Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - HannuK

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Ubuntun kehitysversio / Informaatioergonomiaa
« : 24.03.24 - klo:11.50 »
Tämä alue on kai oikea paikka hiukan purnata. Aikoinaan opiskelin tuota informaatioergonomiaa, siksi se on lempiaiheitani. Nykyään sana on täysin tuntematon, valitettavasti.
No sitten itse asiaan. Jollain varmaan on yhteydet tuonne Ubuntun kehittäjätiimiin ja voisi välittää sinne tämän purnaukseni. Nimittäin jo useammassa Ubuntu-versiossa on tuo tiedoston kopiointia tai siirtoa osoittava näytön oikeassa yläkulmassa oleva pieni ympyrä, minkä sektori täytyy sitä mukaa, kun siirto tai kopiointi etenee. Tämä ympyrä on vihoviimeisen vaikea huomata, koska siinä ei vilku tai liiku oikeastaan mikään. Mitä suurempi siirron määrä, sitä hitaammin tuo sektori täyttyy.
Olen varma, että tätä työvaiheen keskeneräisyyttä ei helposti huomata ja käyttäjä menee tekemään jotain, mikä sotkee homman, esim. kesken siirron nykäisee irti usb-tikun tms.
Ehdottomasti tuo pieni ympyrä pitäisi vilkkua, jolloin sen huomaa. Myöskin tuo näytön keskellä esitettävä pieni ikkuna, missä näkyy janana toimenpiteen tilanne, on hyvä, mutta se ei ilmesty automaattisesti vaan käyttäjän on joko klikattava tuota pientä ympyrää tai sitten vasempaan reunaan ilmestynyttä ikonia. Siinäkin ikonissa näkyy janana tuo työn eteneminen, mutta sitäkään kukaan ei huomaa, kun jana on kovin lyhyt ja se ei vilku. M.O.T

2
Täytyy myöntää, että kouluaikana en ollut mikään välkky noissa vieraissa kielissä, oli kuin kivirekeä olisi vetänyt. Mutta maailma muuttuu. Aikoinaan tutustuin Ubuntuun ja en ollut tyytyväinen oppimateriaalien helppouteen ja siksi piti tietenkin tehdä oma opas. Huomasin, että ei tuolla maailmallakaan ollut mielestäni hyvää ( tämä on siis oma mielipide ), joten olihan se väännettävä englanniksi. Apuna oli Googlen kääntäjä. Näin vuodet vieri ja tajusin, että espanjan kieltä puhuvia on maailmassa paljon ja samalla keksin, miten helposti käännän koko materiaalin Googlella. Näin syntyi espanjan ja ranskankieliset versiot.
Eilen luin Mikrobitistä, että Intiassa on paljon Linuksin käyttäjiä. Niinpä tänään julkaisin Ubuntun ohjeen hindin kielellä, kyllä tämä bittimaailma on ihmeellinen.
Näen päivittäin, kuinka paljon oppaitani on maailmalla latailtu, yleensä kokonaislatausmäärä vuorokaudessa on noin 80-110, alkuaikoina enemmän, nyt on hiukan vähentynyt. Myös näen maat, joista on latauksia tehty, USA aina johdossa, sitten yleensä Suomi ja Espanja. Kuukausittain yli sata maata on käynyt lataamassa. Välillä on jokin maa noussut lähes kärkeen, viime kuukausina Intia, siksi aktivoiduin tuon Mikrobitin jutun takia.
Hassu fiilis, kun näitä tekee. Sopivaa puuhaa eläkepäivillä.
PS. Miten varmistan, että Google kääntää oikein? Käytän lyhyitä lauseita, englannista käännös ensin hindiksi ja sitten hindistä käännös suomeksi, ja ihan motteetonta ja hyvää suomea. Näin varmistus.

3
Ostin pari vuotta sitten uuden HP läppärin ja asensin siihen Linux Mintin, mutta wifi ei toiminut. Kyselin ohjeita täältä keskustelupalstalta ( en nyt löytänyt tuota vanhaa keskusteluketjua, joten avasin uuden ). Vastauksena sain tiedon, että wifi-ohjain? on niin uusi, että sitä ei vielä ole Linuxissa, mutta on joskus tulossa. Olen selvinnyt hienosti käyttämällä ethernet-kaapelia tai puhelin  usb-kaapelilla kytkettynä. Nyt tein Ubuntu X 22.04.3 livetikun ja kokeilin sitä tuossa läppärissä, ja kas, wifi alkoi toimimaan. Siis itse koneessa ei ole vikaa. Nyt kysymys, miten saan wifin toimimaan tuossa Linux Mint 21.2 versiossa, mikä on tällä hetkellä koneessani.

