Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - USakari

Sivuja: 1 ... 8 9 [10] 11
181
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 14.04LTS ja ibus
« : 06.05.14 - klo:18.34 »
.................................
Tämän jälkeen korealaisen syötteen pitäisi toimia, kun valitset sen paneelin ikonin kautta tai Tekstisyöte-asetusikkunassa määritellyllä vaihtonäppäimellä.

Juu, niin se toimiikin. Kiitos! Ja sama koreaksi: 감사합니다!

Mutta nälkä kasvaa syödessä. Seuraavaksi piti tietysti saada syöttää myös venäjää. Mutta sepä ei onnistunutkaan. Vaihtoehtoisia syötteitä näyttäisi voivan olla vain kaksi: suomi+korea on OK, samoin suomi+venäjä, mutta suomi+korea+venäjä ei. Voiko tämä olla totta?

182
Samaisessa /etc/default/grub-tiedostossa voi asettaa oletuksena valittavan rivin alkaen 0:sta:

Koodia: [Valitse]
GRUB_DEFAULT=0

Kiitos; tämä toimii.

Mutta... Kyllä minun kuitenkin tekisi mieli käyttää HDMI:tä. Mikähän siinä oikein mättää? Vähän hassua, jos asia on pikkuisessa Raspberry Pi-Debianissa ratkaistu, mutta isoisessa Ubuntussa ei. Niin, ja luulisi, että sama ongelma tulee lähes aina esiin, jos Linuxia haluaa käyttää HTPC:ssä.

183

Kokeilitko myös resoluutiota GRUB_GFXMODE=1680x1050, joka on televisiosi natiiviresoluutio? Näyttötila 1680x1050 @ 60 hz on varmaankin käytössä X.org:ssa, kun käytät DVI-liitäntää?

Kokeilin sitäkin, ja se on tosiaan television DVI-suositus. Mutta se ei auta.


Kyllä Grub-valikon saa näkyviin, kunhan näyttötila on se, jota televisio tukee. Ilmeisesti se hyväksyy DVI:n kautta vain tietyn tilan. Jos bios-listaukset näkyvät televisiossa ennen Grubin käynnistymistä, myös asetuksen GRUB_TERMINAL=console pitäisi toimia.

Ei auta GRUB_TERMINAL=console. Näyttö on pimeänä Ubuntu 14.04LTS:n n loginiin asti (Ubuntu 14.04LTS kun on se ensimmäinen rivi boottivalikossa).

Olisikohan mitään tapaa järjestellä bootti-valikkoa niin, että siihen saisi ensimmäiselle riville kulloinkin haluamansa vaihtoehdon? Kovalevyllä on nyt myös Lubuntu 14.04LTS (ja niitä hätätilajuttuja).

184
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 14.04LTS ja ibus
« : 06.05.14 - klo:12.32 »
Käytätkö terminaalissa sellaista merkistöä, johon sisältyvät korealaiset kirjaimet?

Olen pahoillani, mutta en ymmärrä kysymystä.  En osaa sanoa, mitä "merkistöä" käytän.

Toistan: jos listaan terminaalissa hakemiston sisällön, niin koreankieliset tiedostonimet näkyvät oikein eli koreankielisinä. Mutta kun vaihdan (samalla tavalla kuin 13.04:ssä) korealaiseen input methodiin, niin näppäillessäni terminaaliin tulostuu edelleen suomalainen teksti.

185
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 14.04LTS ja ibus
« : 06.05.14 - klo:10.59 »
Onko fontit asennettu? Sen voi tarkistaa mitä fontteja on esim. kiinaksi
Koodia: [Valitse]
fc-list :lang=zh Koreaksi siiten tietenki sama vaihdat vain zh kr:ksi.

Kyllä korean fontit näkyvät joka paikassa. fc-list ilmoittaa lang=fi 114 kpl, lang=kr 38 kpl, lang=zh 1 kpl. Terminaalissa koreankieliset tiedostonimet näkyvät oikein - mutta en pysty kirjoittamaan niitä.

