Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Seppo Jyrkinen

Sivuja: 1 [2] 3 4
21
Yleistä keskustelua / Lähdekoodin vaaroja
« : 16.10.21 - klo:07.53 »
Etsiydyin eilen erään kauneushoitolan sivuille. Ja se ei johtunut siitä, mikä aamuisin möllöttää peilistä vastaan, vaan ajattelin ehdotella sivuston uusintaa. Vanhasta rutiinista vilkaisin lähdekoodia. Chrome näytti sen ongelmitta, mutta Firefox ilmoitti, että "Varoitus: mahdollinen tietoturvariski" ja kun klikkasin lisätietoja, niin se kertoi, että "Virhekoodi: SSL_ERROR_BAD_CERT_DOMAIN"
 
Vaan eihän aikamies varoituksista piittaa. Lisäksi on tyystin mahdotonta, että lähdekoodin katseluun voisi mitenkään liittyä riski. Rohkea rokan syö, uhkarohkea kouluruokaa. Otin riskin ja klikkasin lähdekoodin auki.
 
Esiin tuli aivan normaalin näköistä nuolenpääkirjoitusta, mutta, mutta... descriptionissa ja muuallakin tarjottiin sähköasennuksia, vaikka olin avannut kauneushoitolan sorsakoodin. Nauraa hekottelin, että nyt olivat pojat kopioineet sähköfirman sivut, mutta eivät olleet osanneet siivota head-osiota. Sammutin lähdekoodisivun ja totesin, että kauneushoitolahan se edelleen siinä. Klikkasin hoitolan yhteystietolinkkiä ja päädyin sähkömiesten sivustoon. Lakkasin hekottelemasta.
 
Osoiterivillä luki edelleen pääkaupunkiseudulla toimivan kauneushoitolan www-osoite, mutta sähköasentajat puuhasivat Pohjois-Suomessa. Allekirjoittaneella heitti tyhjää. Olen joskus nähnyt vastaavaa, mutta se oli historian aamuhämärissä ja johtui kehysten käytöstä, mitä minä en tietänyt.
 
Tarkistelin molempien sivujen lähdekoodia. Molemmat sivut ovat samalla operaattorilla, joka tarjoaa tee-itse mekanismia. On pojilla menneet piuhat solmuun.
 
Miksi Firefox tällaisen sallii, on sitten se isompi kysymys. En tunne tätä tekniikkaa pätkän vertaa, mutta selain ei saisi sotkea kahden eri sivuston sorsakoodeja keskenään. Onko niin, että Firefoxilta on paukut loppuneet kesken ja vajavaista toimintaa paikataan varoituksilla?
 
Ainakin operaattorille on syytä kertoa, mutta mahtaako kuulua Trafille? Kauneushoitolan yrittäjä on kyllä avuton tällaisen edessä, joskin häntäkin pitänee informoida.

22
Yritin tulostaa LibreOffisesta 3 arkkia, mutta ensimmäisen jälkeen tuli ilmoitus, että laitteessa on tukos. En löytänyt tukosta ja yritin sammuttaa sen. Tulostimen näyttöön ilmestyi pyörylä pyörimään ja aikani ihmeteltyäni irrotin sähköjohdon. Sen jälkeen meni jumiin: tulostuskäskyn jälkeen ei tapahdu mitään. Tulostin ei reagoi, mutta ei tule virheilmoitustakaan.

Kopiointi toimii eli tukosta ei ole. Scannaus toimii, eli tulostimen ja tietsikan välillä on yhteys. Vanhasta varmuuskopiosta kopioin tietsikkaan HP:n softan: hplip-3.17.10 kansion, snap kansion ja  hplip-3.17.10.run tiedoston. Sitten päivitin Ubuntun softan (sudo apt-get update ja upgrade) ja boottasin koneen. Vaan ei toimi.

