Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - EeroL

Sivuja: [1] 2
1
Päivitin viime viikolla koneeni. Mielestäni tuli vain flash:n päivitys. Sen jälkeen katosi selaimen ja ohjelmien yläpalkki. Siis se missä on sulkemis-, pienennös- ja suurennuspainikkeet oikeassa tai vasemmassa yläkulmassa.
Olen siirtänyt yläpalkin alas. (tottumiskysymys). Nyt kun avaan ohjelman, niin alapalkkiin ei ilmesty ohjelman kuvaketta lainkaan.
Samoin eri työpöydät ovat kadonneet. Kuvake on ja asetukset oikein.
Firefox:n ja ainakin Libreofficen Tiedosto, Muokkaa ym ovat mutta eivät vastaa. Pikanäppäimet toimivat.
Jos avaan kaksi eri selainta, niin ensimmäisenä avattu selain jää alemmaksi eikä sitä saa nostettua päälimmäiseksi. Kirjottaa kyllä pystyy.

Tuossa ne hätäisimmät mitä olen huomannut. Koneen käyttö on nyt varsin hankalaa.

Ajattelin, että jollain muulla on samoja ongelmia kun heti seuraavana päivänä tuli iso kasa päivityksiä. Kauheella innolla päivitin koneen, mutta pettymys oli suuri, kun ongelma ei ratkennut

Olisiko jollain jotain apua?

Käyttiksenä Xubuntu 12.04 64 bit
Dell Vostro 3750

2
Moi

Xubuntu:ssa on sellainen pieni vika, että kun menen johonkin johon tarvitaan kirjautumista, esim ssh-palvelimelle, niin joka kerta kysytään jotain Avainnipun salasanaa. Haluaisin sen pois mutta en löytänyt valikosta sitä. 10.04:ssä se oli muistaakseni suoraan valikossa.

Kysymys kuuluu:
Mistä mahdan löytää sen poistaakseni sen käytöstä?

Nyt löytyi kohta missä ne sijaitsevat. /home/kayttaja/.gnome2/keyrings
Poistin sieltä kaikki tiedostot. Kun kirjauduin niin yritin ohittaa sitä. Ei auttanut. Jos en laita salasanaa, niin kirjaudutaan automaattisesti. Jos laitan, niin kysely tulee avainnipusta. En halua sitä. Haluan kirjoittaa oikean salasanan kun menen johonkin. Niin muistan ne.

Miten ohitan tuon typerän avainnippukyselyn?

Xubuntu 12.04 64bit ja vähän pölvästi käyttäjä  :D

3
Ubuntu 10.04:ssä oli mainio toiminta "Yhdistä palvelimeen" tiedosto-valikossa. Yritin etsiä sitä Xubuntussa huonolla menestyksellä. Verkko-jutun löysin mutta se ei löytänyt Windows-verkkoa vaikka ping meni läpi. 10.04 löysi suoraan oikean "Yhdistä palvelimeen"-toiminnalla.

Mistä mahdan löytää sen vai onko sekin poistettu 12.04:n myötä?

Xubuntu 12.04 64bit

4
Käynnistin Xubuntun aamulla ja tuli virheilmoitukset:

[  8.670193] [drm:intel_dsm_platform_mux_info] *ERROR* MUX INFO call failed
[  8.670248] [drm:intel_dsm_platform_mux_info] *ERROR* MUX INFO call failed

Ja siihen jämähti. Ei edennyt mihinkään. Olin viikon käynnistämättä konetta ja eilen tuli päivityksiä. Ajoin ne normaalisti mutta en uudelleenkäynnistänyt koska sitä ei vaadittu. Googlasin ongelmaa mutta ei löytynyt kuin Red hat-bugillan josta en ymmärtänyt mitään. Ilmeisesti liittyy jotenkin NVidian näytönohjaimeen joka mullakin on.

Kone on Dell Vostro 3750
Käyttiksenä Xubuntu 12.04 64 bit

Mulla rupee oikeesti hermot palamaan tähän Ubuntuun. 10.04 oli hyvä mutta 12.04 tuntuu olevan aika epävakaa. Tämä on työkone enkä todella voi asentaa tätä kahden kuukauden välein uusiksi. Pari kuukautta sitten asensin tämän ja nyt kaatuu. Mitään erikosta en ole tehnyt. Remmina etäyhteyttä käyttänyt Puttyn ssh:n läpi ja selainta ja välillä Gimppiä. Ensin meni fontit epäselviksi ja nyt ei käynnisty koko kone.

Mut jos joku voi auttaa niin olisin kiitollinen.

Tämä selvisi. Käynnistin muutaman kerran uusiksi ja yhtenä kertana lähti. Reso on pielessä mut otan varmistukset ja sit kokeilen 32 bittistä xubuntua. Josko se toimisi vakaammin.

5
Moi

Tänään aamulla kun käynnistin koneen, niin huomasin että asetukset olivat muuttuneet. Resoluutio on normaali ja kuvat ovat teräviä mutta teksti on suttuista. Siis kaikki tekstit.
Huomasin myös, että ikkunoihin oli tullut ylimääräinen painike jossa on nuoli ylös ja klikkaamalla sitä ikkuna häviää. jää vain palkki ja nuoli muuttuu osoittamaan alas ja kun klikkaan uusiksi ikkuna aukeaa taas.
Myös automaattisesti piiloon menevän alavalikon tausta on muuttunut läpinäkyvästä tumman harmaaksi.

Mistä saan muutettua tekstin takaisin teräväksi?

Käyttiksenä on Xubuntu 12.04 64bit

6
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu 12.04 ja Bacula
« : 13.06.12 - klo:18.28 »
Moi

Olen tutustunut Bacula nimiseen varmistusohjelmaan ja asensin sen Synapticin kautta. Yritin ensin epätoivoisesti etsiä ohjeen miten sen asentaa mutta huonolla menestyksellä. Nyt kun sen on asentanut niin mistä mahdan käynnistää sen. Siinä pitäisi olla graafinen systeemi. Olen yrittänyt opiskella sitä jo useamman tunnin tulematta yhtään fiksummaksi. Kaikkialla vaan kerrotaan uusista ominaisuuksista ja mitä voidaan tehdä mutta ei miten. Tekstiä riittää mutta se ei kerro mitään. Kovin haiskahtaa pohjois-amerikkalaiselta systeemiltä.

Kysymyksiä:

Tietääkö joku onko Bacula:sta ohjeita jotka ihminenkin ymmärtää? Baculan sivuilta ei löydy.
Miten Bacula asennetaan niin että tulee graafinen- ja web-ympäristö tai miten se yleensä asennetaan?

