Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - muep

Sivuja: 1 ... 43 44 [45]
881
Kernelin voisi koettaa asentaa uudelleen. On varmaan myös mahdollista, että tuo kyseinen kerneli toimii huonosti koneessasi, jolloin kannattaa käyttää sitä vanhempaa kerneliä seuraavaan kernelin päivittymiseen asti.

882
Oletko varma, ettei verkko toimi? Toimiko asennuksessa?

Asennuksessa Ubuntu asettaa verkkoasetukset automaattisesti DHCP:lla, mikäli sellainen on tarjolla (useimmissa suomalaisissa laajakaistaliittymissä on). Ainakin minulla sen kanssa vaan yleensä käy siten, että asennus ei jaksa odotella hidasta DHCP:tä tarpeeksi kauan, vaan luulee, ettei koko DHCP:tä ole. Ratkaisu tähän on käskeä asennusohjelmaa vain yrittämään uudelleen, kunnes yhteys saadaan. Tämän jälkeen verkkoasetuksiin ei yleensä ole tarvinnut koskea.


Grafiikka-asetuksia pääsee tekstitilassa helpoiten säätämään komennolla
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg. Ajurin lisäksi tuolta ei juuri muuta kannata muutella, paitsi näytön virkistystaajuuksia. Kokeile ajureista ainakin ati ja vesa. Jos netin saat toimimaan, niin tietääkseni
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx pitäisi asentaa ATI:n viralliset ajurit, minkä jälkeen ne voi valita tuolla dpkg-reconfigurella.

883
Ubuntu tietokoneissa / Re: Live-CD ei toimi (UBUNTU)
« : 18.02.06 - klo:12.25 »
Kerro hiukan tarkemmin:
-mikä versio Ubuntusta?  (versionumero ja onko 32- vai 64-bit)
-minkälainen kone?

Joskus voi tulla jotain yhteensopivuusongelmia, tai sitten cd:n lataamisessa tai poltossa on voinut tulla joku virhe. Tällöin kannattaa yrittää uudestaan, mahdollisesti eri versiolla.

Jos nuo virheet tulivat 32-bittisellä 5.10- versiolla, kannattaa varmaan kokeilla 6.04:n testi-livecd:llä. Sen käynnistysmekanismi on aivan erilainen, ja saattaisi selvitä siitä, mistä vanha ei.

884
Ubuntu tietokoneissa / Re: Missä vika?????
« : 17.02.06 - klo:02.00 »
koetapa
Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/apt/sources.list ;D

Oletko itse lisäillyt tuonne jotain? Itsekseen sen ei pitäisi seota.

885
Yleistä keskustelua / Re: Xgl
« : 17.02.06 - klo:01.50 »
Tässä illalla nyt sainkin tuon Xgl:n toimimaan. On vielä vähän buginen systeemi, mutta toimii kuitenkin. Kaikki toimii todella nopeasti, vaikka tällä hetkellä Xgl vie vielä jatkuvasti noin 10% prosessoritehoista. Luultavasti kehityksen edetessä homma vielä tehostuu.

Seuraavat asiat toimivat hyvin:
-läpinäkyvyys
-"wobbly windows", ikkunat ovat ikäänkuin kumisia. Kun niitä vetää hiirellä ympäriinsä, ne heiluvat hyytelömäisesti.
-virtuaalityöpöydät 'kuution' ulkoseinillä, napeilla voi pyöritellä kuutiota.
-ikkunoiden portaaton skaalaus eri kokoisiksi (MacOSX:n expose taitaa olla samantapainen)
-joka ikkunasta näkyy alt-tabi-näytössä 'livenä' päivittyvä kuva ikkunoista
-drop shadow
+jotain muuta


Kovasti mielenkiintoista. Tämä siis asennettu suoraan tämänhetkisen Dapperin universesta ja vähän konffattu. Minusta vaikuttaa aika todennäköiseltä, että saataisiin tämmöinen siin myös valmiiseen Dapperiin, tosin epävirallisena.

Testikoneessa AMD AthlonXP 2600+, 512 MB muistia ja Radeon 9600 XT. Xgl toimii siis jo nyt myös ATI:n korteilla, varsinkin tätä pidän erittäin positiivisena asiana.

Toivon todellakin, että Xgl:stä saataisiin särmät hiottua pois, sillä tämän toivoisin ehtivän ainakin Dapperia seuraavaan Ubuntun versioon, kuten myös muihinkin distroihin. Itse pidän mahdollisuutta silmäkarkkiin yhtenä tärkeänä tekijänä uusien linux-käyttäjien houkuttelussa. ;)

screenshotti vielä:
http://koti.mbnet.fi/sarajarv/screenshots/XGL-1.png
http://koti.mbnet.fi/sarajarv/screenshots/XGL-2.png
Oletuksena nuo ikkunat eivät ole kokonaan läpinäkyviä, ainoastaan titlebareissa on hieman läpinäkyvyyttä.