LibreOfficessa näkyy tulostusyrityksen yhteydessä tulostin, mutta ei mitään erityistä, joka kiinnittäisi huomiota. GIMPissä Yleiset välilehdellä näkyy tulostin ja otsikon Tila alla on teksti Pysäytetty.

Käyttis on Ubuntu 18.04.5 LTS ja tulostin HP ENVY 5640 e-All-in-One

Vaihtoehtoja?

23
Paha väärinkäsitys. Kiitoksia Jani!

24
LO:n Find komentoon liittyy hakusanan täydentävä automaatti. Jos etsin ensin sanalla "kirjasto" ja myöhemmin sanalla "kirja", niin automaatti täydentää sen "kirjasto" sanaksi. Eli tarjottu lisäys täytyy deletoida.

Asetukset: Työkalut => Automaattinen korjaus => Automaattisen korjauksen asetukset => Sanan täydennys: Ei ole kruksia "Sanojen täydennys" eikä "Kerää ehdotukset" kohdissa ja iso tekstikenttä on tyhjä.

Muutama vuosi takaperin "Frank" kyseli samasta asiasta, mutta hänen saamansa ohjeet (polku) eivät toimi allekirjoittaneen LO:ssa.

Kuinka tämän automaatin saa pois käytöstä LO 6.0.7.3 versiossa?

25
LibreOffice on auki ja näytön vasemman reunan kuvakkeen vieressä on punainen pallukka. Menen tiedostohallintaan ja tuplaklikkaan toisen tekstitiedoston kuvaketta, jolloin vasemman reunan kuvakepilariin tulee yksi pallukka lisää. Saan sen uuden tiedoston esiin kuvakepilarin kautta elikkä joudun avaamaan tiedoston tavallaan kaksi kertaa.

Kuinka systeemiä saisi muutettua siten, että kuvakkeen klikkaus avaisi tiedoston suoraan näytölle?

26
Millä asetuksilla LibreOfficen numeroitujen luetteloiden sisennyksistä saa pysyvän? Esimerkiksi asetukset.jpg -kuvan mukaisen.

Vakioasetuksilla numerointi toimii järkevästi, joskin ahtaasti 9:ään saakka ja sen jälkeen tulee sisennys koska tilaa ei ole luvulle 10 isommista puhumattakaan. Lopputulos vakioasetuksilla on kuvassa luettelo.jpg.

LO on versio 6.0.7.3 ja käyttis Ubuntu 6.0.7.3

Vuosi sitten kyselin samasta asiasta ilman vastauksia. Löytyykö nyt joku asiaa tunteva?

27
Yleistä keskustelua / Google Analyticsille vaihtoehto
« : 09.08.20 - klo:18.41 »
Olen käyttänyt Analyticsiä niin kauan kuin olen sivuja asennellut, mutta olen jo jonkin aikaa kaivannut jotain kevyempää systeemiä. Pitäisi näyttää yksittäisten sivujen liikenteen ja jotain muuta. Ehkä 5% Googlen Analyticsistä. Onko kokemuksia tällaisesta "kevytversiosta"?

28
Tallensin verkosta pdf:n, jonka nimessä on ä-kirjain. Omalla koneellani ä:n asemesta on kuitenkin leveä alleviivausviiva. Ei ole aikaisemmin näin toiminut.

Käyttis 18.04 LTS

29
Verkosta ladatun tekstiasiakirjan ja taulukkolaskenta-asiakirjan yläreunaan tulee sininen palkki ja ilmoitus että se on vain lukua varten. Klikkaamallahan siitä pääsee eroon, mutta kuinka tällaisesta pääsisi eroon siten, että ilmoitusta ei tulisi lainkaan.

30
Kun tiedostossa keskittää yhden Leipätekstillä tehdyn kappaleen, niin kaikki muutkin Leipätekstillä tehdyt kappaleet keskittyvät myös. Samoin on boldauksen, alleviivauksen ja värinmäärityksen laita. Tämä koskee ilmeisesti vain Leipätekstiä, sillä muut kokeilemani näyttävät käyttäytyvän normaalisti.