7
Laitealue / FingerPrint
« : 19.05.12 - klo:21.05 »
Ajattelin kokeilla saanko sormenjälkikirjautumisen toimimaan. Asensin Fingerprint GUI:n komennoilla:

sudo add-apt-repository ppa:fingerprint/fingerprint-gui
sudo apt-get update
sudo apt-get install libbsapi policykit-1-fingerprint-gui fingerprint-gui


Kaikki tuntui menevän hienosti. Avasin Fingerprint GUI 1.04:n ja se kertoi että No Devices Found!. Alempana olleella listalla oli Validity Sensors, Inc (0x138a) VFS5011 Fingerprint Reader. Jos valitsen sen, niin mitään ei tapahdu.
Googlasin ongelmaa ja löysinkin "ratkaisun". Annoin komennot:

sudo apt-get install --reinstall bcmwl-kernel-source
sudo modprobe wl


Sillä oli vähän huono vaikutus. Ei lähtenyt toimii mut sain hävitettyä langattoman verkon (Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)). Kytkin langattoman verkon epäviralliset ajurit käyttöön ja boottasin. Poistin ajurit käytöstä ja boottasin. Sitten  toimi taas langaton (Opin tämän kun asensin ekan kerran xubuntun).

Mitenkähän saisin sormenjälkitunnistuksen toimii?

Kone on Dell Vostro 3750 ja käyttiksenä Xubuntu 12.04 64bit

8
Laitealue / Nvidia Geforce GT 425M [Ratkaistu osittain]
« : 02.05.12 - klo:00.53 »
Mulla on Dell Vostro 3750 jossa on Nvidia Geforce GT 425M näytönohjain. Asensin Cheese ohjelman mutta kun yritin käynnistää sitä, niin mitään ei tapahtunut. Tuli kaatumisilmoitus. Opengl ajurista se ilmeisesti herjaa mutta ei hajuakaan mitä se tarkoittaa. Yritin ajaa Nvidian sivuilta löytyvän ajurin mutta en saanut kuin koko systeemin sekaisin ja uudelleen asennuksen aikaiseksi. Aiemmin samassa koneessa oli Mint linux ja kaikki toimi hienosti.

Käyttiksenä on Xubuntu 12.04 64 bittinen versio.

Miten mahtaisin saada homman kuntoon?
Vai saanko kun on 64 bittinen? Luin että on ongelmia.

9
Ubuntun kehitysversio / Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« : 21.04.12 - klo:10.36 »
Moi

En nyt tiedä onko tämä oikea paikka kirjoittaa mutta kirjoitan kuitenkin. Olen nyt reilun vuoden käyttänyt Ubuntua. Hermostuin Win7:n jatkuviin huutoihin ja järjettömään levynkäyttöön ja kokeilin eri Linux versioita ja Ubuntu 10.04 oli mielestäni paras.
Nyt sain uuden työkoneen ja ajattelin että asennan siihen suoraan 12.04:n ettei sitten tarvi asentaa juttuja uusiksi. En jaksa niin kauheasti kokeilla noita väliversioita. Asennettuani 12.04:n järkytys oli suuri. Missä on valikot, mistä löydän ohjelmat? Parin tunnin googletuksen jälkeen sain ubuntun valikot toimimaan, hienot ikkunat ja pystyin jopa lisäämään yläpalkkiin säätiedot.
Nyt kaikki toimii muuten hienosti paitsi Remmina-etätyöpöytä kaatuu jatkuvasti ja flash säännöllisen epäsäännöllisesti. Käytän vanhaa etätyöpöytää kun se toimii hienosti ja flash:stä en välitä. Kaiken kaikkiaan olen nyt varsin tyytyväinen uuteen käyttikseen. Toimii hienosti. HDMI:tä en ole vielä kokeillut. 10.04:ssä se ei toiminut.

Mutta se syy miksi kirjoitan on se, että miksi Ubuntu 12.04:stä on tehty sellainen kuin se nyt oletuksena on? Se on JÄRKYTTÄVÄ. Mielestäni 10.04 oli alusta asti helppokäyttöinen ja selkeä. 12.04 ei sitä ole. Ohjelmat on piilotettu todella hyvin. En edes tiedä mistä ne löytyvät uudesta työdästä. Jos oikeasti halutaan Ubuntun leviävän, niin nyt ollaan menty todella väärään suuntaan. Eihän uudesta työpöydästä löydy kuin LibreOffice, joku hakuruutu ja selain. Yläpalkkiin ei pysty lisäämään mitään. Työpöydälle ei pysty lisäämään uusia pikakuvakkeita. Miten tuollaista voi suositella enää kenellekkään?
Jos oikeasti halutaan Ubuntun leviävän, niin silloin pitäisi tehdä helppoja työpöytiä, ei tällaisia. Ei tavallinen käyttäjä, joka osaa asentaa käyttiksen,  jaksa googlettaa kahta tuntia jotta saa käyttiksestä edes käytettävän. Se kokeilee noin vartin ja kun ei löydä valikkoa niin toteaa että siirrynpä takaisin winkkarin käyttöön. Se on tuttu ja toimii.

Tämä on sitten mun mielipide ja saa sanoa vapaasti vastaa :). En ainakaan tällä hetkellä suosittele kenellekkään uutta Ubuntua. Muita Linux-työpöytäversioita en oikein tunne.

10
Loin pienen ohjeen itselleni miten saan näppärästi proftp:n toimii.
Tuli yksi mutta eteen eli määritin portiksi 2121.
Se toimi sisäverkossa hienosti, mutta kun kokeilin ulkoverkosta, niin kirjautuminen ei enää  onnistunut.
Muutin portin takaisin 21:ksi ja taas pelittää ulkoverkostakin.

Mikä on pielessä porttia lukuunottamatta alla olevassa konffissa?

Miten saan ulkoverkonkin ymmärtämään porttia 2121?

Koodia: [Valitse]
#
#
# Perusasetukset. Kaksi käyttäjää joiden kotihakemisto on /home/FTP-jako
# Käyttäjällä theboss on kaikki oikeudet kaikkialle
# Käyttäjällä mavaan on vain latausoikeus download-kansiosta ja
# saa ladata tiedostoja upload-kansioon
# porttina käytetään 2121
# /etc/proftpd/proftpd.conf -- ProFTPD asetustiedosto.
#
# Ja näin se tapahtuu
# Asennetaan
#  sudo apt-get install proftpd
# Lisätään
#  sudo gedit /etc/shells
# rivi
#  /bin/false
# Luodaan FTP-jako hakemisto
#   cd /home
#   sudo mkdir FTP-jako
# Luodaan niiden alle download- ja upload-hakemistot
#   cd /home/FTP-jako/
#   sudo mkdir download
#   sudo mkdir upload
# Annetaan hakemisto-oikeudet
#   cd /home
#   sudo chmod 755 FTP-jako
#   cd FTP-jako
#   sudo chmod 777 download
#   sudo chmod 777 upload
# Kopioidaan tämä ja annetaan komento
#   sudo gedit /etc/proftpd/proftpd.conf
# ja liitetetään
# Luodaan käyttäjät theboss ja mavaan
#   sudo useradd theboss -p thebosssalasana -d /home/FTP-jako -s /bin/false
#   sudo useradd mavaan -p mavaansalasana -d /home/FTP-jako -s /bin/false
# Annetaan salasanat käyttäjille
#   sudo passwd theboss -> salasana kahdesti
#   sudo passwd mavaan -> salasana kahdesti
# Käynnistetään FTP uusiksi
#   sudo /etc/init.d/proftpd restart
#
# Ja vapaa ajattelu on sallittua nimien ym. osalta ;-)
#

