Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - vtp

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 15
21
Laitealue / Vs: Hyvä linux-kannettava
« : 31.03.12 - klo:23.38 »
Ibarit on tietääkseni kaikkein Linux-yhteensopivimpia, siis IBM:t. Tottelevat myös nimeä Lenovo. Käytettynä saa täysin kelvollisia, ite oon ostanut vain käytettyjä Lenovoja, T42, T43 ja T60, itelle ja vaimolle.


Pitää paikkansa! Tässä juuri pyöritellään Mint 9:ä T42-läppärissä. Harmia aiheutti pikkuisen Atheroksen wlan-kortti joka kaatoi konetta muutaman päivän välein. Vaihdoin madwifi-ajuriin ja ongelmat poistuivat. Nämä ovat kuitenkin pieniä säätöjä verrattuna WIndows-koneiden ongelmiin, jotka ovat ihan omassa luokassaan....

Käytettyä Ibaria hankkiessa kannattaa varmistaa, ettei ole gpu-vikainen. Joissain malleissa näytönohjain irtoaa emolevyltä ja tuloksena on jumiutumisia ja sotkua kuvaan.

22
Mint 9:ssä (koskee ilmeisesti myös Ubuntu 10.04:ää) Firefox päivittyi juuri versioon 9.0.1. Tämän seurauksena kun suljen selaimen ja yritän avata sitä uudelleen, tulee seuraava herja:

"Firefox is already running, but is not responding. To open a new window, you must first close the existing Firefox process, or restart your system"

Tämän jälkeen pitää käydä päätteessä antamassa komento "pkill firefox", jonka jälkeen selain käynnistyy uudelleen. Vastaava tapaus on näköjään ilmennyt Ubuntussa aiemmin: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=35009.0;prev_next=prev

Mikähän tässä nyt on pielessä  ???

23
Lieneeköhän täällä ketään Mythtv:n käyttäjää? Epäilen, että ei kovin monta. Vaikka keskustelua ei syntyisikään, ajattelin silti ilmoittaa epätoivoisen kuukausien taisteluni kyseisen ohjelman kanssa.

Minulla siis HTPC ja laitteena vanhempi Shuttle xpc SN41G. Ei ole mikään tehomylly, mutta pitäisi normaali tv-käytössä olla ihan riittävä. Tähän olen asentanut tuoreimman "vakaan" 0.24.1 ja repoista tulee päivityksiä säännöllisesti.

Laitteen kanssa on alusta saakka ollut merkittäviä ongemia. Kaikki eivät suoranaisesti liity mythtv:hen, vaan osa ihan rautatason epäyhteensopivuutta. En jaksa niitä nyt luetella tässä, koska kuuluisi enemmän tuonne laitealueelle. Tämä vika, johon kritiikki kohdistuu on ihan softasta itsestään johtuva. Siitä on tehty bugiraporttikin: http://code.mythtv.org/trac/ticket/9704

Minun tilanteessani tuo teki laitteesta lähes käyttökelvottoman. Jos satuit katsomaan live-tv:tä ja samaan aikaan lähti nauhoitus, lähes takuuvarmasti mythbackend lukkiutui. Tämä tarkoitti sitä, ettei se enää ottanut vastaa mitään uusia pyyntöjä ja jos olisi ollut nauhoitus alkamassa, niin se ei tietysti alkanut. Lukkiutumisia tuli useita kertoja viikossa, vaikka ei edes yrittänyt katsoa tv:tä. Nauhoituksia jäi menemättä tuon takia. TV:n katsominekin yksinään jonkun aikaa saattoi aiheuttaa jumituksen. Ainoa tilanne toipua tästä oli tehdä päätteessä komento: sudo service myth-backend restart. Jos oli huono tuuri, niin lukkiutuminen saattoi tapahtua muutaman minuutin päästä uudelleen.

