Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kx

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 36
21
........... jos  katsoo ylä palkiin niin on kiinteä yhdistetty sitten bluetoot pois tasapainoitettu ja sitten lukitse sitten sammuta ja kirjaudu ulos. tähän asti olen tykännyt ubuntun käyttiksestä mutta nyt alkaa usko horjua.

Nämä samat on minullakin suomenkielisessä versiossa ja ei niissä ole mitään ihmeellistä. Noin ne pitää ollakin. Siis hiirellä siihen nukkaan ja napsautus....

22
Ubuntu tietokoneissa / Vs: wayland ? sotkee (Ratkaistu)
« : 26.09.22 - klo:23.57 »
Ok,  Kiitos, taas kaikki hyvin.! Ja Shotwell-kuvankäsittelyohjelman nikottelukin loppui!  Firefoxia pitää tutkia, kun tulee useita välilehtiä avattua taas. Firefoxissa voi olla myös netti ajoittain pätkimässä...

23
Ubuntu tietokoneissa / Vs: wayland ? sotkee
« : 26.09.22 - klo:22.24 »
No joo, laitoin nyt kummatkin komennot.   Pääsee valitsemaan avaako Ubuntun vai W10, mutta Ubuntu avautuu mustaan ruutuun. W10 toimii, kuten ennen.  Yläosassa lukee "Ubuntu 22.04.1 LTS kotikone tty1 "   ja toisella rivillä "kotikone login: - "  Väliviiva siinä vilkuttaa.  Ctrl+alt+del sammuttaa.

Mitähän nyt pitäisi tehdä?

24
Ubuntu tietokoneissa / Vs: wayland ? sotkee
« : 26.09.22 - klo:20.22 »
Tällainen vastau.
dc7900@kotikone:~$ sudo apt install gdm
[sudo] dc7900-käyttäjän salasana:
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
Pakettia gdm ei ole saatavilla, mutta toinen paketti viittaa siihen.
Tämä voi tarkoittaa paketin puuttuvan, olevan vanhentunut tai
saatavilla vain jostain muusta lähteestä

E: Paketille ”gdm” ei löydy ehdotettavia asennettavia versioita
dc7900@kotikone:~$

Eli uskallanko jatkaa tuolla toisella komennolla?

25
Ubuntu tietokoneissa / wayland ? sotkee (Ratkaistu)
« : 26.09.22 - klo:11.25 »
Eli kokeilin jotain uutta näyttöä ja yritin poistaakin sen, mutta jotain jäi sotkemaan.

Eli tulee tuollainen sininen alkunäyttö aikaisemman pelkän Ubuntun sijaan. Ilmeisesti tämä myös aiheuttaa jotain ongelmia Firefoxin välilehtien hidastuneessa toiminnassa ja mahdollisesti sotkee Shotwell-sovellutuksen toiminnan hitaaksi. Mikään noista valittavista ei toimi kunnolla.  Muistaakseni asensin tämän:         " sudo apt install kde-full "                           
Mitähän pitäisi tehdä, jotta pääsen entiseen tilaan ?

26
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kone on hukannut salasanan
« : 19.09.22 - klo:17.41 »
Jospa emolevyn paristo on viimeisillään? Onko koneen kello kohdillaan?

27
Ubuntu tietokoneissa / Kielen vaihto, ratkaistu
« : 06.09.22 - klo:10.07 »
Voiko Ubuntu 22.04 lts-järjestelmän kielen vaihtaa suomesta ukrainaksi "helposti", vai kannattaako asentaa koko asennus uudelleen?  Mitenkähän näppäimistö taipuu ukrainaan? Kone on HP 255 G3.  Ja vielä kysymys: Saako tuon lä'ppärin  menemään nettiiin kännykän liittymän kautta ja miten?

28
Yleistä keskustelua / Ikäviä kokemuksia
« : 23.08.22 - klo:13.39 »
Ikävien kokemusten jakaminen saattaa joskus olla hyödyllistä. Edellisissä viesteissä on puhuttu sähköjen oikean maadoituksen tärkeydestä. Muistuu mielleni tapaus muutaman vuoden takaa. Kesämökillä oli keittiössä 2-levyinen, matala, pöydällä pidettävä liesi. Joskus oli puuro kiehunut yli ja nyt rouva ajatteli puhdistaa lian levyn reunasta pois. Liesi oli kiinni maadotetussa rasiassa ja johdotukset ammattimiesten jäljiltä kunnossa. Levyjen kytkimet olivat nollilla eli levyt olivat kylmiä. Kun rouva oli hinkannut hetken toista levyä reunaltaan puhtaaksi, niin kuuluin valtaisa pamahdus ja kiljaisu. Lieden maadotetun pistokkeen sulake paloi poroksi ja sen lisäksi ainakin  yksi 25 A:n pääsulakekin ja taisi mennä  toinenkin.
Kun sitten savun hälvettyä avasin lieden, niin totesin, että ilmeisesti keittolevy oli pyörähtänyt hinkatessa muutaman sentin ja oikosulku oli syntynyt, koska virtajohdin oli kiinni hitsautunut keittolevyn alla olevaan "nystyrään.  Ja toisen levyn alla olisi syntynyt samanlainen tilanne, jos keittolevy olisi ollut hiukan eri asennossa. Jälkeenpäin voi sanoa, että suunnitteluvirhe on perussyy. Ehkä myös liian löysä keittolevyn kiinnitys runkoon. Puuutteellinen sähkölaitteen hyväksyntäprosessi. Jne.  Ilmoittelin tästä johonkin virastoonkin ja toivottavasti tekivät asialle jotain.   

