Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kuutio

Sivuja: [1] 2 3 ... 8
1
Työpöytien pikanäppäimiä voi vaihtaa/asettaa Järjestelmäasetukset>Pikanäppäimet>Kwin

Löytyy mm. työpöytien vaihdot ja ikkunoiden siirrot joko työpöydän numeron mukaan, edelliselle/seuraavalle työpöydälle tai ylös/alas/vasemmalle/oikealle (riippuen työpöytien asettelusta).

2
Oletuksena yksittäisiä käyttäjätunnuksia ei ole lisäilty sudoersiin, vaan sudo-ryhmä (eli sudo-ryhmään kuuluvat käyttäjät voivat käyttää sudoa), joten käyttäjän lisääminen sudo-ryhmään kyllä riittää eikä sudoersia tarvitse käsin muokata.

komento:
Koodia: [Valitse]
[sudo] adduser <käytttäjänimi> sudoToki tämäkin toimenpide vaatii sen rootin-päätteen tai sudon käyttöoikeudet, mutta lienee vähän näppärämpi tapa kuin sudoersin manuaalinen muokkaus.

3
Strawberry ei käytä KDE:n kirjastoja (toisin kuin Elisa), joten se ei oikeastaan ole "KDE:n soitin".

Strawberry on puhtaasti Qt-sovellus, joten se asentuu/integroituu kevyemmin riippuvuuksin myös muihin työpöytäympäristöihin/käyttöjärjestelmiin.

Sinänsä mediasoittimissa on kyllä aina ollut varsin runsaasti "rinnakkaista" tarjontaa.

4
Yleistä keskustelua / Vs: Lahjoitin KDE:lle rahaa
« : 11.12.22 - klo:00.03 »
Nyt päätin lahjoittaa 50 € KDE:n kehittämiseen.
Ylläoleva viesti ja tämä viestiketju sisältää tuotesijoittelua.
Ei kyllä täytä tuotesijoittelun määritelmää, joten huomautus on aivan tarpeeton.

5
Jotenkin muistui takavuosilta *nixin komento awk. Linux antoi mawk:n manuaalin, josta kopioin kaksi alkuosaa:
Onnistuu toki myös awk:lla (ja senkin käyttö kannattaa ilman muuta opetella), mutta dedikoiduilla työkaluilla ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan.

csvtool (muitakin vastaavia löytyy) on ihan näppärä monitoimityökalu csv-tiedostojen käsittelyyn, eikä tarvitse joka kerta miettiä, mitenhän tän nyt tekisi (esim. awkilla)

6
Miten $patternia pitäisi muokata, että alku- ja lopputokeni voisivat olla eri riveillä.

Riippuu vähän siitä, voiko rivinvaihtoja esiintyä myös noiden <h4> tagien sisällä, vai vain niiden välissä.

/s parametri lisää rivinvaihdot dotmatchiin (eli "." natsaa myös rivinvaihtoihin, toiminee jälkimmäisessä tapauksessa)
Koodia: [Valitse]
$pattern = "/<h4>(.*?)<\/h4>/s";/m parametria voi käyttää monirivisiin hakuihin (toiminee ensimmäisessä tapauksessa)

Lisätietoa:
https://www.php.net/manual/en/reference.pcre.pattern.modifiers.php
https://www.harecoded.com/true-multiline-regexp-in-php-the-i-miss-u-technique-2286008/

7
Onnistuu myös vaikka csvtool:lla (asennettavissa repoista)
Koodia: [Valitse]
csvtool -t COMMA -u TAB cat muokattava_tiedosto -o muokattu_tiedostotulos:
Koodia: [Valitse]
2021    1       1       12:00:00 ap.    UTC     -0,6    2,8
2021    1       1       01:00:00 ap.    UTC     -0,9    3,8
2021    1       1       02:00:00 ap.    UTC     -1,3    3,7
2021    1       1       03:00:00 ap.    UTC     -1,6    3
2021    1       1       04:00:00 ap.    UTC     -1,6    3,6
2021    1       1       05:00:00 ap.    UTC     -1,9    3,8
2021    1       1       06:00:00 ap.    UTC     -1,9    3,7

8
Joka tapauksessa Okularin kirjanmerkkejä ei mielestäni ole mietitty loppuun asti. On täysin luonnollista tehdä, varsinkin parisataa parisataa sivua käsittävään tiedostoon, kirjanmerkkejä ja tehdä tiedostosta varmuuskopio toiseen hakemistoon tai toiselle levylle. Okularissa kirjanmerkit katoavat silloin.

