuun liittyvät työkalut apt-cache ja apt-file. esitellyt ohjelmat ovat huomattavasti monipuolisempia kuin mitä minä aion käydä läpi, joten uteliaat ja lisä-informaatiota kaipaavat löytävät varmasti tarvitsemansa ohjelmien man-sivuilta.


apt-get:
apt-get on varmasti peruskäyttäjän pääasiallinen paketinhallintatyökalu komentorivillä. se osaa ratkoa riippuvuuksia, hakea halutun paketin ja sen riippuvuudet suoraan netistä ja asentaa kaikki automaattisesti. apt-getin käyttö vaatii rootin oikeudet (joko sudo tai terminaali jossa on tarvittavat oikeudet.). apt-getin repositoryt määritellään tiedostossa /etc/apt/sources.list

pakettilistausten päivittäminen ajan tasalle (tämä tulee ajaa aina kun sources.listiä on muutettu ja yleensä se on hyvä ajaa kerran sellaisina päivinä joina aikoo asennella ohjelmia):
Koodia: [Valitse]
# apt-get update
paketin asennus:
Koodia: [Valitse]
# apt-get install <paketti>
paketin lähdekoodin noutaminen (muista esitellyistä komennoista poiketen, tämä komento ei vaadi rootin oikeuksia):
Koodia: [Valitse]
$ apt-get source <paketti>
paketin poistaminen siten, että ohjelman asetustiedostot jätetään järjestelmään:
Koodia: [Valitse]
# apt-get remove <paketti>
paketin poistaminen siten, että myös ohjelman asetustiedostot poistetaan:
Koodia: [Valitse]
# apt-get --purge remove <paketti>
järjestelmään asennettujen pakettien päivittäminen uusimpiin versioihinsa (sisältää myös tietoturvapäivitykset ja edellyttää pakettilistausten päivittämistä):
Koodia: [Valitse]
# apt-get upgrade
järjestelmään asennettujen pakettien päivittäminen uusimpiin versioihinsa siten, että myös muutokset riippuvuuksissa otetaan huomioon. (pelkkä upgrade ei tee tätä, joten se saattaa joskus jättää joitain paketteja päivittämättä.):
Koodia: [Valitse]
# apt-get dist-upgrade
tätä viimeistä komentoa käytetään myös silloin kun päivitetään Ubuntu uuteen versioon ilman uudelleenasennusta. ennen päivitystä tulee vain muuttaa /etc/apt/sources.list:in sisältöä siten, että paketit haetaan uuden version repositoryistä.


dpkg:
dpkg toimii paketinhallinnassa hieman apt-get:iä alemmalla tasolla. se ei osaa hakea paketteja netistä saati sitten ratkoa niiden riippuvuuksia. riippuvuuksien selvittäminen toimii kyllä siinä määrin, että jos komennon parametriksi antaa monta pakettia, osaa dpkg tarkistaa täyttävätkö muut asennettavaksi annetut paketit puuttuvia riippuvuuksia. pakettien asentaminen ja poistaminen vaatii luonnollisesti rootin oikeudet, mutta kyselyt eivät. dpkg:n kyselyt vaativat yleensä, että ohjelma on joko asennettu tai kyseltävä .deb -paketti on saatavilla ja annettu parametrina. itse netistä noudetut paketit asennetaan dpkg:n avulla.

haetun .deb paketin asentaminen:
Koodia: [Valitse]
# dpkg -i <paketti>
paketin poistaminen (mikä tahansa asennettu paketti):
Koodia: [Valitse]
# dpkg -r <paketti>
paketin poistaminen siten, että myös asetustiedostot poistetaan:
Koodia: [Valitse]
# dpkg -P <paketti>
haetun paketin tietojen kysely:
Koodia: [Valitse]
$ dpkg -I <paketti>
asennetun paketin tietojen ja stauksen kysely
Koodia: [Valitse]
$ dpkg -s <paketti>
haetun paketin sisällön listaaminen:
Koodia: [Valitse]
$ dpkg -c <paketti>
kaikkien asennettujen pakettien ja niiden versionumeroiden listaaminen:
Koodia: [Valitse]
$ dpkg -l
tietyn (asennetun) paketin versionumeron tarkistaminen:
Koodia: [Valitse]
$ dpkg -l <paketti>
tiedoston etsiminen asennetuista paketeista (selvitetään mihin pakettiin tiedosto kuuluu):
Koodia: [Valitse]
$ dpkg -S <tiedoston nimi tai nimen osa>

