Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - HannuK

Sivuja: 1 [2] 3
21
Ubuntu tietokoneissa / LibreOffice Impress kaatuilee
« : 03.12.18 - klo:13.00 »
Käytän paljon Impressiä ja varsin suuria tiedostoja, joissa on paljon kuvia. Impress tuppaa kaatuilemaan aika helposti, mutta sen palautusohjelma toimii hienosti ja voin hetken kuluttua jatkaa miltei siitä kohtaa, mihin jäin. Jäin kuitenkin nyt miettimään, että minkähän takia tuo Impress kaatuilee niin helposti. Toki mikroni, mikä on kevyimmästä päästä, eli HP Stream 2/34 GB, ilmeisesti on syypää tuon pienen keskusmuistin takia. Mutta voiko koneen muistissa olla jotain, mikä on kerääntynyt riesaksi ja minkä voisi poistaa ja siten tehdä toimintaa varmemmaksi. En keksinyt toimintoa, millä koneen voisi "puhdistaa" turhasta tauhkasta. Muuten tämä mikro ei kyllä kaatuile, toimii kuin junan vessa, mutta tuo Impress on herkkä.

22
Nyt pitää oikein kysyä, että eikö Ubuntu 18.04 versiossa ole Tiedostot-ikkunan yläosassa tuota normaalia valikkoa, mistä voi kopioida, siirtää ym vastaavaa tehdä. Meikäläisellä on toisessa pienessä HP Stream-koneessa tuo 18.04 versio asennettuna suomeksi ja siitä puuttuu ko. valikot, hiiren oikelaa klikkaamalla valikko tulee pop-ikkunana näkyviin. Samoin, jos asennustikulta asennan testausta varten englánninkielisen version, ei siinäkään ole noita ylärivin valikoita. Vai sekoileeko meikäläisen kone. Ubuntu 16.04 HP-Stream kone toimii mallikkaasti valikkoineen.

23
Kun seurailee näitä viestejä, niin herää kysymys, miksi päivittää 16.04 uuteen 18.04 LTS versioon. Tuntuu olevan paljon kaikenlaista pientä ongelmaa. Meikäläisellä on toisessa koneessa 16.04 ja toisessa 18.04 ja olen mietiskellyt, että tavalliselle käyttäjälle on vaikea keksiä syitä, miksi päivittää uuteen ( ja samalla ehkä hankkia ongelmia). 16.04 ää päivitetään vielä monta vuotta, eli kiirettä ei ole.  En halua arvostella uutta versiota, mutta mitkä syyt puoltaisivat päivityksen tekoa ns. tavalliselle käyttäjälle? ( uusien taustakuvien saanti ei mielestäni ole riittävä syy ). Mullakin tuo uusi 18.04 temppuilee hiukan erilaisilla kummallisuuksilla, mutta niistä ei nyt tällä kertaa enempää.

24
Uusi pieni ongelma.
Nyt on molemmista Ubuntu läppäreistä hävinnyt Sovellusvalikoimasta Asennetut ohjelmat ( vain yksi tai kaksi ohjelmaa näkyy ), Samoin "Kaikki" kohdassa näkyy vain "Valokeilassa" ja "Toimituksen valinnat", kaikki muut suvellusmahdollisuudet ovat kadonneet. Luulen, että viimeisimmän päivityksen jälkeen nuo ovat kadonneet.

25
Ubuntu tietokoneissa / Sähköpostiongelmia (RATKAISTU)
« : 04.07.18 - klo:11.28 »
Ubuntun perussähköposti on Thunderbird. Olen nyt huomannut, että lähetettyäni sähköpostin Gmail-osoitteisiin, saan melko usein viestin, että sähköpostia ei ole kyetty toimittamaan perille tietoturvasyistä.
Ilmeisesti Gmail on siirtynyt "korkeammalle" turvallisuustasolle ja estää nyt Thunderbirdin viestin vastaanottamisen tietoturvasyistä. Löysin esim. vanhasta Samsung padistäni Googlen tietoturva-asetuksista kohdan " Salli vähemmän turvalliset sovellukset " Lisätiedoissa mainitaan mm. Google estää kirjautumisyritykset, koska sovellus ei vastaa suojausstandardiamme. Edelleen... "jotkin tietokoneiden sähköpostiohjelmat, kuten Outlook ja Mozilla Thunderbird".

