Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Ubumpi

Sivuja: 1 ... 11 12 [13] 14 15
241
En yhtään. Olen asentanut sen neljälle taholle, mutta kaikki ovat jostakin syystä halunneet siirtyä  takaisin piraattiwindowseihinsa, tai lahjuksina saamiinsa. Kommenttejansa:

- Ostin windows-pelin.
- Olen Gatesin miehiä.
- Miksi sinä kiusaat minua tuolla linuxilla?
- Olen tottunut windowsiin (ilman virustorjuntaa, palomuuria, easycleaneria ja ad-awarea). Tulisitko jälleen katsomaan miksi koneeni ei toimi? Rahaa en kylläkään voi antaa...

242
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Gutsystä Hardyyn epäonnistui
« : 28.04.08 - klo:22.19 »
Kiitos, Juuso ja pirulainen. Nyt pelittää. Mikähän siinä oli kun kone teki kiusaa? Mitä nuo loitsut tekivät mitä napinnaksautuspäivitys ei osannut?

243
Ubuntu tietokoneissa / Gutsystä Hardyyn epäonnistui
« : 28.04.08 - klo:15.57 »
Nettipäivitys tuotti murheita: Pikakuvakkeet hukassa, kotikansio ei avaudu. "Nautilus ei toimi","Kaikkia päivityksiä ei voida asentaa", kone ehdotti osittaista päivitystä tämän jälkeen, jolloin tuli viesti "A upgrade from 'hardy' to 'gutsy' is not supoprted with this tool".

Apua!

244
Yleistä keskustelua / Muistin maksimimäärä
« : 27.02.08 - klo:14.49 »
Kaupoista löytyy 16G muistia tukevia emolevyjä. Osaako ubuntu 7.10 hyödyntää tuollaista määrää? Muotoillaan nyt vielä näin, että minkä verran 64-bit ubuntuun voi laittaa ram-muistia?

245
Yleistä keskustelua / Vistalla päähän
« : 29.01.08 - klo:22.50 »
"It seems that Microsoft is already giving up on Vista and is setting up business users to switch from XP to Windows 7.
Technically, Vista is pure misery. It eats system resources like an elephant does peanuts, Windows applications break and its so-called improved security is a joke. I know it. You know it. Even Microsoft's most devoted yes-men know it--although they won't admit it--and perhaps Microsoft knows it as well"

http://www.eweek.com/index.php?option=content&task=view&id=45979&Itemid=28&limit=&limitstart=&mosmsg=Thanks%20For%20Your%20Vote!

Äänestin viiden tähden verran. Sen verran lystikästähän tuo oli.


246
Yleistä keskustelua / Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« : 26.01.08 - klo:15.03 »
Lainaus
Nyt on aika kokeilla maineikasta Ubuntua. Kokeilla jälleen, sillä minun koneissani joka Ubuntu on ennemmin tai myöhemmin, yleensä pian seonnut.
Itselläni sekä ubuntu että opensuse olivat aikanaan ensimmäiset linux-tuttavuudet ja kumpikin lakkasi toimimasta hyvinkin nopeasti. Missä lie ollut vika, mutta nykyään samat koneet ovat ubuntulla varsin vakaita. Ainoastaan muistin ylittäminen saa ne toimimaan ikävästi. Silloin toivoisi, että kone ilmoittaisi ennen jumittamisen alkamista kuinka nyt täytyy sammuttaa prosesseja ja antaisi vielä mahdollisuuden valita että mitkä. No, tätä kivaa optiota ei ole missään tietämässäni käyttiksessä.

Lainaus
Asenna flashplugin-nonfree-paketti "multiverse" ohjelmanlähteestä ...
"Taidatkos sen selkiämmin sanoa" (siteeraus 7:stä veljeksestä). Mutta:  Järjestelmä > Ylläpito > Ohjelmalähteet, ei sieltä löydy multiverseä :'(
[/quote]

Termit multiverse ja muut on ylläpitotehtäviä suorittavien ukkienkin hyvä tuntea. Ne ovat eri pakettilähteitä ja antavat käyttäjän valita onko tälle tärkeämpää ohjelmien turvallisuus ja vakaus, vaiko mahdollisuus käyttää myös ohjelmia, jotka eivät ole ubuntun omien kehitys- ja turvapäivitysten piirissä. Kuten sanottu, myös muita syitä on jaotella ohjelmat eri pakettivarastoihin. Koska peruskäyttäjä ei yleensä edes halua kuulla uusia termejä, ubuntun "lisää ohjelmia" -sovellus ei enää nykyään käytä näkyvästi termejä main, universe, multiverse jne, vaan ilmaisee asian toisin: "tuetut sovellukset", "kaikki avoimen lähdekoodin sovellukset"...
Lisää ohjelmia -sovellus kuitenkin tarjoaa asetukset-nappulaa. Sitä kautta aukeaa ohjelmalähteiden hallinta, josta voit valita haluamasi ohjelmalähteet. Siellä näkyvät nuo termit kuten universe kumppaneineen. Unohdetaan silti tuo hetkeksi. Valitse sieltä kuitenkin ennen sulkemista vain "main".

