Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Jantunen

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 13
81
Yleistä keskustelua / Vs: ubuntu 11.04 Unity on turha?
« : 20.09.11 - klo:17.33 »
Ubuntu oli jo liian monta vuotta liian samanlainen, hyvä että uutta tapahtuu ja uutta tulee, pysyy mielenkiintokin kohdillaan  8)
Kysyppä yritysasiakkailta mielipidettä ;)

Siksipä kaikki järkevät yritysasiakkaille järjestelmää tarjoavat tahot pysyttelevätkin juuri noissa LTS-versioissa ja jättävät nuo bleeding-edge -versiot kotikäyttäjille ja meille nörteille, joilla pitää olla aina kaikki viimeisimmät lelut ;)

Totta puhuen vanha Gnome on ollut jo pitkään kehityskaarensa päässä, eikä vastannut nykyaikaisia tarpeita. Vaihtoehdot oli joko hypätä uuden kelkkaan tai tehdä oma UI. Itse pidän oman UI:n rakentamista hyvänä valintana: nyt Ubuntu voi profiloitua omana järjestelmänään, eikä vain jakeluna muiden joukossa. Lisäksi voidaan enemmän vaikuttaa asioihin, kun ei olla naimisissa "kolmannen osapuolen toimittaman" projektin kanssa.

Aina kun muutosta tapahtuu, sitä jotkut ihmiset vastustavat jo ihan senkin takia, että joko pelkäävät muutoksia tai eivät jaksa tai viitsi mennä muutosten mukana. Joka tapauksessa ilman muutosta ei tapahdu myöskään kehitystä!

Peace  ::)

82
Yleistä keskustelua / Vs: ubuntu 11.04 Unity on turha?
« : 20.09.11 - klo:11.50 »
Ubuntun sivuilla sanotaan:
-"Our long-term support (LTS) releases are supported for three years on the desktop. Perfect for organisations that need more stability for larger deployments."

Stabiilisuuden pitää  tarkoittaa myös käyttöliittymää !
Liittymään tehtävät  muutokset syövät talon administraattori työaikaa.

Jos nyt vaikka keväällä asennat 12.04 LTS version niin saat tuen ja saman työpöydän seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. En ymmärrä miten se siinä muuttuu?

83
Eli otsikon mukainen ongelma. Pitääkö lähteä MAC-osoitteen kopioinnilla liikkeelle, tuleeko ip-nro mukana serverille? Vai saako WAN-ipn noudettua modeemilta?

Jos, niin millä muuttujalla saan sen PHPlle ympättyä?

Tarvitseeko se nimenomaan hakea modeemilta? Voithan kysellä sitä esim dyndns:n palvelimelta, osoitteesta:

http://checkip.dyndns.org/

84
Yleistä keskustelua / Vs: Ubutusta kehiin
« : 13.09.11 - klo:14.01 »
Nyt on pakko olla sen verran kielipoliisi, että voitko ystävällisesti jäsentää tekstiäsi ja jakaa sitä kappaleisiin, sillä minulla ei yksinkertaisesti riittänyt kärsivällisyys edes lukea tuota loppuun asti?

Tarkoitus ei ole vinoilla eikä loukata, vaan autan mielelläni, kunhan selvitetään mitä halutaan tehtävän.  :)

85
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntulla työpaikan verkkoon?
« : 10.08.11 - klo:15.56 »
???

Vai osaako joku suoriltaan sanoa onko tuo Ciscon VPN ohjelmisto jotenkin "epästandardi", eikä korvattavissa millään muulla ohjelmistolla?

*edit*
Ainakin eräässä toisessa työpisteessä kun asensin XP-koneeseen tuon ohjelman, niin se ei vaikuttanut mitenkään räätälöidyltä versiolta ja siihen joutui laittamaan asetukset käsin, eli ilmeisesti korvattavissa silloin toisilla ohjelmillakin?

Turun yliopiston opastus VPN-yhteyksistä:
https://wiki.utu.fi/display/oracle/VPN-asiakasohjelman+asentaminen+Linuxiin
Mahtaako tuosta olla apua?


