Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Ubumpi

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 15
21
( Windowsin pakkomyynti on lopetattava lain nojalla! Näin on.. 8)

Valitettavasti meillä Linuxin käyttäjillä on aina vähemmän rahaa lahjoa viranomaisia kuin Microsoftilla. Silti tulevaisuus on Linuxille mukavan valoisa:

"Raspberry Pi on yhden piirilevyn tietokone, jonka on kehittänyt Raspberry Pi Foundation. Tietokoneesta on julkaistu kaksi versiota Model A jonka hinta on 25$ ja Model B jonka hinta on 35$."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

Windows 7:n hinta on versiosta riippuen 103- 319 €.
http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/ohjelmistot/kayttojarjestelmat/26273#&&/wEXAQUMcGlrYWxpbmtraUlkBQRwbGIx+g96tlCBoLFTUKSSsZ4wcEhOS3o=


Noiden tiedonmurusten perusteella voi päätellä tulevaisuudesta jotakin. Silti aivan vielä ei Raspberry Pi ei sovellu perinteisen koneen korvaajaksi:

"Overall real world performance is something like a 300MHz Pentium 2, only with much, much swankier graphics."
http://www.raspberrypi.org/faqs

Kyllä noilla tehoilla Linux-jakeluita saa pelittämään, mutta kovin lennokas se ei ole, vaan onko sillä väliäkään. Tulevaisuus näyttää kuitenkin tältä:
http://www.itworld.com/mobile-wireless/289825/heres-what-ubuntu-android-looks-could-you-use-it

Luuri ja pöytäkone jollain tapaa muuttuvat yhdeksi ja samaksi laitteeksi.




22
http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html

Kokeile sieltä:

"TAI VALITSE UBUNTU-KOKEMUKSESI TARKEMMIN..."
Työpöytä Ubuntu Finnish Remix 32bit

Kun tästä jatkaa eteenpäin eli valitsee vielä latauksen palvelimelta, tulee näkyviin tämä:


Latauslinkki:
http://ubuntu.trumpetti.atm.tut.fi/ubuntu-finnish-remix/12.04/ubuntu-12.04-desktop-amd64-finnishremix.iso


Pointti:

Käyttäjälle kerrotaan ensin 32-bittisestä käyttöjärjestelmästä, mutta tuon linkin mukaan sieltä tulee  64-bittinen versio. Linux-tulokkaat saavat sen myötä asennuslevyn, joka ei välttämättä toimi koneellansa.

Ehkäpä joku taituri voisi tuon korjata.



Toinen korjattava asia, joka myös aiheuttaa turhaa päänvaivaa aloittelijalle:

Asennuslevyllä (12.04) tulee esiin vaihtoehto, jossa kysytään asennetaanko Ubuntu toisen käyttöjärjestelmän rinnalle (jos siellä sellainen on). Siinä vaiheessa, kun vielä ei ole kysytty lainkaan minkä verran kiintolevyltä varataan Ubuntulle ja minkä verran jätetään vanhalle järjestelmälle, tarjotaan vaihtoehtoa Asenna.

Käyttäjälle se tuottaa käsityksen, että jo tuossa vaiheessa voi tapahtua jotain peruuttamatonta, joka menee vastoin käyttäjän toiveita. Sen takia Asenna-tekstin sijaan tuossa kohden tulisi lukea Jatka.


Uusien käyttäjien kynnystä siirtyä Ubuntuun tulee helpottaa näiltäkin osin.



23
sudo apt-get dist-upgrade antoi tällaisen vastauksen:

Käsitellään päivitystä ... Ei onnistunut
Näillä paketeilla on tyydyttämättömiä riippuvuuksia:
  firefox: Rikkoo: adobe-flashplugin (<= 11.1.102.63-0lucid1) mutta 10.0.32.18-1 on merkitty asennettavaksi
E: Virhe, pkgProblemResolver::Resolve tuotti katkoja, syynä voi olla pysytetyt paketit.

Miten pitäisi toimia, jotta saisi päivitykset kuntoon?


"Tämä ei kuitenkaan suorita päivitysoperaatiota, jos se vaatisi joidenkin pakettien poistamista tai uusien asentamista. Täydellinen järjestelmän päivitys tehdäänkin komennolla

apt-get dist-upgrade

Ennen järjestelmän päivitystä uuteen versioon kannattaa lukea päivitysohjeet: päivitys vaatii usein erikoisjärjestelyjä, kuten tiettyjen pakettien päivittämisen ennen muita (ydin, paketinhallinta, keskeisiä kirjastoja tms.)."
http://linux.fi/wiki/Apt#apt-get


Mainituista päivitysohjeista:

"Upgrading from Ubuntu 10.04 LTS to Ubuntu 12.04 LTS

It is generally recommended that users of Ubuntu 10.04 LTS wait until the first point release, due in August, before upgrading."

Kyseinen pistejulkaisu tulee joskus ensi kuussa.


Itselläni päivitys 10.04 -> päättyi katastrofiin. Jatkossa yritän pitää visusti mielessä ettei ennen pistejulkaisua pidä päivittää uuteen versioon. Tässä tarinaa:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=42733.msg329001#msg329001


24
Miksi sinä levität tuollaista roskaa? Pitkien höpinöitten kirjoittamiselta ei taida jäädä aikaa

Ei se ollut sen enempää roskaa kuin mikään täälläkään:
http://askubuntu.com/questions/7662/is-there-any-guarantee-that-software-from-launchpad-ppas-is-free-from-viruses-an

On jokaisen oma asia miettiä millä turvatasolla haluaa asiansa hoitaa, mutta koska kaikilla ei ole edellytyksiä edes saada niitä hoidettua ja samalla varmistua tietoturvasta, voi heitäkin vähän ottaa huomioon. Pidän parempana että ihmiset omaksuvat käytänteen ettei ylimääräisiä pakettivarastoja asennella holtittomasti, vaikka se tarkoittaisikin manuaalisia päivityksiä.

Saat olla samaa mieltä tai eri mieltä.

