Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - fossiili

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 40
41
Lainaus
Flash asentuu kyllä Lubuntun asennuksen yhteydessä täsmälleen samalla tavalla kuin muihinkin Ubuntu-pohjaisiin jakeluihin. Edellytyksenä on toimiva nettiyhteys ja se, että asennuksessa on valittu kolmannen osapuolen kodekit ja ohjelmistot mukaan. Homma on toiminut näin ainakin vuodesta 2010 lähtien.
Näin kai yleensä käy, mutta ei nyt minulla Lubuntun asennuksessa kahteen eri mikrovanhukseen.

Synaptic-pakettienhallinta sovellus on hankala, koska siinä haku ei näytä tulosta tai tuloksettomuutta selkeästi. Kätevintähän olisi käyttää ohjelmien asentamisessa terminaalia ja apt-get install toimintaa. Kun vain tietäisi täsmälleen asennettavan sovelluksen nimen. Jotenkin lopulta löysin tarvittavan, koska nyt videot Ylen Areenalta näkyvät.  KIITOS!

42
Ystäväni Lahdessa kyllästyi huonosti toimivaan WindowsXP-pcmikroon.  Asensin hänelle Lubuntun versio 17.04.  Olen asentanut sen myös huvilallani olevaan yli 10 vuotta vanhaan IBM NetVista pckoneeseen.

Koko ajan kun olen Linuxia harrastanut on ongelmana ollut tuo vihonviimeinen Flash. Mutta parin viime vuoden aikana se on monessa Linuxissa toiminut suoraan asennuksen jälkeen. Olin odottanut samaa Lubuntultakin, varsinkin koska asennuksen yhteydessä luvataan asentaa myös joukko ei-vapaita ohjelmia kuten Flash. Siksi ihmettelen miksi yritykseni katsoa Ylen kehumaa Areenaa tuottaa virheilmoituksen
Lainaus
Flash version 10,1 or greater is required
You have no flash plugin installed
:o

Joskus aikaisemmin asiasta selvisi kirjoittamalla terminaaliin sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras. Toimiiko nykyäänkin?

Selain jota käytän tuli asennuksen mukana eli on Firefox. Koska tämän vanhan koneen voimat ovat hilkulla asensin aikaisempaan BunsenLabs jakeluun Opera selaimen. joka toimikin pienemmällä prosessorinkäytöllä. Yritin Lubuntuunkin Operaa, mutta jostain syystä .deb-tiedoston käsittely ei Synaptikilta onnistunut.

Ystäväni Lahdessa haluaisi katsoa mikrollaan Ylen Areenaa. Olen kiitollinen jos voitte auttaa meitä  :-*

43
Aikaisemmin Flash-ongelma selvisi Ubuntu-sukuisissa jakeluissa taikalauseella:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras. Nyt ainakin Mintin jakelu 18.1 Serena toimi asennuksen jälkeen ilman sähläystä kunnollisena nettikoneena.

Kiva kun Linuxia voi viimein suositella kaikenikäisille  :-*

44
Harrastuksena keräilen vanhoja pc-koneita. Pari kappaletta on täällä kesähuvilallani. Nyt viimein eräs tuttava suostuu korvaamaan katkovan ja sekoilevan Windows7 masiinansa kierrätyspclläni ja siihen asentamallani Linuxilla. On viimeinkin mahdollisuus näyttää kuinka ylivoimainen Linux on  ;)

Ensiksi yritin virittää varmasti yli 10 vuotta vanhaa IBM NetVistaa. BunsenLabs Linux jakelu on 32 bittisenä tarkoitettu vanhuksille. Ei jaksa. Tuli kokemusta eri selaimista. Yllättäen Opera oli tehokkaampi kuin sekä Firefox että Chromium.

Asennan NetVistaan 4M Linuxin kunhan on joutoaikaa. Otin käsittelyyn uudemman laatikon: Muisti 1 Gb ja prossa Pentium4 jokin. BunsenLabs siihen. Toimi kohtuullisesti. Kokeilin niitä sivuja, mitkä "asiakas" puhelimessa kertoi lemmikeikseen. Kaikki muuten hyvin, mutta joillakin sivuilla Silverlight ja Adobe Player, siis niiden puuttuminen asennuksesta torppasi videon ja Kaleva-lehden näköisversion katsomisen.

