Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Illu

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 54
41
No nyt on juuriosio ilmestynyt gnome-disksiin. Mutta komento
Koodia: [Valitse]
sudo update-grubantaa vastauksen
Koodia: [Valitse]
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'.

Muoks.

Kokeilin ohjelmaa boot-repair, ja sen avulla olen nyt takaisin lähtötilanteessa, jossa käynnistyksessä tulee grub ja valinta Ubuntuun tai Windowsiin. Pian voin merkitä ongelman ratkaistuksi.

42
Nyt asia tökkii siihen, ettei juuriosio ole kunnossa ja eikä ole rohkeutta tehdä sille mitään.

Kuvakaappauksen perusteella vaikuttaa ehkä siltä, että toteutit Testdiskillä tämän kuvakaappauksen mukaisen osioinnin: https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=58295.msg444418#msg444418

Tuosta puuttuu nyt yksi Linux-osio, joka näkyi ensimmäisissä Testdisk-kuvakaappauksissa ja myös ehdottamassani osioinnissa. Helpoiten puuttuvan osion saa takaisin Testdiskillä.

Nyt ei leikkaa, saan tarjolle vain sen kuvan mukaisen vaihtoehdon, jossa olisi "write". Ei siis sellaista, jossa olisi se juuriosio. Se on (mielestäni) tuo, jossa nyt on väkänen edessä.

Koodia: [Valitse]
Disk /dev/sda - 250 GB / 232 GiB - CHS 30401 255 63
     Partition               Start        End    Size in sectors
 * HPFS - NTFS              0  32 33  8852 156  8  142215168
 P HPFS - NTFS           8852 156  9  8923 190 35    1142784
 D Linux                 8923 223  5 10198 177 27   20480000
>D Linux                 8963   3  1 11936  38  6   47763456
 P Linux                11936  38  7 29099 114  7  275728384

...

Structure: Ok.  Use Up/Down Arrow keys to select partition.
Use Left/Right Arrow keys to CHANGE partition characteristics:
*=Primary bootable  P=Primary  L=Logical  E=Extended  D=Deleted
Keys A: add partition, L: load backup, T: change type, P: list files,
     Enter: to continue
ext4 blocksize=4096 Large_file Sparse_SB Backup_SB, 24 GB / 22 GiB

Seuraavaksi enterin painalluksen jälkeen:

Koodia: [Valitse]
Disk /dev/sda - 250 GB / 232 GiB - CHS 30401 255 63

     Partition                  Start        End    Size in sectors

 1 * HPFS - NTFS              0  32 33  8852 156  8  142215168
 2 P HPFS - NTFS           8852 156  9  8923 190 35    1142784
 3 P Linux                11936  38  7 29099 114  7  275728384

...

 [  Quit  ] >[ Return ]  [Deeper Search]  [ Write  ]
                         Return to partition selection

Tässä on nyt muutenkin pientä säätämisen tunnelmaa, kun kirjoitan U 22.04 livetikun voimalla. Esim testdisk pitää ensin asentaa ja hakea sille repo jne. Lisäksi joitakin tuttuja ohjelmia ei löydy helposti. Mutta se on oma juttunsa.

43
Nyt asia tökkii siihen, ettei juuriosio ole kunnossa ja eikä ole rohkeutta tehdä sille mitään.

44
Nyt tilanne on se, että Win10 on löytynyt ja päivitykset ja siivoukset sun muut on siinä tehty. Vielä pitäisi löytää Ubuntu. Käsillä on yksi usb-tikku jossa on Linux Mint. Mintin Boor Repair teki töitään ja kertoi kaiken olevan hyvin. Vaan ei ole, ei tule esille Ubuntu. Koneen käynnistyksessä ei auta välilyönnin naputus siinä toivossa, että grub pysähtyisi näkyville, turhaan. Windowsin biosista ei löydy uefia ja secure bootia, mutta oletan sen olevan pois.

Nyt siis sormi suussa.

45
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: Lubuntu
« : 30.08.23 - klo:22.47 »
Kovin hyvin ei myös sivu https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/ anna ladattavaa Lubuntua.

46
Mulla on aikoinaan liian pieneksi asetettu juuriosio välillä tarvinnut siivousta, kiitos snapin. Joka tuli yllättäen ja pyytämättä U18.04:ään.

