Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Jere Sumell

Sivuja: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 37
221
Tuosta katsoin tuon Boot-Infon osalta, ja mitä aiemmissa säikeissä parissakin taisin mainita siitä, että mitä pitäisi koskaan kolmannen osapuolen repoista asennella ohjelmia, juolahti mieleeni, miksi tuo Boot-Info ei ole virallisissa Ubuntu-repoissa, niin näköjään askubuntussa joku esittänyt täsmälleen saman kysymyksen, ja joku on vastannut, että kehittäjällä ei ole resursseja rahan suhteen päätyä ohjelmansa kanssa virallisiin lähteisiin.

Vaikka ymmärrän, että markkinataloudessa kaikelle laskettavissa jokin rahallinen arvo, jotenkin elänyt utopiassa kaikki nämä vuodet, että noista virallisista repoista vastuussa olevat tahot valikoivat kriittisellä otteella niihin ne ohjelmat, eli niihin päädytään ilman mitään rahallista korvausta. En ole itse asiassa koskaan ajattelut että ohjelmiston julkaisijalla tai oikeudenomistajalla tulee myös olla maksukykyä ylläpitää sitä siellä virallisessa lähteessä, jos sinne valikoituu jonkun seuran kautta, sama mitä patenteissa, se ylläpito on juoksevina kuluina kiinteinä menoina. Toimiiko tämä näin?

Jotenkin voisi kuvitella, että kehittäjillä ja organisaatioilla ei olisi suuria haluja päätyä edes tuonne virallisiin lähteisiin, kun kuitenkaan ei sitten tuloja ole siitä ohjelmasta mitään, kun käyttäjät lataavat sen sieltä.

No menot tulee joka liiketoiminnassa ensin, mutta kaikkihan ne on investointeja, jotka täytyy sitten jossain kohtaa saada ja kuoletettua, ja sitten lopulta vasta alkaa tuottoa kertymään myyntiartikkelille.

222
Varmaan ei liity mitenkään käynnistysjärjestykseen, mutta tarkista BIOS:ista boottaus-järjestys, vaikka tosiaan vaikka siellä on USB-tikku vaihdettuna kärkeen, niin sitten ainakin oma kokemukseni on, että jos ei sieltä löydy käyttistä, niin sitten kone hakee sitä seuraavasta lähteestä, joka siellä on listassa.

223
Aika ylös panet alarajan ;D Huhtikuussa ostin äirelle synttärilahjaksi uuden HP:n kannettavan kahdeksan gigan muistilla, hintaa tuli alle 400 €.

Tuo 1100-1200€ tuli lähinnä siitä, että mitä itse ostin noin 3-4 vuotta sitten tämän nykyisen Winkkarikoneeni, niin silloin se oli tuon hintaluokan, mutta on totta, että nykyisin saa jo muistin osalta juurikin muutamilla satasilla ihan kelvot tehot.

Itsellänikin tämä on Hp, ja kokemusta näistä oman aikakautensa paremmista läppäreistä 2005 eri merkeistä, niin tämä Hp on tähän astisen kokemukseni mukaan ehkä jopa paras suhteutettuna siten, että ei vertaa tehospeksejä, kun ei ne ole vertailukelpoisia enää vanhemmilla uudemmilla hinta/laatusuhteeltaan uudemmilla läppäreillä, mutta kone muutoin, niin tämä Hp noista laitevalmistajista tuntuu siltä, että ihan erottunut edukseen muutoin mitä itselläni ollut Fujitsu-Amilo Siemensiä, Amiloa, Lenovoa mm. ja nyt tämä Hp tässä ollut 3-4 vuotta.

Varmaan seuraavan kerran, kun hankin uuden ykkosläppärini, niin on sitten, kun Windows 10:ssä päättyy päivitystuet, ja siihen menee nyt jokunen vuosi vielä. Uskoakseni tämä kone on tehoiltaan riittävä siihen saakka, mitä nyt tässä on suhteessa siihen, mihin tätä konetta nykyisin käytän enimmäkseen, koska en seuraa uusia pc-pelejäkään sillä tavalla enää todella pitkään aikaan ole seurannut, että pitäisi sen takia rautapuoleenkaan panostaa.

