Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - uggeli

Sivuja: [1] 2 3 ... 18
1
OMG Ubuntu listasi 5 ubuntu tulevaisuutreen liittyvää kysymystä jossa pui tilannetta läpi.

Oma huomioni osui erityisesti kohtaan 2.

Lainaus käyttäjältä: OMG Ubuntu
...That said, switching back to GNOME doesn’t have to mean using GNOME Shell. Take Budgie, for example. It’s a GNOME-based desktop environment that (cleanly) sits atop GNOME technologies, but it’s not a fork. It’s an alternative...

Nimittäin Budgie 10 kyllä on Gnome pohjainen, mutta gnomen jatkuvien muutosten takia jatkokehitys on sen verran työlästä, että Budgie 11 vaihtaa QT taustaan. Näinollen on vaikea uskoa etä Canonical / Ubuntu lähtisi toistamaan Budgie tyylillä toteutettavaa ratkaisua ainakaan. Ennemminkin kyseessä olisi varmaan Gnome Shellin kevyempi viilaus / mahdollisesti yhteistyössä gnomen kanssa eteenpäin kehitys. Saatan toki olla väärässäkin..

Itseäni aihe ei ainakaan toistaiseksi kosketa kuin mielenkiintotasolla, sillä käytössä Bunsenlabs Linux  - debian stretch pohjalla. Mutta näin muutoin on toki mielenkiintoista nähdä mitä tuosta seuraa, vaikka itse tuskin tulen tekemään paluuta takaisin ubuntuun.

2
Liekö tämä TLP:stä johtuvaa vaiko mitä, mutta Ubuntu Mate 15.04 on ollut ongelmallinen tietyssä mielessä. Wlan yhteydet menivät poikki yhdessä vaiheessa liki säännöllisesti, joko heti käynnistyksen jälkeen tai pian sen jälkeen, eikä network-manager löytänyt wlan verkkoja, taisi pahimmillaan olla koko wlan vaihtoehto poissa. Joskus taas auttoi kun laittoi rastin pois kohdasta "ota wifi käyttöön" ja laittoi rastin heti takaisin, joskus tuo tuntui vaan pahentavan ongelmaa (enää koko wlania ei ollut näkyvissäyms)..

Nyttemmin jo hetken tuo edellä kuvattu ongelma ollut poissa *kopkop*, mutta nykyään kysyy käynnistyksen yhteydessä _aina_ wlan salasanaa, eikä sitä muista vaikka sen tallentaa nykyiselle käyttäjälle, eikä vaikuta vaikka kaikille käyttäjillekin. Toisaalta eipä tällä koneella edes muita käyttäjätilejä ole. :)

Vielä yhtenä asiana seikka joka tuskin mitenkään liittyy TLP:hen, tai mistäpä tietä. Koneen käynnistyessä tulee aina ilmoitus järjestelmävirheestä, tai tuli.. Nimittäin kyllästyin tuohon ja jo muutamaan otteeseen painoin raportoi ongelmasta jne. Lopulta laitoin rastin kohtaan "älä näytä tätä ilmoitusta enää" tms.

Väärinkäsitysten ehkäisemiseksi pari sanaa poistettu, sisältöön ei koskettu -Storck

3
Tein tähän mennessä thinkpadiini nyt seuraavat toimet:

1) Ottin käyttöön ALPM:n (joskaan en tuosta sitä osiota mitä ei 14.04:ssa tarvitse, oletettavasti ei uudemmissakaan...)

2) Asensin TLP:n + thinkpadin vaatimat lisäpaketit

Tässä kun konetta olin jo käyttänyt, niin näytti ennen asennusta akun kestoksi 3h20min. Asennuksen jälken boottasin (tuli kernelpäivityskin kun päivitykset tarkistin), niin näytti jaksi 3h 50min, nyt tässä jonkin aikaa jo surffannut ja 3h 30min näyttää tuon mukaan. Eli ei tuo mikään Lenovon ThinkVantage powertoolsia vastaava vaikutus ole, jonka ansiosta tuo Windowsin akkukesto niinkin suuri on, mutta "selkeästi" askel parempaan.

