Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - LMJ2368

Sivuja: [1]
1
Laitealue / Pöytäkoneen tuuletinmelunvaimennus?
« : 13.05.19 - klo:09.57 »
Vanha (Ubuntu)pöytäkoneen emolevy hajosi, mutta onneksi kotona oli uudemmista koneista sen verran ylijääneitä osia että sain kasattua niistä huomattavasti vanhaa konetta tehokkaamman koneen särkyneen vanhuksen tilalle. Uudempi emolevy vain ei käy vanhaan koteloon, joten otin myös uudemman kotelon käyttöön. Ongelmana on vain se, että tuon kokonaisuuden tuuletinmelutaso on aivan liian kova "hiljaiseen olohuonekäyttöön" varsinkin yöllä.

Onko kellään kokemusta tietokoneen hiljentamisesta? Voiko esim. tuulettimien pyörimisnopeuksia säätää, sillä nyt ne tuntuvat tuulettavan aina samalla suurehkolla nopeudella, vaikka konetta ei juuri kuormittaisi?

2
Mitä Ubuntu on tehnyt eilen ja tänään?

Joko CPU1 tai CPU2 työskentelee koko ajan 100% teholla, aivan kuin jokin päivitys olisi käynnissä koko ajan.

Vanhan koneen teho ei riitä jos puolet on vain käytössä ohjelmille.

3
Ubuntu tietokoneissa / Vika Ubuntun sovellusvalikoimassa
« : 05.07.18 - klo:18.21 »
Kuinkahan pitäisi lähteä korjaamaan tilannetta, kun Ubuntu 16.04:n sovellusvalikoimasta hävisivät lähes kaikki ohjelmat, jotka voi asentaa sekä ne, jotka on asennettu omalle koneelle, alla olevien kuvien mukaisesti?

4
Ubuntu tietokoneissa / Franz-viestintäsovellus?
« : 31.05.18 - klo:17.09 »
Onko kukaan käyttänyt Franzia esim. Thunderbirdin sijasta koneen viestisovelluksena? Siihen saisi samaan ruutuun liitettyä myös Facebookit, Skypet ym. WhatsAppit ja sähköposteja voisi käyttää "laajemmin ominaisuuksin" kuin esim. Thunderbirdillä, koska ovat vähän niin kuin nettiselaimessa.

5
Ubuntu tietokoneissa / apt / apt-get ero?
« : 05.04.18 - klo:18.23 »
Mitähän eroa on apt:lla ja apt-get:lla ja kumpaa olisi suositeltavampaa käyttää? Itse en löytänyt oikein muuta tyhjentävää, kuin että apt on uudempi?

6
Ubuntu tietokoneissa / Ongelmienvälttämisketju
« : 22.03.18 - klo:12.23 »
Ajattelin aloittaa ketjun johon voisi kirjoitella vinkkejä jolla voisi ehkäistä tulevia ongelmia etukäteen Ubuntussa ja miksei muissakin linuxpohjaisissa jakeluissa.

Itselläni sekä Ubuntu että Mint ovat toimineet erittäin hyvin (johtuen kenties vanhoista hyvin tuetuista laitteistani), mutta keskustelupalstan mukaan ongelmia on kuitenkin aika paljon.

Minulla on vasta alle vuosi kokemusta aiheesta ja olen "matalamman tason" peruskäyttäjä, mutta pari huomiota olen ehtinyt tekemään ongelman aiheuttajista:

1. Päivittämätön modeemi/reititin aiheutti ongelmia sekä Ubuntussa että Mintissä mutta ei Vista, seiska, kasi tai kymppi Windowseissa eikä tabletissa, televisioissa, pelikonsolissa tai kännyköissä. Ongelmat poistuivat heti, kun päivitin reitittimen ohjelmiston. (Kaikki pelit eivät yhdistäneet palvelimeensa ja Google Driven liittämisessä tiedostojärjestelmään oli ongelmia.)

2. Ubuntua uhkarohkeasti alkuun testatessani (tarkoituksena asentaa se myöhemmin uusiksi) huomasin saavani Bleachbitillä aikaan salaperäisiä ongelmia, jotka osin saattoivat(?) ilmetä vasta esim. jonkun päivityksen jälkeen. Lopullisen asennuksen jälkeen en ole koskenut mihinkään "puhdistus" ohjelmiin, enkä ole huomannut mitään tarvetta niiden käyttöön. (sudo apt autoremove && sudo apt autoclean riittävät)

3. Joskus olen saanut jonkun ohjelman kaatumaan päivitysten asentumisen jälkeen ennen seuraavaa  uudelleenkäynnistystä.

4. Joskus alkajaisiksi sain Ubuntun solmuun, kun asensin päivitykset oikean yläkulman tietoja laitteesta ikkunan painikkeesta ja samat päivitykset uudelleen heti perään Ubuntun sovellusvalikoiman päivitykset välilehdeltä. Solmu esti uudet päivitykset ja selvisi vasta kun käynnistin koneen kerran vanhemmalla kernelillä ja sitä kautta sain purettua tilanteen.

