Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Ubumpi

Sivuja: 1 [2] 3 4 5
21
Mini DV-nauhalta pitäisi saada video koneelle. Miten se nykyään hoidetaan?


Kinolla ei näytä onnistuvan


Korjausohjeita netti on täynnä, mutta ei niistä ole itselleni ollut muuta iloa kuin että kaiketi olen kohta rikkonut järjestelmäni kaikilla noilla purkkavirityksillä, joita ei ole sitten osannut myöhemmin perata puhtaiksi.


Kinon herja:
Moduulia raw1394 ei ole asennettu, tai laite /dev/raw1394 on luku-/kirjoitussuojattu.

22
Yleistä keskustelua / Hyökkääjän silmin [RATKAISTU]
« : 07.03.11 - klo:21.00 »
Osaamatta ohjelmoida ja olematta itse sen kummempi uhka, luulenpa keksineeni miten Linux-järjestelmät altistuvat erittäin ikävällä tavalla pahantahtoisille hyökkäyksille. Näkisin, että tälläkin foorumilla on pedattu sellaiselle altistavaa tilannetta useammankin ihmisen koneelle.

Mitä ilmeisimmin en ole ainoa, joka moisen keksii, mutta haluaisin silti kertoa asiasta oikeille tahoille, jotta uhka voitaisiin arvioida ja tarvittaessa tehdä sille jotakin. Moderaattorit kenties, ja heille sitten yksityisviestit, vai miten tämä tulisi hoitaa?Edit:

Olen ollut asiasta yhteydessä moderaattoreihin ja informoinut heitä asiasta, koska tuumailtuani hetken arvelin heillä olevan paremmin näkemystä uhan suuruudesta. Tähän marssijärjestykseen päädyin, koska heidänhän nyt pitäisi olla näitä laatukansalaisia myös luotettavuuden suhteen. Jätetään siis asia hautumaan ja odotellaan kunhan saadaan heiltä kannanotto asiaan.


E2:

Moderaattorit ottivat asian tarkasteluunsa ja tämä poiki hyvin jäsennetyn ajatelman turvallisuusasioista, johon Ganymedes viestissään viittaa.

Kiitoksia jälleen.

23
Kun lataussivustolta on valinnut haluamansa version, ilmestyy näkyviin seuraava:
"Md5-summa:
ei saatavilla"

Onko tähän jokin hyvä syy, vai onko asia vain jäänyt hoitamatta?

(Hyvänä syynä pitäisin sitä, että koko Md5-säheltäminen on mielestäni turha vaihe, koska sen voisi automatisoida. Silloin kone yksinkertaisesti vain ilmoittaisi mikäli asennuslevy ei ole kunnossa ja ehdottaa jatkotoimenpiteistä. Laitoin tästä jo ehdotuksen Ubuntu Brainstormiin. )

24
Järjestelmä / Asetukset / Käynnistettävät ohjelmat

Siellä on ruksittuna kohta SSH-avainten agentti, enkä tiedä miksi. Onko se muilla valmiiksi rastitettuna? Mihin sitä tarvitaan, vai tarvitaanko eli voiko poistaa? Tuo kun näyttää jonkin asteiselta turhalta tietoturva-aukolta, jota on täälläkin joskus puitu:

Linux-koneisiin murtaudutaan SSH-avainten avulla
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=21127.msg157234

25
Yleistä keskustelua / (Windows-)virusten lukumäärä
« : 26.02.11 - klo:22.49 »
Vertaa tätä:

"Experts at G Data SecurityLabs expect over two million new computer viruses will have been discovered by the end of the year."
http://www.gdatasoftware.co.uk/about-g-data/press-centre/news/news-details/article/1760-number-of-new-computer-viruses.html

tähän:

"Maailmassa on arviolta noin 100 000 erilaista tietokonevirusta."
http://wiki.ubuntu-fi.org/Tietoturva


Yritän tällä hienovaraisesti vihjata, että joku kynnelle kykenevä voisi päivittää Ubuntun sivustoa tuolta osin.