# Includes DSO modules
Include /etc/proftpd/modules.conf

# Set off to disable IPv6 support which is annoying on IPv4 only boxes.
# Poistetaan IPv6 käytöstä. Ei tarvita vielä.
UseIPv6 off
# If set on you can experience a longer connection delay in many cases.
IdentLookups off

ServerName "Eeron FTP"
ServerType standalone
DeferWelcome on

MultilineRFC2228 on
DefaultServer on
ShowSymlinks on

TimeoutNoTransfer 600
TimeoutStalled 600
TimeoutIdle 1200

DisplayLogin                    welcome.msg
DisplayChdir                .message true
ListOptions                "-l"

DenyFilter \*.*/


# Set /home/FTP-shared directory as home directory
DefaultRoot /home/FTP-jako

# Use this to jail all users in their homes
# Estetään käyttäjän pääsy muuhun kuin kotihakemistoonsa, ***** TOSI TÄRKEÄ *****
DefaultRoot ~

# Näytetään onnistuneesta kirjautumisesta viesti
AccessGrantMsg "Tervetuloa !!!"
# Tämä näytetään ennen kirjautumista
ServerIdent                  on       "Odotetaan tunnistautumista"


# Kenen sallitaan kirjautua
# Kun lisäät uuden käyttäjän se pitää lisätä myös tähän
<Limit LOGIN>
AllowUser mavaan
AllowUser theboss
DenyALL
</Limit>

## Määritetään hakemisto-oikeudet

<Directory /home/FTP-jako>
Umask 022 022
AllowOverwrite off
<Limit MKD STOR DELE XMKD RNRF RNTO RMD XRMD>
AllowUser theboss
DenyAll
</Limit>
</Directory>

 <Directory /home/FTP-jako/download/*>
 Umask 022 022
 AllowOverwrite off
<Limit MKD STOR DELE XMKD RNEF RNTO RMD XRMD>
AllowUser theboss
DenyAll
</Limit>
 </Directory>

 <Directory> /home/FTP-jako/upload/>
 Umask 022 022
 AllowOverwrite on
<Limit READ RMD DELE>
AllowUser theboss
      DenyAll
    </Limit>

    <Limit STOR CWD MKD>
      AllowAll
    </Limit>
 </Directory>

##### Hakemistomääritykset päättyy ######

# FTP:n käyttämä portti. 21 on oletus.
# Turvallisuuden vuoksi kannattaa käyttää muuta
Port 21

# Users require a valid shell listed in /etc/shells to login.
# Use this directive to release that constrain.
# RequireValidShell off

# In some cases you have to specify passive ports range to by-pass
# firewall limitations. Ephemeral ports can be used for that, but
# feel free to use a more narrow range.
# PassivePorts                  49152 65534

# If your host was NATted, this option is useful in order to
# allow passive tranfers to work. You have to use your public
# address and opening the passive ports used on your firewall as well.
# MasqueradeAddress 84.249.126.176

# This is useful for masquerading address with dynamic IPs:
# refresh any configured MasqueradeAddress directives every 8 hours
<IfModule mod_dynmasq.c>
# DynMasqRefresh 28800
</IfModule>

# To prevent DoS attacks, set the maximum number of child processes
# to 30.  If you need to allow more than 30 concurrent connections
# at once, simply increase this value.  Note that this ONLY works
# in standalone mode, in inetd mode you should use an inetd server
# that allows you to limit maximum number of processes per service
# (such as xinetd)
MaxInstances 30

# Asetetaan käyttäjä ja ryhmä jotka käyttää palvelua
User proftpd
Group nogroup

# Umask 022 is a good standard umask to prevent new files and dirs
# (second parm) from being group and world writable.
Umask 022  022
# Normally, we want files to be overwriteable.
AllowOverwrite on

# Uncomment this if you are using NIS or LDAP via NSS to retrieve passwords:
# PersistentPasswd off

# This is required to use both PAM-based authentication and local passwords
# AuthOrder mod_auth_pam.c* mod_auth_unix.c

# Be warned: use of this directive impacts CPU average load!
# Uncomment this if you like to see progress and transfer rate with ftpwho
# in downloads. That is not needed for uploads rates.
#
# UseSendFile off

TransferLog /var/log/proftpd/xferlog
SystemLog   /var/log/proftpd/proftpd.log

<IfModule mod_quotatab.c>
QuotaEngine off
</IfModule>

<IfModule mod_ratio.c>
Ratios off
</IfModule>


# Delay engine reduces impact of the so-called Timing Attack described in
# http://security.lss.hr/index.php?page=details&ID=LSS-2004-10-02
# It is on by default.
<IfModule mod_delay.c>
DelayEngine on
</IfModule>

<IfModule mod_ctrls.c>
ControlsEngine        off
ControlsMaxClients    2
ControlsLog           /var/log/proftpd/controls.log
ControlsInterval      5
ControlsSocket        /var/run/proftpd/proftpd.sock
</IfModule>

<IfModule mod_ctrls_admin.c>
AdminControlsEngine off
</IfModule>

#
# Alternative authentication frameworks
#
#Include /etc/proftpd/ldap.conf
#Include /etc/proftpd/sql.conf

#
# This is used for FTPS connections
#
#Include /etc/proftpd/tls.conf

# Jos haluaa käyttää anonymous-tiliä niin poista alta kommentti-merkit.

# <Anonymous ~ftp>
#   User ftp
#   Group nogroup
#   # We want clients to be able to login with "anonymous" as well as "ftp"
#   UserAlias anonymous ftp
#   # Cosmetic changes, all files belongs to ftp user
#   DirFakeUser on ftp
#   DirFakeGroup on ftp
#
#   RequireValidShell off
#
#   # Limit the maximum number of anonymous logins
#   MaxClients 10
#
#   # We want 'welcome.msg' displayed at login, and '.message' displayed
#   # in each newly chdired directory.
#   DisplayLogin welcome.msg
#   DisplayChdir .message
#
#   # Limit WRITE everywhere in the anonymous chroot
#   <Directory *>
#     <Limit WRITE>
#       DenyAll
#     </Limit>
#   </Directory>
#
#   # Uncomment this if you're brave.
#   # <Directory incoming>
#   #   # Umask 022 is a good standard umask to prevent new files and dirs
#   #   # (second parm) from being group and world writable.
#   #   Umask 022  022
#   #            <Limit READ WRITE>
#   #            DenyAll
#   #            </Limit>
#   #            <Limit STOR>
#   #            AllowAll
#   #            </Limit>
#   # </Directory>
#
# </Anonymous>