apt-cache:
apt-cache on osa apt-pakettia ($  dpkg -S apt-cache ;)) ja on kätevä pakettien etsimisessä ja tutkiskelemisessa (ja parissa muussakin asiassa joita ei käsitellä tässä). hakutoimintoihin riittää mainiosti käyttäjän oikeudet.

paketin hakeminen asennettavissa olevista paketeista (hakee annettua merkkijonoa oletuksena myös pakettien pitkistä kuvauksista):
Koodia: [Valitse]
$ apt-cache search <hakuehto>hakuehdoksi käyvät myös regular expressionit jos niitä sattuu osaamaan käyttää.

sama kuin edellinen, mutta vain pakettien nimistä:
Koodia: [Valitse]
$ apt-cache search --names-only <hakuehto>
paketin tietojen näyttäminen (versio, pitkä kuvaus, riippuvuudet, ...):
Koodia: [Valitse]
$ apt-cache show paketti

apt-file:
apt-file on puhtaasti etsintätyökalu jolla voi hakea tietoa pakettien sisältämistä tiedostoista, mutta toisin kuin dpkg:n tapauksessa, paketin ei tarvitse olla asennettuna jotta sen tietoja olisi mahdollista kysellä. apt-file ei asennu oletuksena, eikä vaadi pääkäyttäjän oikeuksia. apt-file on erityisen kätevä esimerkiksi silloin, jos joku paketinhallinnan ulkopuolelta asennettu ohjelma ei suostu käynnistymään koska ei löydä jotain tietyn nimistä tiedostoa.

apt-file asennetaan kuten muutkin softat ja se löytyy paketista apt-file:
Koodia: [Valitse]
# apt-get install apt-file
aluksi (ja välillä muutenkin) apt-filen tietokanta pitää päivittää:
Koodia: [Valitse]
# apt-file update
tiedoston etsiminen kaikista saatavilla olevista paketeista:
Koodia: [Valitse]
$ apt-file search <tiedosto>
paketin sisällön listaaminen:
Koodia: [Valitse]
$ apt-file list <paketti>
paketin hallinta komentoriviltä on suhteellisen helppoa ja mahdollisuuksia on enemmän kuin graafisella puolella tulee koskaan olemaan. jopa tässä pintapuolisessa esittelyssä esiintyy asioita joita graafisella puolella on mahdoton tai ainakin hankala tehdä. komentorivipohjaisen paketinhallinnan opettelu ei ole muutenkaan turhaa, sillä se antaa edellytykset mm. koneen helppoon hallitsemiseen etänä ja riippumattomuuteen tietystä paketinhallinnan front-endistä.

5107
Ubuntu tietokoneissa / Re: Ubuntun Vaatimukset?
« : 14.08.05 - klo:13.45 »
Itse asensin Ubuntun ihan koe/hupimielessä PII/166MHz/128M -koneeseen. Asennus kyllä onnistui, vaikka kestikin lähes kaksi tuntia. Gnomen käyttö oli sitten niin tahmeaa, että tässä tapauksessa Win98SE (+ZoneAlarm+AVG) toimi huomattavasti paremmin.

tuossa gnome tahmaa tosiaan aivan varmasti sekä muistin, että prossutehon puolesta. silti minä en välttämättä laittaisi win98:a vaan vaikka ubuntun jollain kevyemmällä työpöydällä (open/flux/blackbox, icewm, kahakai, jne.). tosin tässäkin tapauksessa (aivan kuten winkkarissakin) nykyaikaisen ja kevyen nettiselaimen löytämine voi olla ongelma. firefox kyllä toimii, mutta on laiskahko. joku vanha opera voisi ehkä olla paikallaan, mutta tiedä sitten.