4
Nyt meni vaikeaksi, aikaisemmin Mint Cinnamon asennustikun valmistus onnistui helposti, mutta nyt kehittäjät ovat tehneet varmistustoimenpiteitä, millä varmistetaan, että ISO-tiedosto, minkä kopioi itselle, on varmasti oikea. Tämä tietenkin on hyvä asia, mutta tuo menettely, miten varmistetaan iso-kopion oikeellisuus, menee yli pienten aivojeni. Ei onnistu, vaikka pari kertaa olen yrittänyt. Voisiko joku neuvoa selkokielellä, mitä pitää tehdä, jotta tarkistusbitit saadaan oikein. Nimittäin asennustikku ei käynnisty, vaan ilmoittaa puuttuvasta varmistustsekkauksesta. Olen siis yrittänyt valmistaa Linux Mint Cinnamon 21.2 versiota.

5
Valokuvat ovat esitystä varten omassa kansiossaan ja on ohjelmia, millä automaatisesti saadaan kuvat vaihtumaan diaesityksenä. Yleensä kuvanvaihto tapahtuu siten, että kuva häviä salamannopeasti ja samalla ilmestyy uusi kuva. Tähän etsin muutosratkaisua.  gThumb tarjoaa tähän jonkin verran erilaisia kuvanvaihtotekniikoita, ei kuitenkaan sellaista että kun toinen kuva hiljalleen häipyy, niin toinen samalla hiljalleen tulee näkyviin. Ja kuvien "vaihtumisprosessin" aikaa ei voi muuttaa gThumbilla. Kaipaisisin rauhallista kuvien vaihtumista.
Onko ideoita?

6
Onkohan muilla samoja havaintoja, että Firefox välillä ei toimi mutta Chromium toimii. Esimerkiksi Nordean kaikki toiminnot eivät välillä toimi mutta Firofoxin kautta toimivat. Samoin Klarna maksutoiminto ei toiminut Firefoxilla, mutta Chromiumissa toimi heti. Käytössä Linux Mint.

7
Yleistä keskustelua / Ubuntu oppimateriaalin kieli
« : 22.07.23 - klo:10.12 »
Löysin helpon keinon, miten voin Google kääntäjän avulla muuttaa tekemäni oppaat toiselle kielelle. Aikoinaan muutama opettaja kommentoi tekemääni opasta (positiivisesti ). Nyt kysyisinkin, onko tarvetta/tarpeellista tehdä esim. Ubuntu 22.04 oppaasta ukrainan tai jonkin muun Googlesta löytyvän kielen mukaista opasta. Kuvat oppaassa ovat englanninkielisiä, mutta kaikki tekstit käännettyjä. Tein nyt kokeeksi espanjankielisen oppaan ja laitan sen tuonne kotisivulleni ladattavaksi kohtapuoleen.

8
En tiedä, onko tämä sopiva aihealue kysymykselleni.
Käytössäni on puhelimissa ja pädillä jäsennin-ohjelma ( muistiinpanoja varten ), minkä tiedot ovat Dropboxissa, joten voin niitä käyttää ko. laitteilla. Kyseistä ohjelmaa ei kuitenkaan saa tietokoneelle eikä siis Ubuntuun tai muihin distroihin. Heräsi ajatus, että voisinko jotenkin kytkeä wifillä tai usb-kaapelilla puhelimen kiinni läppäriin ja näkisin puhelimen näytön läppärillä ja siten voisin käyttää ko. jäsenninohjelmaa läppärillä, ts. helpompi kirjoittaa pitempiä tekstejä jne. Kyseinen ohjelma, mitä käytän puhelimella on "Outliner".

9
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu ei hyväksy usb-tikkua
« : 08.04.23 - klo:19.50 »
USB-tikulla oli kohtuullisesti tavaraa ja kerran ilmeisesti sen irroittaminen ei mennyt asiallisesti. Seuraavalla liittämiskerralla Ubuntu ilmoitti, ettei voi avata tikkua koska se on virheellinen. Kokeilin useammalla eri koneella ja aina sama tulos. Lopulta kokeilin vanhaa konetta, missä on sekä Mate ja Windows XP. Kas kummaa windows avasikin tikun ja sain kopioitua sisällön turvaan. Jos ko. koneella käynnistin Maten sain liitteenä olevan ilmoituksen. Jäin ihmettelemään, että miksi Widows hoiti homman mutta mikään Linux-ohjelma ei kyennyt avaamaan tikkua. Ja voiko tuon tikun saada toimimaan vielä helposti ilman että data tuhoutuu. Tikunhan voin formatoida uudestaan ainakin tuolla Windowsilla.

