Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - sukke

Sivuja: 1 2 3 [4]
61
Kävin pitkästä aikaa Teknillisen korkeakoulun ATK-keskuksen Linux-koneita räpläämässä ja kappas vain, niihin on Debianin tilalle ilmestynyt Feisty  :D (ainakin osaan koneista, koska en ole käynyt kaikkia tarkistamassa). Onkohan muissa yliopistoissa tai oppilaitoksissa miten Linuxia käytössä?

Vastapainona Windows-koneissa onkin sitten Vista Enteprise.

Uusien Vista-koneiden etuina ovat Intel Core 2 Duo -suorittimet ja 22" laajakuvanäytöt. Tervetullutta olisi Linux-koneet vastaavalla raudalla; varsinkin näytön koko painaa vaakakupissa paljon, kun tietokoneella on tarkoitus työskennellä.

62
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kokemuksia Gutsy Gibbonista
« : 29.09.07 - klo:00.20 »
Kubuntu Gutsy Gibbon (64-bit) ollut käytössä viikon verran. Eihän sitä kokeilua sitten malttanut odottaa lopullisen version ilmestymiseen saakka. Alla puhdas asennus testiosiolle.  :D Varsinaisessa käytössä Ubuntu 7.04 (32-bit).

Pieniä plussia:
+compiz-fusion
+kaffeine
+amarok
+dolphin

Pieniä miinuksia:
-gnash (toivotaan projektille valoisaa tulevaisuutta)
-superkaramban toimimattomuus
-adept manager
-konqueror

Kaiken kaikkiaan tribe 5 on toiminut ilman ongelmia. Asentaminen ja käyttöönotto oli helppoa, ja käyttäminen miellyttävää. Compiz-fusion tosin taitaa laittaa vanhan Geforcen koville. Päivittäminen Gibboniin tulee varmasti ajankohtaiseksi. Täytyy vaan käydä sisäinen kamppailu KDE:n ja Gnomen välillä.

63
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu 7.04+ATI
« : 28.09.07 - klo:23.58 »
http://tazavi.planet.ee/kola/Kuva%20004.jpg

Ylläolevaan kuvaan viitaten, eihän xorg.conf-asetustiedostossasi ole kirjoitusvirhettä (lukeeko jossain "ption", kun pitäisi olla "option")?

Olisi varmaan hyvä myös liittää käyttämäsi xorg.conf tähän ketjuun, niin joku ystävällinen palstalainen voisi löytää mahdollisen virheen ja ratkaisunkin ongelmaasi.

Ja tervetuloa keskustelualueelle.  :)

64
Liekö tämä varsinaisesti oikea ketju, mutta lisätään tähän perään onnistunut kokemus Live-CD:n monikäyttöisyydestä.

Skenaario: Ylläpidettävä Windows XP -kone (siskon) toisessa kaupungissa. Eräänä kauniina päivänä XP ei suostukaan enää käynnistymään.  ???

Ratkaisu: Lähetetään Ubuntu Feisty Fawn -media seuraavaksi päiväksi toiseen kaupunkiin ohjeiden kera. Kone käynnistyy kiltisti CD:ltä ja tarvittavat (kriittiset) palvelut (internet, msn) ovat käytössä, kunnes joku osaaja pääsee käymään fyysisesti paikalla.  8)

Muuta: Ei pitkän aikavälin ratkaisu. Feisty Fawn tiedettiin toimivaksi ko. koneella, ja kone oli valmiiksi asetettu käynnistymään ensisijaisesti CD:ltä. Loppukäyttäjällä oli myös vähäistä kokemusta Ubuntun käytöstä.  :P

Myös toinen vastaava tapaus edellisen kuukauden aikana. XP ei ollut enää suostunut käynnistymään, eikä uudelleen asennuspalvelua ollut juuri saatavilla. Oli kuitenkin tarve päästä internetiin. Annoin ongelmasta kärsineen matkaan Kubuntun levyn, jonka avulla tarvittavat työt oli saatu hoidettua. Lisäksi tuli positiivista palautetta toimivuudesta. "Negatiivista" palautetta tuli siitä, ettei käyttäjä (ei aikaisempaa kokemusta linuxista) ollut päässyt ntfs-osioihin käsiksi.

