Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - harzu

Sivuja: 1 ... 3 4 [5]
81
Ainakin Firestarterin voi testata näin.
Koodia: [Valitse]
sudo /etc/init.d/firestarter status
 * Firestarter is running...
 

Guardoggiin tuo ei valitettavasti ainakaan näyttänyt toimivan. Ilmoittaa ettei tuollaista status parametriä voi antaa sille. Kokeilin muitakin palveluita esim. apache ei myöskään ota tuota parametriä. Olettaisin, että löytyy joku yleispätevä komento, jolla voi nähdä onko jokin pavelu käynnissä.

82
Prosessit | Etsi "hakusana"
Koodia: [Valitse]
ps -A | grep quarddog

Tuo komeno ei toiminut.

83
Jos esim. haluan kysyä onko guarddog käynnissä?

84
Kokeilisin tuota Apachen uudelleen asennusta. Puhuit tuosta Purgesta. Sulla varmaan olis tähänkin joku näppärä komento poistaa ja asentaa uudelleen apache?

siihen on joku täppä graafisellakin puolella. komentoriviltä se menee jotakuinkin näin:
Koodia: [Valitse]
$ sudo apt-get remove --purge apache2[/quote]

Kiitos ssh vinkeistä. Täytyy kokeilla kun saisi ensin tämän apachen käynnistymään bootissa. Uudelleen asensin tämän, mutta ei auttanut mitään. En tiedä kannattaako tähän kauhesti juuttua, sen saa kyllä käyntiin. Jos jostain keksit mitä voisi kokeilla, niin yritän sitten.

85
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Lisää fontteja!
« : 02.01.08 - klo:14.16 »
Pitäsiköhän tästä nyt vetää jokin loppu yhteen veto  ;D
Asiasta on käyty keskustelua. Olen nähnyt, että tätä samaa keskustelua käydään netissä muuallakin Linuxin osalta.
MS core fonts tai WebCore fonts on lisenssin alaisia ja niitä ei voi suoraan liittää pakettiin (paitsi jostain syystä SuSe, lienee MS diilin "ansiota"). Ubuntun pakettienhallinnan kautta saa asennettua mscorefonts, mutta siinä tiedetään olevan pieni bugi eli se ei sisällä Tahomaa.

Webistä voi ladata mitä vain fontteja itselleen ja asentaa niitä esim. yksitellen.
Ubuntun pakettienhallinnan kauttakin saa ladattua fontteja. Lisäksi muiden esim. SuSen paketoima noarch.rmp asentuu alienilla ok.

Näitä mscorefontteja hyvinkin vastaavia fontteja löyttyy valmiiksi distron mukana. Websivujen suunnittelijan on mahdollisuus huomioda tämä CSS tyyleissä ja saada sivut näyttämään suunnilleen samalta. Asiasta lisää täällä http://mondaybynoon.com/2007/04/02/linux-font-equivalents-to-popular-web-typefaces/

Tämä on vastannut ainakin minulle alunperin esittämääni kysymykseen ja olen oppinut tästä monta asiaa  :)

Sellainen tässä tuli vielä mieleen, että eikö tätä mscorefonts halukkuutta voisi kysyä jo asennuksen yhteydessä tai ensimäisessä kirjaumisessa ja jos käyttäjä haluaa ne, niin ne asentuvat koneelle. Tämä varmaan olettaisin olevan laillista sekä käyttäjäystävällistä.

Tarkoitukseni ei ole mollata Ubuntua vaan yrittää olla mukana kehittämässä sitä vaikka vaan ihan näin oman palautteen antamisen muodossa. En vaan tiedä meneekö nämä asiat mitenkään eteenpäin kehitysosastolle vai pitääkö näitä itse lähettää johonkin.

86
Minä tässä testaan Ubuntun monia ominaisuuksia samalla. Miksi ei serverillä saisi olla X:ää?

yleisesti ihan tietoturvan kannalta on fiksu juttu pitää serverillä mahdollisimman vähän kamaa ja varsinkin sellaista jota ajetaan laajoilla oikeuksilla.

