Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Seppo Jyrkinen

Sivuja: 1 2 [3] 4 5
41
Kun tiedostossa keskittää yhden Leipätekstillä tehdyn kappaleen, niin kaikki muutkin Leipätekstillä tehdyt kappaleet keskittyvät myös. Samoin on boldauksen, alleviivauksen ja värinmäärityksen laita. Tämä koskee ilmeisesti vain Leipätekstiä, sillä muut kokeilemani näyttävät käyttäytyvän normaalisti.

Aivan jokaisessa asiakirjassa ongelmaa ei esiinny, mutta ainakin uudet LibreOffice tiedostot käyttäytyvät tällä tavoin. Tämä ilmiö tuli vastaan muutama päivä sitten, joskus aiemmin sitä on esiintynyt taulukoissa.

Ehdotuksia?

42
Ubuntu tietokoneissa / FileZillan päivitys
« : 10.02.20 - klo:09.28 »
Klikkailin Ohje ->Ohjeet. FileZillan omilla sivuilla kerrottiin, että minulla on vanha versio.

Ajoin Päätteessä updaten ja upgraden, mutta Zilla on edelleen boottauksenkin jälkeen vanha versio.

Kuinka FileZillan saa ajan tasalle?

43
Onko kenellekään tullut vastaan tilanne, että Google-hakujen tulokset poikkeaisivat merkittävästi toisistaan riippuen siitä, käyttääkö Chromea taikka Firefoxia. Tai onko asiasta jossain edes keskusteltu.

Törmäsin kerran tilanteeseen, jossa asiakkaani kotisivu Chromella googlattaessa oli luonnollisen listauksen ensimmäisellä sivulla, mutta Firefoxilla googlattaessa vasta kolmannella sivulla. Kotiinpäin vetämisestä ei liene kyse, koskapa asiakkaallani ei ole kontakteja Googleen enkä itse harrasta vippaskonsteja.

Vaan jäi kyllä haavi auki, kun asian havaitsin!

44
Viime kesänä omilla sivuillani oli toimiva slideshow, jonka poistin tarpeettomana. Nyt laitoin sen kopion verkkoon, mutta ei toimi enää, ei Firefoxilla eikä Chromella eikä kännyssä. Tuore kopio on osoitteessa https://www.jyrkinen.fi/slide/index.html

Alkuperäinen koodi on Dynamic Drivessä http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex14/fullpageslideshow/index.htm ja se toimii. Vaan kun kopioin tiedot omaan tiedostooni, niin ei toimi. Sitten tallensin kyseisen DD sivun omalle koneelleni mitään muuttamatta, ja se lakkasi toimimasta.

Minulta loppuu järki.

45
Ubuntu tietokoneissa / Thunderbird katkoo linkkipolkuja
« : 08.10.19 - klo:19.24 »
Tein sivun osoitteeseen www.domain.fi/kansio/kansio/sivu.html ja laitoin tämän linkkipolun sähköpostissa eteenpäin. Normaalisti polusta tulee klikattava linkki, mutta ei enää. Omalle koneelleni ja vastaanottajalle linkki oli muodostunut ainoastaan polun alkuosasta eli se oli muotoa www.domain.fi/kansio/kansio/sivu.html joka ei tietenkään toimi.

Havaitsin tämän parin viikon sisään ensimmäisen kerran ja se on tullut esiin ainakin kaksi kertaa, mutta ei aina.

46
Ubuntu tietokoneissa / Adoben Flash Playerin asennus
« : 05.09.19 - klo:07.50 »
Mozillan sivulla https://support.mozilla.org/fi/kb/flash-liitannainen-pida-se-ajan-tasalla#w_flashin-pacivittacminen on ohje tar paketin käsittelyyn:
Koodia: [Valitse]
tar -zxvf install_flash_player_"versio"_linux."prosessori".tar.gzTuo "versio" pitänee korvata rimpsulla 32.0.0.238 mutta mitä pitäisi kirjoittaa "prosessori" tilalle?

Vai onko yksinkertaisempaa tapaa? Sudo-jotakin?

