Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kuutio

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 8
21
Ja aiheeseen liittyen, sitten on tietysti vielä ne binäärihakemistot, jotka jätetään tarkoituksella polun ulkopuolella (esim. /usr/libexec ja muut libexec-hakemistot)

22
Tässä pitäisi kysyä mitä käyttäjän omilla ohjelmilla tarkoitetaan ? Ne kun voi olla myös käyttäjän omassa kotihakemistossa kuten minulla tällä hetkellä. ... /sbin on menossa pois muodista  ja muistaakseni/tietääkseni tilalle on tulossa /usr/sbin.
Kyse ei oikeastaan ole muodista. /bin ja /sbin sisältää pääsääntöisesti ohjelmia, joita voidaan tarvita ennen kuin /usr on käytössä (esim. liitetty verkosta järjestelmään)

23
/opt ja …/games eivät välttämättä ole poikkeuksia, koska vaikka asennus tapahtuu niihin, käynnistysskripti tai symlinkki sijoitetaan usein /usr/biniin.
Tämä on kyllä hyvin tapauskohtaista, jotkut /opt -ohjelmat toki tekee näin, mutta en kyllä ole /gamesin kanssa törmännyt (ainakaan viime vuosina...nämähän löytyy useimmissa jakeluissa PATH-muuttujastakin, joskaan ei välttämättä root-käyttäjän polusta)

~/.local/bin taas on minusta hassu. En oikein ymmärrä, miksi ohjelmatiedostot halutaan panna pistealkuiseen kansioon; minusta ~/bin olisi järkevämpi. Tätä kehitystä ei kai kuitenkaan enää voi pysäyttää.
Luulisin, että tämän ideana on laittaa ne piilohakemistoon, kun niitä ei yleensä tarvitse suoraan käsitellä. Kehityssuunnasta voi ihan perustellusti olla kumpaa mieltä vain. Jotkut käyttäjät varmaan tykkää, kun tiedostoselaimen perusnäkymässä (ei piilotiedostoja/hakemistoja näkyvissä) näkyy vain noita xdg-user-dirs hakemistoja tai käyttäjän omia datahakemistoja. Ja onhan tuossa tietynlaista symmetriaa (/usr/share > /usr/local/share > ~/.local/share ja /usr/bin > /usr/local/bin > ~/.local/bin )

24
Outo gallup. Eihän /dev kansiossa ole ohjelmia.

Unixin historiassa ohjelmia on kyllä voinut olla sielläkin ja monessa muussa paikkaa. Linuxissa on aika tarkkaan saatu rajattua, että ohjelmia on lähinnä hakemistoissa /bin /sbin /usr/bin /usr/sbin /usr/local/bin /usr/local/sbin sekä käyttäjän oma ~/bin.
"lähinnä" ehkä, mutta kyllä niitä linuxeissakin löytyy usein muualtakin (/opt, /usr/games, /usr/local/games jne., nykyään myös esim. /snap/bin ja pip muistaakseni käyttää ~/.local/bin). Toki näissä on useimmiten kyse kolmannen osapuolen ohjelmista.

25
Edit: Tilannetta hämmensi se, että pääätteessä käytettynä, "tomb list" ei vaadi mitään lisäoikeuksia.
Tämä kyllä kuulostaa hieman erikoiselta, jos se skripti kuitenkin sudo-komentoja käyttää?

Olisko sulla käynyt vaan niin, että sudo-salasanan "grace timeout" oli vielä käynnissä (eli olit antanut sudo -salasanan äskettäin). Kokeile ajaa ensin "sudo -k" (unohtaa aiemmin annetun salasanan) ja testaa sen jälkeen ajaa "tomb list", kyseleekö nyt sudon salasanaa?

26
Jos haluat käyttää tombia taustalla web-sovelluksessa, sekin on mahdollista säätämällä sudo-oikeudet joko tapauskohtaisesti tai sallimalla koko tombin suoritus sudolla.

