Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Snufkin

Sivuja: 1 ... 21 22 [23]
441
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Thunderbird?
« : 02.08.16 - klo:20.48 »
Asensin myös Thunderbirdin Ubuntu 16.04:seen ja toimii kyllä ihan ilman ongelmia. Tilit taisin luoda sillä automatiikalla, joka hakee asetukset valmiiksi.

442
Yleistä keskustelua / Vs: Ulkoisen kovalevyn salaus
« : 01.08.16 - klo:23.31 »
Tuohon levyn rautakryptaamisen sen verran että luottamusta on vaikea saavuttaa mutta sen voi helposti menettää. Yksikin twiitti ja firman maine on pilalla. Eli kyllä noissa normipoliisin kestävä salaus.

Vaikka se hienolta kuulostaakin, että omaa nsa:n kestävän salauksen, niin jos pysytään yhä tällä planeetalla, niin tarvetta moiselle ei juuri kellään ole. Sen sijaan tarve on sille, että kun läppäri tai irtokovalevy varastetaan asuntomurrossa tai se unohtuu repussa jonnekin, niin menetys koskee vain laitteen hintaa. Se, saako poliisi tai joku muu ammattilainen salauksen purettua, on tavallaan aika sivuseikka. Ja kuitenkin se suurin arjen tietourvariski on näppäimistön pohjaan kirjoitettu salasana tai kokonaan unohtunut varakopionti. Snowdenit, vakoilijat  ja valtioiden jahtaamat journalistit ovat ihan oma lukunsa, jota ei kyllä kannattaisi sekoittaa matti ja maija meikäläisten lomakuviiin, alastomiinkaan. :)   

Tätä asiaa nyt tovin pohtineena olen aika vakuuttunut siitä, että kryptaamalla läppärin kotihakemiston Ubuntun asennuksen yhteydessä ja käyttämällä esim. tätä VeraCryptia varakopiolevyn salaamiseen, niin huonoillakin salasanoilla/algoritmeilla saavutetaan jo niin hyvä salaus, ettei kellään osaavalla taholla ole intressiä sitä lähteä purkamaan.


443
Yleistä keskustelua / Vs: Ulkoisen kovalevyn salaus
« : 01.08.16 - klo:21.35 »
aes on wikipedian mukaan nsan kehittämä ohjelma algoritmi, joten ainakin tiedämme että nsa saa sen auki.  ::) ;D
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Advanced_Encryption_Standard

tosin nsa saa kaikki auki nykyään niin onko edes väliä mitä käyttää?  :D
pää asia ettei rosvot saa auki.

Toisaalta riski siihen, että nsa pöllii sun läppärin auton takapenkiltä tai tekee asuntomurron on kohtuulisen pieni. :)

444
Yleistä keskustelua / Vs: Ulkoisen kovalevyn salaus
« : 01.08.16 - klo:19.08 »
Ohjelma pysyy ajantasalla.

Ok, kiitos. Onnistuin asentamaan sen Synaptic Package Managerin kautta lisäämällä tuon "deb http://ppa.launchpad.net/unit193/encryption/ubuntu xenial main" rivin syteemin Sotware-asetuksiin. Mahtaako nyt olla tilassa, jolloin päivitykset tulevat automaattisesti muiden softapäivitysten yhteydessä?

445
Yleistä keskustelua / Vs: Ulkoisen kovalevyn salaus
« : 01.08.16 - klo:18.28 »
Sovulla https://veracrypt.codeplex.com/wikipage?title=Contributed%20Resources mainitaan kolmannen osapuolen ppa, eli tämä: https://launchpad.net/~unit193/+archive/ubuntu/encryption - sieltä minä asentaisin jos tarvitsisin.

Mitä eroa noilla on?

