Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - LMJ2368

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 7
21
Varmaankin nuo laitteistovaatimukset myös kannattaisi tarkastaa/päivittää?

22
Täytyy sanoa, että en oikein ymmärrä mistä ketjussa on kyse.

Tein pienestä muistitikusta hyvin toimivan 18.04:n asennennustikun 16.04:n käynnistyslevyn luonti-sovelluksella. Teinkö jotain väärin?

23
Minullakin oli koneessa joskus 0,001 Gt keskusmuistia ja 0,04 Gt:n kiintolevy ja siinäkin vaan Windows pyöri hyvin kaikkine ohjelmineen. Sillä koneella mentiin Windowsin ykkössarjasta 3.11:een. Tosin käyttöjärjestelmä silloin oli msdos ja Windows vain sen päälle rakennettu graafinen käyttöliittymä, joka käynnistettiin kirjoittamalla komentokehoitteeseen win.

24
Kyllä se vain on niin yksiselitteinen. Kun haluaa koneeseen uudempaa ja parempaa softaa, on rautakin ennenpitkää päivitettävä uudemmaksi.

25
Yleensä, kun käyttöjärjestelmä uudistetaan, sen resurssienkulutus kasvaa. Siksi vanhaa konetta käyttäville tulee jossain tilanteessa vastaan se ettei vanhaa hyvin toimivaa käyttöjärjestelmää kannatakaan päivittää uuteen.

Saattaa olla että 1804 on parempien koneiden käyttis, vaikka sekin toimisi lie paremmin kuin tässä koneessa alunperin ollut Vista?

26
Käynnistyksen jälkeen 18.04 näyttää käyttävän muistia reilut 1,3 Gt, mutta jostain syystä ainakin asentamattoman 18.04:n muistinkäyttö lisääntyy käytön aikana kun se Ubuntu 16.04:ssä pysyy noin 0,9 Gt:ssa ja Mint Cinnamonissa noin 0,7 Gt:ssa. Mitä tuo sitten tarkoittaneekaan koneen käytön kannalta?

27
Pari asiaa jäi kuitenkin vaivaamaan:
Muistitikulta käytettynä 18.04 haukkasi yksinään keskusmuistia 1,5 Gt, mikä on minun 12 vuotiaalle koneelle aivan liikaa, kun haluan että ohjelmatkin toimivat sujuvasti. Käyttääkö se kiintolevylle asennettunakin noin paljon muistia? Toinen kyseenalainen juttu oli, että ruudun "työskentelyala" madaltui unityyn verrattuna, kun ruudun yläreunaan tuli enemmän "palkkikerroksia".

Kyllä tuo 1,5Gt on aika normaalia Gnome Shellille, ei sovi vanhoihin koneisiin. Tuo ikkunajuttu pitää myös paikkansa, esim. selaimessa on yksi palkki enemmän kuin mitä oli Unityssä.

Mikä estää käyttämästä Unityä edelleenkin? Tuosta lataus myllyyn ja päivitykset päälle  :) https://community.ubuntu.com/t/new-ubuntu-unity-iso/2146 
Itse pidän paljon enemmän tästä Unitystä kuin Gnomesta, yks idioottimaisuus minkä tekivät oli että poistivat tuen global-menubar systeemille joka on erinomainen esim. Firefoxissa

Enpä usko, että Unitykään on vastaus, jos muistinkäyttö huolestuttaa. Kysyjällä on vanha kone, eikä Unitykään mikään kevyt systeemi ole.

Sitten vain Xubuntua tai Lubuntua myllyyn, tai miks ei Kubuntukin. Kun jokin aika sitten pyörittelin Kubuntua, siinä muistin kulutus kanssa lähes minimaalista... Firefox päällä 850 Mb tai jotain noilla hujakoilla...  :) Nyt Unity näyttää 1,4 gigaa

Eiköhän kuitenkin, jos 18.04 on liian raskas, ole parasta pitää vanhassa koneessa nämä nykyiset erinomaisesti toimivat vaihtoehdot.
Ihmetyttää vain miksi tuo (asentamaton) 18.04 kulutaa niin paljon enemmän muistia.

28
onkohan joku saanu steamin toimiin tässä uusimassa ?

Voikohan tuossa olla jotain estettä, kun tuo Steam toimii 16.04:ssäkin loistavasti?

29
Nyt kun olette jonkin aikaa käyttäneet tuota uutta Ubuntua, niin kertokaapa mitä parempaa/huonompaa siinä on verrattuna 16.04:ään.