47
Päivitin Ubuntun versioon 18.04 LTS ja tulostin pitäisi saada toimimaan. Tulostin on HP ENVY 5640 e-All-in-One ja se on toiminut aiemmin 14.04 LTS:n kanssa.

Synapticin pitkästä listasta löysin printer-driver-hpcups jonka otsikkona on HP Linux Printing and Imaging - CUPS raster driver (hpcups) ja sen perässä Ubuntun logo.

Kuinka tästä eteenpäin?

48
Yritin asentaa Evolutinin, mutta sain virheilmoituksen. Kamaran ohjeen mukaan yritin korjata käskyllä "sudo dpkg --configure -a", mutta sain listauksen, jossa luki mm, että "jätetään asetukset säätämättä" ja "Käsittelyssä tapahtui liian monta virhettä". Nyt viikkoa myöhemmin ajoin saman komennon uudestaan eikä tällä kertaa tullut huomautuksia.

Asensin Evolutionin, mutta koelähetyksen yhteydessä tuli virheilmoitus, koska tietojen syötössä olin tehnyt virheen. Poistin Evolutionin graafisen liittymän kautta, boottasin koneen ja yritin asentaa ohjelman uudestaan. Asennusohjelman asemesta ruudulle poksahti viestin lähetyslaatikko aiemman virheilmoituksen kera. Eli Evolution ei sittenkään ollut poistunut koneeltani.

On myös outoa käytöstä. Vasemman alanurkan pisteiden avulla hain Evolutionia ja sen kirjekuori-kuvake tuli esiin. Kirjoitin hakuruutuun Evolution ja sen alle tulleista linkeistä klikkasin sitä. Hakunäkymä katosi, mutta mitään muuta ei tapahtunut. Aiemmilla kerroilla sain sentään esiin ohjelman oman Lataa/Poista sivun jonka avulla luulin poistaneeni tämän ohjelman.

Kuinka Evolutionin saa poistettua siten, että se ei jätä mitään jämiä itsestään?

Käyttis on Ubuntu 18.04 LTS

49
Olen käyttänyt Thunderbirdin sähköpostia 18.04 LTS:ssä ja yritin asentaa Evolutionin. Sain oheisen kommentin.
Koodia: [Valitse]
dpkg --configure -aMitä tuo tarkoittaa?

50
Kuinka ulkoisen kovalevyn saa formatoitua 18.04LTS:ssä? Versiossa 14.04 oli toimiva systeemi, mutta tästä en ole vastaavaa löytänyt. Löysin täältä palstalta vanhan ohjeen, mutta Gparted tuntuu olevan vain ilmoitusboxi ilman toimintoja.

Ongelmana on roskakorissa olevat ikivanhat tiedostot, joiden poistamiseen minun oikeuteni eivät kuulemma riitä. Haukkaavat kuitenkin puolet 1Tt kovalevystä.

51
Olen nyt useamman päivän istuttanut 18.04:ää omiin koneisiini ja työtapoihini. Yleisvaikutelma on jotenkin napakamman tuntuinen 14.04 versioon nähden, mutta ihmeitä silti piisaa. Ilmeisesti Ubuntussa on sisäänrakennettuna jokin itse-itseänsä korjaava systeemi, koskapa ongelmat vähenevät käytön myötä, vaikka en mitään säätöjä tekisikään ja kone on irti verkosta.

Aikaisemmin sydämentykytystä aiheuttanut Bluefishin mustaksimenoa ei ole enää tapahtunut; jäljellä on enää css-tiedostoissa esiintyvät harmaat viivat, mutta nekin ovat vähenemään päin. Inkscapessa on satunnaisesti esiintynyt outoja mustia kenttiä, mutta sitä olen käyttänyt vasta aika vähän. Sen sijaan LibreOfficessa tuntuu ongelmia riittävän. Olen moniongelmainen yksilö.