Se taas, että olen aina asentanut kaikki päivitykset, uudet kernelit ja ajurit mitä kone on itse tarjonnut ei ole ikinä (ilmeisesti) aiheuttanut mitään ongelmia.
(Ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät ovat vain kehittyneet parempaan suuntaan päivitysten myötä.)

Siinä minun ongelmat sen lisäksi, etten ole meinannut joskus osata poistaa tai asentaa jotain ohjelmaa kaikkine lisäosineen ja AMD64-microcoden käyttö jäi pitkän aikaa väliin koska se hidasti konettani. https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=52259.msg405997#msg405997 Lisäksi ainakaan Google Chrome ei tykkää salasanattomasta Mintin käyttäjätilistä, vaan alkaa kysellä avainnipun salasanaa, mutta kyselyn saa poistettua netistä löytyvillä ohjeilla.


Ps: Noita ym. juttuja lukiessa kannattaa muistaa, että joku ongelma on tietenkin voinut johtaa väärään tulkintaan sen syystä ja listan alkupäässä ovat varmimpina pitämäni tulkinnat.

7
Laitealue / OKI-tulostinongelma
« : 16.02.18 - klo:15.38 »
Tulostettaessa OKI C530 työntää sekä Ubuntua että Minttiä käytettäessä tulostuksen jälkeen ulos kaksi paperia, joista jälkimmäiseen tulostuu alla oleva teksti. Mitenhän noiden ylimääräisten paperien sylkemisen saisi pois?

8
Asensin LibreOfficen Minttiin seuraavilla komennoilla:
Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-4
Koodia: [Valitse]
sudo apt update
Koodia: [Valitse]
sudo apt install libreoffice
Nyt ongelmana on se, että se on englanninkielinen enkä osaa laittaa sitä suomen kielelle.  :'(

Kuinkahan tuon saisi suomenkieliseksi?

(Tarkoitus olisi laittaa tuo uudempi versio myös Ubuntuun, mikäli katson sen vaivan arvoiseksi testattuani sitä Mintissä)

9
Laitealue / Steam pelaajien koneet
« : 01.12.17 - klo:10.10 »
Katsoin juuri Steamin listauksen eri käyttöjärjestelmien konekannasta (Kun tässä   >:( :( :-\ :'( >:( kuumeessa on aikaa).

Yllätyksekseni Linuxilla pelaavilla on keskimäärin selvästi kaikkein järein konekanta. Ja minä kun olen aina luullut että Linux-pohjaiset käyttöjärjestelmät laitetaan yleensä vanhimpiin koneisiin - kun siihen esiasennettuun Windowsiin on kyllästytty tai jotain...

10
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / Mint 18.3?
« : 29.11.17 - klo:12.53 »
Onkos kukaan päivittänyt Minttiä 18.3 versioon, kun käyttöjärjestelmä itse tarjoaa sitä ja onko päivityksessä ollut ongelmia, kun päivitys itse varoittaa mahdollisista ongelmista?

Tässä Tekniikan maailman juttu aiheesta: https://tekniikanmaailma.fi/mainio-linux-mint-paranee-paranemistaan-viimeisimmassa-versiossa-taysin-uudistettu-varmuuskopiointi/

Tosin TM nyt sortuu vähän ylisanoihinkin tuon suhteen. Itse tykkään enemmän Ubuntun (Unity) käyttöliittymästä, mutta lienee tuohon Minttiin helpompi kuitenkin Windowsista siirtyä, kun se muistuttaa sitä enemmän. Itse tykkään varmaankin tuosta Ubuntun Unitystä sen(kin) takia enemmän, kun yli 30 vuotta Windowsia käyttäneenä, Unity poikkeaa siitä enemmän, mikä tuo tervetullutta vaihtelua tietokoneen käyttöön. Mintin paras puoli on, että se kuluttaa vähemmän muistia kuin perus-Ubuntu. Perustaltaan nuo ovat kylläkin aivan samanlaisia - eli kun toista oppii käyttämään, niin osaa käyttää toistakin.

11
Yleistä keskustelua / Tor Browser vs. muut
« : 26.11.17 - klo:19.53 »
Saan Tor Browserilla aivan eri tulokset matkatoimistojen sivuilta ulkomaan matkaa hakiessani kuin Chromella tai Firefoxilla ja vielä kännykällä lisäksi omanlaisensa  >:(

12
Siinä, missä Chrome näyttää Youtubet, Areenat ym. sujuvasti, tämä Firefox 57.0 pätkii (usein) selkeästi. Onkohan mitään konstia saada sekin toimimaan sujuvasti tämän tason koneella teräväpiirrolla?