224
Ei nyt rajoitu enää tietokoneharrastajiin, kun nykyisissä näissä 1100-1200 euroa maksavissa kannettavissakin läppäreissä alkaa olemaan jo aika yleensä jo 8 gigatavun muisti ilman, että tarvitsee laajentaa, ja vielä pidempään ollut näissä paremmissa koneissa useampi ydin prosessorissa, kuin ainoastaan se yksi.

Että tehojen puolesta enää kotiharrastekäyttäjällekkään ole enää rahakysymys sillä tavalla hankkia resurssien ja laskentatehon ja -ominaisuuksien puolesta konetta useammankin käyttöjärjestelmän samaan aikaan ajamiseen.

225
Lisään vielä tuosta käyttöskenariosta, että vastapuoli tiedä mitään, mitä toisessa päässä useamman näytön omistava käyttäjä sitten tekee toisella tai muilla näytöillä, kun on todella yleistä, että käyttäjällä tosiaan on useampi fyysinen näyttöpääte ulostulo-laitteena yhdessä tietokoneessa, kuin yksi, jos nyt oletetaan vaikka edes kaksi, niin käytännössä sekin on todella yleistä, varmaan yleisintä juuri meidän tietotekniikka-ammattilaisten keskuudessa, että molemmissa näytöissä sitten on eri järjestelmä pyörimässä, kun nykyisin jo meillä kaikilla edes viimeiset vajaat 30 vuotta PC-tietokoneiden ääressä harrastaneiden keskuudessa on jo nykyään sen verran tehokkaat koneet arkikäytössä, että kahtakin virtuaalikonetta voi ajaa sama mikä natiivi järjestelmä siinä fyysisessä yhdessä koneessa on ajossa lisäksi, että ne resurssit saa jaettua tarpeeksi riittävästi, että toiminta ei täysin kaadu koneen fyysisten resurssien puutteeseen. Siinähän sitten mitään ongelmaa jakaa ne kaksi ajossa olevaa järjestelmää tai konetta niihin kahteen eri fyysiseen näyttöön.

226
Vielä lisäyksenä noihin etähallintatyökaluihin, mitä tässäkin ketjussa tullut useita mainintoja niistä syistä, miksi itsekään en ole niitä käyttänyt, ja en ole suostunut työskentelemään niiden kanssa, vaikka joitain kertoja projektin, johon olen osallistunut, on tullut ehdotuksena vastaan. Olen kieltäytynyt syistä.

Ei tosiaan ole mitään epätavallista, että käyttäjällä on useampi näyttö, vähintään nyt 2, ja jotenkin noi etähallintatyökalut hämäriä, kun mitä lehix:kin mainitsi, että sullakin ollut 3 näyttöä, niin on täysin selvää, että sellaisiakin tietokoneen jalon käytön ymmärtäviä ihmisiä on paljonkin, jotka pyörittävät etäyhteyksillä lisänäyöillään kaikenlaista, ja sitten yhdellä näytöllä sitten operoi päätteeltä omia toimia omine intresseineen.

Sehän on ihan selvä, että jos sitten jonkun työkaverin tai projektin jäsenen kanssa on etäyhteyden muostanut toistensa koneelle, niin sitten ulospäin ainoastaan, mitä se vastapuoli siinä näkee, niin päällisin puolin näyttää siltä, että pelkästään sehän näkee ainoastaan sen toiminnan, mikä noiden yhteistyöetäsovellusten se idea on, mihin tarkoituseen niitä ne valmistajat markkinoivat, tai myyvät, esimerkkinä nyt jokin Teamviewer Windows-ympäristössä aika yleisesti käytössä, mutta sittenhän siinä ei ole mitään takeita, se vastapuoli tai molemmin puolin madollisesti sitten voi toimia melko vapaasti tehdä mitä hyvänsä ja tutkia työkaverin konetta, ja sitten kun ei anna mitään ulostuloa viestinnässä itse toiselle siitä toiminnasta, pitää sen omana tietona, niin mahdollisesti sitten se uhriosapuoli ei lopulta tiedä siitä mitään. Se on lähinnä se ongelma käytännössä noissa, miksi en ole suostunut niiden välityksellä toimimaan. Pakosta olen käyttänyt kyllä Skypeä, mutta en epäile lainkaan, että siinä olisi sama kääntöpuolen ongelma, miksi sitäkin tulisi varmaan välttää.