Kysyin ohjeita Forumilta https://forums.bunsenlabs.org/viewtopic.php?pid=46705#p46705
Sain niitä paljon, mutta yksikään ei auttanut asentamaan Adobe Playeriä tai korvaavaa.

Kokeeksi vaihdoin Debianiin, vaikka sekin toki on ns. vapaata softaa. Sitä minäkin kannatan, mutta ...
Debian-jakelu on viimeisimmän LINUX MAGAZINE lehden mukana tulleelta dvd:ltä. Se on Debian 8,7 Jessie 32-bittinen. Se toimii tässä koneessa merkittävästi paremmin kuin BunsenLabs. Nyt Facebookissa videot näkyvät samoin ainakin Iltalehden sivuilla.

Mutta kotiseutulehteni Kalevan näköispainos https://itsepalvelu.kaleva.fi/nakoislehti3.cfm
vaatii Adobe Flash Playerin. Toki sitä ilmaiseksi tarjotaan, vieläpä APT pakkauksena Debiania ja Ubuntua varten. Ei muuta kuin lataamaan sivulta https://get.adobe.com/flashplayer/ Mutta:
Lainaus
Osoitetta ei ymmärretty

Jokin seuraavista (apt) ei ole rekisteröity yhteyskäytäntö tai ei ole sallittu käyttää tässä tavalla.

    Osoitteen avaaminen voi vaatia uuden ohjelman asentamista.
Mitä ihmettä taas  :'(


45
Pitikin jättää Raspian PI ja pojanpoika 600 km:n päähän ja matkustaa saaristoon huvilalle. Siellä asuu lähellä ystävä ikänainen, jonka Windows7 ja pc ovat niin paljon sekoilleet, että hän olisi kypsä vaihtamaan Linuxiin. Toki minulla on pari vanhaa pc-konetta huvilallakin annettavissa pois jos vain kelpaa.

46
Kortilla ei varmaan ole ennestään tiedostojärjestelmää, joten sitä ei liitetä automaattisesti, eikä se näy df:n listauksessa. lsblk toimii paremmin:

Koodia: [Valitse]
sudo lsblk
Kernelin lokista voi myös poimia tietoja:

Koodia: [Valitse]
dmesg

Tai sitten kortinlukijasi ei ole SDHC-yhteensopiva. Kernelin lokista selviää.

Taidan ekaksi formatoida mikrokortin Windowssissa tai Gpartedilla fat32- tyyppiseksi. Sitten ehkä alkaisi näkyä ...  ::)

Tämä tyhmän ja laiskan ratkaisu minulla mielessä ;)

47
.........
Asensin Imagewriterin SUSEN Instal/Remove Softwarella. Nyt vain kaivamaan jostain muistikortinlukija  ::)

Löytyi kotoa muistikortinlukija, jossa oli jopa kolo microkortille.  Testasin sen toiminnan toisessa pc:ssä ja varmuudenvuoksi toisella mikrokortilla. Luki ja kirjoitti ihan hyvin kokeilutekstitiedoston.

Sitten vaihdoin lukijaan 32 Gb:n mikrokortin. Mutta SUSE Studio levykuvan kirjoitin ei löydä mikrokorttia. Siispä terminaaliin. dd-komennossa  ei minusta ole muuta vaikeaa kuin löytää oikea koodi kohteelle. Senhän pitäisi olla helppoa "df -h" komennolla. Mutta kun ei ole  :'(