Itse käytin edellisessä työpaikassani juurikin noita network-managerin omia VPN plugareita käytännössä ongelmitta (verkon ylläpitäjät aiheuttivat itse lähinnä nuo ongelmat :D), eli ei kun kokeilemaan niillä, ovat melko vaivattomia käyttää myös.

Eli network-manager-openconnect -paketti asennukseen ja sitten tuolta NM:n kuvakkeesta "VPN-connections" -> "Configure VPN" (och samma på finska)

86
Multimedia ja grafiikka / Vs: Dual monitor läppärillä
« : 13.07.11 - klo:17.41 »
Ehkä ongelma johtuu Unitystä. En ole itse käyttänyt sitä usean näytön kokoonpanossa. Kokeile, miten Gnome käyttäytyy.

Itselläni kaksi ulkoista näyttöä läppärin telakassa (läppärin oma näyttö tällöin sammuksissa) toimii Unityllä mainiosti. Ensisijainen näyttö on Displayport->DVI-sovittimella kiinni, toinen VGA:lla (hieman haamukuvaa jälkimmäisessä). Erona kysyjän laitteistoon vielä sen verran, että näyttiksenä on Intelin integroitu, eli itse veikkaisin ongelmaa ajureissa.

Olen myös toisinaan käyttänyt kokoonpanona ulkoista näyttöä VGA-liitännällä ykkösnäyttönä ja läppärin omaa kakkosnäyttönä, eli vastaavasti kuten kysyjällä, ilman ongelmia.

87
Vika uusiutui tänä aamuna. Koska ongelma oli tuttu ja olin kotona, korjaus vei noin 15 minuuttia. Edellisen kerran googlettamisista päätellen vika ei ole kovinkaan yleinen, joten vinkkejä sen välttämisestä ei löytynyt. Oletan ongelman johtuvan siitä, että sammutettaessa kaikkea dataa ei ole vielä kirjoitettu varsinaiselle levylle, kun kovalevyn virta katkeaa.

Mitenkä saisi kovanlevyn sammutusta viivästettyä niin että kaikka data on varmasti kirjoitettu? 

Lienee jotenkin mahdollista kytkeä pois käytöstä kirjoitus-cache levyltä, jolloin kaikki kirjoitettaisiin välittömästi, mutta se varmaankin hidastaisi järjestelmää huomattavasti...

88
Hyvä ajatus vain mustavalkoisesti mietittynä pohtimatta lainkaan sen jälkiseurauksia sekä muita vaikutuksia yhteiskuntaan, josta johtuen siis ei ole siis hyvä idea - edes "tietyin ehdoin", sillä nämä ehdot ovat niin rajoittavia tekijöitä että ne eivät ole realistisia millään tasolla.

Terveisin diplomi-insinööriksi opiskeleva.

Jep, ja jos valinnanvapaus ahdistaa, niin ainahan sitä voi muuttaa vaikka Pohjois-Koreaan... ;D

89
Oletko jotenkin todentanut konfiguraatiotiedostojen luvun/kirjoituksen olevan jokin pullonkaula vai miksi haluat näin poikkeuksellista järjestelyä?

Who cares, haluan näin! En halua filosofointia onko se pullonkaula vai ei. -minulla on syyni tähän.

Useimmiten ne syyt kannattaa selostaa, jotta oikeanlaista apua voidaan antaa - useimmiten ongelmat ovat ihan muualla kuin kysytyssä asiassa.

Höpsis.

Olisiko sinusta järkevää, että koneen konfiguraatio olisi järjestelmän juuressa sen sijaan että se on esimerkiksi "/etc":ssä jne?

Sori, luin tekstisi tuon osan hieman väärin, eli tarkoitit tosiaan nimenomaan kotikansion juurta, etkä kotikansiota ylipäätään.

Itseasiassa tämä "ominaisuus" on sovelluskehittäjien syytä ja useat ohjelmistot näyttävätkin tallentavan konfiguraatioitaan kansion ~/.config alle juuren asemasta, joka kyllä kieltämättä tavallaan siistii tuota kansiorakennetta - joskin itsellä ei ole mitään tarvetta ollut normaalikäytössä katsella piilotiedostoja/kansioita, jolloin eivätpä nuo mitään häiritsekään.

