Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - New_user

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 63
21
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu ja akku ristiriidassa
« : 22.07.23 - klo:17.46 »

Läppärin akku ajettu tyhjäksi, ladattu täyteen, käynnistetty ja Ubuntu ilmoittaa, että akku lähes tyhjä ja ajaa koneen lepotilaan. Kun sen siitä herättää, akkumittari näyttää nollaa, mutta sitä voi käyttää normiajan akulla. Akkuikonin ja sen takana olevan sovelluksen tiedotkin voivat olla keskenään täysin ristiriidassa. Mitä ja mistä tässä nyt pitäisi nollata, että olisi jotain järkeä tässä ja konekaan ei menisi levolle noin vain. Laite HP Elitebook 840 G1 ja Ubuntu on ja pysyy edelleen 16.04.

22
Multimedia ja grafiikka / Vs: 16.04 ja .heic-kuvat
« : 17.01.23 - klo:12.11 »
On pakko sitten palata tähän. Nuo neuvotut asennukset kyllä menivät ok, mutta kuitenkaan mikään mulla oleva kuvankatselin ei suostu heic-kuvia näyttämään. Tulee vain ilmoitusta tuntemattomasta tyypistä. On Kuvankatselin (kai Eog), Geegie, Shotwell, Darktable, Gimp jne. Olisko tuohon apuja?

23
Kiitos, tuo nm:n viimeinen neuvo ratkaisi asian loppuun saakka. Kiitokset vastanneille! :)

24
Multimedia ja grafiikka / Vs: 16.04 ja .heic-kuvat
« : 10.01.23 - klo:15.44 »
Tämän sivun https://ubuntuhandbook.org/index.php/2021/06/open-heic-convert-jpg-png-ubuntu-20-04/ mukaan 16.04:ään on lisättävä ohjelmalähde (PPA) HEIC-tukea varten. Tuoreemmissa Ubuntu-versioissa se on valmiiksi asennettuna.

Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:strukturag/libheifja
Koodia: [Valitse]
sudo apt update && sudo apt install heif-gdk-pixbuf

Ei mennyt niin kuin Strömsössä, vaan virheitä tuli. En osaa korjata.

Koodia: [Valitse]
Näillä paketeilla on tyydyttämättömiä riippuvuuksia:
 heif-gdk-pixbuf : Riippuvuudet: libheif1 (= 1.13.0-1~ppa1~ubuntu16.04.1) mutta ei ole merkitty asennettavaksi
E: Pulmia ei voi korjata, rikkinäisiä paketteja on pysytetty.

25
Multimedia ja grafiikka / 16.04 ja .heic-kuvat
« : 09.01.23 - klo:11.20 »
Ajelen tässä läppärissäni edelleen (ja aion vastakin) 16.04-versiota, joka on ollut erittäin vakaa. Kiusaksi ovat muodostuneet joskus postissa tulevat .heic-kuvat, joita ei saa auki millään. Sama koskee puhelimeni Android 7:aa. Olisiko teillä keinoa asiaan, jotta asia korjaantuisi edes jommalla kummalla käyttiksellä? Kyseessä lienee Applen viritys, mutta kuvia ovat lähetelleet kuitenkin Samsung-käyttäjät.

26
Niin siinä sitten kävi. Vanha tiiliskivikoneeni piti avata ja eipä vain sitten aukene, kun salasana on unohtunut.  Koska järjestelmän versiolla on kaiketi jotain merkitystä, miten homma tehdään, niin siksi tätä kysyn. Live CD:ä en voi tehdä sitäkään, kun juuri tuossa koneessa olisi se talon ainoa polttava asema. Joskus muistan, että pitäisi käynnistää kone konsoliin ja yrittää kirjautua roottina, mutta en enää sitäkään muista, miten käynnistysvalikko ohitetaan. Voisiko joku auttaa. Kone on taatusti omani.

