Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ljpp

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7
101
Yleistä keskustelua / Onko Windows vakaampi kuin Linux?
« : 09.02.08 - klo:13.39 »
Tätä aihepiiriä tuli pohdittua englanniksi "Mythbusting Linux" artikkelisarjassa:
http://www.bitburners.com/articles/mythbusting-linux-linux-is-more-stable-than-windows/3953/

Olen mielenkiinnolla odottanut keskustelua aiheen tiimoilta, mutta toistaiseksi kommentointi on ollut vallan hiljaista - toisin kuin edellisissä Linux-artikkeleissa. Onko hiljaisuus sen merkki, että väite myytti on murrettu ja Windows todella on vakaampi desktop käytössä?

102
Norton Ghostia vastaa aika pitkälti CloneZilla. Distrohopperin päivien pelastaja: http://clonezilla.sourceforge.net/

Itse tulee oltua paljon tekemisissä DVD-R asemien/levyjen polttolaadun kanssa, joten Nero CD-DVD Speed on kokolailla välttämätön työkalu. Joku on tuota WINEn yli kokeillut, mutta se saattaisi tuoda epävarmuustekijöitä testeihin: http://www.cdspeed2000.com/

CD-DVD Speed tuloksia voipi tallennella tänne http://media.bitburners.com

103
Kysytään nyt täällä, kun asiantuntemusta löytyy muistakin jakeluista kuin Ubusta.

Aloin tutkiskelemaan Linuxin pelitarjontaa IBM ThinkPad T41 läppärilläni. Alkukokemukset olivat lupaavia, sillä Quake, OpenArena ja Nexuiz (tämä on hieno!) toimivat upeasti. Frameratet olivat OK korkeallakin resoluutiolla (T41:ssä on ATI 9000-sarjalainen näytönohjain, X.org "ati" ajurilla, AIGLX).

Mutta kun jatkoin eteenpäin niin ongelmat lisääntyivät:
- Mania Drive ei käynnistynyt ollenkaan
- BZFlag juuttui kun peli olisi pitänyt aloittaa - ei pystynyt edes X:ää sulkemaan
- Metal Warriors juuttui jo alkulogoon niin että vain virtanappi auttoi

Onko kokemuksia / ideoita miten ongelmaa pitäisi lähteä ratkomaan?

104
Näköjään uusi PCLinuxOS 2008 on ihan nurkan takana, sillä sen "runko", eli MiniMe edition, on jo saatavilla. Kuvia ja tarinaa:
http://www.linuxlove.org/2008/01/08/first-look-at-pclinuxos-2008-minime-edition/

Täytyy sanoa kyllä, että ei olisi pitänyt tuota LiveCD:tä imuroida ja laittaa koneeseen. Jäin meinaan kerrasta koukkuun ja pari iltaahan siinä vierähti kun asenteli mieleisensä paketit, mutta lopputulos on kyllä erittäin lupaava. Ajatus siitä, että käyttöjärjestelmä / jakelu sisältääkin vain perustoiminnallisuuden on tietysti tuttu Windowsista, mutta toisaalta tässä viehättää se, että monessa distrossa on iso kasa ohjelmia joita en koskaan käytä. PCLOS on aikaisemmin myös käyttänyt jonkinlaista "rolling" päivitystapaa, joten ehkä tässä olisi potentiaalia pidemmäksin aikaa (ellei suse vedä takaisin puoleensa).

Ei voi kuin suositella kokeilemaan:
http://www.pclinuxos.com/

- Mene download mirroreihin ja MORE valinnan alta löytyy 2008 MiniMe imaget
- Jos ei boottaa läppärissäsi, niin valitse safemode. Asennuksen jälkeen toimii normaalisti

105
Syksyn julkaisut alkavat vasta pikkuhiljaa olemaan vakaita, kiitos runsaiden päivitysten, kun jo samaan aikaan alkaa tulemaan ensimmäisiä Alpha ja Beta versioita ensi kevään Linux jakeluista. Mielestäni tämä 6kk julkaisuväli on liian lyhyt. Toisaalta se kyllä edesauttaa nopeaa kehitystahtia, joka tällä hetkellä on Linuxlle todella hyödyllistä kun hype on taas korkealla, mutta toisaalta distrot tuntuvat lähtevän melkoisina raakileina maailmalle. Kaupunkilaisjärjellä ajateltuna esimerkiksi 12kk kehityskaari tuntuisi järkevämmällä, samainaikaisesti vakaalle versiolle ohjelmistopäivityksiä tarjoten.

