Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kuutio

Sivuja: 1 ... 6 7 [8]
141
Ei välttämättä mikään universaalifiksi, mutta itse pääsin jokin aika sitten eroon paneelin jäätymisistä vaihtamalla kwin-komposiittorin asetuksia:
Asetukset>Näyttö>Koostin:
OpenGL-rajapinta: EGL > GLX

Riippuu varmasti mm. kwin-versiosta, näytönohjaimesta ja ajureista.

Itsellä tuo siis toimi Intelin ohjaimella joku aika sitten, nykyään näytti ainakin hetkellisesti toimivan myös EGL, kun pikaisesti kokeilin.

142
Tekijäinoikeudet säilyy koodin kirjoittajalla myös kuoleman jälkeen joten asiassa tulee ottaa lakimiehiin vaikka uskoisin että tekijä ei tule  vaatimaan oikeuksiaan.

Tekijänoikeus siirtyy perintönä, joten asia on perikunnan päätettävissä.
Juurikin näin, tekijänoikeudet pysyy toki voimassa tekijän kuoleman jälkeen, mutta niiden omistusoikeus (ja sen myötä määräysvalta) siirtyy perillisille ihan normaalisti Perintökaaren säännösten mukaan (vainaja voi siis toki testamentillakin määrätä tekijänoikeuksistaan perimyssäännöksistä poikkeavalla tavalla).

Perilliset voivat ennen perinnönjakoakin määrätä tekijänoikeuksista (esim. lisensoida tekijänoikeuden alaisen koodin vapaalla lisenssillä), mutta tällöin siihen vaaditaan pääsääntöisesti kaikkien pesän osakkaiden hyväksyntä (poikkeuksiakin löytyy, mutta varminta on hankkia kaikkien hyväksyntä). Myös siis mahdollisen lesken, jos puolison avio-oikeutta ei ole suljettu pois esim. avioehtosopimuksella, tai jos ositusta ei ole toimitettu puolisoiden välilllä.

Kannattaa siis sopia asiasta kirjallisesti, päivättynä ja kaikkien osakkaiden allekirjoittamana, ettei synny jupinaa jälkikäteen. Erityisen tärkeää, jos koodilla on oikeasti jotain taloudellista arvoa.

143
  • Breeze-ikkunakoristeen pystykoko on mieletön (40 kuvapistettä, vrt. Aurorae-teemoissa yleensä 28)
Tuohon pystyy vaikuttamaan painikkeiden kokoa muuttamalla breeze-ikkunointiteeman asetuksista. Pienentämällä painikkeiden kokoa palkin kokokin pienenee.

144
Koodia: [Valitse]
df -i
Tiedostojärjestelmä I-solmut   IKäyt   IJälj IKäy% Liitospiste
/dev/sda5            1463504 1461293    2211  100% /
...
/dev/sda6            3366912   40890 3326022    2% /home
Kuten tulosteesta näkyy, juurihakemiston (osion) inodeista on käytössä 100% (muutama noita vielä vapaana on, mutta ymmärrettävästi paljon tiedostoja sisältävän uuden headers paketin purku levylle ei enää onnistu)...ongelman pitäisi ratketa vanhoja headers-paketteja poistamalla, johan noita oli ehtinyt kertyäkin. /home osiolla siis inodeista käytössä vain 2%.

Muille df -i tulosteensa postanneille tiedoksi, että teidän lukemanne ovat ihan kunnossa, 17-18% inodeista käytössä.