Onkin jännä, miten Thinkpad T60:lle (muistaakseni) löytyy ThinkVantage PowerManager Linux versio, muistaakseni Suselle.. Miksihän tuota ei sitten muille malleille ole päätetty enää jakaa...

4
Tuli tuolla laitealueella kyseltyä SSD:n käyttöön liittyvistä vinkeistä ja sainkin toivotunlaiset asetukset laitettua järjestelmääni. Silti tuon otsikon ulkopuolelle menevänä asiana mieltäni jäi askarruttamaan virransäästöasiat. Avaankin tähän nyt uuden ketjun kuten tuollakin kehoitettiin tekemään.

Lähtökohtana itselläni se, että läppäri jolla käytän Ubuntu MATE 15.04 versiota, on Thinkpad X201, Core i5:lla ja nyt päivityksenä siis laitettu Crucial BX100 SSD levy, joka on kohtuu vähävirtainen. Oletin siis, että kun otan Windows 7 Pro:lla varustetun perinteisen HDD:n koneesta pois, korvaan SSD:llä, asennan Linuxin, niin akkukesto senkuin kasvaa. Näin ei kuitenkaan itselläni käynyt.

Kuten tuolla toisessa ketjussa totesin, niin ainut asia mihin toistaiseksi olen pettynyt, on se että luulin akkukeston paranevan SSD:n myötä. Tämä toki kuuluisi muutenkin omaksi aluekseen (minkä tässä teenkin), sillä uskon ettei tällä ole tekemistä SSD virrakulutuksen kanssa, vaan pikemminkin Windows vs Linux asiaksi menee. Koneen näet hommasin itselleni linux koneeksi, mukana tuli toki Windows 7 Pro silti. Sillä täysi akku kesti 6+ tuntia - 8+ tuntia hdd:n kera (tai tuo oli ennuste).. Nyt näytetään 4+ tuntia - 5+tuntia SDD:llä (Edit: kyllä tuo nyt näytti 6h35min)... Muutoin nopeutta kyllä tuli roimasti.

Olen todella tyytyväinen kokoonpanoon, nopeuteen ja kaikkeen. Tiedostan toki senkin, että Ubuntu MATE 15.04 (kuten muutkaan 15.04:t eivät ole vielä valmiita ja julkaisu on vasta myöhemmin), mutta kuten SSD ketjussa nm totesikin:

Lainaus käyttäjältä: nm
Linuxissa joudut edelleen itse selvittämään ja optimoimaan laitteiston virrankulutusta. Esimerkiksi kaikissa ajureissa ei välttämättä ole virransäästöjä päällä mahdollisten vakausongelmien vuoksi. Ubuntu ei välttämättä edes muuta säätöjä akkutilassa, vaan kone toimii koko ajan maksimisuorituskyvyllä.

Joku muukin voisi olla kiinnostunut vinkeistä, joten avaa vaan uusi aihe.

Joten vinkkejä akkukeston maksimoinnille otetaan vastaan. :)


Tällä hetkellä Mate virta-asetuksissa seuraavat valinnat (akkukäytölle): 
(Oletan että Unitystä löytyy melko samat valinnat, joten ei haittane että käyn läpi nämä näin...)

Aseta tietokone valmiustilaan viiveellä: 30 minuuttia (tässä oli ei koskaan)
Kannettavan kannen ollessa suljettu: Valmiustila (vastaakos tämä juurikin hibernatea?)
Akun latauksen ollessa kriittinen: Ei valittuna mitään
Aseta näyttö valmiustilaan aikaviiveellä: 10 minuuttia

Rastittuna kohdat:
Sammuta kiintolevyt kun mahdollista
Himmennä taustavaloa
Himmennä näyttö joutenollessa

Mitä muuta + mistä kannattaisi vielä säätää?

5
Laitealue / Vs: Vinkki ssd levyn käyttäjille...
« : 22.03.15 - klo:19.50 »
Kiitos hyvistä vinkeistä, nyt pitäis olla systeemi trimmattu kuntoon. Itse päädyin discardin käyttöön, vaikka luin myös eräästä paikasta tuosta Samsung  Intel levyjen automaattisesta trim ajosta + mahdollisuudesta ohittaa valmistajan tarkistus (itselläni Crucial BX100).

