Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - USakari

Sivuja: 1 ... 5 6 [7] 8
121
Ei se loppujenlopuksi niin monimutkainen ole jos vähän lukee ensin komentoriviltä
Koodia: [Valitse]
xrandr --help
man xrandr

man xrandr kertoo tällaista:
Koodia: [Valitse]
       xrandr   [--help]   [--display  display]  [-q]  [-v]  [--verbose]  [--dryrun]  [--screen  snum]  [--q1]  [--q12]  [--current]  [--noprimary]  [--panning  widthx‐
       height[+x+y[/track_widthxtrack_height+track_x+track_y[/border_left/border_top/border_right/border_bottom]]]]  [--scale  xxy]  [--scale-from   wxh]   [--transform
       a,b,c,d,e,f,g,h,i]  [--primary]  [--prop]  [--fb  widthxheight]  [--fbmm  widthxheight] [--dpi dpi] [--newmode name mode] [--rmmode name] [--addmode output name]
       [--delmode output name] [--output output] [--auto] [--mode mode] [--preferred] [--pos xxy] [--rate rate] [--reflect reflection] [--rotate orientation] [--left-of
       output] [--right-of output] [--above output] [--below output] [--same-as output] [--set property value] [--off] [--crtc crtc] [--gamma red:green:blue] [--bright‐
       ness brightness] [-o orientation] [-s size] [-r rate] [-x] [-y] [--listproviders] [--setprovideroutputsource provider source] [--setprovideroffloadsink  provider
       sink]

Ilmeisesti tämmöinen ei ole sinusta monimutkaista. Minusta se on.


ja myös netistä löytyy hyvin selkeät ohjeet esim http://pkg-xorg.alioth.debian.org/howto/use-xrandr.html

Kiitos vihjeestä; ohjeet ovat kyllä selkeät. Mutta selkeys johtuu niiden lyhyydestä - riittäviä ne eivät ole ainakaan minulle. Yritin muutaman ModeLinen tehdä niiden avulla; ne eivät kelvanneet X11:lle; ohjeista en löydä selitystä, miksi eivät kelvanneet.

122
Televisiossa on vain yksi HDMI-tulo, valinnanvaraa ei siis ole. DVI-tulo kyllä on tarjolla, ja laitoinkin kokeeksi siihen HDMI-DVI-välipalikan. Tällöin näyttö on sinänsä oikein, eli overscania ei tapahdu.

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin. Television kaiuttimet eivät nyt käy äänentoistoon. Ja boottivaiheessa näyttö on pimeänä siinä vaiheessa, jolloin pitäisi valita käyttöjärjestelmä (joita voi olla aika montakin). Mutta sokkona ei voi valita, ja tulos on aina oletus eli se, joka sattuu olemaan rivillä 1.

Sitkeät nettihaut ovat luoneet vaikutelmaa, että ohjelma xrandr saattaisi auttaa. Mutta valitettavasti sen käyttö on minulle liian monimutkaista...

123
Olen viritellyt uutta konetta käyttäen - paremman puutteessa - näyttönä taulutelevisiota, josta löytyy HDMI-liitin. Kyllähän näinkin pärjää, mutta ärsyttää, kun kuvan reunat menevät näkymättömiin. Ja reunoille tietysti on sijoitettu kaikki graafisen käyttöliittymän vermeet. Niitä pitää näpelöidä lähes sokkona.

Raspberry Pi:ssä on ongelma ratkaistu ihan selkeästi kotihakemiston config.txt:n overscan-riveillä. Mikähän tepsisi Ubuntu/Lubuntussa? Tiedosto /etc/X11/xorg.conf oli joskus kaiken A ja O, mutta sitä ei taida enää olla olemassakaan?


Otsikkoa muutettu selvemmäksi - Karvameduusa

124
Pulseaudion grafiinen edusohjelma on pavulcontrol. Sen voit asentaa
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install pavucontrol Pulseaudio itsekin pitää tietenkin olla asennettuna mutta jos ei niin tulee tuon mukana riippuvuutena.

Kiitos! Nythän tämä ratkesi! Hieno juttu!

