Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Seppo Jyrkinen

Sivuja: 1 [2] 3 4 5
21
Kokeilin erilaisia epub ohjelmia. Bookworm avasi vain etusivun. Toimiiko kenelläkään muulla? Käyttis on Ubuntu 22.04

Kustannus Aarnin testisivu: https://kustannusaarni.fi/wp-content/uploads/2022/09/ystavan-nimi.epub

22
Onko mahdollista käyttää tiedostohallintaa FTP tiedonsiirrossa? Tykästyin 18.04:ssä ohjelman suoraviivaisuuteen, vaikka se olikin yksinkertaisuutensa vuoksi tautisen hidas.

23
Olen käyttänyt toissijaisessa koneessa samaa salasanaa monta vuotta, mutta nyt se väittää sitä vääräksi. LTS 18.04.

Jo pitemmän aikaa käynnistyminen on kestänyt monta minuuttia, jona aikana olen käynyt tekemässä aamukahvit. Toiminta sen sijaan on ollut normaalia.

Pari päivää sitten kone sammui kesken kaiken, kun tyrkkäsin siihen USB tikun. Eikä suostunut starttaamaan. Sitten avasin vanhan peltitoosan, irrottelin liitoksia ja annoin valohoitoa. Käynnistyi kerran ja vielä toisenkin kerran. Nyt ei enää käynnisty. Se kysyy normaalisti salasanaa käynnistyksen yhteydessä, sen annettuani näyttö pimenee ja kysyy uudestaan salasanaa. Taikka ilmoitta enterin jälkeen, että salasana on väärä.

Oikeasta ylänurkasta saa koneen sammutettua ja lisäksi alaspudotusvalikossa on mm "hitaat näppäimet".

Eräs viisaampi epäili, että kovalevyssä saattaa olla "bad sector".

Kierrätykseenkö?

24
Ubuntu tietokoneissa / Keskusmuisti [ratkaistu]
« : 12.09.22 - klo:20.00 »
Kuinka koneen keskusmuistin koko selviää ja paljonko sitä pitäisi olla jotta Ubuntu 22.04 LTS toimisi ilman jumiutumista? Aika ajoin jokin ohjelma jumiutuu ja alkaa taas toimia, kun käy jossain toisessa ohjelmassa vaikkapa klikkaamassa yhtä sanaa. Alt+Tab toimii. Toki vika voi olla missä tahansa.

25
Asensin version 22.04 jokin aika sitten. Kerran tulostin lopetti tulostamisen kesken kaiken, mutta toimi normaalistin, kun tulostin Libren kautta pienen arkin.

Tänään yritin tulostaa Libren asiakirjaa. Tulostin toimi 10cm ja pysähtyi. En saanut sitä myöskään sammumaan napista, vaan piti irrottaa virtajohto.

Tein apt-get päivitykset ja välittömästi sen jälkeen tuli kehotus päivittää lisää ja tein senkin. Nyt tietsikka ei saa yhteyttä tulostimeen lainkaan: Libre kysyy ensin normaalit tulostustiedot, mutta sen jälkeen ei tapahdu mitään. XSane puolestaan ilmoittaa, että "ei vastaa". Yläpalkissa ei ole hp:n kuvaketta eikä asetuksissa mainintaa tulostimesta.

Yhdessä kansiossa on 16.04 aikaiset HP:n tiedostot.

Joskus aikaisemminkin on tulostin hiljentynyt, mutta sain sen toimimaan, muistaakseni yläpalkin kautta.

Ubuntu 22.04 LTS ja HP Envy 5640 e-All-in-One

26
Taulukkolaskenta ei ymmärrä + merkkiä eikä / merkkiä, kuten ennen. Muita en kokeillut. Tarjoaa yhteen- ja jakolaskujen lopputulokseksi arvoa 1 lukuarvoista riippumatta. Soluissa on määritelty "luku". Liitteessä laskuesimerkki.

Vanhoissa taulukoissa laskelmat ovat oikein ja ainakin arvoja voi muuttaa, mutta uudet laskukaavat eivät niissäkään tiedostoissa toimi.

Onko jotain viisasten kiveä?

