Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - New_user

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 63
41
En nyt onko oikea paikka, kun toisaalta liittyy musiikkiin, mutta koetetaan nyt tätä kautta.

Tavoitteena siis konffata Raspberry Pi niin, että kosketinsoittimelta siihen tuotaisiin midiä, joka ajaisi puolestaan Setbfree (tai mahdollisesti muuta) syntetisaattoria niin, että ääniulostulosta voisi sitten viedä vahvistimelle urkuäänet. Tämän saa toimmimaan läppärillä ja Ubuntulla kyllä, mutta pieni boksi autokonffattuna olisi tavoite.

Avoimia kysymyksiä:

- tarvitseeko Raspiin saada Jack jotta Setbfree toimisi?
- varmaan tarvitaan Raspissa myös apuohjelma ( Aconnect? ) joka osaa yhdistää midin eteenpäin. Olen katsellut esimerkkikomentoja, mutta ei harmaata aavistusta, mitä komentoriville pitäisi laittaa tapauksessani, aconnect portti portti on periaate.

Tässä alkuunsa. Osaisiko joku auttaa?

42
Näyttää siltä, ettei televisioon tietokonenäyttönä ole niin luottamista.
Kyllä se kortti sittenkin on buuttikelpoinen ja Pi OS työpöytäkin käynnistyi suoraan, kun kytkin oikean näytön Raspiin television sijaan. Eli kaikki sähläys omaa syytä. Merkkaan ratkaistuksi.

43
Kokeile vaikka dd:llä. Varmista, että kirjoitat koko taltiolle (/dev/sdX) etkä osiolle (kuten /dev/sdX1).

Koodia: [Valitse]
sudo dd if=levykuva.img of=/dev/sdX bs=4M conv=fsync

Kiitos. Levykuva on ikävästi hiukan yli 8 gigaa, joten jouduin sen kirjoittamaan 16 gigan kortille ja kyllä se meni koko kortille, ei osiolle. Samalla menetelmällä olen tehnyt muut Raspberry Pi -kortit ja ne ovat buutanneet ja toimineet joka kerta. Pitää ottaa joku toinen Pi OS -levykuva, pienempi vaikka ja kokeilla sillä vielä.

Niin vielä, kortti oli ihan uusi. Olisiko se pitänyt jollakin tavalla alustaa ensin? Siinä oli 4,2 megatavua alussa varaamatonta tilaa ja loppu FAT. Nyt siinä on samat 4,2 Mt vapaata alussa, sitten 268 mt boot (osio1 FAT), 8,3 Gt rootfs (osio2 Ext4) ja loppu 7,3 Gt vapaata tilaa.

44
Joo, oli väärä levykuva, mutta ei tulosta vieläkään. Levykuva oli siis Pi OS + desktop + suositellut ohjelmat. Kortti Raspiin ja buutti, mutta ei näytölle ainakaan tule mitään.

Eli nyt sitä helppiä jos saisi.

45
Latasin zip-tiedoston, purin sen, tuloksena .iso-tiedosto, jonka siirsin kortille Ubuntun Levyt-ohjelman Palauta levykuva -toiminnolla. Kaikki meni ok., mutta ei siltä kortllta mitään buuttia tapahdu Raspissa. Hommaan suositellaan Raspberry-sivulla Imager-ohjelmaa, joka ei 16.04 Ubuntussa toimi (riippuvuus). Snappina asentuu, mutta kaatuu käynnistyessään.

Missähän menee vikaan? Yleensä levykuva on .img eikä .iso. Onko siinä joku taika?

EDIT: olen tainnut ladata väärän levykuvan, eli Debian Busterin Raspi Desktopilla, mutta PC:lle. Yritän uudelleen, katsotaan...

