Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ljpp

Sivuja: 1 [2]
21
Nyt tarvitaan gurujen neuvoja tietokoneen valinnassa, kun optimaalisen vaihtoehdon löytäminen on osoittautunut vaikeaksi.

Perusajatus on löytää tietokone joka on:

- Pieni
- Äänetön
- Pieni virrankulutus (Tulee always on käyttöön)
- Hyvä Linux-yhteensopivuus

Koneen käyttö on enimmäkseen kaikenlaista Internet-toimintaa, ja koneen laskentateho on siten toissijainen kriteeri. Tämän hetkinen työasema on jo antiikkinen P4HT 2.66mHz, ja tehon puolesta ei ole ongelmia vanhallakaan.

Esille nousseita vaihtoehtoja:

- Acer Aspire Revo R3610 (4GB RAM): http://www.notebook.de/index.php?section=shop&group=1035&productid=24433&ref=idealo
- Fujitsu Esprimo Q1500: http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=49218
- Apple Mac Mini: http://www.apple.com/macmini/

Mutta näitä kompakteja Atom tai Core 2 Duo tietokoneita on varmasti pilvin pimein, joten jos tiedät lisää hyviä vaihtoehtoja niin kerro ihmeessä. Linuxin kannalta Nvidia-näytönohjaimella olisi jonkin verran painoarvoa. Aspire Revostahan tämä löytyy, mutta Fujitsu on valitettavasti Intelillä. Koneeseen tulee myös jokunen ulkoinen laite kiinni, joten eSATA ja runsaat USB:t on myös plussaa.

22
Onkohan joku muu törmännyt tällaiseen hitausongelmaan Jauntyssa jossa vähän kaikki ruudunpiirtotoimmot tuntuvat tökkivän ja lagaavan (compiz pois käytöstä)? Helpoiten tämä toistuu avaamalla Gnome System Monitor ja siirtelemällä ikkunaa näytöllä rivakasti - ikkuna liikkuu pahasti nykien ja CPU kuormat ovat 100%. Myös esimerkiksi pienennetys Firefox ikkunan suurentaminen tapahtuu silminnähtävän hitaasti.

Ongelma toistuu LiveCD:llä ja asennuksen jälkeen ja lisäksi tuntuu vaivaavan myös Xubuntun Liveä. On sen verran kiusallinen varsinkin web käytössä, että estää käytön toistaiseksi. Ibexissä (tai muissa Linux distroissa) vastaa vaa ei ole esiintynyt. Koneena on erittäin Linux yhteensopiva IBM Thinkpad T41, jossa ATIn RV250 piirisarja ja siten avoin "ati" ajuri.

Ovatkohan muut törmänneet vastaavaan regressioon Jauntyssa?

23
Mandy näyttäisi vaihteeksi saaneen hyvän oloisen distron aikaiseksi. Pari päivää olen läppärissä pyöritellyt, ja on selvästi Jauntya rivakampi toimimaan (Gnome). Suosittelen ainakin pyöräyttämään Liveä koneessa ja kokeilemaan.

Sellainen kysymys Mandrivasta, että onko siihen olemassa samantapaista metapakettia kuin "ubuntu-restricted-extras" joka asentaisi kertalaakista kaiken olennaisen proprietary kaman koneeseen (codecit, jne)?

24
Olen hiukan huolissani siitä että Jaunty RC:ssä ja vielä tällä hetkellä saatavilla olevassa Daily LiveCD:ssäkin on bugi joka estää WPA2 salauksen käytön WLAN yhteyksissä. Huolissani siksi, että asiasta näyttäisi olevan runsaahkosti bugeja, mutta suurin osa niistä (yrittää) rajata ongelmaa tiettyy WLAN chipsettiin, kuten tässä tapauksessa:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/network-manager/+bug/339891

Itselläni on Thinkpad T41 jossa ipw2100 piirisarja, joka Ibexillä toimii kaikilla salausvaihtoehdoilla erinomaisesti, mutta Jauntyssa en siis pysty yhdistämään WLAN tukiasemaan.