Sampopankki on muuten tällä sivustolla yliedustetusti esillä, johtuen tietenkin sen toimimattomuuksista. Mac-puolella on sama juttu, samoin uutisissa. Sikäli kuin pankkikonserneissa on tapana yhdistellä toiminnallisuuksia, ei erillisiä rönsyjä kehitetä. Siten ei ole luvassa kaiketi parannuksiakaan. Sampon sivuilta olen myös katsellut vuosien ajan ohjeita, jos sinne olisi vaikka tullut. Homma meni siten kuin monilla muillakin:
Ensin Java ei käynnisty, sitten pakettivarastoversiolla se näyttää käynnistyvän jne. mutta lopputulos oli Sampon sivuilla, että joko ei toiminut, tai sitten jotain kautta tuli ilmoitus ettei Linuxia tueta.

Kun tässä on joidenkin ihmisten koneita ylläpitänyt ja nähnyt miten heillä vaikkapa XP on netissä yhtämittaisesti, päivityksiä ei asenneta ja palomuuri sekä virustorjunta piti puoliväkisin heille laittaa, niin siltä pohjalta tässä kirjoitellaan eli tarkoitus ei ole briljeerata yksityiskohdilla, vaan opettaa sellainen asenne jolla pärjää. Ihan samalla tavalla ajattelen liikenteessä kun joku vierestä päättää kävellä punaisia päin. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä niin tekevä tietää mitä tekee ja pärjää, mutta samalla toimii esimerkkinä, paitsi junnuille, myös pikkuväelle. Lehdestä voi sitten lukea loput.









25
Firefox ei ole Windowsin selain... Mitähän oikein ajoit takaa?

Laitetaanpa puntariin nämä erilaiset ratkaisuehdotukset. Tuntemattoman pakettilähteen asentaminen on sellainen toimenpide, että siinä joudutaan luottamaan hyvin paljon... niin, mihin? Varmaa on, että sellaista tapaa ei kannata ottaa sen enempää kuin mitä aikanaan Windowsissa asenteli koneellensa ties mistä ja ties mitä.

Sitten on tuo Wine-vaihtoehto.
On mahdollista, että Winessä on joitain ylimääräisiä aukkoja, jotka tarjoavat hyökkääjälle keinoja, joita ei tule muualta. Canonical ei tarjoa Winelle päivityksiä. Ohjelmalähde on siten universe, mutta se ei ole yhtä epämääräinen latauspaikka kuin personal package archive eli ppa, johon joku oli tunkenut sen Sampopankilla toimivan Javan. Eikös kyseinen Java-versio ole se sama, joka poistettiin Ubuntun partnerivarastoista osittain siitä syystä että se oli tietoturvapommi?

Mikäli päätyy hoitamaan Sampopankin asioinnit esitellyn Wine-ratkaisun avulla, on tietenkin hyvä ettei Siihen 'Winefoxiin' laittele mitään ylimääräisiä lisäosia. Onhan Ubuntussa oma Firefox asennuksen myötä. Eipä muuten siihenkään pitäisi laittaa niitä lisäosia turhan huolettomasti. Mozilla on saanut moitteita siitä että vihulaiset pääsevät tarkistamattomien lisäosien kautta järjestelmän kimppuun.


Minä päätin juuri, etten koskaan toteuta yhtään tuntemattoman nettipersoonan "Ubumpi" ratkaisuehdotusta.

Täällä on ihmisiä jotka haluavat apua, ja sitten niitä jotka haluavat auttaa. Itse kuulun molempiin. Joissain tapauksissa (esim. Flexnet, Sampopankki, Katsomo, Cinnamon ja Mate) ei ole tarjolla ratkaisua, joista voisi sanoa miten se kaikilta osin olisi tyydyttävä. Silloin on hyvä kertoa myös tarjotun ratkaisun varjopuolet, erityisesti jos se liittyy pankkiturvallisuuteen.

Tarjoamassani ratkaisussa mainitsin, että jos joku välttämättä Sampopankkia haluaa käyttää. Kaiketi olisi pitänyt sanoa selvemmin:

Unohtakaa Sampopankki. Sampopankissa on kuluneiden muutaman vuoden aikana ollut enemmän ongelmia kuin muissa yhteensä.
http://www.tietokone.fi/uutiset/2008/sampo_pankin_nettiasiakkaita_uhkaa_jaada_ulkopuolelle

Vastaavia uutisia on vaikka kuinka paljon ja mikään ei siellä muutu - jos muuttuu, niin ei parempaan päin.




"Sampo-pankin verkkopankki ei välttämättä toimi ollenkaan tai toimii vain satunnaisesti Linuxissa. Yksi ratkaisu on käyttää miniverkkopankkia, jossa palvelun perustoiminnot toimivat suoraan kaikilla selaimilla. Tunnistautuminen pankkiavaimilla internetin palveluissa ei onnistu miniverkkopankilla. Toinen ratkaisu on käyttää Wineä ajamaan Firefoxin Windows-versiota johon on asennettu Javan Windows-versio. Kolmas vaihtoehto on vaihtaa pankkia."
http://linux.fi/wiki/Sammon_verkkopankki











26
Tämän pitkän viestin lopussa on ratkaisuehdotus, jota pidän suositeltavampana kuin jonkin epämääräisen ohjelmavaraston asentamista.


Niin asioista voisi todellakin ottaa selvää ennen kuin levitetään perusteettomia pelkoja ja epäluuloja, kuten tässä ketjussa tapahtuu. "nilarimogard/webupd8" on omalla nimellään toimiva Alin Andrei, joka pitää toista ehkäpä suosituimmista Ubuntu-aiheisista uutisblogeista."

1.
Vaikka kymmenen ihmistä suosittelisi Alinia, se ei muuttaisi mitään ja olisi järjetöntä ripustaa pankkiturvallisuutensa noiden suositusten varaan. Täällä nämä suosittelijat ovat vieläpä nimimerkkejä.

