Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - HannuK

Sivuja: 1 [2] 3 4
21
Nyt tuli mokattua eli skannailin paperikuvia ja vasta aikamoisen ajan jälkeen huomasin, että niistä tuli pdf-muotoisia esityksiä. Tarkoitus oli tietenkin tehdä jokaisesta kuvasta oma jpg-tiedosto. Siis löytyykö Ubuntulle ohjelmaa, mikä vääntää monisivuisen pdf-tiedoston sivut omiksi jpg-tiedostoiksi.

22
Olen pitänyt vielä yhdessä läppärissä Ubuntu 16.04 versiota ja sen päivitys piti loppua tämän vuoden huhtikuussa. Koneeseen tulee kuitenkin jatkuvasti päivityksiä. Kysynkin viisaammilta, että minkä tyyppiset päivitykset ovat loppuneet huhtikuun jälkeen?

23
Nyt on taas kysyttävä viisaammilta; ohjelma on Ubuntu 20.04 ja muuten kaikki toimii, mutta tuo telakan "Ubuntu Software" näyttää vain Toimituksen valinnat, ja sekin taitaa olla vanha jämähtänyt homma, koska niitä klikatessa ei tapahdu mitään. Oma älykkyys ei riitä ratkaisemaan, miksi tuo Ubuntu Software ei toimi. Yleensäkin useiden vuosien aikana olen huomannut, että ko. ohjelma on aika takkuisa, joskus toimii ja toisinaan sitten taas ei, kuten Juise laulelee.

24
Ubuntu tietokoneissa / Missä Gnoten käyttäjän tiedot
« : 18.04.21 - klo:22.40 »
Katselin kiinnostuneena tuota Gnote-ohjelmaa, mutta kun aloin selvittää, että mihin ohjelma kerää käyttäjän muistilaput ja tiedot, niin niitä en löydä mistään. Ilman tätä tietoa ei paljoa viitsi ruveta käyttämään ohjelmaa, ellei tiedä, mistä voi pelastaa omat tiedot.

25
Huomasin Forbesin sivuilta mielenkiintoisen OS-järjestelmän eli EndlessOS. Ajattelin, että tuosta voisi tehdä live-tikun, mutta sitten alkoi mennä meikäläisen hilseen yli . Tähän mennessä olen aina saanut ladattua tuon ISO-tiedoston koneelleni ilman ongelmia, mutta nyt pitäisi käyttää tuota torrent-lataustekniikkaa ja parin tumpulointiyrityksen jälkeen luovutin. Eli miten saisin tuon ISO-tiedoston ladattua, jotta siitä voisin tehdä live-tikun. Ohjelmasta on olemassa näköjään kaksi versiota, eli verkossa toimiva ja tuo "kehitysmaa" versio, missä hyvin paljon ladataan itse koneelle, koska nettiä ei aina ole saatavissa. Kokeiluun ja tutustumiseen riittäisi tuo keveämpi versio, ja ehkä siihen voi sitten verkosta ladata tuon täysversion, näin oletan.