446
Yleistä keskustelua / Vs: Ulkoisen kovalevyn salaus
« : 01.08.16 - klo:17.41 »
Tämä VeraCrypt taisi nyt ratkaista ongelmani. Sain kuin sainkin sen asennettua ja homma pelittää.  Ei ole vaikea juttu sunnuntaikäyttäjällekään. :)

Latasin täältä:
https://veracrypt.codeplex.com/wikipage?title=Downloads

...ja asensin näillä ohjein:
http://www.linuxandubuntu.com/home/encrypt-data-in-linux-with-veracrypt-an-alternative-to-truecrypt

Ainoa ongelma oli, että tuo Ubuntun Application Menu ei tunnistanut ohjelmaa asennuksen jälkeen. Se korjaantui menemällä File Managerilla hakemistoon  usr/share/application ja tuplaklikkaamalla ohjelman logoa. Tämän jälkeen asensi itsensä myös tuohon Launcher-sivuvalikkoon.


447
Ubuntun uusimmassa versiossa, tosin nimellä Ubuntu Software. Ihan hyvä kyllä, sillä tuo vanha oli aika hidas. Molemmilla on kuitenkin samankaltaiset tavoitteet eli olla helppokäyttöinen ohjelmien asennustyökalu, josta löytyvät ohjelmien tiedot käyttäjäystävällisesti. Haku on luonnollisesti yksi ominaisuus.

Juu, tuota olen toki käyttänyt. Ongelma on enemmänkin sen oikean hakusanan löytäminen. Esim. tuollaisen boottaavan tikun tekemiseen on joukko ohjelmia hyvin erilaisine nimineen. Toki tämä on siis näitä sunnuntaikäyttäjän murheita, mutta varmasti yksi asia, miksi ihmiset yhä pitäytyvät paljon Windowsissa.

448
Yleistä keskustelua / Vs: Ulkoisen kovalevyn salaus
« : 01.08.16 - klo:17.01 »
Tähän juuri yritin vastata kun kerroin että vaikka TrueCrypt-projekti on kokonaan lopetettu, niin koodin kehitys jatkuu projektissa VeraCrypt. TrueCrypt-auditoinnissa havaitut ongelmat on korjattu VeraCryptin koodiin, ja sen koodi on nyt myöskin OSI:n hyväksymä, mitä TrueCrypt ei ole koskaan ollut. En tiedä mitä tämä on vaatinut, mutta veikkaan että koodista on pudotettu osia jotka eivät ole avoimia, ja siksi käyttäjäystävällisyys on voinut hieman kärsiä.

Ok, tuo vaikuttaa pienellä googletuksella pätevältä ohjelmalta. Koitin etsiä tuota VeraCryptiä Ubuntun Software -ohjelmistolla ja Synaptic:sella. Ei ole kummassakaan tarjolla. Kotisivuilta löysin .gz2 paketin, mutta en ole koskaan moisia asennellut. Pitänee opetelle sekin taito. :) 

Sellainen lisähuomio vielä, vaikka varakopiontiin tätä pääosin etsin, niin esim. mukana kuljetettavan USB-tikun tiedostojen kryptaukselle on satunnaista tarvetta. Pilvipalvelimia en nyt käytä, mutta kryptauksen myötä niitäkin voisi hyödyntää esim. matkoilla.

449
Yleistä keskustelua / Vs: Ulkoisen kovalevyn salaus
« : 01.08.16 - klo:15.10 »

Muuten hyvä, mutta jos et luota enää TrueCryptiin, niin miksi luottaisit laitevalmistajan suljettuun koodiin? Hieman ristiriitaista.

Tuotahan minä hieman koitin kysellä, että onko TrueCrypt todella jo käyttökelvoton, kun ei puhuta mistää vakoiluaineistosta tai vastaavasta.

450
Startup Disk Creator on melkoinen bukikasa (ainakin on ollut, jos ei nyt sitten 16.04 myötä ole korjautunut?).
Kannattaa käyttää Unetbootin ohjelmaa Ubuntun kyseessäollen.