Ilmaisesti, jos Googlen asetuksissa sallii vähemmän turvalliset sovellukset, niin silloin viestit menevät läpi?
Ongelma on kiinnostava ja turhauttava, suorastaan vaarallinen, kun ei saa viestejä menemän läpi.
Lähinnä kysyn, millaisilla asetuksilla Thunderbird saadaan tuolle korkeammalle turvallisuustasolle, minkä Gmail hyväksyy.
Etsin muuten samaa Googlen asetusta Android-puhelimestani ja sieltä en edes löytänyt tuota "vähemmän turvallisten sovellusten" sallimista.

26
Ubuntu tietokoneissa / Basket muistiinpano-ohjelma
« : 11.06.18 - klo:20.30 »
Etsiskelin innovatiivista muistiinpano-ohjelmaa ja löysin basket-nimiesn ohjelman. Käytössäni on Ubuntu 16.04 LTS. Ohjelma muistuttaa kansio ja tiedostojärjestelmää, mutta siinä voidaan suoraan kirjoittaa muistiinpanoja tai kopioida tekstejä, ja ohjelma muodostaa niistä "tiedostoja" ilman eri ohjelmaa. Koko homma toimii html-pohjalta. Hieno ja hyvän tuntuinen ohjelma, mutta työskentelen kahdella koneella ja tämän basket-käyttäjätiedoston olen siirtänyt usb-tikulle.
ongelma on se, että toisella koneella kirjoitetut tai kopioidut tekstit eivät tule näkyviin toisella koneella. Itse USB-tikulla ne kyllä ovat tallessa, mutta toisen koneen basket-ohjelma jättää ne huomioimatta. Löytyykö asiaan ratkaisua tai onko joku muu ohjelma, mikä toimii usb-tikun välityksellä kahdessa tai useammassa koneessa.

27
Oppaiden kehittäminen / Ubuntu 18.04 opasvihko
« : 09.05.18 - klo:11.47 »
Uusi opasvihko Ubuntu 18.04 ( Päivitetty 15.5.2018)

Päivitin tätä ekaa viestiäni, ettei toimiva linkki mene tuonne vanhojen viestien sekaan.
Nyt pitäisi siis linkin toimia. Piti vähän taas opetella Dropboxin käyttöä.

https://www.dropbox.com/s/wjs3cdad84nkq4i/Ubuntu%201804%20ohje.pdf?dl=0

No niin, nyt on väkerretty uusi Ubuntu 18.04 opasvihko. Se pitäisi löytyä osoitteesta


Samoin saan sen kohta tuonne perustamani web-sivun linkkiin (Toimii nyt )
www.ubuntutor.com

Ilmoitelkaa, jos homma ei toimi.

Pieniä kommentteja tuosta Ubuntu 18.04 LTS versiosta:
Aika samanlainen kuin 16-versio, mutta jotenkin noiden perusasioiden järjestys on hiukan sekavamman tuntuinen, monessa paikassa.
Olen käyttänyt usb-tikkuversiota materiaalin teossa, muutan sitten, kun 18 tulee yleiseen päivitykseen.
Välillä homma muistutti entisaikojen Kings Quest tai vastaavaa peliä, klikkaa ja katso, onko sen takana jotain.
No toivottavasti tästä on apua.

28
Asentaminen ja käyttöönotto / Ubuntu 18.04 himo
« : 30.04.18 - klo:10.26 »
Moi!
Katselin tuolta kansainväliseltä puolelta Ubuntun asennuskommentteja ja paljon tuntui olevan onglmia.
Jos haluaa ottaa oikein varman päälle, suosittelen tuon usb-asennustikun käyttöä toistaiseksi, eli ei varsinaista asennusta vaan tuo koelataus usb:ltä. Huomasin, että Ubuntu 18.04 testiversio voi lukea ja tallettaa tiedostoja esim. ulkoiselta sd-kortilta. Tallennus tapahtuu testiversion kansioon, mutta sieltä ennen koneen sammuttamista kun siirtää tiedostot tuolle ulkoiselle muistille, niin saa tiedostot talteen. Näin siis pääsee käyttämään uutta versiota ilman turhia riskejä.

