Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Illu

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 53
21
Mun tapauksesssani ongelma on lähinnä henkinen, kun nyt on toisenlainen yhdistelmä kotiverkon käytössä. Eikä sitä saa kikkailtua jo etukäteen valmiiksi, kun kotoa poistuu vdsl.

Lähinnä arveluttaa kotitalon vanhusten tilanne. Onko heillä mahdollisuutta varmistaa turvallisuuttaan.

22
On termi nyt oikein tai ei, niin harmihan kuitenkin on siinä purkin ikääntyneessä firmiksessä. Vai onko, onhan noita vanhoja purkkeja varmaan Suomessakin käytössä lukuisa määrä, eikä niiden vaaroista usein ole kirjoitettu?

Se ainakin on harmi, etten omassa tapauksessani pääse siihen firmikseen käsiksi sen operaattorin oman järjestelyn vuoksi.

Ellei modeemi itse automaattisesti hoida päivitystä, niin ainakaan omassa tuttavapiirissäni ei varmaankaan ole yhtään, joka itse sen olisi hoitanut.

23
@Illu. Eli tuokin on operaattorilukittu?
Vihreää pitäisi koko ajan ajatella, mutta toisaalta sitten on tällaista operaattori pelleilyä, johon on nyt Supokin valjastettu.
Näitä muutoin toimia vehkeitä sitten kannetaan roskiin muutama vuoden välein, koska operaattoreiden katteet pitää saada kohdilleen.

Lukittu firmwaren osalta, muuten toimii toisenkin operaattorin verkossa.

Kuinka mahdollista tai todennäköistä on lähes 10 vuotta sitten operaattorille räätälöityyn modeemireitittimeen murtautuminen, kun ei mitään päivityksiä ole enää tullut? Käyttäjä on vain tyytyväinen toimintaan. Entä räätälöimättömän, jolle ei ole päivityksiä tehty, kun käyttäjä ei ole moisista kuullutkaan.

24
Esimerkki operaattorin laitteesta on mulla toisessa ketjussakin ongelmana oleva Elisan VDSL-modeemi. Se tuli aikoinaan kylkiäisenä liittymän kanssa. Sille ei ole ollut muutamaan vuoteen tarvetta, mutta nyt sen kaivelin esille ja kyllä se Teliankin verkossa toimii. Ei vaan pääse Elisan omaan firmisviritykseen käsiksi, joten mahdollisesta viimeisestä päivityksestä ei ole tietoa. Eikä sitä enää tulekaan, ellei ole Elisan sopimusta.

Tämäkin päätyy joko toimivien kierrätykseen tai suoraan rikottuna SERiin. Jos kierrätykseen jollekin toiselle, niin mikä lienee sen turvallisuus?

Taloyhtiössämme on jossain vaiheessa otettu kuitu jakamoon ja siitä adsl/vdsl-yhteys asuntoihin. Mukana on silloinkin Telialta/Soneralta tullut modeemeja, joiden viimeinen päivitys on varmasti useita vuosia vanha. Langatonta verkkoa katsoessa, niitä näkyy olevan vielä, luultavasti vanhuksilla, joilla ei ole tarvetta erilaisiin langattomiin systeemeihin. Silti niissä on wifi käytössä.

25
Kyllä, olen sitä resetointiakin kokeillut, eikä silti purkkiin merkitty salasana toimi. En tiedä, mitä kaikkia temppuja siihen asennettu Elisan oma firmis sitten aiheuttaa. Ei nyt pitäisi ainakaan tarvita yhteyttä Elisan liittymään, jotta peruskomento toimisi. Päivitykset eivät ainakaan tule, ellei ole siihen kuuluvan liittymän asiakas, vaikka käyttäisi vieraassa verkossa.

Joku on saanut palautettua tuohon purkkiin valmistajan järjestelmän, mutta menee jo oman kyvyn ulottumattomiin.