1 ) LibreOffice vaihtaa tekstien ulkoasua satunnaisesti, se boldaa tai kursivoi tekstejä satunnaisesti. Tätä esiintyi jo 14.04 LTS:n ja vanhemman LO:n aikana, mutta uudemmassa se tuntuu ärhäkkäämmältä. Mahdollisesti vanhat asiakirjat kantavat jotain tauhkaa mukanaan. Tästä tein 14.04 aikaan oman avauksensa, mutta se seuraa minua 18.04:ssäkin. Kuinka tästä pääsee eroon?

2 ) F11 (Tyylien luettelon esiintuonti) lakkasi toimimasta omia aikojaan. Tapahtui samassa yhteydessä, kun säädin mallipohjaa ja yritin saada numeroidun luettelon asetuksista pysyviä. Sen sijaan polku Tyylit => Muokkaa tyyliä toimii edelleen.

3 ) Numeroidun luettelon asetukset ovat erilaiset niiden tekopolusta riippuen.

Tapa 1:
Muotoilu => Luettelomerkit ja numerointi => Sijainti
Antaa asetuksiksi: tasaus 0,64cm, sarkain 1,27cm ja sisennys 1,27cm

Tapa 2:
Tyylit => Numeroitu luettelo => sivun alareunaan ilmestyvästä palkista Luettelomerkit ja numerointi => Sijainti
Antaa asetuksiksi: tasaus 0,63cm, sarkain 0,70cm ja sisennys 1,33cm

Mikä tuossa on logiikkana ja kuinka ne saisi samanlaisiksi.

4 ) Kuinka ”Numeroitu luettelo” asetuksista saisi pysyvät mallipohjaan? Kaipaan perusasetusta, jossa vasen marginaali on 0 ja numerointi alkaa 2cm reunasta. LO:n perusasetukset ovat niin ahtaat, että jos luettelossa on 10 asiaa, niin luetteloon tulee fontista riippuen joko epäjatkuvuus sisennykseen tai rako numeron ja fontin välillä menee umpeen.

Sain asetuksista pysyvän ainoastaan, kun jätin mallipohjaan numeroidun luettelon näkyviin. Jos poistin sen deletellä, niin samalla katosivat myös asetukset. Käytän Leipätekstiä.

5 ) Tiedostot avautuvat 130% kokoisina, mutta ikkuna vain 110% kokoisena eli oikea reuna leikkautuu pois. Jossain muistan nähneeni asiaa koskevan ohjeen, mutta en enää muista että missä.

6 ) Pakolliset "marginaalit" pienissä asiakirjoissa. Käytän mielelläni pieniä muistilapun kaltaisia arkkeja näytöllä. Kun teen 11cm levyisen asiakirjan ja yritän kutistaa sen 11cm levyiseksi, niin asiakirja kyllä kutistuu, mutta ikkuna jää 22cm levyiseksi. Ilmeisesti yläreunan valikkorivi on stoppari, eli Tiedosto Muokkaa ... Ohje. Kuinka tämän rivin saisi katoamaan oikean reuna taakse, kuten työkalurivien hännätkin. Tilarivin alareunassa voi piilottaa.

7 ) Ilmeisesti Voikko tyrkyttää satunnaisesti sanoja kesken kirjoittamisen. Mistä sen sai pois päältä? Työkalut => Automaattinen korjaus ovat kaikki pois päältä.

8 ) Useamman asiakirjan ollessa auki yhtä aikaa LibreOfficella on taipumus jumiutua, ja on suljettava väkisin. Pahimmillaan puolenkymmentä kertaa päivässä. Saattaa olla, että jos tallennan tiedostot ahkeraan, niin jumiutumista ei tapahtuisi yhtä herkästi.  Vanhemmalla versiolla 14.04 LTS:n kanssa tällaista en muista tapahtuneen. Maistuuko keskusmuistiongelmalta?
 
9 ) Isossa tietovarastossa (4MIO merkkiä) Find komento scrollaa kyllä näytön oikeaan kohtaan, mutta ei maalaa löytämäänsä sanaa. Se maalautuu vasta jos liikuttaa hiiren rullaa ”millin” verran. Joskus se sitten saattaa kesken kaiken ryhtyä maalaamaan etsittyä sanaa. Keskusmuistiongelma?