29
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu ja Debian
« : 24.04.18 - klo:16.54 »
Miten on,
onko Ubuntu käyttöjärjestelmä vai jakelupaketti ja
onko Debian käyttöjärjestelmä vai jakelupaketti kansankielellä sanottuna ilman hienouksia.

Kysyn siksi, kun netistä löytyy seuraavia kommentteja

-Ubuntu on tietokoneille tarkoitettu käyttöjärjestelmä, joka perustuu Debian Linux-jakeluun
-Ubuntu is a predominantly desktop-oriented Linux distribution

Varmuudenvuoksi Unity on kai tuo graafinen käyttöjärjestelmä.

30
Oppaiden kehittäminen / Ubuntu opas 16.04 LTS ( Vanha)
« : 15.04.18 - klo:23.59 »
Tässä suora linkki Ubuntu 16.04 opasvihkoon
https://www.dropbox.com/sh/rvsfbfb9s17ulk6/AADRs5XXqTkoP6UV6X-UPIY6a?dl=0

Olen puuhastellut tämän "Ubuntu ohjevihkon" kanssa ja taistellut toimivan kotisivun itselleni. Nyt siis Ubuntu ohjevihko löytyy osoitteesta
www.vanhavaris.fi
Sivu on aika kökkö ja jalostuu, kunhan opitaan lisää.
Kuten sivulta voi huomata, niin vihko saanee seurakseen sisaruksia, pikkuhiljaa, työnalla ovat.

31
Saako millään keinolla LibreOfficen ikkunaan näkyviin tiedoston nimen, mikä on näytössä? Esimerkiksi minkä nimisellä taulukolla juuri sillä hetkellä työskentelee.

32
Ubuntu tietokoneissa / Levytila loppuu (RATKAISTU)
« : 02.04.18 - klo:12.39 »
HP Streamissa on 34 GT muisti, mistä tällä hetkellä ilmoitetaan olevan käytössä 23,5 GT ja vapaana 3,1 GT. Juuri tehdyn pienen päivityksen jälkeen kone piti käynnistää ja sain ilmoituksen, että - taltiolla "efi" on vain 0 tavua levytilaa jäljellä. No kone käynnistyi kuitenkin, mutta jäin ihmettelemään asiaa. Alkujaan Ubuntun lataus vei noin 9 GT tilaa, sittemmin olen asentanut joitakin ohjelmia lisää ( esim. Gimp, Basenji, Skype, Chromium, gThumb, VLC, Scribus, Wine, Open Shot videoeditor, DOS-emulator ). Omat data- ja kuvatiedostot ovat erillisellä 64 GT mikrokortilla. Käsittääkseni noiden lisäohjelmien ei pitäisi viedä 14 GT tilaa, sähköpostiakaan tällä koneella ei ole kertymässä Firefoxiin.
Siis mikä kuluttaa muistia? Ja saako sen puhdistettua?
Mikä oli tuo efi-kommentti?