Ainut asia mihin toistaiseksi olen pettynyt, on se että luulin akkukeston paranevan SSD:n myötä. Tämä toki kuuluisi muutenkin omaksi aluekseen, sillä uskon ettei tällä ole tekemistä SSD virrakulutuksen kanssa (joka tässä mallissa pitäisi olla pieni), vaan pikemminkin Windows vs Linux asiaksi menee. Koneen näet hommasin itselleni linux koneeksi, mukana tuli toki Windows 7 Pro silti. Sillä täysi akku kesti 6+ tuntia - 8+ tuntia hdd:n kera (tai tuo oli ennuste).. Nyt näytetään 4+ tuntia - 5+tuntia SDD:llä... Muutoin nopeutta kyllä tuli roimasti. :)

6
Laitealue / Vs: Vinkki ssd levyn käyttäjille...
« : 21.03.15 - klo:00.00 »
Kiitos!

Eli nyt kun fstabissa näyttää tältä

Koodia: [Valitse]
UUID=35a49d73-38fb-4280-bf96-89d7ab81e299 /               ext4    discard,relatime,data=ordered,errors=remount-ro 0       1

Niin asioiden pitäisi olla kaiketi päällisin puolin kunnossa? Toki tuossa alla on lisänä swap, mutta onko tosiaan haittaakaan jos koko swapin poistaa ja ottaa käyttöön tuon swapspacen + swappiness säädön. Käsitin ainakin että se loisi tällöin tarvittaessa swap tiedoston? Hibernatea tuskin ei, mutta toimineeko se muutoinkaan suoraan ja jos niin saisiko myös swapfilen yhteydessä pelittämään? Kuitenkin tuolla yhdessä paikassahan todettiin, että SSD:llä olisi hyvä olla journaloiva levyjärjestelmä jolla voi ajaa trimmin, swaphan ei tällainen ole (käsittääkseni)..

Entä miten tuon tmp:n laitatte keskusmuistiin, riittääkö kun läppärissä 4Gt muistia (käyttis Ubuntu MATE 15.04). Tässä nyt tulee peruskysymyksiäkin, sillä itselläni linux kone hajosi jo kauan sitten ja uudessa koneessa mentiin pelkällä Windows 7:lla kun työhommia sai sillä paremmin tehtyä.. Nyt tuli viimein hommattua linux läppäriksi ThinkPad X201, Core i5 520:llä, joten tämä on hetken vielä kertausta, mutta SSD:n osalta täysin uuden opettuluakin.

7
Laitealue / Vs: Vinkki ssd levyn käyttäjille...
« : 20.03.15 - klo:15.30 »
Mitkäs olis ajantasaiset vinkit SSD levyn käytön suhteen? Murosta bongasin seuraavaa:

Lainaus käyttäjältä: Johan V @murobbs
Lyhyesti:
1) fstabiin discard,noatime sekä mahdollisesti data=ordered . (Tietysti trimmin voi ajaa cron-jobina, mutta miksi vaivautua?)
2) Selaimen cachea ei kannata poistaa käytöstä, mutta jos haluaa säästää kirjoitusoperaatiossa ja muistia löytyy, sen voi sijoittaa muistiin.
3) /tmp hakemiston voi mountata suoraan muistiin (edelleen jos muistia on tarpeeksi) käyttäen tmpfs tiedostojärjestelmää. Tämä on hyvä idea, vaikka ssd:tä ei olisikaan.
4) scheduler kannattaa pitää oletuksilla, joka yleensä on cfq
Muutenkin nykyaikaiset ssd:t kestävät kirjoitusoperaatioita tarpeeksi hyvin, joten niiden minimointiin ei kannata nähdä vaivaa.
 