Tämä menikin sitten helposti alla olevan videon ohjeella. Kirjautuminen onnistui. Jokin keyring password ei nyt täsmää, mutta toistaiseksi se ei haittaa. Voiko sen muuttaa?

https://www.youtube.com/watch?v=kulhQRPVfbc

27
Vielä laitan kokemuksia. Uusi osio siis kyllä syntyi, mutta alkuun tuli virheilmoitusta, etteivät jotenkin sektorit menneet tasan tms., kun kokeilin ottaa kaiken vapaan tilan käyttöön.  Kokeilin jättää sitten vapaata 10 Mt loppuun, jolloin osio syntyi. Nyt Levyt ohjelma näyttäisi kyllä vapaaksi tllaksi 3 Mt.

Toinen kokemus; sydäntä kylmäsi, kun osion luomisen jälkeen Levyt-ohjelma näytti kovalevyni osiotiedot niin, ettei siellä olisi ollut kuin Windowsin ja UEFIN osiot, ja loppu vapaata tilaa. Huh huh. Kone kuitenkin toimi, ja Sijainnit-valikko näytti kyllä kaiken olevan ennallaan, ja lisäksi uuden osion. Lennosta saman tien kopioin kuitenkin Home-osion siirtokiintolevylle. Sitten uudelleen käynnistys ja kaikki oli onneksi kunnossa ja Levyt-ohjelmakin näytti taas osiot oikein.

Pieni kysymys. Onko uudelle osiolle annettavissa jälkeen päin joku symbolinen nimi, kun se luontivaiheessa jöi tekemättä?

28
Onnistui uuden osioni luominen, kun jätti sinne loppuun muutaman megatavun vapaata. Kiitos vastanneille.

29
Olisi parisataa gigaa vapaata tilaa Home-osion perässä. En ole osannut päättää, laajentaako Homea, vai tehdäkö siihen uusi osio. Miten uuden osion luominen olisi paras tehdä (16.04 on alla), Levyt-ohjelmalla, Gpartedilla, muulla? Jos teen Gpartedilla, pitääkö buutata siihen omalta tikultaan? Entä miten käy fstabin? Muistaakseni vanhassa Windows XP:ssä pystyi ongelmitta luomaan osion vapaaseen tilaan asennuksen jälkeen. Miten mahtaa olla Ubuntun laita?

30
Tässä taas hieman kyninyt tätä asiaa. Raspini toistaa ääntä ihan hienosti VLC:llä, on sitten käytössä Pulseaudio tai ei, kun VLC:n asetuksista säätää asiat. Ulostulot niin kuulokeliittimen kuin HDMI:nkin kautta toimivat. Kuitenkaan Jack ja Qjackctl eivät suostu toimimaan ja edelleenkin komento

Koodia: [Valitse]
(sudo) alsactl init

ei palauta yhtään mitään, ja tässä luulen olevan syyn Jackinkin toimimattomuuteen. Lienekö jokin PI OS:n bugi, en tiedä. Palaan asiaan, jos joku keksii jotain ratkaisua.

31

Enempää tietämättä veikkaisin, että pi:n käyttäjältä puuttuu jostakin ryhmästä jäsenyys, koska root:lla on jäsenyys kaikkialle, niin se menee pidemmälle.

Edit - Toinen veikkaus on, että jollekin tiedostolle on eksynyt root-oikeuksien vaatimus, jolloin se ei osaa käpistellä tiedostoja muilla oikeuksilla kuin root:lla.

Kiitos. Tuota kyselin jo tuolla aiemmin ketjussa. Jossain oli olevinaan tieto, että pitää saada jäsenyys audio-ryhmään ja oliko toinen vielä realtime-ryhmä. Mutta kysymys tässä taas kuuluukin, miten nuo temput tehdään, eli ryhmään liitytään? Muistaakseni nettijutussa oli jostakin asetusvälilehdeltä, mutta käyttis oli eri. Tästä Pi OS:stä en asetuksista ole moista välilehteä löytänyt. Tämä on tämän Linuxin ongelma, kun variantteja on niin paljon, ja kaikkiin tarvitsisi olla rokote ;)

EDIT: käyttäjä pi on audio ryhmässä. groups pi -komento kertoo. Mutta kun ajaa jack_control start ilman sudoa, tulee:

DBus exception:org.freedesktop.DBus.Error.NoReply:Did not receive a reply. Possible causes include:the remote application application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired or the network connection was broken

Laitoin lihavoinnilla tuon security policyn ja ihmettelen, minkä ryhmän oikeuksilla tuo hoituisi ??