Muutamia päiviä sitten löysin jälleen tuon bugiraportin, jota olin selaillut jo aiemminkin. Koska tuo oli niinkin vanha ja liitteenä oli backportattu korjaus 0.24:een, niin ajattelin että korjaukset ovat takuulla jo menneet versioon, joten ei tuo voi olla ongelmian syynä. Eräs päivä kuitenkin hain sorsat koneelle ja aloin tutkia. Ihmettelin kovasti, ettei korjauksesta ollut tietoakaan. Siispä rupesin itse patchaamaan sitä. Patchi meni kivuttomasti sisään ja käännöskin, muttei ollut kovinkaan toimiva. SQL-kannan connecti muuttuu patchissa sen verran, että osa koodista menee rikki. Tähän on tehty muutos, jota ei ole yritettykään backportata 0.24.1 -versioon: http://code.mythtv.org/trac/ticket/9704#comment:47

Rupesin taas itse hommiin, eli pienin muutoksin sain tuon isutettua 0.24.1:seen. Käännös meni taas läpi. Nyt tilanne alkoi näyttää hyvin valoisalta ja kaikki tuntuu toimivan.

En voi käsittää, miksi järjestelmän toimivuuden kannalta kriittinen korjaus makaa jossain kuukausitolkulla! Bugiraportti on avattu 8 kuukautta sitten ja viimeinen kommentti on kirjoitettu 3 kuukautta sitten. Sen jälkeen ei ole tapahtunutkaan mitään. Tällaisenaan en voi suositella 0.24.1:stä kenellekään. Jos on yksi nauhoitus päivässä, ei mainosten merkkauksia, ei tv:n katselua suorana, niin saattaa pysyä vakaana. Heti jos tulee rinnakkaisuutta, niin backend-prosessi käy epävakaaksi.

Lopuksi vielä haluan sanoa, ettei kritiikki ole kohdistettu millään lailla Ubuntuun eikä Linuxiin yleensäkään. Päinvastoin, minulla on erittäin positiivisia kokemuksia esimerkiksi Linuxin käytöstä kuvankäsittelyssä. Kaikki toimii hienosti värinhallintaa myöten. Minä esimerkiksi käsittelen kuvia kalibroidulla näytöllä ja saan riittävän samanlaista jälkeä paperille. Tämä Mythtv näyttää nyt olevan kuitenkin musta lammas joukossa. En edes jaksa miettiä sitä työmäärää, joka on kulunut sen kanssa ähellellessä.

EDIT: Korjaavat laitoin korjaavat patchit liitteeksi, mikäli joku muukin haluaa niitä hyödyntää.

24
Yleistä keskustelua / Värinhallinta ja Spyder3 Express
« : 24.11.11 - klo:07.24 »
Tervehdys! Valokuvausta kun tulee harrastettua, niin laitoinpa tilaten tuollaisen värikalibrointilaitteen. Mitä nyt lueskelin asiasta, niin pitäisi olla hyvin tuettuna Linuxissa. Ainakin argyll tukee sitä. Kuulemma kuitenkin valmistaja suhtautuu vihamielisesti Linux-käytöön: http://www.argyllcms.com/doc/instruments.html#spyd3 No, siinähän suhtautuu... Ainakin Express-mallissa on mukana win-ohjelma, jonka voi aktivoida vaan yhteen koneeseen. Riemuun on todellakin aihetta, mikäli argyll osoittautuu hyväksi - sillä kun ei ole tällaisia rajoituksia ja rauta ei tiedä, missä sitä käytetään  ;D Valmistaja haistakoon homeen suljettuine ohjelmineen!

Ubuntu/Mint ovat osoittautuneet hyvin toimiviksi käyttöjärjestelmiksi kuvankäsittelyä ajatellen. Kehitys on ollut viime vuosina valtavaa. Kun aloin noita kuvankäsittelyjuttuja tosissaan tutkailemaan, niin yllättäen löytyi erittäin yksinkertainen ja toimiva värinhallinta: gnome-color-manager. Tuon kun keksin asentaa, niin homma ei voisi enää yksinkertaisemmin toimia. Klikataan laitetta ja liitetään siihen toimiva icc/icm-profiili. Lisäksi tässä on vielä jonkun asteinen kalibrointimahdollisuuskin. Tämän linkin mukaan kalibrointilaitteen asennus pitäisi olla todellakin Plug&Play :D http://www.jariharjula.com/2011/05/ubuntu-spyder-ja-nayton-kalibrointi.html

Lisäherkkuna on, että ainakin yksi kotimainen nettilabra tarjoaa käytettäväksi heidän tulostimen profiilinsa, joten gimpissä saa konvertoitua kuvan siihen muotoon ennen lähetystä. Nyt siis voisin lopputuloksena odottaa, että saisin kohtuudella samannäköistä tavaraa postilaatikkoon, mitä näytöllä on. Tietysti paprerin ja näytön ero pitää huomioida, joten ei ihan samanlaiseen tulokseen päästä.