2. Uutisblogin pitäminen ei ole meriitti turvallisen pankkiyhteyden kannalta.

3. Blogin suosio ei merkitse asian kannalta mitään.



Toinen on tietysti OMG! Ubuntu! Mitähän intressiä tällaisella taholla olisi pilata maineensa ja menettää tuloja laittamalla jakeluun haitallisia paketteja.

Jokainen tietoturvan huononnus ei tietenkään tarkoita sitä että joku tietty tarjottuun palveluun liitetty taho olisi automaattisesti rikollinen, mutta silti on järjetöntä luottaa kyseiseen tahoon. Et tiedä kuinka ko. taho hoitaa tietoturvan
a) palvelimensa suhteen
b) päivitysten suhteen
c) fyysisen pääsyn suhteen.

Myöskään siitä ei ole tietoa kuinka asiantuntevasti ja innokkaasti hommaa hoidetaan, ei myöskään siitä mitä jatkossa tapahtuu. Voi olla, että joku vähemmän rehellinen jatkaa toimintaa. Sampopankin asiakkaille siitä tuskin tullaan erikseen ilmoittamaan.




Toisekseen, jokaisen PPA-paketin sisällön voi halutessaan todellakin helposti tarkistaa, koska sinne uploadataan salausavaimellavarmennettuja lähdekoodipaketteja.

Siinähän se aika mukavasti kuluukin. Tänään turvallinen ei välttämättä ole huomenna turvallinen. Moisia tarkistuksia ei oikein viitsisi tehdä jatkuvalla syötöllä. Vaikka (muistaakseni) tämän eteen on luotu työkaluja, että pakettivaraston sisällön muuttamisesta lähtee tieto, pitäisi tuntea reagointiaika. Kuinka kauan paketin sisällön muuttaja saa huseerata rauhassa.


Kolmanneksi, yhtään tapausta ei toistaiseksi ole olemassa, jossa PPA:sta olisi levitetty pahantahtoisia paketteja. Vastaväitteitä?

Turvariski se on sekin kun ongelma tiedetään mutta yhtään onnettomuutta ei ole vielä sattunut. Tämä pätee mihin tahansa ympäristöön, vaikkapa lentokoneista ydinvoimaloihin.


Neljänneksi: eiköhän tuo skripti ole todellakin tehty helpottamaan Sunin / Oraclen Javan asennusta eikä huijaamaan rahat ex-postisäästöpankin asiakkailta.

Noin voi olettaa, mutta noin ei ole mitään syytä olettaa, jos tarkoitus on pitää tietoturva järkevällä tasolla. Pankkiasioissa se on erityisen tarpeellista.


Koko Ubuntu-maailman Java-ongelmat kun ei pyöri Sampo-probleeman ympärillä.

Sampopankissa on rahaa. Rikollisia kiinnostaa miten niihin pääsee käsiksi. Kun pankkiasiointia varten opastetaan laittamaan koneelle epämääräisiä ohjelmalähteitä on tilanne aika karu. Turvallisuus jää silloin täkäläisen hevosmiesten tietotoimiston varaan.



Ratkaisu:

Jos nyt joku Sampopankkia (Danske bank vuoden alusta) välttämättä haluaa käyttää, on ehkä riittävän helppo ratkaisu laittaa koneelle Wine ja sillä pyörittää Firefoxin Windows-versiota. Tietenkin Windowsille tehty Java pitää myös asentaa Winellä.

Kokeilin ratkaisua vanhemmalla Ubuntulla eli 10.04:lla ja sillä Sampon nettipankki toimi kaikkinensa.










27
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Grub kateissa
« : 13.06.12 - klo:21.52 »
Jos  kokeilet buutata toiselta kovallevyltä (muuta biosista vaan booti järjestys) ja jos ubuntu boottaa niin sitten vaan pidät asetukset.
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub niin saat lisättyä xp grubiin ellei ole jo siellä.

Noin se homma meni ennen. Sitten tuli Flexnet, joka sotkee mm. Ubuntun Grubin. Selvittelin asiaa, kun epäilin että ongelmia tulee jatkossa lisää. Ikävä kyllä taisin olla oikeassa. Ongelman korjanneet kertoivat Flexnetin tulleen heti takaisin:

But i have still a problem, after a while i got the same error, where Grub did not start and realized that FlexNet is in the MBR again. I think it was some automatic updater or something like that.

Does anybody know how to wipe FlexNet completely out from my system?
Alp82

Re: Sector 32 FlexNet Problem -- Grub
Yeah I had the same problem- after I uninstalled it, I noticed it came right back.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1661254


Kaiken lisäksi ketjussa kerrottiin, että kun Ubuntun väki oli tutkinut asiaa, he havaitsivat kuinka muitakin Windows-ohjelmia alkaa tunkea boottisektoria sotkemaan, ei vain Flexnet:

"It is not just Flexnet which may be part of many different windows programs. Colin Watson from the grub2 team was looking for disk signatures as the windows software kept overwriting grub2. They obviously now have a workaround for flexnet, but may not for all software. Just be aware of other windows programs also."







28
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Grub kateissa
« : 13.06.12 - klo:21.08 »
Koneessa IDE-levyjä 2 kpl, joista master-levyssä XP ja slavessa oli Ubuntu 10.04.
Aiemmin slaveen sai asennettua minkä hyvänsä Ubuntu- tai Mint-version, ja aina asiaankuuluvasti ilmestyi toimiva Grub, mutta nyt niin Ubuntu 12.04:n kuin Mint 13:n slave-levyyn asennuksen jälkeen näytölle jää vain "grub rescue" eikä mitään ole käynnistettävissä.
Onko helppoa ohjetta ongelmaan?


On.

Jos aivan välttämättä haluat pitää XP:n, hanki suosiolla myös toinen kone, vaikka mikä käytöstä poistettu ja laita siihen Ubuntu. Hanki lisäksi tämä laite tai vastaava:
http://data-systems.fi/product_info/5178/3659

Sama kapine sisältäen myös äänipiuhat:
http://data-systems.fi/product_info/5178/3250



Itselläni on noista ensimmäinen. Sen avulla kaksi konetta yhdistetään samaan näyttöön, hiireen ja näppäimistöön. Toimii heittämällä eli mitään ajureita ei asenneta. Näppäinyhdistelmällä sitten vaihdetaan toiseen koneeseen, jos nyt kaksi konetta sattuu olemaan päällä. Toisella koneella kannattaa olla vain XP, toisella Ubuntu.