EDIT2: löysin alla olevan, se koskee bluetoothia, mutta tässä kai tarvittasiiin toisenlainen DBus security policy tiedosto, mutta millainen?

https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=108581

 

32
Vastaan itselleni vielä. Ehkä tässä on parasta seurata komentorivitietä. Palaan komentoihin, jotka annoin nyt ubuntussa vertalilun vuoksi.

alsactl init: palauttaa ubuntussa audiolaitteiden nimet (Intel-HDA ja Intel HDMI). Raspissa komento menee läpi, mutta EI palauta mitään, eli alsa ei ymmärrä kai sitten Raspin perusaudiota ilman erillistä äänikorttia? Onko jotain tehtävissä?

jack_control start: tämä menee läpi ok ubuntussa, palauttaa -- start. Raspissa ei vastoin aiempaa ilmoitustani mene läpi vaan antaa odottelun jälkeen virheen?


Antamalla sudona, siis sudo jack_control start, komento menee läpi ilman virheilmoitusta, palauttaa --- start

Sen perään sudo setBfreeUI, niin Hammond-ikkuna käynnistyy, mutta ääntä ei vain tule mistään; ei Raspin kuulokeulostulosta, eikä HDMI-näytön kuulokeliitännästä.

Jos yrittää käynnistää jackin ikkunaliittymällä sudo qjackctl, järjestelmä menee rautaboottikuntoon.

Kaikissa yrityksissä on Pulseaudio ollut pysäytettynä (pulseaudio --kill).

Kysymyksiä lisää; miksi sudona toimii pidemmälle? Mitä pitäisi tehdä äänen saamiseksi ulostulosta? Alsamixerillä on tasot nostettu. Ei tulosta.

Epäilys edelleen; miksi alsactl init ei palauta mitään?

 

33
Vastaan itselleni vielä. Ehkä tässä on parasta seurata komentorivitietä. Palaan komentoihin, jotka annoin nyt ubuntussa vertalilun vuoksi.

alsactl init: palauttaa ubuntussa audiolaitteiden nimet (Intel-HDA ja Intel HDMI). Raspissa komento menee läpi, mutta EI palauta mitään, eli alsa ei ymmärrä kai sitten Raspin perusaudiota ilman erillistä äänikorttia? Onko jotain tehtävissä?

jack_control start: tämä menee läpi ok ubuntussa, palauttaa -- start. Raspissa ei vastoin aiempaa ilmoitustani mene läpi vaan antaa odottelun jälkeen virheen?

Onko yhtälön ratkaisu nyt niin, että kaikki on tuosta Raspin audion tunnistamattomuudesta kiinni sitten kuitenkin?

EDIT: lsmod-komento tunnistaa snd-bcm2835 ajurin listassaan, mutta alsa ei sitten kai onnistu sitä tunnistamaan?

34
Ollut aikaa sen verran, että edennyt projektin kanssa.

Asensin Raspiin (Pi OS) paketit jackd ja setbfree. Ihan hyvin meni kaikki. Kuitenkin, kun käynnistän komennolla qjackctl (joka käynnistää myös ikkunan), tulee sitten kasa virheilmoituksia ohjelman viesti-ikkunaan. Kokeilin tappaa pulseaudion alta pois, mutta eipä tuo auta sekään. Onko jollakin tietoa, pitääkö käyttöjärjestelmätasolla asettaa jotain oikeuksia (jostain luin audio-ryhmään oikeudet ja realtime-ryhmään), mutta en sellaisia mahdollisuuksia asetuksiin ole yht'äkkiä löytänyt. Qjackctl asetuksiin olen laittanut ulostuloksi kuulokeulostulon. Mitään sisääntuloja audiotasolla Raspberry Pi ei tarjoakaan ilman erillistä äänikorttia, enkä niitä tässä tapauksessa tarvitsekaan. Sain yksityisesti ohjeen komentoiin alsactl init ja sen perään jack_control start. Komennot saa menemään läpi, mutta setbfree silti valittaa, ettei Jack ole käynnissä. EDIT: jack_control start EI mene virheettä läpi!

Tässä alla virheilmoituslitania. Tässä on siis ensin tapettu pulseaudio --kill ja sitten edelleen päätteestä qjackctl. Erityisesti pistää silmään "driver is not running".