11
Laitealue / Jaettu tulostin
« : 25.03.11 - klo:22.32 »
Moi

Olen nyt käyttänyt Ubuntu 10.04:sta muutaman kuukauden ilman suurempia ongelmia. Nyt kuitenkin törmäsin aivan käsittämättömään ongelmaan. Mulla on vanha Brother HL-1240 Windows XP koneessa kiinni ja jaettuna nimellä Brother. Koneen ip on 192.168.0.5. Palomuuri on pois päältä. Yritin Samballa ottaa tulostimen käyttöön osoitteella smb://192.168.0.5/Brother ja osoitteella smb://192.168.0.5:9100/Brother (eri aikaan tietysti). Molemmilla kerroilla sain ilmoituksen:

Jouten - Tree connect failed (NT_STATUS_ACCESS_DENIED)

Molemmilla koneilla on sama käyttäjätunnus ja salasana. Työryhmän muutin myös samaksi. Ei apua. Sama ilmoitus. Kun kysytään tunnistautumistietoja ja annan ne niin ilmoittaa ettei käy. Nyt vähän lievästi sanottuna hatuttaa kun ei ihan perusasia onnistu.

Mikä ihme voi olla pielessä?

12
Ongelmana on KompoZer:n asennus. Hain ohjelman ja purin sen kotihakemistoon. Kun menen kompozer-hakemistoon ja valitsen kompozer-tiedoston ja valitsen suorita päätteessä, niin ohjelma aukeaa. Tein kuvakkeen työpöydälle ja kaikki pelittää hienosti. Mutta ongelmana on, että se on vain omassa käytössä. Haluaisin ohjelman näkyvän Sovellukset-valikossa ja olevan kaikkien käyttäjien käytössä.

Mihin hakemisto pitäisi siirtää?
Miten saan kuvakkeen näkymään Sovellukset-valikossa kaikille käyttäjille ja että ohjelma aukeaa kaikille?

Käyttiksenä on Ubuntu 10.04

13
Laitealue / DiVision VDC4700PVR digibox
« : 05.02.11 - klo:01.10 »
Moi

Päätin vihdoin opetella Ubuntun käytön ja poistin seiskan työkoneesta ja asensin Ubuntun 10.04:n koneelle. Kaikki on sujunut hienosti, mutta nyt törmäsin ongelmaan, johon en ole löytänyt ratkaisua. Mulla on vanha mutta hyvä digiboksi DiVision VDC4700PVR ja haluaisin siirtää pari tallennettua ohjelmaa koneelle USB:n kautta. Ubuntu kuitenkaan ei löydä mitään. Olen asentanut myös VirtualBox:n ja siihen seiskan. Kun menen katsomaan VirtualBox:n seiskan asetuksia ja valitsen sieltä USB:n löytyy seuraava:

Nimi: opentech, Inc. usb transfer for 7000 serise pvr [0301]
Valmistajan tunniste: 0525
Tuotteen tunniste: a7a0
Revision: 0301
Valmistaja: opentech, Inc.
Tuote: usb transfer for 7000 serise pvr

Ilmeisesti jotain löytyy. Kun kytken USB-kaapelin koneeseen, niin digiboksi ilmoittaa, että USB kytketty. Kuitenkaan mitään ei tapahdu. Kävin katsomassa wiki:ssä ja ilmeisesti nyt on "muutama" ylimääräinenkin ajuri koneella.

Kysymykset kuuluu:

Miten tai saanko yleensä mitenkään digiboksia näkymään levyasemana?
Tarvitsenko jonkun erillisen siirto-ohjelman tms. jotta saan ohjelmat siirrettyä ja jos tarvitsen, niin minkä?


Terveisin Eero



14
Tein mahdollisimman yksinkertaisen web-palvelimen josta on graafinen liittymä jätetty käynnistymättä. Sen voi käynnistää halutessaan. Etsin pitkään ohjetta joka sisältäisi kaikki yhdessä mutta en löytänyt. Niinpä kalusin lukemattomia sivuja läpi ja sain tehtyä systeemin johon voi luoda Apache:en useita sivuja, käyttäjätunnuksella ja salasanalla suojatun sivuston ja https-yhteydellä salatun sivuston.

Palvelimen osoite on 192.168.1.100
Palomuurista on estetty kaikki muu liikenne ulkoa sisäänpäin paitsi portit 80 ja 443 ja ohjattu osoitteeseen 192.168.1.100. Ei siis koko sisäverkkoon.

Se tapahtui seuraavasti:

Asennetaan Ubuntu 10.04 server.
Jätä kaikki palvelut pois.

Asennetaan gui

sudo aptitude update
sudo aptitude install gnome-core xinit

Bootataan kone ja kirjaudutaan sisään. Käynnistetään graaffinen liittymä komennolla startx

Laitetaan verkko kuntoon
sudo gedit/etc/network/interfaces
Koodia: [Valitse]
   auto eth0
    iface eth0 inet static
            address 192.168.1.100
            netmask 255.255.255.0
            network 192.168.1.0
            broadcast 192.168.1.255
            gateway 192.168.1.1

Laitetaan DNS kuntoon (omat dns-palvelimet, palomuurin osoite tai julkiset dns-palvelimet)

sudo gedit /etc/resolv.conf
Koodia: [Valitse]
   192.168.1.2
    192.168.1.3

Voit poistaa DHCP-määrityksen sudo apt-get remove dhcp-client

Käynnistetään verkko uusiksi sudo /etc/init.d/networking restart

Asennetaan synaptic

sudo apt-get install synaptic

Asennetaan vielä päivitykset ja puuttuva suomen kielen paketti synaptic:lla

update-manager
language-pack-gnome-fi


Kännistetään kone uusiksi. Muista ajaa päivitykset.

Asennetaan Apache

sudo aptitude install apache2 php5 apache2.2-common libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql mysql-server

Asennetaan GD-tuki

sudo aptitude install php5-gd

Apache:n ja MySQL:n uudelleenkäynnistys

sudo /etc/init.d/apache2 restart
sudo /etc/init.d/mysql restart



Monta sivustoa

Luodaan sivut http://www.ekasivu.fi ja http://www.tokasivu.fi. Virtuaalipalvelimen saat käyttöösi luomalla asetustiedoston, jossa määrittelet virtuaalipalvelimen nimen sekä juurihakemiston. Asetustiedosto luodaan hakemistoon:
/etc/apache2/sites-available/. Juurihakemistot ovat /var/www/ekasivu ja /var/www/tokasivu

Luodaan hakemistot ekasivu ja tokasivu

sudo mkdir /var/www/ekasivu
sudo mkdir /var/www/tokasivu


Muista asentaa joku php- tai html-sivu myös yllä oleviin hakemistoihin jotta saat testattua.

