Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Illu

Sivuja: [1] 2 3 ... 54
1
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu Pro
« : 30.03.24 - klo:14.20 »
Koodia: [Valitse]
sudo do-release-upgrade -ckertoo päivityksen olevan mahdollista. Mutta ei vaan ole, jää kehoitukseen yhden palikan päivittämisestä, joka taas vaatisi parempaa osaamista.

Mitä se sanoo tarkalleen?

Koodia: [Valitse]
ilkka@kotikone:~$ sudo apt update
Löytyi:1 http://mirrors.nic.funet.fi/ubuntu bionic InRelease
...                                     
Nouda:23 http://ppa.launchpad.net/yannubuntu/boot-repair/ubuntu bionic InRelease [15,4 kB]                         
Löytyi:24 http://linux.dropbox.com/ubuntu bionic Release                                                                                               
Noudettiin 4 845 kt ajassa 3s (1 857 kt/s)                                   
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu       
Luetaan tilatiedot... Valmis       
1 paketti voidaan päivittää. Suorita 'apt list --upgradable' nähdäksesi sen.
ilkka@kotikone:~$ apt list --upgradable
Listataan... Valmis
libgdiplus/stable-xenial 6.0.5-0xamarin1+ubuntu1604b1 amd64 [päivitettävissä versiosta: 4.2-2]
N: 1 muu versio olemassa. Käytä kytkintä '-a' nähdäksesi sen
ilkka@kotikone:~$ apt list --upgradable -a
Listataan... Valmis
libgdiplus/stable-xenial 6.0.5-0xamarin1+ubuntu1604b1 amd64 [päivitettävissä versiosta: 4.2-2]
libgdiplus/bionic,now 4.2-2 amd64 [asennettu,päivitettävissä versioon: 6.0.5-0xamarin1+ubuntu1604b1]

En nyt tiedä olisiko siitä järjestelmäversion nostosta mitään erityistä hyötyä ennen kunnollista uusimista, jos nykyinenkin on turvallinen.

2
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu Pro
« : 30.03.24 - klo:09.45 »
Ilmeisesti kyseessä on siis Ubuntu 22.04? Siinä tapauksessa Ubuntu Pro ei ole mitenkään välttämätön. Kotikäytössä siitä on hyötyä lähinnä vanhempien jakeluversioiden tukiajan jatkamiseen. Esimerkiksi 16.04 on tuettu Pro'n kautta vuoteen 2026 ja 18.04 vuoteen 2028). Lisäksi sen kautta saa paketoinnit ja tukea tietyille palvelinohjelmistoille, jotka eivät sisälly tavalliseen Ubuntuun.

Tärkeät tietoturvapäivitykset tulevat kyllä normaalien väylien kautta Ubuntu 22.04:ään vielä usean vuoden ajan.

Pöytäkoneena on U18.04. Heräsin yhtäkkiä huomaamaan, että siitähän on päivitysten aika ohi jo ajat sitten ja pitäisi lopultakin rohkaistua puhtaaseen asennukseen monien päivitysten sijaan. Vaiva siis on siinä erilaisten pikkunäppärien apuohjelmien etsimisessä ja asentelussa, ei asennuksessa.

Olen yleensä aina ennen puhdasta asennusta kokeillut päivityksiä, miten sujuvat. Ja harvoin niissä on ollut ongelmia. Paitsi nyt ei enää 18.04 päivity helposti uudemmaksi, liian vanha versio lähtökohtana.

Koodia: [Valitse]
sudo do-release-upgrade -ckertoo päivityksen olevan mahdollista. Mutta ei vaan ole, jää kehoitukseen yhden palikan päivittämisestä, joka taas vaatisi parempaa osaamista.

Mutta "asennapa Ubuntu Pro", niin sitten taas kaikki on hyvin. Eipä tässä kai mitään häviä, joten se sitten käyttöön. Ulkoisesti ei ole havaittavissa mitään muutosta, mutta olen nyt antanut itseni ymmärtää turvallisuuden olevan kunnossa. Ja kun järjestelmä toimii, niin en taidakaan sitä uudistaa.