Enpä kerrokkaan  :) Minua suorastaan ärsyttää tälläiset kyselijät, jotka eivät itse vaivaudu testaamaan ja ottamaan asioista selvää. Tuolla kansainvälisellä Ubuntu forumilla tätä samaa kyselyä ihan riittämiin... Mutta heitänpä sen verran, että mitäs luulisit että kuinka paljon systeemit ovat vajaassa 2 vuodessa menneet eteenpäin ja koko käyttiksen koodi parantunut? Asioista suurin osa tapahtunut konepellin alla Kernelissä jne. systeemeissä, Unity on vaihtunut Gnome-shell:iin, Xorg vaihtumassa Waylandiin mikäli saavat systeemin toimimaan Waylandilla, joka taas on vähän 50 / 50 juttu jne...

Nytpä tuota tuli eilen illalla kokeiltua - muistitikulta käsin toki, joten kokemus oli tietenkin tahmaisen hidas, kun edes näytönohjaimen ajuria ei voi asettaa nvidiaan oikeaksi.

Hyvänä puolena lyhyellä ensikokeilulla tuli todettua, että uusi Ubuntu 18.04 on kohtuullisen kaunis. Käyttöliittymän käyttäjäystävällisyydestä ei tietenkään näin lyhyen kokeilun jälkeen pitäisi puhua mitään, mutta oliko Unity kenties selkeämpi - en sano tuohon vielä mitään.

Pari asiaa jäi kuitenkin vaivaamaan:
Muistitikulta käytettynä 18.04 haukkasi yksinään keskusmuistia 1,5 Gt, mikä on minun 12 vuotiaalle koneelle aivan liikaa, kun haluan että ohjelmatkin toimivat sujuvasti. Käyttääkö se kiintolevylle asennettunakin noin paljon muistia? Toinen kyseenalainen juttu oli, että ruudun "työskentelyala" madaltui unityyn verrattuna, kun ruudun yläreunaan tuli enemmän "palkkikerroksia".

30
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Hp Stream 32GT
« : 06.04.18 - klo:08.56 »
Mitä eroa on komemmoilla sudo apt-get autoremove ja sudo apt-get autoremove --purge?

(Tai nykyään sudo apt autoremove ja sudo apt autoremove --purge.)

31
Ubuntu tietokoneissa / apt / apt-get ero?
« : 05.04.18 - klo:18.23 »
Mitähän eroa on apt:lla ja apt-get:lla ja kumpaa olisi suositeltavampaa käyttää? Itse en löytänyt oikein muuta tyhjentävää, kuin että apt on uudempi?

32
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Levytila loppuu
« : 02.04.18 - klo:13.17 »
Mikäli olen oikein asian tulkinnut, niin Ubuntu laittaa poistetut tiedostot "roskiin" aina samalle levylle, mistä ne on poistettu. Eli jos olet poistanut tiedostoja tuolta microkortilta, niin roskiksen tyhjentäminen lisää tilaa vain sillä.

33
Hinta on 2 vuotta tuo, sitten pompsahtaa 2,9 euroa 24,9 euroon. Minä laitoin jopa kalenteriin muistutuksen että muistan sitten ajoissa vaihtaa perheen kännykkäliittymät ja laajakaistan takaisin moihin.

Ei tuota voi tilata mistään. Se oli vain elisan yritys savustaa moita markkinoilta.

34
Mittaappa ihan mielenkiinnosta nuo ajat, kun olet kytkenyt microcoden pois päältä.
(Jos valinta löytyy lisäajurien hallinnasta.)

Minulla nimittäin AMD64-microcoden käyttö hidasti aikanaan konetta sen verran reilusti, että kaiken pahan uhallakin jätin sen kytkemättä päälle.

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=52259.msg405997#msg405997

35
Ubuntu tietokoneissa / Ongelmienvälttämisketju
« : 22.03.18 - klo:12.23 »
Ajattelin aloittaa ketjun johon voisi kirjoitella vinkkejä jolla voisi ehkäistä tulevia ongelmia etukäteen Ubuntussa ja miksei muissakin linuxpohjaisissa jakeluissa.

Itselläni sekä Ubuntu että Mint ovat toimineet erittäin hyvin (johtuen kenties vanhoista hyvin tuetuista laitteistani), mutta keskustelupalstan mukaan ongelmia on kuitenkin aika paljon.

Minulla on vasta alle vuosi kokemusta aiheesta ja olen "matalamman tason" peruskäyttäjä, mutta pari huomiota olen ehtinyt tekemään ongelman aiheuttajista:

1. Päivittämätön modeemi/reititin aiheutti ongelmia sekä Ubuntussa että Mintissä mutta ei Vista, seiska, kasi tai kymppi Windowseissa eikä tabletissa, televisioissa, pelikonsolissa tai kännyköissä. Ongelmat poistuivat heti, kun päivitin reitittimen ohjelmiston. (Kaikki pelit eivät yhdistäneet palvelimeensa ja Google Driven liittämisessä tiedostojärjestelmään oli ongelmia.)