52
Ubuntu tietokoneissa / Bluefish ja Ubuntu 18.04 LTS
« : 21.04.19 - klo:09.37 »
Asensin tänä aamuna Ubuntu 18.04 LTS:n viralliselta muistitikulta. Muutoin ok, mutta Bluefish on täysin kelvoton. Kun sillä avaa html tai css tiedoston, niin sen tausta on musta ja jos fonttia suurentaa, niin rivit menevät päällekkäin (liitekuva). Olen poistanut Bluefishin ja asentanut uudelleen, mutta sama jatkuu yhä.

Löytyykö ongelmaan ratkaisua tai Bluefishille kovaajaa?

53
Olen asentamassa 18.04 LTS:ää vanhaan Lenovon ThinkPadiin. Sen näyttö on mennyt todella huonoksi, mutta kone toimii muutoin. Orjanäyttö on normaalisti käytössä.

Vanhan käyttiksen pohja on 14.04 LTS johon on asennettu verkon kautta tarjottu 16.04 LTS.

Uusi käyttis on USB tikulla ja boottauksen jälkeen saan F12 paineltuani näkyviin Boot Menun, mutta sen tekstistä en saa kunnolla selvää. Orjanäyttö puolestaan pysyy täysin pimeänä.

Onko mitään keinoa saada orjanäyttö käyttöön heti boottauksen jälkeen?

54
Tekstinkäsittelyasiakirjoissa käytetty tyyli vaihtuu toiseksi omia aikojaan.

Olen kirjoittanut asiakirjaa Leipätekstillä ja tallettanut tiedoston normaalisti ja sammuttanut Libren. Kun myöhemmin avaan tiedoston, osa tekstikappaleista on vaihtunut Oletustyyliksi.

Ilmiö on yleinen etenkin tiedostossa, jota muokkaan usein. Lähes aina muutama sana on muuttunut boldatuksi tai kursiiviksi, etenkin erisnimet koneen sisäiset linkit. Se kohdentuu useimmiten edellisellä kerralla muokattuihin tekstinkappaleisiin.

Kahdella eri koneella on eri versiot, toisella 4.2.8.2 ja toisella 5.1.6.2. Molemmissa sama ongelma.

55
Mikä FTP toimii parhaiten Louhen palvelimella?
- gFTP muuttaa tiedostojen käyttöoikeuksia.
- FilleZillan pikayhdistä ei toimi. Kuulemma Tiedosto => Sivustonhallinta toimisi, mutta ei onnistunut.

Mitä kannattaisi kokeilla seuraavaksi? Mahdollisimman yksinkertainen työkalu. Ja pitäisi saada vielä tänään toimimaan.

56
Kaksi eri tietokonetta antaa samalle tiedostolle eri aikaleiman, vaikka molemmissa on sama päivämääräasetus.

Tein tiedoston (jpg, odt, html, css) verkosta irti olevalla koneella ja siirsin sen USB-tikun avulla verkkoon kytketylle koneelle. Tiedostoon ilmestyi aikaleimaksi 8.1.2009. Kun siirsin tikun takaisin toiseen koneeseen, aikaleimaksi tuli kellonaika, joka oli oikein.

Virhettä ei tule niihin tiedostoihin, joita käsittelen verkkokoneella. Esimerkiksi verkosta irti olevalla koneella tehdyssä OpenOfficen tiedostossa oli verkkokoneeseen siirron jälkeen aluksi väärä aikaleima, mutta kun muokkasin sitä ja tallensin, niin aikaleima korjautui.

Havahduin ongelmaan pari päivää sitten. USB tikun vaihtaminen ei auta.

Käytössä on vanha Ubuntu 14.04 LTS

57
Ubuntu tietokoneissa / 16.04 LTS päivitys sotki ikkunat
« : 26.06.18 - klo:16.43 »
Koneessani on nyt reilun viikon ollut oheisen kuvan mukainen ongelma.

