Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Illu

Sivuja: 1 ... 51 52 [53] 54
1041
Laitealue / Vs: HP Mininote 2133
« : 09.03.09 - klo:20.48 »
Niinhän minäkin kuvaa katselin ja kovasti näytti olevan kameran reikä siinä.
Kertokaahan vielä te jotka siihen olette ubuntun laittaneet, toimiiko ubuntu hyvin vai huonosti?

Windowsiin sisäänrakennetulla virityksellä toimii ainakin äänet, wlan, bluetooth ja Muikulla tuo kamerakin. Vielä kun saisi näytön resot kohdalleen, Sarethin xorg.conf säätyi lähes alkuperäiseksi uudelleen heti ekalla sisäänkirjauksella ja nanonaputtelut meni sen huitun. 640x480 sentään toimii, joten kädetönkin saa jotain konkreettista katsottavaa pelkän komentorivin sijaan ja noita muitakin toimintoja pääsee kokeilemaan.

Ja niin, Ubuntu on 8.04 ja bios F.05 jota en ole alkanut pudottamaan alaspäin.

Ilkka

1042
Laitealue / Vs: HP Mininote 2133
« : 08.03.09 - klo:09.13 »
Sinähän olet ajatusta nopeampi! Juuri kun piti kysyä minkälainen conf sinulla on, se onkin jo luettavissa.

Olen kokeillut eri vaihtoehtoja asentaa joku linuxjakelu HP2133:een muistikortille ja murheena on ollut se etten ole saanut näyttöä pelittämään. Nyt kokeilun alla on asentaa Ubuntu Windowsin sisälle ja mikäli se on riittävän nopea, se saa ehkä jäädäkin niin. Käynnistys toimii hyvin, alussa valikosta voi valita XP:n tai Ubuntun. Ubuntu latautuu ilmeisesti loppuun asti mutta ihan varma en ole, nimittäin näyttö pimenee juuri kun tulee kirjautumisikkuna. Onneksi äänet toimivat, joten kuulee kirjautumisikkunan "popomin". Kun vain kirjoittaa sokkona tunnuksen/salasanan, niin sulosoinnut jo hivelevätkin korvia.Onneksi vieressä on malliksi pari konetta, joissa Ubuntu toimii, jotta voi myös sokkona näppäillä itsensä ulos.

Xorg.confiahan ei tällaisessa asennuksessa saa näkyville (kai) muuten kuin käynnistämällä nimenomainen järjestelmä, jolloin se purkautuu paketista ja on sitten vasta muokattavissa. Nyt siis pitää opetella nanon käyttö, miten tiedosto tallennetaan eri kansioon, kuin mistä se on avattu. Windowsilla saan näkyville Ubuntun kansion ja sieltä boot -kansion, sinne saan siirrettyä tuon sinun käyttämäsi confin, jolla sitten Ubuntun tekstitilassa koitan korvata asennuksen arpoman version. Hei, eihän mun sitä teksturilla tarvitse tehdä, nyt opiskelemaan komentoa, jolla siirretään tiedosto toiseen kansioon.

Ja miksikö yritän väkisin järjestelmää asentaa muistikortille? Koska konetta käyttävät muutkin ja heille pitää olla yksinkertainen tuttu Windows. Enkä myöskään halua kiinteästi käyttöjärjestelmää, jota on puoli vuotta säädettävä, ennen kuin kaikki alustan ominaisuudet toimivat toivotulla tavalla. Siksi ainakin yritän ensin muistikortille saada toimivan yhdistelmän. Jos sellainen löytyy, asennan sellaisen 8 gigan SD -kortille, jotta USB -paikka säilyy käytettävänä, eikä SD -korttia käytettäessä koneessa ole törröttäviä ulokkeita ja tulee sitten sitäkin ominaisuutta hyödynnettyä.

Ilkka

1043
Laitealue / Vs: Hardyssa ongelmia tuulettimen kanssa
« : 05.08.08 - klo:10.03 »
Noi ohjelmallisesti käynnistettävät laitteet on hankalia. Fujitsu-Siemensin 1310:n bios on aika köyhä, siinä ei juuri säätömahdollisuuksia ole. Millähän komennolla saa usb-hiiren katoamista selvitettyä?

