Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Kalle Kipinä

Sivuja: 1 2 3 [4]
61
Ostin juuri viime kesänä Photoshop Elementsin enkä ole vielä löytänyt näppärää (tai minkäänlaista oikeastaan ;-)) keinoa ajaa sitä Linuxista käsin, joten Windows säilynee ensisijaisena vielä jonkin aikaa. Windowsin lasken ensisijaiseksi, koska se oli tähän koneeseen asennettu ensteks.

62
Tehtyäni tuolla Wikin ohjeella en nähnyt ntfs-osiolla ollenkaan tiedostoja tai hakemistoja, joiden nimissä oli ääkkösiä. Hankaloitti esimerkiksi Työpöytä-hakemiston kanssa toimimista kovasti, kun sieltä olin jotain kopioimassa. :)

Sitten asensin ntfs-config -ohjelman ja ajoin sen. Se pullautti fstabiin tuollaisen rivin Wikissä neuvotun sijaan:
UUID=92FCE1F5FCE1D38F /media/hda1 ntfs-3g defaults,locale=en_US.UTF-8 0 1

Tuossa siis nls on poistettu kokonaan. Riville on puolestaan lisätty locale-määritys, minkä oletan olevan syynä siihen, että nyt myös ääkkösiä nimissään sisältävät hakemistot ja tiedostot näkyvät.

63
Toi ei kuitenkaan tehnyt mitään muutosta, suljetut ja avatut portit näkyi vieläkin.

Erikoista. Itselläni kyllä yllä listattu iptables-säännöstö aiheuttaa esimerkiksi Shields Upissa sen, että kaikki portit paitsi 0 ja 22 ovat stealth-tilassa. Testasin jopa tätä vielä, kun jäi epävarma olo, tekemällä port forwardin wlan-routeriin portille 443: kun iptables oli edellä mainitussa tilassa, 443 näytti stealthia. Kun kommenttimerkit poisti porrtia 443 koskevien rivien edestä ja suoritti /sbin/myfirewall-tiedoston, näytti Shields Up portin olevan Closed-tilassa Stealthin sijaan.

Eli itselläni kyllä toimii tuo listaamani skripti ihan mainiosti, tiedä sitten missä sinulla on mennyt vinoon. Pitää vielä tutustua omaan versioosi, josko siitä voisi kuitenkin jotain uutta oppia. :)

64
Mites on kun asentaa apachen niin se ei tee tiedostoja sinne /etc/apache2/ kansioon. Missäköhän vika? Ja miten saisi korjattua?
Kerro, miten yrität asentaa apachea. Millaisella käskyllä? Vai jotenkin muuten? Tästä voidaan aloittaa :)

yritin ihan vaan miten tässä ohjeessa on laitettu. Mutta sain jo skulaa.. :)

Korjaantuiko liittämäsi kuvan kaltainenkin ongelma sillä, että sait Apachen toimimaan?

65
"Mainonnan" ansiosta ennätysmäärä ihmisiä on sitten päätynyt kokeilemaan Ubuntua uuden version myötä ja ongelmien määrä on suhteessa lisääntyneeseen käyttäjien/kokeilijoiden määrään.

Harmi sinänsä, että ylitsepääsemättömän tuntuisia ongelmia on niin monella. Huonot kokemukset pyrkivät leviämään helpommin kuin hyvät.

Ikäviähän hankalan tuntuiset ongelmat ovat kieltämättä, mutta mielestäni esimerkiksi tämä foorumi on esimerkki melko ystävällisestä vertaiskäyttäjätuesta, johon ei juuri Windows-puolella ole törmännyt. Törmäämättömyyteen on tietysti useampia syitä, joista vähäisin ei ole se, että niin monet ovat jo tottuneet käyttämään Windowsia pikkuvikoineen, kuten jo lainaamattomassa osassa viestiäsi kirjoititkin.

Ylitsepääsemättömiksi en kuitenkaan lähtisi ongelmia syyttämään. Katsoisin, että ongelma tuntuu vaikeammalta kuin onkaan osaksi ennakkoluulojenkin vuoksi. Sama ennakkoluuloisuus - tai tottumattomuus avun pyytämiseen - yltää sitten tänne foorumille kantautuviin avunpyyntöihinkin, joista jotkut ovat lähinnä liekityksen tasolla. Itsekin myönnän joskus vain paiskoneeni tavaraa luullessani, ettei mikään toimi. Lopulta, kun on malttanut rauhoittua, on apua kuitenkin lopulta löytänyt Internetin syövereistä.