Mitä mieltä olette näistä ja pitääkö mielestänne nämä ohjeet vuodelta 2012yhä paikkaansa, etenkin tuolta tämä viesti, eli kopioituna tänne:

Lainaus käyttäjältä: Herman @ubuntuforums
I use a small program called Dynamic Swap Space Manager,( 'swapspace' for short).
Swap is not needed for system performance as much now as it used to be just a few short years ago when the PCs most of us could afford were underpowered and memory modules were very expensive. Now most computers have adequate RAM.
Nevertheless, the operating system seems laggy if there's no swap area at all.
Dynamic swap manager creates small swap files automatically on demand. It saves a lot of otherwise wasted disk space compared with using an oversized swap area which is mostly not going to be used. I imagine it should give another layer of randomization for any wear on top of the wear leveling we would already have built in to the flash memory too. I have not been able to notice any difference in system performance.
A downside is I don't think we can use hibernation with swap Space Manager, or it didn't seem to work for me the last time I tried.

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install swapspace

Then in addition to that I like to adjust swappiness to 10, That tunes the operating system to prefer to us all the RAM first and to only use the swap files as a last resort. Since RAM is much faster than swap, the added benefit is a small improvement in operating system performance, (your mileage may vary depending on hardware details). Swap FAQ - Ubuntu Community Docs]
Linux Performance tuning - vm.swappiness - unixfoo.blogspot.com
What Is the Linux Kernel Parameter vm.swappiness? - Linux Open Source Blog

Koodia: [Valitse]
gksudo gedit /etc/sysctl.conf

Append this line to the bottom of the file,

Koodia: [Valitse]
vm.swappiness=10

The end result is a lean, fast system that can create swap files on demand but hardly ever needs to.

En kääntänyt tuota nyt tähän.. Mutta jos SSD:stä ajantaisainen ohje ubuntusuomen wikiin tehdään, niin sinnehän tuo kannattaa kääntää, mikäli on ajantasaista tietoa.. Itseläni ensimmäinen SSD ja joudun nyt kysymään teiltä mitä kaikkea noista mainituista tekisitte?

Edit: Muokattu viallinen linkkimerkintä, jotta teksyi luetavampaa.

8
Yleistä keskustelua / Vs: Raspberry Pi
« : 13.02.15 - klo:11.14 »
Teillä on varmasti kokemusta OSMC ajamisesta Raspberryssä. Onko se täysin "valmis paketti" vai voiko siellä ajaa taustalla jotain muitakin prosesseja / palveluita? Esim Syncthingiä? Ja jos, niin hyytyykö Raspberrystä tällöin tehot? Itselläni löytyy tuon A+:n lisäksi myös "vanhan mallinen" Raspberry B, mutta sekään ei taida riittää tuohon käyttöön edes ylikellotettuna, pitäisi olla Rasppberry Pi 2?

Itselläni ei toistaiseksi ole kummastakaan mitään kokemusta..


9
Yleistä keskustelua / Vs: Raspberry Pi
« : 11.02.15 - klo:22.30 »
Millaista koteloa suosittelisitte Raspberry Pi A+:lle, sekä Pi-kamera kombolle? Soveltuuko B+ mallin kotelot, vai onko liittimien sijainnissa tms eroa?

Edit:

Ilmeisesti on tyytyminen Raspberry B+ kamerakoteloon, esim:

http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2153&products_id=1413&osCsid=l1tujo2d2fjash2v8bigbtmpv3 (tai musta tai läpikuultava), tällöin koteloon toki jää ylimääräisiä aukkoja..

A+ Mallille löytyi toki tällainen:
http://www.storenvy.com/products/10957218-raspberry-pi-a-camera-case

Toimituskulut suomeen vain melko järjettömät. :) (muistaakseni 29,90e)

Tämäkin lienee yksi vaihtoehto:
https://www.modmypi.com/nwazet-pi-model-b-plus-camera-box

Mutta ei viitsi mitään kalliimpaa hommata jos/ kun aukkoja kuitenkin jää ylimääräisiä, järkevämpi noiden kanssa olla B+ / B 2..

Yhä saa toki ehdottaa koteloita, ennenkaikkea säänkestävät plusmallien kotelot kiinnostavat.