Ilkka

1044
Laitealue / Vs: Hardyssa ongelmia tuulettimen kanssa
« : 31.07.08 - klo:22.59 »
GB, joko olet löytänyt jotain ratkaisua ongelmaan? Mulla on 1310-versio ja siinä on niin satunnaisia temppuja tuulettimen kanssa, että Hardyn kanssa meinaa into lopahtaa. Samanlaista koneen esilämmitystä (windows) tarvitaan tähänkin koneeseen. Sitten kone voikin pelata tuulettimen puolesta aina siihen asti että usb-lankahiiri hyytyy. Onneksi touchpad toimii ja koneen saa sammuksiin. Toki joskus menee sekin jumiin, samoin kuin näppis. Sitten on jäljellä enää ivobuutti.

Gutsyn kanssa ongelmat rajoittuivat lähinnä mediapuolen tökkimisiin. Pitäisiköhän ajatella vaan paluuta siihen.

Ilkka

1045
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Mistä linux.png kuva?
« : 21.04.08 - klo:11.39 »
Kiitos, tuota linkkiä en ollut huomannutkaan. Nyt hommiin!

1046
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Mistä linux.png kuva?
« : 20.04.08 - klo:22.49 »
Löytyyköhän jostain isompana kuva:

http://www.vapaasuomi.fi/htdocs/vapaasuomi-fi/img/linux.png

Tuollainen olisi aika mukava tulostaa siirtokuva-arkille ja painaa paidan rintamukseen. Linkin kuva on vaan niin pieni, ettei se oikein suurentamista kestä.

1047
No nyt kirjoitellaan Ubuntulla. Ennen kuin otsikkoon lisään ratkaistu -merkkiä, pitää vielä todeta että laite pelaa viikonkin kuluttua eikä esim. määräaikainen levyntarkistus aiheuta ongelmia.

Ratkaisu oli kuitenkin Bootpart -ohjelman käyttö. Ubuntuhan oli jo asennettu ja Grubia en aiemmin antanut asentaa MBR:ään vaan erilliselle osiolle. Eihän Ubuntu tuosta käynnisty mikä oli jo tiedossakin. Tuo erilliselle osiolle asentaminen ei kuitenkaan pelittänyt erilaisten viritystenkään jälkeen.

Seuraavaksi korjaava asennus alternate -levyltä ja Grubin asennus Ubuntun asennusosiolle. Sen jälkeen paluu Windowsiin ja Bootpart -ohjelman ohjeiden mukainen käyttö. Täts it.

Ensin kone käynnistyy normaalisti Windowsin käynnistysvalikkoon, josta valitaan Linux. Siitä eteenpäin tapahtumat näkyvät, kuin normaalissa Grubin käytössä.

Ilkka

1048
Lainaus
Minkä takia et halua MBR:ään koskea?

En haluaisi koskea MBR:ään, koska en haluaisi asentaa taas Windowsia ja kaikkia ohjelmia uudelleen, jos poistan Ubuntun jossain vaiheessa tai onnistun muuten vaan sössimään asennuksen.

Lainaus
Ei tämä varmaan paljoa auta, mutta itse olen laittanut koko käyttöjärjestelmän käynnistyslataaja mukaanlukien USB-tikulle, jolta sitten pystyy nykyaikaisilla koneilla käynnistämään. Vanhemmissa vain ei meinaa tuo USB-bootti oikein toimia. Mutta varmaan levykkeen saattaisi pystyä korvaamaan USB-muistilla, mikäli levykkeen koko tulee nykyään ongelmaksi.

Kuinka iso USB-tikun pitää olla, että asennus onnistuu? Jostain onnistuin löytämään 5 gigan vaatimuksen eli ei siis varmaankaan onnistu 1 gigan tikulle?


Seurailepa myös ketjua:

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=16705.0

Painin samankaltaisen ongelman kanssa. Jos kone tukisi usb:ltä käynnistystä, olisin laittanut käynnistyslataimen tikulle, se olisi aika näppärä. Saman koneen rivikäyttäjät eivät edes tietäisi koko Ubuntun olemassaoloa. Ilman tikkua kone olisi pelkkä Windowspeli. Käynnistyksessä tikku reikään ja vain sen haltija pääsee eteenpäin.