Siirry oikeaan hakemistoon komennolla
cd /etc/apache2/sites-available

Luo asetustiedosto komennolla:
sudo gedit ekasivu

Kirjoita seuraava:
Koodia: [Valitse]
<VirtualHost *:80>
   ServerAdmin webmaster@localhost
   ServerName www.ekasivu.fi
   ServerAlias ekasivu.fi

   DocumentRoot /var/www/ekasivu
   <Directory />
      Options FollowSymLinks
      AllowOverride None
   </Directory>
   <Directory /var/www/ekasivu/>
      Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
      AllowOverride None
      Order allow,deny
      allow from all
   </Directory>

   ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/
   <Directory "/usr/lib/cgi-bin">
      AllowOverride None
      Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch
      Order allow,deny
      Allow from all
   </Directory>

   ErrorLog /var/log/apache2/ekasivu_error.log

   # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit,
   # alert, emerg.
   LogLevel warn

   CustomLog /var/log/apache2/ekasivu_access.log combined

    Alias /doc/ "/usr/share/doc/"
    <Directory "/usr/share/doc/">
        Options Indexes MultiViews FollowSymLinks
        AllowOverride None
        Order deny,allow
        Deny from all
        Allow from 127.0.0.0/255.0.0.0 ::1/128
    </Directory>

</VirtualHost>

Tehdään toinen sivu
sudo gedit tokasivu

Koodia: [Valitse]
<VirtualHost *:80>
   ServerAdmin webmaster@localhost
   ServerName www.tokasivu.fi
   ServerAlias tokasivu.fi
   DocumentRoot /var/www/tokasivu
   <Directory />
      Options FollowSymLinks
      AllowOverride None
   </Directory>
   <Directory /var/www/tokasivu/>
      Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
      AllowOverride None
      Order allow,deny
      allow from all
   </Directory>

   ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/
   <Directory "/usr/lib/cgi-bin">
      AllowOverride None
      Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch
      Order allow,deny
      Allow from all
   </Directory>

   ErrorLog /var/log/apache2/tokasivu_error.log

   # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit,
   # alert, emerg.
   LogLevel warn

   CustomLog /var/log/apache2/tokasivu_access.log combined

    Alias /doc/ "/usr/share/doc/"
    <Directory "/usr/share/doc/">
        Options Indexes MultiViews FollowSymLinks
        AllowOverride None
        Order deny,allow
        Deny from all
        Allow from 127.0.0.0/255.0.0.0 ::1/128
    </Directory>

</VirtualHost>

Ota virtuaalipalvelin käyttöösi komennolla:
sudo a2ensite ekasivu
sudo a2ensite tokasivu


Käynnistä palvelin uudelleen komennolla:
sudo /etc/init.d/apache2 restart

Yksittäisen virtuaalipalvelimen saat sammutettua komennolla:
sudo a2dissite ekasivu

Jotta sivu näkyy paikallisesti täytyy asentaa Firefox ja muokata hosts-tiedostoa.

Asenna firefox synaptic:sta

Muokkaa hosts

sudo gedit /etc/hosts

Lisää rivit:
Koodia: [Valitse]
192.168.1.100 http://www.ekasivu.fi
192.168.1.100 http://www.tokasivu.fi

Nyt kun kirjoitat www.ekasivu.fi aukeaa ekasivu ja tokasivu kun kirjoitat www.tokasivu.fi


Salasanasuojaus

Voit suojata sivusi salasanasuojauksella. Salasanasuojatulle sivulle pyrkiminen avaa ruudulle nimi-salasana-ikkunan, josta eteenpäin pääsee vain oikeilla tunnuksilla.

Salasanasuojauksen saat käyttöösi luomalla .htaccess-tiedoston salattavaan hakemistoon. Lisäksi on luotava salasanatiedosto, jossa määritellään käyttäjätunnus sekä salasana, jolla sivuille pääsy sallitaan.

Salasanatiedosto luodaan htpasswd-komennolla ja se tallennetaan johonkin muuhun hakemistoon kuin www-palvelimen juurihakemistoon. Salasanasuojaus vaatii myös Apachen asetuksien muokkaamista.

Luodaan salasanasuojaus sivustolle ekasivu

Avaa Apachen asetukset komennolla:
sudo gedit /etc/apache2/sites-available/ekasivu

Vaihda AllowOverride-rivillä None-merkinnän tilalle AuthConfig
Koodia: [Valitse]
<Directory /var/www/ekasivu>
Options Indexes Includes FollowSymLinks MultiViews
AllowOverride AuthConfig
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>

Käynnistä apache uudelleen komennolla:
sudo /etc/init.d/apache2 restart

Luo /var-hakemistoon htpasswd-tiedosto, jossa määritellään käyttäjätunnus ja salasana.

siirrytään hakemistoon /var
cd ..
cd /var


Seuraava komento luo salasanatiedoston /var-hakemistoon käyttäjätunnukselle testi ja pyytää antamaan käyttäjälle salasanan:
sudo htpasswd -c salasana testi (salasana on tiedoston nimi jossa salasanat ovat)

Tee .htaccess-tiedosto salattavaan hakemistoon eli tässä tapauksessa /var/www/ekasivu komennolla:
Siirrytään hakemistoon ekasivu
cd www/ekasivu (huomaa että olet var-hakemistossa)
Luodaan .htaccess-tiedosto
sudo gedit .htaccess

Kirjoita tiedostoon seuraavat rivit:
Koodia: [Valitse]
AuthType Basic
AuthName "Salattu sivu"
AuthUserFile /var/salasana
Require user testi

AuthType Basic kertoo, että käytetään normaalia autentikointityyppiä. AuthName kertoo, mitä lukee salasanan kyselyikkunassa. Tämän tekstin tulee olla lainausmerkeissä. AuthUserFile kertoo .htpasswd-tiedoston sijainnin. Require user määrittelee käyttäjätunnuksen.

Kun tiedosto on tallennettu salattavaan hakemistoon, hakemisto ja kaikki sen alihakemistot on suojattu salasanalla. Huomaa, että .htaccess on piilotiedosto, joten nähdäksesi sen sinun on muutettava hakemiston näkymää valitsemalla Näytä | Näytä piilotiedostot.

Käynnistä apache uudelleen komennolla:
sudo /etc/init.d/apache2 restart


SSL-salaus

Tehdään ekasivu:sta salattu sivu. Sertifikaatti sijaitsee /etc/apache2/ssl-hakemistossa. Itse tiedosto hakemistossa /etc/apache2/sites-available/

Luo kansio /etc/apache2/ssl komennolla sudo mkdir /etc/apache2/ssl
Aseta omistajaksi root komennolla sudo chown root:root /etc/apache2/ssl

SERTIFIKAATTI

Aloitetaan luomalla sertifikaatti joka on voimassa halutun ajan.