46
En usko, että sulla on mitään ongelmaa. Shotwell ei ehkä ymmärrä järjestelmätason värinhallintaa. Tulostettavaksi lähetetyt kuvat ovat kuitenkin siinä mielessä arvoitus, että valmistamot voivat väännellä kuvien värejä mielestään "hyviksi", jos et nimenomaisesti sitä kiellä. Ei siis pidä tuomita kuvia vielä, jos niitä on muuteltu valmistuksessa jotenkin. Oletusprofiili noissa perusvalmistamoissa on sRGB. Jos teettää jotain seinätauluja ym., kannattaa varmistaa, minkä väriavaruuden kuvia ne hyväksyvät. Kokokemusta on aikanaan sellaisesta, että painotuotteen kanneksi karkasi sRGB-kuva ilman profiilia ja paino oletti sen olevan ilman muuta Adobe RGB:ä. Kirjan kansi oli sitten aika ikävän näköinen!

Se, miltä kuvat näyttävät jossain kännykässä tai tabletissa, en ota kantaa. Kokemusta on, että hyvin säädetty muotokuva näytti tutun Mac-tabletissa käsittämättömän väritetyltä!

47

Tuossa parilla kuvalla yht'äkkiä katsellen oma 16.04 Ubuntun Shotwell ei osaa näyttää minulla oikein kuin sRGB-kuvat ja ilmeisesti Adobe RGB -kuvat. Kodak Pro Photo RGB -tiffin värit ovat aivan metsässä. Ubuntu oma kuvankatselin näyttää minulla värit oikein, kun näytön profiili on asetettu järjestelmätasolla. Shotwell ei ilmeisesti ymmärrä sitä.

Olethan laittanut kalibroimasi väriprofiilin käyttöön systeeminlaajuisesti, eli Ubuntu-tasolla (Järjestelmäasetukset > Värit)?

48
Kiitos neuvoista. Molemmat vaikuttavat tosiaan päteviltä ja toimivat varmaan hyvin.

49
Mitenkä otetaan buuttaavasta muistikortisra toimiva levykuva niin, että tyhjä tila ei tule turhaan mukaan? 8 gigan kortilla esim. yhdessä osiossa vain alle 400 mt tavaraa. Levyt-ohjelma tekee tuosta kortin kokoisen kuvan.

50
Kokeilin tuota Yoshomi soitin urkuja mutta minusta ne oli lähinnä "piipityksiä"
Millaisilla säädöillä sinä "redu" olet saanun siihen hyvän hammond soundin?

Korjaan! Pankista "Will Godfrey Companion" löytyikin hyviä urku soundeja.

Joo, kyllä tuolta löytyy aika vaikuttavia soundeja. Samantapaista tekniikkaa käyttäen olen rakennellut mielestäni vieläkin parempaa.

Viime viikolla keskustelin taas kerran sähköpostitse Will Godfreyn kanssa. Olen saanut häneltä hyviä neuvoja vaikeisiin yksityiskohtiin. Vuosia stten contribuoin lukuisia parannusehdotuksia Yoshimin mailing listilla. Yoshimilla on kuulemma vain kaksi kehittelijää, Godfrey ja joku toinen (en tiedä nimeä).

Mailing list löytyy googlettamalla "Yoshimi mailing list". Esimerkiksi Herrmann (alias ichtyoga) ylläpitää deb PPA:ta josta voi kätevästi asentaa Ubuntuun uusimman Yoshimi-version lmailing listin lohkosta 06-2021.    Varoitus:  Jos on ensin asentanut vanhemman version esimerkiksi Ubuntun repositorysta, saattaa käydä niin, että uusi asentuukin Ubussa eri hakemistoon kuin vanha, ja uuden saa startattua vain antamalla startissa uuden asennuksen polun. Hö!
 
redu
Onko  mahdollista saada noita sinun tekemiä parempia pankki tiedostoja?
Minun osaaminen ei riitä niiden tekemiseen vaan joudun tyytymään valmiisiin.

Minulla on n. 40 vuotta vanhat urut yamaha FS 30 joihin  olen rakentanut itse vain midiliitännän.
Ohjaan silla Raspberry pi 4 korttia jossa on sitten varsinaiset ohjelmat esim. yoshimi ja setbfree.
Ääni sitten ohjataan takaisin urkujen vahvistimelle.
Toimii hyvin ja myös urkujen omat äänet on käytettävissä.