26
Ei nyt oikein suju yritykset. Varaston perältä löytyi Telewellin EAV510 ja siitä olisi mahdollisuus tehdä siltaava, mutta on minulle liian monta muuttujaa säädettävänä. Ja muistankin, miksi sen joskus hylkäsin, liian vaikea käyttöliittymä. Taloyhtiössä on Telian taloyhtiölaajakaista ja modeemi oli jo edellisen asukkaan jäljiltä.

Toinen löytö oli Elisan kotiboksi VMG3925-B10B. Siinä olisi järkeenkäypä siltaustapa. Ja eipä sekään onnistu, kun sisäänkirjautumisen salasana ei vaan toimi tarkkaankaan kirjoitettuna. Yhteys kyllä toimii vaikka onkin eri palveluntarjoajan rampauttama modeemi. Mutta siihen ei siis pääse sisään asetuksiin.

Parin kuukauden kuluttua pitäisi poistua erillisen modeemin tarve, joten ehkä tämä projekti saa olla tyhjäkäynnillä.

27
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Firefoxin outo ilmiö
« : 20.10.23 - klo:10.28 »
Mulla on vastaava ilmiö, kun hiren rullalla selaa sivua alaspäin ja pikkuhiljaa kursori siirtyy niiden kuvakkeiden päälle. Tulee välillä toinen työpöytä esille. Korjaantuu klikkaamalla sitä Firefoxin kuvaketta näytön vasemassa reunassa.

28
Hyviä esityksiä käytännöiksi. Koskevat kuitenkin ohjelmia, joita voi katsoa myös jälkeenpäin, eikä silloin ole ongelmaa ilmennytkään tekstityksen puutteena.

29
Tuli muutama vuosi sitten typeryyksissäni ostettua halpa Philipsin android-tv (kömpelö ja hidas). Mitenkähän televisioidenkin turvallisuus mahtaa toteutua, sillähän pääsee nettiin ja siihen pääsee.

Kunhan sille ei julkista IP:tä anna, niin aika hyvin on sisäverkossa turvassa. Tuskin kukaan viitsii telkun selaimella nettiä edes käytellä. LG kanssa aika v-mäinen, kun eivät päivitä selainta telkuissaan. Minunkin alati hidastuvassa telkussa on joku aivan aataminaikuinen chromium, jolla ei edes kaikki nettisivut enää toimi. Uutena sillä vielä pystyi joitain videopalveluita käyttämään selaimen kautta.

Kukahan lie edes philipsiä nykyään valmistaakaan, niin voivat sisältää valmistajan tai kiinan kommaripuolueen takaportin, joka kyllä voi riski olla.
Tuon telkun saa langalliseksikin, mutta on niin mopo, ettei hermo kestä minuuttien odottelua, että se lähtisi jotain sisäverkon tallentimen videota esittämään. Langattomana vielä tahmaisempi. Sen saa play-kauppaan ja sieltä jotain asennettua. Sillä tavalla saattaisi hankkia telkkuun jotain haitallista.

30
Eihän se langaton reititin välitä mitä verkkoa se jakaa. Laitat siihen DHCP:n päälle ja modeemi voi olla sillattuna tai ilman.
Ongelmana on, ettei se modeemina toimiva oikein toimi, jos laittaa siinä langattoman verkon päälle, kuumenee ja yskii. Ikä painaa.

31
Nyt kotiin tulee internet vanhoja puhelinjohtoja pitkin ja sen jatkeena on ollut Planet vc-231g ja Asus RT-68U. Kunnes Planetin tunnit tulivat täyteet kolme kuukautta takuuajan jälkeen. Yhteyteen on tulossa muutos muutamassa kuukaudessa, kun linjasaneerauksen myötä ei enää tarvita erillistä modeemia. Mutta joku ratkaisu tarvitaan siihen asti. Nyt se on kaapista kaivettu aiemmin horjuvasti toiminut Asuksen DSL-AC56U. Horjuntaa pyrin vähentämään käyttämällä sitä ilman wifiä, jonka kanssa joutuu aika usein ivo-bootin tekoon.