145
Myös kotihakemistoon voi kertyä paljon tiedostoja.  Esim. esikatselukuvat, erilaiset tietokannat. Lkm voi olla yli 100 000. Itse ajattelin ensin ei ne inodet voi loppua, mutta .thumbnails voi kertyä paljon ja vastaaviin. Jos käyttäjiä useampi tila voi loppua. Taas yksi syy miksi erillinen /home on hyvä. Oletuksena rootille varataan 5% joten tila loppuu harvoin. Päivityksiä voi yrittää asentaa paketti kerrallaan. tmpfs koko melko pieni.
Pjotorilla on tulosteen mukaan erillinen /home osio, joten sen tila ei vaikuta päivityksiin.

kernelien headerit vievät vähän tilaa verrattuna kernelin lähdekoodiin & käännöksiin. Kyllä niitä voi olla useampia.
nm:n pointti oli varmaan se, että vaikka ne eivät levytilaa vie kovin paljon, niin inodeja ne käyttää yllättävän runsaasti, kun niitä pieniä tiedostoja on headereissa paljon. Tuolla df -i:llä tilanne luonnollisestikin selviää. (MUOKS: Kyllä niitä siis useampi mahtuu, mutta jos niitä ei ollenkaan poistele, inodet loppuu todennäköisesti ennen kuin levytila, esim. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/update-manager/+bug/1089195)

146
Nyt osan tehoista vie gui puoli jota ei käytetä juurikaan.
Ei se GUI-puoli mitään tehoja vie, jos se ei ole käytössä (jos ei kirjaudu GUIhin sisään), levytilaa toki hiukan.

Ja jos joskus on tarvetta käynnistää GUI serverillä, on useimmiten näppärintä valita se GUI mitä muutenkin käyttää (minkä toimintaan on tottunut)

---

ja dolphinin (kde:n) sftp:/ kio-protokolla oli ainakin aiemmin huomattavasti paremmin tuettu kuin fish:/ protokolla 

147
Ei muuta kuin poistat sen viallisen käyttäjän kotikansiosta piilohakemiston .kde. Se sisältää KDE:n asetukset ja jos moista hakemistoa ei ole se luodaan automaattisesti oletusasetuksin kun seuraavan kerran kirjautuu ko. käyttäjänä sisään. Tällä tapaa saat KDE:n palautettua oletusasetuksiin.
Tällä ei oikeastaan enää ole vaikutusta 15.04:ssä, joka käyttää plasma5/kf5:sta. Nämä tallentavat datan ja konffit XDG-speksin mukaisesti ~/.config, ~/.local/share (ja ~/.cache) hakemistoihin. Valtaosa sovelluksista on toki yhä KDE4:sta ja ne tallentaa datansa vielä ~/.kde hakemistoon, mutta työpöytä ei.

148
Canonical on nyt lopulta kahden vuoden neuvottelujen jälkeen muuttanut IP Policy:aan, koska se aiempi versio rikkoi GPL:lää.

Tosin ongelmia on FSF:n SFC:n mielestä yhä jäljellä:

https://www.fsf.org/news/canonical-updated-licensing-terms
https://sfconservancy.org/news/2015/jul/15/ubuntu-ip-policy/


149
Hiukan häiritsee uusi kuvio: irtomediat mounttautuvat automaagisesti polkuun /media/user/laite, kun aiemmin menivät polkuun /media/laite/.
Tämä johtuu udisks2:n (johon debiankin on nyt ilmeisesti siirtynyt) myötä tulleesta uudesta oletuksesta. Muistaakseni sen sai vaihdettua takaisin udev sääntöjä rukkaamalla, nettihaulla varmaan löytyy ohjeita, jos haluat vaihtaa.

150
Ja kiitos, että palasit foorumille oikomaan käsityksiäni.  :)
Kiitos itsellesi, että houkuttelit minut takaisin ;)

Tuskin jään kovin aktiiviseksi, mutta ei kai tuosta tunnuksesta haittaakaan ole. Kuten ketjussa mainitiin, ihan kelpo linuxfoorumihan tämä on vaikken ubuntua enää käyttäisikään. 