25
Olen lukenut paljon juttua vanhempien thinkpad-läppäreiden gpu-vioista. Kyseessä on siis näytönohjaimen irtoaminen emolevyltä. Siispä ajattelin rukkailla kannettavastani Radeon-piirin virransäästöt maksimiin.

Nyt on lämpötilat koneessa seuraavat (astetta):

CPU: 42-43
HDD: 29-30
GPU: 45-46

Tämä siis kun leppoisasti kirjoittelen tätä juttua. Jos laitan koneen pyörittämään jotain raskaampaa, niin cpu:n lämpötila pomppaa päälle 70 asteeseen, mutta laskee muutamassa sekunnissa kun kuormitus loppuu.

GPU ja CPU ovat samassa tuuletinyksikössä kiinni ja molemmissa on tuoreet piitahnat. Xorg.conf:ssa on seuraavat säädöt (xorg 7.5) ja kms pois käytöstä (radeon.modeset=0):

Section "Device"
        Option      "AGPMode"               "4"
        Option      "FBTexPercent"          "0"
        Option      "DepthBits"             "16"
        Option      "ClockGating"           "true"
        Option      "AccelMethod"           "exa"
        Option      "MigrationHeuristic"   "greedy"
        Option      "EXAOptimizeMigration"   "false"
        Option      "ForceLowPowerMode"     "true"
        Option      "DynamicPM"             "true"
   Identifier  "Card0"
   Driver      "radeon"
   VendorName  "ATI Technologies Inc"
   BoardName   "RV350 [Mobility Radeon 9600 M10]"
   BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection


Lämpötilat näyttävät omasta mielestäni olevan kohdallaan. Mitä mieltä muut olette asiasta? Onkohan minulla nyt päällekkäisiä asetuksia xorg.conf:ssa? "ForceLogPowerMode" ilmeisesti pakottaa gpu:n pysyvästä säästöliekille, joten lieneekö tuo "ClockGating" parametri tässä tapauksessa tarpeeton? "DynamicPM" käsitykseni mukaan taas toimii näytönsäästäjän aktivoituessa, eli se vetää pienimmät tehot käyttöön näyttö sammutetaan.

Siilin alla on nyt Bebekin piitahnaa (älkää naurako...  :-[) Vosiko jäähdytystä parannella vielä laittamalla jotain laadukkaampaa tahnaa väliin, vai onko vaikutus marginaalinen?

Tuuletinyksikkö oli minulla irti, koska laakeri oli kuiva ja piti rämisevää ääntä. Purin sen niittauksistaan ja laitoin moottorin laakeriin auton moottoriöljyä pienen tipan, sekä niittasin systeemin uudelleen kasaan. On muuten toiminut vallan loistavasti  ;D

26
Mint Isadora päätti heittää minut juuri istunnosta pihalle takaisin loginiin. Seuraavat herjat on ilmestyneet Xorg:n lokiin. Ideoita  ???

Näyttis on:
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 [Mobility Radeon 9600 M10]
   Kernel modules: radeonfb, radeon


Backtrace:
0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x3b) [0x80e955b]
1: /usr/bin/X (0x8048000+0x61e2d) [0x80a9e2d]
2: (vdso) (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0x5df410]
3: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x9ba000+0x48fb) [0x9be8fb]
4: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x9ba000+0x4da6) [0x9beda6]
5: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x9ba000+0x4ef3) [0x9beef3]
6: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x9ba000+0x4fbb) [0x9befbb]
7: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x9ba000+0x556a) [0x9bf56a]
8: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x9ba000+0x2369) [0x9bc369]
9: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x9ba000+0x43cb) [0x9be3cb]
10: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x9ba000+0x3772) [0x9bd772]
11: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x9ba000+0xedc2) [0x9c8dc2]
12: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x9ba000+0x873e) [0x9c273e]
13: /usr/bin/X (miCopyRegion+0x19e) [0x819cc0e]
14: /usr/bin/X (miDoCopy+0x44d) [0x819d1ad]
15: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x9ba000+0x7a6f) [0x9c1a6f]
16: /usr/bin/X (0x8048000+0xdab73) [0x8122b73]
17: /usr/bin/X (0x8048000+0x28df5) [0x8070df5]
18: /usr/bin/X (0x8048000+0x2a477) [0x8072477]
19: /usr/bin/X (0x8048000+0x1ed7a) [0x8066d7a]
20: /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6 (__libc_start_main+0xe6) [0x1f1bd6]
21: /usr/bin/X (0x8048000+0x1e961) [0x8066961]
Segmentation fault at address 0xa87f2000

Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting

Please consult the The X.Org Foundation support
         at http://wiki.x.org
 for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

27
Oletko varma, että tuo -R on oikea vipu?

No, tuo oli ihan typo. Minulla on käytössä "-P", eli "poweroff". Pitää kokeilla laittaa tilalle "-h" ja katsoa muuttuuko tilanne.

28
Terve! Minulla on Shuttle XPC käytössä ja Lucid asennettuna siihen sekä Mythtv 0.24 Mythbuntun repoista. Mythtv:n olen laittanut sammumaan automaattisesti käskyllä "shutdown -R now" "shutdown -P now" silloin kun sillä ei ole mitään tekemistä. Samalla se laittaa rtc:lle seuraavan nauhoituksen ajankohdan, jolloin kone käynnistyy.

Muuten hyvä, mutta kone ei aina sammukaan. Tätä tapahtuu muutaman päivän välein. Tänään esimerkiksi oli jäänyt mustaan ruutuun ja vain kursori vilkkui ylänurkassa. Ei siis mitään virheitä tms. Pitääkö laite sammuttaa jollain muulla tavalla? Voinko laittaa esimerkiksi:

sync; poweroff -f

Tämä vain synkkaisi levyt ja katkaisisi virran, jolloin laite ei ala tehdä mitään järjettömyyksiä. Ongelmaa on jo jatkunut kuukausia. Olisiko täällä jotain gurua, joka ainakin osaisi sanoa, miten tällaista kannattaisi lähteä selvittämään? Saanko laitettua jostain tarkemman debuggauksen päälle, jotta näkisin, minkä laitteen sammutukseen kone hyytyy?

EDIT: Kirjoitusvirhe korjattu

29
Kiitoksia vastauksista! Tulipa testattua noita ohjelmia. Gthumbin viimeisen vakaa versio näytti lupaavalta kun se osasi avata myös raw-tiedostot. Geeqie tuntui vähän hankalalta pieninäyttöisellä läppärilla. Shotwell on taas selkeydellään ylivoimainen.

Otan käyttöön isompinäyttöistä konetta (IBM T42) tällä hetkellä. Nyt voisi tuo Geeqiekin toimia hyvin. Päädyin kuitenkin sellaiseen ratkaisuun, että "jäädytin" Shotwellin, eli kasasin tikulle viimeieimmät toimivat versiot ohjelmasta ja sen riippuvuuksista. En uskalla enää lisätä ppa:ta, jottei koko järjestelmä sekoa jatkossa. Nyt voi olla melkoisen turvallisen mielin. Kun sitten seuraava LTS tulee - käytänpä sitten Minttiä tai Ubuntua, niin siinä on mukana taatusti toimiva Shotwell, jolloin nuo purkkaviritykset voi jättää pois.

30
...taitaa homma alkaa selviämään. Kokeilin usb-sovittimella ja kentät pysyivät koko ajan vakaana ja verkko toimi luotettavammin. Läppärin sisäisellä wlan-kortilla nuo pylväät heittelehtivät välillä 0-100% - useimmiten kuitenkin oli tuossa 26%:ssa. Samoin rsync-varmuuskopiointi verkon läpi pysähteli ja verkko alkoi kysellä salasanaa.

Ratkaisuna taitaa olla, että metsästän koneeseeni paremmin toimivan minipci-wlan kortin.

31
Tervehdys! Olen pitkään ollut siinä uskossa, että kun kone on kytkeytynyt langattomaan, niin network-managerin näyttämät pylväät tarkoittavat kenttävoimakkuutta. No nyt kone on metrin päässä tukiasemasta ja näyttää edelleen 26%. iwlist scan näyttää laaduksi 95/100.