29
Omalta osalta totean vain, että noin 10 vuotta olen käyttänyt pelkkiä Ubuntun LTS-versioita. Kerran oli "koekäytössä" Mint ja taisi olla Kubuntukin, mutta pian totesin, että näin iän karttuessa ei ole mitään mieltä hyppiä enää Ubuntun turvaverkosta muihin pihoihin. Käyttämällä samaa järjestelmään säästyy monelta vaivalta. Päivitin nyt käytössäni olevan Ubuntu 22.04 LTS:n noin viikko sitten ja hyvin toimii...Itse pöytätietokonetta olen myös päivittänyt, joten nyt on halvalla käytettynä ostettu "uudehko" keskusyksikkö tulilla.

30
Siis Hajakentältä todella hyvä katsaus sähkön maailmaan....

31
Eilen tuli minulle tarjolle päivitys Ubuntu 20.04 LTS:stäni 22.04 LTS:ään. Rohkeasti käynnistin päivityksen sen kummemmin tekemättä varmuustallennuksia mistään.  Jakelupäivitys meni läpi noin tunnissa.  Ohjelmapakettien hakuun ( 2650 kpl) meni 15 minuuttia ja varsinaiseen asennukseen noin 40 minuuttia.  Käynnistyi ja sammuu kuten aikaisemmin ja W10 pysyi rinnalla. Hienosti on selvitty Ubuntuilla jo versiosta 16.04 LTS alkaen!

32
Yllä kirjoitettu pätee mihin ammattiaineeseen tahansa. Opiskeluaikana pitää hankkia perustiedot ja tarvittava ymmärrys aihepiiriin. Jokaisella (isommalla) työpaikalla on sitten omat kuvionsa ja sovelluksensa, joita siellä on jo vuosikymmeniä käytetty. Firman toiminnan joutuu keltanokka omaksumaan, taas uutta opiskelemaan. Monen monta kertaa sovellutukset ja käyttöjärjestelmät menevät uusiksi työuran aikana.

33
Laitealue / SSD-kiintolevyjen kesto
« : 20.07.22 - klo:18.22 »
Minkälaisia kokemuksia on näiden SSD-levyjen kestosta käytännössä. Itselläni on ollut nyt Kingston ja Samsung SSD:t käytössä paivittäin yli 6 vuotta.  Vikataajuudeksi luvataan 1,5 milj tuntia=179 vuotta.   

34
?

Nykyisissä UEFI-koneissa tyypillisiä ongelmatilanteita ovat:

1. Windows 8/10/11:n nopea käynnistys (fast startup) estää Linuxin asennuksen käynnistämisen tai aiemmin asennetun Linuxin boottaamisen. Ongelma korjaantuu kytkemällä nopea käynnistys pois päältä Windowsissa virransäästön asetuksista.

2. Asennuksen jälkeen Linuxin käynnistyslataaja (GRUB) ei ole ensisijaisena koneen EFI-käynnistysprioriteettilistassa. Tällöin kone käynnistyy Windowsiin tai mahdollisesti ei löydä mitään käynnistettävää käyttöjärjestelmää. Yleensä tämä ongelma johtuu koneen epästandardista UEFI-toteutuksesta, joka saattaa mm. hyväksyä vain Windowsin lataajan/shimmin tiedostonimen perusteella. Ratkaisut ovat mallikohtaisia, ja niitä voi joutua hakemaan netin syövereistä. Hieman uudemmissa (2015 jälkeen valmistetuissa) koneissa näistä UEFI-boottausongelmista on jo päästy yli.

tuossa yllä on esitetty ne 2 eri ongelmaa. Enempää ei ohjeisiin kannatta laittaa....   

35
Itse olen jo vuosia lukenut palstaa aina " vieraana" ja kirjautunut vain, jos on tarvetta. Nyt oli noin viikon pimento. Yritin etsiä jostain tietoa, mikä on tilanteeseen syynä, ettei keskustelupalstalle pääse. Kirjautumaankaan ei päässyt. Mistää ei löytynyt tiedon muruakaan. Ihmettelin kyllä miksi muu sivusto kyllä toimii.

