Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Ubumpi

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15
81
Ubuntu tietokoneissa / Empathy: Verkkovirhe
« : 15.05.11 - klo:19.15 »
Empathy ilmoittaa verkkovirheestä. Myöskään toinen puhelin, Ekiga, ei toimi, kun sillä yrittää testisoittoa.


Sip-tunnus minulla on hankittuna Ekigan kautta. Käyttöönoton pitäisi olla melko suoraviivaista, mutta jostakin syystä en ole saanut näitä ohjelmia koskaan toimimaan.  ???

82
Ubuntu tietokoneissa / Paneelilla oli ongelmia
« : 12.04.11 - klo:11.03 »
- sovelman applet sensors
- ääniin liittyvien namikoiden
- kirjautumisvalikon

lataamisessa.


Mitäs tämä nyt on? Näitä on alkanut näkymään ainakin kerran pari viikossa. Onko muilla sama havainto, että tällaisia on alkanut näkymään aikaisempaa enemmän? Olen käyttänyt Ubuntua vuodesta 2005 ja aikaisemmin tuollaisia ei juuri näkynyt.




83
No oletko kokeillut tätä:...

Lainaus

Everything should just work if

Ehtottomasti, ja boottasin välillä. Ohje muuten on sillä tavoin väärin, että ainakin minulla tuli herjaa &&:sta. Sen jälkeinen käsky piti laittaa erikseen.


Ei silti auttanut. Sitten yritin taas terminaalissa
Koodia: [Valitse]
sudo kino
Ei auttanut. Mikä lie syy, mutta... Siinä kelaillessani vanhoja käskyjä nuolinäppäimellä laitoin enterillä  uudelleen aivan saman sudo kinon ja sitten se toimikin taas.

Kiitos kuitenkin.



Tällä kertaa en laita 'Ratkaistu', koska tuo firewire-sotku on ollut Ubuntussa todella kauan ja sitä ei olla laitettu kuntoon vieläkään. Mihinkään purkkapaikkaukseen ei pidä tyytyä.





84
Mini DV-nauhalta pitäisi saada video koneelle. Miten se nykyään hoidetaan?


Kinolla ei näytä onnistuvan


Korjausohjeita netti on täynnä, mutta ei niistä ole itselleni ollut muuta iloa kuin että kaiketi olen kohta rikkonut järjestelmäni kaikilla noilla purkkavirityksillä, joita ei ole sitten osannut myöhemmin perata puhtaiksi.


Kinon herja:
Moduulia raw1394 ei ole asennettu, tai laite /dev/raw1394 on luku-/kirjoitussuojattu.





85
Nosto

86
Yleistä keskustelua / Hyökkääjän silmin [RATKAISTU]
« : 07.03.11 - klo:21.00 »
Osaamatta ohjelmoida ja olematta itse sen kummempi uhka, luulenpa keksineeni miten Linux-järjestelmät altistuvat erittäin ikävällä tavalla pahantahtoisille hyökkäyksille. Näkisin, että tälläkin foorumilla on pedattu sellaiselle altistavaa tilannetta useammankin ihmisen koneelle.

Mitä ilmeisimmin en ole ainoa, joka moisen keksii, mutta haluaisin silti kertoa asiasta oikeille tahoille, jotta uhka voitaisiin arvioida ja tarvittaessa tehdä sille jotakin. Moderaattorit kenties, ja heille sitten yksityisviestit, vai miten tämä tulisi hoitaa?



Edit:

Olen ollut asiasta yhteydessä moderaattoreihin ja informoinut heitä asiasta, koska tuumailtuani hetken arvelin heillä olevan paremmin näkemystä uhan suuruudesta. Tähän marssijärjestykseen päädyin, koska heidänhän nyt pitäisi olla näitä laatukansalaisia myös luotettavuuden suhteen. Jätetään siis asia hautumaan ja odotellaan kunhan saadaan heiltä kannanotto asiaan.


E2:

Moderaattorit ottivat asian tarkasteluunsa ja tämä poiki hyvin jäsennetyn ajatelman turvallisuusasioista, johon Ganymedes viestissään viittaa.

Kiitoksia jälleen.

87
No kyllä minullakin meni yksi asiakirja plörinäksi. Kun lisäsin siihen runsaasti kuvia, OpenOffice ei kestänyt enää päällä.

O.O:sta Työkalut/Asetukset/Muisti
Sieltä voi säätää muistia eri tavoin, myös grafiikkavälimuistia erilaisilla säädöillä. Termit itsessään eivät aivan anna selkeää kuvaa siitä voiko hazardeja sattua, jos lukemat ovat liian pieniä, vai pitäisikö koneen silloin ainoastaan hidastua.

88
Osaatko nyt äkkiseltään nimetä toista distroa tai käyttöjärjestelmää joka olisi enemmän käyttäjäystävällinen aloittelijalle?

Mint, mutta ei kai tässä ollutkaan siitä kyse onko Ubuntu käyttäjäystävällinen vai ei, vaan pikemminkin siitä miten Ubuntua voisi vielä kehittää paremmaksi. Ubuntun lyhyen historian aikana siinä on ollut jo runsaasti muutoksia, jotka varmasti useimmat ovat tervetulleita. Esimerkiksi, kyllä vanha tekstipohjainen asennus oli myös ihan selkeä, mutta 'pelottavampi'. Eivät kaikki suinkaan rummuttaneet graafiseen asennukseen siirtymisen puolesta ja perustelut olivat kutakuinkin samat kuin tässä olevassa asiassa, että lukekoot ohjeita.