Off-topic: Hämmästyttävää, että kaksi toimivaksi havaittua XP-konetta sanoo ilman minkäänlaisia ennakko varoituksia sopimuksensa irti. Jälkimmäisessä tapauksessa ei ollut auttanut korjaavakaan asennus. Ensimmäistä tapausta ei ole vielä selvitetty. Pitkän aikavälin ratkaisu kumpaankin tapaukseen olisi tietenkin asentaa Ubuntu (tai vast.), mutta mm. Canonin monitoimilaite vaatii XP:n.

65
Laitealue / Vs: Toimiva digi tv usb tikku?
« : 29.08.07 - klo:12.50 »
Noniin, eli tilanteen selitin toisiks edellisessä viestissäni ja nyt kun kokeilen käynnistää kaffeinen digi-tv:tä tällä mun pöytäkoneellani, niin se antaa taas kanavalistan, mutta kun kanavan yrittää valita, niin herjaa:


No plugin found to handle this resource (/home/niklas/.kaxtv.ts)

22:38:57: xine: ei löydetty >/home/niklas/.kaxtv.ts< eroittajaa
22:38:57: xine: löydettiin syöte lisäosa file input plugin
22:38:57: video_decoder: käsiteltäviä 'XviD' lisäosia ei ole saatavilla
22:38:57: xine: eroittajan lisäosa AVI/RIFF demux plugin löydettiin:
22:38:57: xine: löydettiin syöte lisäosa file input plugin


Kun Kaffeinen käynnistää, niin välittömästi syttyy digi-laitteeseen valo, että se on päällä. Kaffeinen sammuttaessa taas toisin päin, eli valo sammuu heti kun ohjelman sulkee. En tiiä oliks tästä mitään apua, mutta täällä on niin hiljasta ja oikeesti apua tarttis :/

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=3038.msg69108#msg69108

66
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Uusi ulkoasu käytössä!
« : 06.07.07 - klo:22.30 »
Jostain syystä "pudotusvalikot" eivät ole mielestäni käytettävyydeltään paras vaihtoehto (esim. vaikeaa ja hidasta navigoida, kun valikoista löytyy linkit yhteensä 25:lle eri sivulle). Hienointa tietenkin olisi, jos käyttäjä saisi valita muutamasta mahdollisuudesta itselleen sopivan navigointipalkin...  ;D

Valikoiden otsikot voisivat olla itsessään linkkejä sivuille, joista edelleen pääsisi valikon sisältämiin sivuihin. Esim. Ubuntu-yhteisö-otsikkoa klikkaamalla pääsisi suoraan yhteisön esittelysivuille ilman kuuden vaihtoehdon välillä miettimistä.

Tottumus- ja mieltymyskysymyksiä tietenkin nämä.

Voisiko ongelmat ulkoasun kanssa johtua selaimen välimuistissa olevista vanhoista css-tiedostoista? Itse monesti ihmetellyt omien sivujen ihmeellistä asettelua, johon välimuistin tyhjentäminen on auttanut.


67
pluginista ei ole tietoa, tosin joku panelissa istuva apletti on varmaan olemassa.

Music Appletin avulla saa paneeliin tärkeimmät toiminnot (edellinen, seuraava, tauko).

68
Yleistä keskustelua / Vs: Leijonat ja Koistinen
« : 12.05.07 - klo:20.48 »
Hienompi homma. On saanut jännittää taas oikein urakalla kotikatsomossa.  ;D

Jos muilla on loistavia yksilöitä, niin pelaa Suomi koko joukkueella!

69
Eli miten saan asennettua Pidgim-ohjelman.

Google löysi tämmöisen ohjeen. Kommentista löytyy tieto (8.5.2007), että Pidgin tulisi Feistyn pakettivarastoihin viikon sisällä. (Tietääkö joku enemmän?) Ohjeita en ole kokeillut. Muistan lukeneeni, että gaim:in poistaminen on tärkeää ennen Pidginin asentamista.