10
Kone on pieni HP Stream, keskusmuisti 1,8 GT, kiintolevu 31,3 GT. Ohjelma Linux Mint Cinnamon 20.1.
Koneen kotikansiossa ei ole tällä hetkellä mitään käyttäjän kansioita eikä tiedostoja, mutta Levynkäytön analysointi-ohjelma ilmoittaa, että kovalevyllä on vapaata tilaa vain 2,8 GT, siis kone on kuluttanut 27,3 GT. Asennuksen lisäksi koneeseen ei ole asennettu muita lisäohjelmia kuin Chromium. Käsitykseni mukaan Mintin pitäisi tarvita vain noin 9-10 GT muistia, mikä vie lopun muistin?

Korjaus: Huomasin, että minulla oli kahden eri Ubuntu-version ISO-tiedostot levyllä, ne veivät melkoisesti tilaa.

11
Nyt kun Ubuntu 22.04LTS on päivitetty versioon 2, niin latasin tuon iso-tiedoston ja Linux Mintillä tein kokeilutikun.
Laitoin tikun ensimmäiseen HP Stream-koneeseeni ja homma lähti liikkeelle, tosin kärsivällisyyttä piti olla, oli hommat tosi hitaita. Lopulta kokeiluversio piti olla valmis, mutta näyttö oli lähes musta, hiukan kuulsi jostain violettia väriä ja hiirikin näkyi jossain täysin mustana. Jotain valikkoja tuli hiukan nääkyviin mustina. kokeilu päättyi siihen.
Kokeilin samaa toisella pienellä HP Stream-koneellani ja sama homma.
Koska kolmas HP on jo isompi ja siinä 8 GTmuistia, kokeilin myös sillä, mutta sama musta näyttö.
Sammutin koneen, otin pois tikun ja käynnistin normaalisti. Nyt alkoivatkin sitten tosivaikeudet.
Ei käynnistynyt vaan tuli ilmoitus: Verification failed: (0x1A) Security Violation  ja OK-napp. Sitä kun painoin, niin tuli: Shim UEFI key management.    Press eny key to perform MOK management.
Yritin käynnistystä pariin kertaan ja aina sama homma.
Sitten käynnistin BIOS-valikon eli virta ja Esc-painike. Valitsin siitä normaalin Ubuntu käynnistyksen, Ja nyt sain ilmoitusken: Selected boot image did not Authenticate. Press Enter to Continue. Tämän jälkeen tuli sitten ehdotuksia, joista en ymmärrä mitään joten jätin tekemättä.
Sammutin koneen ja tökkäsin kiinni Ubuntu 18.04 livetikun ja käynnistin koneen, valitsin biosista ko tikun ja Ubuntun kokeiluversio asentui normaalisti ja varsin nopeasti.
Pysäytin tämän jälkeen koneen kokeiluversion valikon kautta asiallisesti ja yritin jälleen normaalia käynnistystä, mutta jälleen ilmestyi tuo Verification failed...
Nyt on vitsit vähissä, mutta onneksi on DejaDubilla otettu pari päivää sitten tuosta 16.04:stä varmuuskopio.
Mikä auttaisi?

12
Laitealue / Wifi Realtek RTL8852BE ongelma
« : 25.01.23 - klo:10.36 »
Nyt olen sitten hankkinut uuden HP 250 G9-läppärin , heivasin pois Windowsin ja asensin Ubuntun. Nyt kuitenkaan wifi- eikä bluetooth toimi.
Löysin SuperOscarin valituksen noin vuoden takaa

Äirelle synttärilahjaksi ostamassani uudessa HP:n halpiskannettavassa osoittautui olevan ikävä langaton piiri, Realtek RTL8852AE (verkosta löytyy osumia myös nimillä ”a85a” ja ”rtw89”). Tuki tälle vaikuttaisi olevan vasta Linux-ytimen versiossa 5.16. Kokeilin tämän myös openSUSE Tumbleweed -asennus-DVD:llä, ja se todella paitsi löytää verkkokortin myös pääsee sillä verkkoon.