Olen kuullut, että serverikoneisiin yleensä otetaan yhteys jollain vnc ohjelmalla. Ei ole kokemusta.

no, ainakin windows-servereille, koska niillä ei ole aiemmin ollut tehokasta komentotulkkia. tiedä sitten korjasiko vista asiaa suuntaan tai toiseen. tehokas ja scriptattava komentotulkki piti ainakin olla tulossa. valtaosaa (ei tule mieleen yhtään poikkeusta, mutta ollaan nyt varovainen) tietämistäni linux/unix®-servereistä hallinnoidaan joko paikallisesti (komentoriviltä) tai etänä ssh:n yli komentoriviltä, enkä keksi montaakaan syytä olla tekemättä niin. kaikki tarvittava on käsillä, systeemi toimii tehokkaasti ja yhteys koneelle on nopea.

Kiitos tiedoista. En ole kovin paljon tuota komentotulkkia käyttänyt. Pitäisi jaksaa opetella käyttämään sitä enemmän. En ole tuota ssh yhteyttä koskaan käyttänyt. Sulla varmaan on siihenkin joku hyvä lyhyt selostus kuinka sellainen käynnistetään Linuxsissa?
Kokeilisin tuota Apachen uudelleen asennusta. Puhuit tuosta Purgesta. Sulla varmaan olis tähänkin joku näppärä komento poistaa ja asentaa uudelleen apache?

87
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Lisää fontteja!
« : 02.01.08 - klo:00.08 »
Miksi tuo on vähimmäisvaatimus, no mielestäni siksi, että suuri osa websivuja käyttää Verdanaa fonttinaan, eikä sitä ole valmiiksi asennettuna.

kyseisen paketin fontit ovat nimensä mukaan MS:N omistamia ja vaikkakin niiden lataaminen netistä ja käyttäminen missä järjestelmässä tahansa on niiden alkuperäisen lisenssin mukaan sallittua, ei lisenssi anna lupaa levittää kyseisiä fontteja järjestelmän yhteydessä → ubuntu ei voi ottaa niitä mukaan maksamatta lisenssimaksuja.

Onkohan tässä Susella sitten eri diili, koska he voivat jakaa näitä.

Kaikki tyypillisimmät webfontit tulisi olla perusasennuksessa, jotta sivut näyttäisivät siltä millaiseksi suunnittelija on ne tarkoittanut. Oletan että Ubuntunkin käyttäjät käyttävät suureksi osaksi nettisurfailuun konettaan.

tämä puolestaan onkin sitten jo toinen juttu. nimittäin webbisivun tekijä on melko kädetön jos webbisivut toimivat vain yhdellä fontilla tai edes fonttikoolla. yleinen käytäntö on asettaa tyyli fonttiperheen mukaan, mahdollisesti antaen vaihtoehtoja fonteista. tämä ei ole mikään ongelma ellei suunnittelija halua siitä välttämättä sellaista tehdä. html on alunperinkin suunniteltu skaalautumaan useille eri päätelaitteille eikä suinkaan taiteilijan pikselintarkkaa 'näkemystä' silmällä pitäen. itse käytän nettiä pelkästään bitstream-fontteja lukien, enkä ole pitänyt sitä minkäänlaisena ongelmana.

>>> Tässä näyttäisi nyt vähän asia alkavan irtoamaan yhteydestä. Kyse ei ole alunperin sivujen teko tekniikasta, vaan siitä, että yleisimmin käytetyt fontit olisivat tarjolla Ubuntussa. Kyseessähän on Ubuntun parhaaksi  :)

Asmon ohjetta mukaillen.
Lista fonteista: http://www.novell.com/products/linuxpackages/suselinux/free-ttf-fonts.html
Onnistuin lataamaan SuSen 300 fontin paketin täältä: http://www.jonitec.se/suse/10.2/base/suse/noarch/free-ttf-fonts-1.0-195.noarch.rpm

Ja sitten asennus:
~$ sudo alien free-ttf-fonts-1.0-195.noarch.rpm
~$ sudo dpkg -i free-ttf-fonts_1.0-196_all.deb

helpommalla pääsee kun käskyttää:
Koodia: [Valitse]
$ sudo apt-get free-ttf-fonts
Hyvä vinkki, mutta tuo komento ei valitettavasti toiminut.

mutta kai sen saa noinkin tehdä jos välttämättä haluaa. toivottavasti asentuivat oikeaan paikkaan. yleensä on kuitenkin tapana käyttää distron omasta paketinhallinnasta löytyviä paketteja. niin juu, ja jos etsii paketinhallinnasta paketteja jotka sisältävät merkkijonon 'ttf- ' niin niitäkin löytyy aika paljon.