36
" mun asennuksessa käynnistyksessä on valikko, missä ensimmäisenä on Mate. Noissa löytämissäni muissa asennusohjeissa myös todetaan, että valikossa ekana on Ubuntu. Millä tempulla ja kuinka todennäköisesti Windows onkin käynnistyksessä ekana?
- tästä seuraa, että käyttäjäkohtaisesti voi mielihalut olla erilaisia, siis kumpi käynnistyy ensimmäisenä. Itse en pidä sitä kovinkaan ongelmallisena, jos joutuu alussa valitsemaan käyttiksen.
- oletan nykytilanteen olevan aloittelijoille sellaisen, että he ostavat kannettavavn läppärin eivätkä pöytäkonetta. Omat Ubuntu-ohjeeni ottavat lähinnä huomioon läppärikäytön. Siksi tuo valmiustilan käyttö on hyvin luontevaa ja kone käynnistyy erittäin nopeasti. Tästä seuraa taas, että joka kerta, kun koneella alkaa työskennellä, ei tarvitse valita käyttistä.
Yritän löytää ja koota jonkinlaisia vihjeitä ( esim kx ) molempiin käynnistysvaihtoehtoihin."

Jos Windowsissa on Fast Start-toiminto päällä, niin tapahtuu seuraavaa:
1) Ubuntun asennus Windows-järjestelmän  rinnalle kyllä onnistuu ilman vaikeuksia toiminnon päällä olosta huolimatta. Se ei ole ongelma.
2) Mutta kun sitten ensin sammutat ja käynnistät koneen uudelleen, niin Windows käynnistyykin automaattisesti suoraan ilman mitään valintamahdollisuutta Ubuntulle (=käynnistysvalintanäyttö puuttuu). Tämä johtuu siitä, että Windows ei täysin sammutakkaan  konetta, vaan Fast Start  jää kyttäämään ja hallitsemaan järjestelmää puolinukuksissa. Käyttäjä ei siis pääse tässä tapauksessa edes näkemään, että onhan se Ubuntukin koneessa, ja luuleen töppäilleensä asennuksesa kuitenkin.
3) Kun Fast Start -toiminto poistetaan Windowsista, niin sekä Windows että Ubuntu sammuttavat kumpikin järjestelmänsä samalla tavalla. Ja nyt uudelleen käynnistyksessä avautuu käynnistysvalikko, josta pääsee valitsemaan, kumman järjestelmän haluaa ottaa ajoon. 
4)  W8 ja W10 on varmaan erilaiset polut Fast Startin poistamiseen. Samoin lienee W11.
5) Win XP-järjestelmässä ei ole tuollaista Fast Start-toimintaa. Se tuli näihin myöhempiin järjestelmiin nopeuttamaan Windowsin hidasta käynnistymistä.

Ja sitten tuo nm:m mainitsema 2)-kohta on taas "eri" tapaus ja hoidettava omalla ratkaisullaan.

37
Jos Windowsin rinnalle on asennettu Ubuntu onnistuneesti, mutta Windows kuitenkin käynnistyy ensiksi, niin Windowsin Fast Start -toiminto on poistettava: Win10->asetukset->järjestelmä->virta ja lepotila->virran lisäasetukset->valitse virtapainikkeiden toiminta->sammutusasetukset->ruksi pois vaihtoehdosta: Ota käyttöön nopea käynnistys.

38
Kiitos HannuK:lle hienoista ohjeista!

 Yhteen seikkaan näyttää melkein jokainen "vasta-alkaja" kompastuvan varsinkin, kun halutaan jättää Windows rinnalle koneeseen.  Muistaakseni Windows 8:sta alkaen on Secure boot ja Windowsin fast startup  aiheuttaneet ongelmia käynnistyksen suhteen rinnakkaisjärjestelmissä.

Eli sivulla 68 kohdassa 5 voisi vielä huomauttaa, että nämä pitää huomioida, jos haluaa Grubin kautta päästä starttaamaan.

PS.  Linkin näistä ohjeista voisi laittaa ihan keskustelupalstan etusivun yläreunaan!

39
Laitealue / Vs: Canon skanneri töihin? [Ratkaistu]
« : 22.05.22 - klo:12.39 »
Mulla on tuo Canon lide 300 ja toimii hyvin 20.04 lts:n kanssa.  Asennuksen tein alla olevasta vastauksesta löytyvän linkin ohjeilla kopioiden käskyt yksitellen.

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=55439.msg423161#msg423161


40
Mites onnistuu poistamaan tuon KDE-työpöydän, kun kokeiltuaan sitä haluaa palata pelkkään Ubuntuun. Se hidastuttaa nimittäin alkutoimia muutamilla sekunneilla....

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 36