Kiitos vihjeestä, asensin tuon vastaisuuden varalle. En näitä kovin usein asentele, mutta vaihdoin tietokonetta ja laitoin vanhan myyntiin. Siksi kovalevyn nuketus ja uusi käyttis, ettei joku tuleva omistaja kaivele sieltä salaisuuksiani. :)

P.S. Ei-tietotekniikkaa-opiskelleen Ubuntu-käyttäjän yksi iso ongelma on löytää oikea sovellus oikeaan tarpeeseen. Tähän voisi tulevissa jakeluissa tehdä jonkun helpon graafisen apuohjelman, jonka kautta löytäisi tarvittavat ohjelmat helposti tietämättä niiden usein aika eksoottisia nimiä.

451
Tällainen havainto: Yritin asentaa Lenovo ThinkCentre M58:aan Ubuntu 14.04 -versiota. Kovalevy oli sitä ennen tyhjennetty DBAN-ohjelmalla puhtaaksi. Asennus ei lähtenyt alkuun, vaan sain jatkuvasti virheilmoituksen 1962, no operating system. Tuo USB-tikku oli siis luotu otsikossa mainitulla "Stratup Disk Creato" ohjelmalla Ubuntu 16.04 käyttikssä. Yritin myös buutata tämä luontikoneen sillä, mutta ei onnistunut. Lukuisten yritysten jälkeen loin uuden USB-käynnistystikun, nyt Windowsissa ja Rufus-nimisellä ohjelmalla. Tämä versio toimi oitis ja asennus käynnistyi normaalisti. Tietotaitoni aiheesta loppuu likimain tähän, mutta jotain häikkää on tuossa käynnistyslevyn luontiohjelmassa. 

452
Yleistä keskustelua / Vs: Ulkoisen kovalevyn salaus
« : 30.07.16 - klo:14.32 »
Yksi vaihtoehto on käyttää vanhaa läppäriä varakopiolaitteena, kun siinä on kryptattu kotihakemisto. Siinä jäi vain hieman pohdituttamaan kysymys salasanan vaihdosta. Että avaako recoveryn kautta muutettu salasana myös kryptauksen?

ks. toinen viesti. http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32149.0


453
Yleistä keskustelua / Vs: Ulkoisen kovalevyn salaus
« : 30.07.16 - klo:14.28 »
Tämä ei ole maksettu mainos, mutta yksi hyvä ratkaisu ulkoisen levyn kryptaukseen on kovokryptattu kiintolevykotelo, esim.

https://www.amazon.com/StarTech-com-2-5-Inch-Encrypted-Drive-Enclosure/dp/B0086OGOGQ

Koska salaus tapahtuu laitteessa itsessään, se ei vaadi koneelle asennettavaksi mitään ja on siksi täysin siirrettävissä paikasta toiseen.

Kiitos vihjeestä. Tuollainen vaikuttaa varsin näppärältä.

454
Yleistä keskustelua / Ulkoisen kovalevyn salaus
« : 29.07.16 - klo:14.26 »
Moi!

Olisi tarvetta salata ulkoinen kovalevy (varakopiolevy) lähinnä varkauden varalta. Levy ei sisällä mitään snowden-kamaa, joten varsin vaatimatonkin suojaus riittää turvaamaan lähinnä omien valokuvien ja sähköpostien joutumisen vääriin käsiin. Olen käyttänyt aiemmin TrueCryptiä, mutta ohjelmaa ei enää suositella käytettäväksi. Onko olemassa vastaavaa, ei-Ubuntu-ammattilaiselle helppokäyttöistä softaa, jolla tuon kovelevyn saisi helposti suojattua?

Jos kuitenkin käytän yhä TrueCryptiä, niin mahtaako toimia enää 16.04 versiossa? Ymmärtääkseni tuo TC:n tietoturva-aukko ei ole kovin vakava tällaisessa tapauksessa, jossa tarkoitus on suojata tiedot lähinnä kotimurron tms. tapauksen yhteydessä.

Sivuja: 1 ... 21 22 [23]