[/quote]

Hyvä vinkki oli tuolla muuten sekin, että netistä voi ladata ihan tavallisestikin fontteja ja hiiren oikealla fontin päällä ja toiminnot asenna fontti. Toimii hyvin sekin.

Täältä http://www.fonts500.com/   sain muuten 500 ilmaista fonttia.


88
En tuosta linkin päässä olleesta ohjeesta saanut oikein käsitystä. Vaikutti vähän vaikealle. Olisiko helppo ratkaisu asentaa apache uudelleen, jos se sillä lähtisi toimimaan käynnistyksestä?

voit toki halutessasi asentaa apchen uudelleen jos niin haluat. se voi toki auttaakin, mutta varmuudella en osaa sanoa.

kaikki bootin aikana käynnistettävät ohjelmat käynnistetään init-scriptien avulla ja antamani komento on vain init-scriptin suorittamista käsin. periaatteessa tuo tarkoittaa, että jos se lähtee käyntiin käsin ajamalla, pitäisi sen lähteä käyntiin myös initin käynistämänä.

apachen asennus lisää (muistaakseni) oman init-scriptinsä oletuksena käytössä olevalle runlevelille (2) ja sen perusteella sen  pitäisi kyllä käynnistyä oletuksenakin. jos apache ei tosiaan käynnisty vaikka se on käynnistyvien sovellusten listassa, voisit tarkistaa logitiedostoista josko siellä on jotain mainintaa aiheesta.

Mistä löydän tämän login?

jos se on poistettu ilman purgea, niin konffitiedostoja on voinut jäädä ja varmaan jäänytkin järjestelmään.

>>> Poistin tämän pakettienhallinta sovelluksen kautta.

Lainaus
Kone buuttaa tiettyyn pisteeseen asti linuxia ja sitten keskeyttää ja ilmoitti jotain CRT puutumisesta muistaakseni.

eli joku softa testaa jotain. en ole tuollaiseen aikaisemmin törmännytkään. ellei sitten kyse ole X:stä, mutta se käynnistetään jotakuinkin viimeisenä, joten bootin pitäisi olla kyllä jo ohi (ja serverikoneella ei X:ää pitäisi ollakaan).

Minä tässä testaan Ubuntun monia ominaisuuksia samalla. Miksi ei serverillä saisi olla X:ää?
Olen kuullut, että serverikoneisiin yleensä otetaan yhteys jollain vnc ohjelmalla. Ei ole kokemusta.

89
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Lisää fontteja!
« : 01.01.08 - klo:23.15 »
Olen aika järkyttynyt, että Kubuntussa ei ole valmiina jo True Type fontit asennettuna.

truetype fontit? kaikki maailman truetype fontit vai jotkut tietyt sinun haluamasi truetype fontit vai mitkä?

kubuntu-desktop ainakin riippuu bitstreamin truyetype paketista, siitä johdetusta dejavu truetype-paketista ja freefontin truetype-paketista ja suosittelee myös montaa muuta truetype-pakettia.

Tämä on vähimmäisvaatimus.

mikä on vähimmäisvaatimus?



Kuinka tämä on mahdollista?

jaa siis se, että sinun mielestäsi sieltä puuttuu jotain? mukana on laadukkaita truetype-fontteja kaikilla yleisimmin kaivatuilla leikkauksilla ja silti jotain perustavanlaatuista puuttu?

Nämä saa kyllä asennetua pakettienhallinnan kautta.

mitkä nämä?

Lisäksi pitäisi saada muitakin fontteja valmiiksi asennettuna.

miksi?