26
No niin, nyt päätin päivittää pikkukoneen 16.04stä 18.04ään. Ratkaisseva syy oli ehkä havainto, että tämä 16.04 ei toimi oikein luotettavasti enää näillä videoveuvotteluohjelmilla, ainakin takelteli Google Meetsin kanssa. Toinen meikäläisen HP pikkuläppäri, missä tällä hetkellä on Linux Mint Cinnamon uusin versio, toimii Google Meet hyvin.
Joku kyseli aikaisemmin, mistä löytyy tuo päivityksen käynnistys. No, löysin sen Järjestelmäasetukset - Tiedot kohdasta, ja ei kun päivittämään.
Ennen sitä olin ottanut DejaDub-varmuuskopion, ja isolle irtokovalevylle kaikki kansiot, joissa oli omia tiedostoja ja myös kopioin sekä Thunderbirdistä ja Firefoxista nuo default-tiedostot, joissa tiesin olevan kaikki sähköpostit ja muut henk.kohtaiset mieltymykset. Muiden ohjelmien, joita olin lataillut, annoin olla ja jos ne poistetaan päivityksessä, niin onhan ne helppo asentaa uudelleen. Lähtötilanteessa koneen kovalevyllä oli 18,8 Gt käytössä ja 8,8 Gt vapaana. ( Pikkukone ).
Ja ei kun päivittämään. Ensin tuli muutama kysymys, joita en oikein tiennyt ( liittyi kai noihin paketti-hommiin ) ja sitten kone jo ilmittelikin, että päivitys saattaa kestää pari tuntia. Onneksi tuli ilmitus, että näytönsäästäjä otettiin pois päältä, eli ei koko ajan tarvitse istua vieressä seuraamassa.
Kone rupsutti ja adrenaaliini oli pinnassa, jospa jotakin odottamatonta tapahtuu.
Mutta niin vain kone paineli eteenpäin päivityksessä, mutta loppupäässä alkoi hiukan outo sekoilu. Ensin annoin luvan poistaa vanhentuneita hommia ja sitten hetken kuluttua kone oikeastaan pysähtyi ja näytti siltä, että mitään ei ole tapahtunut, BionicBeawer oli ilmestynyt, mutta kaikki vasemman reunan ikonit olivat entisellään, jopa ylin Unity-painike oli paikoillaan. Olin odottanut, että palkki alkaisi näyttämään 18.04:n palkilta, koska ko. versio oli jo entuudestaan tuttu. Ei ollut vasemmassa alakulmassa tuota ruudukkopainikettakaan.
Käynnistin koneen uudestaan ja sama näky. Kun tarkemmin paneuduin kuvioihin, niin näkymä on sama, mikä oli 16,04, mutta Järjestelmäasetusten Tiedot ilmoitti järjestelmän olevan 18.04. Unity painike toimii kuin ennen, mutta tiedostojenhallinta on muuttunut 18.04 versioksi, eli valikot ylhäältä ovat hävinneet (valitettavasti) ja on tuota mustaa pohjaa. Samoin ikkuniden sulkeminen tapahtuu yhä oikeasta yläkulmasta.
No, olin tottunut tähän 16.04 ulkonäköön ja se on nyt tässä 18.04:ssä minulla yhä sama, mutta pitäiskö sen todella olla näin, koska live-usb-tikulta asennettuna saan kyllä eri graafisen eli Gnome-näytön.
Ja kaikki, mitä olen ehtinyt testailla, näyttää toimivan.
Entä muistinkulutus; nyt on käytössä 8,1 Gt ja vapaata 29,1 Gt. Hulppea tilan vapautuminen.
Minulla ei ole mitään valittamista Unityä kohtaan, mutta hiukan yllättävää oli tämä päivitys.
Vaikka kaikki meni hyvin, vaikkei ihan niin kuin oletin, niin suosittelen kyllä ennen päivitystä tekemään itselleen uuden usb-livetikun uudesta versiosta, mihin halaa päivittää. Siitä Ubuntun asentaminen menee puolessa tunnissa, mutta sitten joutuu palauttelemaan noita omia tiedostojaan, kuitenkin homma on selväpiirteinen ja se usb-tikku toimii eräänlaisena pelastusrenkaana, jos myöhemmin tulee ongelmia.
Näin nyt mennään ja seuraillaan tilannetta.

27
Vaimo piti Zoom-neuvottelua omalla läppärillään, missä Ubuntu 16.04. Muuten homma toimi, mutta hänen äänensä puuroutui, eli muut eivät saaneet siitä selvää. Muiden ääni kyllä kuului selvästi. Itse olen käyttänyt eri videoneuvottelutekniikoita ongelmitta samalla läppärillä enkä keksinyt mitään syytä moiseen ongelmaan. Ainoa asia, mitä jäimme miettimään oli se, että vaimolla oli kokouksen ajan kädessä Huawei Band 4 aktiivisuusranneke. Sehän on bluetooth-yhteydessä puhelimeen, eli siinä on bluetooth koko ajan päällä. Läppärissä ei ollut bluetooth päällä ja se oli ethernetkaapelilla kytketty verkkoon. Siis olisiko tuo ranneke aiheuttaa mikrofonin toiminnan puuroutumisen? Seuraavassa neuvottelussa tarkistamme, että ranneke ei ole läppärin lähellä, varmuuden vuoksi.

28
Onko ohjelmaa, millä voisi joko langattomasti tai usb-kaapelilla etäkäyttää Android puhelinta. Olisi esim. isompi näppäimistö ja näyttö käytettävissä.