Edit1: Gaimin poistamisessa tosin tulee ongelmia riippuvuuksien kanssa (ubuntu-desktop metapackage), kuten myös Evolutionin poistamisen. Tässä bugiraportti ja tässä keskustelua asiasta.

70
Jos vielä yhden pikaisesti "parannellun" version laittaisi.  :P


71
Tulipahan harjoiteltua Gimpin käyttöä pitkästä aikaan. Eivät ole taidot edellisestä kerrasta parantuneet.  ;D Tässä kuitenkin tuotokseni (7,8 kt, 6,4 kt ja 6,6 kt).








edit1: Vapaasti käytettävissä.  ;D

edit2: Ja toinen ilman Feistyä. Vähän heikompi.

edit3: Laitetaanpa vielä yksi yksinkertainen mukaan.  :P Voisi olla parempi ilman tekstin varjostusta.

72
Laitealue / Vs: Koneesi ja sen Ubuntu-yhteensopivuus
« : 18.04.07 - klo:16.29 »
Käytössä Ubuntu Feisty Fawn seuraavanlaisen raudan kanssa.

  • Asus KV8-X (KT800)
  • A64 2800+
  • 1 Gt muistia
  • 200 Gt sata- ja pata-levyt
  • GeForce FX5200
  • Technisat Airstar2
  • Labtec Webcam Pro

Kaikki laitteet lähtivät toimimaan ilman erityistä säätämistä.

73
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 12.04.07 - klo:23.47 »
Tässäpä minun työpöytäkattaus tällä hetkellä. Pieniä muutoksia kohti oranssimpaa ja punaisempaa on havaittavissa.  ;D

http://sukke.wippiespace.com/images///Kuvakaappaus.png

74
Asentui javan uusin versio Feistyynkin ilman ongelmia.  8) Asetukset Open Officessa kuntoon, ja käynnistyminen on aivan uskomattoman nopeaa. Vaikka kysymys ei olekaan kuin muutamista sekunneista, on nopeutuminen silti kiva lisä. Tietenkin sekunnit osittain siirtyvät työpöydän käynnistämisen yhteyteen. Kumoa asetuksen vaiheiden määrä oli minulla asetettu automaattisesti sataan. Ketjun toisessa viestissä varoiteltiin, että 50 olisi melko varmasti liikaa. Sujuvasti tuo sadallakin toimii.  :)

75
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Linux Ubuntu 6.10
« : 30.03.07 - klo:09.54 »
Onko linuxille mitään hyvää ftp-ohjelmaa, että voisi tätä kautta hoidella kotisivujen päivityksiä ?

Sijainnit valikosta löytyy kohta Yhdistä palvelimeen. Valitse alasvetovalikosta oikea palvelutyyppi, sinun tapauksessasi lienee FTP (sisäänkirjauksen vaativa), täytä muut tiedot yhteydestä alla oleviin kenttiin (portti-kohdan voi jättää tyhjäksi, tällöin käytetään vakioasetusta). Kun olet syöttänyt tarvittavat tiedot, niin klikkaa yhdistä-nappulaa. Ja kas, työpöydällesi ilmestyy pikakuvake äsken luomaasi yhteyteen. Ftp-kansio on myös suoraan käytettävissä mm. tiedostoselaimessa. Ei muuta kuin kotisivuja päivittelemään.

Joku muu osannee suositella erillistä ohjelmaa kyseisen tehtävän suorittamiseen. Sisäänrakennetulla toiminnallisuudella pääsee hyvinkin pitkälle.  :)

Tosiaan, käyttössänihän on Feisty, mutta olettaisin saman toiminnon onnistuvan myös 6.10 versiolla.