Mutta poikkeuksiakin on, eli distrot jotka käyttävät ns. rolling updates päivitysstrategiaa. Mutta tarjonta vaikuttaa aika rajalliselta kun haetaan "sisäsiistiä" desktop linuxia?

- PCLinuxOS on jonkinlainen rolling updates jakelu? 2008 versio on tuloillaan, saa nähdä miten se jaellaan
- Mepis 7.0 ilmeisesti noudattaa tämän tyyppistä strategiaa jatkossa
- Sidux on aito rolling distro, mutta siinä rajoilla täyttääkö se "sisäsiistin desktop jakelun" reunaehdot.

Onko muita varteenotettavia tarjolla? Gentoo taitaa olla rolling, mutta ei osune tähän segmenttiin...

106
Higg,

Kerrohan nyt hieman, mikä PCLOS Gnomessa niin ihastutti? Mitä se tarjoaa sellaista jota ei ole Ubuntussa, Mandriva tai SUSE Gnomessa?

107
Muep,

Lainaus
Jakeluista kirjoittaessa kannattaa huomioida se, että eri käyttäjille ovat jakelussa tärkeitä eri ominaisuudet. Itse esimerkiksi en pidä ollenkaan...

Näinhän se nimenomaan on. Valitsemani näkökulma on Windows-pakolaisen näkökulma, joka haluaa vaivattoman käyttökokemuksen ja hyvän yhteensopivuuden itselleen Windows-ympyröistä tuttujen asioiden kanssa (kuten multimediaformaatit). Samoin arvostan valmiiksi valmista tyylikästä työpöytää, vaikka tiedänkin että sen saa kyllä tuunattua ihan sellaiseksi kuin haluaa. Serverimme oli muuten ennen Fedora ja nykyään Ubuntun LTS - upeasti on toiminut, uptime yli 400 päivää tällä hetkellä.

fossiili,

Lainaus
Pikku kommentti siihen mitä Mandrivasta sanot: "the user community of Mandriva is almost non-existing". Ei pidä ollenkaan paikkaansa!

Kyllähän Mandrivalla vanhana distrona on paljon käyttäjiä ympäri maailmaa ja Clubeissa on tullut vierailtua. "Well of course there are a lot of Mandriva users, and even commercial customers, but really the difference is evident when you are on a search for information.". Merkitseväksi tekijäksi osoittautui se, että kun on Linux-aloittelija on todella paljon Googlen varassa ongelmia ratkoessaan. Ubuntusta tuntuu löytyvän kaikki mahdollinen tieto ja openSUSE:stakin varsin hyvin (erikoiskiitos "virallisille" opensuse-sivuille joissa moni asia on dokumentoitu esimerkillisesti). Mandrivan tapauksessa jonkin tietyn tiedon löytäminen vain on hankalampaa -- juuri tämä on Ubuntun paras puoli ja isoin etu.

Asian vierestä,

Jos jotakuta kiinnostaisi kirjoittaa ja julkaista Linux multimediaaiheista (mediaformaatit, dvd/cd poltot, jne) materiaalia sivuillamme, niin olisimme erittäin kiinnostuneita! Meillä on ihan kohtalaiset kävijämäärät, joten voi olla varma että artikkelisi löytäisi yleisönsä.

108
Viimeisen (tasan) vuoden aikana tuli suoritettua todellinen distro hopping maratooni, jonka aikana tuli läpikäytyä varmasti kaikki suosituimmat desktop orientoituneet Linux jakelut ja vielä useammat versiot niistä kaikista. Lopputulos on nyt se, että läppärissä on nyt Linux jakelu jonka uskon siinä pysyvän, mutta desktop kone kehrää edelleen Windows XP:llä, eli kaikilta osin en ole pystynyt XP:tä Linukalla korvaamaan.

Joka tapauksessa kirjoitin lyhyen ja erittäin subjektiivisen yhteenvedon kokemuksistani ja valitsin sen perusteella vuoden 2007 parhaan desktop Linux jakelun (sekä 2. ja 3. vaihtoehdon). Jos englanninkielinen tarina kiinnostaa, sen voi lukea täältä. Kommenttejakin olisi kiva kuulla.

http://www.bitburners.com/articles/the-best-desktop-linux-distribution-of-2007/3894/

Artikkeli on avaus "linuxpuolelle" ja lähiakoina on tarkoitus kirjoitella sarja artikeleita, perustuen kokemuksiini.