151
Kummallista toimintaa sekä Canonicalilta että FSF:ta. Canonical ei voi pidemmän päälle voittaa mitään venkoilemalla lisenssien kanssa, koska ei sellainen jää huomaamatta. Jos kyseessä olisi tahaton monimerkityksellisyys, ei sen korjaamiseen pitäisi mennä vuosia. Ja miten FSF:n lakimiehiltäkin voi mennä vuosia lausunnon muodostamiseen? (Koko kiista onkin FSF:n vika.  ;) )
Käsittääkseni SFLC (ja FSF) pyrkii pääsääntöisesti aina ensisjaisesti neuvotteluratkaisuun (tarkoitushan on kuitenkin edistää vapaiden ohjelmien levittämistä eikä ainoastaan pelotella/määräillä, millä saattaisi olla käänteinen vaikutus yrityksiin), ja neuvottelut ovat voineet olla hankalat. Varsinkin, jos Canonical haluaa pitää kiinni ilmaisustaan. Tuon ilmaisun avullahan LinuxMint "suostuteltiin" lisensointisopimukseen.

Ymmärrän Riddelin turhautumisen, mutta ehkä kuitenkin viisaampaa häneltä olisi ollut rauhassa odotella FSF:n ratkaisua eikä ottaa asiaa toistuvasti esille UCC:n kanssa.
En välttämättä ole kanssasi eri mieltä enkä suinkaan väitä, että Riddell on asiassa täysin syytön (kukaan ulkopuolinen kun ei tiedä, mitä hän on sanonut). Homma vain haisee aika rankasti, kun:
1. Ketään ei ole aikaisemmin "vastaavista" rikkeistä pyritty siirtämään syrjään.
2. UCC on kiistan toisena osapuolena ratkaissut kiistan omaksi edukseen suljettujen ovien takana, neuvottelematta ensin asianosaisten (esim Kubuntu Councilin) kanssa, mikä käsittääkseni rikkoo juuri sitä CoC:ta, jota sen pitäisi ensisijaisesti valvoa. Kubuntu Council olisi luultavasti helpostikin yhdessä löytänyt toisen henkilön viestikapulaksi UCC:hen päin, jos henkilökemiat olivat päässeet solmuun (juu, huono kielikuva).
3. UCC:n jäsenten pitäisi mielestäni asemassaan kyetä tulemaan toimeen "turhautuneenkin" ihmisen kanssa, ainakin jos asia on oikea (tämänhän he ovat itsekin myöntäneet). Jos ei tule toimeen erilaisten ihmisten kanssa, niin silloin istuu väärällä jakkaralla. (Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikista tarvitsisi pitää.)
4. Taustalla on kuitenkin nuo Riddellin esiin nostamat asiat. Vaikka niiden vaikutus on kielletty, niin ainakin minun on vaikea ohittaa niitä, jos ei nyt pääsyynä, niin ainakin merkittävänä osasyynä syrjäyttämiseen. 

152
Ensinnäkin, "peanut gallery" tarkoittaa vaudeville esitysten yleisön äänekästä eturiviä, joka saattoi ilmaista tyytymättömyyttään heittelemällä esiintyjiä tomaateilla. Bansheen kehittäjät eivät olleet osa yleisöä, vaan kiistan osapuoli, eikä - toisin kuin Slatedin artikkeli väitti - Jono viitannut heihin ilmaisulla "peanut gallery".
Se on mielestäni vähän sivuseikka, ketä hän "herjaavalla" ilmaisulla tarkoitti, kritiikkiä aiheesta kun esittivät Bansheen kehittäjien lisäksi muutkin (ubuntu- ja gnome-kehittäjät). Pointti olikin vain että Jonolla oli aika herkkä liipaisin nimitellä ja vähätellä Canonicalin kritisoijia, mikä ei käsittääkseni ole CoC:n mukaista.

Mitä tulee palkattoman kokopäiväisen työntekijän hakemiseen, työtitteli oli "intern" eli harjoittelija. Palkattomia harjotteilijoita käytetään monissa maissa. En ehdi tutustua aiheeseen, mutta mikäli kyseessä oli oikeasti laiton teko, syynä lienee tietämättömyys eikä tahallinen rikkomus.
Jono sanoi paikkaa "harjoittelupaikaksi" (intern), mutta työnkuvaus vastasi kuitenkin oikeaa työtä selvine velvoitteineen, työaikoinenn ja vastuineen, ja "harjoittelija" tittelin käyttäminen minimipalkkasäännöksien kiertämiseksi ei ole sallittua, eli oikeat harjoittelivat eivät saa tehdä ns. oikeaa työtä (UK ja US). Vahinko tai ei, jos ei mies nähnyt mitään väärää siinä, että teettää jollain puoli vuotta töitä 40 tuntia viikossa maksamatta palkkaa, niin väitän, ettei se "moraalinen kompassi" ole ihan viime aikoina kalibroitu. Tämäkin on tietysti täysin sivuseikka tämän ketjun aiheen kannalta (laitoin linkin vain kun pyysit lisäesimerkkejä).