Miten saan itse asennettua lisää fontteja?

no, tähän ainoaan kysymykseen on jo vastattukin.

Nälvintää tai ei, tässä lisää selostusta.

Tämän saa asennettua:
Microsoft Core Fonts
Rank:
Package: msttcorefonts
Installer for Microsoft TrueType core fonts
This package allows for easy installation of the Microsoft True Type Core Fonts for the Web including:
Andale Mono Arial Black Arial (Bold, Italic, Bold Italic) Comic Sans MS (Bold) Courier New (Bold, Italic, Bold Italic) Georgia (Bold, Italic, Bold Italic) Impact Times New Roman (Bold, Italic, Bold Italic) Trebuchet (Bold, Italic, Bold Italic) Verdana (Bold, Italic, Bold Italic) Webdings
You will need an Internet connection to download these fonts if you don't already have them.

Miksi tuo on vähimmäisvaatimus, no mielestäni siksi, että suuri osa websivuja käyttää Verdanaa fonttinaan, eikä sitä ole valmiiksi asennettuna. Kaikki tyypillisimmät webfontit tulisi olla perusasennuksessa, jotta sivut näyttäisivät siltä millaiseksi suunnittelija on ne tarkoittanut. Oletan että Ubuntunkin käyttäjät käyttävät suureksi osaksi nettisurfailuun konettaan.

Tuosta varmaan käy jo selville miksi lisää fontteja on saatava asennettua. Lisäksi niitä käytetään kuvankäsittelyssä ja muiden asiakirjojen tekemiseen. On mielekästä saada valita oman näkemyksen mukaisia fontteja.

Kyllä minusta tälläinen on ehdottomasti mahdutettava perusasennukseen eikä jättää sitä käyttäjän tehtäväksi.

Asmon ohjetta mukaillen.
Lista fonteista: http://www.novell.com/products/linuxpackages/suselinux/free-ttf-fonts.html
Onnistuin lataamaan SuSen 300 fontin paketin täältä: http://www.jonitec.se/suse/10.2/base/suse/noarch/free-ttf-fonts-1.0-195.noarch.rpm

Ja sitten asennus:
~$ sudo alien free-ttf-fonts-1.0-195.noarch.rpm
~$ sudo dpkg -i free-ttf-fonts_1.0-196_all.deb

Silti puuttuu fontteja, jotka haluan. esim. webfontteja: 

Tahoman ja muutaman muun saa täältä: http://avi.alkalay.net/software/webcore-fonts/

Avant Garden puuttuu vielä?




90
Lainaus
kun apachen asentaa, se asettuu käynnistymään automaattisesti bootin yhteydessä. jos se ei käynnsity, se on joko poistettu runleveliltä, se kaatuu käynnistyessään tai se ei suostu käynnistymään viallisen konffin vuoksi.

käynnistyykö apache jos komennat:
Koodia: [Valitse]
$ sudo /etc/init.d/apache2 start


Käynnistyy!

Lainaus
Mistä ylipäätään ohjataan palveluiden käynnistymisiä?

init-scripteillä. vaikka ubuntu onkin siirtynyt sys-v initistä upstartiin, on se vielä aika pitkälle yhteensopiva. aiheesta lisää täällä.
En tuosta linkin päässä olleesta ohjeesta saanut oikein käsitystä. Vaikutti vähän vaikealle. Olisiko helppo ratkaisu asentaa apache uudelleen, jos se sillä lähtisi toimimaan käynnistyksestä?

Löysin puoli sattumalta System Settings , Advanced välilehdeltä Systems Services. Siellä näkee kaikki mitä pitäisi käynnistyä ja mitkä ei ole käynnistyneet. Apachen kohdalla on "Kyllä" eli sen pitäisi käynnistyä, mutta kun ei käynnisty. Tämä käynnistyy kuitenkin myös tämän sovelluksen kautta.
Huomasin myös, että siellä oli Guarddog, jonka pitäisi käynnistyä, mutta ei sekään ilmoita että olisi käynnistynyt. Eikä edes käynnistynyt sitä kautta. Sitten käynnistin sen normaalisti ja se toimi.