Luo kotihakemistoon scripti ssl.sh ja kopioi koodi:
(muokkaa pem-tiedosto haluamaksesi. sertifikaatti voimassa 3650 päivää eli n. 10 vuotta)
Koodia: [Valitse]
   #!/bin/sh -e
    if [ "$1" != "--force" -a -f /etc/apache2/ssl/ekasivu.pem ]; then
       echo "/etc/apache2/ssl/ekasivu.pem exists!  Use \"$0 --force.\""
       exit 0
    fi
    if [ "$1" = "--force" ]; then
       shift
    fi    
    echo
    echo creating selfsigned certificate
    echo "replace it with one signed by a certification authority (CA)"
    echo
    echo enter your ServerName at the Common Name prompt
    echo
    echo If you want your certificate to expire after x days call this programm
    echo with "-days x"
    # use special .cnf, because with normal one no valid selfsigned
    # certificate is created
    export RANDFILE=/dev/random
    openssl req $@ -config ssleay.cnf \
       -new -x509 -nodes -out /etc/apache2/ssl/ekasivu.pem \
       -keyout /etc/apache2/ssl/ekasivu.pem -days 3650
    chmod 600 /etc/apache2/ssl/ekasivu.pem
    ln -sf /etc/apache2/ssl/ekasivu.pem \
    /etc/apache2/ssl/`/usr/bin/openssl \
    x509 -noout -hash < /etc/apache2/ssl/ekasivu.pem`.0

Anna tiedostolle suoritusoikeudet klikkaamalla hiiren oikealla, valitsemalla Ominaisuudet, valitsemalla Oikeudet ja laittamalla täppi kohtaan Salli tiedoston suoritus ohjelmana

Luo samaan hakemistoon tiedosto ssleay.cnf ja kopioi koodi:
Koodia: [Valitse]
   #
    # SSLeay example configuration file.
    #
    RANDFILE                = $ENV::HOME/.rnd
    [ req ]
    default_bits            = 1024
    default_keyfile         = privkey.pem
    distinguished_name      = req_distinguished_name
    [ req_distinguished_name ]
    countryName                     = Maan nimi
    countryName_default             = FI
    countryName_min                 = 2
    countryName_max                 = 2
    stateOrProvinceName             = Lääni
    stateOrProvinceName_default     = Varsinais-Suomi
    localityName                    = Kaupunki
    organizationName                = Organisaatio
    organizationName_max            = 64
    organizationalUnitName          = Yksikkö
    organizationalUnitName_max      = 64
    commonName                      = Sivuston nimi (Sama kuin osoite. Esim. www.ekasivu.fi)
    commonName_max                  = 64
    emailAddress                    = Sähköpostiosoite
    emailAddress_max                = 40

Aja koodi komennolla sudo ./ssl.sh

Vastaile tuleviin kysymyksiin.

Aktivoidaan SSL-moduuli

sudo a2enmod ssl

Lisätään ekasivulle portti 443

sudo gedit /etc/apache2/sites-available/ekasivu

Lisätään koodi (älä poista mitään):
Koodia: [Valitse]
NameVirtualHost *:443

<virtualhost *:443>
SSLEngine On
SSLCertificateFile /etc/apache2/ssl/ekasivu.pem

   ServerAdmin webmaster@localhost
   ServerName www.ekasivu.fi
   ServerAlias ekasivu.fi

   DocumentRoot /var/www/ekasivu
   <Directory />
      Options FollowSymLinks
      AllowOverride None
   </Directory>
   <Directory /var/www/ekasivu/>
      Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
      AllowOverride AuthConfig
      Order allow,deny
      allow from all
   </Directory>

   ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/
   <Directory "/usr/lib/cgi-bin">
      AllowOverride None
      Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch
      Order allow,deny
      Allow from all
   </Directory>

   ErrorLog /var/log/apache2/ekasivu_error.log

   # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit,
   # alert, emerg.
   LogLevel warn

   CustomLog /var/log/apache2/ekasivu_access.log combined

    Alias /doc/ "/usr/share/doc/"
    <Directory "/usr/share/doc/">
        Options Indexes MultiViews FollowSymLinks
        AllowOverride None
        Order deny,allow
        Deny from all
        Allow from 127.0.0.0/255.0.0.0 ::1/128
    </Directory>

</VirtualHost>

Aktivoidaan asetukset.

sudo a2ensite ekasivu

Lopuksi käynnistetään Apache uusiksi, jotta kaikki muutokset tulevat voimaan.

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Nyt salaus pitäisi tulla käyttöön, kun sivuille mennään https-alkuisella osoitteella http:n sijaan.

Nyt käyttäjä pystyy valitsemaan käyttääkö hän salausta vai ei. Usein halutaan pakottaa käyttäjä käyttämään salattua yhteyttä. Se onnistuu Mod rewritella.

Aktoivoidaan moduuli.

sudo a2enmod rewrite

Muokataan tiedostoa /etc/apache2/sites-available/ekasivu lisäämällä <VirtualHost *>-tagin sisään:

sudo gedit /etc/apache2/sites-available/ekasivu
Koodia: [Valitse]
RewriteEngine on
RewriteCond %{SERVER_PORT} ^80$
RewriteRule ^/salainen(.*)$ https://%{SERVER_NAME}/salainen$1 [L,R]
RewriteLog "/var/log/apache2/rewrite.log"
RewriteLogLevel 2

Nyt http://www.ekasivu.fi/salainen/ ohjautuu automaattisesti SSL-salattuun yhteyteen https://www.ekasivu.fi/salainen/. Jos haluat kaikki sivut SSL-salauksen alle voit jättää edelliseen hakemiston kohdalle pelkästään /:n. Eli jätä vain sana "salainen" pois. Tämä salainen on jotta muistaisi miten tehdään jos ei haluakaan salata juurihakemistoa.

Muutokset tulevat voimaan käynnistämällä Apache uusiksi.

sudo /etc/init.d/apache2 restart


Asennetaan vielä etähallintaa varten SSH-yhteys, FTP-palvelin ja phpmyadmin kantojen luontia varten.

SSH-palvelu

sudo apt-get install openssh-server

Uudelleenkäynnistys sudo /etc/init.d/ssh restart

Nyt voit ottaa toiselta koneelta yhteyden esim. Putty:llä ja bootata tarvittaessa kone.


FTP-palvelin

Hieno graafinen ftp-palvelin on PROFTPD

Valitse synaptic:sta proftpd-basic

Asennuksen jälkeen se löytyy Sovellukset -> Järjestelmätyökalut -> GADMIN-PROFTPD

Anna seuraavat tiedot:

Servers-välilehti:

Palvelimen nimi
Palvelimen osoite
Sertifikaatin salasana

Valitse alhaalla oleva Apply

Luo käyttäjiä Users-välilehdeltä

Anna käyttäjänimi ja salasana
Määrittele kotihakemisto. Voi olla esim /var/www/ekasivu. Tallöin tälle tunnukselle aukeaa automaattisesti ekasivu jolloin sivuja on helppo muokata.