Ja mitenkäs se tehdään, siis koko tombin suorituksen salliminen? Ongelmanahan on juuri se että tomb-scripti on täynä niitä sudo-komentoja, ja sudo pitää suorittaa päätteessä. Millä sinä sen kierrät?
Jos se koko skripti pyörii pääkäyttäjän oikeuksin (esim. sudolla ajettuna), ei ne yksittäiset sudo-komennot skriptin sisällä haittaa mitään, menevät läpi mitään kyselemättä.
EDIT: nm oli jälleen kerran nopeampi

27
Kokeilen komentoa seuraavan kerran kun lataan streemia. Kyllä se viimeksikin lopulta pysähtyi, mutta kesti vielä monta tuntia streemin loppumisen jälkeen. Ihan kuriositeetin vuoksi kysyisin, mitä numero 9 tarkoittaa tässä yhteydessä "pkill 9 youtube-dl"?
Komento "xinput list" listasi kaikki komennot. Numero 13 viittasi touchpadiiin. Ja"xinput 13 enable ja disable" komennoilla sai sen päälle ja pois.
"-9" on sen signaalin numero, joka prosessille lähetetään (9=SIGKILL), oletuksena pkill lähettää (15=SIGTERM).
Eri signaalit saat näkyviin vaikka komennolla "kill -l", ja lisätietoa eri signaaleista löytyy esim. täältä: https://www.linux.org/threads/kill-commands-and-signals.8881/

xinput ei liity asiaan mitenkään, se on ihan eri komento.

28
Minä en löytänyt Kubuntusta tuota pikanäppäintä. Meta + sarkain eimyöskään toiminut tässä läppärissä, mutta xinput 13 komennot ovat ihan ok. ja uskon pärjääväni niillä.
Pikanäppäin-asetukset pitäisi löytyä myös kosketuslevyn asetuksista (voi tietysti riippua myös KDE:n versiosta, tässä Neonissa lienee merkittävästi kubuntua tuoreempi versio). En kyllä tiedä, mistä tuon Meta+sarkain yhdistelmän poimit, ja se meta+välilyöntikin on siis oma näppäinyhdistelmä, eikä se oletuksena tietenkään toimi.

Edit: Ja saatavilla olevat asetukset saattanee riippua myös siitä, onko käytössä "libinput" vai "synaptics" xorg-ajurit
Edit2: Juu, pikanäppäinasetukset löytyy näköjään vain synaptics-ajureilla, eli asentamalla "xserver-xorg-input-synaptics" paketin ja käynnistämällä X:n uudestaan (tai reboottaamalla)

29
KDE:ssä ei sinänsä ole omaa pikanäppäintä kosketuslevyn kytkemiseen, kuten ei myöskään GNOME:ssa.
Kyllä sellainen ainakin täältä löytyy. Itse pitää toki asettaa, jos haluaa mieleisensä.
Oletuksena tuohon ei kai ole asetettu näppäinyhdistelmää? Ainakin kuvakaappauksessa näkyvä Meta+välilyönti pitäisi olla oletuksena varattu näppäinasettelun vaihtamiselle?
Meta+välilyönti on oma "mukautettu pikanäppäin", oletuksena on "kosketuslevy päälle/pois" näppäin, jonka toiminta riippunee läppärin toteutuksesta.

30
KDE:ssä ei sinänsä ole omaa pikanäppäintä kosketuslevyn kytkemiseen, kuten ei myöskään GNOME:ssa.
Kyllä sellainen ainakin täältä löytyy. Itse pitää toki asettaa, jos haluaa mieleisensä.

31
Kokeilitko? Minä kokeilin laittamalla viimeisen rivin loppuun rivinvaihdon. +-1 vei kursorin kaksi riviä viimeistä tekstiriviä alemmaksi.
Kyllä se mulla toimii ihan loogisesti kuten kuvailin, sulla nyt luultavasti sitten kaksi tyhjää riviä siellä lopussa (se siis tietenkin laskee myös tyhjät rivit eikä vain rivejä, jolla on tekstiä)?

Kokeile avata (ja tallentaa) se sama tiedosto useamman kerran +-1 optiolla meneekö se aina sille samalle riville vai luoko aina uuden rivin loppuun (minkä sen pitäisi tehdä, jos toimii kuvailemallasi tavalla).