26
Yleistä keskustelua / Soneralla on asiaa :P
« : 21.02.11 - klo:17.06 »
"Jos modeemin läpi menee jatkuvasti liikennevirtaa, niin sen sisällä oleva puskuri voi täyttyä. Silloin se täytyy joko vaihtaa uuteen tai reset-nappulasta tyhjentää se puskuri, sanoo Soneran viestintäjohtaja Ahti Martikainen."
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/02/monesta_suomalaiskodista_loytyy_vasahtanyt_modeemi_2377971.html


27
Lisäksi tulee ukaasi, että tiedot voivat hävitä. Mistähän oikein on kyse? Järjestelmän valvonnan tiedoista ei näin peruskäyttäjä mitään ymmärrä. Näkyyhän siellä ssh-agent (miksi?) mutta muusta ei osaa edes ounastella. Aina silloin tällöin näyttää tulevan tuota ilmoitusta, mutta ei aina. Silloinkin koneella on voinut olla avattuna vain Firefox, siis itse käynnistettävistä ohjelmista.

Onko tietoturva kunnossa?

28
Virtualboxin aloitusherja:

VirtualBox can't operate in VMX root mode. Please disable the KVM kernel extension, recompile your kernel and reboot (VERR_VMX_IN_VMX_ROOT_MODE).

... ja tyssää siihen.


Tähänhän on kyllä ohjeita, kuten

How to prevent Virtualbox and KVM from conflicting?
https://help.ubuntu.com/community/KVM/FAQ

mutta kun:

Ohjeissa näkyy aina jokin kvm:n disaboiminen ja minullapa kun on käytössäni kvm-kytkin, jonka avulla voin napin painalluksella vaihtaa (fyysiseltä) koneelta toiselle (ja operoiden edelleen samalla näytöllä, näppiksellä ja hiirellä).  En haluaisi luopua tuosta. Tietämättä edes miten kvm-kytkin reagoisi noihin ohjeisiin, en halua tehdä tuhokorjauksia, joita en sitten edes osaisi palauttaa ennalleen.


Miten siis turvaan kvm-kytkimeni toiminnan ja silti päästä nauttimaan Virtualboxin riemuista?

29
Ubuntu tietokoneissa / Empathy-pikaviestin: Verkkovirhe
« : 23.01.11 - klo:19.06 »
Yritin ottaa Empathyn käyttöön, mutta tuli ilmoitus verkkovirheestä. Puheohjelman ei välttämättä tarvitse olla Empathy, vaan jokin mahdollisimman helposti käyttöönotettava ja helppokäyttöinen. Mitä suosittelette? Jos Empathya pidetään hyvänä, miten sen saa kuntoon.


P.S.
Skype-riesaa tulee milloin 64-bittisyyden takia, ja joskus kun Linux-versio vie 100 % prossutehoista, puhe pätkii yhteyden molemmissa päissä. Windowsilla Skype vie samoissa koneissa alle 50 % tehoja.30
Laitealue / Epson Stylus SX210 ei toimi(kaan)
« : 15.01.11 - klo:14.52 »
Tulostin sylkee paperia villisti, mutta ei mustetta.

Openprinting.Org kertoi laitteen toimivan täydellisesti.
http://www.openprinting.org/printer/Epson/Epson-Stylus_SX210

En tuntenut tuota organisaatiota, joten menin Epsonin sivuille ja jälleen mallin mukaan haku päälle. Linkkiä toisen perään, kunnes päädyin Avasysin sivuille. Sieltä otin 32-bittiselle koneelle tarkoitetun deb-paketin, jota Gdebin avulla aloin asentelemaan.

Koneen uudelleenkäynnistyksen jälkeenkään homma ei pelitä.


Joku väitti silti onnistuneensa:
http://eklundhome.com/wordpress/?p=6

Ohjeista en saanut selvää ts. en viitsinyt aivan arpomalla laittaa pitkää litaniaa tuntemattomia käskyjä terminaaliin.


Voisiko joku ystävällisesti auttaa tämän 32-bittisen Lucidin ja mainitun Epson Stylus SX210:n yhteiselon alkutaivalta?
Parhaat loitsut noteerataan.