Itselläni on sillä tavoin käytännönläheinen suhde manuaaleihin, että niissä pitää olla mukana myös pikaohjeet käyttöönottoa varten, ja mitä arkisempi aparaatti, sitä intuitiivisempaa sen käytön täytyy olla ilman että sen käyttämiseen tarvitsee mitään ohjeita.


Lopetan osaltani tähän:

Optimaalinen käyttöjärjestelmä toimii luontevasti kuin oma, terve keho, mutta vapaasti valittavana, helposti käyttöön otettavana, siten että siitä ei tarvitse maksaa jollekin ulkopuoliselle, joka vielä sanoo omistavansa sen.


89
Voin huomauttaa, että 32-bittinen Flash 32-bittisessä Ubuntussa (itselläni nyt on rautakin vielä 32-bittistä) on kertakaikkisen laaduton tekele ja ehdottomasti huonoin ohjelma, jota siinä käytän

64-bittinen Flash limbossa
http://www.tietoviikko.fi/kehittaja/article430601.ece

Uutinen oli kesäkuulta, mutta tervetullut muistutus siitä miten kolmannet osapuolet voivat menetellä miten lystäävät.

Siten konservatiivisuudesta ei ole kyse, vaan siitä mikä kannattaa laittaa tekniikasta vähemmän kiinnostuneiden tuttavien käyttöjärjestelmäksi, jonka huoltovastuu lankeaa kaiketi ystävällismieliselle hyväntekijälle, jonka mielestä ei haittaa, vaikka kone olisi käytännössä huomaamattomasti hitaampi niissä sovelluksissa, joita nämä eivät todennäköisesti edes käyttäisi.

Ymmärrän tuon konservatiivisuuden

Olen käyttänyt 64-bittistä käyttöjärjestelmää vuodesta 2005. Tarvitsin työkoneisiin nopeutta, jota oli 64-bittisyyden myötä saatavilla. Aina silloin tällöin, lähinnä versiopäivitysten jäljiltä, jotain oli hajalla, kun 32-bittiset porskuttivat ongelmitta. Sitten niitä piti korjailla, uusia ongelmia esiintyi myöhemmin, jonka jälkeen sai toisinaan kuulla miten juuri tuo korjaus oli ollut syypää noihin toisiin riesoihin. Toisin sanoen, purkkapaikkailu kostautuu ajan kanssa, ja siihen menee tolkuttomasti aikaa. Jos purkka toimi, niin versiopäivityksen myötä se saattoikin olla tekemässä kiusaa. Aivan kuten sanotaan, että toimivaa järjestelmää ei pidä muuttaa, niin viisautta tässä on myös se, että antaa muiden toimia beta-testaajina, niiden, jotka sitä haluavat.

Muistin määrän lisääminen on monesti ollut yksinkertainen keino saada kone toimimaan jouheammin. Toisaalta se perustuu Windows-maailmaan, jossa esim. XP tullessaan kaipasi vain 192Mb, vaikka toimi 128:llakin - ainakin alkuun. Sitten service packien myötä resurssivaatimuksia nostettiin kuin varkain, jonka seurauksena lukemattomat käyttäjät saivat huomata miten kone jää jumiin. Yleisohjeeksi muodostui 'laita lisää muistia'. Sitä vasten on varsin tervehdyttävää havaita miten monet Linux-jakelut toimivat useiden hyötyohjelmien osalta paljon nopeammin 128 megalla kuin mitä monet Windowsit gigalla tai parilla, ja vieläpä paljon nopeammilla prosessoreilla.


90
olin käsityksessä että se hakee ne kaikki tarvittavat päivitykset, kun käyttää tuota päivitysten hallintaa.

Kyllä se hakee ja asentaakin. Sitä varten se on tehty. Mielestäni tässä ketjussa ohjeita antavien mopo karkasi. Ensinnäkin, uutinen on varsin tuore: Darren Pauli , ZDNet Australia | March 4, 2011 4:42 AM PST
http://www.zdnet.com/news/holes-found-in-linux-ubuntu-kernel/6199627

Siten ei ole syytä lähteä panikoimaan ja hakemaan netistä omin avuin sitä turvallista mahtikerneliä. Kyllä se korjaus sieltä tulee, jos on tarpeen, ihan päivitystenhallinnan kautta.

Toisekseen, käyttämäsi kernel, 2.6.32-29 on juuri se mikä pitää ollakin,  ainakin 10.04:ssa.


Kolmanneksi, kun olet päivitykset pitänyt kunnossa, ja toisaalta Järjestelmä/Ylläpito/Ohjelmalähteet , ja sieltä Päivitykset, josta Julkaisupäivitysten kohdalla on merkintä Näytä uudet jakelujulkaisut -  'Vain pitkäaikaisen tuen julkaisut', niin...