Aivan jokaisessa asiakirjassa ongelmaa ei esiinny, mutta ainakin uudet LibreOffice tiedostot käyttäytyvät tällä tavoin. Tämä ilmiö tuli vastaan muutama päivä sitten, joskus aiemmin sitä on esiintynyt taulukoissa.

Ehdotuksia?

31
Ubuntu tietokoneissa / FileZillan päivitys
« : 10.02.20 - klo:09.28 »
Klikkailin Ohje ->Ohjeet. FileZillan omilla sivuilla kerrottiin, että minulla on vanha versio.

Ajoin Päätteessä updaten ja upgraden, mutta Zilla on edelleen boottauksenkin jälkeen vanha versio.

Kuinka FileZillan saa ajan tasalle?

32
Onko kenellekään tullut vastaan tilanne, että Google-hakujen tulokset poikkeaisivat merkittävästi toisistaan riippuen siitä, käyttääkö Chromea taikka Firefoxia. Tai onko asiasta jossain edes keskusteltu.

Törmäsin kerran tilanteeseen, jossa asiakkaani kotisivu Chromella googlattaessa oli luonnollisen listauksen ensimmäisellä sivulla, mutta Firefoxilla googlattaessa vasta kolmannella sivulla. Kotiinpäin vetämisestä ei liene kyse, koskapa asiakkaallani ei ole kontakteja Googleen enkä itse harrasta vippaskonsteja.

Vaan jäi kyllä haavi auki, kun asian havaitsin!

33
Viime kesänä omilla sivuillani oli toimiva slideshow, jonka poistin tarpeettomana. Nyt laitoin sen kopion verkkoon, mutta ei toimi enää, ei Firefoxilla eikä Chromella eikä kännyssä. Tuore kopio on osoitteessa https://www.jyrkinen.fi/slide/index.html

Alkuperäinen koodi on Dynamic Drivessä http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex14/fullpageslideshow/index.htm ja se toimii. Vaan kun kopioin tiedot omaan tiedostooni, niin ei toimi. Sitten tallensin kyseisen DD sivun omalle koneelleni mitään muuttamatta, ja se lakkasi toimimasta.

Minulta loppuu järki.

34
Ubuntu tietokoneissa / Thunderbird katkoo linkkipolkuja
« : 08.10.19 - klo:19.24 »
Tein sivun osoitteeseen www.domain.fi/kansio/kansio/sivu.html ja laitoin tämän linkkipolun sähköpostissa eteenpäin. Normaalisti polusta tulee klikattava linkki, mutta ei enää. Omalle koneelleni ja vastaanottajalle linkki oli muodostunut ainoastaan polun alkuosasta eli se oli muotoa www.domain.fi/kansio/kansio/sivu.html joka ei tietenkään toimi.

Havaitsin tämän parin viikon sisään ensimmäisen kerran ja se on tullut esiin ainakin kaksi kertaa, mutta ei aina.

35
Ubuntu tietokoneissa / Adoben Flash Playerin asennus
« : 05.09.19 - klo:07.50 »
Mozillan sivulla https://support.mozilla.org/fi/kb/flash-liitannainen-pida-se-ajan-tasalla#w_flashin-pacivittacminen on ohje tar paketin käsittelyyn:
Koodia: [Valitse]
tar -zxvf install_flash_player_"versio"_linux."prosessori".tar.gzTuo "versio" pitänee korvata rimpsulla 32.0.0.238 mutta mitä pitäisi kirjoittaa "prosessori" tilalle?

Vai onko yksinkertaisempaa tapaa? Sudo-jotakin?

36
Päivitin Ubuntun versioon 18.04 LTS ja tulostin pitäisi saada toimimaan. Tulostin on HP ENVY 5640 e-All-in-One ja se on toiminut aiemmin 14.04 LTS:n kanssa.