13
Ubuntu tietokoneissa / Vanha Skype koneella? [Ratkaistu]
« : 12.11.17 - klo:15.19 »
Minulla on Skypen versio 4.3.0.37 koneella, jonka käsitääkseni ei pitäisi toimia, mutta toimii kuitenkin.

Mikä olisi paras tapa päivittää vanha Skype nykyiseen ja kannattaako?
(Puhun sillä ehkä kerran kuukaudessa ja kameraa koneessa ei ole.)

14
Laitealue / Koneen tuulettimet
« : 04.11.17 - klo:08.56 »
Mikähän on syynä, ettei koneeni tuuletin kohota kierroksia enää vaikka kuinka yrittäisin kuormittaa sitä. Ennen Ubuntua ja Mint Cinnamonia koneessa oli Vista jolla tuuletin huusi välillä hoosiannaa vaikkei juuri mitään tehnytkään.

Muuten kyllä tuo 11 vuotias kone toimii nykyään - sanoisinko täydellisesti, kaikkine siihen kytkettyine laitteineen. Vistan kanssa ei ollut koskaan niin.

15
Yleistä keskustelua / Suljetut ajurit
« : 24.08.17 - klo:10.27 »
Noihin näytönohjaimien ajureihin liittyen kysymys:

Itselläni alkuun Ubuntu toimi nykyiseen verratuna hyvin hitaasti, kunnes vaihdoin avoimen näytönohjaimen ajurin kohdalta rastin NVIDIA:n suljettun ajurin kohdalle, jolloin kone tuli aivan jokaisessa tehtävässään todella paljon nopeammaksi.

Kaikille näytönohjaimille noita suljettuja ajureita ei ilmeisestikään ole edes olemassa, joten mietin vain että onko osa koneista sellaisia, johon Ubuntua ei kannata asentaa, kun parhaat ajurit saa käyttöön vain Windowsin kanssa?

16
Pelit / Ubuntun verkkoasetukset peleihin? [RATKAISTU]
« : 17.07.17 - klo:19.45 »
Mitkähän olisi sopivat verkkoasetukset Ubuntuun Steamin peleille? Nyt pelit toimivat omalla koneella hyvin, mutta muita vastaan ei pääse pelaamaan. Samassa käyttöpaikassa (Huawei B593 4G -mobiililaajakaistareititin + Saunalahti)  Windowskoneella pelaaminen onnistuu, joten reitittimessä eikä palveluntarjoassa pitäisi olla vikaa.  Kaikki muu netissä Ubuntulla toimii hyvin.

Ratkaisuksi riitti, että modeemi/reitittimeen asensi uusimman päivityksen.

17
Asensin joskus Evolutionin hetkeksi koneelleni Thunderbirdin hetkellisen ongelman takia, koska en saanut heti yhtä Exchange-sähköpostia toimimaan siinä.

Nyt kuitenkin huomasin, että Evolution ei ole poistunut normaaleilla  poistamiskomenoilla, vaan käyttää muistia ja täyttää kiintolevyä edelleen vaikka se on olevinaan poistunut.

Kuinka nuo Evolution-roskat saisikaan pois?

18
Liitin Google-Driven Ubuntuun seuraavan ohjeen mukaan:

https://www.linuxbabe.com/cloud-storage/install-google-drive-ocamlfuse-on-ubuntu-16-04-linux-mint-18

Liitos toimii hyvin kunnes käynnistän koneen uudelleen jolloin joudun laittamaan uudelleen komennon:

Koodia: [Valitse]
google-drive-ocamlfuse ~/google-drive/
Kuinka saisin tämän toiminnon automaattiseksi, kun tuo "Xiao Guoan" ohje tuosta keskusteluosiosta ei toimi?

19
Mikrobitti vertaili uusimmassa numerossaan kahta samanlaista läppäriä - toisessa Windows 10 ja toisessa Ubuntu. Vertailussa Ubuntu todettiin huomattavasti hitaammaksi ja lisäksi virtasyöpöksi.

Ihmettelen itse hiukan testin tulosta, sillä itse vaihtaessani Vistan Ubuntuun vanha koneeni ei ainakaan missään tapauksessa hidastunut. Onkohan noissa testeissä Ubuntun kaikki asetukset ihan kohdallaan? Itselläni Ubuntu (ja Mint) ainakin toimii asennuksen jälkeen hitaasti, kunnes vaihtaa näytönohjaimen ajurin avoimesta versiosta suljettuun jolla toiminta onkin sitten hyvin sujuvaa.

Virran kulutuksesta en sitten osaa sanoa mitään sillä käytän itse pöytäkonetta.

Ps. Muistin aluksi lehden nimen väärin, ei siis TM vaan Mikrobitti.

20
Otin Googlessa käyttöön kaksivaiheisen tunnistuksen. Sen jälkeen en ole päässyt Thunderbirdillä enkä kalenterilla enää mitenkään tililleni. Olisikohan kellään ohjeita tilanteeseen?

Sivuja: [1]