Hei pere ja redu! Onpas ollut mielenkiintoista seurata tätä säiettä. Redu ilmeisesti tehnyt pitkänkin marssin asian tiimoilla ja osallistunut kehitystyöhön. Hienoa!

Pere kertoi käyttävänsä Raspberry Pi:ä soitteluun ja asian perään olen nyt minäkin. Kiipparilta tulee midi, se tietsikkaan Jackin kautta, ja sitten jokumikäolikaan liitosohjelma, joka osaa Alsan ja Pulse Audion saattamisen yhteen ja siitä sitten tietsikan liitännästä taas audio ulos. Monimutkaista. Haluaisin siis soittaa "Hammondia"  (Setbfreetä) ja muita hyvä soundeja ilman moista hässäkkää; kiipparilta Raspille, josta ääni ulos suoraan. Olisiko Perellä heittää perusteellista tietoa, tai jopa antaa suoraan toimiva Raspin levykuva (siis kortilta). Olen jo eläkeiläismies, mutta osaan näitä tietsikka/hardwarejuttuja kohtuullisesti.

Redun soundit ja konfit olisi hienoa saada tämmöisten pulliaisten ulottuville jollakin tavalla, ettei kehitystyö jäisi vakan alle. Toivotaan, että saisin apuja ainakin Raspin saamisessa käyttöön. Boksi voisi olla vaikka aina päällä kiipparin vieressä.


 

51
Asensin kokeeksi Xubuntu 21.04 -versioon Nautiluksen. Ikonit olivat hyvin järjestyksessä, mutta mielestäni valikoista valittava tiedostonäyttö oli informaattisempi.
BTW. Ubuntu 16.04 tuki on päättynyt huhtikuussa 2021 :(  Eli olisi aiheellista, järjestelmästäsi riippuen, miettiä järjestelmän päivitystä!
Ubuntu 16.04.7 LTS: "End  of Standard Support: April 2021"
https://wiki.ubuntu.com/Releases

Kiitos. Wanhana atk-kettuna; hyvin toimivaa ei kannata vaihtaa mihinkään, kun ohjelmat on saatu viritettyä toimimaan hyvin. Toiseen läppäriin, jota käytän harvoin asensin 18.04:n aika pian (3kk) sen tultua ulos ja oli hirveästi ongelmia. Onneksi oli vanhasta otettu levykuva, jonka saattoi pudottaa takaisn. Mutta, on tuki päättynyt tai ei, on aika outoa, ettei tuollaista työpöytään oleellisesti vaikuttavaa ja vieläpä yksinkertaista asiaa ole saatu aikaan. Kansioiden kuvakkeet on helppo saada pieniksi loitonna-toiminnolla. Tämä ei kuitenkaan mitenkään vaikuta työpöytään, josta tässä on kysymys. Ei edes liene Nautiluksen, vaan Gnomen (flashback) juttu?

PS.Päivityksiä tähän on tippunut edelleen, pieniä ainakin.

52
Mistäs mahdetaan säätää kuvakkeiden välistys Nautiluksessa? Ubuntu 16.04 (Gnome flashback työpöytä) päättää joskus omia aikojaan järjestellä työpöytäni kuvakkeita (aika paljon) itsekseen, jolloin ne asettuvat kovin harvakseen ja oikeaan yläkulmaan jää sitten sumppu.. Onko ongelmaan ratkaisua? Miksi Ubuntu tekee moisen pakkojärjestämisen? Liittyykö siihen, että Nautiluksen käynnistää joskus sudona esim. muistikorttien joitakin tiedostoja käsitellesä?

53
No niin, tulihan se tämäkin ongelma ainakin toistaiseks ratkaistuksi. LibreElecin SD-kortin boottiosion (se pieni) confiig.txt tiedostoon seuraavat loitsut.