Jään kyllä vieläkin vähän ihmettelemään, miksei tämä pulseaudio ole alunperin mukana Lubuntussa. Miten siinä on ajateltu äänien säätäminen tehtäväksi?


125
kokeile alsamixeriä

Koodia: [Valitse]
alsamixer


Kiitos vihjeestä, mutta vaikka alsamixerillä valitsee HDMI-outputin, niin ääni tulee silti kuulokkeista, sekä Ubuntussa että Lubuntussa.

126

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install xfce4-mixer

Kiitos vihjeestä. xfce4-mixer ei kuitenkaan näytä ihan riittävän, koska se ei osaa hoitaa kuuloke-HDMI-valintaa. Audio-outputiksi voi kyllä valita HDMI:n, mutta ainoa vaikutus on, että mixerillä ei voi sitten säätää äänenvoimakkuutta. Ääni kuuluu edelleen kuulokkeista, ei siis monitorin kaiuttimista, niinkuin HDMI:llä pitäisi (ja niinkuin Ubuntussa tapahtuu, samalla laitteistolla).

127
Asensin Lubuntu 14.04:n, mutta en saanut ääniä toimimaan. Kokeilin sitten Ubuntu 14.04:ää, jolla äänet toimivat, ja eroksi osoittautui pulseaudio, joka oli mukana Ubuntussa, mutta ei Lubuntussa. Jälkimmäiseenkin sen kyllä saattoi asentaa, ja tuloksena oli soiva peli.

Mutta vielä kaipaan Ubuntun System Settings:iä, jolla oli tosi näppärä säätää ääniasetuksia. Mihinkähän pakettiin se kuuluu? Sellainen paketti kuin systemsettings kyllä löytyy, mutta siinä ei näytä olevan mitään ääniin liittyvää.

(En yhtään tykkää Ubuntun ulkoasusta, ja siksi haluaisin pysyä Lubuntussa.)

128
Multimedia ja grafiikka / Näytön tuplaus tv:hen
« : 04.04.14 - klo:09.26 »
Tuli tarve katsoa Yle Areenaa televisiosta, joka ei sitä itse osaa näyttää. Yksi mahdollisuus olisi vanhahko WinXP-läppäri, jonka Control Panelista löytyy mahdollisuus tuplata näyttö VGA-liittimen kautta. Sitä olen joskus kauan sitten käyttänytkin, mutta nyt pelottaa liittää XP-konetta nettiin.

Läppärissä on kyllä myös Ubuntu (tai siis Lubuntu). Osaisiko joku sanoa, onnistuisiko sillä tuollainen näytön tuplaus? Minä en edes tiedä, mikä olisi oikea nimitys tällaiselle säädölle. Saati sitten, miten se tehdään.

129
Laitealue / Vs: Powerline verkkolaitteet
« : 19.03.14 - klo:12.37 »
Laitoin nyt kahden huoneen välille verkon sähköpistorasioitten kautta d-linkin (dhp-311av) parilla. Mietin että jos hommaisin muihinkin huoneisiin noita adaptereita.

Onko kellään kokemusta että pitääko kaikkien laitteiden olla saman merkkisiä vai toimiiko erimerkkiset powerline-adapterit keskenään ?

Meillä ainakin ovat toimineet keskenään ZyXEL, ASUS ja TP-LINK.

130
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: 13.10 asennus hyytyy
« : 01.03.14 - klo:10.51 »
Tukee oikein hyvin. Veikkaan edelleen bugia levyn skannauksessa, eli siellä on joku osio, johon asennusohjelma jää jumiin. Tämä voi olla korjattu 14.04:ssä, tai sitten ei, mutta se selviää vain kokeilemalla. Ääniongelmakin on aika varmasti korjattavissa. 12.04:n tapauksessa vaihtoehtoina on jopa neljä eri kernelin versiota (3.2, 3.5, 3.8 ja 3.11), joten eiköhän äänikin toimi jollain niistä.

Nyt löytyi Lubuntun versio 14.04, joka mahtuu rompulle ja josta mainitaan, että "This image is adjusted to work properly on Mac systems."  Mutta senkin asennus hyytyi.