... silloin tuo

sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

ei tee sen jälkeen tuoreeltansa käytännössä yhtään mitään. Katsopa vaikka:

sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid Release.gpg
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid/main Translation-fi        
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid/restricted Translation-fi    
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid/universe Translation-fi      
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid/multiverse Translation-fi    
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid-updates Release.gpg                  
Siv http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates/main Translation-fi    
Siv http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates/restricted Translation-fi
Siv http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates/universe Translation-fi
Siv http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates/multiverse Translation-fi
Löytyi http://security.ubuntu.com lucid-security Release.gpg                  
Siv http://security.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-security/main Translation-fi      
Siv http://security.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-security/restricted Translation-fi
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid Release                              
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid-updates Release                      
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid/main Packages                        
Siv http://security.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-security/universe Translation-fi  
Siv http://security.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-security/multiverse Translation-fi
Löytyi http://security.ubuntu.com lucid-security Release                      
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid/restricted Packages                  
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid/main Sources                        
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid/restricted Sources                  
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid/universe Packages                    
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid/universe Sources                    
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid/multiverse Packages                  
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid/multiverse Sources                  
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid-updates/main Packages                
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid-updates/restricted Packages          
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid-updates/main Sources                
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid-updates/restricted Sources          
Löytyi http://security.ubuntu.com lucid-security/main Packages      
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid-updates/universe Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid-updates/universe Sources
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid-updates/multiverse Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com lucid-updates/multiverse Sources
Löytyi http://security.ubuntu.com lucid-security/restricted Packages
Löytyi http://security.ubuntu.com lucid-security/main Sources
Löytyi http://security.ubuntu.com lucid-security/restricted Sources
Löytyi http://security.ubuntu.com lucid-security/universe Packages
Löytyi http://security.ubuntu.com lucid-security/universe Sources
Löytyi http://security.ubuntu.com lucid-security/multiverse Packages
Löytyi http://security.ubuntu.com lucid-security/multiverse Sources
Löytyi http://archive.canonical.com lucid Release.gpg
Siv http://archive.canonical.com/ubuntu/ lucid/partner Translation-fi
Löytyi http://archive.canonical.com lucid Release
Löytyi http://archive.canonical.com lucid/partner Packages
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu      
Luetaan tilatiedot... Valmis        
Käsitellään päivitystä ... Valmis
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.



Mielestäni siis 0-tulos.


Vaikka ohjelmalähteissä olisi merkintä, että kone näyttää myös tavalliset julkaisut, niin siltikään ei tuo käsky tuota mitään kummempaa. Sen jäljiltä on edelleen käytössä sama ydin.

Kiteyttäisin moderaattorien kannan (ja sen oikeutuksen) sillä tavoin, että ohjetta noudattamalla käytössä on uusimmat päivitykset, mutta 10.04:n käyttäjiä (kaiketi sinua) ei huomioitu. Suuremmat kernelinumerot ovat käytössä lähinnä 10.10:ssa.




91
1. Jos koneessa on ennestään Windows 7 ja alle vuoden ikäinen kone, meinaako se silloin, että pitäisi 64 bittinen laittaa?

Ei. 32-bittiset sovellukset eivät toimi 64-bittisessä koneessa yhtään nopeammin. Nopeus ei ole - eikä saa olla - kriteeri peruskäyttäjälle, koska nopeusero ei ole kovin suuri. Jos jokin vaikkapa videoihin liittyvä isompi operaatio sujuu 25 minuutissa 30 minuutin sijaan, niin eipä sillä ole merkitystä mikäli ei tuota tee työkseen.


2. Näkeekö sen jostain: onko 32 vai 64 bittinen parempi?

Peukalosääntö: Jos laitat Ubuntun jonkun toisen ihmisen koneeseen, laita 32-bittinen versio.

Mikäli tämä ei itse tuo esille 64-bittisyyttä esille, tai sitä kuinka koneessa on paljon muistia ja hänen käytössänsä sitä myös tarvitaan, niin 32-bittisyys on varma valinta. Jotkin kolmansien osapuolien 64-bittiset sovellukset ovat aina silloin tällöin osoittautuneet toimimattomiksi, vaikka ne välillä olisivat olleet jo kunnossa. Näihin tuotteisiin Canonical ei tietenkään voi vaikuttaa. Joskus Skype ei toiminut 64-bittisenä, joskus jokin Flash ja Youtube.

Et halua tilannetta, että olet laittanut kaiken kuntoon, jonka jälkeen joudut selittämään miten yhtäkkiä ilmennyt ongelma ei ole sinun, Ubuntun, Linuxin, tai Canonicalin vika - ja sitä paitsi se ei edes kiinnosta ketään. Kaikkia asetelma vain harmittaisi.

Kun menet Ubuntun lataussivulle, huomaat miten 32-bittistä suositellaan, valitsitpa sitten Maverickin tai Lucidin. Luultavasti syy on tuo, että Ubuntun itsensä puolesta oltaisiin jo ajat sitten voitu mennä 64-bittiseen, mutta yleensä muut laahaavat kehityksessä jälkijunassa.

Tee jossakin vaiheessa tuttavillesi varmuuskopiot ja opeta miten niitä tehdään. Jos sitten joskus on syytä siirtyä 64-bittiseen, niin mikäpä siinä. Sitten voivat itse arvioida maksaako vaivaa. Luultavasti tuo ajatus ei nouse heille edes mieleen, joten ehkäpä sinunkaan ei kannata sitä miettiä.