Onko palstalaisilla kokemusta tästä - pystyisikö joku kokeilemaan? WPA/WPA2 on kuitenkin suositeltavin WLAN salaus ja jo pelkkä pikätutkmus naapuriston tukiasemien perusteella osoittaa että sen käyttö on varsin yleistä. Olisi aika ikävää jos kaikki WPA(2):sta käyttävät Jauntyyn päivittäjät tippuvat verkosta.

25
Linuxin sanotaan usein olevan vapautta ja valinnan vapautta, mutta lähes yhtä usein käydään väittelyä siitä, että onko hajaantunut Linux-kenttä hyväksi itse käyttöjärjeselmän kehitykselle ja yleistymiselle. Aiheesta on varmasti kirjoitettu artikkeleita maailman sivu, mutta tässä on vielä yksi lisää:
http://www.bitburners.com/articles/there-is-too-much-to-choose-from-in-the-world-of-linux/4094/

Meillä kaikilla on omat mieltymyksemme Linuxien suhteen, mutta olisiko sittenkin parempi uhrata valinnanvapautta ja siirtyä käyttämään Ubuntua yhteisen hyvän nimissä? Ubuntu lienee kuitenkin menetestynein distro ns. peruskäyttäjien saavuttamisessa, vaikka muitakin hyviä vaihtoehtoja on, joten eikö olisi parempi jos kaikki yhteisöllinen voima kerättäisiin yhden "keihäänkärjen" taakse - yleistyisikö ja kehittyisikö Linux nopeammin keskittämällä, kuin hajauttamalla? (Itse pidän openSUSE:sta ja PCLOSista enemmän kuin Ubuntusta)

26
Loppui emolevystä SATA portit kesken, joten pitänee hakea laajennusta PCI kortin avulla. Hintahaitari näkyy olevan todella laaja, kun halvimmat lähtee 5$ hintaan Hong Kongista ja kalliimmat on satoja euroja. Varsinaisista eroista ominaisuuksissa onkin sitten vaikeampi saada selkoa. Mikä olisi hyvä merkki? Promise, Adaptec, Silicon Image, VIA (ei kai...) ?

Vaatimuksena siis hyvä toimivuus sekä Linux/Windows ympäristössä, kaksi tai enemmän sisäisiä SATA portteja. Tulee näilä näkymin DVD-R ja/tai BD-R asemien liitännäksi. Jos näissä korteissa on jotain suorituskykyeroja, niin sellaista hyvää hinta/laatu suhdetta haetaan.

27
Yleistä keskustelua / Onko Windows vakaampi kuin Linux?
« : 09.02.08 - klo:13.39 »
Tätä aihepiiriä tuli pohdittua englanniksi "Mythbusting Linux" artikkelisarjassa:
http://www.bitburners.com/articles/mythbusting-linux-linux-is-more-stable-than-windows/3953/

Olen mielenkiinnolla odottanut keskustelua aiheen tiimoilta, mutta toistaiseksi kommentointi on ollut vallan hiljaista - toisin kuin edellisissä Linux-artikkeleissa. Onko hiljaisuus sen merkki, että väite myytti on murrettu ja Windows todella on vakaampi desktop käytössä?

28
Kysytään nyt täällä, kun asiantuntemusta löytyy muistakin jakeluista kuin Ubusta.

Aloin tutkiskelemaan Linuxin pelitarjontaa IBM ThinkPad T41 läppärilläni. Alkukokemukset olivat lupaavia, sillä Quake, OpenArena ja Nexuiz (tämä on hieno!) toimivat upeasti. Frameratet olivat OK korkeallakin resoluutiolla (T41:ssä on ATI 9000-sarjalainen näytönohjain, X.org "ati" ajurilla, AIGLX).