3
Dieselöljy eli nafta. Karmean pahanhajuista ja paksua pakokaasua tuli ennen. Onneksi sitä ei enää käytetä

ML
Öööh, miten niin ei käytetä?

Siis ei käytetä ainakaan isoissa autoissa, koska pakokaasut olivat niin pahanhajuisia. Vaikka liikkeelle lähtiessä autosta lähti paksu pilvi pakokaasua. Kuulemma jotkut tekivät aivan kiusaa liikennevaloista lähtiessä. En muista käytettiinkö ennen henkilöautoissa naftaa.

ML

Dieselöljyä käytetään nimenomaan isoissa autoissa. "Bensiinillä pestään pensseleitä ja dieselillä tehdään voimaa". Dieselpolttoaineen nykyiset ominaisuudet ovat kehittyneet puhtaampaan suuntaan, mutta se musta pilvi johtuu moottorin vääristä asetuksista, ei nimenomaisesti polttoaineesta. Sellaista ominaisuutta ei dieselmoottorillisissa ajoneuvoissa ole, että erikseen voisi aiheuttaa liikennevaloissa savutuksen jonkun mieliharmiksi.

Haju ei ole hyvä, mutta paljon parempi kuin muutaman päivän valkosipuli-punaviini -dieetin haju sen dieselmoottorillisen bussin sisätiloissa.

4
Voisit myös kokeilla ohjelmaa "Levynkäytön analysointi" tai sama toisella nimellä "Baobab". Siinä voit katsella, mikä vie tilaa levyllä.

5
Yleistä keskustelua / Vs: Onpa Islanti kaukana
« : 17.02.24 - klo:22.39 »
Veikkaan, ettei kaukolämpöä juuri 15 kilometriä kauemmas tuotantolaitoksesta siirretä. Matkalla on silti paineenkorotuspumppuja tai joitain pieniä kattiloita nostamassa lämpöä.

6
Yleistä keskustelua / Vs: Klikki uutisten aatelia?
« : 12.02.24 - klo:13.23 »
Omaa sekoitustaan lisää useidenkin maiden erilaiset osittain päällekkäin toimivat poliisi-, kodinturva- ja armeijajoukot. Myös länsimaisissa valtioissa. Lisäksi vielä yksityisiäkin valtionjohdon hyväksymiä aseellisia ryhmiä on sekoittamassa kansalaisten arkea. Kukaan ei pysty sanomaan, mikä niistä miltäkin osin valvoo ihmisten toimia.

Mullakin on tehty turvallisuusselvitys Puolustusvoimiin ja poliisiin. En tiedä, miten niitä seurataan voimassaoloaikana, eikä kiinnostakaan.

7
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu Pro
« : 30.01.24 - klo:22.49 »
Aiemmassa viestissä pähkäilin, miksi piti itselle läppäriin asentaa myös Ubuntu Pro. Laitoin siihen U22.04:n puhtaana asennuksena. Käytän mp3-puhetiedostojen nimeämiseen EasyTagia ja sen viimeinen tuettu versio on Ubuntu 16.04. Juuri sen asentaminen taisi vaatia Ubuntu Pron asentamisen, jotta sai ohjelman vaatimat vanhat tiedostoversiot käyttöön. Tämä siis mutulla muisteltu.

EasyTAG on asennettavissa suoraan Ubuntu 22.04:n universe-lähteestä: https://packages.ubuntu.com/fi/jammy/easytag

Se ei siis vaadi Ubuntu Pro:ta.

Kiitos, tuo on hyvää tietoa jatkossa.

8
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu Pro
« : 30.01.24 - klo:11.37 »
Aiemmassa viestissä pähkäilin, miksi piti itselle läppäriin asentaa myös Ubuntu Pro. Laitoin siihen U22.04:n puhtaana asennuksena. Käytän mp3-puhetiedostojen nimeämiseen EasyTagia ja sen viimeinen tuettu versio on Ubuntu 16.04. Juuri sen asentaminen taisi vaatia Ubuntu Pron asentamisen, jotta sai ohjelman vaatimat vanhat tiedostoversiot käyttöön. Tämä siis mutulla muisteltu.