Koodia: [Valitse]
hdmi_ignore_edid=0xa5000080
framebuffer_width=1920
framebuffer_height=1080
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_group=1
hdmi_mode=16

boot_delay=22  #tämä oma lisäys viivästyttää LibreElecin buuttia, kunnes telkkari ehtii mukaan

hdmi_group=1
hdmi_mode=16

Nuo ylläolevat tarkoittavat, että HDMI-moodi valitaan optioryhmästä 1 ja moodiksi laitetaan 16, joka puolestaan on 1920x1080 60fps eli 1080p 60fps.

(Ks. https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt/
ja sieltä Video/Display)

En tiedä miksi tuo kaikki saa HDMI:n nyt pelaamaan oikein ja Kodi ei jää pimeäksi. Hassua, että mulla OpenElecin kortilla on tuosta loitsuryhmästä vain nuo group- ja moderivit asetuksilla group 1 ja mode 31, eli ryhmästä yksi moodi 31, joka on 1080p 50fps, ja silti kaikki pelaa ok.

54
Joskus se sokea kukkokin jyvän löytää.

SD-kortin pienemmässä osiossa (268 kt) on siis OpenElecin (tai oikeammin Raspin) bootti. Siellä tiedosto config.txt, ja sinne sudona lisäämällä (sudo gedit config.txt) rivi:

Koodia: [Valitse]
boot_delay=22
tuotti 22 sekunnin viiveen OpenElecin käynnistykseen. Tällöin telkkarin HDMI on ehtinyt mukaan, eikä Raspin uudellen käynnistystä tarvittu. Samaisella config.txt -tiedostolla voi säätää monia juttuja. Boot-osiossa tuossa linkissä on se boot_delay komento.

https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt/




55
Itse tekisin arduinolla ajastetun releen, joka käynnistäisi raspin halutun viiveen jälkeen. Kaikki kun on hitusähköä, niin se on ihan laillinen ratkaisu. Elikkä jos olet hiukan nörtti tai tunnet jonkun nörtin, joka sellaisen sulle tekisi, niin se olisi ainakin yksi ratkaisu.

Tämä rele tulisi siis USB-virtalähteen ja raspin väliin.

Kiitos! Nörttinä ;) ja kaikenlaista rakennelleena tuommoinenkin kyllä tuli mieleen, tosin jollakin pienellä PIC-lutikalla ja PicBasicilla, mutta taidan jättää kuitenkin ylimääräisen tavaran ja piuhojen lisäämisen telkun taakse väliin. Siellä jo on virran jako telkulle, kahdelle Genelec G Two B:lle, Raspille, levysoittimelle ja vahvistimelle ym. piuhoja. Pitäisi mieluummin pyrkiä vähentämään kaikkea.  Uskoisin, että jonkinlainen ohjelmallinen ratkaisu on löydettävissä. Kodin saa viivästymään /storage/.config/autostart.sh -tiedostoon lisäämällä sleep 20s, mutta kun se viive tarvitaan OpenElecin käynnistykseen.

56
Aikaisempaan viestiini "Hankala näyttöongelma" ei kukaan taitanut sitten löytää ratkaisua. No, yritän käyttää sitten tuota vanhempaa OpenElecia, joka toimi telkun kanssa, kun sen buuttaa udelleen television käynnistyttyä. Ajattelin kuitenkin, että jos tuohon OpenElecin käynnistymiseen saisi ohjelmallisesti jonkin viiveen, jolloin telkkarin HDMI olisi sitten jo vastaanottamassa. OpenElec lienee Linux siinä missä muutkin distrot, vain riisuttu Kodin pyörittämiseen.

Olisko siis joku keiino lisätä viivettä, vaikka 10-15 sekuntia, OpenElecin (8.x) käynnistymiseen Raspilla?