Ei ole ainakaan noista mikään:
Koodia: [Valitse]
ukki@linux-bc6o:/> ls
bin  boot  dev  etc  home  lib  lib64  mnt  opt  proc  root  run  sbin  selinux  srv  sys  tmp  usr  var
ukki@linux-bc6o:/> cd dev
ukki@linux-bc6o:/dev> df -h
Tiedostojärjestelmä  Koko  Käyt Vapaa Käy% Liitospiste
devtmpfs             1,9G     0  1,9G   0% /dev
tmpfs                1,9G   28M  1,9G   2% /dev/shm
tmpfs                1,9G  2,5M  1,9G   1% /run
tmpfs                1,9G     0  1,9G   0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/log
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/tmp
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/lib/libvirt/images
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/crash
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /opt
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/lib/mariadb
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /.snapshots
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /srv
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/lib/pgsql
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /boot/grub2/x86_64-efi
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/opt
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/spool
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /boot/grub2/i386-pc
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/cache
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /tmp
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/lib/machines
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/lib/named
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/lib/mailman
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /var/lib/mysql
/dev/sda2             41G  6,7G   34G  17% /usr/local
/dev/sda3             70G   11G   60G  15% /home
tmpfs                388M     0  388M   0% /run/user/483
tmpfs                388M   12K  388M   1% /run/user/1000
ukki@linux-bc6o:/dev>
  Vai onko ::)

48
Nyt latasin Raspbianin osoitteesta  https://downloads.raspberrypi.org/raspbian_latest. Sitten aloin etsiä md5sum tai hash1sum tarkistussummia. Eipä löydy. Tämä tulee nykyään vastaan kun esimerkiksi Linux-jakeluita imuroi. Varmaan tiedostojen siirto Netissä on muuttunut niin virheettömäksi, ettei tarkistussummia tarvita  ;D

Asensin Imagewriterin SUSEN Instal/Remove Softwarella. Nyt vain kaivamaan jostain muistikortinlukija  ::)


49
Kiitos arvokkaasta tiedosta:

dd on toki vakiopalikka kai kaikissa Linuxissa. Onneksi sivulla https://www.linux.fi/wiki/Raspberry_Pi#K.C3.A4ytt.C3.B6kohteita näkyy olevan yksityiskohtaiset ohjeet miten sitä käyttää, joten enköhän uskalla yrittää  8)

Sovellus "Levykuvan palautustoiminto", sen nimi lie jokin toinen tässä openSUSEssa, joten en osaa sitä etsiä tai ladata ohjelmana.

Yritän jatkaa, mutta ensin pitää viedä porokoira kävelylle!

Kiitokset kaikille  :-*

50
Ukki 82 v. toipumassa aivoverenvuodosta.  Ainakin 10 vuotta haalinut kotiin vanhoja pc- ja Mac-koneita ja asennellut niitä uusiksi etupäässä Linuxilla. Pojanpoika 12 v. aloittamassa koodausharrastusta koulun kerhossa.

Vadelmakortti on syntynyt Englannissa ja lienee siellä levinnyt koululuokkiin. Mutta Suomi on toki toista maata. Kuitenkin ajattelin että ehkä se innostaisi kansaa täälläkin. Siinä oli kiva tekosyy hankkia Raspberry.

Toki ensimmäinen projekti oli tehdä kortista pöytäkone kun löytyi vapaa paneeli hdmi-liitännällä. Minulle haastavinta olisi ollut mikrokokoisen muistikortin ähertäminen koloonsa ja muukin ropeltaminen, esim. jäähdytyssiilien liimaaminen paikoilleen. Mutta sehän sujui hyvin nuorilla sormilla ja muukin koneen käynnistäminen ohjelapun mukaisesti.

Raspberry Pi oli tilattu Vadelma Pii - verkkokaupasta ja pakkauksessa oli 8 Gb-muistikortti. Pi käynnistyi hyvin, mutta toiminta oli hieman tahmeaa. Ehkä isompi ja nopeampi muistikortti olisi tarpeen. Niinpä ostin Verkkokauppa.comista Lexar 32 Gt:n 300x microSDHC UHS-I  kortin.

Ei muuta kuin kortille Raspbian tai vaikka Ubuntu. Ilmeisesti Netistä löytyy Raspberrylle optimoituja jakeluja. Miten ne kortille?

Ohjeita on monella kielellä. Niin paljon, että ainakin minä alan seota.

Miten uusi kortti ja käyttis Raspberryyn?

a) Imuroidaan image pc-koneelle. Ängetään mikrokortti sisään mikroSD-adapteriin ja cp-komennolla kopioidaan käyttöjärjestelmä kortille. Sitten kortti Raspberryn ao. koloon. Sillä selvä?