29
Olin etsimässä jälleen kerran muistiinpano-ohjelmaa, mihin olisin tyytyväinen. Silmiini osui Ubuntu 18.04 sovellusvalikoimasta KeepNote ohjelma, minkä latasin. Ohjelma vaikutti alkutestailuissa todella mielenkiintoiselta ( idea oli erittäin hyvä), mutta pian selvisi, että se kaatuilee ja jumittuu helposti jo aivan alkumetreillä. Niinpä päätin pettyneenä poistaa sen. Tietenkin KeepNoten luoma kansio/tiedosto rakennelma jäi jäljelle, siis käyttäjän omat  tiedot. Yritin poistaa niitä, mutta sepä ei onnistukkaan. Meikäläisellä ei ilmoituksen mukaan ole valtuuksia. Asensin lopulta uudestaan KeepNoten, millä sain poistettua suurimman osan, mutta pääkansioita en saanut poistettua ( tein kaksi eri KeepNote arkistoa ).
Siis millä tempulla saan nuo kansiot poistettua? Yritin vain grafisella puolella, en sudo-käskyillä.

30
Selailin Ubuntun ohjeita ja huomasin hämmästyksekseni, että onpa vaikeaa löytää Ubuntu 18.04:n asennustiedostoa ( ISO ) suomenkielisistä ohjeista. eli aina oli tyrkyllä tuo uusin 20.04. En oikeastaan löytänyt ollenkaan suomenkielistä 18.04:ää. Ihmettelen tätä kovin, koska 18.04 on tällä hetkellä ehkä luotettavin ja varsin pitkään vielä tuettu versio. Oma kokemukseni on, että 20.04 tökkii vielä aika paljon, 18.04 on tosi luotettava ja 16.04 hyrrää kuin junan vessa, minkä tuki valitettavasti loppuu puolen vuoden päästä.
Suomenkielisissä ohjeissakaan ei edes ole mainintaa tai linkkiä englanninkielisille sivuille, mistä tuon 18.04:n voi ladata ja samalla tulisi huomauttaa, että itse asennuksessa voi sitten määritellä yleiskieleksi Suomen. Ei hyvä.

31
Ei tuolta haulla löytynyt viimeisimpiä tietoja etäkäytöstä ja siksi kysyisin tietoa:
Mulla on kaksi Ubuntu-läppäriä ja toiseen tulee kaikki tärkeät sähköpostit. Miten voin tuolla toisella läppärillä käyttää tuota sähköpostiläppäriä siten, että voin selata ja lukea noita sähköposteja. WIndows-maailmassa joskus käytin vastaavaa ohjelmaa. Molemmat koneet ovat joko modemilla tai puhelimen netinjaon avulla kiinni verkossa? Eli mitä ohjelmia asennan ja asetuksia teen? Siis en halua siirtää tiedostoja, vain etäkäyttää toista konetta.

32
Tuosta kosketuslevyn käytöstä on joku aikaisempi kesusteluketju, mutta sieltä ei löytynyt vastausta kysymykseeni, eli voiko pikanäppäimiin määritellä kosketuslevyn aktivoinnin ja poiston. Nyt se pitää tehdä järjestelmäasetusten kautta, mikä on varsin hankalaa. Ei tunnu löytyvän pikanäppäintä mihinkään versioon (16.04 - 20.04 ). Mielestäni tämä on varsin olennainen asia, kun nykyään on paljon läppäreitä ja sormi osuu vähän väliä kosketuslevylle kirjoitettaessa ja silloin tekstin kohdistin hyppää minne sattuu, erittäin ikävä homma. Pahvinpalan tai pelikortin laitto kosketuslevyn päälle ehkäisee ongelman, mutta on jotenkin fossiilinen kikka.

33
Ubuntu tietokoneissa / Outo ilmoitus
« : 15.06.20 - klo:16.24 »
Yhdelle koneistani on ilmestynyt tällainen kysymys, enkä oikein keksi, mistä tämä tuli. Onko urkintayritys vai/ja pitääkö hyväksyä. Ilmestynyt pari kertaa enkä tietääkseni ole asentanut mitään uutta. Ubuntu 16.04 käyttiksenä.