Siksi minun mielestäni on harmillista, että muuten niin hyvä ohjelma kuin Okular on, siinä ei ole ajateltu pitkiä tiedostoja.
Kyllä niitä on ajateltu, mutta niitä kirjanmerkkejä ei ole tarkoitettu "pysyvien" tiedostoon kirjoitettavien merkintöjen tekoon (tässä pitää ottaa huomioon myös se, millaisia tietoja ylipäätään voi tiedostoon kirjoittaa tiedostoformaatista riippuen tiedostoa rikkomatta, kun okular tukee useita formaatteja).

Jos haluat esim. tehdä pitkään pdf-tiedostoon "pysyviä" (kyseiseen tiedostoon tallennettavia merkkejä, tyyliin "tämä on tärkeä kohta"), kannattaa tehdä 'Merkintöjä' 'Kirjanmerkkien' sijaan.

'Kirjanmerkit' on luonteeltaan kuin kirjahyllyyn  kiinnitettyjä post-it -lappuja, tyyliin "tämä kirja on kesken", "tämä pitää vielä lukea" tai "tästä aiheesta löytyy lisää näistä kirjoista".

Koska laput on kirjahyllysssä (vrt. bookmarks.xml), niiden toiminta on riippuvainen kirjojen sijainnista (järjestelmä pettää, jos viet vaikka kirjoja vinttiin, ellet palauta niitä takaisin paikalleen. Jos muutat, kirjahylly pitää viedä mukana ja laittaa kirjat samaan järjestykseen, jne.). Etuna on se, että kirjanmerkit näkyvät yhdellä vilkaisulla, ilman että jokaista kirjaa tarvitsee avata, jotta kaikki kirjanmerkit näkisi.

Jos nyt kysyt, miksei niitä post-it lappuja voisi liimata kirjan selkämyksiin (jotta ne liikkuisi kirjan mukana), niin elektronisessa maailmassa niillä tiedostoilla ei oikein ole sellaisia 'selkämyksiä' mihin lapun voisi kiinnittää.

Teoriassa olisi kyllä mahdollista toteuttaa Okulariin joku toiminto tyyliin "siirrä (tai kopioi) tiedosto ja muokkaa kirjanmerkit vastaamaan uutta sijaintia", mutta tälläinenkaan toiminto ei kykenisi huomioimaan okularin ulkopuolella tehtyjä siirtoja/kopiointeja.

9
Kun kopioin kirjanmerkki-tiedoston toiseen hakemistoon, ne siis katoavat mainitsemastasi syystä. Harmillista, mutta nyt ymmärrän. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miksi ne häviävät, jos tallennan tiedoston "save as" optiolla samaan hakemistoon ja korvaan sillä aiemmin tallentamani.
Tähän en osaa muuta sanoa, kuin ettei se minulla niitä kirjanmerkkejä hävitä, jos tallennan "save as" optiolla (samalla nimellä ylikirjoittaen)...tietysti jos tiedostonimi muuttuu niin kirjanmerkkejäkään ei löydy.

Okular on hieno ohjelma, mutta se että kirjanmerkeillä varsutettua ttiedostoa ei voi kopioida toiseen hakemistoon, on todella valitettavaa, koska et voi ottaa tiedostosta edes varmuuskopiota. Toivottavasti Okularin kehittäjät korjaavat tuon ongelman.
Kyseessähän on nimenomaan okularin kirjanmerkit, eikä niitä ole tarkoituskaan kirjoittaa tiedostoon (okular voi näyttää kirjanmerkkejä useisiin tiedostoihin, myös muihin kuin pdf-tiedostoihin, myös silloin kun kyseiset tiedostot eivät ole auki okularissa). Varmuuskopioissakin kirjanmerkit säilyy, jos palautat ne takaisin samaan paikkaan (toki jos haluaa siirtää esim. toiselle koneelle, niin se ~/.local/share/okular kansio kannattaa myös varmuuskopioida.

