Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kuutio

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 8
41
Yleistä keskustelua / Vs: Snap Linux-jakeluissa
« : 25.10.20 - klo:08.48 »
Ei se että ohjelmista peritään maksu ole sinänsä avoimen lähdekoodin ideaa vastaan. Kunhan lähdekoodin saa ja sitä voi levittää niin asia on ok.
Pienenä tarkennuksena, että useimmat avoimet lisenssit (myös GPL) edellyttää, että myös käännetyt binäärit ovat levitettävissä eteenpäin. Maksua saa pyytää, mutta jos joku on ohjelman ostanut tai muuten hankkinut, saa hän levittää myös binäärejä vapaasti (ilmaiseksi tai maksua vastaan).

42
Tähän ei kuitenkaan ole löytynyt ratkaisua huolimatta monista ystävällisistä neuvoista.
Tyydyin seuraamaan tilannetta lähinnä sivusta, mutta yksinkertaisin ratkaisu jäi kaikilta mainitsematta:
Ei jäänyt.

43
Hei. Tällainen vastaus tuli:  /etc/sddm.conf
bash: /etc/sddm.conf: Lupa evätty

 /etc/sddm.conf.d/kde-settings.conf
bash: /etc/sddm.conf.d/kde-settings.conf: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole

/usr/share/sddm/themes/<käyttämäsi_teema>/theme.conf
bash: käyttämäsi_teema: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole

Huomasin, etten tiedä teemani nimea todennäköisesti oletus ja tumma. Katsoin asetuksista ja teema oli Kubuntu. Sitten kokeilin tätä:

Kubuntu/usr/share/sddm/themes/Kubuntu/theme.conf.user
bash: Kubuntu/usr/share/sddm/themes/Kubuntu/theme.conf.user: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole.

Ilmeisesti jotain vikaa on, mutta en tiedä enempää.
Juu, nämä on siis asetustiedostojen nimiä, eivätkä komentoja/skriptejä joita voisit ajaa suoraan päätteessä.
Jos haluat saada listauksen tiedostojen sisällöstä päätteessä, voit käyttää vaikka komentoa:
Koodia: [Valitse]
tail -n +1 /etc/sddm.conf /etc/sddm.conf.d/* /usr/share/sddm/themes/*/theme.conf*(GUI-vaihtoehto on mennä kyseisiin hakemistoihin tiedostoselaimella ja avata tiedostot tekstieditoriin, mutta yllä oleva komento on nopeampi tapa, voit liittää tulosteen tänne.)


44
f: /home/jotaarkka/Kuvat/taulu-kasvoton.jpg
drwxr-xr-x root      root      /
drwxr-xr-x root      root      home
drwxr-xr-x jotaarkka jotaarkka jotaarkka
drwxr-xr-x jotaarkka jotaarkka Kuvat
-rw-rw-r-- jotaarkka jotaarkka taulu-kasvoton.jpg
Kyllä oikeudet näyttäisi olevan kunnossa (mikä on vähän mystistä).

Seuraavaksi voisi tarkistaa, että sddm:n asetukset on oikein:
eli listaatko seuraavien asetustiedostojen sisällön:
/etc/sddm.conf
/etc/sddm.conf.d/kde-settings.conf
/usr/share/sddm/themes/<käyttämäsi_teema>/theme.conf
/usr/share/sddm/themes/<käyttämäsi_teema>/theme.conf.user

45
drwxr-xr-x root      root      /
drwxr-xr-x root      root      home
drwxr-xr-x jotaarkka jotaarkka jotaarkka
drwxr-xr-x jotaarkka jotaarkka Kuvat
-rw-rw-r-- jotaarkka jotaarkka IMG_20141214_121229.jpg
Hmm...noissa ei äkkiseltään näyttäisi olevan mitään vikaa, kokeile vielä varmuudeksi ajaa komento sddm-käyttäjänä:
Koodia: [Valitse]
sudo -u sddm namei -l /home/jotaarkka/Kuvat/IMG_20141214_121229.jpgjos se kertoisi mihin se tökkää.