2. Ubuntua uhkarohkeasti alkuun testatessani (tarkoituksena asentaa se myöhemmin uusiksi) huomasin saavani Bleachbitillä aikaan salaperäisiä ongelmia, jotka osin saattoivat(?) ilmetä vasta esim. jonkun päivityksen jälkeen. Lopullisen asennuksen jälkeen en ole koskenut mihinkään "puhdistus" ohjelmiin, enkä ole huomannut mitään tarvetta niiden käyttöön. (sudo apt autoremove && sudo apt autoclean riittävät)

3. Joskus olen saanut jonkun ohjelman kaatumaan päivitysten asentumisen jälkeen ennen seuraavaa  uudelleenkäynnistystä.

4. Joskus alkajaisiksi sain Ubuntun solmuun, kun asensin päivitykset oikean yläkulman tietoja laitteesta ikkunan painikkeesta ja samat päivitykset uudelleen heti perään Ubuntun sovellusvalikoiman päivitykset välilehdeltä. Solmu esti uudet päivitykset ja selvisi vasta kun käynnistin koneen kerran vanhemmalla kernelillä ja sitä kautta sain purettua tilanteen.

Se taas, että olen aina asentanut kaikki päivitykset, uudet kernelit ja ajurit mitä kone on itse tarjonnut ei ole ikinä (ilmeisesti) aiheuttanut mitään ongelmia.
(Ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät ovat vain kehittyneet parempaan suuntaan päivitysten myötä.)

Siinä minun ongelmat sen lisäksi, etten ole meinannut joskus osata poistaa tai asentaa jotain ohjelmaa kaikkine lisäosineen ja AMD64-microcoden käyttö jäi pitkän aikaa väliin koska se hidasti konettani. https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=52259.msg405997#msg405997 Lisäksi ainakaan Google Chrome ei tykkää salasanattomasta Mintin käyttäjätilistä, vaan alkaa kysellä avainnipun salasanaa, mutta kyselyn saa poistettua netistä löytyvillä ohjeilla.


Ps: Noita ym. juttuja lukiessa kannattaa muistaa, että joku ongelma on tietenkin voinut johtaa väärään tulkintaan sen syystä ja listan alkupäässä ovat varmimpina pitämäni tulkinnat.

36
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Firefoxin hitaus
« : 22.03.18 - klo:09.17 »
Tässä ketjussa oli samankaltaiseen aiheeseen liittyvää jutustelua:

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=52698.msg403411#msg403411

37
Multimedia ja grafiikka / Vs: VLC player pätkii
« : 16.03.18 - klo:19.47 »
Kappas, kun muutin laitteistokiihdytetyn dekoodauksen VLC:ssä automaattisesta VA-API:ksi X11:n kautta niin nykimiset loppuivat.

Voikohan asetuksen muutoksesta olla jotain haittaa?

38
Multimedia ja grafiikka / Vs: VLC player pätkii
« : 16.03.18 - klo:15.17 »
VLC player ja videot sovellus pätkivät minunkin vanhassa koneessani, kun katson niillä kännykällä kuvattua HD tai UHD -videota (Tulee diaesitystä, kun keskusyksikkö ei ehdi purkaa videota. Elokuvien HD tasoisetkin mp4-tiedostot kuitenkin näilläkin pyörivät täydellisesti ja varsinkin tekstitykset toimivat parhaiten tuossa VLC:ssä.)

MPV media playerillä saan kuitenkin ainakin tuon kännykällä kuvatun HD-videon toimimaan pätkimättä. (Samoin kuin myös Chromella Driveltä.)

(Aloittaja ei tosin tainnut tarkoittaa prosessorin tehon puutteesta johtuvaaa pätkimistä.)

39
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: SSD-levyn osiointi
« : 09.03.18 - klo:14.46 »
Onnistuu!

40
Perehdyin hiukan tuohon amd64-microcode -asetukseen. Ilmeisestikin siinä on kyse siitä, että vanhentunut microcode, joka latautuu ram-muistiin tietokoneen käynnistyksen yhteydessä biosista, vaihdetaan uudempaan versioon käyttöjärjestelmän kautta kun se käynnistetään. (Tämä tapahtuu aina konetta käynnistettäessä.)

Nyt samoihin aikoihin, kun microcode-valinta poistui kokonan minulta Ubuntusta, se muuttui myös Mintissä (Vertaa ketjun alkuosan kuvaa tämän kirjoituksen kuvaan.)
Enää siinä ei lue, että laite ei toimi.

Nyt, toisin kuin ennen, sen käyttöönotto ei enää hidasta tietokonettani ja saa olla päällä Mintissäkin. HYVÄ!

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 7