Korostuu vielä tuo kuvailemani skenaarion riski omalla ammattialallani, mitä nyt ajatellaan, että myös IT-ammattilaisen koulusivistystä on yhden tutkinnon muodossa integroituna osaksi maailmankatsomustani, niin varmaan juuri IT-projektien osalta tuo valveutuneisuus olla koskaan käyttämättä noita korostuu entisestään. Ne nyt pääasiassa, ketä on lopulta sitten myös valmistuneet, niin ymmärtää tämän samalla tavalla, ja oikea tapa toimia on olla käyttämättä niitä ainakaan vapaaehtoisesti.

227
Yhtä juttua jäin shutterista, joo sellainenkin ollu joskus käytössä, ottaa useampi kaappaus samasta alueesta, eli valitaan alue josta voidaan ottaa kaappaus uudestaan ja uudestaan valitsematta enää aluetta, näppärä esin videota katsellessa rajata alue videoon ja ottaa kaappauksia, osaako tuo flameshot sellaistakin?

Kai tuossakin on mahdollisuus yhden klikkauksen suoraan kaappaukseen ilman noita muokkaus mahdollisuuksia?

Tuskin valta-osa ainakaan käyttäjistä, jotka ovat joskus Ubuntu-järjestelmää koneessaan käyttäneet, ole voinut välttyä tuolta Shutterilta, kun se on käsittääkseni Ubuntu-distrossa GNOME-tyopoytä ympäristossä on Shutter oletuskuvankaappariohjelma.

228
Ubuntu tietokoneissa / Vs: gimp ei löydä ohjeitaan
« : 26.08.22 - klo:19.57 »
Joskus viime vuoden joulukuussa katselin netistä, niin ihmeen vähän tuohon GIMP:iin liittyviä suomenkielisiä oppaita netissä saatavilla. Luulisi, että niitä on enemmän, tasokkain nyt lienee tuo Joutsin, mikä nyt löytyi silloinkin jo ja pitkään ollutkin, ja se tuleekin ensimmäisenä Google-hausta vielä tälläkin hetkellä, kun katsoo hakutermistöllä "GIMP opas".

Tuo Gimp Suomi - Gimp Opas on jotenkin hämärä, sillä ei ole mitään käytännön funktiota, kun siellä ei kuitenkaan ole mitään kyseiseen kuvankäsittelynohjelmaan liittyvää opastusta, ja sitten ylläpitäjä on sekoittanut jonkin kotimaisia netticasino-artikkelin toiseksi sivuksi, joka sitten ei enää liity mitenkään GIMP:iin.

Jotenkin hämäräksi jäi, miksi sivuston ylläpitäjä on edes julkaissut tuon sivun verkkoon, ko postauksien päivämääristä päätellen viime vuoden puolelta viimeisimmät postaukset.

229
Mukavaa, että jaksoit kirjoittaa ohjeet, paremminkin melkein olisi sopinut varmaan tuonne oppaat -alakategorian alle tämä, kun en ainakaan itse huomannut, kysyitkö tästä kuvankaappaus -casesta mitään tai jotain meni ohitseni.

Tuo kuvankaappaus on kyllä kätevä mitä itselläni on Mint tuorein versio, mitä sitä mikä siinä oletuksena, mitä ja GNOME -työpöytäympäristöä käytän, niin siinähän tulee se tiedoston nimen valinta/tallennushakemiston valinta automaattisesti toisin kuin Windowsissa järkyttävän monimutkaista saada edes omalta koneelta tuota kuvankaappausta tuolla oletusnäppäimellä.

Kuvankaappauksista tuli mieleen, mitä noita etätyöskentelyn jonkin työryhmän välillä etäyhteyden kun voi muodostaa työkaverin kanssa koneelle, niin itse en ole koskaan asentanut itse yhtä ainutta niistä en Linux, enkä Windows -koneelle. En sitten tiedä, onko aivan kaikki jaot nollassa tässä Windows-koneessa, jolla nytkin istun iltaa netissä, ainakin luullakseni olen pyrkinyt minimoimaan nolliin kaikki, mutta Linuxilla noiden etähallintatyökalujenkin tarjonta on Windowsia laajempi käsittääkseni.