131
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 13.04 - missä toinen ydin?
« : 27.02.14 - klo:14.49 »
Mikä kerneli käytössä? Onko siinä SMP-tuki?

Kernel on 3.8.0-35-generic #50-Ubuntu SMP.

132
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 13.04 - missä toinen ydin?
« : 27.02.14 - klo:14.46 »
kokeile ottaa nolapic pois?

Nyt on kokeiltu, ja se näyttää auttavan; kiitos vihjeestä. Boottaaminen oli kyllä vähän hankalaa, kun en osaa konffata grubia, ja poistin nolapicin editoinnilla bootin yhteydessä - mitä ei viitsisi tehdä joka kerta.

Mutta nyt siis cat /proc/cpuinfo näyttää 2 ydintä, kuten myös gnome-system-monitor.

(En kyllä oikeastaan tiedä, onko tästä minulle varsinaista hyötyä. Jos en ole käytössä edes huomannut toisen ytimen unenomaista tilaa.)

133
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 13.04 - missä toinen ydin?
« : 27.02.14 - klo:11.36 »
Oletko kääntänyt esim. grubista io-apic:in pois päältä, se tekee muun muassa tuon tempun jos se on jouduttu kääntämään pois päältä?

En ole koskenut grubiin enkä sen asetuksiin varmaan vuosikausiin, kun olen vain antanut automaattisten Ubuntu-päivitysten tapahtua. Mutta nyt kun mainitsit asiasta, niin katsoin vähän, mitä lukee /boot/grub/grub.cfg:ssä. Siellä on nyt ensin lukuisia vmlinuz-3.8.0-rivejä ja sitten lukuisia vmlinuz-3.2.0-rivejä. Edellisissä, jotka ovat kai ne nyt käytössäolevat, lukee aina
Koodia: [Valitse]
acpi=off noapic nolapic edd=on nodmraid
Jälkimmäisissä (ei enää käytössä)  taas lukee
Koodia: [Valitse]
noapic acpi=off


Onko tuo nolapic jotenkin merkityksellinen? Mainitsemastasi io-apic:stä en tiedä mitään.

134
Ubuntu tietokoneissa / 13.04 - missä toinen ydin?
« : 27.02.14 - klo:10.10 »
Tässä eräänä päivänä äskettäin tulin käynnistäneeksi gnome-system-monitorin ja yllätyin, kun CPU:ita näkyi vain yksi, vaikka prosessorissa käsittääkseni on kaksi ydintä. Myös cat /proc/cpuinfo näyttää vain yhden CPU:n:
Koodia: [Valitse]
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 23
model name : Pentium(R) Dual-Core  CPU      E5300  @ 2.60GHz
stepping : 10
microcode : 0xa07
cpu MHz : 2599.833
cache size : 2048 KB
physical id : 0
siblings : 1
core id : 0
cpu cores : 1
apicid : 0
initial apicid : 0
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 13
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm xsave lahf_lm dtherm tpr_shadow vnmi flexpriority
bogomips : 5199.66
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 36 bits physical, 48 bits virtual
power management:

Mistähän tämä voisi johtua? En kyllä tiedä, milloin se toinen ydin on hävinnyt. Olisiko päivitys 13.04:ään saanut sen aikaan? Koneen käyttö ei ole mitenkään intensiivistä, enkä ilman tuota system-monitoria olisi asiaa  kai huomannutkaan. Mutta kyllä joskus aikaisemmin 2 ydintä on näkynyt (sekä core id 0 että core id 1).

135
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: 13.10 asennus hyytyy
« : 27.02.14 - klo:09.56 »
Toisaalta en tiedä, miten tehdään USB-tikku, jolta Mac mini boottaisi.

Tässä ohje OS X:lle: http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-mac-osx

UNetbootin saattaa toimia myös, jos tarvitset graafisen käyttöliittymän. Sillä tehdyt tikut taitavat käynnistyä vain rEFItin kautta.

Kiitos, mutta... Taidan luovuttaa. Jos sekä 13.04:n että 13.10:n asennus sekoilee, niin en oikein usko, että 14.04:stä on sen suurempaa iloa. Ja 12.04:n ääni, kuten sanottu, ei toimi sekään. Tulkitsen asian niin, että Ubuntu ei 11.04:n jälkeen enää tue Mac miniä.