Lisää ohjelmiasta voit sitten valita "tuetut sovellukset". Ne luetellaan aakkosjärjestyksessä. Abiwordin jälkeen siellä ei näy haluamaamme peliä Abuse, joten kokeilemme näkyisikö se valitessa "kaikki avoimen koodin sovellukset". Jo vain. Valitsemme ohjelman, painamme "toteuta muutokset" ja huomaamme kuinka asentaminen ei onnistunut, vaan saimme virheilmoituksen. Suljemme Lisää ohjelmian epätoivossamme, tosin yritämme kohta uudelleen, joten avaamme sen. Jälleen valitsemme Abusen. Tällä kertaa kone kysyy meiltä haluammeko ottaa käyttää varaston "kaikki avoimen koodin sovellukset". Järjestelmä siis väitti päivittäneensä pakettivarastot, mutta jostakin syystä se ei sitä ilmeisesti tehnyt ennenkuin olimme käynnistäneet sovelluksen uudelleen.

Esimerkin tarkoitus oli viidenlainen:
- Se kertoo kuinka ubuntussa on nuo alkukieliset ilmaisut korvattu Lisää ohjelmiassa - ihan selvyyden vuoksi.
- Lisäksi se kertoo miten on hyvä tiedostaa nuo eri pakettilähteet, koska niitä voi halutessaan lisätä itsekin, joskin se ei ole suotavaa sillä se tietoturvan kannalta suoraan kuin windows-maailmasta.
- Vanha ja uusi tapa jäävät elämään rinnan. Uusi on yksinkertaisempi, mutta ei siis yhtä kattava työkalu, koska siinä on vältetty uusia termejä. Se rajoittaa sillä vanhoilla termeillä ei voi tyhjentävästi ja samalla parilla sanalla kertoa mistä kaikesta on kyse.
- Kun uusi tapa otetaan käyttöön, nettiin tuppaa jäämään vanhoja ohjeita. Ne voivat hämmentää, you know.
- Kehitys menee eteenpäin, mutta tie on kivikkoinen. Bugeja tulee ja menee.


Fedora kannattanee unohtaa. Se on innovatiivinen, mutta sellaisenaan redhatin testialusta. Centos on aikuisen linux, redhatista viilattu, vakaa, suomenkielinen ja hyvin maltillisesti uudistuva.  Ubuntu perustuu debianiin, mutta filosofialtaan näyttäisi olevan näiden kahden välissä.



247
Lainaus
liikkeissä, joissa kone rakennetaan noin tarkkaan haluttujen speksien mukaisesti koneen saa ilman käyttistä. Vai onko kokemusta päinvastaisesta?
Mistä saa kannettavan tietokoneen ilman pakkowindowsia?

Kannettavan kokoonpano on luonnollisesti rajoitetumpi eli sikäli se on kuin konepaketti, mutta jonkin verran siihenkin voi osaavassa liikkeessä vaikuttaa. Miksi näissä silloinkaan pitäisi maksaa pakollisesta windowsista - siis kaikkialla? Tässä on nimenomaan siis kyse microsoftin harjoittamasta määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä ja siitä kuinka se pitäisi lopettaa. 

248
 
Lainaus
asiakkaalla ei ole oikeutta hakea hyvitystä tarpeettoman käyttöjärjestelmän hinnasta

 
Lainaus
Kyseessä on tuotepaketti, johon sisältyy tietokone ja käyttöjärjestelmä sekä mahdollisesti erilaisia ohjelmia. Mikäli kuluttaja ostaa tietokonepaketin, jonka käyttöjärjestelmää hän pitää tarpeettomana, myyjä ei ole velvollinen hyvittämään käyttöjärjestelmän hintaa.


Miksi ja missä tapauksissa asiakkaan tulisi saada hyvitys:

- Kalliin käyttöjärjestelmän liittäminen de facto -standardiksi käytännössä kaikkiin pc-laitteisiin kertoo microsoftin määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Olisi sama, jos kaikkien koneiden mukana tulisi lähes tietokoneen hintainen, pakollinen tietty näytönohjain, joka ei tarjoaisi asiakkaalle mitään lisähyötyä verrattuna hyvinkin edullisiin vaihtoehtoihin. Onkin hyvin silmiinpistävää, että käyttöjärjestelmien tarjonnassa markkinat eivät ole kehittyneet hinta/laatu-suhteen mukaisesti.

- Määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä kertoo myös se, jos asiakas voi valita koneeseen muistin tyypin ja määrän, prosessorin, emolevyn, kiintolevyn, näytönohjaimen, äänikortin, näppäimistön, hiiren ja  vielä monitorin, mutta ei vaihtoehtoista käyttöjärjestelmää, tai saada hyvitystä hinnasta mikäli ei tätä ota.