Nuo kirjanmerkit on tarkoitettu vähän toiseen tarkoitukseen kuin mitä toiminnolla ilmeisesti haet.

10
Okular ei tallenna kirjanmerkkejäsi kyseiseen tiedostoon, vaan ~/.local/share/okular/bookmarks.xml tiedostoon (kyseisessä tiedostossa kirjanmerkit on tallennettu polun ja tiedostonimen mukaan, joten hakemiston tai nimen vaihdon jälkeen kirjanmerkkejä ei voi yhdistää kyseiseen tiedostoon).

Kirjanmerkit saanee takaisin näkyviin joko kopioimalla tiedoston takaisin sillä nimellä siihen polkuun, jossa kirjanmerkit on luotu, tai vaihtoehtoisesti korvaamalla alkuperäiset tiedostopolut uudella (vaikka koneellisesti) siinä bookmarks.xml tiedostossa.

11
Niin, mutta jos vaikka portti 80 portti (tms.) olisi auki, niin eikö ulkoa tulevan täytyisi tietää myös työaseman sisäinen IP osoite? Siis kun modeemi ei ole siltaava.
Ei siitä sisäverkon laitteen IP-osoitteen tietämisestäkään mitään hyötyä ole, jos ulkoverkon ja sisäverkon välissä on (NAT-)reititin. Ei siihen sisäverkon laitteeseen saa ulkoverkosta yhteyttä, jos reitittimeen ei ole porttiohjauksia tehty.

12
Täydennyksenä lisäisin, että $PATH-muuttujassa asetetut polut on etusijajärjestyksessä, eli jos työhakemisto (.) on muuttujassa viimeisenä, se on myös viimeinen paikka mistä komentoa etsitään, mikä kyllä pienentää riskiä ajaa "väärää" komentoa vahingossa (vaikkei poistakaan sitä kokonaan).

13
Laitoin jo Plasman kehittelijöille ergonomisen vinkin työpöydän lähentämiseen ja loitontamiseen. Nyt loitonnetaan meta + '-' ja lähennetään meta + shift + '0'. Molemmat pitäisi olla joko 2 näppäimellä tai molemmat 3 näppäimellä.
Tämä johtuu siitä, että skandinaavisissa näppäimistöissä '=' -merkki on shift+0 :n takana, esim. us-näppäimistöasettelussa '-' ja '=' on vierekkäisissä näppäimissä (eikä shiftiä tarvita), mistä syystä se on aika looginen oletusvalinta suurelle osalle käyttäjistä.

Eli tämä tuskin muuttuu ihan heti. Jos oletukset ei miellytä, niin kannattaa asettaa omat paremmin sormiin osuvat pikanäppäimet.

14
Korjasin komennon, sama tulos.
Koodia: [Valitse]
jotaarkka@Thalia2-by-HP-Laptop:~/Downloads$ sudo ./hplip-3.21.8.run
[sudo] password for jotaarkka:
sudo: ./hplip-3.21.8.run: command not found
Komennolla ls näkyy, että hplip-3.21.8 on hakemistossa.

Veikkaisin, ettet ole antanut tiedostolle suoritusoikeuksia (jolloin sitä ei voi ajaa suoraan komentoriviltä).

Anna kyseisessä hakemistossa komento "chmod +x hplip-3.21.8.run" (Suoritusoikeuden voi toki antaa myös graafisessa tiedostoselaimessa)

15
Viittaakohan kuutio tällä *buntun löysään umaskiin (muistaakseni 002)? Itseänikin se nyppii ja yleensä yritän säätää sitä 077:ään aina kaikissa koneissa. Ongelma on vain, etteivät Gnome-ohjelmat aina kunnioita umaskia.
Viittaus tais mennä ohi. Oletan, että tarkoitat käyttäjien umaskeja? Tämähän on vähän ikuisuusongelma, johon itsellä ei ole tiukkaa kantaa (erilaisiin käyttötarpeisiin sopii erilaiset umaskit).