34
No niin, on taasen puuhasteltu ja opas uudesta Ubuntu 20.04 LTS versiosta aloittelijoille on valmistunut. Opas täydentyy, kun uutta tietoa on käytettävissä. Toivottavasti on avuksi.
Ja tässä linkki, mistä latautuu opas.
Ubuntu 20.04 LTS opas
https://www.ubuntutor.com/ubuntu20fin/Ubuntu%202004%20ohje.pdf

35
Ubuntun 16.04 ja 18.04 versioiden mukana tullut (olin vahingossa kirjoittanut OpenOffice) LibreOffice on toiminut moittetta, mutta kun nyt asensin uusimman Ubuntu 20.04:n, niin huomasin Impressillä työskennellessäni kopioinnin toimivan kummallisesti hiirellä. Kun klikkaan jonkin tekstikentän tai kuvan ja klikkaan hiiren vasemmalla valikon näkyviin ja valitsen copy ja sitten jossain toisessa kohdin valitsen paste, niin ohjelma tuokin edellisen valitsemani objektin. Minun pitää aina pari kertaa klikata kohdetta ja valita copy, ennen kuin ohjelma suostuu kopioimaan ko. kohteen. Toinen  tapahtuma on, että välillä kopiointi muuttaakin valitun tekstin vientikohdassa kuvaksi, aivan satunnaisesti.
Onko kenelläkään samanlaisia havaintoja?
Jos käytän ctrl + c ja ctrl + v käskyjä, niin silloin kaikki toimii oikein.
Muuten pikku HP Streamilla tuntuu uusi versio toimivan luotettavammin kuin vanhassa 16.04:ssä, missä aina välillä ohjelma ryhtyy pelastamaan palauttamalla, minkä se kylläkin aina tekee onnistuneesti.

36
Ehkä olen tästä jo aikaisemminkin urputtanut, mutta nyt asia on jälleen tuore eli päivitin juuri 19.10 version, kun tuli ilmoitus siitä. Niinpä päivitys lähti pyörimään, mutta näytöllä ei tapahtunut mitään, kunnes äkkäsin jälleen vilkaista tuota vasemman reunan ikonirivistöä, missä päivityksen ikonissa oleva mikroskooppisen pieni palkki oli alkanut huomaamatta hitaasti kasvaa. Näinhän se oli, eli siitä oli käyttäjän huomattava, että kone tekee jotain. Kun ikonia klikkas, sai näkyviin kunnon ikkunan, missä näkyi päivityksen eteneminen.
Olen huomannut, että pienissä kopioinneissa tai siirroissa tulee näkyviin automaattisesti iso ikkuna kertomaan hommasta, mutta joissain isoissa siirroissa näytössä onkin oikeassa yläkulmassa vain pieni sektoriympyrä, mikä vähitellen täyttyy ja päivityksissä ilmestyy ikoniin tuo hitaasti etenevä palkki ja kun kopioi esim. iso-tiedostoa, niin silloin ilmestyy vasempaan alakulmaan pieni ruutu, mistä näkyy kopioinnin prosenttiluku.
Jotenkin suunnittelussa ei nyt vasen käsi tiedä, mitä oikea tekee eli koordinaation puute vaivaa suunnitteluryhmää, taisi olla Gnome-suunnittelijoiden sarkaa tämä.
Ongelma on inhottava ainakin vasta-alkajille ja saattaa aiheuttaa kaikenlaista turhaa hätäilyä ja sen seurauksena toimintojen epäonnistumisia ja sitä kautta vielä suurempia ongelmia.
Tämän ongelman voisi viisaammat viestittää tuonne suunnitteluun.

37
Onks tietoo,,, miten voisi USB-tikun nimen muuttaa. Tuolla keskustelupalstalla on kerran ollut keskustelu usb-levyn nimen muutosta, mutta meni yli hilseen. Vanhalla WIn-XP:llä homma hoituu helposti, mutta entä Ubuntulla? Pitääkö mennä terminaalikäskyihin vai pystyykö tuossa graafisessa näytössä hoitamaan homman. On tarve nimetä eri usb-tikut omilla nimillään, kun käsittelee useampia tikkuja saman aikaisesti, niin meinaa hermot mennä, kun tuo muistien tulkitseminen menee vaikeaksi noilla koneen antamilla omilla nimillä. Tämä tulee kysymykseen esimerkiksi, kun yrittää tehdä usb-livetikkua ja pitää pelätä, ettei lähde asentamaan sitä väärälle ulkoiselle muistille.