76
Yleistä keskustelua / Ubuntu 7.04 Feisty Fawn beta
« : 28.03.07 - klo:23.33 »
Tervehdys kaikille. Yritin tuossa etsiskellä viestiketjua, jossa olisi yleistä höpinää tulevasta Ubuntun julkaisusta. Liekö tämä sitten oikea paikka (viestiketju viime vuodelta) jatkaa keskustelua, mutta yritetään kuitenkin.  ::)

Seuraavassa muutamia ajatuksia, joita olen käynyt läpi uuden käyttöjärjestelmän valinnassa, sekä hiukan ajautumisesta Feistyn pariin ja ensikokemuksia siitä. Näiden ajatuksien parissa toivotan itseni tervetulleeksi forumille.  :D

Feisty on ollut minulla muutaman päivän testikäytössä, ja kokemukset ovat positiivisia kautta linjan. Vielä syksyllä ajattelin, että tulen hankkimaan koneeseen Windows Vistan, mutta Feisty vie Vistaa mielestäni 6-0[huom. 1]. Tarve päästä XP:stä eroon on kuitenkin suuri, ja käyttöjärjestelmä tuleekin tässä vaihtumaan.

Asensin Vistan RC1:n syksyllä, mutta raskas ja käytettävyydeltään epämiellyttävä työpöytä vähensi sen käyttöä alusta lähtien. Uutta Vistaa hehkutettiin hienolla Aero-työpöydällä ja muulla edistyneellä karkilla. Olihan se aivan hienoa katseltavaa, mutta ilmeisesti näytönohjaimessani (FX5200) ei riittänyt vääntöä sujuvaan käyttöön. Mitään todellista uutta en Vistasta peruskäytössä löytänyt. Monia asioita oli uudistettu, ja rutinoituneessa käytössä ne aiheuttivat lähinnä ikäviä tuntemuksia. Esimerkiksi uudelleen järjestetty käynnistä-valikko on mielestäni hankala käytettävä. Myös perussäätöjen tekeminen ohjauspaneelin kautta oli muuttunut aikaisemmasta. Lisäksi Vistan sisäänrakennetut drm-tekniikat saavat niskakarvat pystyyn. Laillisien lähteiden käyttäjänä haluaisin nauttia elokuvista ja musiikista ilman rajoituksia. Tietenkin moni muu asia on unohtunut ja muistikuvat vääristyä, mutta yleisesti ottaen Vistasta jäi huono fiilis.

Käytännössä vuodenvaihteeseen mennessä Vistan käyttö ja kiinnostus sitä kohtaan oli lopahtanut aivan kokonaan. Kyseessä oli vasta release candidate, mutta silti se tuntui keskinkertaiselta ja tarpeettomalta päivitykseltä. Olin tyytynyt ajatukseen, että XP saa jatkaa suhteellisen toimintavakaan käyttöjärjestelmänä, kunnes jotain selvästi parempaa on tarjolla.

Luin Ubuntu Feistyn julkaisusta pari kolme viikkoa sitten. Aloin käydä eri keskustelupalstoja ja wiki-sivuja läpi selvittääkseni uuden julkaisun ominaisuuksia. Mitä enemmän olin käynyt läpi tietoa Feistystä, sitä enemmän halusin päästä testaamaan sitä. Ensimmäiset kosketukset otinkin Feistyyn Windowsin päällä virtuaalikoneessa. Tietenkään kaikkea toiminnallisuutta ei ollut tarjolla, mutta kokonaisuus kuitenkin viehätti minua. Seuraavana päivänä jo formatoin Vistan varaaman osion ja vapautin sen Feistyn käyttöön. Asentamisessa ei ollut ongelmia, eikä käyttöön otossa muutenkaan. Muutamissa minuutissa (asentamisen jälkeen) olin saanut kaikki tarpeelliset toiminnat käyttöön kuin mitä XP:ssä olin saanut. Yksi merkittävä asia oli digi-tv-kortin (Technisat AirStar2) automaattinen tunnistuminen ja asentuminen sekä helppo käyttöön ottaminen. Juurikin sama asia, minkä takia pari vuotta sitten hylkäsin Linuxin käytön työpöytäkäytössä[2]. Lisäksi olin yllättynyt nettikameran (Labtec Pro) toimimisesta ilman eri säätämisestä. Listaanpa tähän perään muutamia ominaisuuksia Feistystä, joihin olen toistaiseksi ollut tyytyväinen. Osa tietenkin koskee kaikkia ja aikaisempia jakeluja yhtä hyvin, mutta osa saattaa olla "uusia" Windows-käyttäjälle.