Mutta kun jatkoin eteenpäin niin ongelmat lisääntyivät:
- Mania Drive ei käynnistynyt ollenkaan
- BZFlag juuttui kun peli olisi pitänyt aloittaa - ei pystynyt edes X:ää sulkemaan
- Metal Warriors juuttui jo alkulogoon niin että vain virtanappi auttoi

Onko kokemuksia / ideoita miten ongelmaa pitäisi lähteä ratkomaan?

29
Näköjään uusi PCLinuxOS 2008 on ihan nurkan takana, sillä sen "runko", eli MiniMe edition, on jo saatavilla. Kuvia ja tarinaa:
http://www.linuxlove.org/2008/01/08/first-look-at-pclinuxos-2008-minime-edition/

Täytyy sanoa kyllä, että ei olisi pitänyt tuota LiveCD:tä imuroida ja laittaa koneeseen. Jäin meinaan kerrasta koukkuun ja pari iltaahan siinä vierähti kun asenteli mieleisensä paketit, mutta lopputulos on kyllä erittäin lupaava. Ajatus siitä, että käyttöjärjestelmä / jakelu sisältääkin vain perustoiminnallisuuden on tietysti tuttu Windowsista, mutta toisaalta tässä viehättää se, että monessa distrossa on iso kasa ohjelmia joita en koskaan käytä. PCLOS on aikaisemmin myös käyttänyt jonkinlaista "rolling" päivitystapaa, joten ehkä tässä olisi potentiaalia pidemmäksin aikaa (ellei suse vedä takaisin puoleensa).

Ei voi kuin suositella kokeilemaan:
http://www.pclinuxos.com/

- Mene download mirroreihin ja MORE valinnan alta löytyy 2008 MiniMe imaget
- Jos ei boottaa läppärissäsi, niin valitse safemode. Asennuksen jälkeen toimii normaalisti

30
Syksyn julkaisut alkavat vasta pikkuhiljaa olemaan vakaita, kiitos runsaiden päivitysten, kun jo samaan aikaan alkaa tulemaan ensimmäisiä Alpha ja Beta versioita ensi kevään Linux jakeluista. Mielestäni tämä 6kk julkaisuväli on liian lyhyt. Toisaalta se kyllä edesauttaa nopeaa kehitystahtia, joka tällä hetkellä on Linuxlle todella hyödyllistä kun hype on taas korkealla, mutta toisaalta distrot tuntuvat lähtevän melkoisina raakileina maailmalle. Kaupunkilaisjärjellä ajateltuna esimerkiksi 12kk kehityskaari tuntuisi järkevämmällä, samainaikaisesti vakaalle versiolle ohjelmistopäivityksiä tarjoten.

Mutta poikkeuksiakin on, eli distrot jotka käyttävät ns. rolling updates päivitysstrategiaa. Mutta tarjonta vaikuttaa aika rajalliselta kun haetaan "sisäsiistiä" desktop linuxia?

- PCLinuxOS on jonkinlainen rolling updates jakelu? 2008 versio on tuloillaan, saa nähdä miten se jaellaan
- Mepis 7.0 ilmeisesti noudattaa tämän tyyppistä strategiaa jatkossa
- Sidux on aito rolling distro, mutta siinä rajoilla täyttääkö se "sisäsiistin desktop jakelun" reunaehdot.

Onko muita varteenotettavia tarjolla? Gentoo taitaa olla rolling, mutta ei osune tähän segmenttiin...

31
Viimeisen (tasan) vuoden aikana tuli suoritettua todellinen distro hopping maratooni, jonka aikana tuli läpikäytyä varmasti kaikki suosituimmat desktop orientoituneet Linux jakelut ja vielä useammat versiot niistä kaikista. Lopputulos on nyt se, että läppärissä on nyt Linux jakelu jonka uskon siinä pysyvän, mutta desktop kone kehrää edelleen Windows XP:llä, eli kaikilta osin en ole pystynyt XP:tä Linukalla korvaamaan.