3. Paljonko RAM:ia tulisi olla 64 bittistä varten vähintään, jotta kaikki kunnolla toimisi? Tuolla Ubuntu-Suomen latauslinkissä ehdotetaan, että koneille, joilla on yli 4 GiB RAM. Tässä asiakkaassa näkyy olevan 2 GiB.

Näitä voit testailla itsekin virtuaalikoneessa.

Kokeilinpa Linux Mintillä Ubuntun 10.10 vastineella miten 64-bittinen kone toimii eri muistimäärillä. 128Mb - ei voi suositella, että toimiihan se, vaan ei kovin järkevä valinta. 256Mb oli edelleen hitaampi kuin sen pitäisi olla, mutta vaikutti jo aivan kelvolliselta. 512Mb on jo yksiselitteisesti selvä syy käyttää täysveristä työpöytää.




5. Pitäisikö laittaa 10.04 LTS

Älä mene asentamaan ennenkuin olet kokeillut live-cd:ltä. Jos 10.04 LTS toimii, laita se. Nuo puolivuotisversiot ovat testialustoja, tai kokeiluversioita - miten vain - mutta joka tapauksessa ne eivät ole yhtä testattuja, vaan niiden parhaat puolet laitetaan sitten joskus uuteen LTS-versioon. Et halua selittää miksi nuo puolivuotisversiot täytyy päivittää uudempaan versioon käytännössä puolen vuoden välein. Syy siihen on se, että vaikka niitä tuetaan 18 kk, ne pitää päivittää aina seuraavaan, eikä versioita voi hypätä välistä pois. Jos sen tekee, täytyy Linuxista osata enemmänkin kuin mitä esimerkiksi minä osaan, tai sitten tehdä täysin uusi asennus.

Kuuden vuoden kokemuksella Ubuntusta en aloittelijalle haluaisi kertoakaan mitään noista puolivuotisversioista. Joskus on oma järjestelmäpäivityskin mennyt solmuun ja toisaalta kun on täällä nähnyt äänestysten raportteja, ongelmia on ilmennyt yllättävänkin monilla.



6. Asennuksen aikainen nettiyhteys on vain tuo mobiiliyhteys. Pitäisikö kone kantaa ADSL yhteyden saataville asennusta varten. Vaikuttako tähän (asennuksen viimeistelyn onnistumiseen mobiiliyhteyden varassa) jos on 10.04 tai 10.10?

Joskus järjestelmäpäivityksistä sanottiin, että niitä ei pitäisi tehdä langattoman varassa. Nykytilanteesta en tiedä. Toisaalta, eihän asennuksesi ole järjestelmäpäivitys.

7. Mitä ovat nuo kolmannet numerot: 10.04.1 ja 10.04.2 ja 10.04.nn jne? Pitäisikö ne jotenkin ottaa huomioon jakelua valitessa? Niitä täällä joskus vilahtelee, mutta lataussivulla en kyllä huomaa.

Point release eli pistejulkaisu, jonka merkitys on siinä että asennuslevylle on jo koottu tuoreet päivitykset. Tällöin ei heti asennuksen jälkeen joudu lataamaan ja asentamaan isoa määrää (esim. 200 - 300 Mt) päivityksiä, joiden asentamiseenkin menee oma aikansa, erityisesti jollakin vanhalla koneella. Itsellä on aina hyvä olla jokin asennuslevy. Uusin on aina tarjolla, joten sinun ei tarvitse ottaa huomioon tuota pistejulkaisua millään tavoin tässä asiassa.

92
En näe hirveästi hyötyä tarkastaa levyn toimivuutta enää siinä vaiheessa

En tiedä, ehkä ajattelen liian aloittelijaepäystävällisesti, mutta tämä on kantani.

Ainakin osoitat, että näet mikä olisi aloittelijaystävällistä. Se on sitten toinen asia pitääkö heihin satsata vai paapoa puolinörttejä, jotka eivät muka kykene varmuudella tuottamaan onnistuneita polttoja. Tilanne on nimittäin tämä: Aloittelijoihin satsaamatta jättäminen on aivan varmasti väärässä paikassa säästämistä. Pelkästään MS-verona tulemme maksamaan monista tuotteista valtavan paljon enemmän kuin muutamasta tyhjästä cd-levystä ja epäonnistuneista poltoista koskaan. MS-infrastruktuurin kustannukset ovat sitten vielä oma lukunsa.

Paras ratkaisuhan on, jos saadaan aloittelijaystävällisesti toteutettua homma niin, että edistyneempi käyttäjä ei koe, tai näe toteutuksesta olevan tälle ylimääräistä riesaa. Siten tuon MD5SUMman voisi sanana kokonaan piilottaa lataussivuilta. Edistyneemmän pitää kyllä sitten halutessaan löytää se helposti.


Pohdiskelit:
"Ota nekin huomioon, jotka eivät jaksa lukea ohjeita". Kyllä käyttäjänkin on oltava valmis jotain tekemään, kaikkea ei voida kantaa eteen.