66
Mites on kun asentaa apachen niin se ei tee tiedostoja sinne /etc/apache2/ kansioon. Missäköhän vika? Ja miten saisi korjattua?
Kerro, miten yrität asentaa apachea. Millaisella käskyllä? Vai jotenkin muuten? Tästä voidaan aloittaa :)

67
Vaikka mie vaihan sen AddDefaultCharset ISO-8859-1 ni ei näy ääkköset, ei näy myöskään vaihtamatta eli sillä UTF-8, oiskos siitä kellään ideoita?

Edit: Sen verran korjausta, että http://hellman.servehttp.com/ukonhauta ääkköset toimii, muuten palvelimella ei
Sen mukaan mitä löysin tuosta asetuksesta tietoa netistä, sen voi aina ohittaa HTML-tiedoston head-lohkossa olevalla meta-tagilla, kuten esimerkkinä käyttämälläsi sivustolla on tehty:
Koodia: [Valitse]
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1252">
Kiinnostavaa olisikin tietää, millaisilla sivuilla ääkköset eivät toimi? Tuo AddDefaultCharSet auttaa lähinnä kertomaan yhteyttä ottavalle asiakkaalle, millä koodauksella tiedosto on alkujaan tehty. Jos ei-html-muotoinen tiedosto, esimerkiksi siis puhdas tekstitiedosto, on tehty Windows-1252-koodauksella (kuten esimerkkisi antaa olettaa) ja sitä tarjotaan UTF-8:n tai ISO-8859-1:n koodeilla, eivät ääkköset herkästikään toimi.

Lisää esimerkkejä siis kaivataan siitä, millaisissa tiedostoissa ääkköset eivät pelitä. Oletan nyt, että kyse kuitenkin oli samasta palvelimesta kuin millä tuo esimerkkisi sijaitsi.

68
Hei nyt tuli ongelma apache2 kanssa, ennen toiminu moitteitta, nyt kun käynnistin koneen uudelleen niin näyttää tällaista "virhe" juttua. http://thor.dy.fi/tavaraa/ongelma.JPG
Viittaisi käsittääkseni siihen, että apache ei ole käynnissä, joten se ei myöskään tulkkaa php-tiedostoa. Tällaisen kuvan sain lukiessani tätä ketjua alusta lähtien ainakin. :) Itselläni meni niin pitkälle, että asensin koko käyttöjärjestelmän uusiksi, mutta todennäköisesti vähempikin riittäisi: jos nyt ensin sanot konsolissa apache2 niin mitä näkyy?

Tosin ympäristösi näytti Windowsilta? Siellä apache ei ole automaattisesti polun päässä, joten pitää hakeutua oikeaan hakemistoon ensin.

69
Moi!

Minulla on toisessa koneessa openssh-serveri, ja konetta käytän siis lähennä siihen, että voin irkata muualtakin kuin kotoa.
Koneessa on Ubuntu 6.06LTS ja server-asennus, eli x:ää ei ole.
Kysyisin, miten saan iptablesin avulla portit piiloon?
Muita portteja kuin tuo ssh-portti ei ole auki, ja sekin on vaihdettu muuhun kuin oletuksena olevaan 22-porttiin.
Olen koittanut etsiä neuvoja googlaamalla, mutta suurin osa neuvoo miten saa vain tavallisen työpöytäkoneen iptablesin conffattua, tai ohjeissa käytetään firestarteria, mitä minulla ei ole mahdollista käyttää.
Itselläni on yleispätevästi toimiva järjestely, jossa hakemistossa /etc/rc2.d (palvelinkäytössä hakemisto voisi siis olla /etc/rc1.d ehkä?) on symbolinen linkki nimeltä S21firewall, joka osoittaa puolestaan tiedostoon /sbin/myfirewall (joka on rootin omistama ja jonka voi ajaa).

myfirewall-tiedosto puolestaan sisältää tällaista:
Koodia: [Valitse]
#!/bin/sh

#malli
#iptables -I INPUT -j ACCEPT -p tcp -m osf --genre Linux --log 1 --smart

# prep
iptables -F INPUT
iptables -F OUTPUT
iptables -F FORWARD
iptables -P INPUT DROP
iptables -P OUTPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP

# loopback
iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -o lo -j ACCEPT

# high ports
iptables -A OUTPUT -p tcp --sport 1024: -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 1024: ! --syn -j ACCEPT

# udp
iptables -A INPUT -p udp --dport 1: -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -p udp --dport 1: -j ACCEPT

# ssh
iptables -A INPUT -p tcp --dport 22 -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -p tcp --sport 22 -j ACCEPT