109
Oma näkemykseni tasokkaasta pc-raudasta, jolla pärjää pitkään sen suuremmin päivittelemättä:
http://tinyurl.com/398vk2

2. kovalevy on yksi parhaista tavoista parantaa koneen käytännön suorituskykyä. Esim. isommat levyoperaatiot (vaikka DVD tiedostojen käsittely) voi pistää menemään levyltä levylle. Samoin swapin voi laittaa fyysisesti eri kovalevylle kuin sovellukset. LG:n tilalle joku vähän pätevämpi DVD asema (Pioneer esim) - hinta ei muuksi muutu. Muistia vähän enemmän, sanotaan 2G näin tänä päivänä.

110
Kurppa,

Ihan näin alkutekijöissään tutkimukseni eivät olleet - asiaa on pengottu eri distrojen #irc kanavilla. Mutta pari päivää sitten joku toinen T41 omistaja oli paikallistanut bugin ja kehittänyt workaroundin.

1) xorg.conffiin pikku tunaukset
2) Compizin käynnistys SKIP_CHECKS parametrillä

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=550082&page=3

111
No taisi mennä väärään foorumiin. Jos mode hieman siirtäisi tätä?

112
Olen törmännyt erikoiseen ongelmaan IBM Thinkpad T41 läppärini kanssa. Compiz tai Compiz Fusion ei tunnu tällä koneella toimivan Ubuntussa, eikä myöskään openSUSEssa (lähtee käytiin mutta ruudulle tulee pelkkää sontaa). Kummalliseksi tämän tekee se, että Mandriva 2008 distrossa Compiz toimii AIGLX:n kanssa täysin moitteetta "out-of-the-box". Samoin se toimii ongelmitta PCLOSin kanssa. Samoin olen kuullut raportteja että hyvin läheistä sukua olevissa rinnakkaismalleissa (R51, T42) Compiz on toiminut, mutta näissä on hieman eri näytönohjain.

Tämän näytönohjain kantaa nimeä ATI  RV-250 (Mobility Fire GL 9000). Periaatteessa sen pitäisi toimia avoimella 'radeon' ajurilla, mutta fglrx tuki on valitettavasti pudotettu ATIn toimesta jo kauan sitten. Kun tehosteet yrittää laittaa Gutsyssä päälle, on lopputuloksena huomautus, että se ei onnistu.

Onko muita joilla on vastaavia ongelmia? Oletteko kokeilleet Mandrivalla - mitä se tekee erilailla verrattuna Ubuntuun ja SUSEen, että se saa homman toimimaan? Oma Linux tietämykseni ei riitä tämän selvittämiseen.

113
Ketjun aloittajan tilanne on varsin tyypillinen ja Linux hypen levittäytyessä vastaavia on odotettavissa lisää. Windows-käyttäjä, mahdollisesti vielä sen verran nuori ettei ole elänyt DOS-aikoja, innostuu hypetyksestä ja kokeilee Linuxia. Aluksi hienot työpödät häikäisevät, mutta jossain kohtaa löytyy ominaisuus tai tietokoneen osa joka ei toimi, tai ei toimi odotetusti. Tässä kohtaa meneekin sormi suuhun ja edessä on hemmetinmoinen opettelu, selvittely ja kysely.

Turhautumista lisää se, että vanhat Windows-lainalaisuudet eivät pädekkään. Et voikkaan välttämättä mennä HP:n tai ATI:n sivulle, ladaten ja asentaen ajurit kahdella hiiren klikkauksella -- se on tietysti laitevalmistajien vika, eikä Linux kehittäjien. Windows-maailmassa voi mennä vaikka koneen myyjälle valittamaan, että eihän tämä toimi ja jonkinlaista tukea asiaan löytyy, mutta Linux maailmassa ollaan omillaan ja ympäristössä josta ei mitään tiedä eikä ymmärrä. Yhteisöt mielletään Microsoftin / PC-kauppiaan korvikkeeksi ja negatiivinen "asiakaspalaute" suunnataan sinne. Pahimmassa tapauksessa se johtaa juurikin "käytä sitten Windowsia" -vastareaktioon.

Sitten alkuperäiseen kysymykseen, mitä käyttöjärjestelmää suosittelisin:

Olen viimeisen vuoden verran tutkinut ja kokeillut Linux-distroja, mutta en ole pystynyt korvaamaan niillä WinXP:tä pöytäkoneessani. Sen sijaan olohuoneen sohvan "nettiläppärissä" on eri Linux jakeluita pyöritetty vuoden päivät ja se on palvellut siinä käytössä hienosti. Jopa vaimo käyttelee Linux+OpenOfficea ihan mielellään omiin pikku kirjanpitoihinsa.