Syy, miksi nykyaikaisia Linux-käyttöjärjestelmiä ei käytetä enempää kuin niitä käytetään, ei ainakaan ole se että ne olisivat millään tavoin Windowsia teknisesti huonompia. Tiedämme erään syyn olevan ihmisten ennakkoluuloissa. Silloinkin, kun tuo mielikuva muuttuu varovaisen myönteiseksi, siihen liittyy paljon epävarmoja tuntemuksia omasta osaamisesta ja siitä onko nyt todellakaan syytä siirtyä järjestelmästä toiseen. Kaikki ne, jotka haluavat kannustaa ihmisiä siirtymään Linuxiin, saavat kyllä tehdä hartiavoimin töitä, jotta ennakkoluuloja hälvennettäisiin ja voitaisiin vakuuttaa miten järkevää ja hyvä asia tuo siirtyminen on. Sen pohjalta on syytä tehdä ainakin se, että poistetaan ohjeista turhat vaiheet ja automatisoidaan se, mikä on automatisoitavissa - ja jonka kaikki kuitenkin tekevät samalla tavalla, jos tekevät oikein.








93

Laiteajurien kohdalla tulee ilmoitus, että suljettuja ajureita ei ole käytössä.

Kirjoitin sinulle pitkän viestin ratkaisun löytämiseksi, mutta tuossahan se ongelma on, samoin ehkä selviää miksi et sitä ymmärtänyt, tai me muutkaan mikä siinä oli sinulle vaikeata.

Sinun pitää siis ottaa suljetut laiteajurit käyttöön.


Kaiketi sinulle tuo koneesi antama ilmoitus oli vain jokin kryptinen ja epäinformatiivinen väläytys, jonka takia et osannut siihen reagoida. Me muut taas graafisesta työpöydästä käsin näemme miten kone ilmoittaa kuinka suljettuja ajureita on saatavilla, jonka jälkeen vain olemme kliksutelleet katselemaan mistä on kyse. En siten nähnyt (ja ehkäpä eivät muutkaan) miksi et yksinkertaisesti vain ollut hoitanut hommaa.



Asenna Nvidian suljetut ajurit komentoriviltä.

Laittaisin mielelläni tarvittavat loitsut, mutta nähdäkseni on parempi että en anna guruvaikutelmaa ja mahdollisesti vääriä ohjeita, joten selvitäpä itse tuo asia, tai kysy täällä. Nvidian sivujen ohjeillakin on tullut joitakin ongelmia:

"If you are trying to install nVidia drivers from their website you might receive the following error

ERROR: Unable to load the kernel module ‘nvidia.ko’.  This happens most frequently when this kernel module was built against the wrong or improperly configured kernel sources..."
http://www.ubuntugeek.com/howto-install-nvidia-drivers-manually-on-ubuntu-10-04-lucid-lynx.html

Tuollaisten sudenkuoppien takia en halunnut alkaa mestaroimaan, pahoittelen.



Loppuosa viestistäni ei ilmeisesti kohdennu kovin hyvin tuohon ongelmaasi, koska ongelma ei mitä ilmeisimmin ole Linuxin, vaan Nvidian. Tulipahan silti kirjoiteltua, joten antaa olla. Voi siitä silti parhaassa tapauksessa hyötyä/iloa olla, joskus, jollekin, jotakin.



Onkohan liian kiivas versiopäivitystahti osasyyllinen.

Oikeastaan päinvastoin. Vakaat järjestelmät 'jäädytetään' ja silloin virheitä kyllä korjataan, mutta puutteita ei hoideta kuntoon, vaan ne pyritään hoitamaan kuntoon seuraavissa versioissa. Tämä siksi, että toiminnallisuutta ei haluta rikkoa. Käyttäjän kannalta tämä voi olla erityisen turhauttavaa, jos toiminnallisuus ei  ole LTS-versiossa omiin tarpeisiin aivan kohdallaan ja toisaalta puolivuotisjulkaisuihin ei haluaisi mennä.


Mitään selvää syytä tai ratkaisua en ole ainakaan toistaiseksi löytänyt nettiä penkomalla.

Sinulla on kyllä muutamakin hyvä vaihtoehto:

- Käytä dualboottia.
Ei Windows kelvoton ole, ja nyt sinulla voisi olla syy käyttää sitä.

- Vaihda näytönohjainta.
Voi hyvinkin olla se järkevin vaihtoehto.

- https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs
Mikäli kyseessä on bugi, siitä lienee jo raportoitu ja halunnet tietää missä mennään. Vaikka haluat 'vain saada koneesi kuntoon' (kuten jokainen haluaisi tilanteessasi), niin launchpad on luultavasti se foorumi, jossa juuri tuon asian tiimoilta löytyy eniten tietoa ja motivaatiota saada hommat pelittämään. Sinulla voi hyvinkin olla arvokasta tietoa ongelman ratkaisemiseksi.

- Jokin innovatiivinen käyttöjärjestelmä, kuten Fedora, saattaa ratkaista ongelmasi. Innovatiivisuus tulee vakauden kustannuksella, mutta toisaalta myös laitetuki voi olla parempi. Varmuudella en osaa sanoa. Jokin ns. rolling release on aina mahdollisimman ajantasainen. Ubuntusta uutisoitiin myös, että siitä tulee rolling release, mutta nuo huhut on sittemmin kumottu. Pikainen googlaus tuotti hieman ristiriitaista infoa.