VAIKO:

b) Kuten Linuxin asentaminen pc-koneeseen. Mutta voiko Raspberry Pi 3:n käynnistää ikään kuin biosia säätäen, jotain vastaavaahan siinä lie.

VAIKO:

c) joku muu tapa?

 :-\

51
openSUSE on varmasti hyvä jakelu. Mutta jostain syystä se tässä Intelin NUC5CPYH purkissa toimii huonosti. Resurssienhallinta Dolphin ei myöskään pelaa kunnolla. Niin yksinkertainen asia kuin kansion avaaminen ei meinaa onnistua. Mutta Konqueror pelaa loistavasti.

Siitä vaan  ;)

52
Konqueror on se jota muistelin. Vanhaan hyvään aikaan toimi hyvin, silloin KDE-työpöydän operaatiot olivat selkeitä. Tai minulla tarkempi näkö eikä verenvuotoa aivoissa.

Kiitos tiedoista  :-*

53
Kiitos Ristiretkeläisestä ja muista vinkeistä!

Minun osaltani on ongelma, että uuden oppiminen on tahmeaa. Mutta jostain syystä tiedostojen hallinta (resurssienhallinta) sujuu kankeasti openSUSE-Leep-42,2 KDE4 työpöydällä. Ikä kai painaa. Etsin sinne kätevää ohjelmaa. Mikä olikaan se alkuperäinen KDE:n selain tai resurssienhallinta  :-\

54
Laitealue / Vs: Samsung SSD 750 EVO
« : 28.01.17 - klo:13.11 »
Kiitos vielä monipuolisesta ja minulle hyvää tietoa sisältäneestä keskustelusta. Säilytän kyllä digikuvani ihan vanhanmallisilla tavallisilla kovalevyillä. Tämä ssd 240 Gb on tarkoitettu minulla digikuvatiedostojen, siis koko ajankohtaisen kaman siirtelyyn koneelta toiselle.

 :)

55
Laitealue / Vs: Samsung SSD 750 EVO
« : 28.01.17 - klo:07.23 »
Kiitos hyvistä ohjeista.

Mutta kun minulla on monta vanhaa Linux-pc:tä niin kovin menee monimutkaiseksi. Periaatteet ymmärrän, mutta vaikuttaa vaivalloiselta. Yleensä haluan vain siirtää digikuvatiedostot koneesta toiseen. Pitääkö joka kerta räpeltää uudelleen esiin kirjoitus/luku-oikeus ... mahdanko iaksaa/viitsiä. Tuo fat32 on kätevä.

 :-\

56
Yritin asentaa Kubuntuun Midnight Commanderin sudo apt-get install midnightcommander. Mutta mikään sanamuoto ei kelpaa tai sitten en löydä oikeaa. Nettiohjeita en jaksanut ymmärtää  :-[

57
Laitealue / Samsung SSD 750 EVO
« : 27.01.17 - klo:19.48 »
Hankin  lukeakseni romukasasta (ikivanha iMac) pelastettua kovalevyä SATA levykotelon. Ostin myös Sansung SSD 750 EVO 250 Gb levyn, josta puolet toimii hyvin esim. tämän Kubuntun kanssa.

Ajattelin että jaan levyn kahtia 1/2 Windowsseille ja 1/2 Linuxeille. Siis 120 Gb formatoin Fat 32 tyyppiin ja toiset 120 ext3, Muistelin että ssd-levylle sopii yksinkertainen tiedostojärjestelmä kuten ext2 tai ext3.

Jostain syystä en onnistu kirjoittamaan tai kopioimaan mitään tuolle Linux-osalle. Sen sijaan Fat32 osio toimii kuten mikä tahansa lisämuisti. Miksi en saa käyttöön esim. tässä Kubuntussa juuri Linuxille varaamaani tilaa?