5108
Arkisto: vanhentuneet / Grub (ja salasana)
« : 14.08.05 - klo:13.28 »
Grub on Ubuntun oletuksena käyttämä, hyvin monipuolinen, bootloaderi. jostain syystä ubuntun toimittamassa gnome-system-tools -paketissa ei tule mukana boot-admin softaa jolla grubin asetuksia voisi muuttaa graafisesti kliksuttelemalla. tällä ei oikeastaan ole väliä, sillä tuo graafinen työkalu ei ole läheskään yhtä kattava kuin mitä Grub oikeasti on, eikä sillä säädettävien ominaisuuksien säätäminen 'käsin' ole yhtään vaikeaa.

Grubin käyttäytymistä säätelevät tiedosto löytyy polusta: /boot/grub/menu.lst ja on ubuntun tapauksessa erittäin hyvin kommentoitu. esimerkiksi, oletuksena käynnistettävän vaihtoehdon määräävässä kohdassa lukee seuraavaa:
Koodia: [Valitse]
## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry# is the entry saved with the command 'savedefault'.
default         0

tai aika jonka verran käyttäjän toimia odotellaan ennen oletuksen käynnistämistä on kohdassa:
Koodia: [Valitse]
## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout         3

helppoa kun mikä ;)

Ubuntussa on kuitenkin oletuksena mahdollista bootata menun kautta ns. single user modeen jossa käyttäjä saa rootin oikeudet ilman salasanan kirjoittamista. kaikki eivät ehkä pidä tästä, sillä osaava kaveri voi tässä tapauksessa tehdä koneella mitä tahansa ja vähemmänkin osaava voi rikkoa asennuksen tekemällä asioita joita ei ymmärrä. on siis jossain tapauksessa viisasta estää single user modeen boottaaminen ilman salasanaa. se tapahtuu näin:

suorita seuraavat toimenpiteet rootin oikeuksin, joko sudolla tai konsolista jossa on rootin oikeudet

komenna:
Koodia: [Valitse]
# grub-md5-crypt
anna salasana ja ota talteen ohjelman tulostama "merkkisotku" joka on sinun kryptattu salasanasi.

avaa valitsemassasi tekstieditorissa tiedosto: /boot/grub/menu.lst

etsi kohta jossa lukee:
Koodia: [Valitse]
## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line)  and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
#      password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret

muuta viimeisen rivin tilalle rivi:
Koodia: [Valitse]
password --md5 <tähän se aikaisemmin tallettamasi sotku>
salasanan voi toki antaa myös kryptaamattomana rivillä:
Koodia: [Valitse]
password <salasana>
mutta oletuksena kaikilla on lukuoikeudet tuohon tiedostoon, jolloin salasana on helposti kaikkien saatavilla. sitä paitsi kovat jätkät (ja tytöt) kryptaa salasannsa vaikka ei olisi pakkokaan.

nyt sinulla on kaksi vaihtoehtoa...
voit joko poistaa recovery-vaihtoehdon kokonaan grubin menusta tai vaatia sen käyttämiseen aikaisemmin antamaasi salasanaa. vaikka poistaisitkin sen menusta, on sinulla silti mahdollisuus käynnistää kone single user modeen salasanasi avulla, mutta siitä myöhemmin.

jos haluat positaa valinnan kokonaan menusta, etsi kohta jossa lukee:
Koodia: [Valitse]
## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
##      alternative=false
# alternative=true

muuta viimeinen rivi muotoon:
Koodia: [Valitse]
# alternative=false
muista jättää rivi kommentteihin (eli # rivin alkuun).

jos haluat jättää rivin grubin menuun, mutta vaatia salasanaa sen käyttämiseksi, etsi kohta jossa lukee:
Koodia: [Valitse]
## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
##      lockalternative=false
# lockalternative=false

muuta viimeinen rivi muotoon:
Koodia: [Valitse]
# lockalternative=true
muutosten jälkeen tallenna tiedosto.