33
Oppaiden kehittäminen / Ubuntu 16.04 opasvihko
« : 05.03.18 - klo:11.35 »
Olen rakentelemassa omaksi ilokseni Ubuntu-opasta "tavallisille taviksille", missä on hyvin paljon kuvia.
Itse siirryin vuosi sitten Windowsista kokonaan Ubuntuun ja tältä pohjalta lähdin rakentamaan opasta
LibreOfficen Impress-ohjelmalla, minkä muutan pdf-nuotoon.
Ideanani on tehdä opas, missä kaikki toiminnot opastetaan Unity-graafisella käyttöliittymällä, koska se on helpoin ymmärtää tavallisille käyttäjille.
Tällä hetkellä on kylläkin paljon hyviä oppaita, mutta tässä on paljon kuvia, miksi mielestäni tämä opas ei ole toistoa muihin verrattuna.
Opas on nyt noin 30 sivuinen ja pääpiirteissän olennaisimmat asiat kasassa.
En tunne vielä Ubuntu-järjestöä hyvin, ja siksi tarvitsisin hiukan opastusta.
1. Haluaako joku kommentoida tätä opasta tässä vaiheessa, kun se on tekeillä? Pari kommentoijaa voisi olla sopiva määrä. Jos kiinnostusta, niin minuun saa yhteyttä e-maililla gmlaoya@gmail.com. Voisin lähettää nykyisen version pdf-liitetiedostona kommentoitavaksi ( koko nyt 9 Mt ).
2. Jos ja kun saan oppaan valmiiksi, onko ideoita sen saattamiseksi yleiseen jakeluun. Meikäläisellä ei ole omia nettisivuja.
Että tällaista puuhastelua.

34
Kun muinoin asensin Ubuntun, oli näytöllä ikkuna, missä esiteltiin erilaiset näppäinohjaus-kombinaatiot.
Ikkuna on sittemmin kadonnut enkä ole keksinyt, miten sen saa näkyviin.
Eräässä varsin hyvässä englanninkielisessä oppassa " Getting Started with Ubuntu 16.04.pdf" väitetään keyboard Shortcuts-näytön ilmestyvän, kun painaa pitkään Super key eli Win key näppäintä. Tämä ei kuitenkaan toimi HP Stream-mikrolla. Onko ongelma Streamissa vai ohjeessa?

35
Ubuntu tietokoneissa / Käynnistysongelma ( RATKAISTU )
« : 06.02.18 - klo:16.43 »
Nyt synkkeni mieli.
Olin toisella PC:llä työskentelemässä ja huomasin, että siellä oli Ubuntun sovellusvalikoimassa ilmoitus päivityksestä, " mikä lisää nopeutta ja turvallisuutta jne".
Ajattelin sen päivityksen tehdä; päivitys alkoi, mutta pysähtyi sitten aikajanan melko loppuvaiheessa monen minuutin ajaksi ja lopulta hermostuin. Totesin, että hiiri ei liiku ja kone on ilmeisesti tiltissä. Siksi lopulta painoin virtakytkimestä sähköt pois päältä ja käynnistin koneen pahojen aavistusten vallassa. Ja ei se sitten enää käynnistynytkään!
Pääte-ikkunaan ilmestyy nyt seuraava teksti:
GNU GRUB version 2.02-beta2-36ubuntu3.16
minimal BASH-like line editing is suported. For the first word, TAB lists possible completions. Anywhere else TAB lists possible device or file completions.
grub>
Että tälläviisiin nyt homma on sekaisin, mikä avuksi? Koneen kynnistys jämähtää aina tähän samaan viestiin.
Painoin tuota TAB-näppäintä ja sain mahdottoman määrän tekstiä, mistä en ymmärrä mitään.
Kone on HP kannettava.

36
Tuli ostettua Brother HL-3140CW tulostin ja asentaminen takkuaa pahemman kerran, terminologia on melko hebreaa noissa verkon ohjeissa. Olen yrittänyt, mutta ei vaan onnistu tuo ohjaimien ym. lataaminen. Koska kysymyksiä on paljon, niin ajattelin, että jos joku antaa ohjeita, niin lähden niitä seuraamaan ja sitten kysyn, kun tökkii.
Sain tuon printterin asennettua vaivattomasti vanhaan Windows XP-koneeseen ja se toimii, joten siltä osin ongelma on ohi. Nyt vain mietityttää, että voiko tuota printteriä käyttää sekä Windows ja Ubuntu-koneella ilman uusia asennuksia. Ainakin asentaisin kaikki valmiiksi Linux-koneeseen.
Käytössäni on HP Stream, suoritin Intel Celeron CPU N3050 ja Ubuntu 16.04 LTS.