38
Laitealue / HP LaserJet 1018 asennusvaikeus
« : 03.12.19 - klo:19.59 »
HP LaserJet 1018 on aika vanha tulostinmalli, mutta palaan vielä tähän, kun se toimii hyvin. Kyseisen tulostimen suhteen on netissä vuosien varrelta aika monta epätoivoista kirjoitusta.  Omalla kohdalla sain ko. printterin toimimaan varsin helposti, mutta erikoisella tavalla. Ensin käytin ko. tulostinta Windows XP:koneen kanssa ja sitten siirryin Ubuntuun. Tänään vaimo oli katkaissut sähkön tulostimesta mustekasetin vaihdon ajaksi (ohjeen mukaan ). Tämän jälkeen kirjoitin hyytyi eikä toiminut enää Ubuntun kanssa.
Tiesin heti, miten toimin, eli kaivoin vanhan XP-koneen esille, laitoin tulostimen siihen kiinni, sähköt päälle ja tulostin lähti toimimaan heti XP:llä. Vaihdoin usb-kaapelin ubuntukoneeseen ja kas, sekin alkoi tulostamaan. Eli jos printteriä on käytetty win-koneessa ja sitten se kytketään Ubuntu-koneeseen, niin ei mitään ongelmia. Mutta printteristä ei saa katkaista sähköjä, muuten se on jälleen "herätettävä henkiin" win-koneella. Nyt sitten pohdiskelua maatiaisaivoilla, miksei Ubuntulla voi syöttää varsin tyhmälle kirjoittimelle sitä jotakin pientä bittipätkää, minkä win-kone lähettää kirjoittimelle. Tämän luulisi olevan yksinkertainen asia syöttää printterin muistiin jokin  bittijono.
Kun lukee noita ohjeita, miten Ubuntu-mikro liitetään tuohon 1018-tulostimeen, niin on monimutkaista.
Onneksi nämä vanhat mallit pikkuhiljaa poistuvat käytöstä.

39
Päätin kokeilla tuota uusinta Ubuntu 19.10 versiota. Tein iso-tiedostosta usb-boottaavan tikun ja aloitin kokeilun.
Ei kestänyt kuin hetken, kun kone jämähti paikoilleen asennuksen jälkeen (HP stream ). Yrittelin pari kertaa uudelleen ja sama tulos. Seuraavaksi kokeilin tuossa asennusvalikossa olevaa " safe graphic" versiota, jasama tulos, eli parin minuutin sisällä jämähti.
Toisella HP Stream koneella sama juttu.
Onko tämä yleinen ongelma vai omakohtainen ongelma? Toivottavasti paranee luotettavuus pikapuoliin, jotta pääsis kokeilemaan kunnolla.
...
Juuri huomasin, että kun äsken asensin jälleen tuon 19.10 version koneelle enkä tehnyt edes mitään sillä koneella, niin kone on jumittunut, siis ei tarvinnut edes tehdä mitään kun jämähtää hetken kuluttua.

Millään muulla USB-koetikulla ja ohjelmalla ei ole ollut tällaista ongelmaa. Toivottavasti tuo keväällä ilmestyvä 20.04 tulee toimimaan alusta pitäen paremmin.


40
Laitealue / USB tikku simahti?
« : 25.10.19 - klo:19.17 »
En ole varma, kuuluuko asia tälle foorumille, mutta yritän.
Käytän Transcendin 32 GT muistikorttia, minkä toisessa päässä on mikro ja toisessa päässä tavallinen liitin. Nyt tikku vaikeni, kun oli kiinni puhelimen USB-portissa ( Samsung). Saan ilmoituksen, että väärä formatointi, tikku pitäisi formatoida. Onko ubuntuntussa ohjelmaa, millä voisi tutkia ja jopa parantaa tuon sairaan usb-kortin. Vai onko viisainta yrittää etsiä pääkaupunkialueelta firmaa, mikä saa ehkä pelastettua  sisällön, mistä on kyllä varmuuskopio, mutta jo jonkin verran vanha.
Samsungin puhelin ja pädi ilmoittavat, että ei tunnista korttia ja suosittelevat formatointia. Ubuntu 16.04 ja 18.04 ei läppärissä reagoi enää mitenkään korttiin.

Sivuja: 1 [2] 3 4