aja vielä lopuksi komentorivillä komento:
Koodia: [Valitse]
# update-grub
valmiita ollaan :) nyt vain boottaamaan.

grubin menussa voit tarkistaa, että valinta recovery modesta puuttuu tai, että sitä ei voi käyttää ilman salasanaa. kokeile sitten painaa kirjainta p ja antaa salasana.

jos jätit menuun recovery moden, sen pitäisi nyt toimia.

jos poistit valinnan, pitäisi sinun silti pystyä editoimaan komentojen rivejä. päästäksesi tässä tapauksessa single user modeen, sinun pitää valita normaali ubuntu käynnistysvalinta ja painaa e editoidaksesi sen parametreja. mene tämän jälkeen riville joka alkaa sanalla kernel ja valitse uudelleen e. kirjoita loppuun välilyönti ja sana single. paina enteriä. käynnistä nyt valinta painamalla b. päädyt samaan tilanteeseen kuin recovery moden kautta, mutta täysin vihjeetön ei tähän välttämättä pysty vaikka onnistuisikin arvaamaan salasanan.

5109
Multimedia ja grafiikka / Re: mplayer full screen
« : 14.08.05 - klo:11.44 »
Pitäs saada videot full screeniin, ...eli siis venytettynä....windowsinssa tapahtu helposti mutta ei täällä...olen kova muuuzakki fani ,videoiden kattelia...saako venytettyä mitenkään...?...sori olen humalas...full screen toiminto ei auta...kysykäätte jos ei jummarra...

kyllä sen pitäisi fullscreen toiminnolla suurentua rudun kokoiseksi. eli kokeile painaa toiston aikana kirjainta f. minulla tuo toimii oikein hyvin, lukuunottamatta joitain wmv-pätkiä.

5110
Haluaisin tietää ubuntun juurihakemistojen koot heti vakioasennuksen jälkeen.

Auttaisi kovasti määrittämään osiokokoja levytilaltaan rajoittuneille koneille :) . Myöskin asennuksen aikana käytettävä levytila eri hakemistoissa olisi kiva tietää (esim /var tuntuu täyttyvän hyvin).

vakioasennusta minulla ei ole, mutta voinet tarkistaa itse mitä omat hakemistosi vievät. komento on:

Koodia: [Valitse]
# du -h <hakemisto>
ilman -h -vipua koot näytetään tavuissa ja jos hakemistoa ei anneta, näytetään nykyisen hakemiston viemä tila. tarkempaa tietoa man:lla. saa tuon tietty graafisestikin ottamalla hakemiston ominaisuudet, mutta kuka jaksaa.

vapaa tilan levyillä näyttää yllättäen df -komento ;)

5111
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Re: Foorumin aihealueet
« : 13.08.05 - klo:15.18 »
Ainakin backportsit aiheuttavat kanavalla niin paljon haittaa ja häiriötä, ettei Ubuntuguiden neuvojen noudattamista siellä suositella oikein kenellekään. Itse olen kyllä neuvoja käyttänyt pariinkin otteeseen, mutta kieltämättä tiettyjä ongelmia guiden ohjeisiin liittyy.

ai, minä oilin lukevinani, että backports olisi ihan oikeasti ubuntun virallisten kehittäjienkin hyväksymä projekti, eivätkä he katsoisi pahalla sitä kautta asennettujen pakettien käyttöä. se vähäisen testaamisen perusteella mitä minulla niistä on, ei ainakaan toistaiseksi yksikään paketto ole rikkonut mitään.

eniten minua ehkä häiritsee ubuntuguiden tapa kertoa "näin asennat mediasoittimen" ja samassa yhteydessä unohtaa kertoa, että itse asiassa ubuntu asentaa oletuksena paremmat mediasoittimet jotka eivät ole samalla tavalla antiikkisia kuin se ohjeistettu soitin. no, kai sitä on vaikea antaa kaikkea tarvittavaa tietoa aloittelijalle yhdellä kertaa.