Yksityisyystyökaluna (jos sitä havitellaan) noi tiukatkin oletusumaskit on kuitenkin vähän kehnoja. Itse käyttäisin mieluummin salausta (erityisesti paikallisten käyttäjien järjestelmissä) ja SELinuxia (tai vastaavaa ) käyttäjien kotikansioiden eristämiseksi (erityisesti etäkäyttöjärjestelmissä). Etäkäyttöjärjestelmissä pelkkä oikeuksien rajoittaminen umaskilla toki toimii osittain, mutta oli se umask  mitä tahansa, niin voi satavarmasti luottaa siihen, että käyttäjät sössii ne oikeudet kuitenkin.

Minä ihan luulin että viittaat siihen, että sbin on oletuksena polussa.
Tämähän ei varsinaisesti ole mikään turvallisuusongelma. Se ettei /sbin ole polussa ei estä käyttäjiä ajamasta niitä ohjelmia (pitää vaan ajaa /sbin/shootme pelkän shootme:en sijasta).

fstab-tiedoston noauto optio ei välttämättä toimi. Systemd tai joku muu automaatti voi silti liittää levyn. Joissakin systeemeissä liitos tehdään /run/media/user/levy kansioon mitä ei välttämättä huomaa.
Jos noauto ei toimi, niin systeemissä on bugi. Tosin noautoa käytettäessä kannattaa myös välttää user(s) -optioita...jos käyttäjille antaa oikeuden liittää tiedostojärjestelmiä, käyttäjän oikeuksilla pyörivät automaattiliitostyökalut (esim. työpöydän mukana tulleet) pääsee asetustensa salliessa myös niitä liittämään (vaikkei järjestelmä itse niitä liittäisikään).

16
/usr/games, /usr/local/games vaatii, että käyttäjä kuuluu pelit ryhmään, että pelaaminen onnistuu.
Tämä taitaa olla kyllä pelkästään Gentoon erikoisuus. Ainakaan se ei nykyään ole kovin laajasti käytössä linux-jakeluissa.

opt-kansiosta en tiedä olisko sitä varattu tietylle ryhmälle.
Ei ole. Joskaan mikään ei tietysti estä asentamasta sinne ohjelmia, jotka rajataan oikeuksilla vain tietyn käyttäjän tai ryhmän käyttöön.

Ubuntussa ehkä turhan laajat oikeudet peruskäyttäjälle.
Enpä ole tuollaiseen törmännyt. Kyllä normikäyttäjät pysyy debianissa ja johdannaisissakin ihan kurissa oletuksena, ja kriittisten toimintojen suorittamiseksi täytyy joko saada admin oikeudet tai kuulua johonkin sopivaan ryhmään.

/usr/local/games tarpeen kai kolmannen osapuolen peleille.
/usr/local/games (kuten muukin osa /usr/local -polusta) on varattu paikallisesti asennetulle kamalle, eli jakeluiden omat paketit ei asenna sinne mitään. Mikään ei tietysti estä asentamasta paikallisesti tavaraa myös /usr/local -polun ulkopuolelle, mutta usein on tarkoituksenmukaista pitää erillään jakelun asentamat tiedostot (jotka on helppo asentaa uudelleen pakettivarastoista) ja paikallisesti asennetut ohjelmat, kirjastot, teemat jne. esimerkiksi varmuuskopiointia varten. Nämä voi olla kolmannen osapuolen, omia tai vaikka vaan tuoreempia versioita jakelun tarjoamasta tavarasta, ja voivat siis olla muutakin kuin pelkästään ohjelmia (esim. erilaiset teemat).