Tuota voisi katsoa tuon sinun ohjeesi perusteella, kun sain jotenkin käsityksen, että siinä voi valita sen ruudun alueen, josta haluaa sen kuvankaappauksen, kun tähän asti sitten olen GIMP:illä rajannut kuvaa, niin poistuisi tuo ylimääräinen vaihe siitä sitten, niin aikaa, eli resursseja vapautuu muihin toimiin.

230
Mitä nyt olen tämän iltapäivän/illan nettisessioni tällä Windows 10 -koneella, niin mitä sanoin tuosta, että reitti voi olla pitkäkin tiettyyn osoitteeseen omalta koneelta.

Mitä nyt esimerkiksi katsoin

Koodia: [Valitse]
tracert www.google.fi
Siinäkin 6-7 -hops, onko tuo hop nyt sitten tietoliikenneviestinnässä ihan hyppy -suommennettuna, kun en ole koskaan kuullut sitä suomeksi.

voimansiirtoetäisyys

se on käännös varmaan aika lähellä elektroniikassa ja sähkötekniikka-asiasisällössä, mutta enemmänkin viestintä-asiayhteys voisi tuo hyppy sitten jos tietoliikenneviestintä kuitenkin on tottakai jo pitkään ollut ihan viestintä -kategorian alle menevä. Sille sitten ei taida olla mitään erityistä tietoliikenneviestintä-alakategorian suomennosta.

231
Tuli vielä mieleen, että varmaan useimmissa ainakin isommissa yrityksissä siinä it-infrassa on asetettenua kiinteä osoite niille tulostimille, varmaan useimpiakin on eri osastoilla, tai vaikkapa oppilaitosten tulostuspisteet.

Kotikäytössä lienee vaivattomampaa automaattisesti antaa IP-osoitteen vastaanottavan, kun nykyisin yhteyksissä on dynaaminen IP-osoite, niin jos jostain syystä välillä uudelleenkäynnistää reitittimen, niin sitten ei tarvitse säätää joka kerta joka laitteen, jossa se on manuaalisesti asetettu, niin uudestaan.

No se osoitealue, josta nyt näissä kotikäyttöön nuo operaattorit tarjoavat ne osoitealueet, se nyt niin laaja kuitenkaan ole, mutta on se sentään parempi, että se olisi aina yksi ja sama, vaikka tiedä sitten onko silläkään niin suurta merkitystä lopulta, ko kuitenkin verkkosession aikana tulee käytyä niin useassa paikassa, ja matkan varrella yhteenkin paikkaan mentäessä jää todella useaan reititintauluun tuo osoite, ja reitti on pidempi, mitä suoraan menisi kohdeosoitteeseen, niin ei se siinä mielessä sama vaikka se sitten olisi se staattinen IP-osoite kotikäytössä tässä nettiyhteydessä.


232
Kiitos vastauksesta!

Jotenkin olisi pitänyt itsekin oivaltaa, että reititin jakaa jonkin käytössä olevan omassa tapauksessa oman ISP:ni, eli DNA:n minulle myöntämästä osoitealueelta vapaana olevan osoitteen automaattisestikin, kun tosiaan kuten raimo totesi, sillä verkkolaitteellahan ei ole merkitystä, saahan älytelevisionikin reitittimelltä osoitteensa automaattisesti, niin poikkea sitten mitenkään tulostimesta

233
Onko tuossa CUPsissa asetettava /etc/cups/cupsd.conf -tiedostoon verkossa olevan tulostimen IP-osoite erikseen, jos kone on kytketty verkkoon 24/7, johon tulostin on liitettynä.

Itsellänikin on verkkotulostin, mutta oikein koskaan yrittänytkään saada sitä verkon yli lähettämään mitään työtä tulostusjonoon, tainnut kerran kokeilla, ja ajattelin, että parempi USB-piuhalla melkein pistää koneeseen kiinni.

Miten muuten verkkotulostin saa sen IP-osoitteen, vai pitääkö se joka kerta määritellä sille itse, kun reititin nyt on http://192.168.1.1 esim. niin pitääkö reitittimen asetuksista määritellä oma IP-osoite tuolle tulostimelle sellainen, joka osoite kuuluu alueeseen ja on käytössä siinä verkossa, joka on kotiverkossa esimerkiksi käytössä.