31
Laitealue / Pöytäkoneen paras nettiratkaisu?
« : 26.12.10 - klo:19.36 »
Piuhoilla kiinni, langaton modeemi, mokkulalla, puhelimen kautta...

Mitä kokonaisratkaisua vuonna 2010 kannattaa käyttää, kun pöytäkonetta kuitenkin tarvitsen ja nettiä siihen? Nykyinen laajakaistamodeemi katkoo inhottavasti yhteyksiä ja ajattelinpa vaihtaa palveluntarjoajaa samalla, sekä mahdollisesti myös kännykkää.

32
Kansiossa on Paketti, jossa on sisällä käyttämäni ohjelma ja parit siihen liittyvät lisäohjelmat. Nyt on tullut ohjelmasta uusi versio, pitäisi päivittää ja ohjeiden mukaan poistaa vanha versio.


Koodia: [Valitse]
cd /usr/local/bin
Tämän jälkeen
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get remove Paketti

"Pakettia "Paketti" ei löytynyt."


Miten jatkan?
33
Ikkunoiden koon muuttaminen on nykyisellään sillä tavoin kiusallisen hankalaa, että hiiri aktivoituu liian rajatulla alueella ja homma menee ikäväksi nyhertämiseksi. Hiiren tarkkuutta en haluaisi muuttaa, koska muutoin se on passeli kaikessa muussa mitä teen. Voiko tuota 'aktivointialuetta' jotenkin suurentaa tai onko muuta ratkaisua? Juu, tiedetään, alakulmasta voi säädellä, mutta saisiko tuota reuna-aluetta myös jotenkin isommalta alueelta reagoimaan?Ubuntu 10.04 LTS, näyttö 1920 kertaapi 1080


...........................

Kiitos neuvosta!

34
... sinulla ei ole oikeuksia nähdä niitä."

En voinut tehdä varmuuskopioita tuosta syystä. Missä vika?Kirjauduin pääkäyttäjäksi:
Koodia: [Valitse]
sudo -s
Sitten
Koodia: [Valitse]
nautilus
Tällä etsin kopioitavan kansion "käyttäjä", jonka kopioinnin jälkeen siirryin samaa roottinautilusta pitkin ulkoiselle asemalle. Siellä liitä-komento antoi tuon otsikossa olevan virheilmoituksen.Muoksahdus:

Mikä sudolla ja rootilla ei onnistunut, sujui taviskäyttäjänä - älkää kysykö miksi, mutta itse haluaisin sen kyllä tietää.

35
Tällä hetkellä ei vielä ole kovinkaan hyvällä mallilla Ubuntun saattaminen ainakaan pienyrityksen pääasialliseksi järjestelmäksi. Kirjanpitoon ja laskutukseen sekä muihin pienyrityksen tarpeisiin ei ole pakettiratkaisuja, sanan yleisessä tai linux-mielisessä merkityksessä. Se on ilmiselvä puute. Tietoa on saatavilla, mutta se on pirstaloitunutta ja monet toteavat miten joutuisivat painiksimaan samojen, siis yhteisten  ongemien kanssa yksin. Asiaan voitaneen saada muutos, mutta se edellyttää useamman ihmisen aktiivisuutta.

Rohkaisenkin äänestämään ykkösvaihtoehdon puolesta.
Äänestysaikaa ei rajoiteta, vaan jätetään pysyvästi avoimeksi.36
Yleistä keskustelua / Kauanko koneesi kesti?
« : 11.02.10 - klo:19.51 »
Itselläni hajosi juuri kaksi konetta; toinen Amd Athlon 64 3000+ 754-kannalla, emo: K8N, toinen Amd Athlon 64 4000+ 939-kannalla, emo A8S-X. Näistä ensimmäinen kesti vajaat viisi vuotta, toinen hieman alle neljä. Ei ylikellotettuja. Ilmeisesti kondensaattorit kuivuivat ja koneet oirehtivat jo pitkään sillä että käynnistyminen tapahtui vasta sekunteja, sitten minuutteja myöhemmin kuin mitä virtanappulasta komensi. Virtalähde oli toisesta koneesta uusittu jo aiemmin, mutta nyt ei enää kannattanut korjata, koska 939-emo maksaa melko paljon, mutta mitään varmuutta ei ole että kone toimisi tämän jälkeen. Kondensaattorien vaihto voi mennä harrastuksesta, mutta omalle työlle ei silloin saa laskea mitään arvoa jotta homman voisi sanoa kannattavan. Joka tapauksessa...