Muut asetukset saat itse miettiä

Siinä kaikki. Muista tarkastaa että tila on Activated


PHPMYADMIN

Asennetaan phpmyadmin hallintaa varten. Näin voit luoda uusia tietokantoja.

Valitse Synaptic:sta phpmyadmin tai komentoriviltä sudo aptitude install phpmyadmin

Asennuksen jälkeen kirjaudu osoitteesta http://192.168.1.100/phpmyadmin



Siinä kaikki. Jos tulee jotain ajatuksia, kysymyksiä, kritisoitavaa parannusehdotuksia, niin kirjoitelkaa ihmeessä. Varsinkin kaikki kritiikki on tervetullutta.

Ilman kritiikkiä ei tapahdu kehitystäkään.

Huomatkaa että olen täys tumpelo Ubuntun kanssa vielä. Ylläpidän työkseni Windows-palvelimia ja hoitelen normaaleja atk-tuen hommia. Ubuntu on kyllä hieno systeemi kun olisi vaan aikaa opetella se kunnolla.

15
Koneessa on kolme 1,5 tb:n levyä jotka laitetaan raid0:aan. Näin saadaan 4,5 tb tallennustilaa.
Kone on vanha Fujitsu Econel 100 ja bios:n raid ei tue näin isoja levyjä päivityksen jälkeenkään. Siinä syy miksi jouduin käyttämään softa raidia. LVM olisi ollut ideaali, sillä siihen olisin saanut myöhemmin lisättyä levyjä, mutta en saanut sitä toimimaan edes ohjeilla. Törmäsin joka kerta erinäköisiin virheisiin ja lopulta päätin luopua siitä. Muistia koneessa on 1 gt.
Tarkoituksena on tehdä mahdollisimman kevyt systeemi jolla ei ole mitään turhia. Ainoastaan yksi jako verkkoon johon tulee windows servereiden varmistukset. Haluan käyttää mahdollisimman paljon graafisia juttuja. (samba, päivitykset). Asetukset tehdään kerran ja sen jälkeen ei systeemiin kosketa. Varmistusten onnistumisen näkee levyjaoista ja postiin tulleesta viestistä.

Annetaan koneen nimeksi varmistus

Luodaan asennuksen yhteydessä RAID0:

Luodaan osiot itse

Luodaan jokaiselle levylle samanlaiset osioit. Juuri-, boot- ja Swap-osio.

Boot:

     500 mb
    ensisijainen
    Loppu
    Käyttö: ext4
    Liitoskohta: /boot
    Käynnistyskelpoisuuden ilmaisin: Päälle

swap:

    1100 mb
    ensisijainen
    Loppu
    Käyttö: Swap eli sivutusosio
    Käynnistyskelpoisuuden ilmaisin: Pois

Juuriosio

    max
    ensisijainen
    alku
    Käyttö: ext4
    Liitoskohta: /
    Käynnistyskelpoisuuden ilmaisin: Pois


Valitaan listalta Tee ohjelmalliset RAIDin asetukset
Tarkasta asetukset ja vastaa kysymykseen kyllä ja sitten kestää. Odota kärsivällisesti...

Valitaan Luo MD-laite
RAID0
Valitaan listalta osiot /dev/sda1, /dev/sdb1 ja /dev/sdc1 eli luodut boot-osiot
Tallennetaan asetukset
Valitaan Luo MD-laite
RAID0
Valitaan listalta osiot /dev/sda2, /dev/sdb2 ja /dev/sdc2 eli luodut swap-osiot
Tallennetaan asetukset
Valitaan Luo MD-laite
RAID0
Valitaan listalta jäljelle jääneet kolme osiota eli /dev/sda3, /dev/sdb3 ja /dev/sdc3
Tallennetaan asetukset

Siirrytään listalla äsken luotuun RAID0-osioon jonka koko on 1.5 GB ext4 ja tarkastetaan asetukset

Käyttö: ext4
Alusta osio: Kyllä, alusta osio
Liitoskohta: /boot

Valitse Tämän osion asetukset on tehty

Siirrytään listalla äsken luotuun RAID0-osioon jonka koko on 3.3 GB swap ja tarkastetaan asetukset

Käyttö: Swap eli sivutusosio

Valitse Tämän osion asetukset on tehty

Siirrytään listalla äsken luotuun RAID0-osioon jonka koko on 4.5 TB ext4 ja tarkastetaan asetukset

Käyttö: ext4
Alusta osio: Kyllä, alusta osio
Liitoskohta: /

Valitse Tämän osion asetukset on tehty

Valitse Lopeta osioiden teko ja tallenna muutokset levylle ja vastaa seuraavaan kysymykseen Kyllä

Odota Kärsivällisesti. Taas kestää...

Nyt asennus jatkuu normaalisti.

ÄLÄ VALITSE MITÄÄN PALVELUJA ASENNETTAVIKSI

Lopuksi tallenna suositusten mukaisesti GRUP.


Käynnistyksen jälkeen kirjaudutaan sisään ja asennetaan graafinen käyttöliittymä.

sudo aptitude update
sudo aptitude install gnome-core xinit


Bootataan kone ja kirjaudutaan sisään. Käynnistetään graaffinen liittymä komennolla startx

Laitetaan verkko kuntoon

sudo gedit /etc/network/interfaces

auto eth0
iface eth0 inet static
        address 192.168.1.100
        netmask 255.255.255.0
        network 192.168.1.0
        broadcast 192.168.1.255
        gateway 192.168.1.1

Laitetaan DNS kuntoon

sudo gedit /etc/resolv.conf

192.168.1.2
192.168.1.3


Voit myös haluta poistaa DHCP-määrityksen sudo apt-get remove dhcp-client

Käynnistetään verkko uusiksi sudo /etc/init.d/networking restart

Asennetaan synaptic

sudo apt-get install synaptic

Asennetaan samba ja graafinen hallinta samballe

Valitaan synaptic:sta
    samba
    libpam-smbpass
    gnome-system-tools
    system-config-samba

Muutosten jälkeen samba uudelleenkäynnistetään komennolla sudo service smbd restart (Kiitokset Timballe)

Asennetaan vielä päivitykset ja puuttuva suomen kielen paketti synaptic:lla

    update-manager
    language-pack-gnome-fi

Kännistetään kone uusiksi ja systeemi on valmis. Muista ajaa päivitykset.

Samba-jakoja pääsee muokkaamaan Järjestelmä -> Ylläpito -> samba

Tehdään kotihakemistoon hakemisto Varmistukset
Käynnistetään samban graafinen liittymä
Lisätään +-merkistä jako ja selataan Varmistukset-hakemisto (/etc/home/kayttajanimi/Varmistukset)
Valitaan täpit Kirjoitettavissa ja Näkyvä
Valitaan Pääsy-välilehti ja valitaan Salli pääsy vain tietyille käyttäjille ja listalta oikea käyttäjänimi
Ok

Valitaan ylävalikosta Asetukset -> Palvelimen asetukset

Tarkasta Turvallisuus-välilehdeltä että todennustapa on käyttäjä.