186
Ubuntu tietokoneissa / 14.04LTS ja ibus
« : 06.05.14 - klo:10.01 »
Pari vuotta sitten innostuin ikihyväksi, kun keksin, että ibus:n avulla voi kirjoittaa melko suoraan muita kuin ns. länsimaisia kieliä. Ubuntu oli mallia 13.04. Nyt ajattelin siirtyä 14.04LTS:ään, mutta koin ikävän yllätyksen. Vaikka mielestäni asensin ibus:n ihan ohjeiden mukaan, niin se ei toimi oikein.

Tai siis toimii niin, että jos näppäilen Ctrl-Space, niin ruudun FI-ikoni vaihtuu KR:ksi (korea). Mutta siinä se sitten onkin. Ei teksti koreaksi muutu.

Valitettavasti en millään muista, teinkö 13.04:n kanssa jonkun lisätempun. Voisiko kyseessä olla joku LOCALE-juttu? Pitäisikö jonnekin lisätä locale(ita)? Mutta minne? Miten?


187
Ohjeestani unohtui kriittinen viimeinen komento:

Koodia: [Valitse]
sudo update-grub
Tuo kirjoittaa asetukset tiedostoon /boot/grub/grub.cfg, josta käynnistyslataaja osaa ne lukea.

Ahaa. Mutta... Ei tämä näytä vaikuttavan boottivalintaan DVI-tuloa käytettäessä. Se pysyy edelleeen pimeänä. (HDMI-tuloa käytettäessä update-grub:n vaikutus kyllä näkyy.)

188
GRUB-valikon resoluutiota voi muuttaa editoimalla tiedostoa /etc/default/grub:
..............................

Voit myös kokeilla puhdasta tekstitilaa:
...............................

Mikä televisio on kyseessä (merkki ja malli)?

Kiitos vihjeistä, mutta resoluution muutto ei vaikuta mitään, ei myöskään tekstitilan valinta. Boottivalikko pysyy edelleen pimeänä (siis käytettäessä DVI-tuloa HDMI:n sijasta). Mutta: kun tiedosto /etc/default/grub luetaan, niin eikö tuosta boot-valikosta ja käyttöjärjestelmän valinnasta ole jo menty ohi? Ei kai muuten tiedetä, minkä käyttöjärjestelmän /etc/default/grub:n mukaan mennään?

Televisio on Samsung 225MD.
 

189
Ei se loppujenlopuksi niin monimutkainen ole jos vähän lukee ensin komentoriviltä
Koodia: [Valitse]
xrandr --help
man xrandr

man xrandr kertoo tällaista:
Koodia: [Valitse]
       xrandr   [--help]   [--display  display]  [-q]  [-v]  [--verbose]  [--dryrun]  [--screen  snum]  [--q1]  [--q12]  [--current]  [--noprimary]  [--panning  widthx‐
       height[+x+y[/track_widthxtrack_height+track_x+track_y[/border_left/border_top/border_right/border_bottom]]]]  [--scale  xxy]  [--scale-from   wxh]   [--transform
       a,b,c,d,e,f,g,h,i]  [--primary]  [--prop]  [--fb  widthxheight]  [--fbmm  widthxheight] [--dpi dpi] [--newmode name mode] [--rmmode name] [--addmode output name]
       [--delmode output name] [--output output] [--auto] [--mode mode] [--preferred] [--pos xxy] [--rate rate] [--reflect reflection] [--rotate orientation] [--left-of
       output] [--right-of output] [--above output] [--below output] [--same-as output] [--set property value] [--off] [--crtc crtc] [--gamma red:green:blue] [--bright‐
       ness brightness] [-o orientation] [-s size] [-r rate] [-x] [-y] [--listproviders] [--setprovideroutputsource provider source] [--setprovideroffloadsink  provider
       sink]