Ja miksi siinä on kaksi kertaa kolmella rivillä jotaarkka?
Ne kaksi ekaa kertoo hakemiston/tiedoston omistajan ja (omistaja)ryhmän. Esim kuvatiedostosi kohdalla nuo "rw":t kertoo, että käyttäjällä "jotaarkka" ja ryhmällä "jotaarkka" on kirjoitus- ja lukoikeus tiedostoon [rw] (ja muilla käyttäjillä vain lukuoikeus [r]) .

46
jotaarkka@jotaarkka-OMEN-by-HP-Laptop:~/Kuvat$ namei -l IMG_20141214_121229.jpg
f: IMG_20141214_121229.jpg
-rw-rw-r-- jotaarkka jotaarkka IMG_20141214_121229.jpg

Se mitä minä tuosta ymmärsin oli, että siinä oli kaksi kertaa luku- ja kirjoitusoikeus ja yhden kerran vain lukuoikeus.
Tiedostoon itseensä on kaikilla  käyttäjillä lukuoikeus (viimeinen "r"), mutta "vika" on luultavimmin "Kuvat"-hakemiston oikeuksissa, käytä koko polkua tiedostoon (niin kuin esimerkissä oli), niin komento antaa myös polun hakemistojen oikeudet. Sen perusteella lukoikeus saadaan korjattua, voit laittaa tulosteen tänne, niin joku meistä neuvoo mitä pitää muuttaa.
Koodia: [Valitse]
namei -l /home/jotaarkka/Kuvat/IMG_20141214_121229.jpg

47
Minulla on käyttäjänä admin oikeudet.
Tällä ei ole merkitystä. Kyse on siitä, onko käyttäjällä "sddm" lukuoikeus käyttämääsi tiedostoon (kirjautumisruutu ajetaan käyttäjänä "sddm").
Voit tarkistaa lukuoikeuden esim. komennolla:
Koodia: [Valitse]
sudo -u sddm test -r /polku/kuvatiedostoon/kuva.jpg && echo "Lukuoikeus"(korvaa "/polku/kuvatiedostoon/kuva.jpg" oikealla polulla tiedostoon)
Jos komento palauttaa "Lukuoikeus", niin oikeuksien puolesta homma on kunnossa. Jos ei palauta mitään tarkista missä vika vaikka komennolla;
Koodia: [Valitse]
namei -l /polku/kuvatiedostoon/kuva.jpg
En ainakaan tiedä laittaneeni minkäänlaista salausta
Jos salausta ei ole, se ei ole ongelmana (salauksen voi muistaakseni kyllä laittaa melkein "epähuomiossa" päälle asennuksessa eikä sitä välttämättä peruskäytössä huomaa, kun salaus avataan kirjautuessa). Mutta tarkista nyt ensin se lukuoikeus.

48
aikoinaan kubuntussa oli joku muista edelleninen istunto asetus, oisko tuo jääny ruksimatta
Tämä asetus ei vaikuta kirjautumisruudun taustakuvaan (eikä myöskään työpöydän taustakuvaan) ainoastaan istunnon mukana käynnistettäviin ohjelmiin.

Osa taustakuvista on minulla kotihakemistossa mutta järjestelmän taustakuvat on /usr/share/backgrounds
Sijainnilla ei sinänsä ole väliä, kunhan käyttäjällä sddm on kuvatiedostoon lukuoikeus, eikä hakemisto ole salattuna siinä vaiheessa, kun kirjautumisruutua ladataan. Kubuntu oletuksena asentaa paketinhallinnan kautta asennetut taustakuvat /usr/share/wallpapers hakemistoon, mutta paikallisesti asennetut tiedostot laitetaan tyypillisesti noihin local-hakemistoihin erotuksena paketinhallinnan "hallitsemista" hakemistoista (esim. /usr/local/share/wallpapers tai mainitsemani /var/local). Mutta mikään ei siis estä käyttämästä itselle sopivaa paikkaa, kunhan nuo reunaehdot toteutuvat.