- Pc:n eli tavallisen kotitietokoneen tärkeä ominaisuus on muokattavuus. Mikäli yritys myy tietokonepaketteja - joiden käyttöjärjestelmää, tai komponentteja asiakas ei voi valita - mutta ei pc-laitteita, esiasennettu käyttöjärjestelmä on myyjän valittavissa. Sen sijaan pc-laitteita myyvän yrityksen tulee tarjota myös vaihtoehtoja eli asiakkaan toivomuksesta saada halutessaan pc myös ilman pakollista käyttöjärjestelmää. Tämä tulee hyvittää hinnassa täysimääräisesti.

- Hinnat on oltava näkyvissä. Asiakkaan tulee saada hyvitys sen mukaisesti, sekä vastaavasti voida ostaa kyseinen tuote erillisesti kyseisellä hyvityshinnalla.

- Käyttöjärjestelmä on oleellinen koneen toiminnan kannalta, mutta asiakkaalle tulee tarjota edullisinta vaihtoehtoa mikäli tämä haluaa.

249
Vanhasen tyriminen johtaa pakkowindowsin laillistamiseen. Mitäpä mieltä, pitäisiköhän sitä ennen tuottaa kilpailuvirastolle hyvin sorvattu kantelu, jolla pyrittäisiin saamaan pakkowindows pois kaupan koneista? Luulisi yhteistyötahoja löytyvän open sourcesta ja määrätyt yrityksetkin saattaisivat tukea hanketta.

250
Yleistä keskustelua / Vs: Windows office ubuntuun
« : 10.01.08 - klo:00.37 »
Lainaus
Onko tämä OpenDocument-muodon (ISO/IEC 26300:2006) hyväksyttävyys ihan oikeasti lakisääteistä vai mutua? Jos ihan oikeasti on pykäliin kirjoitettu, niin täytyy ruveta penäämään oikeuksiaan.

Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa 24.1.2003/13

Lakiin on yksiselitteisesti kirjattu:
 (2 luku Viranomaisen velvollisuudet 5 § )

"Viranomaisen, jolla on tarvittavat tekniset, taloudelliset ja muut valmiudet, on niiden rajoissa tarjottava kaikille mahdollisuus lähettää ilmoittamaansa sähköiseen osoitteeseen tai määriteltyyn laitteeseen viesti asian vireille saattamiseksi tai käsittelemiseksi. Tällöin on lisäksi kaikille tarjottava mahdollisuus lähettää sähköisesti viranomaiselle sille toimitettavaksi säädettyjä tai määrättyjä ilmoituksia, sen pyytämiä selvityksiä tai muita vastaavia asiakirjoja taikka muita viestejä."


"Viranomainen voi tarjota 1 momentissa tarkoitetut palvelut myös tehtävä- tai toimipaikkakohtaisesti.

Viranomaisen on pyrittävä käyttämään asiakkaan kannalta teknisesti mahdollisimman yhteensopivia ja helppokäyttöisiä laitteistoja ja ohjelmistoja. Viranomaisen on lisäksi varmistettava riittävä tietoturvallisuus asioinnissa ja viranomaisten keskinäisessä tietojenvaihdossa."

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030013#a13-2003

Printtaa tuosta muutama moniste, hiivi opettajainhuoneeseen ja lätkäise yksi kappale opettajanhuoneen ilmoitustaululle, toinen opettajien kopiokoneen luo näkyvään paikkaan. Pidä huoli, että paperilla lukee punaisella tekstillä vinosti kirjoitettuna "Tärkeää". Aina joku lentää retkuun eikä tuosta pitäisi jälki-istuntoakaan tulla. Samaiset laput pitää tietenkin laittaa jokaisen luokan tauluille, joilla koulunpenkkejä kulutat. Anna pari lappusta myös rinnakkaisluokalla oleville kavereillesi ja vihjaise asiasta luokan aktiiviselle kärttäjälle, niin saat tällä tavoin pienen myrskyn vesilasiin.  Avoimen yhteisön suureksi taustavaikuttajaksi pääset, kun annat vinkin muutamalle toimittajalle - ensimmäinenhän ei ehkä innostu, mutta seuraava voi hyvinkin odottaa jutullensa aihetta. Markkinointi uppoaa paremmin, kun muistuttaa että
"Vanhanen tapaa Bill Gatesin Yhdysvalloissa":

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) vierailee 13.–18. tammikuuta Yhdysvaltoissa.


Julkaistu: 20.12.2007 10:23

Päivitetty: 20.12.2007 11:39

hs–stt

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Vanhanen+tapaa+Bill+Gatesin+Yhdysvalloissa/1135232725582

Median huomioinee tuon tapaamisen niin, että sillä jotenkin elostellaan pariinkin otteeseen. Siinä mielessä tuo linux-näkökulma voisi kiinnostaa toimittajia, jos jokin tapaus osuisi ajankohdan puolelta sopivasti.