Ratkaisu eroaa dual bootista käytön kannalta siten, että siinä ei voi Ubuntusta katsella XP:n tiedostoja.

Se on ihan hyvä ratkaisu, jos on vielä tarvetta Windowsille.


Miksi sitten et ole onnistunut dual boottia tekemään, niin luultavasti olet kokenut saman kuin minäkin. Jäljet vievät sylttytehtaalle, tällä kertaa Adobe-nimisen yrityksen suuntaan. Heidän tuotteensa on mennyt asentamaan boottisektorille jotain. Tutustumalla Adoben tuotteisiin, voi huomata ettei heillä olisi ollut mitään asiaa mennä sinne. Tilannetta voi verrata siihen, että Fiat-ryhmän kanssa yhteistyötä tekevä perävaunuja tekevä yritys olisi sabotoinut kaikkien Volvojen käynnistysmoottorit.

Kaiken lisäksi, jos tuota Flexnet-sovellusta yrittää poistaa väkisin, on vaarana korruptoida koko tiedostojärjestelmä, jolloin voi mennä sekä Windows ja/tai Ubuntu.

Tässä Flexnet-ohjelmasta:

Issues with Bootloaders

Due to the inappropriate way the Digital rights management (DRM) works in FlexNet Publisher, it damages bootloaders; this makes FlexNet Publisher incompatible with drives encrypted with TrueCrypt[4] and renders Linux-based systems unable to boot.[5][6]
http://en.wikipedia.org/wiki/FlexNet_Publisher

Se siis vahingoittaa käynnistyslataajia, joka Grubkin on.


Toisin sanoen, minusta näyttää että peli on mennyt todella likaiseksi. Ei Adoben pojat niin taitamattomia ole, että eksyisivät vahingossa boottisektorille ja vieläpä niin, että se haittaa Linux-järjestelmiä. Siitä syystä ehdotan, että luovut korjausyrityksistä, ne kun voivat todella tehdä pahaa tuhoa. Ota myös varmuuskopiot. Käytä livelevyä, tai Usb-tikkua.

Korjausohjeita tilanteeseen kyllä on tarjolla, mutta saadun näytön perusteella olen alkanut epäillä Windows-puolen jatkossakin kehittävän jotakin vastaavaa ellei vielä pahempaa.


Enää en voi suositella dual boottia. Jos jotakin suosittelen, niin kehittämään tietoteknisen suunnitelman siirtymiseksi pois kaikista Windows-sidonnaisuuksista. Siitä firmasta on vain haittaa.


Jos kuitenkin haluat komentoriviltä yrittää ratkaista ongelman, niin katso tämä:
http://computers-linux-other-nonsense.blogspot.fi/2011/03/flexnet-sector-32.html

Sieltä sinua ilmeisesti koskee tämä osuus:

Or just the sector 32 :
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1 seek=32

Seems that there are several other programs that perform similar tricks.

To chroot and reinstall grub

sudo mount /dev/sda1 /media/sda1

sudo mount --bind /dev /media/sda1/dev
sudo mount --bind /proc /media/sda1/proc
sudo mount --bind /sys /media/sda1/sys
sudo chroot /media/sda1

sudo update-grub

Operaatiot pitää sinun osata kohdentaa oikeille levyille eli sinun tulee selvittää kumpi levysi on sda ja kumpi sdb. Niistä annoin ohjeita aikaisemmin.

Koska halusit yksinkertaiset ohjeet, joudun valitettavasti tarjoamaan tuon ylempänä esitetyn eli lihavoidun. Maksullista, mutta sitäkin asiantuntevampaa apua saat täältä:
http://linux-tuki.fi/


Ehkäpä kaikista yksinkertaisinta on siis siirtyä pelkästään Ubuntun taikka Mintin käyttäjäksi.



P.S.

Jos nyt satut ostamaan juuri mainitsemani kvm-kytkimen, niin huikkaapa mikä se näppäinyhdistelmä taas olikaan   ;D

29
pyyhi levy

Käytät ilmeisesti RW-levyä. Koska varmasti haluat, että käyttöjärjestelmä asentuu ilman että siihen pääsee joitakin kummallisuuksia, kannattaa käyttää kertapolttolevyjä, koska niihin ei tule niin helposti kirjoitushetkellä vioittunutta dataa.

Sait vinkin Biosista. Eri koneilla on erilaiset Biosit, joten kukaan ei neuvonut yksityiskohtaisesti, mutta kaikki Biosit toimivat suurinpiirtein samalla tavalla. Sieltä joudut kuitenkin sen boottijärjestyksen vaihtamaan siten että kone alkaa etsimään käyttöjärjestelmää ensin etsiä cd-levyltä.


30
Minua kiinnostaisi tietää, onko muilla myös ongelmia tämän Precise Pangolinin kanssa? Aikaisemmin yksikään Ubuntu ei ole temppuillut näin pahasti.

Ubuntu 12.04 on julkaisuhetkellä ollut laatufiasko. Olen käyttänyt Ubuntua vuodesta 2005 ja jos ei olisi kertynyt näitä hyviä kokemuksia, Ubuntu olisi saanut mennä. Läheltä pitää ettei nytkin.
Tässä ongelmia:

Päivitysyritys 10.04-12.04 tuotti toimimattoman järjestelmän. Kone ei reagoinut mihinkään. Korjausyritykset edistyivät lopulta sen verran, että sain työpöydän näkyviin, mutta edelleenkään hiiri ei toiminut ja mitään näkyvää ruudulla ei tapahtunut.


