Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - muep

Sivuja: 1 ... 41 42 [43] 44 45
841
Ubuntu tietokoneissa / Re: Swap osion jako
« : 13.04.06 - klo:22.55 »
Aivan mahdollista ja helppoa, se Grub vain tosiaan jätetään sitten Kubuntussa asentamatta. Sen valikon säätämisessä voi sitten käyttää apuna niitä Ubuntun vanhoja rivejä.

842
Jos siis WinXP on oikeasti poistettu, niin nämä NTFS -osiot kannattaa ehdottomasti formatoida esim. ext3- tiedostojärjestelmää käyttäviksi. Tämä tietenkin poistaa kyseisillä osioilla ennestään olevan datan, mutta sen jälkeen voit jopa kirjoittaa niihin. 80 gigan levyltä kannattaisi poistaa molemmat osiot ja laittaa tilalle yksi iso. Pienemmällä levyllä olevan ylimääräisen osion voisi myös ottaa käyttöön, mutta senkin joutuu formatoimaan.

Jos haluat saada levyillä ennestään olevat jutut esille, niin sekin onnistuu. NTFS -levyjä ei kuitenkaan pysty Ubuntulla kuin lukemaan.

843
Hyvä jos toimii :)

844
Vanhassa Gstreamerin 0.8 -versiossa tuon äänen ja kuvan tahdistuksen kanssa on ollut joitain ongelmia. Niitä on aika hankala korjata, mutta Ubuntun seuraavan version Gstreamer 0.10:ssa ongelma on ainakin suurimmaksi osaksi korjattu.

Tällä hetkellä kannattaa asentaa Gstreamerin sijaan Xineä käyttävä Totemin versio, jossa ongelma on ainakin paljon vähäisempi. Paketin nimi on luultavasti totem-xine.


845
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: Nettiin!
« : 30.03.06 - klo:12.18 »
Jos uuden modeemin aiot hankkia, niin kannattaa laittaa ulkoinen modeemi, joka kytketään verkkokorttiin kiinni. Tällöin tarvitaan vain verkkokortin ajurit ulkoisen modeemin hoitaessa sen ADSL- puolen ihan itsenäisesti. Verkkokortit ovat erittäin hyvin tuettuja.

846
Se OpenOffice on versionumeroltaan kyllä beta, mutta Ubuntun ylläpitäjät ovat sen riittävän vakaaksi todenneet ja he huolehtivat myös tietoturva- ja bugikorjauksista. Kannattaa käyttää sitä ihan rauhassa, jos sen kanssa ei ongelmia ilmene.

847
Miten yrität lukea hda1:a? Muutenkin, hda1 on yleensä se Windowsin C: -osio, joka kai vielä toimiikin.

Mitä tulostaa Ubuntun puolelta Päätteeseen kirjoitettu komento:
Koodia: [Valitse]
sudo fdisk -l /dev/hda?

848
Laitealue / Re: Näytön(ohjaimen) asetukset
« : 27.03.06 - klo:00.51 »
Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Muokkaa rivejä, joilla lukee esim:
Koodia: [Valitse]
    VertRefresh 50-150
    HorizSync   30-91

ja laita niihin oman näyttösi arvot, jotka löytyvät siis näytön ohjekirjasta tai hätätilassa googlettamalla oman näyttösi merkkiä ja mallia. Älä käytä minun antamiani arvoja, ne saattavat rikkoa näytön!

849
Eli koneeseen pitäisi tosiaan laittaa se kiinni, ja sitten mahdollisesti osioida se jos sitä ei ennestään ole osioitu. Tämän jälkeen luodut osiot pitäisi vielä formatoida ja liittää sitten järjestelmään.

Kirjoitan tähän nyt tämmöisen jonkunlaisen ohjeen, valitettavasti täysin graafisia työkaluja en osaa neuvoa.

1) Koneeseen kiinnittäminen.
Jos levy ei jo ole kiinni tietokoneessa, se täytyy laittaa sisään. Tämä tehdään kuten Windowsinkin kanssa, eli levyn mukana toivottavasti tulleen ohjekirjan tai vastaavan mukaan laitetaan IDE- tai SATA- piuhalla kiinni emolevyyn ja IDE- tapauksessa laitetaan myös Master/Slave -kytkentä halutulla tavalla oikein. Myös virtajohto ja levyn paikalleen ruuvaaminen kannattaa muistaa. Tämän jälkeen tietokoneen voi käynnistää ja levyn voi ottaa käyttöön.