Listalla oli myös Firestarter, jonka olen poistanut. Palvelujen listasta se ei kuitenkaan ole poistunut.

Lainaus
Lisäksi jostain syystä kone tarvitsee näytön olemaan kytketty siihen ennen kirjautumisikkunaa. Muuten bootti ei onnistu. Tämäkin pitäisi saada korjattua?

onko kyse siitä, että kone ei boottaa jos näyttöä ei ole kytketty? se voi nimittäin hyvin olla raudan ominaisuus.

Kone buuttaa tiettyyn pisteeseen asti linuxia ja sitten keskeyttää ja ilmoitti jotain CRT puutumisesta muistaakseni.


91
Apache ei käynnisty bootissa, vaikka pitäisi ja saisi käynnistyä jo ennen loginia.
Miten saan käynnistymään sen?
Mistä ylipäätään ohjataan palveluiden käynnistymisiä?
Kokeilin jotain ohjelmaa konsolissa, mutta tämä ei ainakaan ratkaissut ongelmaa.
Lisäksi jostain syystä kone tarvitsee näytön olemaan kytketty siihen ennen kirjautumisikkunaa. Muuten bootti ei onnistu. Tämäkin pitäisi saada korjattua?

"Hetkellisen ilon jälkeen alkaa löytyä yhtä ja toista ihmeellistä viilattavaa. Käytän myös SuSea, Sielläkin on omat viilailunsa, mutta ei näitä."

Tämä ongelma ei ratkea Kubuntussa. Vaihda Ubuntuun niin ei ole ongelmaa.

92
Olen aika järkyttynyt, että Kubuntussa ei ole valmiina jo True Type fontit asennettuna. Tämä on vähimmäisvaatimus.
Kuinka tämä on mahdollista?
Nämä saa kyllä asennetua pakettienhallinnan kautta.
Lisäksi pitäisi saada muitakin fontteja valmiiksi asennettuna.
Miten saan itse asennettua lisää fontteja?

93
Asensin Guarddogin, mutta sen asetuksia ei saa internetissä toimimaan. Jos palomuuri on päällä niin, mikään sivu ei näy.
Se pitää kuulema käynnistää root oikeuksin. Miten tämä onnistuu?

Ohjelma ei kysy salasanaa, vaikka käynnistää valikosta tai komentoriviltä:$ kdesu guarddog.

Poistin ja asensin tämän uudelleenkin ei asennuksessa kysy salasanaa.

*******************************************************************

Sori, vika näyttääkin olevan penkin ja näppäimistön välissä  :o

Kysyy salasanaa, kun on ollut riitävän kauan käyttämättä konsolia. Sillä on joku aikaraja.

Ja sitten pakko on olla Networking -> DNS  hyväksytty tai mikään ei toimi. No, nyt tiedän tämänkin. Yleensä olen tottunut näkemään tämän HTTP hyväksymisenä.

94
Käynnistät sen valikosta tai komentoriviltä, ohjelma kysyy salasanaa, jonka teit asennusvaiheessa ensimmäiselle käyttäjätunnukselle. Teet tarvittavat asetukset, ohjelmaa ei tarvitse käynnistää erikseen jokaisen käynnistyksen yhteydessä.

Ohje on firestarterille, mutta toimii luultavasti vastaavasti.

http://linux.fi/index.php/Palomuuri

Ohjelma ei kysy salasanaa.
Mulla oli ensin firestarter, mutta poistin sen ja asensin Guarddogin.
Mikähän tässä on mennyt vikaan?
Asensin tämän sen graafisen pakettien hallinnan kautta.