49
En ole varma, suoritetaanko kirjautumisenhallintaa *buntussa root-oikeuksin vai jotenkin rajatummin.
Kirjautumisenhallinta pyörii käyttätunnuksen "sddm" alla, joten sillä ei välttämättä ole lukuoikeuksia käyttäjän kuvatiedostoihin (tietysti riippuen siitä millaiset oikeudet muille käyttäjille on kotikansioon tai kyseisiin tiedostoihin annettu). Ongelmia voi aiheuttaa myös kotikansion mahdollinen salaus (jos sellainen on käytössä).

Ongelmatapauksissa voi esim. siirtää halutun kuvan muualle käyttäjän kotikansion ulkopuolelle (esim. jos kotikansio on salattu), /var/local/ esim. käynee mainiosti.

50
Kubuntu 19.10 tosiaan näyttää alapalkissa vain kyseisen työpöydän ohjelmat. En ole etsinyt mistä sen saa muutettua
Tuon saa muutettua "tehtävienhallinnan asetuksista", Oikealla hiiren napilla "alapalkin" tehtävien hallinta -sovelman tyhjästä kohdasta valikko esiin:
TehtävienhallinnanAsetukset>Toiminta >Suodata (ja täpät sitten haluttujen suodatusvalintojen mukaan)

51
Minun mielestä jokaisessa päivityksessä kerrotaan mitä se tekee?
Vain paketin nimet ja versiot, ei kuvausta siitä mitä virheitä on korjattu tai fiitsereitä muutettu. Ei ainakaan ohjelmistopäivitykset tai apt-get install kerro mitään muuta Windowsin KB-artikkeleissa kerrotaan pääasiat aina. Mikä Linuxin päivitysohjelmisto menee niin pitkälle että antaa linkin selosteeseen?
Jos "apt-listchanges" paketti on asennettuna ja oikein konffattuna ("sudo dpkg-reconfigure apt-listchanges"), niin ainakin pääte tarjoaa jokaisen päivityksen yhteydessä yhteenvedon muutoslokeista/uutisista. Toimi myös ainakin joissain graafisissa päivitystyökaluissa (kuten synaptic), mutta noista es osaa nykyään osaa sanoa, kun ei enää ole asennettuna mitään graafisia sovelluksia ohjelmien asentamiseen/päivitykseen.  (saman tulosteen saa näkyviin komennolla "apt changelog <paketti>", esim. "apt changelog apt")

52
" Puuttuu authorized_keys " , mutta minne se on yön aikana hävinnyt, eilen vielä pääsi pilvikoneelle ihan tavallisesti.
Oliko ~/.ssh tiedostolistaus asiakaskoneesta (kotikoneestasi) vai serveriltä (pilvipalvelin). Se authorized_keys tarvitaan siis serverille, ei sitä kotikoneella tarvita (ellei se kotikone toimi myös serverinä muiden koneiden yhteyksille)...eli ei se välttämättä ole hävinnyt yön aikana mihinkään.

53
Kuvake löytyy "Sovellus/Internet, mutta ei käynnisty. Tulee kylläkin mun alapalkkiin. Ubuntu 18.04 Mate.
18.04:ssa on liian vanha 2.9 versio (jossa ei ole tuota pkexec binääriä), korjaantuu sitten, kun päivität 20.04 (voit toki hakea tuoreemman deb-paketin verkostakin)

54
Käynnistäminen onnistunee vain päätteen kautta, koska linssid vaatii pääkäyttäjän oikeudet, eikä sovellusta ole konfiguroitu käyttämään pkexeciä oletuksena:
Ainakin tuorein linssid (3.6) deb-paketti sisältää linssid-pkexec binäärin, jonka käynnistys onnistuu ongelmitta myös GUI-valikon kuvakkeesta.

55
Tarkista ainakin, että win10 "fast startup" on pois käytössä (netistä löytyy ohjeet). Kuulemma windowsin päivitykset on silloin tällöin laittanut ominaisuuden takaisin käyttöön, vaikka sen olisi aiemmin poistanutkin käytöstä. Tuo "fast startup" asettaa koneen vain eräänlaiseen "lepotilaan" eikä sammuta sitä "normaalisti" (mikä johtaa  siihen, ettei kone boottaa tikulta vaan suoraan windowsiin).