2) Osiointi ja formationti.
 HUOM. Tämä vaihe hävittää levyllä ennestään olevat tiedostot osittain tai kokonaan.Jos levy on jo valmiiksi osioitu mieluisalla tavalla, ei tätä tarvitse tehdä. Uuden levyn kuitenkin yleensä joutuu osioimaan. Osioinnin voi tehdä esimerkiksi GParted- ohjelmalla. Ubuntussa GParted käynnistetään esimerkiksi avaamalla ensin Pääte ja kirjoittamalla sinne
Koodia: [Valitse]
sudo gparted. GPartedin voi joutua ensin asentamaan komennolla
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install gparted tai asentamalla gparted- nimisen paketin Synaptic- paketinhallintaohjelmalla.

GPartedin ylävalikosta valitaan laite, joka halutaan osioida, minkä jälkeen ruudulla näkyy tietoja levyn senhetkisestä sisällöstä. Jos halutaan aloittaa täysin puhtaalta pöydältä, poistellaan kaikki osiot ja luodaan uusia, ext3-tyyppisiä osioita haluttu määrä. GParted ei tee mitään muutoksia levylle, ennenkuin Apply -nappia painetaan. Osioiden luomista voi siis rauhassa harjoitella, ennenkuin on täysin varma, miten osiot haluaa asetella. Jos ohjelman käyttö alkaa tuntua epävarmalta, sen voi rauhassa sulkea ja tulla vaikka takaisin foorumille kysymään ohjeita.

3) Osioiden liittäminen tiedostojärjestelmään.
Linuxissa osiot eivät näy Windowsin tyyliin omina asematunnuksinaan, vaan kaikkien sisältö näkyy samassa hakemistopuussa. Yksi osioista on niinkutsuttu juuriosio, jolla tiedostot normaalisti sijaitsevat.

Usein käytetään kuitenkin useampaa osiota, CD- asemaa tai vaikka muistikortteja, jolloin nekin pitää jonnekin saada näkyviin. Tällöin ne liitetään (englanniksi mount) tiedostojärjestelmään, jolloin niiden sisältö näkyy jossain kansiossa. Tätä kansiota kutsutaan liitoskohdaksi (eng. mount point). Liitoskohdan saa itse valita, mutta kannattaa valita tyhjä kansio, koska muuten kansiossa ennestään olevat tiedostot jäävät piiloon.

Osio siis täytyisi saada liitettyä jonnekin. Tässä vaiheessa helpointa on käyttää Päätettä, johon siis taas joudutaan muutama komento kirjoittamaan. Sitä ennen täytyisi saada selville, mitä laitetta ollaan liittämässä. Laitteiden nimet on helppo tarkistaa esimerkiksi GParted -ohjelmalla. Laitenimet ovat siis /dev - alkuisia, kuten /dev/hda1, /dev/hdc5 tai /dev/sda1. GPartedin listasta pitää siis katsoa, mikä haluamasi osion laitenimi on ja kirjoittaa se vaikka ylös. Lisäksi liitoskohta pitäisi valita. Voit tehdä kiintolevyllesi kansion esimerksiksi /media -kansioon, jonne Ubuntu oletuksena liittää laitteita. Nopea tapa tehdä sopiva kansio on kirjoittaa päätteeseen komento
Koodia: [Valitse]
sudo mkdir /media/kiintolevy/media/kiintolevyn voi korvata jonkin muun nimisellä kansiolla, jos ottaa huomioon kansion eri nimen ohjeen muissa kohdissa.

Linuxissa tiedot käytössä olevista kiintolevyistä ovat /etc/fstab -nimisessä tekstitiedostossa, jota voi muokata tavallisella tekstieditorilla. Käynnistetään tekstieditori Gedit komennolla
Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/fstab. Fstabiin täytyy lisätä rivi jokaista haluttua osiota kohden. #:lla alkavat rivit ovat kommenttirivejä, jotka on tarkoitettu tiedoston muokkaajia varten. Käyttöjärjestelmä ei niistä välitä.

/etc/fstabiin lisättävän rivin tulisi olla muotoa:
Koodia: [Valitse]
laite osio tyyppi asetukset numero numero, esimerksiksi
Koodia: [Valitse]
/dev/hda6 /media/kiintolevy ext3 defaults 0 0.

En muista noiden kahden viimeisen numeron vaikutusta, mutta homma toimii noilla arvoilla. Nuo rivit siis käyvät sellaisenaan, paitsi että laitenimen ja liitoskohdan joudut valitsemaan omiasi vastaaviksi.

Kun oikeanlainen rivi on lisätty, komento
Koodia: [Valitse]
sudo mount -a liittää osion sille kuuluvaan liitoskohtaan. Jatkossa osio liitetään paikalleen aina käynnistyksen yhteydessä.