Koska sitä langattomuutta taloudessa kuitenkin tarvitaan, niin olen yrittänyt selvittää, voisiko tuon DSL-AC56U:n saada sillattua pelkäksi modeemiksi ja RT-68U:n aseteltua tekemään muut työt. Kun kaikenlainen palikoiden yhteensovittaminen vaatii minulta aina varsin paljon päänraapimista, niin onko ajattelemani tapa mahdollinen? En Asuksen ohjeesta löydä suoraa ohjetta em. pelkäksi langalliseksi modeemiksi asettamisesta. Ajatuksena myös on, että saisin sen langattomana reitittimenä toimivan RT-68U:n asetukset sellaisiksi, ettei niitä enää sitten tarvitsisi taas muuttaa ja rakennella verkkoa uusiksi, kun en tarvitse erillistä modeemia.

DSL-AC56U:ssa on kyllä esitetty siltausta langattomana. Sellainen aiheuttaa minulle liikaa hämmennystä, kotona kaksi langatonta verkkoa. Toinen vain reititykseen ja toinen muuten jakamaan verkkoa ja miten osoitteet jne. Lisäksi se DSL-AC56U kuumenee ja jumittaa, jos wifi on käytössä.

Olenko tekemättömän edessä ja odotan vuodenvaihteen uutta yhteyttä?

32
Tuli muutama vuosi sitten typeryyksissäni ostettua halpa Philipsin android-tv (kömpelö ja hidas). Mitenkähän televisioidenkin turvallisuus mahtaa toteutua, sillähän pääsee nettiin ja siihen pääsee.

33
Entäpä vanhat Android-tabletit?. Mullakin on kaunis ja siisti tabletti Android 5 ja siitä voisi tehdä seinälle valokuvan tai lämpömittarin jne. Toimii vaikka televisio-ohjelmaoppaana. Hakee netistä tiedot ilman mitään turvaa?

34
Tekstitykset eivät siis ole käytettävissä. Tapaus on ratkaistu.

35
Tallensin Yleltä yhden kotimaisen elokuvan, joka tuli vain suorana. Kävi siinä sitten ilmi, ettei tekstityksiä tulisi mukaan. Ei ollut tarvettakaan, mutta vieraskielisten osalta se olisi varsin suotavaa. Kokeilin sitäkin tuloksetta.

Esimerkki päätteen tulosteesta. Rimpsussa on mukana myös vain selvyydeksi 5 sekunnin kesto, koska keskeytettäessä suora tallennus, tulee uusi kehote viimeisen tulostuneen rivin päälle. Tosin siinä rivissä ei liene mitään ongelmaan viittaavaa.

Tekstitys ei tule mukaan, vaikka laittaisi kielivipuun vain suomen (fin)

Koodia: [Valitse]
ilkka@kotikone:~$ yle-dl --duration 5 --sublang all https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-tv1
yle-dl 20230611: Download media files from Yle Areena and Elävä Arkisto
Copyright (C) 2009-2023 Antti Ajanki <antti.ajanki@iki.fi>, license: GPLv3

[hls @ 0x559c28b9ecc0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub3.m3u8)
[hls @ 0x559c28b9ecc0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub4.m3u8)
[hls @ 0x559c28b9ecc0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub1.m3u8)
[hls @ 0x559c28b9ecc0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub2.m3u8)
Output file: Yle TV1: 2023-10-06T17:43.mkv
[hls @ 0x55566c17d4c0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub3.m3u8)
[hls @ 0x55566c17d4c0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub4.m3u8)
[hls @ 0x55566c17d4c0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub1.m3u8)
[hls @ 0x55566c17d4c0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub2.m3u8)
frame=  252 fps=0.0 q=-1.0 Lsize=    3831kB time=00:00:04.99 bitrate=6281.2kbits/s speed= 264x   
Stream saved to Yle TV1: 2023-10-06T17:43.mkv

36
Windowsin levykuvakin oli jo tikulla, mutta ajattelin sen vaihtoehdon olevan vaarallisempi Ubuntun kannalta. On melko monta vuotta siitä, kun viimeksi olen Windowsin asentanut, etten enää muista asennusvaihtoehtoja.