- Asenna koneellesi rinnan edustava kokoelma erilaisia Linux-pohjaisia käyttöjärjestelmiä. Seuraavan ohjeen avulla on joku laittanut peräti 145 käyttistä samalle koneelle:
http://www.justlinux.com/forum/showthread.php?threadid=147959

Kokeilin itsekin tuota ja jollakin hyvin vanhalla koneellani oli mitättömän pienellä 20 gigan levyllä joskus neljä tai viisikin distroa. Tein erillisen osion, joka näkyi kaikille käyttiksille yhteisesti ja tuli työpöydälle saataville automaattisesti, kuin oma Nimeni-kansio. Järjestelmä vaikutti suorastaan täydelliseltä, mutta sen tietoturvasta en osannut varmistua, ja periaatteessa oli mahdollista että olin säätänyt tuon erityisosion tietoturvan olemattomiin. Siispä päätin palata tuohon projektiin myöhemmin, esim. tämän sivuston osaajien avulla.



Käyttöjärjestelmän tehtävä kun on toimia luotettavasti ohjelmien ajamisen alustana.

Ehdottomasti asia on juuri noin. Tulet silti huomaamaan, että kaikista himoitsemistasi laitekokoonpanoista, ilmaisuudesta ja toisaalta ohjelmistakin, joudut vain unelmoimaan, tai sitten aikaa tärvääntyy unelmasi toteuttamiseen. Itse olen pyrkinyt ratkaisemaan ongelman siten, että laitan koneelleni testiympäristöksi Virtualboxin, jossa on kaikki haluamani käyttöjärjestelmät. Aivan kaikkea sekään ei ratkaise, tai ainakaan en vielä ole ottanut selvää voinko hoitaa sillä näytönohjaimeen liittyviä testejä.


94
Laiteajurien kohdalla tulee ilmoitus, että suljettuja ajureita ei ole käytössä.

Kirjoitin sinulle pitkän viestin ratkaisun löytämiseksi, mutta tuossahan se ongelma on, samoin ehkä selviää miksi et sitä ymmärtänyt, tai me muutkaan mikä siinä oli sinulle vaikeata.

Sinun pitää siis ottaa suljetut laiteajurit käyttöön.


Kaiketi sinulle tuo koneesi antama ilmoitus oli vain jokin kryptinen ja epäinformatiivinen väläytys, jonka takia et osannut siihen reagoida. Me muut taas graafisesta työpöydästä käsin näemme miten kone ilmoittaa kuinka suljettuja ajureita on saatavilla, jonka jälkeen vain olemme kliksutelleet katselemaan mistä on kyse.

Asenna Nvidian suljetut ajurit komentoriviltä.

Laittaisin mielelläni tarvittavat loitsut, mutta nähdäkseni on parempi että en anna guruvaikutelmaa ja mahdollisesti vääriä ohjeita, joten selvitäpä itse tuo asia, tai kysy täällä. Nvidian sivujen ohjeillakin on tullut joitakin ongelmia:

"If you are trying to install nVidia drivers from their website you might receive the following error

ERROR: Unable to load the kernel module ‘nvidia.ko’.  This happens most frequently when this kernel module was built against the wrong or improperly configured kernel sources..."
http://www.ubuntugeek.com/howto-install-nvidia-drivers-manually-on-ubuntu-10-04-lucid-lynx.html

Tuollaisten sudenkuoppien takia en halunnut alkaa mestaroimaan, pahoittelen.






Loppuosa viestistäni ei ilmeisesti kohdennu kovin hyvin tuohon ongelmaasi, koska ongelma ei mitä ilmeisimmin ole Linuxin, vaan Nvidian. Tulipahan silti kirjoiteltua, joten antaa olla. Voi siitä silti parhaassa tapauksessa hyötyä/iloa olla, joskus, jollekin, jotakin.






Onkohan liian kiivas versiopäivitystahti osasyyllinen.

Oikeastaan päinvastoin. Vakaat järjestelmät 'jäädytetään' ja silloin virheitä kyllä korjataan, mutta puutteita ei hoideta kuntoon, vaan ne pyritään hoitamaan kuntoon seuraavissa versioissa. Tämä siksi, että toiminnallisuutta ei haluta rikkoa. Käyttäjän kannalta tämä voi olla erityisen turhauttavaa, jos toiminnallisuus ei  ole LTS-versiossa omiin tarpeisiin aivan kohdallaan ja toisaalta puolivuotisjulkaisuihin ei haluaisi mennä.


Mitään selvää syytä tai ratkaisua en ole ainakaan toistaiseksi löytänyt nettiä penkomalla.

Sinulla on kyllä muutamakin hyvä vaihtoehto:

- Käytä dualboottia.
Ei Windows kelvoton ole, ja nyt sinulla voisi olla syy käyttää sitä.

- Vaihda näytönohjainta.
Voi hyvinkin olla se järkevin vaihtoehto.

- https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs
Mikäli kyseessä on bugi, siitä lienee jo raportoitu ja halunnet tietää missä mennään. Vaikka haluat 'vain saada koneesi kuntoon' (kuten jokainen haluaisi tilanteessasi), niin launchpad on luultavasti se foorumi, jossa juuri tuon asian tiimoilta löytyy eniten tietoa ja motivaatiota saada hommat pelittämään. Sinulla voi hyvinkin olla arvokasta tietoa ongelman ratkaisemiseksi.

- Jokin innovatiivinen käyttöjärjestelmä, kuten Fedora, saattaa ratkaista ongelmasi. Innovatiivisuus tulee vakauden kustannuksella, mutta toisaalta myös laitetuki voi olla parempi. Varmuudella en osaa sanoa. Jokin ns. rolling release on aina mahdollisimman ajantasainen. Ubuntusta uutisoitiin myös, että siitä tulee rolling release, mutta nuo huhut on sittemmin kumottu. Pikainen googlaus tuotti hieman ristiriitaista infoa.