Itselläni on nyt wifi Realtek RTL8852BE. Löytyykö jo tähän versioon ratkaisua? Viisastuin hetki sitten tuosta Android-puhelimen usb-kaapeli/netinjako mahdollisuudesta. Toinen vaihtoehto on ostaa wifi-adapteri.
Kun aikaa kuluu ja Linux-versiot päivittyvät, niin alkaako tuo wifi toimimaan jonkin uudenpäivityksen jälkeen vai pitääkö jotain puuhastella manuaalisesti?
Itselleni olen keräillyt monen eri distron iso-tiedostot, joista nopeasti saan live-tikun. Paria kokeilin, mutta ei lähtenyt pelittämään.
Entä tuo bluetooth, sikin taitaa sii odottaa uutta päivitystä. Tosin bluetoothille ei ole paljoakaan käyttöä ja laatikoissa taitaa olla jokin vanha usb-bluetooth härpäke.

13
Yhdessä koneessani on yhä käytössä Ubuntu 16.04 ja siinä näyttää olevan Firefox 88.0 versio. Tukihan 16.04 Ubuntulle on muuten jo loppunut paitsi tietoturvapäivitykset. Onko riskiä tai estettä itse päivittää Firefox uudempaan versioon esim. 108.0.2 , mikä on mulla toisessa koneessa.

14
64 GT SD-muistikortti on toiminut normaalisti pitkiä aikoja, mutta nyt äkkiä tilanne on muuttunut. Yritin tehdä muutoksen yhteen OpenOfficen tiedostoon, mutta ohjelma ilmoitti, että tiedosto on vain lukumuodossa, enkä pystynyt sitä mitenkään vapauttamaan. Erilaisten tutkimusten jälkeen totesin, että sekä kansioissa ja tiedostoissa ei ole sallittua tiedoston nimen muuttaminen, roskiksen käyttö eikä poistaminen.
Kopioin yhden tiedoston kokeeksi toiselle muistitikulle ja sen siirsin toiseen koneeseen ja siinä tiedosto oli vapaasti muutettavissa. Mitenkähän tämä alkuperäinen lukittunut sd-kortti saadaan taas normaaliin tilaan?
Ensimmäinen kone on Mint Cinnamon ja toinen kone Ubuntu, mutta tällä ei kai ole asiaan vaikutusta.

15
Ubuntu tietokoneissa / Chromium ei avaudu pdf:n linkistä
« : 04.10.22 - klo:23.22 »
Lähdin tarkastelemaan noita opetusmatskuni (pdf-tiedosto ) linkkejä ja heti ensimmäisen sivun linkissä törmäsin tilanteeseen, missä kursoori pyörii hetken, mutta Chromium ei avannut  linkkiä. Olen aina käyttänyt ensisijaisena selaimena Firefoxia, mutta nyt olin asettanut Chromiumin ensisijaiseksi. Vaihdoin oletusselaimeksi Firefoxin ja se avasi linkin. Itse materiaalin olen tehnyt Impressillä linkkiosoitteineen ja sitten muutan sen pdf-muotoon.
Tätä testasin Ubuntu 20.04 koneellani.

Tein vastaavan testin 22.04 koneella, eli ensin Impressillä sana, mihin liitin web-osoitteen ja tämän sitten muutin pdf-muotoon, eikä nytkään pdf-tiedostossa ollut linkki avaudu Chromiumilla, mutta avautuu Firefoxilla. Molemmilla koneilla Impressin linkki avautuu Chromiumilla (Ctrl+linkin napsautus). Oiskos tietoo ko. ongelmaan.

Huomasin samalla, että 20.04 koneella  linkin avauksen ajan kursoori näytti pyörivän, mutta 22.04 koneella kursoorin pyörintä näkyi vain, jos kursoorin vei telakan päälle, mikä on varsin huonoa informaatiota käyttäjälle.

16
Tässä muutamia havaintoja
1. Ubuntu 22.04 beta asennustikku toimi moitteetta
2. Nyt olen kaksi kertaa ladannut Ubuntu 22.04 iso-tiedoston ja tehnyt niistä asennustikun. Molemmilla asennustikuilla jos määrittelen alussa "Try Ubuntu", niin pitkän puuhastelun jälkeen kone jumittuu ja näyttöön tulee hiukan violetin omaava kuvio, mikä lienee tuo aloituskuva Ubuntusta, mutta kuva on täysin tumma eikä kuvakkeita näy.
Jos alkuvalikossa valitsen Ubuntu ( safe graphics ), niin ohjelma asentuu täysin virheetömästi kokeilutilaan.
Ja tämän saman asian olen nyt testannut kahdella eri läppärillä ( molemmat ovat HP Streameja ).
Tämä vain kommenttina tiedoksi.