Siinä kaikki. Muista käynnistää Samba uusiksi sudo service smbd restart


Nyt voidaan Windows-palvelimelta ajaa varmistus-scripti jonka alussa on levymappaus tyyliin

net use Q: /delete
net use Q: \\varmistus\varmistukset /USER:kayttajanimi salasana

Käyttäjnimi ja salasana on Ubuntun tunnus

Muistathan, että vain pääkäyttäjällä on oikeus windows-palvelimen hakemistoon jossa kyseinen scripti on...

Systeemi toimii kuin junan vessa. Ainoa ongelma on mahdollinen levyrikko. Yhden levyn hajotessa menee kaikki tieto mutta toisaaltaan mitään korvaamatonta ei katoa, sillä palvelimet pyörii ja seuraavana yönä varmistukset taas menee. Tää onkin oikeastaan ainoa mihin mun mielestä voi käyttää RAID0:aa.

Ottakaa vapaasti kantaa tai antakaa palautetta jos jotain on mielessä. Kaikki kritikki on tervetullutta. Ubuntu on kyllä hieno systeemi. (sitten kun sen saa kunnolla toimii  :) )

16
Moi

Tarkoituksena oli asentaa serveri johon tulisi varmistukset. Mulla on kolme 1,5 Tb:n levyä jotka asensin raid0:aan. Koneen käynnistyttyä ajattelin etten tarvi graaffista liittymää, sillä jaan vaan yhden hakemiston windows-verkkoon. Tarkoitus oli että vain varmistus-käyttäjä pääsee tunnuksen ja salasanakyselyn jälkeen jaettavaan kansioon.  Loin varmistus-käyttäjän ja tein sambaan verkkojaon ja mielestäni annoin oikeudet oikein. Sitten alkoivat ongelmat. Yritin bootata samban, mutta ei sitä löytynyt /etc/ini.d -hakemistosta. Toinen ongelma tuli että kaikki pääsevät vapaasti kyseiseen verkkojakoon tai vaihtoehtoisesti kukaan ei pääse sinne.

Yritin etsiä ohjetta miten saisin systeemin toimimaan mutta parin tunnin etsimisen jälkeen rupes suoraan sanottuna v...taa. Ei löytynyt edes ohjetta ihan perussysteemiin eli samban boottiin.

Voisiko joku ystävällinen sielu auttaa hädässä olevaa?

17
Moi

Mulla on koululla serveri, joka toimii kirjautumis- ja tallennuspalvelimena Windows-koneille ja LTSP-palvelimena vanhoille työasemille, jotka toimivat LTSP-päätteinä. Päätteissä on muistia 256 megaa, cd-asema ja levykeasema sekä kovalevy, jolta bootti tapahtuu. Koneita on 12 ja tulee kaksi lisää.

LTSP systeemi toimii muuten hyvin, mutta jos laittaa muistitikun työasemaan, niin se ei tule näkyviin. Miten saisin ongelman korjattua siten, että muistitikku näkyisi vaan kyseisellä LTSP-päätteellä eikä kaikissa päätteissä?

Toinen ongelma on, että kun oppilaat pelaavat päätteillä netissä sinänsä varsin kevyttä autopeliä, jolla voi opetella matikkaa samalla, niin koko peli menee todella hitaaksi. Tuntuu kuin yhteys tahmaisi tosi pahasti. Yhteyksissä ongelma ei voi olla, sillä verkon käyttö ei juurikaan kasva ja Windows-koneilla ei kyseistä ongelmaa ole. Löytyisikö tähän jotain korjausta?

Käyttis on Ubuntu 8.04, LTSP 5.
Serverissä muistia neljä gigaa ja prossua en muista mutta riittävä.

18
Laitealue / ATI ES1000 ajuriongelma?
« : 28.04.08 - klo:20.39 »
Moi

Mulla on IBM:n serveri johon on emolle integroitu näytönohjain. Malli on Ati ES1000. Asensin Edubuntun, jonka jälkeen näyttöä ei tullut. Pääsin kuitenkin muokkaamaan xorg.conf-tiedostoa recovery-tilassa josta muutin ati-ajurin vesa:ksi. Tämän jälkeen näyttö toimi 1024x768 tilassa. Ajattelin, että nyt pelittää ja oisihan se pelittänytkin ellei olisi ollut LTSP:tä. LTSP-client koneet näyttävät kuvan 800x600 tilassa eikä ole mahdollista muuttaa sitä kuin huonompaan suuntaan. Mitenkähän saisin korjattua ongelman niin, että myös clientit käyttävän 1024x768 tilaa?

Käyttis on Edubuntu 7.10 ja LTSP 5

19
Moi

Olen asentanut Edubuntun ja LTSP siinä toimii hienosti. Lisäksi siinä on sambassa määritelty toimialue, johon Windows koneet kirjautuvat. Windows-koneet saavat osoitteet Edubuntulta. Nyt on enää yksi ongelma. Edubuntuun tulee automaattisesti käyttäjän kotikansio ja profiilit, joita Windows-koneet käyttävät ja näkyvät levymappauksena. Ongelmana on se, että käyttäjän Windows-profiili sijaitsee käyttäjän kotihakemistossa, jolloin ne ovat helposti muokattavissa ja poistettavissa. Haluaisin, että profiilit sijaitsisivat jossain muualla. Ajattelin, että esim. /opt/profiilit-polussa. Olen yrittänyt muuttaa polkuja samba.conf:ssa huonolla menestyksellä. Tulee herja, ettei palvelimella olevia profiileja löydy edes toisen tai kolmannen kirjautumisen yhteydessä.

Miten saisin polut oikein määriteltyä ja mihin?
Voisiko ongelma olla oikeuksissa ja millaiset ovat oikeat oikeudet?

Edubuntun versio on 7.10


Ongelmaan olikin helppo ratkaisu. Asensin komennolla aptitude install system-config-samba sambaan ja katselin kansioiden oikeuksia. /opt/profiilit-kansion jako-oikeudet olivat vain lukuoikeus.

20
Moi

Olisi yksi typerä kysymys taas. Asensin Tux Paintin ja imuroin kielitiedostot fi.po ja tuxpaint-stamps-fi.po. Nyt mulla ei ole hajuakaan mihin tiedostot pitäisi laittaa tai mitä pitäisi tehdä, jotta ohjelma ihan oikeasti kääntyisi suomeksi?

Olen ottanut kommentit pois /etc/tuxpaint/tuxpaint.conf:sta:

lang={LANGUAGE}
lang=finnish

Käyttis on Edubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

Sivuja: [1] 2