10
Multimedia ja grafiikka / Vs: Katsomon nauhoitus
« : 18.11.14 - klo:12.45 »

Koodia: [Valitse]
  Metadata:
    title           : mtv3_vod/2014-11-06/clipvideo3_chan2_16723_42CT5HLSH.mp4
  Duration: 00:00:00.00, start: 0.000000, bitrate: N/A
Output file #0 does not contain any stream

Veikkaanpa, että salausavain ehtii vaihtua taitokoneen manuaalisen ohjeen mukaan toimiessa. En ole kahta samanlaista onnistunut saamaan näkyviin.

Itseasiassa en suoranaisesti mennyt tuon taitokoneen ohjeen mukaisesti. Asensin sen Launchy selainlisukkeenkin mukanaan tuovan tallennusskriptin, mutta.. Jos selaimella suoraan otan Launchy => Tallenna katsomo, tulee lataus valmis ilmoitus about heti, eikä mitään videota tietenkään minnekään tallennu. Koitin tuota myös Crunchbangissa, mutta siinä edes selainlaajennos ei halunnus asentua / taisi herjata ko .xpi tiedoston puuttumista... Yhtäkaikki, tästä syystä kokeilin komentoriviltä mihin se oikein tyssää ja tuo Error 403 Forbidden ilmoitus oli se, mitä sain näkyviin. Tuota ennen näytti muistaakseni pitkästikin koodekin tietoja yms.

Edit: Teillä muillako tallennus Katsomosta toimii yhä ok? Ja toimiiko myös tuon kyseisen ohjelmapätkän (Enbuske & Linnanahde - Pekka Hyysalon haastattelu) kohdalla. Olen toki jo viestittänyt, että ainakaan toistaiseksi en sitä onnistunut saamaan (pl. se huono versio Windows ohjelmalla).. Mutta kiva yllätyshän tuo varmaan olisi, jos tuon saisikin kohtuulaatuisena..

11
Multimedia ja grafiikka / Vs: Katsomon nauhoitus
« : 15.11.14 - klo:21.04 »
Ikävä kyllä tuo ei ollut syynä toimimattomuuteen. Osoite oli juurikin katsomo.fi muotoa. Testasin samaa videota Windowsin Flick Fetchillä kun mua pyydettiin jotenkin saamaan se talteen.. Sillä video tallentui, mutta olipa laatu kyllä kuraa kun vertaa näihin mitä linuxilla noita ottanut (tuossa ääni välillä hyppii looppia, kuvassa välillä kuin valkoinen maalikerros päällä jonka alta hahmot saavat vähin tuon keroksenkin liikkumaan jne. :D).. Mutta se tuosta Windowsin parhaasta tallennusohjelmasta.. Mikäli jollakulla on kokemusta vastaavasta (siis tuo 403 virheilmoitus), niin olisi mukava jos tuo saataisiin ratkaistuksi vaikkapa seuraavaan versioon katsomon tallennuskriptistä. :)

Btw. Osoite videoon jota itseäni pyydettiin tallentamaan, oli siis tämä: http://www.katsomo.fi/?progId=408904

Kieltämättä hieno asenne tuolla Hyysalolla...

12
Multimedia ja grafiikka / Vs: Katsomon nauhoitus
« : 12.11.14 - klo:17.29 »
Toimiiko teillä vielä katsomosta tallennus?

Kokeilin äsken:

./nauhoita_katsomo "streamosoite"
(komentoriviltä .menut kansiossa) ja saan pitkän listauksen jonka lopuksi maininta:

[http @ 0x9bf4560] HTTP error 403 Forbidden
http://mtvhlsvod2.edgesuite.net/mtv3_vod/_definst_/mp4:2014-11-06/clipvideo3_chan2_16723_4!408904,T5HLSM!.mp4/playlist.m3u8?hdnea=st=1415805695~exp=1415805815~acl=%2fmtv3_vod%2f_definst_%2fmp4%3a2014-11-06%2fclipvideo3_chan2_16723_4%21408904%2cT5HLSM%21.mp4%2fplaylist.m3u8%2a~hmac=37e47f21aed5cb96e640da3cc51e5df62fc9fcaf96240ab7124681123c5c7823: Input/output error

En siis onnistu ainakaan itse tallentamaan tuolta...