Toki pitää tämän pöytäkoneen järjestelmän uudelleen asentamisessa sitten valita joku tuetumpi ohjelma mp3:iin. Toistaiseksi en ole innostunut opettelemaan jo osaamani tilalle muuta, kun toimiva jo on.

9
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kansalaisvarmenne
« : 30.01.24 - klo:11.29 »
Vaimon toimikortti toimii, samoin oma henkilökortti. U18.04 ja Firefox 113.0.2.

10
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu Pro
« : 21.01.24 - klo:23.23 »
No entäpä haitat "kotikäytössä",  viekö muistin tai kiintolevyn kapasiteettia merkittävästi?

Ei vie kapasiteettia eikä aiheuta merkittäviä muutoksia järjestelmään, ellet itse asenna uusia sovelluksia.

Päivitin hiljattain Lenovon T410:n ja lisäsin jonkun aiemmassa versiossa käyttämäni ohjelman. Se edellytti jotain tiedostoa, jota varten tarvitsi Ubuntu Pron. Olisiko sitten niin, ettei liian vanhaa ohjelmaversiota olisi saanut asennettua ilman?

Kuulostaa oudolta. Oletko varma, että sovellus on tarjolla Ubuntun avoimessa versiossa? Mikä sovellus ja Ubuntun versio oli kyseessä?

Kyseisen läppärin kohdalla en ole vielä tehnyt mitään kummempia asetteluja ja tuo Ubuntu Prokin on siten kokeilun vuoksi. En varmaksi muista ohjelmaa, mutta olisiko jotenkin liittynyt johonkin Pythonin versioon, jota ei saanut asennettua ilman UP:tä, eikä siis ohjelmaakaan joka sitä versiota tarvitsi. Läppäriä olen aika monta versiota vain päivittänyt, joten useita vuosia sitten tarjolla ollut ohjelma ei ehkä ole tarjolla enää kuin tekijänsä lähteissä. Sen kuitenkin taas kaivoin käyttööni. Aika huoletonta menoa, eikös...

11
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu Pro
« : 20.01.24 - klo:23.23 »
No entäpä haitat "kotikäytössä",  viekö muistin tai kiintolevyn kapasiteettia merkittävästi? Päivitin hiljattain Lenovon T410:n ja lisäsin jonkun aiemmassa versiossa käyttämäni ohjelman. Se edellytti jotain tiedostoa, jota varten tarvitsi Ubuntu Pron. Olisiko sitten niin, ettei liian vanhaa ohjelmaversiota olisi saanut asennettua ilman?

12
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu Pro
« : 20.01.24 - klo:09.20 »
Entä muu ohjelmistotarjonta, vain onko tuo sitten lähinnä olevan tukitoimintaan?

13
Itse olen sijoittanut käynnistyksessä pari ohjelmaa käyttäen https://extensions.gnome.org/extension/4736/smart-auto-move/
Tosin en ole ehtinyt kokeilla miten nuo käyttäytyy ohjelmien uudelleen käynnistyksessä, ainakin rebootissa toimii :/
Käynnistettäessä uudelleen ohjelmat käynnistyvät aikaisempaan paikkaan ja kokoon :/ eli toimii.minulla  Gnomen (shell) versio 42.9 ja ikkunointi X11

Mulla lienee liian vanha Gnome. Pitää oikeasti aloittaa järjestelmän päivitys tuoreimpaan.

14
Laitealue / Vs: lataava usb-c
« : 29.12.23 - klo:10.03 »
Usbc voi toimittaa 100 watin tehon, kun normaalit usb liitännät jäävät 2,5- 4,5 wattiin.

Pystyykö tosiaan 100 watin tehonsiirtoon? siis 5 voltilla 20 ampeeria niillä pienillä kosketuspinnoilla?

15
Kiitos molemmille neuvoista. Valitettavasti en saanut (tai osannut kunnolla) aikaan toivottua tulosta. Aivan lähiaikoina pitää koneelle tehdä uusi puhdas asennus nykyisen vanhan Ubuntuversion tilalle. Arvelen ongelman poistuvan, kun nykyiseen on vuosien aikana tullut monenlaista viritystä tehtyä, niin jossain vaiheessa on odotettavissakin, ettei kaikki suju.