Synapticin pitkästä listasta löysin printer-driver-hpcups jonka otsikkona on HP Linux Printing and Imaging - CUPS raster driver (hpcups) ja sen perässä Ubuntun logo.

Kuinka tästä eteenpäin?

37
Yritin asentaa Evolutinin, mutta sain virheilmoituksen. Kamaran ohjeen mukaan yritin korjata käskyllä "sudo dpkg --configure -a", mutta sain listauksen, jossa luki mm, että "jätetään asetukset säätämättä" ja "Käsittelyssä tapahtui liian monta virhettä". Nyt viikkoa myöhemmin ajoin saman komennon uudestaan eikä tällä kertaa tullut huomautuksia.

Asensin Evolutionin, mutta koelähetyksen yhteydessä tuli virheilmoitus, koska tietojen syötössä olin tehnyt virheen. Poistin Evolutionin graafisen liittymän kautta, boottasin koneen ja yritin asentaa ohjelman uudestaan. Asennusohjelman asemesta ruudulle poksahti viestin lähetyslaatikko aiemman virheilmoituksen kera. Eli Evolution ei sittenkään ollut poistunut koneeltani.

On myös outoa käytöstä. Vasemman alanurkan pisteiden avulla hain Evolutionia ja sen kirjekuori-kuvake tuli esiin. Kirjoitin hakuruutuun Evolution ja sen alle tulleista linkeistä klikkasin sitä. Hakunäkymä katosi, mutta mitään muuta ei tapahtunut. Aiemmilla kerroilla sain sentään esiin ohjelman oman Lataa/Poista sivun jonka avulla luulin poistaneeni tämän ohjelman.

Kuinka Evolutionin saa poistettua siten, että se ei jätä mitään jämiä itsestään?

Käyttis on Ubuntu 18.04 LTS

38
Olen käyttänyt Thunderbirdin sähköpostia 18.04 LTS:ssä ja yritin asentaa Evolutionin. Sain oheisen kommentin.
Koodia: [Valitse]
dpkg --configure -aMitä tuo tarkoittaa?

39
Kuinka ulkoisen kovalevyn saa formatoitua 18.04LTS:ssä? Versiossa 14.04 oli toimiva systeemi, mutta tästä en ole vastaavaa löytänyt. Löysin täältä palstalta vanhan ohjeen, mutta Gparted tuntuu olevan vain ilmoitusboxi ilman toimintoja.

Ongelmana on roskakorissa olevat ikivanhat tiedostot, joiden poistamiseen minun oikeuteni eivät kuulemma riitä. Haukkaavat kuitenkin puolet 1Tt kovalevystä.

40
Olen nyt useamman päivän istuttanut 18.04:ää omiin koneisiini ja työtapoihini. Yleisvaikutelma on jotenkin napakamman tuntuinen 14.04 versioon nähden, mutta ihmeitä silti piisaa. Ilmeisesti Ubuntussa on sisäänrakennettuna jokin itse-itseänsä korjaava systeemi, koskapa ongelmat vähenevät käytön myötä, vaikka en mitään säätöjä tekisikään ja kone on irti verkosta.

Aikaisemmin sydämentykytystä aiheuttanut Bluefishin mustaksimenoa ei ole enää tapahtunut; jäljellä on enää css-tiedostoissa esiintyvät harmaat viivat, mutta nekin ovat vähenemään päin. Inkscapessa on satunnaisesti esiintynyt outoja mustia kenttiä, mutta sitä olen käyttänyt vasta aika vähän. Sen sijaan LibreOfficessa tuntuu ongelmia riittävän. Olen moniongelmainen yksilö.

1 ) LibreOffice vaihtaa tekstien ulkoasua satunnaisesti, se boldaa tai kursivoi tekstejä satunnaisesti. Tätä esiintyi jo 14.04 LTS:n ja vanhemman LO:n aikana, mutta uudemmassa se tuntuu ärhäkkäämmältä. Mahdollisesti vanhat asiakirjat kantavat jotain tauhkaa mukanaan. Tästä tein 14.04 aikaan oman avauksensa, mutta se seuraa minua 18.04:ssäkin. Kuinka tästä pääsee eroon?