Puhdaasennus:
Asennusmedia jäi toistuvasti jumiin. Kokeilin useammalla tikulla ja poltin monia cd- ja dvd-levyjä. Vasta poistettuani Nvidia Gtx 580 -näytönohjaimen ja laitettua Gts 250:n tilalle asennus onnistui. Sen jälkeen piti tietenkin laittaa Gtx 580 takaisin, jolla 12.04 ei toiminut. Konsolista sain kuitenkin päivitettyä Nvidian ajurit.

Toisaalla olen yrittänyt auttaa ottamaan käyttöön 12.04:n. Koneella oli entuudestaan XP ja Ubuntu 10.04. Tarkoitus oli, että Grub näyttää nuo kaikki. Aikaisemmin moinen ei ole tuottanut ongelmia. Nyt niitä tuli roppakaupalla. Koneella oli kaksi eri Biosia mikä yleensä ei ole ongelma, mutta 12.04:n Grub ei nähnyt 10.04:sta eikä XP:tä ja 10.04:n Grub ei nähnyt 12.04:sta. Koneella on kaksi kiintolevyä. Biosin kautta joutui aina menemään vaihtamaan boottijärjestystä, jos halusi käyttää eri Ubuntun versiota. Lisäksi käynnistys takkusi molemmissa Ubuntuissa. Ubuntu yritti etsiä toista levyä siinä onnistumatta. Kaiken lisäksi 12.04:n asennus sotki 10.04:n toiminnan. Näin kävi, koska 10.04:ssa oli Bootchart, joka vielä tutki käynnistysproseduureja kun yritti ilmeisesti herätellä sitä toista levyä joka ei suostunut heräämään. Bootchartille tästä seuraus oli muistivuoto, jolloin muistin käyttö lisääntyi jatkuvasti johtaen varsin pian koneen täydelliseen jumiutumiseen. Kun koneen käynnisti uudelleen (taas) ja yritti poistaa Bootchartin ensi tilassa, poistaminen jumitti. Sen jälkeen paketinhallinta oli rikki. Sen korjaus onnistui Synapticin tarjoilemalla korjausyrityksellä. Tämä helpotti 10.04:n käynnistystä ja siitä tuli yhtä nopea kuin mitä se oli. Ongelmat tosin jatkuivat muutoin.

Yrittäessäni saada nuo kolme käyttöjärjestelmää samalle Grubille lopputulos oli se, että 10.04 ja XP katosivat käynnistysvalikosta ja niitä en ole onnistunut palauttamaan.

Olen yrittänyt tallentaa vanhan menu.lst:n ja saada uuteen XP:n ja 10.04:n mukaan, mutta se ei auttanut. Olen kokeillut uutta ja vanhaa Grubia. Olen tietenkin käyttänyt update-grub -käskyä. Jossain vaiheessa komentoriville ilmestyi herja miten Flexnet-niminen ohjelma on tungettu boottisektorille ja minun pitäisi pyytää sen kehittäjiä poistamaan se sieltä (!).

Issues with Bootloaders

Due to the inappropriate way the Digital rights management (DRM) works in FlexNet Publisher, it damages bootloaders; this makes FlexNet Publisher incompatible with drives encrypted with TrueCrypt[4] and renders Linux-based systems unable to boot.[5][6]
http://en.wikipedia.org/wiki/FlexNet_Publisher

Ohjelma on terroristijärjestö Adoben tähän asti tuhoisin isku ja estää Linuxien käynnistymisen.


Mainitsemiasi Ubuntun havaitsemia sisäisiä virheitä kyllä tulee riesaksi asti, vaikka toisella koneella ei koskaan Windowsia ole ollutkaan.


















31
Luultavasti Microsoftin ja Adoben keskinäinen ymmärrys on tuottanut koneellasi mainitun hedelmän.

Joo ... Flexnet Sector 32 ..  ::)

Lainaus
I thought I would see what gives. Seems that this is related to Adobe DRM stuff. What I want to know is why this sort of thing is left lying around long after Windows/Adobe has gone. Despite formatting and partitioning, someone else's crap is still on MY disk. Unacceptable.

http://computers-linux-other-nonsense.blogspot.com/2011/03/flexnet-sector-32.html
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=42541.0



Wikipedia:

Issues with Bootloaders

Due to the inappropriate way the Digital rights management (DRM) works in FlexNet Publisher, it damages bootloaders; this makes FlexNet Publisher incompatible with drives encrypted with TrueCrypt[4] and renders Linux-based systems unable to boot.[5][6]
http://en.wikipedia.org/wiki/FlexNet_Publisher


Tilanne on siis tämä:

Adobe-niminen kurageneraattori on onnistunut luomaan pöpön, joka sopii Microsoftin tarkoitusperiin kuin nyrkki silmään. Pöpö pureutuu boottisektorille sellaiseen paikkaan, että siitä ei eroon meinaa päästäkään sellaisin operaatioin jotka useimpien mielikuvien mukaisesti tuhoavat kaiken sisällön levyltä. Pöpö on siis sitkeä. Siltikään ei näy missään, että pöpö tekisi Windowseille haittaa. Kaiken kukkuraksi ohjelmaa pidetään hyötyohjelmana.


Edit:

Tässä esittämäsi ongelman tiimoilta [SOLVED]-merkinnän saanut ketju:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1661254




32
Mikä meni vikaan?

Operoit ilmeisesti live-cd -istunnossa. Ymmärrän niin, että koska live-cd:llä ei itsessään ole Grubia, ei myöskään pelkkä käsky update-grub tuota muuta kuin virheilmoituksen, jonka saitkin.

Sinulla on ilmeisesti vain yksi kiintolevy, jonka Ubuntu merkitsee sda-nimikkeellä. Asenna Grub.

Koodia: [Valitse]
sudo grub-install /dev/sda

Hetkinen... eli noin olisin itse ohjeistanut, mutta katsohan tämä:

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=25361.0
"Uusin grub 1,99 vaatii hieman erilaisen proseduurin kuin aikaisemmat grub2 järjestelmät."