13
Kiitos neuvoista, huomenna menen katsomaan josko tuon saisi kuntoon. Ylläpidettäviä (muiden) koneita ei ole tosiaan kuin tuo ja välillä aika menee muissa merkeissä kuin koneen parissa, niin saattaa tuo päivitysväli venähtää (etenkin nyt, kun oli joulu, uusivuosi jne). Etäyhteyttä olen toki harkinnutkin ja jossain määrin toteuttanutkin, mutta toistaiseksi vasta teamviewerillä (koneessa kun windowskin). Täytyy silti hakea hieman kestävämpi ratkaisu näiden päivitysten ajamiseksi, mikä se nyt tulee olemaankaan..

Ilmoittelen myöhemmin miten kävi & mitä selvisi. Kiitos tähän astisista.

Edit:

logia ei ollut (liejö poistunut ajurien poiston myötä? Noh noita ajureita oli siilti melko määrä muitakin kuin nuo 2, joten tuo

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get purge "nvidia*"
sudo apt-get install nvidia-319-updates

korjasi ongelman. Päädyin tosiaan asentamaan nuo updates version ajurit ja hyvin pelittää. Ajuriongelmaksi itsekin aiemmin jo epäilin, mutta jäi tuo eri versioiden poisto vaillinaiseksi silloin..

Kiitos neuvoista!

14
Kernel Update - Stopping System Runlevel V Compatibility

Laitan tästä uuden aiheen, kun en muista (enkä edes kunnolla nähnyt nopeasti menevää virheilmoitusta). Olin siis tänään (eilen :D) porukoilla ja päivitin ubuntun asennuksen, edellisestä päivityksestä oli varmaan liki kuukausi. Nyt päivityksiä tuli n. 150 kpl. Muuten kaikki vaikutti menneen ok (en tosin ollut vahtimassa koneen luona), mutta kun koneen käynnisti uudestaan ei x enää käynnistynyt, ei edes komennolla startx.

Nyt kun tätä kirjoittaessa googletin, niin ubuntulogon alle (siinä missä ne pallot muuttuvat punaiseksi logon alla, vuorollaan vasemmmmalta oikealle), taisi tulla teksti Stopping System V Runlevel. Tämän jälkeen käynnistys etenee mustaan tekstiruutuun, jossa voi kirjautua sisään terminal tilassa.

Kokeilin käynistystä pykälää vanhemmalla kernelillä => toimi. Epäilin että ongelma olisi nvidia ajureissa ja kokeilin vaihtaa käytössä olevaa ajuriversiota jonka seuraksena myös tällä kernelillä (ja myös tästä pykälää vanhmmalla) lakkasi graafinen tila toimimasta.


Tähän mennessä olen kokeillut asentaa nvidia-current ajurit uudestaan komentokehotteeseen käynnistetyäni ja käynnistää uudestaan => ei vaikutusta. Poistin nvidia-current ajurit, asensin nvidia-319 ajurit uudestaan => ei vaikutusta.


Mikähän tuossa meni mönkään? Tilanetta vaikeuttaa myös se, että ko kone on noin 13km päässä, joten en voi joka asiaa käydä tarkistamassa mitä ilmoittaa, enkä juuri tämän tarkemmin muista.. Ajattelin silti kysellä täältä jotain pohjatiedoksi, ennenkuin ajelen tuon välin uudestaan konetta katsomaan... Joten olen kaikista tilannetta selvittävistä neuvoista todella kiitollinen.


Edit: Täällä taitaa olla sama ongelma:

http://askubuntu.com/questions/399186/12-04-kernel-update-stopping-system-runlevel-v-compatibility/400906#400906 (lisätty linkkinä ylös)


Ainut ongelma, että tuolla neuvotaan palaamaan vanhaan kernel versioon, mutta itselläni nyt vika sielläkin..

