Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20
261
En malta olla puuttumatta tähän keskusteluketjuun, kun itse sen vielä aloitinkin. Kuten olen ennenkin jo todennut, niin mulla on kaksi HP Stream mikroa, toisessa 16.04 ja toisessa 18.04. Pääkoneena käytän 16.04 versiota, se on jotenkin paljon selkeämpi tavallisessa käytössä, 18.04:ssä on jotenkin moni asia tehty "liian viisaasti" . Siirryn sitten 18.04:een, kun 16.04:n tuki loppuu. Pisteenä i:n päälle on se, että 18.04:n päivitykset eivät tunnu nyt toimivan, tulee virheilmoitus. En ole jaksanut vielä kysellä neuvoa.

262
Kiitoksia Hajakenttä!
Oli hyvä ja selkeän opettavainen tarina.

263
En oikein ymmärrä kysymyksen tarkoitusta, koska jos menee näytön oikeaan yläkulmaan ja sieltä klikkaa
"tietoja laitteesta", saa näkyviin ikkunan, missä lukee "Ubuntu 16.04 LTS"  tai jotain vastaavaa.
Tai jos klikatessa oikealta ylhäältä ei tuota "tietoa laitteesta" tule näkyviin, niin klikkaa työkalu-kuvaa, ja valitse valikosta alimapan oleva Tiedot, jolloin saat näkyviin "Ubuntu 18.04 LTS".
Ainakin Ubuntu selviää näin yksinkertaisesti;-)

264
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Samsungin printterin ajuri
« : 21.02.19 - klo:23.48 »
No niin, minäkin tartun aiheeseen. Edellä tuli kehuja, mutta minä taasen arvostelen. Silloin homma lienee helppo, kun sattuu omistamaan printterin, minkä esim. Ubuntu tunnistaa heti, mutta annas olla, jos omistat tai hankit printterin, mitä Ubuntu ei tunnistakkaan. Puhun nyt tavallisen Taunon suulla, eli ei mikään superkäyttäjä. Hänen pitää jostain hoksata, että apu löytyy täältä näiltä sivuilta,  josta voi  kysyä neuvoa, mutta seuraava ongelma onkin sitten tuo sudo-salakielen toiminta ( ennen dos-hommia Windowsin aamusarastuksen aikoihin ) minkä saa neuvona kuten edellä. Pitää opetella tuo päätetyöskentelyn tekniikka jne. Vaikka itse jo pari vuotta Ubuntua käyttäneenä olenkin haltioissani ja kehun sitä, niin en oikein uskalla mennä sanomaan ihmisille, että vaihtakaa ilman muuta Ubuntuun, koska pelkään juuri tätä printterin liittämisrituaalia, mihin he saattavat törmätä jos huono printteri sattuu olemaan käytössä.
Olen juuri itsekkin nyt tarttumassa tähän ongelmaan ja tarkoitukseni olisi lisätä mahdollisimman helpot ohjeet printterin asentamisesta noihin ylläpitämiini Ubuntu-ohjeisiini.
Toinen ongelma on se, että jos on yrittänyt asennella printteriä, mikä ei asennu Ubuntun omasta toimesta ja asennustiedostoja on kertynyt  koneelle eikä printteri asennu, niin miten voi nuo asennustiedostot putsata omalta koneelta pois, että voisi aloittaa printterin asennuksen "puhtaalta pöydältä".  Itselläni on juuri tuo ongelma, kun omistan Brotherin värilaaserin HL-3140CW. Sain sen joskus ihmeen kautta toimimaan usb-kaapelin kautta. Sitten asensin koneelle muistaakseni englanninkielisen version ( en tarkkaan muista ) ja palasin suomenkieliseen eikä printteri enää toiminut. Nyt olen miettinyt, miten saisin nuo vanhat asennustiedostot pois ja uusi yritys. ( Tällä hetkellä vanha WinXP-koneeni käyttää sujuvasti ja ilman ongelmia tuota printteriä)

265
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiointi
« : 22.01.19 - klo:15.41 »
Aina viisastuu.
Piti lähteä oikein etsimään ohjeita ja löytyihän niitä
https://www.howtogeek.com/108869/how-to-back-up-ubuntu-the-easy-way-with-dj-dup,
Tämä onkin hyvä ja selvä ohje ja todella, kansioita ja tiedostoja voikin palautella, kuten AimoE valisti.
Kiitoksia!