Kokeilin myös koko linuxin laittamista tikulle, mutta tuntuu hieman hitaalta ja jos aikoo pidempään käyttää, tulee tikku helposti täyteen vaikkapa mediatiedostoja.

Ilkka

1049
Eli järjestelmä voi buuttia osiolta, joka on pienempi kuin 1024 sylinteriä.

Huomioidaan vielä kertaalleen että osion pitää olla levyn ensimmäisissä 1024:ssä sylintereissä myös. Ei kelpaa jos se on 1023 sylinteriä ja ensimmäinen lohko sijaitsee sylinterissä 1025. :P

- Jouni Karlsson

Noin näyttää olevan. Nyt on grub asennettu ekaan levyyn sen toiselle osiolle sylinterin 270 paikkeille.

Asennus alternatelta ja grub tuohon omaan osioonsa ei ainakaan sotkenut Windowskäynnistystä. Eipä kyllä Ubuntukaan käynnisty, vielä. Seuraavaksi alkaa perehtyminen, miten tiedot kaivetaan Windowsin lataajan ulottuville. Kuitenkin homma on edistynyt.

Ilkka

1050
Joo, tuo sylinterirajoitus se syy on. Kun ei tuon asian kanssa ole tarvinnut moneen vuoteen painia, taidan nyt taas joutua opiskelemaan kiintolevyn geometriaa. Muistaakseni kyse oli kiintolevyn koosta, ei osion. Ja rajana on 8,4 gigaa.

Jos olisikin kyseessä kone, johon voi asennuksen tehdä tyhjään alustaan, voisi rauhassa kokeilla kaikennäköisiä juttuja. Kun kyseessä on kahden (kolmen) käyttöjärjestelmän kone, joutuisin boot partitionin takia ensin siirtelemään nykyistä käynnistysosiota sekä järjestelmäosiota ja muuttamaan niiden kokoja. Virheisiin ei ole varaa. Pitänee vaan yrittää ratkaista ongelma topicin mukaan.

Ilkka

1051
Tässä tapauksessa Ubuntu lähti kun sen poistin. Samalla tein molempiin kiintolevyihin radikaaleja muutoksia. Vanhaa tauhkaa pois, osioiden varmuuskopointeja, poistoja ja kokojen muutoksia. Rasitteena on se, ettei koneeseen ole aivan puhtaana asennuksena tai edes uudelleenasennuksena tehty vuosiin mitään. Kun käyttöjärjestelmä on saatu pystyyn, ei sitä vian vuoksi asenneta uudelleen vaan se korjataan. Niin tässäkin koneessa. Aikoinaan oli helpointa saada tarpeelliset ohjelmat ja tiedostot toimimaan, kun vain lisäsi uudemman Windowsin (XP) vanhan (98SE) perään ja saattoi käyttää tarvittaessa molempia.

Koska Windowsia on vielä pakko käyttää, ja BIOS vaatii boot managerin, jonka taas Ubuntun asentaminen poistaa käytöstä, tarvitsen vaihtoehtoisen menetelmän käynnistykseen.

Antamastasi linkistä on varmasti hyötyä kiitos, jotain tuon kaltaista haen. Onkohan väliä kumpaa käyttää, Grubia vai Liloa?

Muuten, kun asentaa Ubuntun alternaterompulta, se kysyy asennetaanko grub mbr:ään. Mitäs ne muut vaihtoehdot sitten ovat? Eipä ole tullut tuohon muuta vastattua, kuin juu.

Ilkka

1052
Jos biosin päivittäminen on mahdollista se varmasti kannattaa tehdä, ja jopa saattaisi auttaa ongelman ratkaisemisessa.

Biosia ei enää tähän emoon ole päivitetty moneen vuoteen, joten se ei auta. Onneksi Windowsin fixmbr auttoi tällä kertaa, mutta Ubuntu lähti. Kun nyt Ubuntun kuitenkin haluaisin koneelle, niin joku vaihtoehto käynnistykselle pitää keksiä. Nyt toimivaan MBR:ään kajoaminen ei oikein ole sellainen.