- Asenna koneellesi rinnan edustava kokoelma erilaisia Linux-pohjaisia käyttöjärjestelmiä. Seuraavan ohjeen avulla on joku laittanut peräti 145 käyttistä samalle koneelle:
http://www.justlinux.com/forum/showthread.php?threadid=147959

Kokeilin itsekin tuota ja jollakin hyvin vanhalla koneellani oli mitättömän pienellä 20 gigan levyllä joskus neljä tai viisikin distroa. Tein erillisen osion, joka näkyi kaikille käyttiksille yhteisesti ja tuli työpöydälle saataville automaattisesti, kuin oma Nimeni-kansio. Järjestelmä vaikutti suorastaan täydelliseltä, mutta sen tietoturvasta en osannut varmistua, ja periaatteessa oli mahdollista että olin säätänyt tuon erityisosion tietoturvan olemattomiin. Siispä päätin palata tuohon projektiin myöhemmin, esim. tämän sivuston osaajien avulla.



Käyttöjärjestelmän tehtävä kun on toimia luotettavasti ohjelmien ajamisen alustana.

Ehdottomasti asia on juuri noin. Tulet silti huomaamaan, että kaikista himoitsemistasi laitekokoonpanoista, ilmaisuudesta ja toisaalta ohjelmistakin, joudut vain unelmoimaan, tai sitten aikaa tärvääntyy unelmasi toteuttamiseen. Itse olen pyrkinyt ratkaisemaan ongelman siten, että laitan koneelleni testiympäristöksi Virtualboxin, jossa on kaikki haluamani käyttöjärjestelmät. Aivan kaikkea sekään ei ratkaise, tai ainakaan en vielä ole ottanut selvää voinko hoitaa sillä näytönohjaimeen liittyviä testejä.













96
Mitenkä se automatisointi käytännössä toteutettaisiin?

Check for defects -toiminto kaiketi tekeekin sitä, mutta aloitteleva käyttäjä ei asiasta yleensä ole perillä. Häntä on aivan turha hämmentää MD5SUM -jargonilla.

Perimmältään ajan takaa tässä sitä samaa kuin mitä on annettu pysyväisohjeena täällä kysymyksiin vastaaville; huomioidaan vastaanottaja. Useimmiten kun kyseessä on vieläpä Linuxin suhteen aloittelija.


Yritän sanoa, että vaikka en olekaan perillä mitä tarkalleen ottaen check for defects tekee, tai onko se sama kuin MD5 Checksum, niin on selkeästi nähtävillä miten alkukäyttäjän näkökulmasta tuo voitaisiin tehdä helpommaksi. Tällä kun on muutenkin riittävästi töitä uuden käyttiksensä opettelussa. Siten koko MD5SUMmasta ei pitäisi edes hiiskua, ja jos joku sitä jostakin syystä kovasti kaipaa, niin saa sen sitten ns. tiskin alta.

Käytännössä tuon automaattitarkistuksen voisi hoitaa siten, että se hoidetaan asennuksen aluksi: Levyn tiedot tarkistetaan '...59 s... 58 s... kuluttua.  Tarkistus kestää muutamia minuutteja. Mikäli haluat ohittaa tämän vaiheen, paina Ohita'

Tuon laitoin oikeastaan vain pyynnöstäsi, vaikka tiedämme molemmat miten se ei kaiketi johda mihinkään.

97
Kun lataussivustolta on valinnut haluamansa version, ilmestyy näkyviin seuraava:
"Md5-summa:
ei saatavilla"

Onko tähän jokin hyvä syy, vai onko asia vain jäänyt hoitamatta?

(Hyvänä syynä pitäisin sitä, että koko Md5-säheltäminen on mielestäni turha vaihe, koska sen voisi automatisoida. Silloin kone yksinkertaisesti vain ilmoittaisi mikäli asennuslevy ei ole kunnossa ja ehdottaa jatkotoimenpiteistä. Laitoin tästä jo ehdotuksen Ubuntu Brainstormiin. )

98
Koodia: [Valitse]
mitä tehdä?

Varmista, että olet tehnyt kaiken ns. taiteen sääntöjen mukaan, nekin toimenpiteet, jotka monet jättävät väliin, koska luottavat hyvään tuuriinsa.

Siis, aloita alusta, tai ainakin käy mielessäsi läpi teitkö seuraavassa luetellut:

- Lataa levykuvasi luotettavasta lähteestä ja valitse arkkitehtuuri harkiten. Vaikka kaiketi 64-bittisyys on houkutellut ja sitä voi perustella videoeditoinnissa monella tavalla, muista myös miten 32-bittinen on joissakin tapauksissa ollut varmempi ratkaisu. Ensin kannattaa siis pelata kaikessa varman päälle ja ottaa tuo 32-bittinen enempiä ihmettelemättä. Voithan sitten laittaa vaikka 64-bittisen myöhemmin tuon rinnalle ja siirtyä siihen, jos kaikki on mennyt mukavasti. Kivutonta ja helppoa.