95
Asensin guarddogin, mutta sen asetuksia ei saa internetissä toimimaan. Se pitää kuulema käynnistää root oikeuksin. Miten tämä onnistuu?

yt, Harzu

Kubuntu 7.10

96

Itse käytän tätä ohjetta, kun haluan suojata hakemiston omalla julkisella www-palvelimellani, vaikkapa sen, jossa phpMyAdmin makaa.

http://www.nebula.fi/ohjeet.php?read=3

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
[/quote]

Kiitos neuvosta!
Ratkaisu löytyi. Eräässä ohjeessa oli annettu vähän väärin tämä. Siis htaccess tiedosto tulee sijaita siinä kansiossa, joka halutaan suojata.

t. Harzu

97
Ubuntu tietokoneissa / Apache valittaa virtualhosteista
« : 30.12.07 - klo:00.40 »
Käynnistän apachen uudelleen niin tulee tällaista:

apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName
[Sun Dec 30 00:32:01 2007] [error] VirtualHost *:80 -- mixing * ports and non-* ports with a NameVirtualHost address is not supported, proceeding with undefined results
[Sun Dec 30 00:32:01 2007] [error] VirtualHost *:80 -- mixing * ports and non-* ports with a NameVirtualHost address is not supported, proceeding with undefined results
[Sun Dec 30 00:32:01 2007] [error] VirtualHost *:80 -- mixing * ports and non-* ports with a NameVirtualHost address is not supported, proceeding with undefined results
[Sun Dec 30 00:32:01 2007] [warn] NameVirtualHost www.sivusto1.info:0 has no VirtualHosts
[Sun Dec 30 00:32:01 2007] [warn] NameVirtualHost www.sivusto2.info:0 has no VirtualHosts
[Sun Dec 30 00:32:01 2007] [warn] NameVirtualHost www.sivusto3.info:0 has no VirtualHosts
apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName
[Sun Dec 30 00:32:12 2007] [error] VirtualHost *:80 -- mixing * ports and non-* ports with a NameVirtualHost address is not supported, proceeding with undefined results
[Sun Dec 30 00:32:12 2007] [error] VirtualHost *:80 -- mixing * ports and non-* ports with a NameVirtualHost address is not supported, proceeding with undefined results
[Sun Dec 30 00:32:12 2007] [error] VirtualHost *:80 -- mixing * ports and non-* ports with a NameVirtualHost address is not supported, proceeding with undefined results
[Sun Dec 30 00:32:12 2007] [warn] NameVirtualHost www.sivusto1.info:0 has no VirtualHosts
[Sun Dec 30 00:32:12 2007] [warn] NameVirtualHost wwwsivusto2.info:0 has no VirtualHosts
[Sun Dec 30 00:32:12 2007] [warn] NameVirtualHost www.sivusto3.info:0 has no VirtualHosts

Mistä virheet johtuu?

En ole muuttanut etc/apache2/sites-available/ default -tiedostoa mitenkään. Pitääkö sinne tehdä muutoksia?
Olen vain lisännyt virtualhost tiedoston hakemistoon jokaisesta sivustosta.


98
Sain toimimaan htaccess ja htpasswd tiedostot, mutta minulla on 3 eri sivustoa tällä palvelimella ja 2 ihan julkista sekä yhden haluan vain suojata. Miten tämä onnistuu?
Nimittäin nyt käy niin että se kysyy salasanaa kaikilla sivustoilla. Nämä htaccess ja htpasswd tiedostot ovat nyt www juuressa.

Minulla on Kubuntu 7.10

99
Haluatkin todellisuudessa tehdä tämän:
Koodia: [Valitse]
sudo htpasswd -cm /var/www/.htpasswd user-one

Kiitos tuo oli juuri se mitä tarvitsin. Nyt homma toimi!

100
Olen yrittänyt luoda konsolissa erilaisilla komennoilla .htpasswd tiedostoa, mutta ilmoittaa ettei voi luoda tiedostoa.

http://www.mbnet.fi/nettijatkot/2006/09/LAMP/
antaa tällaisen ohjeen: htpasswd -c salasana intra

http://ubuntu-tutorials.com/2007/10/06/limiting-access-to-websitesdirectories-with-htaccess/
antaa tällaisen ohjeen: htpasswd -cm /var/www/.htpasswd user-one

Näitä en saa kuitenkaan toimimaan. Olisiko jollain tietoa tästä?

En ole itse aiemmin näitä tehnyt.

Harzu

Sivuja: 1 ... 3 4 [5]