Koneen rauta on sen verran vanhaa että siitä saisi kyllä melko toimivan.

Ilkka

1053
Ongelma lähtee liikkeelle käynnistyksessä tulevasta ilmoituksesta:

error 18: selected cylinder exceeds maximum supported by bios

No kone on vanha ja bioshan tuossa valittaa liian suurista kiintolevyistä koneessa, jossa uutena oli yksi huima 8 gigainen. Sen jälkeen on uusia levyjä tullut joko hajoamisen tai pienen koon takia. Jo vuosia sitten jouduin kikkailemaan Maxtorin managerilla, joka taas levyn vaihtuessa (järjestelmän suoran kopioinnin kautta) tuli perässä. Ja Windowsin 98SE ja XP ovat pelittäneet ok. Tietysti nykyisillä kahdella levyllä (40 ja 80 gigaiset) on monenlaisia osioita ja tiedostojärjestelmiä eri kokovaihtoehdoilla.

Nyt ubuntun 7.10:n asennuksessa ongelma taas pomppasi esiin. Vielä ei ole kirkastunut, mikä erilaisissa käynnistystavoissa (sammuta/uudelleenkäynnistä/järjestelmän vaihto) aiheuttaa toisinaan em. virheilmoituksen.

Kone käynnistyy sievästi grubin valikkoon, josta Windows-vaihtoehto toimii aina mutta Ubuntu herjaa. Koska Ubuntu on koneella harrastuksena, ja Windows toimii, tuon ongelman kanssa tulee toistaiseksi toimeen. Selvempää kuitenkin olisi jos käynnistys kävisi hieman vakioidummin, kun Ubuntu kiinnostaa pitää ja kokeilla.

Ohjeita ntldrn:n muokkaamiseen ja käyttämiseen käynnistyksessä löytyy useitakin ja tietysti kaikki erilaisia. Kun muistaa taannoisenkin ongelman (eräs takavuosien linux-kokeilu), jossa piti rikkoutunut mbr kirjoittaa bitti kerrallaan takaisin, en enää halua katkaista parisuhdettani, varsinkaan vaimooni. Windows on hänelle ainoa vaihtoehto ja sen on toimittava.

Tämäkin murhe kyllä ratkeaa, kun koneen vaihto joskus tulee eteen ja silloin pääsee painimaan sitten uusien ongelmien kanssa, tällä hetkellä ei ole mitään kiinnostusta asentaa Windows XP:tä ja kaikkia ohjelmia/virityksiä uudelleen, se on pelannut ensiasennuksen jälkeen neljä vuotta lähes ongelmitta.

Eräänä ajatuksena on ajaa fixmbr ja käyttää Windowsin bootloaderia tai käynnistää Ubuntu aina korpulta. Kumpaan vaihtoehtoon nyt kannattaisi alkaa aikaansa kuluttamaan? Korppuvaihtoehto voisi olla aika suoraviivainen, ja minulla on harrastuspuolella aikaa odotella käynnistystä. Säätäminen on kiinnostavaa mutta käyttäminen on tietokoneen tarkoitus.

Ilkka

1054
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Muistitikulta boottaaminen
« : 09.03.08 - klo:18.34 »
Koemielessä sipaisin gigaiselle tikulle tuon:

http://www.pendrivelinux.com/2008/02/13/pendrivelinux-2008-install-from-windows/

Helpompaa ei enää voi homma olla, siis jos winkkulainen haluaa helposti Linuxia kokeilla. Ja mitä sitä nyt hieman ehdin kokeilla, kyllä se toimi.

Mutta tuolla ei jo olemassaolevaa järjestelmää siirretä sys-tyyliin ja sehän oli kysymys.

Ilkka

1055
Enempi tämä mullakin on "ääneen ajattelemista". Joskus on tullut vastaan tilanne, jossa kone, jolle jaetaan, pitää kiinni oikeuksistaan, eikä anna jakajan defragmentoida levyään. Jos tässä kyse on tuollaisesta, piuha irti XPstä.