Lainaus
Yleensä kun koittaa ODF-tiedostoja palauttaa koulussa niin vastauksena tulee jotain "Mikä tää on? Tää ei aukee mun Word 97:lla, tee uus joka aukee".

Tuon sissioperaation jälkeen sinulta ei tulla tuollaista kysymään ilman yleistä naurunremakkaa:D ...Tjaah, hittolainen, tuohan voisi jopa toimia. Tämä on niitä asioita, joissa oppilaat saisivat medialta huomion ja sitä kautta homma leviäisi ehkä muuallekin, mutta opettajan tehdessä jotakin tuollaista ilmoitustaulutoimintaa, kukaan ei yksin sen perusteella reagoisi. Opettajat eivät sitäpaitsi voi oikein soitella toimittajille koulun politiikasta ilman että kollegat ja rehtori eivät jotenkin oirehtisi -  ja lopulta opettaja itse. Kyllä tämmöiset tempaukset kuuluu oppilaille.




251
Yleistä keskustelua / Vs: Windows office ubuntuun
« : 09.01.08 - klo:18.38 »
Lainaus
Itse olen valmis vaihtamaan käyttämääni ohjelmaa jos se toimii yhtä hyvin kuin edellinen. Tällä tarkoitan sitä että voin tehdä koulutehtäväni omalla linux koneellani ja ne toimisi saumattomasti opettajien windows koneilla. Koulussani kaikki materiaali palautetaan melkein poikkeuksetta word dokumenttina.

Sitä ei voi edellyttää. Muistaakseni virastot - ja kaiketi myös virkatointa hoitavat, kuten opettajat - velvoitetaan hyväksymään open officella tehdyt dokumentit. Opettajat tosin lahjotaan mm. ilmaisilla MS:n tuotteilla, joten laiskuutta ja mukavuudenhalua taitaa olla paljonkin siinä, että laittaa luokkakunnat ostamaan kalliita ja turhia tuotteita.

Voithan aina tallentaa tehtäväsi jossakin wordin ymmärtämässä muodossa. Joskus itse hämmästelin kuinka MS:n tuote ei ole yhteensopiva MS:n tuotteen kanssa, jolloin paljastui kuinka pitää tallentaa rtf-muodossa, jotta windows ymmärtäisi itseään.


Lainaus
Eikö se olisi helpompaa ja halvempaa jo alakouluista alkaen opettaa ihmisiä käyttämään esim Open Officea joka on ilmainen.
Joku ilmeisesti menettäisi hyvät lahjusrahat, joku, joka juhlapuheissa tosin kertoo laatutekijöistä, hyvinvoinnista, kehittämisestä, ym. puppua, jos vaikka muutama sinisilmäisempi saattaisi uskoakin. Eikös pääministeri Vanhanen tapaa tuossa lähiaikoina Bill Gatesin? Oletan, että tapaamisesta ei raportoida käyttäen termiä lahjus:D Taisipa myös olla melko tuore uutinen se, että microsoftin tietoyhteiskuntasuhteiden johtaja (siirtyi tehtävään valtioneuvoston kansliasta ollen pääministerin talouspoliittinen neuvonantaja) palaa takaisin valtion leipiin.

"Microsoftin tietoyhteiskuntasuhteiden johtaja Mikko Alkio, 35, siirtyy 15. tammikuuta ministeri Mauri Pekkarisen (kesk) poliittiseksi valtiosihteeriksi vuodenvaihteessa starttaavaan uuteen työ- ja elinkeinoministeriöön."
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1466154

Tässä tietenkin koko ajan ajatellaan kansan parasta:D


Lainaus
Tällöin oppilailla ei varmasti olisi mitään ongelmia esim siirtyä Microsoft Officen käyttäjäksi, jos niin tahtovat. Eniten tässä sapettaa se että nykyinen tilanteeni melkein pakottaa hankkimaan sekä windowsin että (win) office ohjelmistot.
Niin pakottaa, tai ainakin ohjaa. Sehän on tarkoituskin.

Pitäisin hyvänä, jos oppilaat vanhempiensa kanssa vaatisivat kouluja edes noudattamaan lakia ja hyväksymään mukisematta open officella tuotetut dokumentit. Opiskelijana voit viedä asian vaikkapa oppilaskunnalle, tai vaikkapa pyrkiä itse sellaiseen ja alkaa ajamaan asiaa. Luonnollisesti yksi oppilaskunta ei vielä kauheasti saa muutoksia aikaan, mutta mitenkä on, onko oppilaskunnat nykyään tekemisissä yli koulurajojen? Sillä lailla oppilaskunnat voisivat saada lisää painoarvoa ajamilleen asioille.