LOC on 7.3.4.2 ja Ubuntu 22.04

27
Vanhemmasta Thunderbirdistä 91.11.0 (64-bittinen) pitäisi siirtää sposteja uudempaan Thunderbirdiin (22.04 mukana tullut), joka on eri koneessa ilman verkkoyhteyttä.

Voisin kopioida .thunderbird kansion USB:lle ja siitä uudempaan käyttikseen.
a) Yhteensopivuusongelmia uudemman käyttiksen kanssa?
b) Korvaako tällainen uudemman Thunderbird -version vanhemmalla?
c) Säilyvätkö uudemmassa versiossa olevat spostikansiot vai tuhoaako vanhempi versio ne? Kansioitten nimiä on toki helppo vaihtaa jos ne vain lomittuisivat toistensa kanssa.

Spostien siirto tuntuu olevan yleinen epävarmuustekijä, jota ohjelmien eri versiot vielä kasvattavat. Vanhempi käyttis on Ubuntu 16.04 LTS ja uudempi on 22.04 LTS.

28
Asensin 22.04 LTS:n eilen ja se meni heittämällä läpi. Löysi jopa tulostimen, joka on ollut toinen perinteisistä murheenkryyneistäni. Yleisvaikutelma 18.04:aan verrattuna on positiivinen.

SVG tiedosto ei käynnistä Inkscapea, vaikka se on ensisijainen ohjelma. Ei tuplaklikkaamalla eikä hiiren oikean korvan takaa: ei tapahdu yhtään mitään. Sen sijaan LibreOffice, Bluefish, Kuvakatselin ja VLC käynnistyvät tuplaklikkaamalla. SVG:n saa auki käynnistämällä ensin Inkscapen ja avaamalla tiedoston. Vanhassa 18.04:ssä Inkscape käynnistyi kuten pitikin.

29
Ubuntu tietokoneissa / Update ei toimi [ratkaistu]
« : 03.07.22 - klo:15.28 »
Vuosihuolto tietokoneella takkuaa.

Asensin koko 18.04 paketin alkuperäiseltä tikulta. Sen jälkeen ohjelma ehdotti updatea, minkä hyväksyin. Hetken päästä tuli esiin boxi, jossa luki ”The appplication software has close unexpectedly” Ehdotti ”Relaunchia” (tms) jonka hyväksyin mutta mitään ei tapahtunut.

Seuraavaksi avasin päätteen, jossa ”sudo apt-get update” antoi seuraavan ilmoituksen:
Koodia: [Valitse]
Err:1 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease
  Could not resolve 'fi.archive.ubuntu.com'
Err:2 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates InRelease
  Could not resolve 'fi.archive.ubuntu.com'
Err:3 http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security InRelease
  Could not resolve 'security.ubuntu.com'
Err:4 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-backports InRelease
  Could not resolve 'fi.archive.ubuntu.com'
Reading package lists... Done           
W: Failed to fetch http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/bionic/InRelease  Could not resolve 'fi.archive.ubuntu.com'
W: Failed to fetch http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/bionic-updates/InRelease  Could not resolve 'fi.archive.ubuntu.com'
W: Failed to fetch http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/bionic-backports/InRelease  Could not resolve 'fi.archive.ubuntu.com'
W: Failed to fetch http://security.ubuntu.com/ubuntu/dists/bionic-security/InRelease  Could not resolve 'security.ubuntu.com'
W: Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

Muistan joskus saaneeni ohjeen: "Jos se toimii, älä hämmennä!" Pitäneekö paikkansa?

30
Yritin päivittää Ubuntu 18.04.6 LTS:n normaalisti "apt-get update" komennolla, mutta pääte ilmoitti:

Koodia: [Valitse]
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
E: Lukkotiedostoa /var/lib/apt/lists/lock ei voitu avata - open (13: Lupa evätty)
E: Ei voitu lukita hakemistoa /var/lib/apt/lists/
W: Problem unlinking the file /var/cache/apt/pkgcache.bin - RemoveCaches (13: Lupa evätty)
W: Problem unlinking the file /var/cache/apt/srcpkgcache.bin - RemoveCaches (13: Lupa evätty)

Varmaan jouluna päivitin edellisen kerran ja silloin se sujui ongelmitta, kuten aina ennenkin. Mitään muutoksia en ole sen jälkeen tehnyt.