# Skype
iptables -A INPUT -p tcp --dport 62930 -j ACCEPT

# web
#iptables -A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
#iptables -A OUTPUT -p tcp --sport 80 -j ACCEPT
#iptables -A INPUT -p tcp --dport 443 -j ACCEPT
#iptables -A OUTPUT -p tcp --sport 443 -j ACCEPT

# icmp
iptables -A OUTPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type any -j ACCEPT

Tätä nyt pitää tietysti soveltaa hiukan, sillä siinä UDP-portit ovat auki ja Skypellekin on aukaistu reikä erikseen ja ssh:kin ottaa vastaan nimenomaan portissa 22. Tuo icmp-osio puolestaan piilottaa koneen icmp-paketeilta (mm. ping), mutta sallii kuitenkin pingaamisen koneelta muualle verkkoon. Koodissa siis merkki # toimii kommenttimerkkinä luonnollisesti, esimerkiksi http- ja https-porttien osio on kommentoitu pois kokonaan itseltänikin, portit siis ovat kiinni.

Lyhykäisyydessään ilmeisesti tämän järjestelmän luominen sujuisi siis näin:
Koodia: [Valitse]
sudo nano /sbin/myfirewall
->liitetään yllä oleva myfirewallin sisältö ja muokataan halutulla tavalla. Lopuksi tietysti tallennetaan.

Koodia: [Valitse]
sudo chmod u+x /sbin/myfirewall
sudo ln -s /sbin/myfirewall /etc/rc1.d/S21firewall

Palomuuri (oikeammin kyseessä lie pakettisuodatin?) lähtee käyntiin vaikka ihan sanomalla
Koodia: [Valitse]
sudo /etc/rc1.d/S21myfirewall
mutta myös jokaisen buutin yhteydessä.

70
Yleistä keskustelua / Vs: Miten tutustuin Linuxiin?
« : 22.04.07 - klo:01.24 »
Seuraavaksi kenties FreeBSD kokeilussa? ;D

Parempi idea(?): Asenna OS X pc-koneeseen, niin pääset kokeilemaan. :)

Aiheesta kertoakseni: ensikosketukseni linuxiin tuli jo lukioaikana, mutta varsinaisesti käyttö alkoi vasta koulun ja kaverien innostamana viime vuoden keväällä. Oman aikansa se otti, että pääsi linux-järjestelmän sielunelämään käsiksi. :) On aika lohduton näky se komentorivi, kun ei ole yhtään perillä siitä, missä asetustiedostot sijaitsevat tai mitä niillä voi tehdä. Aika kuitenkin parantaa haavat ja kultaa muistot...

71
Miksi muita pakettienhallintaan liittyviä sovelluksia ei pysty sulkemaan? Kaikki pakettienhallinnat käyttävät samoja tiedostoja pitääkseen kirjaa asennetuista paketeista, joten ristiriitaisten tietojen muodostamisen estämiseksi uusi paketinhallinta ei edes käynnisty, ennen kuin kaikki muut samoja tiedostoja käyttävät on suljettu. Auttaako tämä yhtään?

72
Laitealue / Vs: ISA Sound Blaster
« : 21.04.07 - klo:17.52 »
Löysin kyllä tuon irq:n ja molemmat dma:t ja niiden arvot olivat irq=05 dma=01 dma=05 tarkoittaako tämä että arvot ovat samat kuin yllä olevassa koodissa? saako nuo muut koodissa olevat arvot jotenkin tuolta windowssista? anteeksi nyt tämä oma vasenkätisyyteni... alkaa jo itseänikin harmittamaan.
Jos korttia ei ole sorkittu, on erittäin todennäköistä että tuo portti on aivan oikein. Ja mpu-portti myös. Ainakaan itse en dos-ajoiltani muista kohdanneeni yhtään korttia, joissa oletusosoitteet olisivat olleet jotain muuta.

Oletko kokeillut tuota modprobe-käskyä, joka yllä annettiin? Mitä tapahtui?

Muoks: portitkin kyllä löytyvät Windowsista, joskin kenties eri laitteen alta kuin varsinaisen "äänikortin" tiedot laitehallinnasta. Eikä niitä välttämättä ole esitetty muodossa 0x220 vaan kenties vain muodossa 220. Valitettavasti en ulkomuistista osaa neuvoa tarkkaa paikkaa, kun tätä nyt linuxilla kirjoitan. :)

73
Laitealue / Vs: ISA Sound Blaster
« : 19.04.07 - klo:23.00 »
Kortti on ehjä koska minulla on rinnalle asennettu wintoosa ja siinä äänet toimii moitteitta. Saisiko noita juttuja jotenkin selville että miten noi osoitteet ja keskeytykset kuuluu olla???