153
UCC:n eksplisiittinen kanta joka tapauksessa vaati uudelleenkääntämistä vain trademarkien suhteen.
1. UCC:han ei nimenomaisesti suostunut ottamaan kantaa tuohon, mikä osittain Riddelliä turhauttikin. Riddell olisi halunnut UCC:n lausuvan kantansa asiaan (tai olemaan yhteydessä Canonicalin lakiosastoon tilanteen selventämiseksi, missä meni todella pitkään). Aika pitkään Riddell sai vastauksena vain "emme ymmärrä mikä on ongelma".
2. Ja ongelma on nimenomaan se, että Canonicalin uudelleenkääntövaatimus ei koske vain paketteja, jotka sisältävät trademarkin vaan kaikkia paketteja:
"Otherwise you must remove and replace the Trademarks and will need to recompile the source code to create your own binaries"
Jos se tarkoittaisi noin "lakikielellä" vain trademarkin sisältäviä paketteja, siinä pitäisi lukea jotain tyylin "recompile...if necessary to remove the trademarks", "recompile the packages that contain trademarks" tai jotain vastaavaa, muuten "and" viittaa kaikkeen lähdekoodiin.

Ehkä heksaeditorin käyttö trademarkien poistamiseen pitäisi olla sallittua GPL:n nojalla?
Tavaramerkit ei sisälly GPL:n soveltamisalaan, joten GPL:llää rikkookin mahdollisesti (odotellaan nyt sitä lausuntoa, ennen kuin sanon mitään varmaa) vain tuo uudelleenkääntämisen vaatimus (erityisesti ulotettuna "kaikkiin" paketteihin). Näinhän esim. RedHat toimii omassa policy:saan, Vaatii tavaramerkkien poistamista, muttei vaadi uudelleenkääntämistä.

154
Vastenmielisen lähteen olet löytänyt..
Parempi olisi tietysti ollut viitata suoraan tähän (antamani linkki vain tarjosi lyhyen yhteenvedon):
http://www.chuckfrain.net/blog/2011/03/04/stepping-down-as-ubuntu-maryland-leader/#comment-1272

vaikka hän eksplisiittisesti kieltää sen käytetyssä lainauksessa.
"En tarkoittanut mitä sanoin" ei varsinaisesti ole sama asia kuin ettei olisi sanonut ollenkaan. Jonon kohdalla tämä oli toistuva kuvio.

155
Jos ohjelman kääntänyt ei saa asettaa binäärin käytölle mitään rajoituksia, maksun pyytäminenkin olisi hiukan ongelmallista, koska ensimmäinen asiakas voisi jakaa tiedoston kopioita rajoittamatta kaikille muille. (Täytyisi siis velottaa oikein perusteellisesti sen ensimmäisen kopion ostajaa...)
Tämä asia saattaa kuulostaa sinusta hassulta, mutta asia on todellakin näin...siksi juuri kukaan ei myykään suoraan binäärejä, vaan esim. maksullisia tukipalveluja, nopeampia päivityksiä tms.

156
Niin siinä sanotaan, että binäärejä saa myydä mihin tahansa hintaan. Binäärien jakaja ei saa millään tavalla rajoittaa GPL:n myöntämiä oikeuksia muilta. Edit: Kaikki lainakuksessa mainittu käsittelee pelkäsään lähdetiedostoja - niistäkin voi pyytää maksua.
Mä en ymmärrä, mistä sä olet saanut päähäsi, että GPL koskisi vain lähdekoodeja, se koskee myös niistä käännettyjä ohjelmia. vrt. "vapaan ohjelman" ja "avoimen koodin ohjelman" ero. GPL on ns. vapaan ohjelman lisenssi, GPL:n alaisia ohjelmia saa jakaa vapaasti (ei koske ainoastaan lähdekoodeja...GPL toki sanoo, että levitettäessä ohjelmia, täytyy antaa myös lähdekoodi).