Toivottavasti ohje ei ole liian vaikeaselkoinen. Jos on, niin kysy lisää. :) Sen GPartedin kanssa myös hieman varovaisuutta sitten  :) :)

850
Breezyn asennus-cd:llä on myös install-kansiossa Smart Boot Managerin levykuva sbm.bin. Sen voi windowsissa kirjoittaa rawrite-nimisellä ohjelmalla korpulle ja bootata sieltä. Smb:llä voi siis boottailla koneen muun muassa cd-asemasta, vaikka bios ei sellaista tukisikaan. :)

851
Gentoon Stage3 -asennus menee, sitten kun sen osaa, vanhemmallakin koneella kolmessa-neljässä tunnissa, mutta on siinä kyllä alkuun muutamalle päivälle ihmettelemistä.

Tietenkin sitten, kun haluaa graafisia ympäristöjä, niin asennukseen menee vielä enemmän aikaa, kun joutuu kääntämään noita isompia ohjelmia. Minimiasennus siis on tuon muutaman tunnin.

Jos tahtoo nimenomaan niitä uusimpia ohjelmia ja säätämistä, niin Ubuntun Dapper -versioon päivittämistä kannattaa harkita. Sen Firefoxin takia ei kannata ruveta erikseen muuten säätämään, harmaita hiuksia ja mahdollisesti seonneen paketinhallinnan sillä saa aikaseksi. Ubuntuun tuommoiset tulevat hieman viiveellä, mutta ovatkin sitten valmiiksi paketoidut ja silleen viilatut, että ohjelmat toimivat yhteistyössä hyvin. Se Firefox 1.0.7 on muutenkin vielä ihan käypä selain.

852
Ubuntu tietokoneissa / Re: Newbielle pari vinkkii..
« : 21.03.06 - klo:23.53 »
Noh, alkuun vaikka noista windows-linux-yhteiselosta:

Eli linux asennetaan windowsista täysin erilleen omalle osiolleen. Käyttöjärjestelmät eivät oikeastaan toisistaan sitten juuri välitä, vaan hoitavat toimintonsa sen oman osionsa sisällä ja silleen.... Linuxin puolelta voi tosin Windows-levyä lueskella rauhassa. Vanhempien FAT32:a käyttävien Windowsien, levyille voi Linuxin puolelta jopa kirjoittaa. Windows ei ilman erikoisajureita "näe" Linux -osioita ollenkaan.

Jos siis asennat Windowsiin ajurin, niin se menee sinne Windowsin kiintolevyosiolle Windowsin systeemihakemistoihin. Jos taas asennat Linuxiin ajurin, se päätyy Linux -osiolle. Siispä yhteiselo menee varsin rauhallisesti, koska järjestelmät eivät ole toistensa tekemisistä kovin riippuvaisia.


Eipä ollut niin kauhean newbie-kysymys, on sama homma kuultu ennenkin.

Terminaali eli Pääte, joka on siis sen komentorivin käyttöön tarkoitettu ohjelma, löytyy Ubuntussa ihan tuolta ylävalikosta selaamalla, muistaakseni Apuohjelmat -valikon alta. Ohjeissa on usein juuri noita komentoja, koska niillä on helppo neuvoa täsmällisesti ja copy-paste on helppoa. Ohjeita lukiessa kannattaa kuitenkin käyttää hieman harkintaa, koska osa ohjeista voi olla virheellisiä. Päätteen kautta voi suorittaa vaikka koko käyttöjärjestelmän asennuksen, joten myös sen sekoittaminen on helppoa. Kannattaa opetella päätteen käyttöä ainakin sen verran, että suunnilleen tietää, mitä on tekemässä.

Päätteen kautta voi ajaa minkä tahansa ohjelman. Pääpiirteissään homma menee niin, että kirjoitetaan sinne riville komento ja painetaan enteriä. Ensimmäinen komennon sana on ohjelma, joka käynnistetään, joskus ei tarvitakaan sen lisäksi mitään. Yleensä tekstipohjaisissa ohjelmissa ohjelman nimen perään kirjoitetaan tälle käynnistettävälle ohjelmalle parametreja, joilla ohjataan ohjelman toimintaa. Päätteestä voi siis käynnistää vaikka Firefoxin komennolla firefox. Voidaan myös käyttää komentoa "firefox http://www.google.com" (ilman lainausmerkkejä), jolloin Firefox avaa sinulle Googlen sivun valmiiksi. Myös paljon monimutkaisempia rimpsuja voi parametreiksi tulla, mutta idean varmaan tajuat jo tuosta.

Onnea kokeiluihin.

853
Multimedia ja grafiikka / Re: Multimedia ja Linux (Gnome)
« : 21.03.06 - klo:10.41 »
Ei pitäis vaikuttaa äänenlaatuun, käyttääkö Gnomea vai KDE:tä.