Ei tuosta näemmä kannata stressiä ottaa, mutta tietääkö joku tuon sielunelämää paremmin?

Ja NM 0.8 (Lucid) on kyseessä.

32
Käytän Lucidia, tai oikeasti Mint Isadoraa. Mikä olisi toimivin fotomanageri tähän versioon? Valokuvia on tuhansia, joiden joukossa on kaikkea surkeista laatukuviin.

Olen käyttänyt Lucidiin portattua Shotwelliä täältä: https://launchpad.net/~flexiondotorg/+archive/shotwell

Viimeisin päivitys sitten sotki kaiken ja oli melkonen jumppa saada taas vanhempi versio käyttöön ja kuva-arkisto takaisin. Totesin siis, että melkoinen riski liittyy tuollaisiin epävirallisiin backporttauksiin.

Kokeilin gThumb-ohjelmaa, mutta tarvitsen myös raw-kuvat ja tuo ei ainakaan Nikonin nef-formaateista ymmärtänyt mitään, joten dumppasin myös sen...

Picasa on tehty winellä, joten ei kiitos! F-Spot oli aikoinaan kiinnostava, mutta Mono tekee siitä hitaan ja kankean.

Jäljellä jäi oikeastaan vain yksi: digiKam. En mielelläni laittaisi yhtään kde-ohjelmaa gnome-työpöydälle, joten olisiko jollain ehdottaa jotain sopivampaa? Shotwell olisi sopinut tarkoitukseeni hyvin, mutta sen käyttö näkyy kaatuvan mainitsemiini asioihin. Seuraava LTS tulee vasta huhtikuussa ja mitään väliversioista en halua käyttää, joten tässä pitäisi nyt vielä sinnitellä kuukausia :(

33
Yleistä keskustelua / Canonille pisteet!
« : 18.07.11 - klo:21.23 »
Lähti uusi PIXMA MG5150 -printteri toimimaan hienosti 10.04:n kanssa. Canonilta sai ladattua ajurin, joka asensi laitteen automaattisesti cups:iin. Jokohan maailmalla aletaan lopulta herätä siihen, että Windowsille on vaihtoehtoja.

Minulla tuo valmistajan Linux-tuki ratkaisi ostopäätöksen. Canonilta näyttäisi myös saavan sorsat ladattua, joten kun sitten Ubuntukin päivittyy aina uudempaan, niin on mahdollista, että yhteisö alkaa päivittää tätä Canonin ajuria. Tästä voisivat muut valmistajat ottaa esimerkkiä.

Minulle on mielikuva, että Canon ei ole aiemmin ollut kovin Linux-ystävällinen. Nyt lienevät vähän muuttaneet suhtautumistaan ja hyvä näin.

34
http://kauppa.motonet.fi/web/guest/ie

"...Pahoittelemme, mutta emme ole voineet aavistaa ettei IE9 tekijät ole testanneet riittävästi yhteensopivuutta nykyisen selainstandardin kanssa."

Tosin tämä nyt ei mikään uutinen ollut ;D

35
Lubuntua suosittelen minäkin. Itse juuri asentelin vanhaan IBM ThinkPad 600X-koneeseen. Tässä on vain 500MHz prosessori, mutta muistia se 192MB.

Ainakin 10.04 toimii ja siihen löytyy asennusohje täältä: https://wiki.ubuntu.com/Lubuntu/DocumentationHelp/MinimalInstall

Chromium-selain kannattaa poistaa ja asentaa tilalle Opera. Saunalahden uusimman mokkulan saa toimimaan kun asentaa usb-modeswitch ja modemmanager-paketit.

pcmanfm on huonosti suomennettu, mutta hakua käyttämäll täältä foorumilta löytyy tiedosto, jolla saa käännökset kuntoon.

Lubuntun työpöytä on kaunis ja yksinkertainen - juuri sellainen, jota on mukava käyttää.

36
Minulla tässä ikuisen vanha ThinkPad 600X. Muistia 192 megaa ja prossanakin vaivaiset 500MHz P3. Lubuntu kuitenkin upposi siihen kuin kuuma veitsi voihin  ;D

Pientä laittoa kernelin boottiparametreihin niin se oli siinä. Sitten modemmanager ja usb-modeswitch -paketit sisään, niin Saunalahden uusi mokkula heräsi ja toimii jopa USB 1.1 -portissa.