5112
Ubuntu tietokoneissa / Re: Ubuntun Vaatimukset?
« : 13.08.05 - klo:00.19 »
Millaiset ovat nuo Ubuntun vaatimukset?
Haluaisin asentaa Ubuntun vanhalle 1050mhz koneelle.
toimisiko se tuolla vehkeellä ;D

joo, siis enemmän ubuntun toimiminen on kiinni muistin määrästä. 256Mt riittää, mutta 512 on suositeltavaa. vähemmälläkin tulee toimeen, mutta tyytyväisyys nopeuteen on aika käyttäjäkohtaista. samoin ubuntun teho/musitivaatimukset riippuvat pitkälti käyttöön otettavasta työpöytäympäristöstä. oletuksena asentuva gnome ja kubuntussa oletuksena asentuva KDE ovat työpöydistä raskaimmat ja keskenään jotakuinkin yhtä raskaat. vastapainoksi ne myös tarjoavat eniten palveluita sekä käyttäjälle, että ohjelmoijalle.

itse olen viimeeksi ajanut ubuntua gnomen kanssa heikoimmillaan P3 450MHz koneella ja 256Mt musitilla. ko. koneella ubuntu toimi vielä ihan kiitettävän sutjakasti. vanhempaa gnomea olen ajellut jopa P2 333Mhz koneella. tuota hitaampaan koneeseen suosittelen kyllä jotain kevyempää työpöytää.

tuo sinun koneesi hanskaa melko varmasti miltei kaiken mitä ubuntu tarjoaa (lukuunottamatta ehkä kaikenlasia kehityksen alla olevia läpinäkyvyys ym. efektejä). tiedä sitten kevenevätkö nuo joskus tulevaisuudessa. tällä hetkellä jotain demoja voi ihmetellä osoitteessa:
http://www.gnome.org/~seth/blog/xshots

(ainakin) tuo em. sivuilla esitelty cairo-integrointi onkin jo vakio-osa seuraavaa ubuntu-versiota.

5113
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Re: Foorumin aihealueet
« : 12.08.05 - klo:22.58 »
Lainaus
olisiko muuten ubuntuguiden kääntämiseen tarvetta...
Mietiskelin tuota samaa jokunen päivä sitten, siitä olisi varmasti suurikin hyöty. Tai ainakin mulle olisi ollut kun sitä lueskelin, ja luen ajoittain edelleen.

juu, ubuntuguide on tosiaan hyvä. harmi vaan, että versiopäivityksen yhteydessä tehty 'päivitys' ei ole ihan optimaalinen. tai oikeastaan ohjeisiin on jäänyt jotain edellisen ubuntuversion peruja olevia juttuja jotka voi tehdä vähän fiksumminkin. tai näin ainakin muistelen. voi olla, että sitä on ajan kanssa vähän päiviteltykin.

Jos tuo otetaan käännettäväksi voin jonkinlaisen siivun siitä ottaa kontolleni, tosin vasta ensiviikon loppupuolella aikaa paneutua kääntämiseen (lue: yövuorot).

juu, kai tuo kääntäminen vaatisi jonkin verran organisointia, jotta lopputulos olisi varmasti tarksitettuu ja yhtenäinen. silti se voisi oikeastikin olla ihan hyvä idea jos vaan joku jaksaa alkaa sitä organisoimaan. itse olen vähän kahden vaiheilla. en kuitenkaan itse käytä ubuntua pääasiallisesti kuin serverillä  (vaikka tuntuu se olevan koko ajan testikoneellakin), mutta suosittelen sitä kyllä kaikille muille ;) ehkä vain pitäisi yrittää potkia itseään jossain vaiheessa, mutta jos joku oikeasti onnistuu ryhdistäytymään ennen minua, niin voin kyllä lupautua olemaan taustajoukoissa mukana ja tekemään toki hommiakin asian eteen.