854
Tuota muistia saattaa olla liian vähän. Itselläni asennus koneeseen, jossa on 80 Mt muistia, kesti ainakin 5 tuntia tai enemmän. Koko päivä siihen tuntui menevän. Ubuntun Gnome- työpöytäympäristö myös toimii aika tahmaisesti noin vähällä muistilla :(

Saisitko jostain lisää muistia? 64 Mt:llä Ubuntu ei enää ainakaan aloittelijaystävällinen ole, koska monet kehittyneet helppokäyttöiset ohjelmat ovat aika vaativia koneen suhteen. 128 Mt on jo valtavan paljon parempi.

855
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: 5.10 asennusongelma
« : 18.03.06 - klo:14.27 »
Kuinkas sitä X:ää olet sitten rukannut? Recovery-modessa?

Koeta komennolla
Koodia: [Valitse]
adduser lisätä sinne yksi käyttäjä lisää, jos onnistut.

856
Meneekö se asennus loppuun, vai jumittaako se jo siinä kohdassa, kun Grub pitäisi asentaa?

857
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: 5.10 asennusongelma
« : 17.03.06 - klo:23.45 »
1.

Asennusohjelmassa voi olla jokin bugi, tai sitten cd:ssä voi olla häikkää. Kannattaa kuitenkin yrittää alusta uudelleen. Teitkö ihan tavallista asennusta, vai oliko jotain expert-moodeja päällä? CD:n uudelleenpolttoa voi tietenkin myös kokeilla. Onko 32- vai 64- bittinen versio kyseessä?


2

Miten ohitit tuon käyttäjänluontikohdan? Asennuksesta on varmaan jäänyt osa suorittamatta, muun muassa X-palvelimen asetukset ja ehkä osa koko palvelimesta puuttuvat.

Onko koneella tällä hetkellä ollenkaan käyttäjää?

Jos X-palvelinta lukuunottamatta asiat ovat kunnossa, niin voit yrittää laittaa X:n asetukset kohdalleen komennolla
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Näillä nyt alkuun, jos ei toimi niin tule kysymään lisää.

858
Eli laitat molemmat kovot kiinni ja asetukset muutenkin siten, että levyjen paikkaa ja kytkentöjä ei tarvitse myöhemminkään muutella. Sitten boottaat siitä ubuntun cd:ltä ja seuraat asennusohjelman ohjeita.

Osiointivaiheessa olet vain tarkkana, että ymmärrät, mitä olet tekemässä. Lue ohjeet huolella ja jos et ymmärrä niitä, kirjoita ylös mahdollisimman iso osa siitä, mitä et ymmärrä ja tule tänne kyselemään lisää. Ennen osiointia kiintolevyille ei kirjoiteta ollenkaan, joten asennus on turvallista keskeyttää vielä sen alkuvaiheessa. Asennusohjelma ilmoittaa varsin selkeästi, missä kohtaa formatointi tapahtuu.

859
Yleistä keskustelua / Re: Xgl
« : 14.03.06 - klo:00.42 »
Meillä on kyllä kannettavassa melko joku ATI:n Radeon xpress 200m, jolla Xgl kyllä rullasi hyvinkin kevyesti :)

860
Ubuntu tietokoneissa / Re: live-cd ja kovalevyn lukeminen
« : 13.03.06 - klo:00.55 »
iiwari:

Live-cd:ltä käynnistetään, joten boottaus todella pitää laittaa tapahtumaan cd-asemasta. Jotkut vanhat koneet eivät enää toimi nykyisten cd-bootloaderien kanssa, mutta varmaankin kaikki Pentium II:t ja siitä ylöspäin toimivat.

Se netistä ladattu iso tiedosto on nimenomaan se levykuva. Se sisältää yhdessä tiedostossa kaiken datan, joka cd:lle poltetaan. Levykuvaa ei siis tehdä itse, vaan poltto-ohjelma lukee sen ja polttaa levylle. Sinulla levy toimi windowsissa, joten kyllä se ainakin jollain tavalla on toimiva cd. Poltitko varmasti sen imagen cd:lle, etkä esimerksiksi ainoastaan vain sen sisältämiä tiedostoja. Jos poltto meni oikein, niin BIOS saattaa olla väärin säädetty tai kone saattaa olla liian vanha.

jsilvone:
Ihan rautalangasta ei jaksa suoraan ohjetta kirjoittaa, koska yleisohje on melko pitkä ja rautalankasellainen vielä pidempi. Jos tahdot vain tarkat ohjeet, niin joudut ainakin kertomaan, miten kiintolevy on koneeseen kytketty ja miten se on osioitu.


Sivuja: 1 ... 41 42 [43] 44 45