234
En tiedä sitten, kun itse olen nähnyt akateemisissakin lähteissä käytettävän isä-lapsi -terminologiaa.

Tuo vanhempi-lapsi olisi ehkä mielekkäämpi itsellänikin ottaa käyttöön, kun sehän on sitten jo sukupuolineutraali, mitä tykkään edistää tasa-arvon toteutumista tässä elämässäni.

En ole selvittänyt sitä, olen itse ja englannin kielisessä materiaalissa törmännyt parent-child -pariin, mutta kaikkihan nyt ei ole ihan yksi yhteen suomennettuna nyt yleensäkään muillakaan aloilla englanti-suomi -käännöksissä, ja tekniikan terminologia muutoinkin vaikuttaa vielä nykyään aika vajaavaiselta käsittääkseni.

Joku voi täsementää tähän ketjuun varmaan, jos on enemmän perillä virallisesta tekniikka-sanasto-käännöksistä, mitä suomen kielitoimisto ja muut tahot niitä virallisia määrityksiä ylläpitää, mitä nuo sitten on.

ostan tuon vanhempi-lapsi -käännöksen mielelläni omaan sanavarastooni, se on jotenkin tosiaan mielekkäämpi, kuin tuo isä-poika, johon itse olen törmännyt enemmän.

235
Varmaan tuo Hanoin Tornit lienee tunnetuin, tai yleisimmin esitetty noissa teoksissa, missä  käsitellään rekursiota, ainakin mitä itse olen selannut joitain sellaisia vähän järkevämpiä tiiliskiviä.

Oma kantani melkein on, että ohjelmointi kannattaa jättää harrastus-asteelle, niin siinä ole sillä tavalla sitten mitään stressiä pääse syntymään minkään deadlinejen kanssa, mielenterveyskin voi säästyä pidempään.

236
Mitä tuohon puurakenteen purkamiseen tulee, niin ainakin syvyys- ja leveyshaun osalta riittää ohjelmoida pino tai jono -algoritmi rekursiivisesti, mikäli ensin ne alkiot on järjestetty jollain lajittelualgorimtillä.

On ihan totta, että binääripuu on nopein läpikäytävä, mutta vaikka sitten puu ei olisikaan binääripuu, niin siinähän on kuitenkin se tietty järjestys, miten ne poikasolmut luetaan. Esimerkiksi hakemisto tai tiedostorakenne on käsittääkseni myös puu rakenteeltaan, eikä se käytännössä sekään ole binääripuu koskaan.

Ohjelmoi vaikka ajan kuluksi tietokoneen jonkin kiintolevyn hakemistopuuhun liittyvä algoritmi ja ratkaise ongelma rekursiota käyttäen. Siinäkin yhdenlaista pähkinää ja ajanvietettä, jos ei keksi mitään muuta tekemistä, ja haluaa jotain ohjelmoida.

Lisäys 11.08.2022 14:51

Jos joku on minun lisäkseni joskus miettinyt tuota, mitä noista puu-rakenteen solmuista viralliset termit ovat isä-poika -solmut tai -suhde, sitä, että mitä nuo ovat sidoksissa miessukupuolen edustajaan, että onko siinä mitään jompaa kumpaa sukupuolta epätasa-arvoistavaa, niin sen verran selvitin sitä asiaa, että sitä on tutkittu, ja lopulta ollaan päädytty siihen, että tuo termipari ei ole kumpaakaan sukupuolta epätasa-arvoistava, vaikka nuo on liitettävissäkin miessukupuolen edustajistoon.

237
Tuo offline-lukulaite voisi olla itsellenikin sopivin ratkaisu, miten käytännossä olette hoitaneet sen siihen pisteeseen, että tietokoneelta siirtää kirjat tabletille ja sitten voi lukea tabletilta elektronista aineistoa.

Lainaatteko kirjastosta e-aineistoa, voisi sekin käyttoskenaario joku ottaa esiin, miten sen saa toimimaan.

