Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Jere Sumell

Sivuja: 1 ... 36 37 [38]
741
Joo, mä tarkoitan RAMia, keskusmuistia, työmuistia, joka tyhjentyy aina koneen sulketumisen yhteydessä. Ei mitään tekemistä Cachen kanssa, taikka SSD-kiintolevyn, tai perinteisten HD-kiintolevyjen muistin kanssa. Mä tahdon olla ammattilainen näissä termeissä. Sori vielä.

742
Tätäkin foorumia, kun selailee ja mitä kokemus osoittaa ihan reaalimaailmassa, ihmiset haluavat asentaa useita käyttöjärjestelmiä koneeseensa, vaikka tehdasasetuksena toimiva winkkarikin on suositeltava siinä määrin, että tietokone tulee tehtaalta windows-standardilla kauppaan ja kuluttajan työpöydälle ja se on optimoitu toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla juuri tietyllä käyttöjärjestemällä. (Windows 10 tällä hetkellä)

Itsekin pidän Linuxista ja natiivinakin käyttiksenä on Lubuntu yhdessä 2005-vuosimallin XP-koneessa, mutta sen sijaan, että asentaisi useita natiiveja käyttiksiä koneeseen, miksi ihmeessä ei testaisi vaikka uutta BETA-versiota Ubuntustakin ensin virtuaalikoneella? Tuntuu, että virtualisointi ja virtuaalikoneet on vähän hämärämmän peitossa valta-osalla peruskäyttäjiä. Oraclekin tarjoaa VM Virtualbox -ohjelmiston vinkkarillekin ilmaiseksi, ja jos on vähäkään kokematon Linux-käyttäjä, voi säästyä monelta vaivalta, kun kokeilee ensin järjestelmää tai miksei käytä sitä virtuaalikoneena ensin tai vaikka koko ajan. Koneessa, josta nyt kirjoitan, on natiivina 64.bittinen Winkkari 8.1, olen lukenut, että Linux ja Lenovon boottijärjestelmä tietää jotain säätämistä tai hämminkiä, joten siitä syystä tykkään pitää tässä tätä tehdasoletuksena tulevaa käyttistä ykkösenä. Linuxissa ei ole minulla muuta kokemusta virtuaalikone-ohjelmista, paitsi Winesta, mutta jos koneen rauta antaa myöden, niin mikä ettei Linuxissakin voi pyörittää toista Linuxia virtuaalikoneena?

Olisi mukavaa laajentaa ihmisten tietoisuutta tästä virtuaalikoneiden käytöstä, ja saada jotain keskusteluakin ehkä tai kannanottoja natiivi versus virtuaalikone -Ubuntu -aiheeseen? Onko jollain heittää tähän jotain vastinetta? 

743
Itse tykkään sulkea tai uudelleenkäynnistää koneen, vaihtaa käyttäjää tai kirjautua ulos aina terminaalista, tai sitten joskus kun opiskelin terminaalikomentoja, tein pikakuvakkeet työpöydälle.

shutdown -r/h now tai "now":n tilalle jokin aika minuutteina, milloin kone uudelleenbootataan, tai sammutetaan.

su root

logout

kill prosessi

744
Olen joskus vuonna 1 ennen vuosituhannen vaihdetta ottaessani ensiaskeleita Linuxin maailmaan kääntänyt viimeksi ytimen uudelleen Debian -distroon. Voisiko joku pistää yksilökohtaiset ohjeet Kernelin uudelleenkääntöön tähän ketjuun, kiitos. Tuttavani kääntyi minun puoleen Linuxin virheilmoituksen kohdatessaan, ja epäilen, että voisi auttaa, jos ytimen kääntäisi uudelleen. Toisaalta pirstaloituneita ohjelmakirjastoja poistamalla ja uudelleenasentamalla ja päivittämällä järjestelmä "puhtaaksi" voisi myös hänen ongelmansa ratketa, mutta olisi hienoa, jos joku viitsisi kernelin uudelleenkääntö-ohjeet pistää tänne.

745
Haluan auttaa sinua ja antaa vinkkejä, ja vastaan nyt tähän.

BIOS on lyhenne sanoista Basic Input Output System, joka on koneen käynnistyksen yhteydessä ajoon lähtevä. BIOS-menuun pääsee tavallisesti painamalla F1-F12 -näppäintä, lukee koneen ruudulla, ja sitten sieltä boottijärjestyksestä valitset tikun ykköseksi.