Kun on lahopää, unohtuvat asiat sitä mukaa kun uutta tulee sisään.

Ilkka

1056
Onko tuossa Win 2000-koneessa jaettuja tiedostoja ja jakaako XP verkkoa sille? Josko nuo jakamiset pitäisi asennuksen ajaksi poistaa ja laittaa Win 2000-kone suoraan nettiin?

Ilkka

1057
XP:n Home-versiossa ei taida olla mahdollisuutta vaikuttaa osioihin.
Onpa se home-XP sitten surkea.

Olen aina pelannut vain pro-versiolla.

Asentuuko home-XP aina koko levylle jyräten kaikki vanhat osiot? Vai asentuuko se automaattisesti ensimmäiselle, aktiiviseksi merkitylle osiolle?

Totajoo. En ole joutunut asentamaan Homeversiota tyhjästä, mutta en ainakaan käytössäni olevasta ole löytänyt levytyökaluja edes piilopaikoista, siitä päättelin. Lisäksi kiusanani on läppärissä recovery-levy, joka on aivan kädetön.

Kokeilen kerran vuodessa Linuxia asennella, josko se olisi helppo ummikolle. Aina on ollut jotain kimuranttia Windowsin ja Linuxin yhteensovittamisessa ja käytäntö on osoittanut helpoimmaksi asentaa ensin Windows ja sitten Linux. Tyhjille alustoille on menettely ollut helppo, mutta jo käytössä olevaan Windows-koneeseen asentaminen on aina aiheuttanut kohtuullisen kylmän ringin takapäähän.

Ohjeita kyllä linuxille löytyy sen seitsemää sorttia, joissa viitataan sen seitsemään paikkaan, joissa viitataan...

Ilkka

1058

Pienimmällä vaivalla pääsee kuitenkin asentamalla XP:n ensin siten, että tekee sille heti alussa sen kokoisen osion kuin haluaa.

Sitten Ubuntua asentaessa tekee lopusta tilasta osiot juurelle (>15GB), swapille (n. 1GB) ja /home:lle (loput).


XP:n Home-versiossa ei taida olla mahdollisuutta vaikuttaa osioihin. Jos käytössä on XP Pro, kannattaa ilman muuta tehdä osiointi sillä ja ottaa kiintolevystä käyttöön vain sille tarvittava määrä ja jättää loppu levy vapaaksi. Sitten Ubuntua asentaessa antaa sille loppu vapaa tila. Winkku voi sijoitella tiedostojaan aika levälleen osioonsa. Kun sitten asentaa Ubuntua, voi osioinnin muutos epäonnistua, kun kiintolevyllä olevat Winkun tiedostot ovat fragmentoituneet, eivätkä siirry kunnolla levyn alkupäähän.

Ilkka

1059
Jaa-a... En osaa sanoa kun tuo on tuosta Acer acpista aika riippuvainen... Siinä kuitenkin ilmeisesti sama ongelma eli virrat ei tule korttiin ajoissa tai oikeastaan ei ollenkaan...tästä en ole aivan varma...tarkistan yhden jutun.

EDIT0: No niin! Kortissa ei siis vissiin ole virtaa kun valo ei pala Ubuntussa, mutta Vistassa kylläkin. Nyt kun vielä tietäisi mitä pitää muuttaa.

Kytketäänkö tuossa koneessa wlan päälle ohjelmallisesti? Ainakin joissakin Fujitsun malleissa on niin.

Ilkka

1060

Windowsin käynnistyslataimen palautus. http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?PHPSESSID=bf445fb354099c97633f2e1705b3097d&topic=14882.msg109685#msg109685


Kaikissa recovery-levyissä ei ole r-vipua, ja Windowsin Home-versiossa on kovin huonot työkalut. Siinä tapauksessa voi auttaa, jos saa XP Pron lainaksi ja senkin pitää olla riittävän uusi. Aikani sekoiltuani Ubuntun kanssa katsoin parhaaksi asentaa sen uudelleen puhtaalta pöydältä. Onneksi laatikossa lojui Partition Magic.

Ilkka

Sivuja: 1 ... 51 52 [53] 54