Toisin sanoen, auttamishalusta huolimatta en halua antaa vääriä neuvoja. Ehdotan, että syvennyt noihin ohjeisiin ja lähetät tarvittaessa Oobetimerille yksityisviestin.



P.S.

Löysin tuon ketjun, kun kirjoittelin sinulle  tätä viestiä ohjeeksi ja samalla selasin tätä:
http://howtoubuntu.org/how-to-repairrestorereinstall-grub-2-with-a-ubuntu-live-cd/

Siellä minua kun hämmensi se, että miksi jokin käsky "sudo mount /dev/sdXY /mnt" sisältää tuon /mnt:n, kun en ennen ollut sellaista nähnyt. Sitä piti selvittää ja päädyin Ubuntu Suomen sivuille ja Oobetimerin ohjeisiin.



33
Linkki johdattaa Ubuntun omille sivuille, joten tuskinpa sinne mitä tahansa ohjelma esittelyä laitetaan.

Kuka tahansa voi tuota linkkaamaasi sivua muokata, myös sinä taikka minä.

34
Otan 12.04:n asennuksen uudelleen työn alle paremmalla ajalla.
Kyseessä on tosiaan IDE-kiintolevyt.
Se vain vieläkin ihmetyttää, kun slaveen aiemmin asennetut Ubuntut ja Mintit aina tekivät laakista toimivan grubin, mutta 12.04 ei.
XP:tä en ole uudelleenasennellut, se kun viimeiseksi asennettuna jyrää toimivankin grubin.


Olet jo asentanut Ubuntun eli kyllä se siellä slavella on. Nähtävästi myös Grub on mennyt sille slavelle. Toisin sanoen, nyt pitäisi vielä saada se Grub myös masterille. Saat sen tehtyä live-cd:n avulla, siis asennuslevyllä.


Se vain vieläkin ihmetyttää, kun slaveen aiemmin asennetut Ubuntut ja Mintit aina tekivät laakista toimivan grubin, mutta 12.04 ei.

En tiedä syytä. Sen verran pahasta jutusta tuossa on kyse, että kaiketi seuraavassa pisteversiossa eli 12.04.1:ssä tuo lienee korjattu. Tulee heinäkuun 19. päivä.

Periaatteessahan käyttöjärjestelmä ei voi varmuudella tietää mille levylle käyttäjä Grubinsa haluaa, mutta kyllä hyvänä lähtökohtana voisi pitää sitä että käyttäjä kuitenkin haluaa koneensa käynnistyvän.


35
mahdollisimman monelle apua

Kyseisen ohjelman asentaminen vaatii ulkopuolisen ohjelmalähteen asentamista, mikä on hyvin suuri tietoturvariski. Siksi en voi suositella ohjettasi. Jos ihminen haluaa helposti päästä kotiinsa, hän poistaa kaikki ovet turhina esteinä. Sillä on tosin varsin ilmeiset sivuvaikutuksensa.

On parempi silmäillä läpi mistä tässä on kyse:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=42652.0

Toivottavasti siitä jää mieleen noin ideatasolla miten eri Grubiin liittyvät ongelmat syntyvät. Sitten niitä on myöhemmin helppo ratkoa, tai jopa ehkäistä. Komentoriviloitsuja en ainakaan minä muista ulkoa. Ne pitää kurkata netistä, jos niille tulee tarvetta.



Edit:

Ennen tämän viestin lähettämistä Eesaurus kirjoitti sourceforgesta ladattavasta levykuvasta. Sourceforgen ainakin pitäisi olla kohtuullisen turvallinen latauspaikka sikäli kuin olen ymmärtänyt. Jos sieltä saat tuollaisen hyvän pelastusveneen, niin mikäpä siinä.

36
kohdistin asennuksen Ubuntu 10.04:n levyyn, mutta grub jäi saamatta.
Muutoinhan tapauksessani Ubuntu 12.04 olisi asentunut XP:n levyyn.

Tuossa tapauksessa Grub on kyllä asentunut - miksi ei olisi - mutta kun koneesi heräilee, sillä on BIOS:iin (BIOS = binary input output system) tallennettu miltä levyltä lähdetään käynnistelemään, tai yrittelemään käynnistystä. Jos kyseisellä levyllä on käyttöjärjestelmä - kuten onkin, XP - se toinen levy ei yksinkertaisesti tule käynnistystalkoisiin mukaan.

Asian korjaamiseksi pitää tehdä jompikumpi seuraavista:
Joko  laitetaan Grub molemmille levyille (sen neuvoin), tai sitten pitää BIOS:ista mennä muuttamaan boottijärjestys ts. kertoa koneelle miten käyttöjärjestelmää etsitään ensin siltä Ubuntu-levyltäsi.

BIOSia ei ole vaikea käyttää, mutta ensimmäisellä kerralla olisi varmaan ihan hyvä että joku näyttäisi miten siellä toimitaan. Ne poikkeavat hieman toisistaan, mutta niissä kaikissa on sama peruslogiikka:

- Sinne päästään yleensä del-nappulalla kun kone käynnistyy. Painele erinäisiä kertoja - ei siitä haittaa ole - koska et tiedä millä sekunnin murto-osalla sitä pitäisi painaa.
- Hiirellä et tee siellä mitään. BIOS:issa liikutaan nuolinäppäimillä.
- Enterillä mennään alivalikkoon, Esc-nappulalla päästään sieltä pois.
- F10 tallentaa tekemäsi muutokset, Esc-nappulalla muutoksia ei tallenneta.

Ko. ohjeiden pitäisi myös siellä näkyä tiiviisti ilmaistussa muodossa.

Mikäli haluat muuttaa boottijärjestystä, sinun täytyy löytää Boot Order tai millä nimellä se emolevysi BIOS:issa onkaan ja vaihtaa levyjen järjestystä plus- ja miinusnappuloilla, jonka jälkeen painat funktionäppäintä F10 ja enter. Noin tallennat tekemäsi muutokset.