57
Raspberry-Pi kiinni telkkarissa HDMI:n kautta. Sähköt tulevat molempiin kauko-ohjattavan pistorasian kautta. Kun kytken sähköt päälle, molemmat buuttaavat (äly-TV). Ymmärrän, että Raspissa oleva OpenElec/Kodi on nopeampi kuin telkkari, joka ilmoittaa, että buutattuaan, että signaalia HDMI:ssä ei (enää) ole. Raspi tällöin katkaissut yhteyden. Kun sitten buuttaan Raspin uudelleen telkkarin ollessa päällä, tulee kauniisti OpenElecin aloituskuva, mutta sitten kun Kodi käynnistyy,  näyttö taas pimenee joksikin hetkeksi, jolloin telkkari taas katkaisee yhteyden, ja ilmoittaa ettei HDMI-signaalia enää ole. Jos kytken Raspiin tavallisen näytön, ei ongelmaa ole, eli Kodi ehtii sen kanssa mukaan. Ongelma ilmaantui hiljakkoin ilmeisesti OpenElecin tai Kodin päivityttyä automaattisesti, jolloin Kodin käynnistys nyt ottaa hieman liikaa aikaa telkkarin mielestä. Millähän ilveellä tästä ongelmasta pääsisi eroon? Minun mielestä aivan liian herkät liipaisimet nyt päällä. Laitteet eivät malta oikein yhtään odottaa toista.

EDIT: Täytyy korjata sen verran, että käyttis ongelmatapauksessa on LibreElec 9.2.6 ja Kodin versio 18.x Leia
Toisella kortilla on OpenElec 8.x ja Kodi 17.x. Tällä ei ongelmaa esiinny, eli saan Raspin uudellen buuttaamalla Kodin logon ja käynnistymisen ilman ko. ongelmaa.

58
QApt suostui asentamaan vuescanin (ilmaisen kokeiluversion). Mutta sitten en löytänyt tästä jälkimmäisestä värinegatiivin-kääntö-toimintoa. Voi voi.
Löytyihän se sitten, kun pyysin neuvoa itse mestari Hamrickilta. Mutta tulos oli niin huono, niin huono.

Hmm, kyllä Vuescanissa on suoraan värinegatiivin skannausmahdollisuus. Siihenhän se on alunperin suureksi osaksi tehtykin. Käytin sitä paljon aikanaan negojen ja diojen skannaukseen. Hyvästä negasta sai kepeästi 20x30 cm 300 ppi tulosteen. Ohjelmassa on lisäksi varmaan melkein kaikille filmeille profiilit. Kannattaa laittaa asetukset kohdilleen eikä tyytyä draft-tason tuloksiin, jota se oletuksena taisi tehdä, en muista. Mulla oli Canonin nega/diaskanneri.

59
Tämä lienee HTML5/selainpohjainen juttu, miksi HTTP ei enää kelpaa geolocation-funktioille. Tämmöisen löysin. Kyseessä ei ole vika, vaan vaatimustason muutos, ja siksi palvelin pitäisi jotenkin saada HTTPS:ään.

Koodia: [Valitse]
getCurrentPosition() and watchPosition() no longer work on insecure origins. To use this feature, you should consider switching your application to a secure origin, such as HTTPS.
Selainjuttu. Ei Firefoxkaan pelitä.

Koodia: [Valitse]
Chrome now prevents untrusted sites from using html5 geolocation. Trusted sites include localhost or any https certified domain.
Firefox will not send Geolocation over a non secure connection and this behaviour cannot be disabled.

Eli, ulospäin käyttäjän selaimelle pitää näkyä HTTPS, sisäisesti Geoserver ei välitä mitään koko asiasta.

60
Missä ohjelmakomponentissa niitä https:ää vaativia geolokaatiofunktioita suoritetaan? Onko kyseessä palvelimella ajettava koodi vai käyttäjän selaimessa toimiva sivu tai JavaScript-sovellus, joka tekee kyselyn internetin kautta?

Kyllä ne ovat selaimessa ajettavaa, pääosin  kännykällä käytettäviä sivuja muutama. Liittyvät havaintojen tekemiseen, jolloin samalla saadaan havainnolle paikkatieto. Localhostissa kaikki toimii, mutta ulkopuolelta käytettäessä tulee "Access denied". Asia ei ole vain minun ongelmani, vaan tämä on ihan yleinen juttu, että vaaditaan https.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 63