266
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiointi
« : 22.01.19 - klo:14.43 »
Kyllä Deja-Dup antaa palauttaa yksittäisiä tiedostoja ja hakemistoja. Tietenkin.

Tuossa "Linux made simple" vihossa 2017 mainitaan " As simple and effective as Deja Dub is , by default when restoring data it will overwrite any exixting files. In addition Deja Dub backup files are compressed and sometimes encrypted, so it's not possible to restore individual files and folders without bringin over the entire backup. Neither can you easily view what files were in your last backup."

Ei tuosta pakatustakaan tiedostosta oikein saa selvää, että mitä se pitää sisällään: duplicity-full.20180924T064326Z.vol6.difftar.gz

Miten noita yksittäisiä tiedostoja voisi palauttaa, joskus voisi olla tarpeen?

267
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiointi
« : 22.01.19 - klo:10.30 »
Eräässä Ubuntu 16.04 opaskirjassa on mainittu varmuuskopiointiohjelma Grsync, missä voi palauttaa myös yksittäisiä tiedostoja tai kansioita. Mulla ei ole kokemusta tuosta ohjelmasta. Periaate " pidä asiat yksinkertaisina" on hyvä, eli tarpeeksi iso usb-kovalevy, mihin ottaa kopion tärkeistä kansioista, on selkeä ja toimiva varotoimenpide. itse perustan aina uuden pääkansion, minkä nimeän aikamääreen mukaisesti, esim. "190115 varmistus", minkä alle varmistan homman. Näin näen jälkikäteen, milloin varmistus on tehty. Työkansioita voi myös nimetä siten, että vanhemmat eivät ole jatkuvassa käytössä, silloin niitä ei tarvitse joka kerta varmuuskopioida. No joo, kikkoja on monia.

268
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiointi
« : 21.01.19 - klo:23.34 »
Käytän DejaDup varmuuskopiointiohjelmaa. Määrittelin varmuuskopioinnin tapahtuvan usb-muistitikulle. Koneessani HP Stream on omia käyttäjätietoja irroitettavalla usb-kortilla, minkä varmuuskopioin puhtaalla kopioinnilla toiselle muistivälineelle, mutta koneen oman muistin ( 32 GT ) suhteen käytän tuota DejaDub-ohjelmaa, mikä siis pakka tiedot.  Siis varmuuskopioinnin massamäärä ei ole kovinkaan suuri. Ekalla kerralla varmuuskopiointi kesti kauan, mutta sen jälkeen kone pyytelee kerran viikossa varmuuskopiointia, siis tikku koneeseen kiinni ja klikkaus tuohon varmuuskopiointi ikoniin ja varmuuskopiointi käynnistyy. Joka viikkoinen varmuskopiointi vie joitakin minuutteja ja muistitikku ( 16 GT ) riittää hyvin, saan talteen sähköpostit ja omat tiedostot. Jäin pohtimaan, että mitenkähän käy, kun joskus satun tarvitsemaan tuota varmuuskopiointia. No joulun jälkeen kerran esittelin koneen hommia ja liian hätäisesti ja sain koneen jumiin. Totesin, että nyt katsotaan, miten homma pelaa. Asensin tikulta Ubuntu 16.04:n uudestaan (olin siis menettänyt kaiken tuolta koneen muistista, mutta en usb-kortilta) ja asennuksen jälkeen varmuuskopiotikku koneeseen ja DejaDub toimeen. Ohjelma lähti palauttamaan ja sehän onnistui hienosti, ohjelma palautti oikeastaan kaiken, tietenkin mun piti asentaa joitakin ohjelmia, jotka eivät tulleet Ubuntun asennuksen mukana, mutta kyseisten ohjelmien datatiedot tulivat varmuuskopiolta. Näin siis tulin vakuuttuneeksi, että DejaDub toimii. Kannattaa huomioida, että DejaDub palauttaa kaiken yhdellä kertaa, siitä ei voi poimia yksittäisiä asioita palautukseen. Jos varmuuskopioinnit tekee koneen omalle kovalevylle, niin mitäs sitten kun kovalevy hajoaa, ei ole oikein viisas homma mielestäni.