Kohta formatoin koko levyn Fat32-levyksi ja sillä siisti. Ihmettelen vain miksi ei ... :-[


58
Siirryinkin välillä 600 km:n päähän huvilalleni Porvoon saaristoon. Täällä minulla on vain yli 10 vuotta vanha NetVista roskiksesta pelastettu mikro. Senkin saa toimimaan BunsenLabs2016.07.10 jakelulla. Tosin selaimen käyttö on takkuista, prossa jumittuu usein 100 % käyttöasteeseen. Olen kokeillut eri selaimia. Kivasti muutenkin hauska Opera pelaa suht. vähillä resursseilla. Midori olisi varsinainen kevytselain, mutta se kaatuu silloin tällöin.

Mukanani Oulusta tuli Intelin NUC-purkki. Se on alkanut nikotella, mutta sain siihen asennettua Kubuntun LTS-version. Toimii hyvin. Mutta nyt kun täällä oikein viihtyskin niin pitää lähteä takaisin Ouluun. Sinne minulle tulee Rosberry Pi. Kiva viritellä sitä. Onko kokemuksia?

Kiitokset kokemuksista Unityn kanssa. Ja muustakin avusta  :-*

PS: Jos tekstini on omituista niin se johtuu siitä, että kaaduin marraskuussa, löin pääni ja sain aivoverenvuodon josta yritän nyt kuntoutua. Ja lienen jo melko kalkkis muutenkin, 82 v. 8)

59
Kiitos! Kun siis jaksaa pitää Microsoft Windows lippunäppäintä pohjassa niin saa nähdäkseen ikkunan, jossa pikanäppäimet näkyy. Minulle vain meinaa tulla suonenveto käpälään.

Toinen outo ongelma: miten saa määriteltyä työpöydät? Mielellään niin että vaihtuvat hiiren rullasta.
LINUX FORMAT kirjoittaa:
Lainaus
For more customisation you'll need to use The Unity Tweak Tool
Asennetaanpa  8)

60
Huvittelen toisinaan lueskelemalla LINUX FORMAT lehteä ja kokeilemalla sen mukana tulevia Linux-jakeluita. Minulla on monta vanhaa PC-laatikkoa tätä varten.
Nyt asensin Ubuntun Unity-työpöydällä. Se pitäisi opiskella huolella, muuten vähän päästä ihmettelee miten asiat siinä saa tehdyksi. Aluksi tosin vilautetaan paneelia, missä on rutkasti näppäinoikoteitä, mutta kuten aikaisemminkin kun olen Unityä käyttää yrittänyt, en ole millään keksinyt, miten paneelin näkyviin saa tai miten sen saisi printattua. Varmasti siihenkin temppu on, mutta kun jaksaisi tiedon etsiä.

Päinvastoin kuin Unitystä minulla on hyviä kokemuksia Kubuntusta. Niinpä kokeilin päätettä:
Koodia: [Valitse]
sudo apt install kubuntu-desktopIhan kivasti alkoi päätteessä vilistää sanomia. Mutta sitten yksi virheilmoitus enkä tietysti ollut tullut ohjanneeksi päätteen tulostusta tiedostoon, joten jonnekin tarkka sanoma katosi. Mikä lie mömmö ollut. Uudelleen käynnistys tuotti lupaavasti sanan Kubuntu, mutta työpöytä - sama tylsä Unity.

Pitäisi tietenkin poistaa asennetuista ohjelmista Kubuntu-desktop, mutta kiitos Unityn niin en millään onnistu löytämään kivaa sovellusta ohjelmien poistoon. Kai se päätteelläkin onnistuisi ... Sinänsä on outoa, että Kubuntun asentaminen ei onnistunut. Se on aikaisemmin toiminut tässä mikrossa.

Mutta iloinen yllätys oli DVD:llä BunsenLabs. Sehän on vanhan kunnon CrunchBangin perinnön jatkaja. Kivasti työpöydälle on raaputettu näkyviin tärkeimmät pikanäppäimet. Toinen hyvä on ArchBang, mutta minun kokemukseni mukaan Arch-sukuiset ennemmin tai myöhemmin sekoavat päivityksissä.  Tai siis minä  sekoan Packmannin kanssa.

Asensin BunsenLabssin toiseen vanhaan lootaan ja hyvin pelaa  :-*


Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 40