Ilmeisesti tämmöinen ei ole sinusta monimutkaista. Minusta se on.


ja myös netistä löytyy hyvin selkeät ohjeet esim http://pkg-xorg.alioth.debian.org/howto/use-xrandr.html

Kiitos vihjeestä; ohjeet ovat kyllä selkeät. Mutta selkeys johtuu niiden lyhyydestä - riittäviä ne eivät ole ainakaan minulle. Yritin muutaman ModeLinen tehdä niiden avulla; ne eivät kelvanneet X11:lle; ohjeista en löydä selitystä, miksi eivät kelvanneet.

190
Televisiossa on vain yksi HDMI-tulo, valinnanvaraa ei siis ole. DVI-tulo kyllä on tarjolla, ja laitoinkin kokeeksi siihen HDMI-DVI-välipalikan. Tällöin näyttö on sinänsä oikein, eli overscania ei tapahdu.

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin. Television kaiuttimet eivät nyt käy äänentoistoon. Ja boottivaiheessa näyttö on pimeänä siinä vaiheessa, jolloin pitäisi valita käyttöjärjestelmä (joita voi olla aika montakin). Mutta sokkona ei voi valita, ja tulos on aina oletus eli se, joka sattuu olemaan rivillä 1.

Sitkeät nettihaut ovat luoneet vaikutelmaa, että ohjelma xrandr saattaisi auttaa. Mutta valitettavasti sen käyttö on minulle liian monimutkaista...

191
Olen viritellyt uutta konetta käyttäen - paremman puutteessa - näyttönä taulutelevisiota, josta löytyy HDMI-liitin. Kyllähän näinkin pärjää, mutta ärsyttää, kun kuvan reunat menevät näkymättömiin. Ja reunoille tietysti on sijoitettu kaikki graafisen käyttöliittymän vermeet. Niitä pitää näpelöidä lähes sokkona.

Raspberry Pi:ssä on ongelma ratkaistu ihan selkeästi kotihakemiston config.txt:n overscan-riveillä. Mikähän tepsisi Ubuntu/Lubuntussa? Tiedosto /etc/X11/xorg.conf oli joskus kaiken A ja O, mutta sitä ei taida enää olla olemassakaan?


Otsikkoa muutettu selvemmäksi - Karvameduusa

192
Pulseaudion grafiinen edusohjelma on pavulcontrol. Sen voit asentaa
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install pavucontrol Pulseaudio itsekin pitää tietenkin olla asennettuna mutta jos ei niin tulee tuon mukana riippuvuutena.

Kiitos! Nythän tämä ratkesi! Hieno juttu!

Jään kyllä vieläkin vähän ihmettelemään, miksei tämä pulseaudio ole alunperin mukana Lubuntussa. Miten siinä on ajateltu äänien säätäminen tehtäväksi?


193
kokeile alsamixeriä

Koodia: [Valitse]
alsamixer


Kiitos vihjeestä, mutta vaikka alsamixerillä valitsee HDMI-outputin, niin ääni tulee silti kuulokkeista, sekä Ubuntussa että Lubuntussa.

194

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install xfce4-mixer

Kiitos vihjeestä. xfce4-mixer ei kuitenkaan näytä ihan riittävän, koska se ei osaa hoitaa kuuloke-HDMI-valintaa. Audio-outputiksi voi kyllä valita HDMI:n, mutta ainoa vaikutus on, että mixerillä ei voi sitten säätää äänenvoimakkuutta. Ääni kuuluu edelleen kuulokkeista, ei siis monitorin kaiuttimista, niinkuin HDMI:llä pitäisi (ja niinkuin Ubuntussa tapahtuu, samalla laitteistolla).