Kerro sinun ja koneesi yhteisestä taipaleesta. Mikä apparaatti kestää, mistä on vain harmia?

Vielä: Intelin läppäri vielä iskussa, kolme ja puoli vuotias, vuonna 2002 ostettu Intel Celeron 1700 ollut vielä kuukausi sitten päivittäisessä käytössä, toinen  Intel Celeron 1700 - ikä ei selvillä - satunnaisesti käyntiin ongelmitta. Kiertoon laitettu takavuosina 300 ja 350MHz Intelin koneet.

37
Ubuntu tietokoneissa / "Starting up..." kestää kauan
« : 05.02.10 - klo:13.56 »
Ubuntu 9.10 jämähtää pariksi minuutiksi käynnistyksessä. Esille ponnahtaa "Starting up...", joka katoaa melkein heti, ilmestyy uudelleen, jonka jälkeen kone jää pitkäksi aikaa pelkästään tätä näyttämään. Lopulta kone käynnistyy. Miten hidas käynnistys voidaan korjata?

Kyseessä on ns. ensivaikutelma-ubuntu toisen ihmisen koneelle asennettuna, joten mielelläni näyttäisin koneen pystyvän parempaan. Luonnollisesti tuli mainostettua kuinka Ubuntu 9.10 on XP:tä nopeampi.

38
Ubuntu tietokoneissa / Avahi -ilmoitus pois [RATKAISTU!]
« : 03.02.10 - klo:21.13 »
(Edit: Kiitoksia kaikille, ja erityismaininta wanhemmalle tietotekniikan opiskelijalle eli Jallulle nro 59. Antamasi ohje toimi, vaikka oudoksutti muokata tyhjää tiedostoa. No, siinähän siis luotiin ensin tiedosto, sitten laitettiin sinne jotakin viisasta, ja sen jälkeen käynnistettiin palvelu. Ainakaan kiusallista ilmoitusta ei enää tullut.)
Jossain ketjussa ratkaisu oli jo löytynyt, mutta ilmeisesti vanhemmalle Ubuntulle. Itselläni on Ubuntu 9.10.

Toimivaksi kehuttu ohje alkoi komentorivikäskyllä:
gksudo gedit /etc/default/avahi-daemon

Se avaa nykyisellään tyhjän tiedoston, joten sieltä ei muuteta sitä mitä ohje käski. Miten siis nykyisellään saa käynnistyksen yhteydessä esiin ponnahtavan avahi -ilmoituksen pois siten ettei se enää tule käynnistyksissä kiusaamaan?

39
Joskus kone ei käynnistynyt heti, vaan muutaman sekunnin kuluttua napin painalluksesta, sitten minuutin, muutaman minuutin...
Tämä oire esiintyi, jos koneen takana olevan virtakytkimen laittoi päälle ja sitten muutaman hetken sisään yritti käynnistää koneen etupaneelin kytkimestä. Sitten saattoi alkaa näkymään virheilmoituksia: Overclocking failed. Mitään ylikellotusmahdollisuuksia emolevyssä ei ole. Nykyään kone ei tahdo käynnistyä lainkaan. Sitä ennen kone saattoi sammua itsekseen pimahtamalla.

Pariston vaihto ei korjannut ongelmaa. Virtalähde on 520 W ja puoletkin varmaan riittäisi. Muistit on testattu ubuntun asennus-cd:n testillä. Kiintolevyssä vian ei pitäisi olla, koska ongelma ilmenee myös live-cd:llä. Ongelma esiintyy siis ennen kuin koko grub tulee näkyviin. Kaatumista on tapahtunut myös xp:n puolella eli laitteistosta pitänee alkaa ongelmaa etsimään.