269
Nyt vähän asian vierestä.
On ollut hienoa seurata tämän vuoden aikana tätä keskustelupalstaa, siinä on esitetty paljon erilaisia ongelmia ja on näitä vapaaehtoisia sankareita jotka neuvovat ja auttavat vapaaehtoisesti. Hienoa hommaa ja kiitokset kaikille avustajille varmaankin meidän kaikkien neuvoa pyytäneiden puolesta ja samalla minäkin kiitän ja toivotan hyvää ja  menestyksellistä uutta vuotta 2019  kaikille palstalla vieraileville!

270
Olen huomannut, että AINA kun lataa jotain ohjelmaa, tekee päivitystä tai jotain vastaavanlaista, niin
- kannattaa istua koko toimituksen ajan koneen vieressä tarkkailemassa, pysyy ajan tasalla
- siinä "tapahtumaikkunassa" kannattaa klikata näkyviin yleensä ikkunan vasemmassa ala kulmassa olevaa "Yksityiskohdat" tai vastaavaa käskyä, jolloin saa näkyviin, mitä kone tekee. Ilman tämän ikkunan laajentamista on sokkona. Joskus päivityksissä esim. saattaa kulua jopa kymmenenkin minuuttia, ja jos ei näe, että siellä hitaasti tapahtuu jotain, niin voi mennä vahingossa sulkemaan koneen ja sitten on ongelmissa.
- näytön tummentuminen voi johtua siitä, että prosessori tekee suurella teholla jotain tai näytön säästäjä menee päälle, jolloin on taas sokkotilanteessa. Siksi kannattaa istua koneen ääressä ja liikutella hiirtä, jos näyttö harmaantuu.
Näillä kokemuksilla on selvinnyt hyvin ( kun ensin itse oppi kantapään kautta ;-)

271
Ubuntu tietokoneissa / Vs: LibreOffice Impress kaatuilee
« : 03.12.18 - klo:13.25 »
Taisin löytää itse vastauksen. Kun jatkoin hommia Impressillä, niin tuli mieleen, että teen muutoksia ehkä hiukan liian nopeaan tahtiin. Hidastin hommia, ja katsos, ohjelma alkoi pysyä mukana. Ainakin siltä homma vaikutti, eli ohje on, että "hidasta ihminen vauhtia" niin konekin pysyy mukana;-)

272
Ubuntu tietokoneissa / LibreOffice Impress kaatuilee
« : 03.12.18 - klo:13.00 »
Käytän paljon Impressiä ja varsin suuria tiedostoja, joissa on paljon kuvia. Impress tuppaa kaatuilemaan aika helposti, mutta sen palautusohjelma toimii hienosti ja voin hetken kuluttua jatkaa miltei siitä kohtaa, mihin jäin. Jäin kuitenkin nyt miettimään, että minkähän takia tuo Impress kaatuilee niin helposti. Toki mikroni, mikä on kevyimmästä päästä, eli HP Stream 2/34 GB, ilmeisesti on syypää tuon pienen keskusmuistin takia. Mutta voiko koneen muistissa olla jotain, mikä on kerääntynyt riesaksi ja minkä voisi poistaa ja siten tehdä toimintaa varmemmaksi. En keksinyt toimintoa, millä koneen voisi "puhdistaa" turhasta tauhkasta. Muuten tämä mikro ei kyllä kaatuile, toimii kuin junan vessa, mutta tuo Impress on herkkä.

273
Samsungin Galaxy A3 puhelin ja Ubuntu-PC kytkeytyvät toisiinsa ilman onglemia ja suoraan Nautiluksella voi siirtää/kopioida PC:lle tiedostoja. Kannattaa toimia rauhallisesti.  Puhelin ei tosin ole pädi, muuta aika lähellä ominaisuuksistaa. Todennäköisesti kaikilla puhelinmalleilla tämä kaapelihomma ei toimi. Yksi vaihtoehto on hankkia usb-tikku, minkä toisessa päässä on mikro usb ja toisessa se iso usb liitin. Muuten, välttämättä kaikissa usb-kaapeleissa ei ole kaikkia karvoja kytketty, eli ovat vain tarkoitettu sähkönsyöttöön, tämä kannattaa tarkistaa kokeilemalla.