252
Yleistä keskustelua / Vs: Windows office ubuntuun
« : 08.01.08 - klo:16.18 »
Itse käytän virtualboxia ja arvelen saavani silläkin nuo officesovelmat toimimaan mikäli pakko olisi, mutta on minulla windows koneella myös erikseen. Kirjoitin aloituksen täysin sitä silmällä pitäen, että linux kaipaisi kipeästi uusia tulokkaita eikä niin, että nämä, jotka nyt sattuvat tulemaan ja jäämään linuxiin, hengailisivat uudessa ympäristössä kaivaten tuttuja sovelluksiaan. Se ei mene niin. Ihmiset haluavat tulla valmiiseen pöytään ja toivovat sieltä löytyvän itsellensä tutut ja tarpeelliset herkut.


Lainaus
En ymmärrä sitä, että kun uuteen käyttöjärjestelmään ollaan vaihtamassa, niin siihen pitäisi saada toimimaan "sellaista minkä siinä ei kuulu toimia".

Olet periaatteessa oikeassa. Ihmisillä vain ei ole hinkua vaihtaa järjestelmää järjestelmän vaihtamisen ilosta, tietoa ei ole ja mielikuva on edelleen kuinka linux on nörttien purkkaviritys, jossa ei tutut ohjelmat toimi. Mikään noista ei pidä paikkaansa, vaan mielikuvia vastaan tässä taistellaan. Sitä auttaisi, jos ihmiset saataisiin tuntemaan kuin he olisivat kotonaan uudessa järjestelmässä. On helpompi mennä hotelliin, jossa on riittävä määrä tähtiä kertomaan kuinka sieltä löytyy ne samat mukavuudet mitä kotonasi käytät.

"Jokaisessa huoneessa on plasmadesinfektori"



Lainaus
Jos kerran ihmiset ovat valmiita oppimaan uutta järjestelmää, luulisi niiden olevan valmiita myös oppimaan uusia sovelluksia.
Monet muistavat kuinka oppiminen oli monissa asioissa työlästä eivätkä haluaisi joutua käymään uudestaan samaa prosessia. Et sinäkään halua mennä uudelleen autokouluun vaihtaessasi automerkkiä.


Lainaus
OpenOfficea ajatellaan, niin ei se kyllä nii vaikeaa ole etteikö sitä oppisi käyttämään jos kerran MS Officeakin on osannut.

Siinä vain tulee niin paljon opittavaa kerralla, on mielikuva. Sinä ja minä tiedämme, että asiat voi opetella pikkuhiljaa, mutta on todella vaikea saada tämä viesti välitettyä. Olen tavannut ihmisiä, jotka vastustivat uutta systeemiä sen pelottavan suuren muutoksen vuoksi, mutta toisaalta kaavailevat iloisesti muuttavansa Espanjaan.


Sitten on nämä rajapinta-asiat. Vaikka - jälleen kerran - tiedämme kuinka o.o. on parantunut win-officen kanssa yhteensopivuudeltaan, ihmiset eivät sitäkään asiaa yleisesti tiedä, jos nyt edes ovat open officesta koskaan kuulleetkaan.


Näkisin, että linuxin menestyksen tiellä on kaksi asiaa: Ihmisten tietämättömyys ja niistä kumpuavat ennakkoluulot linuxia kohtaan, mutta myös linuxia jo käyttävien osaajien asenteet. Koska itse on tultu katsomaan mistä tässä linuxissa on kyse, luullaan samojen syiden perusteella muidenkin tulevan. Jätetään ymmärtämättä, että älyllinen uteliaisuus, tietoturvan parantaminen, ohjelmien ilmaisuus, yhteisön tuki ja nämä kaikki kuulemamme edut ovat merkityksettömiä myyntivaltteja sellaiselle, jonka mielenkiinto kohdentuu muihin asioihin. Koneet ovat työkaluja. Tietokoneetkaan eivät herätä useimmissa intohimoja. Ihmiset nyt lähinnä haluaisivat, että ne toimisivat luotettavammin, vähemmällä vaivalla ja tutulla tavalla.

Mitenkä on? Onkohan koskaan odotettavissa, että esim. MS officen voi asentaa juuri koneelle laitettuun linuxiin win-tyyliin? Toivottavasti, koska se kertakaikkisesti tekisi windowsin käyttöjärjestelmästä täydellisen turhan ja linuxin markkinaosuus räjähtäisi pilviin. Windows-käyttöjärjestelmästä tulisi lähinnä pelikonsolin alusta.