Melkein tekisi mieleni kysyä, että onko vika emolevyssä vaiko sittenkin virtalähteessä. Etupaneelin toggle-nappulan jokin häiriö saattaa myös olla kyseessä. Joskus käynnistyksen yhteydessä virtavalo välkytteli, mikä ei ollut mielestäni koneelle aiemmin ominaista toimintaa. Välkyttelyn myötä kone sitten ei päässyt edes grubiin, vaan aloitti sammuta-käynnistä -rumban.

Toki muutkin sivistyneet arvaukset ovat tervetulleita, mutta ennenkaikkea hyvät toimenpidesuositukset.


40
Loppukommentti näin alkuun:
Kiitokset kaikille auttaneille, erityisesti nimimerkille Ganymedes. Alla oleva ketju on pitkähkö, mutta kannattaa käydä läpi mikäli ei ole saanut ulkoista levyänsä toimintakuntoon.


  :) :) :)
(edit - vielä kerran: Pahus sentään. Olin laittanut aivan vääränlaiset hymiöt, siis sellaiset jotka eivät hymyilleet. Piti vilpittömästi kiittää apua antaneita, ei kuittailla heille. Nyt siis korjattu. )
Laitteen saan kyllä Windowsilla toimimaan(* mutta nyt olisi tärkeää saada kelvolliset ohjeet Ubuntulle. Aiheesta löytyy kyllä erinäisiä keskustelunpätkiä, mutta missään niissä ei asia ole ratkennut annettujen ohjeiden avulla, vaan jotenkin muuten, vaan on jäänyt aina epäselväksi miten asia pitää hoitaa Ubuntussa. Korjataan nyt se puute. Toivottavasti palstan taitajat osallistuvat talkoisiin sillä ilman heitä asia ei ratkea. ;)


(* Tiedän saavani laitteen toimimaan alustamalla sen windowsilla - aikaisemmin olen tehnyt LaCien ulkoisille levyille sen sillä tavoin parikin kertaa.

Ensin tulee viesti:
"Taltiota ei voida liittää."

Yksityiskohtia virheilmoituksesta ei jostakin syystä voi maalata saati kopioida... No, tässä käsin kopioidusti:
$LogFile indicates unclean shutdown (0, 0) Failed to mont '/dev(sdb1´: Toiminto ei ole tuettu Mount is denied because NTFS is marked to be in use. Choose one action: Choise 1: If you have Windows then disconnect the external devices by       clicking on the 'Safely Remove Hardware" icon in the Windows       taskbar then shutdown Winddws cleanly. Choice 2: If you don't have Windows then you can use the 'force option for      your own responsibility. For example type on command line:       mount -t ntfs-3g /dev/sdb1 /media/LaCie -o force     Or addthe option to the relevant row in the /etc/fstab file       /dev/sdb1/media/Lacie ntfs-3g force 0 0

Aikaisempien levyjen kohdalla muistan kuinka ohjeet 1 ja 2 eivät auttaneet.

Apua antavat haluavat taustatietoja ja tätä ovat aina pyytäneet:

Koodia: [Valitse]
sudo fdisk-ltuottaa infon:

Levy /dev/sdb: 1000.2 Gt, 1000204886016 tavua
255 päätä, 63 sektoria/ura, 121601 sylinteriä
Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit
Levyn tunniste: 0x24796452

Keskustelussa
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=31237.0
neuvottiin myös tämmöinen:
Koodia: [Valitse]
sudo mount -l
Tuloste:
/dev/sda3 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro) []
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
/sys on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
varrun on /var/run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,mode=0755)
varlock on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,mode=1777)
udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755)
devshm on /dev/shm type tmpfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)


    Laite Käynn     Alku          Loppu    Lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sdb1              43          45       10239    c  W95 FAT32 (LBA)

Sivuja: 1 [2] 3 4 5