5114
Ubuntu tietokoneissa / Re: Kysymyksiä
« : 12.08.05 - klo:22.49 »
http://ubuntuguide.org/ mukaan olen XMMS asentanu ja samalla sen pitäisi olla oletussoittimena mp3:lle mutta ei ole vaan Totem-soitin.

tämä menee vähän aiheen ohi, mutta... olethan kokeillut mp3-soittoon myös ubuntun ja gnomen oletusta rhythmboxia? minusta aika on monessa suhteessa ajanut winampin kaltaisten soittosoftien ohi ihan toiminnallisuudessa ja käytön kätevyydessä. sama pätee myös XMMS:ään ja sen uudempaan versioon beep-media-playeriin. musiikkia vaan on kätevämpi etsiä ja hallita jos soittosofta kategorisoi sen jotenkin, aivan kuten rhythmbox (tai itunes tai JuK tai amarok tai...).

Pitääkö firestarter:lle tehdä asennuksen jälkeen jotain? Windowsissa olen käyttä sygate:a ja se aina kyseli ohjelmille lupia, mitenkä firestarter? Ja entäs Nessus, se on kai jokin virusohjelma. Pidetäänkö sitä päällä koko ajan?

firestarterille pitää kertoa vain jos haluaa päästää jotain läpi jompaankumpaan suuntaan. periaatteessa se ei kuitenkaan erikseen valvo käyttäjän ottamia yhteyksiä ja niitä ottavien ohjelmien muutoksia koska käyttäjän oikeuksin ei voi muuttaa ajettavia ohjelmia.

Kysymyksiä olisi vaikka kuinka  ;D mutta yksi vielä, kuinka pystyy luomaan kansioita graafisessa tilassa ja poistamaan?

kuten jo vastattiinkin, ihan sillä tiedostonhallinnalla (vaikka Places -> Home Folder), jolla voi muuten tehdä linkkejä, ottaa yhteyttä ftp/scp/sftp-servereihin ym.

Mitä torrent ohjelmaa voitte suositella? (ABC:n käyttäjä windows puolella)

riippuu mitä sillä haluaa tehdä. oletuksena asentuva Gnome BitTorrent on aika pelkistetty mutta toimiva. itse olen siinä määrin hieman tylsä, että ajelen bittorrenttia ihan komentoriviltä, tällöin ei ole edes väliä millä koneella olen. konetorivillä vakibittorrent on vähän vanha ja uusi monipuolisempi bt on tulossa vasta seuraavaan versioon (vielä pari kuukautta ja pääseen päivittämään ;) ) sillä välin lisätoiminnallisuutta tarvitseva voi käyttä bittornadoa ja näköjään sille on olemassa joku GUI:kin nimellä bittornado-gui. tuota GUI:ta en ole kuitenkaan koskaan käyttänyt joten en osaa siitä mitään sanoa.

5115
Ubuntu tietokoneissa / Re: Kysymyksiä
« : 12.08.05 - klo:22.35 »
Itsekin melko tuoreena ubuntun käyttäjänä tarvitsen neuvon tuohon, että miten saa kirjoitusoikeudet kansioihin.

nautiluksella voi valita kansion, klikata sitä hiiren kakkosnapilla ja valita Properties. siellä välilehti Permissions antaa mahdollisuuden kliksutella hakemiston/tiedoston oikeuksia haluamallaan tavalla.

EDIT: Niin tosiaan, tarkoititko, että miten tuonne muualle kuin home-kansioon saa luotua kansioita? Sinnehän saa tietysti konsolista su:n tai sudon kanssa (tai sitten kirjautumalla kokonaan roottina). Ubuntuguidessa muistaakseni oli ohje, miten saa selattua rootin oikeuksin noita tiedostoja, vaikka ihan vaan userina olisi kirjautunut.

siis käyttäjän ei ole tarkoituskaan luoda kansioita muualle kuin oman homensa alle. muu on ylläpitoa.


5116
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Re: Foorumin aihealueet
« : 12.08.05 - klo:22.14 »
Elikkä "Käyttäkää hakua" kehoitukset vain hiljentää ja "pelottaa" aloittelijoita foorumilla.