253
Yleistä keskustelua / Vs: Windows office ubuntuun
« : 08.01.08 - klo:13.17 »
Itse käytän virtualboxia ja arvelen saavani silläkin nuo officesovelmat toimimaan mikäli pakko olisi, mutta on minulla windows koneella myös erikseen. Kirjoitin aloituksen täysin sitä silmällä pitäen, että linux kaipaisi kipeästi uusia tulokkaita eikä niin, että nämä, jotka nyt sattuvat tulemaan ja jäämään linuxiin, hengailisivat uudessa ympäristössä kaivaten tuttuja sovelluksiaan. Se ei mene niin. Ihmiset haluavat tulla valmiiseen pöytään ja toivovat sieltä löytyvän itsellensä tutut ja tarpeelliset herkut.


254
Yleistä keskustelua / Windows office ubuntuun
« : 08.01.08 - klo:00.45 »
Myönnetään, otsikko oli täky. Tuollaista ei ole tietääkseni luvassa ja varmaan moni linuxia tunteva jätti itse asiassa tämän viestin väliin "hassahtaneen toiveuniotsikon" takia. Perustelen tässä, miksi silti olisi hyvä saada windows office linuxiin, mikäli vain suinkin mahdollista.


Pelkästään hyvä käyttöjärjestelmä ei ole eikä tule olemaan riittävä syy ihmisille siirtyä linuxiin. Yrityskäyttäjät haluavat työkaluiltaan tuottavuutta ja silloin maksavat niistä (toimisto-)ohjelmista, joita työntekijät jo osaavat valmiiksi käyttää. Se on silti halvempi ratkaisu kuin open officen kurssittaminen alati uudelleen. Kodinkoneillansa ihmiset käyttävät mieluiten myös jo osaamaansa. Tuntuu ihan ymmärrettävästi suurelta hyppäykseltä vaihtaa koko käyttöjärjestelmää ja sen mukana myös suosikkisovelluksia. Parempi olisi, kun voisi siirtyä asteittain, tai vain osittain pysyvästikin.  Käyttäjälle ei yleensä ole juurikaan merkitystä mikä käyttis pohjalla toimii. Erojen selvittäminen ei ole kuin harvan päänvaivana ja nämä "sivuseikat" tuntuvat vain nörttimeiningiltä, hypettämiseltä, hifistelyltä ja erikoisuudentavoittelulta. Siis tuntuvat, en sano erojen olevan näin mitättömiä.

Fakta kuitenkin on, että ihmiset eivät tule ryntäämään linuxin käyttäjiksi ennenkuin word, excel ja powerpoint ovat asennettavissa linuxiin siinä missä windowsiinkin. Virtuaalikone, tai jokin emulaattori ei mielestäni ole markkinoinnillisesti edes sellainen vaihtoehto, mistä nyt kannattaisi keskustella, koska ne ovat vain eksoottisia termejä, joita tuskin on syytä heti esitellä kaikkien muiden uusien käsitteiden kanssa uudelle linux-tulokkaalle. Tarvitaan siis jotakin muuta. Onkohan mitään teknisesti äärimmäisen yksinkertaista tapaa ottaa windows office linuxissa käyttöön? Yksinkertainen tarkoittaa tässä yhteydessä graafista työkalua. Mielestäni komentorivistä ei pitäisi edes kertoa aivan vihreimmille aloittelijoille, koska se on aina ollut se mörkö, jolle pitää jutella ihan kauheaa kieltä.

Lisäksi vielä tämä koko viestin kannalta oleellinen: Onko win-office edes laillista asentaa ubuntuun vaikkapa yrityksen tarpeisiin? Luulisi, koska eikös macissa toimi myös win-office?

P.S.  Mikäli google onnistuu webbipohjaisissa sovelluksissa lyömään läpi ja anastamaan osuuksia microsoftilta, niin se tarkoittaa samalla sitä että ihmisillä on entistä vähemmän syytä olla naimisissa käyttöjärjestelmänsä kanssa. Onhan se merkityksettömämpää mikä winukka linukka siinä koneessa toimii, jos suosikkisovellukset ovat aina käytössä ja saman näköisiä. Tämä olisi linuxin markkinaosuudelle erinomainen asia ja toivotaan siis täydestä sydämestämme googlelle menestystä! ;D


255
Ohjeessa     http://wiki.ubuntu-fi.org/Levykuva   
on levykuvan kirjoittamiseen xp:llä tarjottu isorecorderia (V2), jonka saa ladattua sivulla annetusta osoitteesta. Muistelen vain, että tuo on se sama jota aikoinani yritin, kun opensusea halusin asennella. Ei vain toiminut, siis ei millään. Nyt sitä samaa suositellaan siis ubuntun sivuilla. Ehdotan, että sivujen ylläpitäjät kokeilevat poltto-ohjelman toimivuutta.

Yhtälailla, tiedustelen tässä muilta mitä kokemuksia heillä on tuosta kyseisestä isorecorderista (V2) eli toimiiko se.


Trollailevasta otsikosta huolimatta viestini tarkoitus on olla asiapitoinen. Haluan vain ylläpidon pitävän huolen siitä, että tarkistavat antamansa ohjeet.