Tarkoitat varmaan, että Bacon nimitti kerran Stallmania lapselliseksi - ja pyysi sittemmin anteeksi. Jos tapauksia on muita, kiitän linkeistä ja lainauksista.
Tuolta löytyy ainakin lyhyt selostus "PeanutGate":sta linkkeineen (tapauksia on toki muitakin, joskaan ei ehkä yhtä kuuluisia, haulla löytynee lisää, toki mies mm. haki täyteen työsuhteeseen tekijöitä ilman palkkaa, mistä luopui vastentahtoisesti, kun joku selitti että se on laitonta UK:n lakien mukaan):
http://slated.org/copygate_exposes_ugly_ubuntu
http://www.jonobacon.org/2010/03/19/two-ubuntu-community-team-intern-opportunities-available/ (EDIT: löytyihän sekin linkki)

erityisesti niiden keskuudessa, jotka jakavat hänen kantansa asioihin.
Tästä mä en voi sanoa mitään (tuskin sinäkään) kun ei tiedä miksi ketkäkin tukevat häntä, mutta tässä esimerkiksi Jonathanin luonteesta kertova viesti ubuntu-kehittäjältä (ei siis kubuntun puolelta):
https://jonathancarter.org/2015/05/27/of-course-i-support-jonathan/

Katsotaan, miten käy... Veikkaisin, että FSF:n täytyy uudistaa GPL lisenssiä siinä tapauksessa...
Tästä on turha väitellä etukäteen, kannattaa odottaa se lausunto

157
Unity:akin jaetaan GPL lisenssin alla, mikä tarkoittaa että sitä saavat muutkin levittää aivan vapaasti.
Ilmeisesti juu, siitä vaan ei muut jakelut ole pahemmin innostuneet. Liekö sitten tehty niin Ubuntu spesifiseksi, että sitä on vaikea siirtää.
Tarkoitin lähinnä sitä ettei Canonical voi levittämistä rajoittaa, niin kauan kuin levittävät GPL:n alla.

158
Sen takia, koska Canonicalilla ei ole tekijänoikeutta niihin, tai on sellaisen lisenssin pistänyt mikä estää rajoittamasta niihin pätkiin missä tekijänoikeus on. Tosin taitaa varsinainen Canonicalin omistama koodi olla lähinnä siinä Unityssä, mitä muut jakelut ei käytä.
Unity:akin jaetaan GPL lisenssin alla, mikä tarkoittaa että sitä saavat muutkin levittää aivan vapaasti. Jos levittää kaupallisessa tarkoituksessa, pitää tavaramerkit poistaa (tämän vaatimuksen Canonical voi tavaramerkin haltijana asettaa, GPL ei koske tavaramerkkejä), mutta uudelleenkääntö ei ole pakollista, jos tavaramerkkien poisto onnistuu ilman sitä.

159
Kaipa Canonical voi rajoittaa binäärien jakelua oman infransa kautta, kuten vaikkapa Redhat tekee . Mutta ei se kyllä voi kieltää jotakuta, jolla ne binäärit jo on jakamasta niitä edelleen.

En ymmärrä, miksi ei saisi rajoittaa jakamista. Ei kaupallisia ohjelmiakaan saa levittää edelleen, vaikka niistä olisi maksettu.
Sen takia ne ohjelmat ovat "kaupallisia", eikä GPL softaa. Vapaata softaa saa levittää, suljettua ei (sori vähän väärä termi, mites proprietary parhaiten suomentuisi, "suljettu" ei tarkoita ihan samaa asiaa).