EDIT: Ja nano siis oletuksena lisää aina viimeisen rivinvaihdon/tyhjän rivin (jos sellaista ei ole itse tehnyt), eli sitä viimeistä rivinvaihtoa ei voi poistaa ellei aseta "set nonewlines" .nanorc:ssä.
(mulla tuo asetus ei ole käytössä ja tuo +-1 toimii silti ihan oikein ja loogisesti, mutta sen voi kokeeksi ottaa käyttöön tilapäisesti ja poistaa sen viimeisen rivinvaihdon tiedostosta nähdäkseen, miten tuo viimeinen rivinvaihto vaikuttaa +-1 toimintaan...jos viimeistä rivinvaihtoa ei tiedoston lopussa ole, optio menee viimeiselle tekstiriville [koska tyhjää riviä ei sen jälkeen ole], muutoin se menee sille viimeiselle tyhjälle riville)

32
Ja negatiiviset numerot lasketaan hauskasti, niin että +-1 vie kursorin viimeisen rivin jälkeiselle riville ja +-2 viimeiselle riville. Ja niin edelleen rivinumeroita vähentäen ikäänkuin vähennyslasku alkaisi rivinumerosta viimeisen rivin numero +2. Sinne ei kuitenkaan pääse +-0 -merkinnällä.
Johtunee siitä, että sulla se "viimeinen tekstirivi" (-2) päättyy rivinvaihtoon eli tiedostossa on lopussa tyhjä rivi (-1). Jos tyhjää riviä ei ole, ei se +-1 uutta tyhjää riviä luo. Eli -1 on viimeinen rivi, -2 toiseksi viimeinen jne.

Mutta hyvä tieto, että nykyään tukee myös +-rivi syntaksia.

33
Nanoon voi myös huoletta laittaa "tarpeeksi ison" rivinumeron, menee loppuun.

esim. "nano +999999 tiedosto" riittää useimmiten.

EDIT: nm ehtikin jo mainita

34
OK. Itsellä on nollatoleranssi henkilöön menevään kritiikkiin. Muihinkin kuin itseeni, Foorumeilla joilla kirjoitan.
Sellaiset lauseet kuin "Jos Windowsin dissaus harmittaa, niin se pitäisi purkaa jollakin muulla tavalla kuin kirjoittamalla asian vierestä ja esittämällä turhaa kritiikkia" tai "varmaan arka paikka" helposti ymmärretään väärin tässä kontekstissa.

Tarkoitukseni ei mitenkään ole aiheuttaa kenellekään mielipahaa tai heikentää keskustelukulttuuria näillä foorumeilla tai internetissä ylipäätään. Eikä tästä liene tarvetta jatkaa sen pidemmälle (ainakaan tässä ketjussa :p).

35
Selitin juuri edellä miten se liittyy - et ilmeisesti ole vieläkään lukenut ketjua.
Tapanani ei ole vastailla ketjuihin, joita en ole lukenut

Kysyin ketjussa onko aktivoimattoman version rajoitus työpöydän ikoneista, mielestäni suurimpana My Computer -ikoni, edelleen voimassa.
Tämän toit keskusteluun ihan itse, mikä on luonnollisesti täysin normaalia (mielestäni), mutta on se hiukan hassua, että sitten voimakkaasti vastustat muiden keskusteluun tuomia seikkoja (vaikka nämä ovatkin tarkoittamasi keskustelun vierestä). Jos kerrot, että tämä my computer ikoni on "nopein tapa tehdä jotain" windowsissa, ei liene ihme, jos joku tarjoaa pikanäppäimiä yhtenä vaihtoehtona, kyllä tämäkin on ihan normaalia keskustelun kehittymistä. Uskon kyllä, jos sanot, että tarkoituksesi oli rajata pikanäppäimet keinojen/keskustelun ulkopuolelle, mutta tämä ei vaan käy ilmi tekstistäsi "Ilmeisesti et joudu heti ensi töiksesi, joka ikisellä koneella vuodesta toiseen, muuttamaan TMP/TEMP-asetuksia sellaisiksi joilla serverisovellukset toimivat ja lisäämään käyttäjiä? Samoin Services löytyy tästä nopeiten, joita myös pitää aina muutella. "

Muuten samaa mieltä, mutta en aavistanut, että kritisointi (tai kirjoittelu yleensäkin) joka menee asian vierestä, on arka paikka
Mä kestän kyllä mainiosti nimettömän kritiikin, jopa henkilöön menevän, joten anna palaa vaan.