Joo no pitää miettiä onko tosta kehoituksesta nyt sitten enemmän hyötyä vai haittaa. Yritin muotoilla vähän ystävällisemmäksi :)

mitä jos tuo otsikoisi jotenkin tyyliin "ennen kysymyksen lähettämistä" ja muotoilee sisällön jotenkin siten, että kannattaa kokeilla hakua jos kysymykseen olisi vaikka jo vastattu ja, että kannattaa tarkistaa myös ubuntuguide. ubuntuguide on kuitenkin melkoisen hyvä resurssi aloittelevalle ubuntun käyttäjälle.

olisiko muuten ubuntuguiden kääntämiseen tarvetta vai onko tuosta jo kesksuteltukin täällä? koetin katsella tuolta kääntämispuolelta, mutta siellä ei oikein löytynyt. ainakin gentoon parissa ohjeiden käyttäjäpohjainen suomennusprojekti ja peer-review tyylinen tarkastamien on toiminut mielestäni oikein hyvin.

5117
Ubuntu tietokoneissa / Re: Gf ajurit
« : 12.08.05 - klo:21.56 »
joo nyt tul eka tenkkapoo vastaa, mitenkäs ja mitkäs noista ajuripaketeista nyt niiku oikee asentus?
GF3TI o korttina ja ubuntu amd64 install

http://ubuntuguide.org/#installnvidiadriver


5118
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Re: Foorumin aihealueet
« : 12.08.05 - klo:13.24 »
Tätä Ubuntu-Foorumia voisi kehittää hieman paremmin aloittelijoita palvelevaksi sillä, että täällä olisi hiukan enemmän jaoteltu aiheita omiin ryhmiinsä. Aloittelijoiden "tyhmille" kysymyksillekin voisi olla oma ryhmänsä, niinkuin tuolla kv. Ubuntu -alueella.

Vai mitä mieltä olette?

tavallaan idea kuulostaa ainakin minusta ihan hyvältä. tosin valtaosa kesustelusta on tälläkin hetkellä aika aloittelijapainoitteista, joten tarkoittaisiko tämä sitä, että jaoteltaisiin erillisiä alueita edistyneemmille jutuille?

minusta foorumi tuntuu kehittyneen aika kivasti tässä ajan kanssa, tai siis keskustelijoiden määrä on kasvanut jatkuvasti ja sen on tietysti hyvä jatkoa ajatellen. tiedä sitten kuinka paljon täällä oikeasti on aktiivista väkeä. eniten on kyllä pistänyt silmään se, että hakutoimintoja ei jakseta käyttää tai edes sitä vähänistä viestimäärää selata, ennen sen oman kysymyksen postaamista. samasta aiheesta on useita ketjuja miltei samalla otsikolla ja ongelmakuvauksella :( lisäänytny kohina ei välttämättä palvele ketään ja ainakaan minä en jaksa vastata samaan kysymykseen lukemattomia kertoja.

5119
Ubuntu tietokoneissa / Re: Ubuntu (2vkoa testiä)
« : 11.08.05 - klo:15.20 »
graafinen SCP client oli itselläkin haussa.  Konqueror fish:// osas hommat väliaikaisesti. jotkut FTP clientit taisivat luvata SCP ominaisuuden.

mitä vikaa fishissä on? gnomen nautilus osaa myös saman, eli joko Places -> Contact Server tai ctrl+l ja osoitteeksi ssh/scp/sftp://<käyttäjä>@palvelin. jos ohjelman on jostain syystä oltava erillinen (miksi?) esim. gftp hanskaa kyllä ainakin sftp-yhteydet jotka ovatkin nykyaikana fiksumpia kuin scp-yhteydet.

5120
Ubuntu tietokoneissa / Re: Ubuntu (2vkoa testiä)
« : 11.08.05 - klo:15.17 »
tervehdys Ubuntu_kansalaiset. Asensin MONIEN distrojen jälkeen Ubuntun tuossa muutama viikko sitten. Asennus sujui hyvin ja kaikki näyttikin toimivan erinomaisesti. Tosin netti EI toiminut mutta ulkoistamalla ADSL_modeemin homma lähti pelittämään.
Osasin myös auto_mountata winblows partitiot Ubuntun käyttöön. Kaikki siis toimii hardware puolella niinkuin pitääkin.

hieno juttu.