274
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu 18.04 opasvihko
« : 30.10.18 - klo:11.07 »
AIka staattinen sivu, mutta arvaamalla vaihdoin lopun tuollaiseksi:
...ohje.pdf?dl=1

Mielestäni myös tuo alkuperäinen linkki toimii, ensin ohjelma latautuu koneen työmuistiin, mikä ei ole pysyvä, mutta hiukan aikaa joutuu odottamaan ja lopulta kuvaruudun oikeassa ylkäkulmassa on painike "Download", eli siitä latautuu sitten lopullisesti omalle koneelle tiedosto.

275
Pikku tietona, että olen päivittänyt Ubuntu 18.04 ohjeeni. Toivottavasti siitä on hyötyä vasta-alkajille.

Ja tässä linkki
https://www.dropbox.com/s/wjs3cdad84nkq4i/Ubuntu%201804%20ohje.pdf?dl=0

276
No niin, kiitos hyvistä vinkeistä. Tässä onkin jäänyt kehityksestä jälkeen eikä kaikkia käyttöohjesivuja ole ehtinyt vielä lukea. Olen jo pitkään todennut, että ennen oli puhelinyhtiön sentraalisannat, jotka levittivät tietoa. Nykyisin ihmisten kokoontuessa kertoillaan ylpeänä toisille, että mitä uusia jippoja on viimeaikona löytänyt tietsikan käytöstä.

277
Harrastan nyt pientä nipotusta, mutta ajan kuluksi katselin tuota "virallista" Ubuntu 18.04 suomenkielistä käyttöohjetta ja totesin, että siinä neuvotaan, miten valikoista voi käyttää kopioi- tai siirrä- käskyjä. Niitähän ei Nautiluksessa enää ole ( paitsi ponnahdusvalikkoina). Myöskään ei ole minkäänlaista vihjettä, että kosketuslevyllä saa ponnahdusvalikot kolmen sormen näpäytyksellä. Ohje on suoraan kopioitu Ubuntun 16.04:n ohjeista.

278
Hiirihän se mullakin on vakiovälineenä. En muista XP-koneessa nähneeni moista ohjetta kahden/kolmen sormen näpäyksestä ,-) Pitää tutkia uteliaisuuttani vielä vanhasta XP-koneestani. Siirryin nimittäin XPstä suoraan Ubuntuun.

279
Pakko vielä palata asiaan ja vähän vakavammassa mielessä. Jäin nimittäin miettimään tilannetta, kun joku ostaa läppärin ja asentaa siihen 18.04:n ja yrittää sitä käyttää normaalisti kosketuslevyn avulla ja veikkaan että moni ei tiedä mitään tuosta kahden sormen näpäytyksestä, sitähän ei kai Windowsissa ole, niin kyllä käyttäjä tulee hermostumaan, kun ei pysty kopioimaan tai siirtämään yhdellä kertaa isompia tiedostomääriä kuin raahaamalla. Raahaaminen on aika riskialtista kosketuslevyllä, jos tila sormen liikutteluun loppuu kesken. Ja vanhempi väki ei raahaamisesta tykkää.
Eli ei hyvältä näytä, pitäisi olla mahdollisuus määritellä, haluaako käyttää ylävalikoita vai ei. Tai ainakin jotenkin ohjelman pitäisi neuvoa käyttäjää, että käytäppä kahden sormen napautusta!
Tällaisin huolenaihein.

280
Hah! Enpä ole ennen tuohon kolmenkaan sormen näpäytykseen tutustunut. Kiitos tiedoista. Onhan se niin, että uusia innovaatioita tulee ja pitää kehittää, muuten jämähdetään paikoilleen ja muut menee ohi ( vrt. esim. Nokia ). Ilman innovaatioita ajettaisin varmaan kivipyöräisillä autoillakin. Uusille käyttäjille ja myös varttuneemmalle väelle ( meikäläinen) nämä uudistukset pitäisi myöskin jotenkin tiedottaa, siinä pieni ongelma.

Sivuja: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20