47
Kiitos taas neuvosta. Nyt pitää sulatella ohjetta ja vielä ei ole tehty täydellistä varmuuskopiota...

48
Ja viides liite, jonka jälkeen loppuu rohkeus.

49
Kokeilin rohkeuden reunaan asti. 4 ensimmäistä vaihetta:

50
Testdiskin käyttö edellyttää nyt ensin sen hyvää opettelua, ettei käy kalpaten. Näytti olevan sen verran vaativa, minulle. Varmin tapa saattaisi olla koko koneen uudelleen elvytys.

Kahden käyttöjärjestelmän uudelleenasennus on kyllä todella pitkä tie verrattuna osion palautukseen Testdiskillä. Eihän siinä edes voi nyt käydä kalpaten, jos olet joka tapauksessa jo valmis asentamaan kokonaan uudelleen.

Ehkäpä voitaisiin edetä niin, että käynnistät Testdiskin ja otat siitä kuvakaappauksen, niin vahvistan täällä joka vaiheessa, mitä näppäintä pitää painaa.

Kiitos avusta. Olen nyt muutaman viikon evakossa kodin linjasaneerauksen vuoksi ja yhteydet ym. hieman tökkivät. Kerään rohkeutta, kunnes pääsen taas kotiin parempiin olosuhteisiin. Kahden koneen ääreen, niin on ainakin yksi toimiva, jos töppään.

Onhan kahden järjestelmän puhtaassa asennuksessa toki työtä, mutta viimeksi sen olen tehnyt kai  U14.04:n aikana, Windowsin vielä kauemmin W7:n aikana. Joten noihin vuosiin nähden ei se iso työmäärä ole ja onhan monenlaista riippaa kertynyt eri kokeiluissa.

Sitä ennen silti pitää kokeilla noita palautuksia ja päivityksiä, ihan testihengessä, mutta sitten kotona.

51
Testdiskin käyttö edellyttää nyt ensin sen hyvää opettelua, ettei käy kalpaten. Näytti olevan sen verran vaativa, minulle. Varmin tapa saattaisi olla koko koneen uudelleen elvytys. Asentaa ensin se tarvittava win10 ja sitten tuore Ubuntu. Kuten aiemmissakin versiomuutoksissa olen ennen uuden puhdasta asentamista kokeillut päivitystä harjoituksena, niin voisi nytkin ensin sitä win10:iä kokeilla asennella. Käy miten käy.

Ensin rohkeuden keräämistä.

52
Olihan se Lubuntun asennus lopulta aika suoraviivainen, lähinnä kokeilua aiheutti, että sai järjestelmän käynnistymään. Biosista muutos efiksi oli se konsti.

Nyt pitää keräillä rohkeutta tehdä jossain vaiheessa toiseen koneeseen radikaalimmat päivitykset. Sitten voi taas toivottavasti riemuilla.

53
Tällä hetkellä olen hyvin, hyvin iloinen. Olen saanut Lenovo Ideapad 100S -läppäriin asennettua Lubuntun. Ko. koneessa oli Windows, joka oli tahmea, koska konekin on aivan minimaalinen resursseiltaan. Tässähän on kiinteä flashmuisti 32G ja siinä kaikki. Myös bootti on pitkälti istutettu flashiin.

Kone on jossain vaiheessa hankittu pasianssikoneeksi, ollen kauppaketjun halvin läppäri. Jos ei ole joskus käyttänyt asiallisella nopeudella toimivaa tietokonetta, niin olisihan tälläkin postinsa lukenut ja jopa muutakin. Silti en ole arvannut sitä yrittää linuxin alle, ehkä olisi tullut SERiä tai hellasäröä.

Riemu kasvaa, kunhan saan kielen sovitettua siten, että se on suomalainen kaikissa toiminnoissa, nyt se on sekakielinen (fi-en), joka ei vastaa toivetta. Käyttäjä hieman hallitsee enkkua, mutta kaiken tekniikan pitää olla suoraviivaista ja kohteliasta suomalaiselle käyttäjälle.

54
Rinnakkaisessa kokeilussa mulla on aneeminen Ideapad Lubuntu-koneeksi. Lubuntun asennus tökkii, joten kokeilin sitten Windowsin palautusta Ventoy-win10 -asennuksella. Windows ei paljoa kysellyt, minne asennetaan. Ainoastaan korjataanko vai kokonaan uusi. Siksi arkailen asennusta "tuotantokoneeseen", ettei Windows päätä napata koko kiintolevyä välittämättä siinä olevasta Ubuntusta.