-Putty:n löysin jostain repositorystä. Toimii hienosti mutta missä skandit? Ei ollut setuppien kahlailuista apuja. Se myös näyttää omituiselta
winblows versioon tottuneelle. Eli : Mikä on suosittu shell_connectori Ubuntussa?

öhöm... siis puttyhän emuloi winkkarissa kunnollista terminaalia kun siinä ei sellasita oletuksena ole. linuxissa on, eikä mitään puttyä tarvita. sen kun avaa komentokehoitteen ja käyttä ssh:ta suoraan siitä:

Koodia: [Valitse]
$ ssh <palvelin> -l<käyttäjätunnus>tai
Koodia: [Valitse]
$ ssh <käyttäjätunnus>@<palvelin>
veilä helpommaksi homma menee, kun tekee useimmin käytetyille yhteyksille aliakset ja käynnistää yhteyden niitä käyttämällä. skandien toimimisen määrää tietysti käytetty koodaus. ubuntun oletus on utf-8 ja se on hyvä muuten paitsi, että jotkut palvelimet eivät sitä hanskaa. sitä varten esim. gnome terminalissa Terminal -> Set Character Encoding hoitaa homman.


-Miksi asennetut ohjelmat eivät listaudu mihinkään? Näen ne vain Ubuntun pakettihallinnasta tai kaivamalla hakemistoja.

koska asennetuja ohjelmia on valtava määrä ja osa niistä on komentorivipohjaisia ja niitä puolestaan on fiksumpi käynnistellä sieltä komentoriviltä. osa ei puolestaan hanskaa gnomen menuun lisäystä freedesktop.orgin systeemine mukaan. jos ohjelmaa nimeltään menu ei ole asennettu, niin voisit kokeilla sen asentamista, sillä saa menuun näkymään enemmän softaa, mutta se muuttaa menut myös merkittävästi sekavimmiksi.

-Miten tehdä yksinkertainen linkitys asennettuun ohjelmaan, esim. tuonne ubuntu_valikkoon?

ubuntuguidessa on ohje.

-Missä päin nettiä on mestoja joissa esim. ohjelmia olisi jaoteltuna/arvosteltuina/jne ?

useitakin saitteja kuten freshmeat, mutta parhaiten näet saatavilla olevat softat jaoteltuina sieltä paketinhallinnasta, esim. synaptic taitaa näyttää softat oletuksena kategorian mukaan.

-Saako desktoppiin pika_käynnistys härpäkettä omille suosikki_ohjelmille? Siis EI tuota system/places/jne. valikkoa vaan jotain kätevämpää?

en ole ihan varma mitä ajat takaa. minusta tuo oletusmenu on hemmetin kätevä, mutta ole kuitenkin luonut itselleni pari pikakuvaketta paneliin. klikkaa paneli hiiren kakkosnapilla ja ihmettele mitä sieltä löytyy.

-Pystyykö Ubuntu kirjoittamaan NTFS-osioille? (edes tulevaisuudessa?) Seuraako joku teistä tilannetta?

pystyy, mutta se on epäluotettavaa, eikä sitä suositella. ilmeisesti joillain ulkoisilla virityksillä siitä saa jopa suht luotettavaa, mutta koska MS panttaa NTFS:n speksejä ja muuttaa sen toimintaa versioiden välillä, ei luotettavaa, vapaata ja natiivia tukea välttämättä koskaan saada. tosin minua ei voisi moinen vähempää kiinnostaakaan vaikka NTFS on paras tiedostojärjestelmä mitä windowsilla on tarjota.

-Pystyykö Ubuntu lukemaan/käynnistämään "apu_ohjelmistolla" winblows_osioille asennettuja ohjelmia?

joitain, mutta ei mitään monimutkaisia. monimutkaisemmat vaativat asennuksen linux-puolelle, mutta silloinkaan toiminnasta ei ole takeita. riippuu ihan softasta.


Sivuja: 1 ... 254 255 [256] 257 258 259