Liittyneekö tähän pienempi ongelma. Olen huomannut, että kone takkuilee silloin tällöin. Ikäänkuin leikepöytä lakkaisi toimimasta, mutta kun käy jossain muussa tiedostossa maalailemassa niin sen jälkeen homma taas toimii.

31
On tarve tyhjentää Chromen välimuisti. Joskus se oli monen klikkauksen takana, nyt ei onnistunut minulta lainkaan. Googlaimella löysin ohjesivuston:
https://support.google.com/accounts/answer/32050?hl=fi&co=GENIE.Platform%3DDesktop&oco=0

Kohdassa 2 lukee:
'Valitse oikeasta yläreunasta Lisää .[kolme pistettä allekkain]

Joskus olen nuo kolme allekkaista pistettä löytänyt, mutta en enää. Löytääkö joku muu?

Pitääkö Chrome poistaa ja asentaa uudelleen?

32
Yleistä keskustelua / Lähdekoodin vaaroja
« : 16.10.21 - klo:07.53 »
Etsiydyin eilen erään kauneushoitolan sivuille. Ja se ei johtunut siitä, mikä aamuisin möllöttää peilistä vastaan, vaan ajattelin ehdotella sivuston uusintaa. Vanhasta rutiinista vilkaisin lähdekoodia. Chrome näytti sen ongelmitta, mutta Firefox ilmoitti, että "Varoitus: mahdollinen tietoturvariski" ja kun klikkasin lisätietoja, niin se kertoi, että "Virhekoodi: SSL_ERROR_BAD_CERT_DOMAIN"
 
Vaan eihän aikamies varoituksista piittaa. Lisäksi on tyystin mahdotonta, että lähdekoodin katseluun voisi mitenkään liittyä riski. Rohkea rokan syö, uhkarohkea kouluruokaa. Otin riskin ja klikkasin lähdekoodin auki.
 
Esiin tuli aivan normaalin näköistä nuolenpääkirjoitusta, mutta, mutta... descriptionissa ja muuallakin tarjottiin sähköasennuksia, vaikka olin avannut kauneushoitolan sorsakoodin. Nauraa hekottelin, että nyt olivat pojat kopioineet sähköfirman sivut, mutta eivät olleet osanneet siivota head-osiota. Sammutin lähdekoodisivun ja totesin, että kauneushoitolahan se edelleen siinä. Klikkasin hoitolan yhteystietolinkkiä ja päädyin sähkömiesten sivustoon. Lakkasin hekottelemasta.
 
Osoiterivillä luki edelleen pääkaupunkiseudulla toimivan kauneushoitolan www-osoite, mutta sähköasentajat puuhasivat Pohjois-Suomessa. Allekirjoittaneella heitti tyhjää. Olen joskus nähnyt vastaavaa, mutta se oli historian aamuhämärissä ja johtui kehysten käytöstä, mitä minä en tietänyt.
 
Tarkistelin molempien sivujen lähdekoodia. Molemmat sivut ovat samalla operaattorilla, joka tarjoaa tee-itse mekanismia. On pojilla menneet piuhat solmuun.
 
Miksi Firefox tällaisen sallii, on sitten se isompi kysymys. En tunne tätä tekniikkaa pätkän vertaa, mutta selain ei saisi sotkea kahden eri sivuston sorsakoodeja keskenään. Onko niin, että Firefoxilta on paukut loppuneet kesken ja vajavaista toimintaa paikataan varoituksilla?
 
Ainakin operaattorille on syytä kertoa, mutta mahtaako kuulua Trafille? Kauneushoitolan yrittäjä on kyllä avuton tällaisen edessä, joskin häntäkin pitänee informoida.

33
Yritin tulostaa LibreOffisesta 3 arkkia, mutta ensimmäisen jälkeen tuli ilmoitus, että laitteessa on tukos. En löytänyt tukosta ja yritin sammuttaa sen. Tulostimen näyttöön ilmestyi pyörylä pyörimään ja aikani ihmeteltyäni irrotin sähköjohdon. Sen jälkeen meni jumiin: tulostuskäskyn jälkeen ei tapahdu mitään. Tulostin ei reagoi, mutta ei tule virheilmoitustakaan.