2 ) F11 (Tyylien luettelon esiintuonti) lakkasi toimimasta omia aikojaan. Tapahtui samassa yhteydessä, kun säädin mallipohjaa ja yritin saada numeroidun luettelon asetuksista pysyviä. Sen sijaan polku Tyylit => Muokkaa tyyliä toimii edelleen.

3 ) Numeroidun luettelon asetukset ovat erilaiset niiden tekopolusta riippuen.

Tapa 1:
Muotoilu => Luettelomerkit ja numerointi => Sijainti
Antaa asetuksiksi: tasaus 0,64cm, sarkain 1,27cm ja sisennys 1,27cm

Tapa 2:
Tyylit => Numeroitu luettelo => sivun alareunaan ilmestyvästä palkista Luettelomerkit ja numerointi => Sijainti
Antaa asetuksiksi: tasaus 0,63cm, sarkain 0,70cm ja sisennys 1,33cm

Mikä tuossa on logiikkana ja kuinka ne saisi samanlaisiksi.

4 ) Kuinka ”Numeroitu luettelo” asetuksista saisi pysyvät mallipohjaan? Kaipaan perusasetusta, jossa vasen marginaali on 0 ja numerointi alkaa 2cm reunasta. LO:n perusasetukset ovat niin ahtaat, että jos luettelossa on 10 asiaa, niin luetteloon tulee fontista riippuen joko epäjatkuvuus sisennykseen tai rako numeron ja fontin välillä menee umpeen.

Sain asetuksista pysyvän ainoastaan, kun jätin mallipohjaan numeroidun luettelon näkyviin. Jos poistin sen deletellä, niin samalla katosivat myös asetukset. Käytän Leipätekstiä.

5 ) Tiedostot avautuvat 130% kokoisina, mutta ikkuna vain 110% kokoisena eli oikea reuna leikkautuu pois. Jossain muistan nähneeni asiaa koskevan ohjeen, mutta en enää muista että missä.

6 ) Pakolliset "marginaalit" pienissä asiakirjoissa. Käytän mielelläni pieniä muistilapun kaltaisia arkkeja näytöllä. Kun teen 11cm levyisen asiakirjan ja yritän kutistaa sen 11cm levyiseksi, niin asiakirja kyllä kutistuu, mutta ikkuna jää 22cm levyiseksi. Ilmeisesti yläreunan valikkorivi on stoppari, eli Tiedosto Muokkaa ... Ohje. Kuinka tämän rivin saisi katoamaan oikean reuna taakse, kuten työkalurivien hännätkin. Tilarivin alareunassa voi piilottaa.

7 ) Ilmeisesti Voikko tyrkyttää satunnaisesti sanoja kesken kirjoittamisen. Mistä sen sai pois päältä? Työkalut => Automaattinen korjaus ovat kaikki pois päältä.

8 ) Useamman asiakirjan ollessa auki yhtä aikaa LibreOfficella on taipumus jumiutua, ja on suljettava väkisin. Pahimmillaan puolenkymmentä kertaa päivässä. Saattaa olla, että jos tallennan tiedostot ahkeraan, niin jumiutumista ei tapahtuisi yhtä herkästi.  Vanhemmalla versiolla 14.04 LTS:n kanssa tällaista en muista tapahtuneen. Maistuuko keskusmuistiongelmalta?
 
9 ) Isossa tietovarastossa (4MIO merkkiä) Find komento scrollaa kyllä näytön oikeaan kohtaan, mutta ei maalaa löytämäänsä sanaa. Se maalautuu vasta jos liikuttaa hiiren rullaa ”millin” verran. Joskus se sitten saattaa kesken kaiken ryhtyä maalaamaan etsittyä sanaa. Keskusmuistiongelma?

Sivuja: 1 [2] 3 4