Minulle tämä on aivan normaalia kouluopetusta eikä minulle siitä tule mitään pahoja fiboja vaan pidän sitä vain erittäin hyvänä opetuksena.
Näin voi olla, mutta ulospäin se ei välity.

Vielä kerran, en ala nöyristelemään väärän kritiikin edessä enkä kehota ketään muutakaan tekemään niin.
Jep jep, "väärin kritisoitu"

Jos haluatte keskustella Windows työpöydästä tai Windows lisensseistä, niin avatkaa uusi aihe.
En ole windowsia tai sen ohjelmia käyttänyt 20 vuoteen, joten mitään "salaisia" windows-intressejä minulla ei ole.

36
Kyse oli "My Computer" ns. ikonista. Se on työpöydällä. Tämä olisi pitänyt lukea eikä aloittaa puhumaan jostakin muusta ja laittaa suuhuni sanoja, jota en sanonut.
Asia on nyt vaan niin, että jos haluaa antaa itsestään vakavasti otettavan kuvan (mitä kenenkään ei tietenkään ole pakko tehdä), niin hylättyjen arvosanojen jakaminen asian vierestä puhumisesta lähettää kyllä aivan väärän viestin.

Eihän tuo My Computer ikonikaan mitenkään liity keskustelun aiheeseen (vaan olisi voitu lohkoa ihan omaan keskusteluunsa,). Foorumeiden luonteeseen vaan kuuluu, että välillä puhutaan asian vierestäkin jo pelkästään siitä syystä ettei, useinkaan ole täysin selvää, mistä puhutaan. Ja kaikki osallistujat tuohon syyllistyy (tämä kritiikkini ei siis kohdistu mitenkään sinuun).

37
Tuota noin, kyllähän ne pikanäppäimet kuuluvat ihan olennaisesti kuhunkin työpöytäympäristöön ja niiden käyttöön niin teknisessä mielessä kuin yleisessä kielenkäytössäkin.

Lisäksi on aika helppo ymmärtää väärin mitä tarkoitat, jos käytät välillä "yleiskielen puhetermejä" ja välillä tarkoitat "työpöydällä" vain kirjaimellisesti "työpöytää". Eli jos sitä malkaa ei omassa silmässä näe, niin silloin tuskin kannattaa muidenkaan termien käyttöä hirveästi kritisoida.

38
Add tuntuu vain hyvin hämäävältä, koska konehan on jo olemassa.
Kuinka niin, eihän "Add" tarkoita samaa kuin "Add New"?
Ja tuossahan sitä konetta ei vielä avata ("Open") vaan lisätään se (olemassaoleva kone) vain virtualboxin koneluetteloon.

39
Aikamoinen jäähdytys tuossa koneessa, kun kone on huoneen kokoinen, niin Kelvinin asteessahan komponentit on viilentymässä, jotta ei syttyisi tulipaloa.
Ei tulipalo ole se ongelma, miksi niitä pidetään lähellä absoluuttista nollapistettä (0° Kelvin). Korkeammissa lämpötiloissa molekyylien liike-energia (lämpö on molekyylien liikettä) helposti sotkee tai tuhoaa niitä kvanttitiloja, joita kvanttilaskennassa käytetään.

40
Ilman mainoksia meillä olisi maksullinen www-maailma! Miettikääpä sitä pieni hetki.
Milläs rahoilla luulet, että ne mainosbudjetit maksetaan?
Kyllä me niistä mainoksistakin maksetaan ihan tuotteiden hinnoissa.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 8