Kansiot ehkä turhia polussa kun käynnistyksen voisi hoitaa linkillä vaikka /usr/bin kansiosta.
Niin voisi, mutta ei sillä juuri mitään hyötyä saa verrattuna siihen, että se olisi polussa.

17
/etc/environment?

Veikkaisin että liittyy sudon käyttöön (jotta sudo löytää /sbin -binäärit...sudo ei oletuksena käytä rootin ympäristöä/$PATH:ia)

No niinpä tietysti.

/dev ja /boot eivät ole polussa oletuksena.
Sen verran pitää ottaa takaisin, että secure_path muuttuja näyttääkin olevan ainakin nykyään asetettu /etc/sudoersissa, joten sudo käyttää sitä $PATHina.
Eli en nyt äkkiseltään keksi /sbinille erityistä tarvetta (joskaan eihän siitä juuri haittaakaan ole).

EDIT: Okei, löytyyhän tuolta sbinistä joitakin käyttäjällekin ehkä hyödyllistä ajettavaa (esim. ifconfig)

18
Ja aiheeseen liittyen, sitten on tietysti vielä ne binäärihakemistot, jotka jätetään tarkoituksella polun ulkopuolella (esim. /usr/libexec ja muut libexec-hakemistot)

Myöskään hakemiston /sbin ei pitäisi oletuksena olla polussa (esim. käyttäjän bash-ympäristössä), mutta jostain syystä se on, enkä edes keksi mistä se sinne tulee. Itse en ole sitä lisännyt.
/etc/environment?

Veikkaisin että liittyy sudon käyttöön (jotta sudo löytää /sbin -binäärit...sudo ei oletuksena käytä rootin ympäristöä/$PATH:ia)

19
Silloin kun käyttäjä itse päättää sijoituksesta, ~/bin/ on hyvä suositus.
Käyttäjähän on vapaa asentamaan omia sovelluksiaan minne vain kotikansioonsa (~/bin, ~/.bin tai vaikka ~/Ohjelmat), tästä ei XDG-standardia ole olemassa

Siksi käytinkin sanaa "suositus".
Ymmärsin kyllä mitä hait. Tarkoitukseni oli vain tuoda esiin, että niitä syitä miksi ~/bin olisi olisi jotenkin parempi suositus kun mikä muu hakemisto tahansa on ainakin nykyään aika vähän (käytännössä yleensä vain tuo PATH-muuttujan käpistelyn tarve).

20
~/.local/bin taas on minusta hassu. En oikein ymmärrä, miksi ohjelmatiedostot halutaan panna pistealkuiseen kansioon; minusta ~/bin olisi järkevämpi. Tätä kehitystä ei kai kuitenkaan enää voi pysäyttää.

Silloin kun käyttäjä itse päättää sijoituksesta, ~/bin/ on hyvä suositus. Sijainti ~/.local/bin/ palvelee eri tarkoitusta. Sitä käyttää kolmannen osapuolen softa, joka kuitenkin asennetaan käyttäjäkohtaisesti. On ihan hyvä erottaa toisistaan ohjelmat jotka ovat kokonaan käyttäjän vastuulla ja ohjelmat, jotka käyttäjä asentaa ohjelman valmistajan menetelmällä, vaikkakin vain omalle tunnukselleen. Minusta pistealkukin on silloin ihan perusteltu.
Käyttäjähän on vapaa asentamaan omia sovelluksiaan minne vain kotikansioonsa (~/bin, ~/.bin tai vaikka ~/Ohjelmat), tästä ei XDG-standardia ole olemassa (standardista löytyy vain tuo ~/.local/bin, ne standardithan on tarkoitettu jakeluiden käytäntöjen yhdistämiseksi, eikä niinkään käyttäjien rajoittamiseksi). ~/bin toki useimmissa jakeluissa liitetään esim. .profile-tiedostossa automaattisesti käyttäjän polkuun, jos se on olemassa....joten se etu siinä on täysin vapaavalintaiseen  hakemistoon (mutta tätäkin on aika helppo muuttaa, jos niin haluaa).

Sivuja: [1] 2 3 ... 8