160
Siinä nyt vain on se, että iso osa noista kiistanalaisista binääreistä ei ole varsinaisesti edes Ubuntu-projektin tekemiä vaan sieltä "ylävirrasta". Ts. jos ajat toisen tekemän lähdekoodin kääntäjän läpi antaako se sinulle tekijänoikeudet ja oikeuden rajoittaa binäärien jakelua mielivaltaisin ehdoin? Kuten Riddel tuo kannassaan esiin.

Sinäkin haluat sekoittaa tekijänoikeidet ja binäärin jakelun keskenään... Kyllä se lähdekoodin kääntäjän lävitse ajanut saa vaatia tuottamastaan binääristä vaikka rahaa. Se ei se tarkoita, että tekijänoikeudet olisivat siirtyneet heille. (Eikä se raha kuulu niille, joilla on tekijänoikeudet lähteeseen, jos tekijät ovat jakaneet lähteensä jollakin yleisellä open source lisenssillä.)
Olet väärässä. GPL koskee nimenomaan myös ohjelmabinäärejä. Niitä saa toki myös myydä, mutta GPL:n takaamia oikeuksia ei saa ostajalta (tai muilta) rajoittaa. Tämä on ihan GPL:n ydinasioita:

Lainaus
The terms and conditions of the GPL must be made available to anybody receiving a copy of the work that has a GPL applied to it ("the licensee"). Any licensee who adheres to the terms and conditions is given permission to modify the work, as well as to copy and redistribute the work or any derivative version. The licensee is allowed to charge a fee for this service, or do this free of charge. This latter point distinguishes the GPL from software licenses that prohibit commercial redistribution. The FSF argues that free software should not place restrictions on commercial use,[51] and the GPL explicitly states that GPL works may be sold at any price.

The GPL additionally states that a distributor may not impose "further restrictions on the rights granted by the GPL".

Se minkä vuoksi Canonicalin IPpolicy ei ole ihan yksiselitteinen, on kohta "This does not affect your rights under any open source licence applicable to any of the components of Ubuntu.", mikä tavallaan "mitätöi" ensimmäisen kappaleen vaatimukset. Tämä on Riddellinkin mielestä on harhaanjohtavaa. Eli ensin sanotaan, että sinä et saa jaella binääritiedostoja kääntämättä niitä uudestaan, ja sitten seuraavassa lauseessa sanotaan, että jos kuitenkin tunnet GPL:n, tiedät että edellinen on puuta heinää.

Software Freedom Law Centerin (SFLC) lausunto pitäisi tulla lähiaikoina, ja veikkaan että Canonical joutuu muokkaamaan ehtojaan (yleensä SFLC ei haaskaa rahaa pitkään tutkintaan, jos ongelmia ei ole).

UCC on itsekin vakuuttanut, että Riddellin esiin nostamat kysymykset olivat täysin aiheellisia.

Jono Bacon ei muuten ole mikään "ulkopuolinen" osapuoli, vaan tunnettiin Canonicalin sylikoirana community manager aikoinaan. Mies rikkoi CoC:tä varmaan useammin kuin kukaan, ja herjasi aika rankasti kaikkia Canonicalia kritisoineita (joutui pyytelemään puheitaan tasaisin välein anteeksi), eikä muistaakseni erityisesti pitänyt Riddellistäkään. Riddell muuten on yksi yhteisön pidetyimmistä henkilöistä noin yleisesti, mikä ei tietenkään tarkoita, etteikö hän olisi tässä tapauksessa voinut ylireagoida (kukaan ei tosin ole aiemmin 10 vuoden aikana valittanut Riddellin käytöksestä). Ongelma on lähinnä siinä, ettei tuollaisista rikkeistä (jos niitä on) ole ketään koskaan siirretty syrjään johtotehtävistä, eikä suljettujen ovien takana, mikä antaa perustellun epäilyn siitä, ettei mainittu ole ainoa syy "blacklistaukselle"

P.S. tarkoitus ei ole palata pysyvästi, kiitos silti kaikista kommenteista. Tajusin kuitenkin, että ehkä on parempi viedä aloittamansa asia loppuun osaltaan, eikä vain karata aidan ali :)

Sivuja: 1 ... 6 7 [8]