Oleellinen temppu oli poistaa oletuksena tullut Chromium selain ja vaihtaa tilalle Opera. Siitä kun pistin turbomoodin päälle, niin johan tuli sivujen latautumiseenkin vauhtia! Sylpheedin heitin kanssa mäkeen ja laitoin tilalle Claws-mailin.

37
Yleistä keskustelua / Vs: Takuu ja käyttis
« : 02.06.11 - klo:18.19 »
Takuuhan on vain lisäturva, jonka ehdot ilmeisesti valmistaja voi sanella vapaasti. Takuun loppumisen jälkeen edelleen on voimassa normaali kuluttajansuojalain mukainen virhevastuu. Näyttövelvollisuus koneen virheestä vain siirtyy tässä tapauksessa sinulle.

Jos siis olet asentanut koneeseen Ubuntun ja sen näyttö hajoaa, lienee aika helppoa osoittaa, että tuotteessa on virhe. Myyjä ei voi vedota siihen, että koneen käyttöjärjestelmä on vaihdettu. Sinulla on oikeus saada korjaus tai uusi kone, mikäli korjaus ei onnistu.

38
Laitealue / Vs: Nettitikku E367
« : 18.05.11 - klo:20.53 »
Hmm... Postissa tuli minulle juuri Saunalahden E367. Lykkäsin Ubuntu 10.04:ään ja lähti toimimaan heittämällä. Usb_modeswitch ihan jakelun omista ohjelmalähteistä peräisin.

39
Yleistä keskustelua / Vs: Wanhat kunnon ThinkPad-koneet
« : 29.04.11 - klo:21.32 »
Jäi mainitsematta, että itseltäni löytyy myös pari vanhempaa täysin toimivaa ibaria: T23 sekä 600x. Tuossa ensimmäisessä toimii myös riittävän jouheasti 512M muistilla Xubuntu 10.04.

600:ssa taitaa olla joku Zenwalkin versio 5.2. Tarkoitus olisi siihen laittaa Lubuntu. Sen työpöytä on aika namin näköinen, vaikka onkin kevyt. Tärkeimmät toiminnot silti löytyvät.

Vanhoihin koneisiin saa kumman paljon lisää vääntöä kun vaihtaa niihin nykyaikaisen kovalevyn. Vaikka ide-levyt maksavatkin jonkun verran, niin jos konetta yhtään käyttää aktiivisesti, niin levyn vaihto kannattaa.

Ai niin, löytyyhän vielä sellainen paksu ibari, jossa on 486-prosessori. Se näkyy olevan tuolla pinon pohjalla, joten en muista tyyppiä. Siinä ei taida enää mikään *buntu pyöriä. Kyllähän siihenkin tietysti voisi merkkipohjaisen version laittaa kunhan vähän virittelisi kerneliä pienemmäksi.

40
Yleistä keskustelua / Wanhat kunnon ThinkPad-koneet
« : 28.04.11 - klo:18.32 »
Onko täällä muita thinkpad-käyttäjia? Itselläni on T43 ja kaikki tuntuu pyörivän tässä enemmän kuin hyvin. Kone tuntuu muutenkin erittäin nopealta. Luonnollisesti käyttöjärjestelmänä on Ubuntu-variantti, eli Xubuntu 10.04 LTS. Muistia vehkeessä on 1.5 gigaa ja kovalevyä 160G. Tämä riittää vallan mainiosti digikuvien käsittelyyn.

Koneella on nyt pääasiallisessa käytössä UFRaw, Luminance HDR, Hugin sekä Gimp. Näillä sitten hoituukin lähes kaikki valokuviin liittyvä. Ei ole tullut Windowsia ikävä todellakaan!

Monesti olen kuullut Ubuntua haukuttavan raskaaksi. Minusta se tuntuu Windowsin takkuiluun verrattuna järjettömän nopealta. En tiedä, paljonko xfce on gnomea nopeampi. Tuskin tämä kuitenkaan on ainoa syy. Epäilempä vain, että rauta on tehty aikanaan kunnolla, eikä komponenttien laadussa ole säästetty. Jos standardeja on noudatettu, niin silloin Linux toimii optimaalisesti.

...tai sitten tämä on vaan sellaista pahaa MS-allergiaa :D :D

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 15