886
Yleistä keskustelua / Re: Xgl
« : 16.02.06 - klo:22.40 »
Tuommoinen 3-kiihdytetty työpöytähän voi olla nopeampikin kuin vanha kiihdyttämätön.

Itse olen compositea käyttänyt Nvidian korteilla, ja vaikka pistää mitä läpinäkyvyyttä yms. päälle, niin ikkunoiden raahaaminen ja muu grafiikan piirto on paljon nopeampaa. Ja näyttää hyvältä. :)

XGL:hän tekee ihan samaa, käyttää kuvan piirtoon siihen parhaiten sopivaa rautaa. Systeemi on vain paljon joustavampi, ja sillä saadaankin aikaseksi aika hulppeita efektejä, jotka eivät kuitenkaan vie tehoja. Normaalikäytössähän Linuxissa näytönohjaimen laskentateho on lähes kokonaan tyhjän panttina.

887
Yleistä keskustelua / Re: Ubuntu 6.04
« : 16.02.06 - klo:22.33 »
Ei se nyt kovin haittaa, jos on oletusteemana ruskea. Sensorttisia väripaletteja käytetään todella vähän ohjelmissa, ja minusta tuommoinen on kuitenkin helppo tapa erottua muista. Lisäksi ulkonäkö on makuasia, olen aika monesta paikasta kuullut kehujakin ubuntun oletussävyistä. Ja helppohan se on vaihtaa.

Itse kyllä kannattaisin parin muunkin värisen taustakuvan mukaanottamista vakioasennukseen, se yksi ainoa taustakuva on kuitenkin aika vähän.

888
Ubuntu tietokoneissa / Re: ubuntu pyörii hitaasti
« : 16.02.06 - klo:17.02 »
Huhtikuussa julkaistava Ubuntun 6.04 vaikuttaisi tuovan jonkun verran helpotusta hitauteen. Käynnistysnopeus on parantunut aika kovasti ainakin meidän kotikoneella, ja lisäksi muun muassa vanhentunut Firefox on päivitetty uusimpaan versioon. Myös uusi Gnome tuntuu jonkin verran vikkelämmältä kuin tuo Breezyssä oleva, itse en onnistunut havaitsemaan minkäänlaista viivettä siinä. Kone on tasoa Athlon XP 2600+ 512 MB:n muistilla.


ihan vielä ei kannata alkaa tuota 6.04:ää asentamaan, jolle omaa kykyä käyttää komentoriviä (itsellä meni X välillä päivittäessä rikki) ja kohtuullista annosta säätämishalua.

889
Ubuntu tietokoneissa / Re: ubuntu pyörii hitaasti
« : 15.02.06 - klo:10.32 »
Ylävalikosta saa Sovellukset => Apuohjelmat => Pääte avattua komentorivin.

Kirjoita sinne
Koodia: [Valitse]
top ja paina enteriä.
Tuolla saa sellaisen yleissilmäksen siitä, mitkä ohjelmat vievät eniten tehoja. Jos joku tuntuu vievän liikaa, kerro tänne lisää.  :)

Gnome- työpöytä ei kyllä todellakaan ole sieltä kevyemmästä päästä, ja varsinkin se ohjelmien käynnistely tuntuu linux-puolella olevan hieman hitaampaa. Noin tehokkalla koneella tosin ei pitäisi olla kovin havaittavaa hidastelua.

edit:pikkulisäys

890
Ubuntu tietokoneissa / Re: ubuntu live ja geforce
« : 07.02.06 - klo:20.09 »
Huomaa, että pitää olla isot/pienet kirjaimet juuri prikulleen kuten noissa ohjeissa, muuten ei toimi.

Asetusten säädössä auttaa aika paljon myös komento
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Ainakin Brezyssä ja sitä vanhemmissa livecd:issä on tuo sudo.

891
Ubuntu tietokoneissa / Re: ATI RADEON XPRESS 200M
« : 03.02.06 - klo:18.30 »
Meillä on kannettavassa tuommoinen Radeon 200M. Aluksi sen kanssa kävi sillä tavalla, kun Ubuntua livecd:ltä testailin, että xorgia ei saanut millään käyntiin, ei ati-, vesa- eikä edes vga-ajurilla. Siinä sitten oli jo melkein toivo mennyt, kun tulin testanneksi muita livecd:itä. Knoppix lähti toimimaan heittämällä hiirtä lukuunottamatta ja Damn Small Linux sai myös hiiren toimimaan. Nyt myöhemmin tuli testattua myös Kubuntu 6.04:n flight3-livecd, ja sillä myös toimii aivan heittämällä.