37
Ja suurkiitos nm. Olisin ollut todella hukassa ilman apuasi. Ubuntun kanssa olisin saanut tilannetta ratkaistua jotenkin (tietoja tallessa), mutta Windowsin henkiin herättäminen olisi ollut ehkä kauppareissun takana. En sitä tarvitse varsinaisesti, kuin yhden ohjelman kanssa, joten aika kallista olisi tullut.

Olen joskus hieman perehtynyt erilaisiin oppijoihin ja nyt ikääntymisen myötä huomannut sellaista itsessänikin. Olihan tuolla aiemman viestin valituksessani koodin sisällä kirjoitettu "nuolilla valinta". Kun tarpeeksi monta kertaa kolhii päätään, ei se enää ota vastaan informaatiota.

38
No nyt on juuriosio ilmestynyt gnome-disksiin. Mutta komento
Koodia: [Valitse]
sudo update-grubantaa vastauksen
Koodia: [Valitse]
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'.

Muoks.

Kokeilin ohjelmaa boot-repair, ja sen avulla olen nyt takaisin lähtötilanteessa, jossa käynnistyksessä tulee grub ja valinta Ubuntuun tai Windowsiin. Pian voin merkitä ongelman ratkaistuksi.

39
Nyt asia tökkii siihen, ettei juuriosio ole kunnossa ja eikä ole rohkeutta tehdä sille mitään.

Kuvakaappauksen perusteella vaikuttaa ehkä siltä, että toteutit Testdiskillä tämän kuvakaappauksen mukaisen osioinnin: https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=58295.msg444418#msg444418

Tuosta puuttuu nyt yksi Linux-osio, joka näkyi ensimmäisissä Testdisk-kuvakaappauksissa ja myös ehdottamassani osioinnissa. Helpoiten puuttuvan osion saa takaisin Testdiskillä.

Nyt ei leikkaa, saan tarjolle vain sen kuvan mukaisen vaihtoehdon, jossa olisi "write". Ei siis sellaista, jossa olisi se juuriosio. Se on (mielestäni) tuo, jossa nyt on väkänen edessä.

Koodia: [Valitse]
Disk /dev/sda - 250 GB / 232 GiB - CHS 30401 255 63
     Partition               Start        End    Size in sectors
 * HPFS - NTFS              0  32 33  8852 156  8  142215168
 P HPFS - NTFS           8852 156  9  8923 190 35    1142784
 D Linux                 8923 223  5 10198 177 27   20480000
>D Linux                 8963   3  1 11936  38  6   47763456
 P Linux                11936  38  7 29099 114  7  275728384

...

Structure: Ok.  Use Up/Down Arrow keys to select partition.
Use Left/Right Arrow keys to CHANGE partition characteristics:
*=Primary bootable  P=Primary  L=Logical  E=Extended  D=Deleted
Keys A: add partition, L: load backup, T: change type, P: list files,
     Enter: to continue
ext4 blocksize=4096 Large_file Sparse_SB Backup_SB, 24 GB / 22 GiB

Seuraavaksi enterin painalluksen jälkeen:

Koodia: [Valitse]
Disk /dev/sda - 250 GB / 232 GiB - CHS 30401 255 63

     Partition                  Start        End    Size in sectors

 1 * HPFS - NTFS              0  32 33  8852 156  8  142215168
 2 P HPFS - NTFS           8852 156  9  8923 190 35    1142784
 3 P Linux                11936  38  7 29099 114  7  275728384

...

 [  Quit  ] >[ Return ]  [Deeper Search]  [ Write  ]
                         Return to partition selection

Tässä on nyt muutenkin pientä säätämisen tunnelmaa, kun kirjoitan U 22.04 livetikun voimalla. Esim testdisk pitää ensin asentaa ja hakea sille repo jne. Lisäksi joitakin tuttuja ohjelmia ei löydy helposti. Mutta se on oma juttunsa.

40
Nyt asia tökkii siihen, ettei juuriosio ole kunnossa ja eikä ole rohkeutta tehdä sille mitään.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 53