Kokeilen testdiskiä.

55
Pöytäkoneella on (ollut) win10 ja Ubuntu 18.04. Ei pitäisi toimivaa korjata ja jonkin levytyökalun "vähän vain" kokeilulla katosi Windows. Se on aiemmin ollut ensiksi asennettu, sen osiota pienennetty ja jäljelle jääneeseen asennettu Ubuntu, joka toimii nytkin ok.

Windowsista ei ole jälkeäkään, millään keinolla (osaamallani) hakien. Siispä Ventoy ja windowsin iso-tiedosto peliin. Asennus eteni siihen ratkaisevaan klikkaukseen, jossa pyydetään asentamaan. Koska on rohkeuden keräämisen ja kokeilun vaihe, en jatkanut ja keskeytin asennuksen.

Kysymys: Mikä on todennäköisyys, että win10 asennus onnistuu ilman Ubuntu-osion tuhoutumista? Edellisestä Windowsin asennuksesta mulla on vallan useita vuosia ja muistikuvat hataria eri vaiheista. Kiintolevyn alussa on varaamattomaksi muuttunut 68 gigan tila, jossa win10 oli. Mitään alkuperäistä win7 asennusmediaa ei enää ole ja 10 oli siis päivitettynä. Mahtaako joku vanha rekisteröinti olla jossain mikkisoftan arkistoissa?

Kokonaisuutena ko. pöytäkone pitäisi laittaa kuntoon puhtailla uusilla asennuksilla, mutta Windowsia tarvitsen todella harvoin, enkä sitä haluaisi ostaa erikseen, joten korjaus riittäisi vielä hetken.

56
Piti hieman järjestellä verkkoa ja yhteen väliin laitoin (hieman epäillen) sellaisen pyöreää ohutta valkoista johtoa kauniiilla keltaisilla liittimillä olevan eth-johdon. Johdossa luki cat6. Yhteys vaan ilmeni 100M ja asiallisella johdolla sitten tuli toivottu 1G. Em. johto oli ollut verkkokamerassa, joten nopeudella ei ollut väliä. Oli sitten joku keksinyt sen kirjata cat6:ksi. Tuossa jo ulkomuoto herätti epäilyksen, mutta voihan vastaava tulla paremmankin näköisellä johdolla.

57
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tyhjän tekstitiedoston luonti
« : 16.07.23 - klo:11.52 »
Kiitos, tuollahan sellainen tuli Nautilukseen. Ubuntu 18.04.
Se ei ole Ubuntu-versiosta kiinnni, vaan siitä että olet valinnut suomenkieleisen asennuksen. Vakiokansiot nimetään kielen mukaan. Virheilmoitus ei valittanut tiedostosta vaan hakemistosta. Onnistuit siis esittämään täsmälleen oikean kysymyksen.
Laitoin taustatietoja, jos niillä jotain merkitystä olisi. Onnistuit antamaan täsmälleen oikean vastauksen, kuin apteekin hyllyltä.

58
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tyhjän tekstitiedoston luonti
« : 13.07.23 - klo:11.39 »
Kokeilin tuota enkunkielistä rimpsua, ei toiminut.
Koodia: [Valitse]
ilkka@T410:~$ touch ~/Templates/Empty\ Document
touch: tiedostoa '/home/ilkka/Templates/Empty Document' ei voi koskettaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole

Mikä olisi suomalainen versio?

Itse asiassa ihan hyvä kysymys. Kokeile tätä:
Koodia: [Valitse]
touch ~/Mallit/Tyhjä\ tiedosto

Kiitos, tuollahan sellainen tuli Nautilukseen. Ubuntu 18.04.

59
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tyhjän tekstitiedoston luonti
« : 13.07.23 - klo:09.22 »
Kokeilin tuota enkunkielistä rimpsua, ei toiminut.
Koodia: [Valitse]
ilkka@T410:~$ touch ~/Templates/Empty\ Document
touch: tiedostoa '/home/ilkka/Templates/Empty Document' ei voi koskettaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole

Mikä olisi suomalainen versio?

60
Hankin hiljattain tulostimen ja HP-vaihtoehdon ainakin jossain mallissa oli pakollinen yhteys valmistajan järjestelmiin. Ilman sitä ei tulostin toiminut kuin kuukauden. Ostin Canonin.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 54