238
Tulee mieleen ensimmäisenä, mitä varmaan itse tekisin, että ottaisin toiselle levylle varmuuskopion koko levystä, tyhjentäisin sen jälkeen tuon uuden, ja sitten kun se on tyhjä, kopioisin haluamani tiedostot siihen tyhjään levyyn.

239
On se ihan totta, että nuo älypaperit, joihin on mahdollista tulostaa elektroniikkaa, voi kestää vielä pitkään, että metsäyhtiöt alkaa niihin mittavammin panostamaan, kun esimerkiksi tuosta elektroniikan tulostamisesta paperille, mitä tuossa Korhosenkin opparissa mainittiin, että aihe on verrattain uusi, eikä siitä ole paljoakaan saatavilla mitään tutkimuspapereita, niin se ottaa ensin aikaa, että saadaan riittävästi tutkimustuloksia, ja sitten vasta aletaan jossain määrin soveltamaan käytännössä, taas menee aikaa ja että siitä mitään merkittävää tulosta paperiyhtiöt saisi, kestää vielä kauemmin siitä.

Se on todennäköisemmin juuri näin, kuten totesit, että nuo metsäyhtiöt keskittyy niihin paperimyyntiartikkeleihin, jotka ovat taloudellisesti merkittävämmät yhtiön liikevaihdon kannalta, mutta voi olla, että tulossa on aika, jolloin niihin alkavat panostaa enemmän.

Se nyt vaatii aika paljon pätevää luotettavaa tutkimusta, ja sellaisia tutkimuksia, joissa on osoitettu jossain käytännön sovelluksissa taloudelliset hyödyt niin mittaviksi, että laajemmissa määrin jokin yritys alkaa sitten valmistamaan tuotetta, niin sittenhän se älypperin kysyntä lähtee nousuun, niin metsäyhtiöiden on sitten reagoitava siihen tuotantoa lisäämällä, jotta tarjontaakin sitten on.

Kävi vitsinä mielessä kirjoittaa Tietokoneblogiini otsikolla "Paperitietokone ja elektroniikkatulostimet", mutta en jaksanut, mitä muutoinkin olen pitänyt pitkän tauon yhdenkään uuden artikkelin kirjoittamista, tai vielä pidempää taukoa sinne julkaisun osalta. Edellisen kerran blogipäivitykseni oli Olutblogissani, joka sinänsä ei sisällä oikeastaan mitään asiaa, paitsi viihtellisempää hupisisältöä.

240
Yleistä keskustelua / Vs: Firefox ja youtube
« : 31.07.22 - klo:21.03 »
Varmaan Google on dokumentoinut noihin Youtuben ohjeisiin vastaavan tilanteen kuvauksen ja ratkaisuehdotuksia siihen, jos käyttäjälle tulee tuo tilanne eteen. Lue niistä. Jos ei selviä, lähetä Youtuben asiakaspalveluun kysely.

Itse en ole esimerkiksi tänä kesänä mitenkään erityisen paljon tuolta Youtubesta videoita katsonut, ja en ole omalle kanavallenikaan lisännyt enää hyvään toviin mitään uutta, enkä ole jaksanut päivitellä noita soittolistoja, mitä siellä on. Kyllä enimmäkseen niiden artistien musiikkipuolen videotaltiointeja sieltä katselen, mitä itse tykkään kuunella, ko siellä on niin paljon niitä videoita, että sellaistakin arkistomateriaalia on, mitä en ole aiemmin nähnyt, mutta sekin vähenemään päin sitten, kun aika hyvin niiden suosikkiartistieni videot olen käynyt kuitenkin läpi, mitä aloitin Youtubessa videoiden katselun 2006 vasta. Siellä oli silloin aika suppeasti vielä joidenkin artistien mitään live-footageja. Rekkasin vasta 2014 tuon oman Youtube-tilini, ko opintojen ensimmäisellä vuodella kurssiin liittyi että piti julkaista jokin video sen jälkeen, kun sen on kuvannut oman ryhmän kanssa jostain viikon aiheesta. Itse sitten suostuin ainoana ryhmän jäsenenä julkaisemaan sen, kun itselläni ollut mitään videohistoriaa siellä, niin muut vältteli sitä sen takia, että ei sovi omaan profiiliin, tai oli jotain muuta estettä, en tiedä mitä ne oli.

Sivuja: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 37