256
Ubuntu tietokoneissa / Kaivatut toiminnot -äänestys
« : 11.12.07 - klo:08.51 »
(Äänestyspäivä piti olla jo eilen - pahoittelen.)


Aikaisemmin tiedusteltiin kaivattuja toimintoja ubuntuun. Nyt on tarkoitus äänestää tärkeimpänä pidettyä. Alla on lueteltu äänestysvaihtoehdoista olevia perusteluja.



1  Grub-alkulatausvalikon oletuskäyttöjärjestelmän muuttaminen järjestelmätyökaluista (Nyt järjestystä voi vaihtaa komentoriviltä, kun tuntee oikeat loitsut, jota uusi käyttäjä ei tietenkään heti osaa tai halua siitä aloittaa opetteluaan).

2  Windowsista tuttu järjestelmän palauttaminen (palautuspiste) tulisi tehdä myös ubuntuun.
Perustelu: Palstalla näkee aivan liian paljon viestejä, joissa käyttäjä on saanut järjestelmänsä kokonaan, tai osittain solmuun ja joutuu käyttämään runsaasti omaa ja toisten aikaa ongelman ratkaisuun. (Varmuuskopiointiin on jo olemassa Keep, mutta järjestelmää on voitu säätää siinä määrin - kuten omassa tapauksessani - että uusi asennus ei olisi kuin puoli ratkaisua.)


3  Lyhyemmän tuen jakeluihin tulisi lts-version olla saatavilla virtuaalikoneeksi helposti eli pakettivarastosta, kunhan se tekisi isäntäkäyttöjärjestelmän kanssa jaetun kansion. Tietenkin myös muita jakeluita tulisi samalla voida asentaa normaalisti, jos käyttäjä haluaa. Virtualbox vaikuttaa hyvältä ja nopealta.
Perustelu: Joskus uuden järjestelmän myötä tulee uusia ongelmia ja toimimattomuuksia, jolloin jää kaipaamaan vanhaa ja paremmin sorvattua. Vastaavasti uutta järjestelmää on kiva kokeilla ensin virtuaalisesti ennen asennusta.

4  Asennuksen aikana ennen varsinaista asennusta tulisi saada valita ohjelmia joita asentaa, ja jos valitsee ei, niin asentaa samanlaisen paketin kuin nyt tulee normaalisti. Ja kaikki valinnaiset paketit tietenkin siis netistä ladattaisiin jos ei levyltä löydy

5 Valokuvien ryhmittely ja kääntömahdollisuus on jo gthumbissa - ei ole valmiiksi asennettu - mutta tämä ominaisuus olisi jo hyvä olla hiiren oikean nappulan alla - aloittavat käyttäjät huomioiden.

Äänestä tärkeimpänä pitämääsi. Äänestysaika on neljä päivää.


257
Kun tuossa nyt on keskustelun aloittajan ehdotukset kumottu jo käytössä olevina, niin ajattelin mainita että eihän tuo järjestelmän palautus Linuxilla edes ole tarpeellista...

Äkkiähän tuohon jonkun skriptin kirjoittaa joka sitten automaagisesti ottaa kopsut tarvittavista tiedostoista ja siirtää ne jemmaan.

Niin kauan kuin linuxin osuus käyttöjärjestelmistä on tätä nykyistä prosentuaalista luokkaa, niin yhtä kauan nuo skriptien tarjoamiset ovat tervetuliaisina kuin että hei, haluat ehkä ohjelmoida ubuntun valmiiksi ja toimivaksi. Siis, tietenkin on tärkeintä raivata uusien potentiaalisten käyttäjien syitä ja tekosyitä olla siirtymättä ubuntuun.


Nyt takaisin ontopicciin.

Arvasin, että nämä tekemäni ehdotukset voi jotenkin suorittaa jo ubuntussa, mutta ei mitenkään uusille käyttäjille ilmeisellä tavalla. Siksi ehdotin näitä, täysin siis omien huomioideni perusteella. Tarkoitus sitäpaitsi oli kalastella nimenomaisesti uusia ehdotuksin, jotenkin kun tuntuu luontevalta että olisi mukavaa saada käyttäjien toivomuksia huomioiduiksi. Voinee siis olettaa, että ubuntua tullaan kehittämään vielä. Mihinkä suuntaan käyttäjät sitä haluavat, kyselen tässä toivoen selkeitä ja konkreettisia esimerkkejä.

258
Tehdäänpä ehdotuksia ubuntuun kaivatuista ominaisuuksista. Äänestyksessä annetaan kullekin ehdotukselle pisteitä sen mukaan kuinka hyvänä kutakin ehdotusta pidetään. Ennen varsinaista äänestystä on syytä listata käyttäjien toiveita kaivatuista ominaisuuksista, joita voi laittaa tähän viestiin vastauksina. Itse äänestyksessä _ei_ enää lisätä uusia ehdotuksia. Ehdotukset tulee perustella.