136
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: 13.10 asennus hyytyy
« : 25.02.14 - klo:19.03 »
Kokeile poistaa levyltä kaikki ylimääräiset osiot esim. GPartedilla (toimii suoraan asennuslevyltä). Varminta olisi tyhjentää koko levy ja tehdä uusi osiotaulu, mutta Mac epästandardeine EFI-systeemeineen on hieman hankala tapaus, enkä tiedä millaisia järjestelyjä se tarvitsee boottaamiseen.

En oikeastaan tiedä, mitkä osiot ovat ylimääräisiä, mitkä ei. En uskalla niitä poistaa, kun levyllä on myös toimiva Mac OS X.

Lainaus
DVD, USB-tikku?


Tässä Mac minissä ei ole DVD-asemaa (eikä minulla ulkoista). Toisaalta en tiedä, miten tehdään USB-tikku, jolta Mac mini boottaisi.


137
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: 13.10 asennus hyytyy
« : 25.02.14 - klo:13.01 »
Täytyykö se välttämättä olla juuri 13.10 ? Asenna suoraan 14.04 LTS joka on jo varsin toimiva ( kirjoitan juuri tätä sillä ).

Kiitos vihjeestä, mutta 14.04 LTS ei näytä mahtuvan rompulle. Kokeilin äsken 13.04:ää, joka mahtuu, mutta sen asennus hyytyy myös.

138
Asentaminen ja käyttöönotto / 13.10 asennus hyytyy
« : 25.02.14 - klo:09.09 »
Kone on Mac mini (Intel), jossa pyöri 11.04 pitkän aikaa ongelmitta. Kun tuki loppui, päätin vaihtaa 12.04:ään. Se kyllä toimii, mutta samalla ääni katosi. Olen käynyt Ubuntun sivuilta löytyvää 19-kohtaista ääni-vian etsintäohjetta läpi, mutta menestyksettä. No, ajattelin asentaa 13.10:n. Mutta senpä asennus hyytyy alkuunsa. Eilen illalla jäi ruudulle pyörimään "Preparing to install Lubuntu", ja siinähän se pyörii tänä aamunakin.

Kokeiltu on sekä i386- että amd64-versiot. Huom: rompulta bootattuna kummatkin toimivat OK (kivasti myös ääni); se, mikä hyytyy näin ikävästi, on asennus kovalevylle.

Olisiko kellään mitään ideaa? Tilanne on minulle ihan uusi, vaikka olen sentään käyttänyt Ubuntun eri versioita monta vuotta.

139
Tuli mieleen kokeilla, olisiko vanhasta iBookista vielä jotain hyötyä. lubuntu-13.10-alternate kyllä asentui, mutta näyttö tökkii pahasti. Ihmettelin pitkään, kun käynnistys pysähtyi epämääräiseen värikuvioon ruudun täydeltä (hiiri kyllä toimi ja näkyi). Jostain sain päähäni näppäillä sokkona käyttäjätunnukseni ja salasanani ja painaa sitten Enteriä. Ja katso - jo edistyttiin. Mutta edelleen on taustakuva aivan pikselipuuroa ja useimmat dialogi-ikkunat eivät näytä mitään. Tai siis: ikkunan ääriviivat ja otsikko/yläpalkki tulevat näyttöön, mutta ikkunan sisältö ei. Toisaalta Firefox toimii nähdäkseni ihan normaalisti.

Mikähän tässä mättää?

(Ai niin - käytin lubuntu-13.10-alternatea, kun lubuntu-13.10-desktop ei mahtunut rompulle.)

140
Jatkotutkimusteni perusteella uskallan väittää ongelman johtuvan ulkoisen kovalevyn automountista, joka tekee oikeuksille jotain omituista. Ehkä automountia pystyy jotenkin säätämään, mutta en tiedä yhtään, miten.

Siispä tein itselleni hakemiston /home/mukelo/49E5-B54B ja liitän levyn siihen ihan käsipelillä (ensin irrotettuani sen mainitun automountin takia).

Sivuja: 1 ... 5 6 [7] 8