Kopiointi toimii eli tukosta ei ole. Scannaus toimii, eli tulostimen ja tietsikan välillä on yhteys. Vanhasta varmuuskopiosta kopioin tietsikkaan HP:n softan: hplip-3.17.10 kansion, snap kansion ja  hplip-3.17.10.run tiedoston. Sitten päivitin Ubuntun softan (sudo apt-get update ja upgrade) ja boottasin koneen. Vaan ei toimi.

LibreOfficessa näkyy tulostusyrityksen yhteydessä tulostin, mutta ei mitään erityistä, joka kiinnittäisi huomiota. GIMPissä Yleiset välilehdellä näkyy tulostin ja otsikon Tila alla on teksti Pysäytetty.

Käyttis on Ubuntu 18.04.5 LTS ja tulostin HP ENVY 5640 e-All-in-One

Vaihtoehtoja?

34
Paha väärinkäsitys. Kiitoksia Jani!

35
LO:n Find komentoon liittyy hakusanan täydentävä automaatti. Jos etsin ensin sanalla "kirjasto" ja myöhemmin sanalla "kirja", niin automaatti täydentää sen "kirjasto" sanaksi. Eli tarjottu lisäys täytyy deletoida.

Asetukset: Työkalut => Automaattinen korjaus => Automaattisen korjauksen asetukset => Sanan täydennys: Ei ole kruksia "Sanojen täydennys" eikä "Kerää ehdotukset" kohdissa ja iso tekstikenttä on tyhjä.

Muutama vuosi takaperin "Frank" kyseli samasta asiasta, mutta hänen saamansa ohjeet (polku) eivät toimi allekirjoittaneen LO:ssa.

Kuinka tämän automaatin saa pois käytöstä LO 6.0.7.3 versiossa?

36
LibreOffice on auki ja näytön vasemman reunan kuvakkeen vieressä on punainen pallukka. Menen tiedostohallintaan ja tuplaklikkaan toisen tekstitiedoston kuvaketta, jolloin vasemman reunan kuvakepilariin tulee yksi pallukka lisää. Saan sen uuden tiedoston esiin kuvakepilarin kautta elikkä joudun avaamaan tiedoston tavallaan kaksi kertaa.

Kuinka systeemiä saisi muutettua siten, että kuvakkeen klikkaus avaisi tiedoston suoraan näytölle?

37
Millä asetuksilla LibreOfficen numeroitujen luetteloiden sisennyksistä saa pysyvän? Esimerkiksi asetukset.jpg -kuvan mukaisen.

Vakioasetuksilla numerointi toimii järkevästi, joskin ahtaasti 9:ään saakka ja sen jälkeen tulee sisennys koska tilaa ei ole luvulle 10 isommista puhumattakaan. Lopputulos vakioasetuksilla on kuvassa luettelo.jpg.

LO on versio 6.0.7.3 ja käyttis Ubuntu 6.0.7.3

Vuosi sitten kyselin samasta asiasta ilman vastauksia. Löytyykö nyt joku asiaa tunteva?

38
Yleistä keskustelua / Google Analyticsille vaihtoehto
« : 09.08.20 - klo:18.41 »
Olen käyttänyt Analyticsiä niin kauan kuin olen sivuja asennellut, mutta olen jo jonkin aikaa kaivannut jotain kevyempää systeemiä. Pitäisi näyttää yksittäisten sivujen liikenteen ja jotain muuta. Ehkä 5% Googlen Analyticsistä. Onko kokemuksia tällaisesta "kevytversiosta"?

39
Tallensin verkosta pdf:n, jonka nimessä on ä-kirjain. Omalla koneellani ä:n asemesta on kuitenkin leveä alleviivausviiva. Ei ole aikaisemmin näin toiminut.

Käyttis 18.04 LTS

40
Verkosta ladatun tekstiasiakirjan ja taulukkolaskenta-asiakirjan yläreunaan tulee sininen palkki ja ilmoitus että se on vain lukua varten. Klikkaamallahan siitä pääsee eroon, mutta kuinka tällaisesta pääsisi eroon siten, että ilmoitusta ei tulisi lainkaan.

Sivuja: 1 [2] 3 4 5