Omat ehdotukseni:

- Windowsista tuttu järjestelmän palauttaminen (palautuspiste) tulisi tehdä myös ubuntuun.
Perustelu: Palstalla näkee aivan liian paljon viestejä, joissa käyttäjä on saanut järjestelmänsä kokonaan, tai osittain solmuun ja joutuu käyttämään runsaasti omaa ja toisten aikaa ongelman ratkaisuun.

- Grub-alkulatausvalikon oletuskäyttöjärjestelmän muuttaminen käyttäjän haluamaksi.
Jotkut sivutoimiset ubuntukäyttäjät ovat valitelleet, että vaikka ubuntu on kiva olla olemassa, niin joskus unohtuu käynnistyksen yhteydessä valita se pääasiallisemmin käytetty. Tällöin joutuu odottelemaan järjestelmän käynnistymistä, uudelleenkäynnistämistä ja vahtimaan ettei sama toistu.

- Lyhyemmän tuen jakeluihin tulisi lts-version olla saatavilla virtuaalikoneeksi helposti eli pakettivarastosta, kunhan se tekisi isäntäkäyttöjärjestelmän kanssa jaetun kansion. Tietenkin myös muita jakeluita tulisi samalla voida asentaa normaalisti, jos käyttäjä haluaa. Virtualbox vaikuttaa hyvältä ja nopealta.
Perustelu: Joskus uuden järjestelmän myötä tulee uusia ongelmia ja toimimattomuuksia, jolloin jää kaipaamaan vanhaa ja paremmin sorvattua. Vastaavasti uutta järjestelmää on kiva kokeilla ensin virtuaalisesti ennen asennusta. (Tiedetään, live-cd:lläkin voi pelata, mutta näin voisi päästä turhista poltoista.)


- Kameralta tietokoneelle tuodut valokuvat olisi hyvä voida kääntää oikein päin ryhmittäin, kuten win-puolella, jossa voi maalata n kpl kuvia ja hiiren oikealla saada halutun toimenpiteen valikon näkyviin.

- Kaivatut toiminnot -äänestys viralliseksi osaksi ubuntun kehittämistä.
Bugien tappamisen lisäksi myös muu käyttäjäpalaute on tärkeää, ei vain jo olemassa olevien, vaan myös puuttuvien mutta kaivattujen toimintojen suhteen.


Äänestys alkaa maanantaina 10.12.2007 ja sitä varten lähetetään oma viesti, otsikolla 
Kaivatut toiminnot -äänestys                               .

259
Tuli ilmoitus:


VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Please install the virtualbox-ose-modules package for your kernel and execute '/etc/init.d/vboxdrv start' as root.
VBox status code: -1908 (VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED).


Result Code:
0x80004005
Component:
Console
Interface:
IConsole {1dea5c4b-0753-4193-b909-22330f64ec45}

Vaikka tuossa oli jotakin ohjetta, niin sen verran epävarma olen mitä pitää tehdä että halusin pyytää kotosuomen taitajilta selko-ohjeita. Virtualboxin latasin 'lisää ohjelmia' -työkalulla. Miten pitäisi jatkaa?


Lisäys: Sama ongelma tuli 32-bittisellä koneella. Täällä palstoilla on selkeät ohjeet, joiden mukaan väellä  on virtualbox toiminut, mutta jotakin lienee muuttunut sen jälkeen. Gutsyynkin löytyy erillinen ohje, mutta ei ainakaan kovin selkeä: "riippuvuudet ei olleet ihan juuri noilla nimillä mutta löytyi pienen funtsailun jälkeen".

Lisäys 1.12.07
Pelkkä vaadittu uloskirjautuminen ei näköjään riittänyt, mutta boottauksen jälkeen asiat olivat kunnossa. Jotakin virheilmoitusta tulee edelleen, mutta virtualbox tuntuisi toimivan. Xp:n virtualisointi aiheutti ongelmia, kun valitsi ntfs-muotoisen osion. Poistettuani xp:n ja ei vectorlinux 5.8 standard osannut tehdä kyseiselle osiolle yhtään mitään, vaikka normaaliasennuksessa (ei virtuaalina) siinä ei ole koskaan ollut mitään ongelmia. Xubuntu sensijaan asentui hienosti ja osasi tyhjentää ja muuttaa osiotyypin kuten pitikin.

Kiitos kuitenkin avusta :)

260
Ei kaunistella, eikä dramatisoida, vaan annetaan linkki:

http://blogit.tietokone.fi/linuxinjaljilla/?p=61


Jos tämmöisiä killeri-infon antajia löytyy, niin mitäpä pitäisi tehdä? Sanktioita, estoja, oikeustoimia, toruja, vieläpä niin, että hyvää tarkoittavat infoajat uskaltavat jatkossakin olla avuliaita, vai mitäpä sanotte?




Sivuja: 1 ... 11 12 [13] 14 15