37
Ubuntu tietokoneissa / Tiedostoluettelot (RATKAISTU)
« : 28.11.17 - klo:11.32 »
Aikoinaan Windowsissa käytin ohjelmaa, mikä teki tiedostoluettelot kaikilla eri muistivälineillä taltioiduista kansioista ja tiedostoista. Ohjelma siis keräsi listan kaikista muistivälineistä ja niiden kansiorakenteista tiedostoineen. Ulkonäkö muistutti tavallista resurssienhallintaa. Oli helppo etsiä, millä muistivälineellä, kovalevyllä, irtolevyllä, levykkeillä, cd/dvd-levyllä tai muistitikulla oli tarvitsemani tiedosto. Löytyykö vastaavanlaista ohjelmaa Ubuntulle? En onnistunut itse löytämään.

38
Matkoille lähdettäessä tarkistan, että kaikkien kameroiden ja puhelimien kellot ovat samassa ajassa. Matkan jälkeen kokoan eri kameroiden ja puhelimien kuvat samaan kansioon ja niistä valitsen parhaat kuvat esityskansioon. Windowsin puolella seuraavat toiminnot onnistuivat IrfanView-ohjelmalla;
- eri kameroiden kuvatiedostojen esittäminen kuvienoton mukaisessa aikajärjestyksessä
- kun kuvat ovat aikajärjestyksessä ( tiedostot vielä omilla eri kameroiden mukaisilla tiedostonimillä), niin sen jälkeen kuvatiedostojen uudelleennimeäminen juoksevalla numeroinnilla, jolloin eri kameroiden erinimiset tiedostot saa yhtenäisen kuvanoton mukaisen järjestyksen nimen.
Näitä edellä mainittuja toimintoja en oikein löydä Ubuntusta.

39
Lähtötilanne: Puolivuotta vanha HP läppäri ja HP LaserJet 1018 ovat toimineet hyvin yhteen Ubuntu 16.04 kanssa ( läppärissä ei ole muita käyttöjärjestelmiä). Jouduin kuitenkin kerran katkaisemaan sähköt tulostimesta ja sen jälkeen Ubuntu näytti tulostuksen toimivan, mutta kuitenkaan mitään ei tulostunut. Tulostin oli täysin mykkä. Epäilin tulostimen vikaantuneen ja halusin varmistaa asian, eli kaivoin vanhan Windows XP koneen esiin ja kytkin tulostimen siihen ja kappas, tulostin toimi ihan normaalisti. Tämän jälkeen, kun kytkin jälleen Ubuntu-koneen  usb-liittimellä, niin sekin yhdistelmä toimi. Jouduin siirtämään parin viikon päästä tulostimen toiseen huoneeseen ja silloin siis siitä katkaisin virran. Jälleen sama juttu, tulostin ei sen jälkeen toiminut, siis XP-kone jälleen hätiin ja samalla tavalla tulostin toimi XP-llä ja sen jälkeen myös Ubuntulla. Homma siis toimii, mutta jotenkin kaipaisin hiukan modernimpaa tekniikkaa tuon HP-tulostimeni henkiinherättämiseen, jos sähköt katkeaa. Löytyykö hyviä vinkkejä?

40
No niin, pieni ongelma.
Esiintyy molemmilla eri HP kannettavilla ( HP Stream ja HP 250 ).
Verkkokauppa.comin esim. astianpesukoneen myyntiesitteen tulostaminen ei onnistu.
Tulostuksen esikatselu toimii, mutta itse tulostuksessa ilmoittaa, että tapahtui virhe ja tulostaa vain valkoisen tyhjän sivun. Yritin tulostaa myös tiedostoon pdf-muodossa, mutta ei tulosta ja tekee saman virheilmoituksen. Vika ei siis ole kirjoittimessa vaan Ubuntussa (16.04 LTS).
Mielenkiintoinen lisähavainto, että näytön yläosassa vakiona olevat valikot ( ei tuo esikatselun valikko) eivät tule näkyviin, kun hiiren vie ylävalikon kohdalle, ilmestyy vain musta pudotusvalikko ilman tekstejä.

Sivuja: 1 [2] 3