15
Nostetaanpa vielä..

Tällä hetkellä systeemi viritetty siten, että
Koodia: [Valitse]
[Verkkojako]
comment = Verkkolevy
path = /media/hd1/Verkkojako
writeable = Yes
only guest = Yes
create mask = 0777
directory mask = 0777
browseable = Yes
public = yes

määrittelyjen sijasta jako on määritelty [homes] osaan, käyttäjätunnistus %U:n avulla (en nyt pääse tarkistamaan kun töissä taas). Homma toimii sikäli, että ylimääräisiä kansioita verkkojaossa ei näy, hämmentämässä käyttäjää. Tuossa on silti sellainen mutta, että tuon homes tekstin (jaettuna kansiona näkyy homes) soisi korvaantuvan kirjaantuneen käyttäjän mukaisella tekstillä, liekö mahdollista?

Toinen ongelma kun systeemejä käytetään siten, että jollain käyttäjätunnuksella monta käyttäjää (tyyliin lapset, jolloin käyttöaikojen määrittely tms on tarvittaessa helpompaa) ja Windows puolestaan tahtoo muistaa millä tunnuksilla verkkojakoon on kirjauduttu. Se kysyy sitä kyllä uudestaan joka kerta kun kone sammutettu (tai kirjauduttu ulos) välillä, mutta pelkkä resurssien hallinnan sammutus ei tätä "unohdusta" aiheuta. Tästä on ongelmaa etenkin, kun jakokansiona näkyy vain homes, eikä käyttäjätunnus. Sikäli muutoinkin, että toisella tunnuksella ei voi kirjautua sisään, vaikka asian tietäisi, ellei kirjaudu välillä ulos.. Onko kaikille tehävä oma käyttäjätunnuksensa myös Windows koneelle, vai voiko ongelmaa ratkaista muuten?

Kiitos

Edit: Täytynee testata tätä kunhan kotiin pääsen. Eli periaatteessa windowskoneella komento
Koodia: [Valitse]
net use /persistent:no

Toki kätevämpiäkin tapoja otetaan mielellään vastaan, kuten yhä tuon jakokansuion näkymistapa. Toki siinä oikotienä voisi olla se, että lisää vielä kunkin käyttäjän jakokansioon käyttäjän nimellä olevan kansion, jonka alle vasta loput asiat.. Mutta tämä ei kuullosta niin "oikeaoppiselta" tavalta...

16
Samba toimii myös Windows seiskan kanssa, kun on tehnyt Samballe käyttäjän ja sambaryhmän, joilla on oikeudet samba-hakemistoihin. Ehkä ongelmasi liittyykin juuri tuohon käyttöoikeuksien puutteeseen?

http://www.youtube.com/watch?v=y1LBubixhqc

Kiitos! Tämä tuli tosiaan huomattua, että toisessa koneessa toimi ilman "puukotuksia", kuten mainitsin. Tosin vasta kun tuo homes oli jaettu. Tuota en muista takuuvarmasti, olenko lisännyt ryhmään smb käyttäjää, vaikka Juuri nyt en pääse testaamaan tuon asetuksia, kun en ole kotona, mutta täytyy tuota vielä testailla myöhemmin ja virittää hieman monipuolisemmaksi.. Tuolla valid users = tunnus lisäyksellä, saa kaiketi tehtyä sellaisen rakenteen, että ko jaettuun kansioon pääsee käsiksi vain tuossa mainittu käyttäjä.. Tällainen käsitys siis tällä hetkellä itselläni, mutta täytyy tukia siis vielä..

Tuota smb ryhmään lisäämistä en itse ole tainnut tehdäkään, sillä katsoessani vielä seuraamaani opastusta, annettiin siin suoraan komento sudo smbpasswd -a <olemassaoleva_linux_käyttäjätunnus>
mutta selittääkö tämä sitten sitä, että jako ei näy ilman homesin jakamista, onkin toinen juttu. :)

Paljon tässä on siis vielä sisäistettävää, mutta jonkinlainen toimivuus on jo nyt saavutettu, kiitos siitä teille! Lisään otsikoon [RATKAISTU], kunhan saan nuo viime säädötkin vielä kohdalleen.. ilmoittelen sitten täällä mistä kiikasti, josko joku toinenkin samban kanssa tuskasteleva joskus hyötyisi..