- Varmista, että lataamasi levykuva on virheetön. Käydään läpi tarvittavat toimenpiteet:
(Oletetaan, että hoidat näitä manööverejä Ubuntusta käsin)

Avaa pääte naksuttelemalla
Sovellukset/Apuohjelmat/Pääte

cd tarkoittaa change directory ja sitten sinun pitää vielä kirjoittaa polku, jossa lataamasi levykuva on.
Koodia: [Valitse]
cd download_directory
Älä sulje päätettä.


Erittelemättä tässä tarkemmin mikä MD5SUM (tarkistussumma) on, sillä voidaan tarkistaa että levykuva on kunnossa.

Kirjoita:
Koodia: [Valitse]
md5sum ubuntu-10.04-desktop-i386.iso
(Tarkistus kestää tovin.)



---  HUOM:
Jostakin syystä MD5SUM ei ole tällä hetkellä tarjolla Ubuntu Suomen lataussivuilla millekään Ubuntun versiolle. Myöskään Ubuntun kotisivuilta sitä ei tarjota. Teen aiheesta uuden aloituksen, jossa tiedustelen asiaa.  ---



Mikäli tarkistussumma on sama kuin mikä ilmoitettiin lataussivustolla, niin hyvä. Muuten joudut tuhoamaan lataamasi tiedoston ja aloittamaan alusta.


- Polta levykuva. Muista käyttää maltillisia polttonopeuksia. Hiljaa hyvä tulee. Tarkistukset on hyvä olla päällä.

- Ennen asennusta on syytä valita asennus-cd:n tarjoama 'Tarkista levyn virheettömyys'.

- Tarkista myös koneen muistit. Anna koneelle rutkasti aikaa tehdä tarkistuksia, jotta satunnaisetkin virheet saadaan näkyviin, mieluiten 3 - 4 tuntia.

- Asennuksen sijaan käynnistä live-cd. Voit testailla miten kaikki pelittää.

- Live-cd:ltä aja
Järjestelmä/Ylläpito/Levytyökalu
Livellä taitaa nuo olla englanniksi, mutta Disk utility tjsp taitaa olla hakemasi. Valitse sieltä sen kiintolevyn tarkistus, jolle aiot Ubuntun asentaa. Valitse perusteellinen tarkistus, vaikka se kestää tunnin pari.

- Asenna järjestelmä

- Käynnistettyäsi uudelleen muistanet siis Ylläpidosta tarkistaa laiteajurit. Sekin vaatii sitten vielä uudelleenkäynnistyksen.


Kaikki tämä äärimmäinen tarkistelu voi jo alkaa rasittamaan, mutta koska sinulla selkeästi jotakin on järjestelmässäsi pielessä, on syytä tehdä kaikki viimeisen päälle systemaattisesti.


Mikäli tähän asti kaikki on mennyt hyvin, niin ainakin levykuva, käyttöjärjestelmä, muistit ja kiintolevy pitäisi olla kunnossa. Emolevy, (suoritin?) ja näytönohjain ovat vielä kysymysmerkkejä, mutta tietenkin syy voi johtua monesta muustakin asiasta.

Tee vielä yksi testi:

- Järjestelmä/Ylläpito/järjestelmän testaus







99
ajattelua ei voi faktoilla korjata.

Liittänet tuon jossain vaiheessa vakiokaneetiksi teksteihisi ;D  



Järjestelmien helppokäyttöisyyksien vertailuista voi todeta ehkä oleellisimman näin:

Avoimien ohjelmien yhä paremman saatavuuden myötä Ubuntussa on kaikki oleellinen. Sen myötä ohjelmien käyttöönotto turvallisista pakettivarastoista, niiden automaattiset päivitykset sekä ryhmittely ovat sellaista  helppokäyttöisyyttä, jota suljetun koodin ympäristössä - kuten Windowsissa - ei tule koskaan olemaan.

Kyse on siis aivan eri filosofioiden pohjalta mahdollistuvista ratkaisuista, ei niinkään siitä missä jokin nappula on W- tai U-järjestelmissä sillä sellaiset erot ovat vain teknisiä ja yleensä kohtuuhelposti muutettavia. Avoimen koodin sovelluksilla on myös tekninen etu puolellansa, joka on kutakuinkin samanlainen kuin eksponenttifunktiolla on 'ylitse' muiden. Sekä avoin koodi että eksponenttifunktio hyödyntävät jo kerrytettyä pääomaa. Suljetussa koodissa sitä voi harjoittaa vain talon sisällä, mutta avoin yhteisö pystyy hyödyntämään vapaasti saatavilla olevaa koodia.



100
Komento man ssh-agent kertoo ohjelmasta lisää.

No, tuolla man-komennolla olisi tietenkin jo pitänyt katsoa ennenkuin tänne kirjoittelee, mutta luultavasti olisin silti kysellyt mieluummin kuin alkanut mestaroimaan. Tiedän jotain ssh-agentin käyttötarkoituksista, vaan olihan sekin mahdollista, että sille on varattu joitakin tarpeellisia toimintoja, joista en vain tiennyt.

Jälkikäteen yleensä muistaa aika huonosti, jos on itse rukannut tai poistanut käytöstä joitakin toimintoja ja sitten myöhemmin käyttöjärjestelmä toimiikin huonosti juuri sen takia. Siksikin on parempi kysyä kuin kärsiä, varsinkin jos ei edes muista mitä olisi pitänyt katua.

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15