Koodia: [Valitse]
11:57:23.348 /usr/bin/jackd -dalsa -dhw:Headphones -r44100 -p1024 -n2 -D -Phw:Headphones
Cannot connect to server socket err = Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
Cannot connect to server request channel
jack server is not running or cannot be started
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
Cannot connect to server socket err = Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
Cannot connect to server request channel
jack server is not running or cannot be started
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
jackdmp 1.9.12
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.
Copyright 2004-2016 Grame.
Copyright 2016-2017 Filipe Coelho.
jackdmp comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details
JACK server starting in realtime mode with priority 10
self-connect-mode is "Don't restrict self connect requests"
11:57:24.628 ALSA connection graph change.
audio_reservation_init
Acquire audio card Audio1
creating alsa driver ... hw:Headphones|hw:Headphones|1024|2|44100|0|0|nomon|swmeter|-|32bit
ALSA: Cannot open PCM device alsa_pcm for capture. Falling back to playback-only mode
configuring for 44100Hz, period = 1024 frames (23.2 ms), buffer = 2 periods
ALSA: final selected sample format for playback: 16bit little-endian
ALSA: use 2 periods for playback
11:57:25.030 JACK was started with PID=1389.
11:57:32.052 Could not connect to JACK server as client. - Overall operation failed. - Server communication error. Please check the messages window for more info.
JackPosixProcessSync::LockedTimedWait error usec = 5000000 err = Connection timed out
Driver is not running
Cannot create new client
Cannot read socket fd = 17 err = Onnistui
CheckRes error
JackSocketClientChannel read fail
Cannot open qjackctl client
JackShmReadWritePtr1::~JackShmReadWritePtr1 - Init not done for -1, skipping unlock
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
ALSA: poll time out, polled for 34828120 usecs
JackAudioDriver::ProcessAsync: read error, stopping...
11:58:24.649 JACK is stopping...
Jack main caught signal 15
Released audio card Audio1
audio_reservation_finish
11:58:24.962 JACK was stopped

35
Multimedia ja grafiikka / Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« : 31.08.21 - klo:21.16 »
En osaa suoraan auttaa, kun en ole lähdekoodien kanssa pelannut, mutta ehkä saisit paremman vastauksen, kun laittaisit ongelman tuonne Ubuntu tietokoneissa -otsikon alle ja vaikka otsikoksi "Paketin kääntäminen lähdekoodista ja asennus" tms. ja linkin tuohon tar-tiedostoon.

36
Itse kyllä mieluummin käytän ohjelmaa Qsynth ja sound-font tiedostoja!
pere

Kiitos noista skripteistä!

Qsynth on tuttu Ubuntun puolelta. Oletko löytänyt jostain hyvän/hyvät Hammond sound fontit? 

37
Setbfree taitaa vaatia Jackin ulostuloksi. Molemmat ovat asennettavissa suoraan Raspbianin ohjelmalähteistä.

Midi-kytkennät voi tehdä joko ALSA:n kautta aconnectin avulla, tai voit hoitaa nekin Jackilla. Graafisen käyttöliittymän tarjoaa Qjackctl.

Kannattaa vilkaista myös Zynthian-projektia: https://zynthian.org/
Minulla ei ole siitä kokemusta, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Kiitos! Tämä taisi nyt karata kahteen säikeeseen, kun sainkin vastauksen myös tuonne Multimedia ja grafiikka -puolelle, säie "Sinisynteesi...".  Kaikki tämä epätietoisuus lähti yhdestä videosta, jossa puhuttiin yhdestä sivustosta, jota ei enää ole ja ppa:sta. Eiköhän tämäkin projekti siis tästä etene, kun saan uuden 3B+ kortin. Nelosessa on ikävästi kaksi mini-HDMI:ä, enkä tee niillä mitään. Yksi kunnollinen riittää eikä tarvi kaapeleita lisää.