Omalla koneellani on kaksi kiintolevyä, joista toisessa on Ubuntu 12.04 ja toisessa Mint 12. Vielä eilen vain Mint-levyllä oli Grub, mutta nyt on molemmilla. Tuo Mint-levy on itselleni vähän sellainen kokeilulevy eri käyttisten ja testailujen suhteen, ja saatanpa sen ottaa poiskin toiseen käyttöön. Siten on ihan mukava jos Ubuntu käynnistyy ilman tuota levyäkin.

Järjestelmäni ei millään tavoin kärsi kahdesta Grubista. Jos BIOSista käyn vaihtamassa kummalta käynnistyy, sda:lta vai sdb:ltä, saan vain hieman erinäköiset grubit. Ubuntu 12.04:ssa näkyy olevan tyylitellympi, peräti 1970-luvun lopun tasoisella tietokonegrafiikalla viilattu taiteellinen luomu(s).


Viestin pääasiallinen anti on toivoakseni se, että nyt ymmärrät miksi kaksi Grubia on ihan ok ratkaisu. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos ei tiedä kummalle kovalevylle se tulee asentaa, voi asentaa molemmille. Jos sellaisesta ratkaisusta jotakin haittaa joskus on, niin kaiketi lähinnä se, että kun joskus taas tulee uusi kernel, niin tieto siitä tallentuu smurfin lain mukaan juuri sille Grubille, jota et käytä.

Ehdotan, että jos BIOS ei ole entuudestaan tuttu, pitäydyt tässä vaiheessa kahden Grubin taktiikassa.












37
Koneessa on master-levy, jossa XP, ja slave-levy, jossa Ubuntu 10.04.

Jos koneessasi on vanhalla liitäntätekniikalla olevat ide-levyt, niissä piti vielä olla selvillä noista käsitteistä master- ja slave-levy. Ide-liitäntä on helppo tunnistaa; siinä on se lakritsimaton levyinen johto. Sata-liitäntä onkin sitten kapeampi kuin sormi. Sata-levyt ovat siitä kivoja, että niiden kanssa ei tarvitse välittää master- ja slave-levyistä, joten jumpperoinneista pääsee sitä myöten eroon kun siirtyy sata-levyihin. Kenties koneesi emolevyssä on myös sata-liitännät. Siirtymävaiheessa ne laitetaan molemmat emolevyihin.

Se siitä, mutta halusin vain tuoda esiin sen miksi saamissasi vastauksissa sivuutetaan mainitsemasi masterit ja slavet.

Itselläni oli tässä illan aikana kutakuinkin sama tarve kuin sinulla. Hoidin homman, joten nyt saat tuoretta tietoa  :D


Suurin osa tästä ohjeesta keskittyy siihen miten tunnistat levysi käyttöjärjestelmäsi käyttämin termein. Sen jälkeen itse käskyt ovatkin helppoja.


Avaa pääte eli terminaali. Saat sen auki valikosta, tai näppäinyhdistelmällä alt-ctrl-t     .

Kirjoita (tai mieluummin kopioi ja liitä) seuraava
Koodia: [Valitse]
sudo fdisk -lja paina enter.

Saat ensinäkemältä hankalannäköisen taulukon, mutta kykenet poimimaan sieltä oleellisen kunhan ne tässä sinulle kerrotaan.

Näet listassa kiintolevysi. Luultavasti ne ovat sda ja sdb. Sd kuten serial disk ja sen perään laitettu a, b (c, d, e...) tarkoittaa levyä. Arvattavasti XP on levyllä sda, mutta tämä ei ole vielä varmaa tietoa, vaan täytyy selvittää.

Katsotaanpa...

Taulukko kertoo sinulle kummastakin levystä erinäistä tietoa, ensin toisen, sitten toisen.
Siinä lukee vaikkapa näin:
Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes

Sama ymmärrettävämmin:
Levy /laite/serial disk a: 160 gigaa


Jos tiedät kiintolevyjesi koot ja ne poikkeavat toisistaan, sekä sen mitä kummallakin oli, näet jo tässä vaiheessa onko se kenties sda, jolla XP:si on ja sdb, jolle olet asentanut Ubuntun.

(HUOM!!
Käyttöjärjestelmä ei kirjoita kiveen sitä mikä on sda ja sdb. Jos vaikka joskus irrottelet kovalevyt, laitat tyhjän kovalevyn ja asennat sille jonkin linux-jakelun, siitä tulee sille käyttikselle luultavimmin sda. Kun myöhemmin kiinnität sen levyn, johon olit kirjoittanut vaikka tussilla sda - koska se sitä oli - voi tuo uusi Linux pitää sitä sdb:nä.
Toisin sanoen, nuo nimet täytyy aina tarkistaa kun niitä tarvitaan.
Kyseinen käskyhän oli mainittu sudo fdisk -l )

Otetaan tähän väliin eräs tunnistamisharjoitus:

  Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *           1       14403    14748656    c  W95 FAT32 (LBA)

Sdb1 tarkoittaa sdb-levyn osiota 1, levyhän voidaan 'pilkkoa osiin' ts. osioida. Kohta Start ei ole tämän selvitettävän asian kannalta kiinnostava, ei myöskään End eikä Blocks... mutta System on. Tuossa näkyy FAT32, joka viittaa Windowsiin. Toisin sanoen, tuolle kiintolevylle on asennettu jotakin Windowsiin liittyvää, koska FAT32 on Windowsin vanha tiedostojärjestelmä. Kaiketi XP on asennettu sellaiselle levylle

Windows XP on asennettu sellaiselle levylle, jossa tiedostojärjestelmänä on NTFS. Toisin sanoen, jossakin pitäisi lukea System-kohdassa tuo NTFS. Sinun ei tarvitse välittää osion numerosta, vaan ainoastaan sen kirjaimesta.

Jos siis näet miten jonkin osion systeemi on NTFS, kyseisellä osiolla on XP. Jos tuo osio on vaikkapa sda1, sinun tarvitsee vain painaa mieleen tuo sda - ilman numeroa.


Ok, jos tästä selvisit, olet jo kuivilla. Loppu on helppoa.