17
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu versiot ja varmuuskopiointi
« : 06.04.22 - klo:19.31 »
Suoritan parin viikon välein koneitteni varmuuskopioinnit DejaDub-ohjelmalla. Olen nyt kiinnittänyt huomiota, että jos teen varmuuskopioinnin koneessa, missä yhä pyörii Ubuntu 16.04 ja varmuuskopion otan muistitikulle, niin työntäessäni muistitikun koneeseen varmuuskopiointi käynnistyy ja näyttää selvästi, että varmuuskopiointi on käynnissä. Toisessa koneessa pyörii Ubuntu 20.04 ja siinä teen saman toimenpiteen, eli muistitikku koneeseen ja näytöllä vilahtaa tieto varmuuskopioinnin käynnistymisestä, mutta sen jälkeen mikään ei kerro käyttäjälle, että koneessa pyörii varmuuskopiointi. Onko tämä todella 20.04:n ominaisuus. Se on varsin huono info käyttäjälle ja johtaa äkkiä käyttäjän toimimaan väärin. Itse olen jo kulkenut tätä Ubuntun polkua varsin pitkään, joten osaan etsiä koneesta kärsivällisesti infoa, että mitä se puuhaa, mutta moni aloittelija ei tiedä näitä konkeloita.

18
Pikku HP Stream läppärissäni on pitkään pyörinyt erinomaisesti Linux Mint 20.2 Cinnamon, minkä päivitin uusimpaan versioon 20.3 pari viikkoa sitten. ( Itse päivitys meni mallikkaasti .) Mutta nyt olen huomannut koko koneen pysähtyvän, siis mikään ei toimi, näyttö jää päälle ja kone pitää käynnistää uudestaan. Tämä on tapahtunut nyt useampia kertoja Firefox selaimella surffatessani. Aikaisemmin homma toimi ilman huolen häivää. Ehkä tämäkin ongelma korjaantuu aikanaan, mutta ajattelin ilmoitella, kun näyttää olevan toistuva ilmiö. Ja jos ei parane, niin palaan ehkä edelliseen versioon. Eihän sitä muukan auta...

19
Linux Mint Cinnamon on toiminut pikkumikrossani loistavasti pitkät ajat, mutta nyt tuli päivityspyyntö, minkä suoritin. Tämän jälkeen ohjelma pyysi uudelleenkäynnistämään koneen, minkä tein. Sitten seurasi normaali rutiini eli salasanan anto. Ohjelma ei mennyt normaaliin tilaan vaan pyysi uudestaan samaa käynnistyssalasanaa. Eli ohjelma ei käynnisty vaan pyytää koko ajan uudelleen salasanaa. Jos kirjoitan väärän salasanan, niin ohjelma ilmoittaa, että salasana on väärä, siis tätä ilmoitusta ei tule, kun kirjoitan oikean salasanan, mutta ei vaan käynnisty. Yksi muutos päivityksessä on, että aikaisemmin salasanan kirjoitus tapahtui ruudun keskellä ja nyt vasemmassa reunassa ja siihen tuli kaksi vaihtoehtoa, eli Cinnamon oletus ja Cinnamon  Software Rendering. Kumpikaan ei käynnisty. Homma meni nyt kinkkiseksi.

20
Vanhat valokuvat alkavat olla nyt digitoituja ja niitä on mukava katsella isosta nykytelkkarista esim. HDMI-kaapelin välityksellä, mutta noissa kuvien katseluohjelmissa on varsin simppeli tuo diaesityksen esitystapa; kuva vaihtuu aina määrätyn ajan kuluttua ilman mitään siirtymiä.
Olen etsiskellyt pientä ohjelmaa, missä voisi määritellä kuvien vaihtumisen hiukan elävämmäksi, esim. kuvan häipyminen pehmeästi ja samalla uusi kuva ilmestyy hitaasti ruudulle. Mutta kun moista hienoutta en onnistu löytämään. PowerPoint tyyppisissä esitysohjelmissa näitä vaihtoehtoja löytyy mutta tavallisten kuvien katselussa ei tunnu löytyvän. Eli onks tietoo?

Sivuja: [1] 2 3 4