56
Tarkista ensin että "universe" on valittu "Ohjelmalähteet" ohjelmassa.
Tulee ulkomuistista, mutta libdvd-pkg lienee "multiverse"-varastossa (ei "universe"), muutoin pitäisi olla toimiva ohje.

57
Valitettavasti tuon toiminnon voi ottaa pois käytöstä (kuution mainitsemalla tavalla) vain työpöydältä, ei paneelilta tai paneelissa olevalta tehtäväpalkilta tai sivuttimelta. Niissä hiiren rulla saa aina aikaan jotakin – yleensä vahingossa ja tarkoittamatta.
Kyllä sen saa pois tehtävänhallintasovelmastakin (ja sille tyhjästä paneelista varatusta tilasta), mutta ei GUI:n kautta.
Ohessa tarvittava muuttujan lisäys $HOME/.config/plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc tiedostoon:
Lainaus
[Containments][2][Applets][5]
immutability=1
plugin=org.kde.plasma.taskmanager

[Containments][2][Applets][5][Configuration]
PreloadWeight=0

[Containments][2][Applets][5][Configuration][ConfigDialog]
DialogHeight=540
DialogWidth=720

[Containments][2][Applets][5][Configuration][General]
launchers=applications:org.kde.kmail2.desktop
maxStripes=1
middleClickAction=Close
wheelEnabled=false
Nuo Containments/Applets rivien numerotunnisteet vaihtelevat asennuksesta toiseen, mutta oikea kohta löytyy hakemalla tiedostosta esim. "org.kde.plasma.taskmanager".
Tuota tiedostoa muokatessa kannattaa ensin sammuttaa plasmashell:

1. Lopeta plasmashell "kquitapp5 plasmashell"
2.  Avaa tiedosto editoitavaksi. Plasma-työpöytä ei ole käynnissä, mutta editorin käynnistäminen onnistuu esim. krunnerilla (Alt+F2).
3.  Lisää muuttuja ja tallenna
4.  Käynnistä plasmashell "plasmashell" (onnistuu myöskin krunnerista)
5.  Hiiren rulla pois käytöstä tehtävienhallinnasta.

58
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Syslog -tiedostot
« : 20.12.19 - klo:09.11 »
Voi niitä backlogeja poistaa, mutta manuaalisesti tehtynä se on ns. turhaa työtä, koska logrotate kierrättää backlogit parissa viikossa taas takaisin (ja poistaa samalla vanhimpia automaagisesti konfiguraationsa mukaisesti).

Jos backlogeja mielestäsi tallennetaan tarpeettoman pitkältä ajalta (hirveästi tilaa niiden ei pitäisi normaalitilanteessa levyltä viedä, ja vanhimmat poistetaan siis automaattisesti), voi lograten oletusasetuksia ja lokikohtaisia asetuksia muuttaa [/etc/logrotate.conf ja /etc/logrotate.d/*]...katso myös "man logrotate".


59
Klikkaa hiiren oikealla napilla työpöydällä, ja valitse valikosta "Työpöydän asetukset">"Hiiren toiminnot">Poista "Pystyvieritys"-toiminto (tai vaihda sille asetettu toiminto "Vaihda työpöytää")

60
Laitealue / Vs: mount, fuseblk ja ls-värit
« : 17.12.19 - klo:10.46 »
umask:in (universal mask) sijasta voi käyttää fmask (file mask) ja dmask (directory mask) optioita, jos niitä on tarve säätää erikseen. Esim. fmask=133,dmask=022 antaa hakemistoille oikeudet rwxr-xr-x ja tiedostoille oikeudet rw-r--r--.

EDIT: Myös "uid=1000" (ja "gid=1000") optiota voi olla tarvetta käyttää, jos haluat kirjoitusoikeuden normikäyttäjätunnuksellesi, yllä mainituilla oikeuksilla vain root voi noihin kirjoittaa, jos levy liitetään rootin omistukseen.

Päätteeseen kannattaa tietysti asettaa myös värit sopiviksi, jos joku väri erottuu huonosti (koska värejä käytetään myös muissa komennoissa/ohjelmissa). Kontrastia voi parantaa esim. vihreää väriä vaalentamalla tai tummentamalla (taustan väristä riippuen).

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 8