38
New_user, voisitko laittaa jonkun nimimerkin.
Onko sinulla raspissa joku äänikortti?
Minulla on HiFiBerry DAC+  (hinta n. 40-50€)
ohjeet tätä äänikorttia varten löytyy osoiteesta
https://www.hifiberry.com/docs/software/configuring-linux-3-18-x/
Kaikki tarvittavat ohjelmat löytyy: sudo apt install (ojelman nimi esim setbfree)
pere

Kiitos. Anteeksi nyt, mutta nimimerkikseni on jäänyt tuo New_user, vaikka olen ollut Ubuntun käyttäjä jostain 7 tai 7 versiosta saakka. No, se siitä.

Äänikorttia ei ole. Olen luullut, että Raspberry Pi osaa äänet muutenkin, koska tuo mediaboksi (Pi 2B, LibreElec, Kodi) toistaa äänet kyllä sekä kuulokeliittimestä, että myös HDMI:n kautta.Tarvitaanko siis kuitenkin erillinen kortti.

Pitääkö musiikkiojelmien saamiseksi käyttöön (tai siis lataamista varten) ottaa käyttöön jokin ppa-lähde? Jos niin mikä?
En nyt jaksa pitkän ulkoilupäivän jälkeen alkaa kokeilemaan ja huomenna laulutunti, mutta pitää katsoa, kun tulee sopiva hetki. Yksityisviestikin tavoittaa kyllä, jos on aihetta.


39
Lainaus
Hei pere ja redu! Onpas ollut mielenkiintoista seurata tätä säiettä. Redu ilmeisesti tehnyt pitkänkin marssin asian tiimoilla ja osallistunut kehitystyöhön. Hienoa!

Pere kertoi käyttävänsä Raspberry Pi:ä soitteluun ja asian perään olen nyt minäkin. Kiipparilta tulee midi, se tietsikkaan Jackin kautta, ja sitten jokumikäolikaan liitosohjelma, joka osaa Alsan ja Pulse Audion saattamisen yhteen ja siitä sitten tietsikan liitännästä taas audio ulos. Monimutkaista. Haluaisin siis soittaa "Hammondia"  (Setbfreetä) ja muita hyvä soundeja ilman moista hässäkkää; kiipparilta Raspille, josta ääni ulos suoraan. Olisiko Perellä heittää perusteellista tietoa, tai jopa antaa suoraan toimiva Raspin levykuva (siis kortilta). Olen jo eläkeiläismies, mutta osaan näitä tietsikka/hardwarejuttuja kohtuullisesti.

Redun soundit ja konfit olisi hienoa saada tämmöisten pulliaisten ulottuville jollakin tavalla, ettei kehitystyö jäisi vakan alle. Toivotaan, että saisin apuja ainakin Raspin saamisessa käyttöön. Boksi voisi olla vaikka aina päällä kiipparin vieressä.
Huomasin tämän viestin vasta nyt.
Minkä verran olet saanut jo raspberryä toimimaan?
pere

Olen Raspin kanssa jo tuttu muuten, mutta tämä äänipuoli on hakusessa kovasti, kun ei läydy oikein saitteja ja ppa-paikkoja josta ladata softaa nimenomaan äänipuolelle. Olen nyt siinä uskossa, että Jack ei ole Alsan kanssa käännetty, vaan kaikkeen ääneen se (siis Jack) tarvitaan, myöskin Raspin kanssa? No, toinen juttu on, onko setBfree Raspille jossain? Kolmas asia on, että midin, joka kaiketiki tulee Pulsen puolelle, yhdistäminen niin, että ääni saadaa ulos, tarvitaaj jokin apuohjelma. Näissä voisit auttaa. On mahdollista, että jos sulla on vaikka toimiva levykuva, sekin kelpaa. Laitan kyllä tilan tarviittaessa pystyyn, johon sen voi upata. Mutta, kädestä pitäen ohjeetkin auttavat varmaan paljon. Raspin kortlla on nyt Pi OS Desktopilla ja 4 gigaa 8 gigan kortilla tyhjää. Mutta on mahdollista toki käyttää isompia kortteja 16-32 gigaa asiaan ja muuta käyttistä kuin Rasbian (eli Pi OS).

Tarkoitus olisi siis vain midikiipparilla soitella "Hammondia" ilman kikkailuja. Kunhan sormion äänet saa ulos.


40
No, täytynee tätä kaivaa ulkomaisilta foorumeilta/saiteilta, kun tulee aikaa!

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 63