Windowsin laitehallinnasta, äänikortin ominaisuuksista löytyy kyllä tarvittavat tiedot.

74
Yhdeksi ongelmaksi jäisikin siis varmaan tulkita, olisiko tuo XP Starter Edition samanlainen tai riittävän samankaltainen muiden Windows-versioiden kanssa täyttääkseen polkumyynnin ehtoja.

75
Jos tohon hintaan myyvät suomeen niin se on laitonta polkumyyntiä. Ei se tietysti ole ennenkään Microsoftia estänyt.

Polkumyynnin määritelmän perusteella tärkeää olisi, että viejällä olisi viejämaassa (siis kotimaassaan) myynnissä samanlaista tuotetta.

Lainaus
Jos viejä ei tuota tai myy samankaltaista tuotetta viejämaassa, normaaliarvo määritetään muiden myyjien tai tuottajien hintojen perusteella.

Jos oikein vinosti tulkittaisiin, voisi kai "muiden myyjien tai tuottajien hintoina" pitää tässä tapauksessa esimerkiksi Ubuntu+Openoffice-paketin hintaa, jolloin polkumyyntihinnan ehdot eivät täyttyisi. Tämä nyt kuitenkin varmaan jäisi sitten muiden kuin minun määriteltäväksi loppukädessä. :)

76
Koodia: [Valitse]
cd ~ kotihakemisto
kiitos! tätä juuri etsin/muistelin/haikailin, eteneminen tyssäsi roottina kun en tiennyt miten pääsen kotihakemistoon...en kyllä ymmärrä miksei hakemistoa näy ihan listauksesa suoraan?

Jos nyt oikein ongelmaasi ymmärsin, olet siis kirjautunut rootina sisään. Rootilla on oletuskokoonpanossa oma kotihakemisto, /root. Yllä kerrottu komento vie aina kunkin käyttäjän omaan kotihakemistoon, siispä jos olet kirjautuneena rootiksi, päädyt nimenomaan tuohon /root-hakemistoon. Omaan (normaalikäyttäjän siis) kotihakemistoosi pääset käsiksi /home-hakemiston alta:
Koodia: [Valitse]
ls /home/ kertoo käyttäjien kotihakemistot.

Siirtyminen tuohon kotihakemistoon onkin sitten yksinkertaista:
Koodia: [Valitse]
cd /home/haluttu-hakemisto/

77
Mount:n man-sivu  sanoo seuraavaa:
Lainaus
Set the umask (the bitmask of the permissions that are not present). The default is the umask of the current process.  The value  is  given in octal.
"the bitmask of the permissions that are not present". Ymmärtäisin tämän niin, että se asettaa määrätyt oikeudet niille tiedostoille joilla ei ole ennestään minkäänlaisia oikeuksia, kuten NTFS-osiolle tallennetuille tiedostoilla.
Itse uskon, että man-sivun teksti viittaa myös sivulla http://www.acm.uiuc.edu/workshops/cool_unix/umask.html mainittuun ominaisuuteen, joka erottaa umaskin käyttötavan chmodista:
Lainaus
It's important to remember this is a MASK, not a bit setting like chmod.
Käsittäisin siis, että umask on numeromaski oikeuksille, jotka eivät ole käytössä toisin kuin chmodin oktaalinotaatiossa, jossa numerot tarkoittavat oikeuksia, jotka käyttäjät saavat. Ja tämä olisi siis asia, johon mountin man-sivu viittaisi tuolla yllä lainatulla lausahduksella.

78
Ohjeessa lukee, että fstabin rivi muutettaisiin vain muotoon
Koodia: [Valitse]
# /dev/sda1
UUID=9CA45D83A45D6136 /media/sda1     ntfs-3g    defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       1
Olenko ymmärtänyt jotain väärin? Mihin umask fstabissa - nimenomaan ntfs:n osalta - vaikuttaa? Jos luin ymmärsin lukemani umaskista oikein (http://en.wikipedia.org/wiki/Umask), se kylläkin vaikuttaa vain uutena luotujen tiedostojen oletusoikeuksiin. Mutta eikö olisi joka tapauksessa järkevää myöntää oletuksena myös kirjoitusoikeudet ainakin käyttäjälle, jos kerran ntfs-3g kirjoittamisen osiolle mahdollistaa?

Sivuja: 1 2 3 [4]