Kyseessä on kuvakaappaus. Vasen puolisko on järjestelmäosa ja se on orjanäytön näkymä, ruusut puolestaan taustakuva, joka on sekä orjanäytössä että läppärissä. Aikaisemmin 14.04 LTS aikaan kuvakaappaus otti kuvan ainoastaan orjanäytöstä.

Toinen ongelma on selaimen, sähköpostin, FTP:n, LibreOfficen ja ties minkä ohjelman (ei kuitenkaan Nautiluksen) oikeaan reunaan ilmestynyt puolen tuuman levyinen harmaa alue. Se on ylileveäksi turvonnut reunaviiva, josta saa kyllä kursorin avulla helposti otteen, mutta puoli tuumaa on turhan paljon. Lisäksi selaimen alareunassa on yhtä iso, puolituumainen läpinäkyvä alue.

Ikävä ominaisuus on myös se, että jos ikkunaa säätäessään heilauttaa kursoria reippaasti oikealle, niin sekä kursori että selainikkunan oikea reuna katoavat orjanäytön oikealle puolelle. Aivan kuin näyttö olisi tosiaan 2.560px leveä, vaikka orjanäyttö on 1.280px.

On niin silmille hyppiviä ongelmia, että oletin niiden korjautuvan normaalien päivitysten mukana, vaan eipähän ole korjaantunut.

Edellinen versio oli hyvin toiminut 14.04 LTS jonka tilalle otin verkon kautta reilu viikko sitten 16.04 LTS:n ja ongelmia on riittänyt. Molemmissa Flashback.

58
Ubuntu tietokoneissa / Nautiluksen leveydensäätö
« : 16.06.18 - klo:14.25 »
Käytössä verkon kautta päivitetty 16.04 LTS ja Flashback.

Säädän Nautiluksen mittoja hiiren avulla ja olen aikaisemmin kasvattanut 1px tarttuma-alueen 5x kokoiseksi, mikä torjuu jännetuppitulehdusta. Tiedosto metacity-theme-1.xml

Päivityksen seurauksena Nautiluksen koon säätäminen ei enää onnistu. Kun vien kursorin oikeaan reunaan, alareunaan tai vasempaan reunaan, vetokahvaa ei tule esiin. Yläreunassa sen sijaan kahva näkyy ja vasemman ylänurkan säädöt toimivat. Eli saan siitä joko näytön kokoisen tai hieman pienennetyn. Myös kahden osan välissä oleva pilari toimii eli saan koko alueen sisällä jaettua tilan haluamakseni.

Olisiko tiedosto metacity-theme-1.xml korvattu jollain toisella, vaikka ko tiedosto on edelleen koneessa ja päivityksen seurauksena antamani 5px arvot olivat muuttuneet 1px arvoihin.

59
Ubuntu tietokoneissa / 14.04 tietoturva
« : 14.06.18 - klo:10.46 »
Jos ottaa vastaan 14.04 LTS:n tietoturvapäivitykset, niin voiko sitä pitää suurin piirtein yhtä turvallisena kuin uudempia Ubuntun versioita?

60
Ubuntu tietokoneissa / 16.04 - LibreOffice ei toimi
« : 14.06.18 - klo:10.44 »
Asensin eilen vanhaan Lenovon ThinkPadiin hyvin toimineen LTS 14.04 tilalle verkon kautta 16.04 LTS:n. Aluksi toimi normaalisti, mutta nyt en enää saa LibreOfficea auki.

Kun tuplaklikkaan vanhaa tiedostoa, esiin tulee yhden sekunnin ajaksi vihreällä sävytetty laatikko LibreOffice 5. Hiiren oikealla korvan kautta ei näy senkään vertaa.

Yritin poistaa LibreOfficen sovellusvalikoiman kautta, jolloin nuoli pyöri pari sekuntia ja sen jälkeen sammui. Joskus tuli esiin boxi, jossa kerrottiin, että ei vastaa, joskus se vain simahti. Jäljelle jää "Poista" nappi. Boottaus ei vaikuttanut asiaan.

Mitä kannattaisi koeilla seuraavaksi?

Sivuja: 1 2 [3] 4 5