Hyvää
  • selkä kokonaisuus
  • pakettien hallinta
  • sujuvat ja miellyttävät työpöydän tehosteet (Desktop effects) (ulkonäöllä on väliä  :))
  • ssh yhteydet suoraan komentoriviltä
  • ssh integrointi tiedostoselaimeen
  • vapaus raskaista palomuuri- ja virustorjuntasovelluksista
  • avoimuus
  • yhteisöllisyys

... vain muutamia mainitakseni. Huonoja puolia en tässä ala erittelemään, ja halukkaat löytävät niitä Linux huonoille puolille omistetusta ketjusta.

Feistyssä on tullut vastaan muutamia suomennosvirheitä (ikävä kyllä en muista tarkkoja tilanteita) ja käytönaikaisia virheitä. Virheet ovat toistaiseksi olleet suhteellisen pieniä, mm. ohjelmien käynnistymättömyyttä ja ikkunoiden siirtelyyn liittyviä. Suurin ratkaisematon ongelma minulla liittyy tällä hetkellä näytön virkistystaajuuden säätämiseen. Monia temppuja kokeilleena olen saanut vaihdeltua sitä välillä 50 ja 57Hz. Natiivi 60Hz olisi mukava saada. Säästyisi päänsäryltä.  :P

Tulevaisuudessa toivoisin näkeväni helposti konfiguroitavan media centerin myös Ubuntulle. Ilmeisesti LinuxMCE on näistä tuorein yritys, mutta se vaikuttaa vähintäänkin sekavalta ja raudan suhteen nirsolta paketilta. Osaako joku muuten sanoa, että minkälainen tuki Ubuntussa on kahdelle digi-tv-virittimelle? Entä osaako Kaffeine käsitellä kahta viritintä, ja vaatiiko se kuinka paljon virittelyä? Tähänkin varmaan löytyisi pikaisesti vastaus etsimällä, mutta jos joku osaisi antaa lyhyen ja tyhjentävän vastauksen.  :)

Minkälaisia kokemuksia muille on Feistyn parista kerääntynyt? Miksi itse päätyisitte Feistyyn? Minkälaisia ominaisuuksia jäitte vielä kaipaamaan?

Lyhyen käytön jälkeen en voi olla suosittelematta Ubuntu Feistyä kaikille. Toivottavasti Feisty osoittautuu vakaaksi, sillä tämän käyttöä mielellään jatkaa. XP on saanut olla rauhassa siitä lähtien, kun Feistyn koneeseen asensin. Tällä hetkellä tämä tuntuu "omalta".  ;)

-sukke

Ps. Tulipa pitkä kirjoitus aivan vahingossa. Yritin vain sanoa, että Ubuntu on kehittynyt hyvään suuntaan, ja uskon sen näkyvän sen suosiossa. :)

[huom. 1] - Käytän tietokonetta oikeastaan kaikkeen muuhun kuin pelaamiseen, siten Windowsin etu varmana pelialustana ei päässyt vaikuttamaan. 6-0 on käyttäjälle syntynyt perustuntuma käyttöjärjestelmän toimivuudesta. Sivuhuomautuksena voisin mainita, että käytän viikoittain sekä Windows- että *nix-pohjaisia käyttöjärjestelmiä.

[2] - Silloin tällöin olen live-cd:eitä viimeisen parinkin vuoden aikana kokeillut. Ikävä kyllä niistä ei aivan kaikkea saa irti. Vähän kuin ajaisi pyörällä, josta puuttuu satula. Pari vuotta sitten käytössä oli Fedora Core 3. Sitä ennen ja vielä nykyään ajelen helposti ylläpidettävää Linux-serveriä (CC4).

Sivuja: 1 2 3 [4]