Itse pidän nykyään uusissa läppäreissäni aina sen käyttöjärjestelmän ainoastaan, joka tulee tehdasasetuksena, ja käytän virtuaalikoneena Winkkarissa Linuxia. Suosittelen lämpimästi tutustumaan Linuxin maailmaan ja harjoittelemaan asennusta virtuaalikoneella ennen kuin tekee mitään peruuttamatonta etenkin jos on vähänkään kokematon käyttäjä, tai ei tiedä, mitä tekee. Oracle tarjoaa VM Virtualbox-ohjelman ilmaisversiona, ja tarvitset vain Ubuntun levykuvan, ja pystyt käyttämään Ubuntua Windows 10-järjestelmässä aivan, kuin se olisi natiivi käyttöjärjestelmä. Toki koneesta täytyy varata muistia, välimuistia ja muita resursseja virtuaalikoneen käyttöön, joten koneessa olisi hyvää olla jonkin verran ainakin välimuistia.

Itselläni on nykyisessä koneessani, joka on sama, joka oli opiskeluaikanani, niin 4 gigan DDR-välimuisti, ja neliydin-AMD-A8-suoritin, ja varattuani puolet välimuistista virtuaalikoneen käyttöön, Ubuntukin toimi ihan ok. 12 vuotta vanhaan kannettavaani vuodelta 2005 lopusta olen nyttemin deletoinut winkkarin, koska tehdasasetuksena siinä oli XP, ja nyt käytän siinä ainoastaan Lubuntua.

Suositukseni siis IT-ammattilaisena, että tavallisesti kannattaa pitää se käyttis koneessa, joka tehtaalta siinä tulee mukana, jos on vähäkään epävarma mitä tekee.

746
Kiitos vaivannäöstänne! En jaksa alkaa säätämään työpöydän kanssa, Lubuntu-työkoneeni on kakkoskoneeni, ja winkkari 8.1. toimii kuitenkin toisessa koneessani, joten käytän sitten Spotifya stereoideni kanssa mutta Lubuntun kanssa kuuntelen ihan koneen omilla kaiuttimilla toistaiseksi.

Ehkä tämä vastaus ei viesti periksiantamatonta asennetta saada Lubuntulla kaikkea toimimaan, mutta tyydyn tähän.

747
Kiitos Heikki vastauksesta, sekä sinun vastaajallesi! Kokeilin molempia jo. Bluemania, ja aiempaa, mutta ei vaan toimi.

Stereot ei toimi,  varmaan uusien hankita edessä? Stereoissa vain lyö " NO BlueTooth".

748
Asensin Spotifyn, mutta nyt en osaa asentaa Bluetooth -stereoitani kaiuttimineen Lubuntuun. Osaako joku auttaa?

749
Joo, kiitti vastauksesta! Nyt näyttäisi Apache olevan käynnistymättä järjestelmän käynnistyksen yhteydessä!

750
Työkoneeni (ts. web-ohjelmointikone) käyttöjärjestelmänä minulla on Ubuntu-variantti Lubuntu, johon olen tykästynyt siitä syystä, että se on nopea jopa 12 vuotta vanhassa kannettavassani, ja siinä ei tule mitään ylimääräistä mukana.  Olen asentanut moduuleita vain ne, mitä olen tarvinnut ja ohjelmia. Tämä nyt ei ehkä liene edistyneempää käyttöä koskeva kysymys, mutta olen käyttänyt Linuxia verrattain vähän, ja Ammattikorkeakoulussa ekana vuonna oli Käyttöjärjestelmä-kurssi, jossa käytin virtuaalikoneena Linuxia.  Siitäkin on jo aikaa kohta nelisen vuotta, kun valmistuin 2017 helmikuussa ja se oli tammikuussa 2014.

Web-devausta, kun harrastan, Apache2-palvelin on toki käytössä, mutta havaitsin, että se starttaa automaattisesti, kun koneen käynnistää. Haluaisin asiaan muutoksen, että defaulttina olisi koneen käynnistymisen jälkeen, että apache2-palvelu olisi tilassa stop ja sitten tarvittaessa sen saisi sudo service apache2 start, tai -restartilla /etc/init.d -hakemistosta päälle.

Nyt kun havaitsin asian näin jouluaattona, tein hakkeritontun roolissa hyvän joulun tervehdyksen default-index.html:ksi, jos joku kurkkaa koneeni ip-osoitetta selaimella. Olen sen verran hövelillä joulutuulella, että en raaski sulkea koko palvelua jouluksi,vaikkakin koneeni ei ole auki 24h vuorokaudessa.

Tämä on eka postaukseni tänne, ja olisi hienoa saada vastaus, eli mikä tiedosto Ubuntussa sisältää järjestelmän käynnistyksen yhteydessä ajettavat komennot? Sieltä sen varmaan saisi muutetuksi? DOS-koneissa autoexec.bat oli tuttu jostain kivikaudelta, mutta miten Linuxissa?

Sivuja: 1 ... 36 37 [38]