17
Kiitos hyvistä ohjeistanne! Oli pakko pitää tuossa pikku taukoa ja keskittyä muihinkin asioihin. :) Tilanne nyt on se, että putte prossun vinkin jälkeen Samba periaatteessa toimii! Periaatteessa tosiaan siksi, että homes ja pi kansiota (jotka muuten näyttävät olevan sama kansio) olisi voinut jäädä näkymästä poiskin.. Toisaalta jos tuo häiritsee niin ainahan voi tehdä verkkolevyn, jossa osoittaa vaikka tuonne Verkkojako kansioon. Tunnuksen ja salasanan syötön jälkeen kaikki toimii ok ja voin hakemistoon tallentaakin..

Tuota force user hommaakin kokeilin, tosin hieman erilailla & tuolloin homes ei ollut jaettuna, niin ei toiminut.. Ihmeesti itselläni siis näyttää vaativan homesin jakamisen, täytyykin googlailla tätä..

Mitä windowsin asetuksiin tulee, niin ensin luulin vian olevan siinä päässä, kun helposti löytyy noita juttuja joissa Windows 7 on se ongelma.. Kokeilin niihin tarjottuja fixejä, mutta eivät muuttaneet asiaa.. Tosin ovat asetukset yhä paikoillaan nyt kun jako toimii. Toisaalta toinen kone jossa Windows 7, toimii tässävaiheessa yhtälailla, ilman puukotuksia asetuksiin.

Toki SSH toimisi myös tiedostojen siirtoon, sikäli ontuva kommentti itseltäni. Puttylla kuitekaan käsittääkseni ei kovinkaan helposti, kuten ehdotuksessa mainittiin sitä käytettävän.. SSH kuitenkaan ei ole kovin hyvin soveltuva kodin järjestelmään, jossa käyttäjiä useita.. Suurin osa haluaa tehdä asiat helposti..

Yhtä kaikki.. Jo tässä vaiheessa tekis mieli tarjota possukahvit kaikille neuvojille.. :)

18
Ei hjummarra.. Karsin tuota niin, että jäljelle jäi enää

[Verkkojako]
comment = Verkkolevy
path = /media/hd1/Verkkojako
browseable = Yes
valid users = pi

Mutta ei vaan toimi noinkaan..


Edit: Jako näköjään lähtee toimimaan kun ottaa tuosta [homes] osiosta kommentoitimerkit pois.. Mutta miksi se vaikuttaa tuon erillisen [Verkkojako] määrittelyn toimintaan?

19
Kokeilin tuossa välissä muuttaa security = share ( jako määrittelyyn force user = pi sekä force group = users, kuten eräässä ohjeessa) ja käynnistin samban uudestaan. Ei vaikutusta tuollakaan..

Nyt palautin arvot ennalleen ja testasin tuota mitä kehoitit, valid users kohtaan laitoin validusers = widowskäyttäjätunnus, pi

Nyt sekä Homes, Testikansio, että Verkkojako näkyvät windowsissa. Salasanaa ei kysytty.

homes kansion klikkaaminen tuo ikkunan:

Windows ei voi käyttää kohdetta \\raspberrypi\homes

Testikansion klikkaaminen tuo näyttöön saman salasanakyseyruudun kuin aiemminkin (mihin olen aiemmin yrittänyt syöttää pi ja sen salasanaa.. siis salasanaa jonka olen määrittänyt ko tunnukselle smbpasswd -a käyttäjänimi komennolla jo aiemmin).. Kuinka ollakaan, tähän kansioon pääsee käsiksi syöttämällä tunnuksen ja salasanan..

Verkkojako kansio ei kysy (ei kysynyt ennen edellisen kohdan salasanan syöttöäkään) mitään salasanaa, mutta näyttää kyllä Verkkojako kansion.

20
Jätä tuo Verkkojako pois ja yhdistä pelkästää \\192.168.1.200 tai \\hostname.

Unohdin mainita, että tuotakin kokeiltu, sama lopputulos.. Vaikuttaisi että itse samba olisi kunnossa (kysyy kuitenkin käyttäjätunnuksen ja salasanan), joten vika olisi Windows koneessa / koneissa.. Vai onko väärä olettamus?

Sivuja: [1] 2 3 ... 18