1) WinXP: Ensinnäkin on syytä muistaa, että WinXP julkaistiin joskus 2001 lopulla. Sitä on nyt kohta seitsemän vuotta päivitelty ja maturoitu. Jos sinun koneeseesi on hyvät WinXP ajurit, käytät Firefoxia ja osaat konfiguroida palomuurin oikein, niin WinXP on erittäin hyvä. Se on nopea (nopeampi kuin modernit työpöytä Linuxit), vakaa ja omien viritysten (palomuuri, ehkä anti-virus) jälkeen myös turvallinen.

2) Jos haluat jatkaa Linux seikkailujasi, sekä olet valmis oppimaan uutta ja osin poisoppimaan vanhaakin, niin kokeile Linux jakelut Mandriva One 2008, openSUSE 10.3 (KDE) ja Ubuntu. Ehkäpä juuri tuossa järjestyksessä, sillä uskoisin Mandrivan olevan Windows-pakolaiselle helpoin omaksuttava. Jos tästä kolmikosta ei tunnu löytyvän sinulle sopivaa ratkaisua, niin unohda Linux vuodeksi-pariksi ja kokeile sitten uudestaan. Kehitys desktop alueella on tällä hetkellä aikas nopeaa.


114
Hig,

Jepjep, ihan oikein luettu. Mutta tulollaan (en kyllä suosittele tätä asennusta varten vielä kenellekkään):

ftp://ftp.estpak.ee/pub/suse/opensuse/distribution/10.3-RC2/iso/cd/

115
openSUSE 10.3:sta on olemassa LiveCD, jossa on asennustoiminto.

116
Ei millään pahalla, mutta Kubuntu on ehkä huonoin KDE distro ikinä...

117
Noniin, ulkona on tämäkin distro

http://torrent.mandriva.com/public/

Kuten 2007.x, on 2008 myös erittäin tyylikkäästi viimeistelty ja helppokäyttöinen linux, joka tarjoaa varsin hyvän työpöytäympäristön "out-of-the-box". Kun testailee uutta openSUSEa ja Mandruvaa, niin täytyy kyllä todeta että kilpailuasetelma distroissa on mennyt uusiksi. Ubuntulle kaikki kunnia siitä, että sai Linux hypen jälleen nousemaan ja ajatus Linuxista Windowsin korvaajana on jälleen kaikkien huulilla, mutta nämä uudet ja tyylikkäät distrot nostavat esiin ajatuksen siitä että mitä ihmettä Ubuntun UI suunnittelijat puuhaavat. Kilpailijoihin verrattuna Ubuntu on suorastaan ruma, eikä ollenkaan houkuttelevan näköinen. Toki sen tuunaa vaikka millaiseksi, mutta jos halutaan käännyttää Windows käyttäjiä, pitää käyttöjärjestelmässä olla wow-efektiä heti ekasta bootista.

118
Itse kokeilin jo viimeyönä ja olen edelleen sitä mieltä,että Ubuntu sopii mulle parhaiten.Asennus oli toosi pitkä jotain 2 tuntia siinä täis pyörähtää ennen kuin pääsi testailemaan.

Tämä on kyllä sitten ihan paskapuhetta. Jos ei online NON-OSS repoa ota mukaan, niin 1CD versio asentuu sellaiset 25minuuttia (Thinkpad T41) ja jos laittaa online repon päälle (WLAN+2mb ADSL) niin homma kestää ehkä 55minuuttia.

119
openSUSE 10.3 näyttäisi lisäävän SUSE:n etumatkaa entisestään.

- 10.3 tulee vihdoin 1CD asennuksina, erillinen KDE:lle ja Gnomelle
- One-click-install tekniikkä mahdollistaa web-pohjaiset ohjelmistosivut/-kirjastot
- ZMD on tapettu ja Zypper on nykyään paketinhallintana. Zypperiin on puhallettu lisää vauhtia, joskaan se ei vieläkään ole yhtä nopea kuin apt

IBM T41 läppärissä on nyt 10.3 Beta 3. Suosittelen kokeilemaan - tuntuisi olevan jo aika lähellä käyttökelpoista tuo B3 kehitysversio.

120
Romuläppärissä (IBM X23, olisko n. 800mhz, 384mb RAM) olen kokeillut kaikenlaisia distroja, ja jostain syystä Mandriva ja siihen pohjautuva PCLinuxOS tuntuvat pyörivän rivakammin kuin esim. Kubuntu. Kannattaa kokeilla.

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7