16
Kaivelen vielä hieman vanhan operaattorin toimittaman modeemin turvallisuutta. Taloyhtiössä on Telian kuituyhteys, joka on huoneistoihin jaettu parikaapelia pitkin. Kun liittymäsopimus joskus on tehty, Telia (vaiko Sonera silloin) toimitti Telewellin EAV510 -mallin modeemin jokaiseen huoneistoon. Siinä ei ole varsinaista WAN-liitäntää, mutta yhden neljästä ethernet-portista saa sellaiseksi muutettua, kunhan lukee monimutkaisen ohjeen ja osaa sitä tulkita. Jota en usko kenenkään laitetta edelleen käyttävän osaavan tehdä.

Siihen voi toki tökätä seinään asennetusta uudesta ethernetrasiasta johdon yhteen porttiin ja olettaa kaiken toimivan kuten ennen. Miten lienee ja mikä on turvallisuus? En tiedä, onko laitteessa ollut operaattorin versio firmiksestä, mutta olisiko laitteen toimittajalla edes moraalinen syy ilmoittaa, ettei turvallisuutta enää taata.

17
Miten sitten joku onkin saanut ohjailtua ip:n ja tunnuksen yhdistelmän omalle (feikki)sivulleen.

Veikkaan, että kameran liittymän IP-osoite vain vaihtui normaaliin tapaan, mutta DDNS-kikkare ei jostain syystä onnistunut päivittämään uutta osoitetta nimipalveluun. Domain ohjasi siis vanhaan osoitteeseen, jossa vastasi joku toinen palvelu.

Voi olla. Nyt ajatellen olisi voinut kokeilla modeemilla virkistää DDNS, kun nyt toistaiseksi modeemi on aivan eri taholla ja siten sen ip on eri kuin alkuperäisessä paikassa.

18
Tuohon ei sitten löytynyt mitään tietoa. Vaihdoin Asuksen ddns:n ja kameran salasanan, toimii toistaiseksi. Kamerassa on sinällään harmillinen asia, ettei pääkäyttäjän tunnusta saa vaihdettua tehdasasetuksesta. Miten sitten joku onkin saanut ohjailtua ip:n ja tunnuksen yhdistelmän omalle (feikki)sivulleen.

19
Mulla ongelmana oli tuo väliakaistiedostojen pullistuminen, mutta myös joku (video)ohjelma päätti käyttää juuriosiota työkansion paikkana ja se saattoi aiheuttaa täyttymisen kesken käytön, eikä tyhjentynyt ohjelman lopettamisessa. Lisäksi rootin roskis oli kerännyt tavaraa, ja sen tyhjentäminen vaati pientä kikkailua. Myös kansiossa snaps on välillä juureen mielestäni tarpeetonta tavaraa.

"Levynkäytön tarkastelu" auttaa löytämään pullistumia.

20
Yleistä keskustelua / Mikä on: auth kehno info -sivu?
« : 19.12.23 - klo:19.27 »
Mökillä on Asuksen mobiilimodeemi, josta on yksi portti auki kameralle, jota voi sitten katsoa selaimella paikallisesti tai etänä, ilman pilvipalvelua. Liittymän vaihtuva ip on ratkaistu Asuksen ddns:llä, vpn on harkinnassa. Se on yleensä toimiva, pienellä kompuroinnilla (Asuksen systeemi ontuu).

Kamera vain kuvaa pihaa, joten ei siinä ole mitään arkaluontoista nähtävää. Kuvaa voi katsella suoraan osoittamalla sitä Asuksen ddns- osoitetta. Jos on tarve tehdä jotain säätöjä, niin silloin pitää kameraan kirjautua ja se on eri toiminta.

Nyt osoitetta selaimella klikatessa kuvan sijasta tulee kirjautumissivu, jonka tarjoaa tuolla viestin aihekentässä kirjoitettu osoite (siinä ilman pisteitä). Mikähän tuollainen kehno lienee? Ainakin vaikuttaa siltä, että pitää uusia se Asuksen ddns-osoite. Eipä ole tullut mieleenkään kirjautua "kehnolla" tavalla.

Muoks. Ja "Palvelun tarjoaa Authelia"

Sivuja: [1] 2 3 ... 54