195
Asensin Lubuntu 14.04:n, mutta en saanut ääniä toimimaan. Kokeilin sitten Ubuntu 14.04:ää, jolla äänet toimivat, ja eroksi osoittautui pulseaudio, joka oli mukana Ubuntussa, mutta ei Lubuntussa. Jälkimmäiseenkin sen kyllä saattoi asentaa, ja tuloksena oli soiva peli.

Mutta vielä kaipaan Ubuntun System Settings:iä, jolla oli tosi näppärä säätää ääniasetuksia. Mihinkähän pakettiin se kuuluu? Sellainen paketti kuin systemsettings kyllä löytyy, mutta siinä ei näytä olevan mitään ääniin liittyvää.

(En yhtään tykkää Ubuntun ulkoasusta, ja siksi haluaisin pysyä Lubuntussa.)

196
Multimedia ja grafiikka / Näytön tuplaus tv:hen
« : 04.04.14 - klo:09.26 »
Tuli tarve katsoa Yle Areenaa televisiosta, joka ei sitä itse osaa näyttää. Yksi mahdollisuus olisi vanhahko WinXP-läppäri, jonka Control Panelista löytyy mahdollisuus tuplata näyttö VGA-liittimen kautta. Sitä olen joskus kauan sitten käyttänytkin, mutta nyt pelottaa liittää XP-konetta nettiin.

Läppärissä on kyllä myös Ubuntu (tai siis Lubuntu). Osaisiko joku sanoa, onnistuisiko sillä tuollainen näytön tuplaus? Minä en edes tiedä, mikä olisi oikea nimitys tällaiselle säädölle. Saati sitten, miten se tehdään.

197
Laitealue / Vs: Powerline verkkolaitteet
« : 19.03.14 - klo:12.37 »
Laitoin nyt kahden huoneen välille verkon sähköpistorasioitten kautta d-linkin (dhp-311av) parilla. Mietin että jos hommaisin muihinkin huoneisiin noita adaptereita.

Onko kellään kokemusta että pitääko kaikkien laitteiden olla saman merkkisiä vai toimiiko erimerkkiset powerline-adapterit keskenään ?

Meillä ainakin ovat toimineet keskenään ZyXEL, ASUS ja TP-LINK.

198
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: 13.10 asennus hyytyy
« : 01.03.14 - klo:10.51 »
Tukee oikein hyvin. Veikkaan edelleen bugia levyn skannauksessa, eli siellä on joku osio, johon asennusohjelma jää jumiin. Tämä voi olla korjattu 14.04:ssä, tai sitten ei, mutta se selviää vain kokeilemalla. Ääniongelmakin on aika varmasti korjattavissa. 12.04:n tapauksessa vaihtoehtoina on jopa neljä eri kernelin versiota (3.2, 3.5, 3.8 ja 3.11), joten eiköhän äänikin toimi jollain niistä.

Nyt löytyi Lubuntun versio 14.04, joka mahtuu rompulle ja josta mainitaan, että "This image is adjusted to work properly on Mac systems."  Mutta senkin asennus hyytyi.

199
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 13.04 - missä toinen ydin?
« : 27.02.14 - klo:14.49 »
Mikä kerneli käytössä? Onko siinä SMP-tuki?

Kernel on 3.8.0-35-generic #50-Ubuntu SMP.

200
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 13.04 - missä toinen ydin?
« : 27.02.14 - klo:14.46 »
kokeile ottaa nolapic pois?

Nyt on kokeiltu, ja se näyttää auttavan; kiitos vihjeestä. Boottaaminen oli kyllä vähän hankalaa, kun en osaa konffata grubia, ja poistin nolapicin editoinnilla bootin yhteydessä - mitä ei viitsisi tehdä joka kerta.

Mutta nyt siis cat /proc/cpuinfo näyttää 2 ydintä, kuten myös gnome-system-monitor.

(En kyllä oikeastaan tiedä, onko tästä minulle varsinaista hyötyä. Jos en ole käytössä edes huomannut toisen ytimen unenomaista tilaa.)

Sivuja: 1 ... 8 9 [10] 11