Oikaistaan nimittäin eräästä työvaiheesta, koska en tiedä tiedätkö mikä on BIOS ja miten sieltä vaikutetaan boottijärjestykseen tms. Kerroit kyllä master-levystä ja se antaa aiheen tehdä omat arvaukset, mutta pelataan varman päälle:

Ei laiteta Grubia vain Ubuntu-levylle, vaan molemmille levyille. Tällöin olipa se kumpi hyvänsä levy, jolta koneesi lähtee  etsimään käynnistyslataajaa, niin kummaltakin se löytyy.

Oletetaan, että se fdisk -l
kertoi miten sinulla on kiintolevyt sda ja sdb.

Kopioi ja liitä päätteeseen:
Koodia: [Valitse]
sudo grub-install /dev/sda
Tämä asentaa Grubin sda:lle, siis sille millä arvelen XP:n olevan.

Päivitä Grub:
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub

Sikäli kuin Windows on sda:lla ja on se levy, joka on boottijärjestyksessä ensin ja jolta käynnistyslataajaa etsitään, Grub käynnistyy nyt kuten pitääkin.
Toisaalta, jos kyseinen levy jossain vaiheessa hajoaa, niin tämä Grub saa kyytiä saman tien, vaikka itse Ubuntu-kovalevy olisikin kunnossa. Se vain ei pystyisi käynnistymään ilman Grubia, käynnistyslataajaa.


Tässä vaiheessa on hyvä kokeilla uudelleenkäynnistystä. Jos Grub näkyy ja Ubuntu käynnistyy, niin hyvä on. Silloin voi harkita jatkaako vai ei. Kuten mainitsin, Grub katoaa rikkoutuvalta levyltä, mutta en ole täysin varma seuraavasta ohjeesta, koska en ole sitä itse kokeillut:

Kopioi ja liitä päätteeseen:
Koodia: [Valitse]
sudo grub-install /dev/sdb
Päivitä Grub:
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub

Toivottavasti nuo kaksi Grubia eivät häiritse toisiaan millään tavoin, edes tuon update-grubin kohdalla. Luultavimmin ei.


Käynnistä kone uudelleen.













38
Ubuntu 12.04 käytössä, 64-bittinen versio. Ekigan takaisinsoittopalveluun soitettua siellä näkyy vastattavan, mutta ääntä ei kuulu. Sitten menee puhelu poikki. Hetken kuluttua koneelleni tulee palvelusta puhelu soi. Kun siihen vastaan, en kuule puhetta.

Ekigassa pitäisi olla perusasetukset.

39
Ganymedes, Storck,

Kuka on se joka selvittää jokaisen linkin, vinkin ja ohjeen jota laitetaan? Kuka kertoo niiden oikeellisuuden?

Tässä kun on vastapainona juuri se että onko toimimaton (kaan) luotettava.

Nuo ulkopuoliset troijalais pakettilähteet tulevat kyllä olemaan yhä suurempi riesa sitä mukaa kuin Ubuntu yleistyy. Virtualisointi ei auta niiden kohdalla lainkaan, koska virtualisointi näyttää vain sen kuinka hyvin ohjelma toimii juuri sillä hetkellä. Se ei anna mitään takeita siitä että kaikki olisi kunnossa ja kunniallisesti vielä myöhemmin. Sen aiheuttaa asennettu ulkopuolinen ohjelmalähde. Rikolliset ovat panneet tämän jo varmasti merkille.

Sitä voikin sitten porukalla miettiä millä tavoin voidaan edistää terveellisen koodin päätymistä luotettavampiin pakettivarastoihin. Samoin pienimuotoista painetta pankin suuntaan voi kehittää vaikkapa laittamalla foorumille sivustolaskurin ja sen lähistölle sopivasti näkyville miten Sampo-pankkia ei suositella erinäisistä syistä.

40
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu tökkii
« : 18.05.12 - klo:22.49 »
Hello!

Mitä tehdä, kun ubuntu tökkii. Esim ruutu pimenee, kun yrität kirjautua johonkin. Olen päivittänyt ubuntun uusimpaan versioon. Korjaajaa ei ole varaa tilata, elän köyhyysrajan alapuolella. Yritän selviytyä ongelmasta itse. ???


Oletan, että näytönohjaimen ja käyttöjärjestelmän yhteistyö takkuaa. Itselläni oli jotakin sen kaltaista ja foorumeilla näkyi kuvaamasi kaltaista häiriötä.

Kirjautumisruudussa ollessasi älä kirjaudu. Sen sijaan paina alt-ctrl-f1 eli kaikki nuo nappulat pohjaan kutakuinkin samanaikaisesti.

Ruutu pimenee ja hetken kuluttua näkyy login. Syötä siihen käyttäjätunnuksesi.
Sen jälkeen sinulta kysytään salasanaa, joten anna se.

Selvitetään sitten mikä näytönohjain sinulla on.

Kirjoita:
Koodia: [Valitse]
lspci | grep VGA
Käskyssä olevan pystyviivan eli |-merkin saat AltGr:n avulla. Pystyviiva on saman nappulan alaisuudessa kuin ovat merkit > ja <. VGA pitää kirjoittaa isolla.

Painellaanpa sitten sitä enter-nappulaa.

Saat rivin tai pari infoa. Jos sinulla on jokin nvidian näytönohjain, kirjoita

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install nvidia-current
Laita sitten salasanasi ja paina enter (jos sinulla siis on nvidian näytönohjain).

Jos sinulla on jokin muu näytönohjain, joku toinen voinee neuvoa, tai kaiketi voit itse ottaa selvää miten toimia. *Jokin muu* tarkoittaa luultavimmin Ati-merkkistä näytönohjainta, mutta senhän näet tulosteesta.


Leikitäänpä lopuksi, että sinulla oli nvidian näytönohjain, se haettiin ja asennettiin.

Kone on vielä käynnistettävä uudelleen ennen kuin muutokset tulevat voimaan, jonka saat onnistumaan näin.
Koodia: [Valitse]
sudo reboot




Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 15