Joka tapauksessa kirjoitin lyhyen ja erittäin subjektiivisen yhteenvedon kokemuksistani ja valitsin sen perusteella vuoden 2007 parhaan desktop Linux jakelun (sekä 2. ja 3. vaihtoehdon). Jos englanninkielinen tarina kiinnostaa, sen voi lukea täältä. Kommenttejakin olisi kiva kuulla.

http://www.bitburners.com/articles/the-best-desktop-linux-distribution-of-2007/3894/

Artikkeli on avaus "linuxpuolelle" ja lähiakoina on tarkoitus kirjoitella sarja artikeleita, perustuen kokemuksiini.


32
Olen törmännyt erikoiseen ongelmaan IBM Thinkpad T41 läppärini kanssa. Compiz tai Compiz Fusion ei tunnu tällä koneella toimivan Ubuntussa, eikä myöskään openSUSEssa (lähtee käytiin mutta ruudulle tulee pelkkää sontaa). Kummalliseksi tämän tekee se, että Mandriva 2008 distrossa Compiz toimii AIGLX:n kanssa täysin moitteetta "out-of-the-box". Samoin se toimii ongelmitta PCLOSin kanssa. Samoin olen kuullut raportteja että hyvin läheistä sukua olevissa rinnakkaismalleissa (R51, T42) Compiz on toiminut, mutta näissä on hieman eri näytönohjain.

Tämän näytönohjain kantaa nimeä ATI  RV-250 (Mobility Fire GL 9000). Periaatteessa sen pitäisi toimia avoimella 'radeon' ajurilla, mutta fglrx tuki on valitettavasti pudotettu ATIn toimesta jo kauan sitten. Kun tehosteet yrittää laittaa Gutsyssä päälle, on lopputuloksena huomautus, että se ei onnistu.

Onko muita joilla on vastaavia ongelmia? Oletteko kokeilleet Mandrivalla - mitä se tekee erilailla verrattuna Ubuntuun ja SUSEen, että se saa homman toimimaan? Oma Linux tietämykseni ei riitä tämän selvittämiseen.

33
Yksi isoin linuxin täyspäiväisen käytön este on, että en ole saanut SATA RAID NTFS kovalevyjäni näkymään. Koneessani on 3 kovalevyä, joista kaksi on RAID0:na WinXP:ssä, ja sisältävät käytännössä kaiken tärkeän datan. DMRAIDista on erilaisia ohjeita netissä ja sen saa asenettua suoraan Synapticista Feistyssa, mutta siihen tyssää.

Kun boottaan LiveCD:n, Feisty mounttaa automaattisesti molemmat RAID levyn puolikkaat erikseen.

"dmraid -ay" kertoo seuraavaa

Koodia: [Valitse]
ubuntu@ubuntu:~$ sudo dmraid -ay -v
RAID set "isw_beicabedcj_RAID" already active
INFO: Activating GROUP RAID set "isw_beicabedcj"
RAID set "isw_beicabedcj_RAID1" already active
INFO: Activating partition RAID set "isw_beicabedcj_RAID1"

ja /dev/mapper/
Koodia: [Valitse]
ubuntu@ubuntu:~$ ls /dev/mapper
control  isw_beicabedcj_RAID  isw_beicabedcj_RAID1

Nuo _RAID ja _RAID1 ovat ilmeisesti ne kaksi kovalevyäni, mutta kuinka:
1) Saan ne näkymään yhtenä
2) ja mounttaan ne (NTFS)


34
Sain juuri viriteltyä Ubuntu 7.04 Betan hyvään vireeseen IBM ThinkPad X23 vanhukseen, toimii aika kivasti 384mb muistilla.

Päivittyykö 7.04 Beta-version automaattisesti 7.04 finalin tasolle vain automaattisia päivityksiä odottelemalla, vai tarvitaanko distribution upgrade? Tällä hetkellä Update manager kertoo järjestelmän olevan "Up to date" eikä myöskään tarjoa Distribution upgrade toimintoa.

Sivuja: 1 [2]