Jostain syystä mikään Breezyn vakioajureista siis ei kuitenkaan toimi. Kuitenkin päätettiin sitä koettaa, josko se lähtisi toimimaan kovolle asennettuna. Ei lähtenyt. Kumma kyllä, ATIn oma ajuri, jonka saa ihan Ubuntun repositoryista asennettua, toimii. Eli tekstitilassa sen joutuu asentamaan apt-getilla, mutta sen jälkeen toimiikin aivan mainiosti.

Myös niitä muita distroja kannattaa yrittää, itsellä siis nimenomaan Ubuntu Breezy tähän mennessä ainoa, joka tuossa koneessa ei ole saanut kuvaa omin avuin näytölle.

892
Saisiko tuota checkinstallia tekemään niin, että se vain ja ainoastaan tekisi sen paketin.  Haluaisin varmuuden vuoksi saada kuitenkin sen paketin tehtyä ensin, sehän ei root-oikeuksia vaadi. Sitten vasta sen jälkeen asentaisin paketin dpkg:lla.

Syy tähän on, että tällainen ratkaisu tuntuu turvallisemmalta. Lisäksi kyllähän paketteja voi vaikka joku ei-admini käyttäjä käännellä halutessaan valmiiksi, ja sitten antaa adminille asennettavaksi.

Minusta paketin teko ja asentaminen kuuluvat eri työvaiheisiin.

893
Jos kääntää lähdekoodeista ohjelmia, kannattaa ne, mikäli mahdollista, asentaa omaan kotihakemistoon. Tällöin ne eivät varmasti häiritse koneen muita ohjelmistoja.

Tämä tehdään helpoimmillaan siten, että jätetään se 'make install'- kohta tekemättä. Ainakin yksinkertaisemmat ohjelmat saa monesti toimimaan ihan mistä kansiosta tahansa käsin. Monimutkaisemmissa taas on yleensä configure- skriptissä parametreja, joilla voi valita kohdekansion. Tällöin siis ajetaan se make install myös. Sudoa ei tarvitse, jos muutoksia tekee vain omaan kansioon.

894
Itsellä olisi ihan sama ongelma pian edessä, pitäisi asentaa Ubuntu erääseen kannettavaan, josta on cd-asema rikki.

Tuossa neboot-vaihtoehdossa on se vika, että pitäisi vissiin olla omassa lähiverkossa olla serveri, josta se alkaa asentaa?

Onko mitään samanlaista, kuin Debianin floppy-netinstall saatavilla Ubuntuun? Siis silleen, että ladataan pari-kolme korppuimagea ja sitten bootataan yhdeltä, joka kyselee ne muut, ja sitten pääsee asentamaan normaalilla Debianin installerilla.

895
Laitealue / Re: Ubuntu ja nettiyhteys.
« : 23.01.06 - klo:17.36 »
Sen kummemmin kyseistä korttia tuntematta... :-[

Eihän se vain ole USB-piuhalla koneessa kiinni?

Jos on, niin ota selvää, saisiko sen ethernet-johdolla laitettua kiinni verkkokorttiin, USB- systeemi tarvitsee luultavasti ajurit.

896
Ubuntu tietokoneissa / Re: kiintolevyjen osiointi?
« : 23.01.06 - klo:17.33 »
Ubuntu perusasennuksena kyllä tarvitsee ainakin sen 128 megaa muistia ja 2 gigaa levytilaa. Jos intoa riittää kokeiluun, niin server-asennuksen pitäisi kyllä onnistua ihan kohtuudella. Sen päälle sitten voi alkaa kasaamaan joitain kevyitä ohjelmia, mutta kovin huimaavaan suorituskukyyn on aika haastava varmaan päästä. Eli esim. fluxbox ja icewm olisivat sellaisia ikkunamanagereita, että tehot niihin riittäisivät. Itsellä on Debian asennettuna 96MB/200 MHz koneelle, ja kyllä siinä jopa Firefoxin saa toimimaan, kunhan pitää mahdollisimman vähän muuta kampetta auki.

Keveistä vaihtoehtodistroista kannattaa ainakin kokeilla Damn Small Linux, sen kokeilemiseen ei kauaa mene ja se on ihan käyttökelpoinen kuitenkin. Itse en kevyempään pakettiin ole vielä koskaan törmännyt. Jo 32 megatavun keskusmuisti on aivan riittävä. DSL:n levykuvakin on vain 50 megatavun kokoinen.
 :)

Sivuja: 1 ... 43 44 [45]