Mutta itse kysymykseen, eli kuten qwertyy tuossa jo ehdottikin, symboliset linkit ratkaissevat pulmasi.

90
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 11.04 Unity
« : 17.06.11 - klo:11.28 »
Debianiin on saatavilla kolme erilaista ykköslevyä, joista jokainen sisältää eri työpöytäympäristön. Yhdellä ykköslevyllä on Gnome, toisella KDE ja kolmannella sekä LXDE että XFCE.

Seison korjattuna, ei ole tosiaan tarvinnut asentaa Debianin työpöytäversiota varmaan vuosiin... :)

91
Nyt tarvitsisi saada kotikansioiden "juuri" ssd-levylle, jotta eri ohjelmien konfiguraatiot pystytään lukemaan ja taltioimaan nopeasti. Ongelmaa ei olisi, jos koneella on vain yksi käyttäjä, sillä silloin "/home" olisi myös ssd:llä ja vain mountattaisiin tuo 1tb johonkin kotikansion alle. Tämä ei kuitenkaan vetele kun käyttäjiä on enemmän.

Oletko jotenkin todentanut konfiguraatiotiedostojen luvun/kirjoituksen olevan jokin pullonkaula vai miksi haluat näin poikkeuksellista järjestelyä? (Ilman tarkempaa tutkimusta) väittäisin, ettei juuri ohjelmien konffitiedostojen lukeminen ole se hitain osuus ohjelmaa käynnistettäessä tai suljettaessa, eli juuri noiden asioiden siirtäminen mekaaniselta levyltä SSD:lle tuskin tuo havaittavaa eroa käytettävyyteen, vaan nimenomaan itse ohjelmien ja kirjastojen lukeminen on se, joka I/O:ta rasittaa.

Totta puhuen tuo on kyllä yksi linuxien (unixien) suurimmista ongelmista, että käyttäjäkohtaiset konfigit on kodin juuressa!

Tämän lausunnon ristiriitaisuuden voi havaita, kun lukee tarkkaan varsinkin sanat "käyttäjäkohtaiset konfigit" ja "kodin juuressa", eli missähän ihmeessä niiden pitäisi olla? Hakemasi toteutus on erittäin poikkeuksellinen, eli tuo käytössä oleva järjestely, jossa käyttäjäkohtaiset asetukset ovat nimenomaan tuolla kotikansion juuressa on todella toimiva noin miljoonasta syystä, se pitää esimerkiksi käyttäjienhallinnan kätevänä (käyttäjä poistettaessa, asetukset häviävät kun kotikansiokin), voidaan aina viitata istunnon omistavan käyttäjän johonkin asetustiedostoon polulla ~/.blabla jne.

92
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 11.04 Unity
« : 17.06.11 - klo:09.39 »
Omia kommentteja:
Mielestäni GUI-sotku on ennestäänkin paha: Kubuntu, Xbuntu, Edubuntu, Ubuntu Studio. Pitäisi siivota, ja ottaa käyttöön vain yksi! Mutta ei! Lisätään vielä Unity, eikä mitään vanhoja poisteta? Tämä nurja prosessi ei kyllä paranna Linuksin suosiota.
Onhan toki vaihtoehtona myös Debian? Liekö Debian puhtaasti Gnome-systeemi ilman GUI-sotkuja?

Debianiin löytyy ainakin Gnome ja KDE käsittääkseni suoraan pakettilähteistä, oletuksena taitaa tosin olla Gnome, mutta kyllä sinne LXDE:n ja XFCE:n saa yhtälailla kuten Ubuntuunkin, Ubuntussa vaan nuo erilailla "esiasennetut" asennukset on jaettu näennäisesti eri jakeluihin, mikä on mielestäni ihan järkevää. Eli jos tykkäät enemmän esimerkiksi KDE:n tarjoamasta käyttäjäkokemuksesta, asennat Kubuntun, etkä ensin Ubuntua, johon sitten käsin asennat KDE:n. Sama pätee muihinkin versioihin, eli kun tarvitsee elvyttää vanha museo-läppäri toimimaan, lataan Lubuntun ja se on siinä, ei tarvitse kikkailla, koska asennuksen jälkeen kaikki on valmista.

Ei ole mitenkään Ubuntun erityispiirre, että siihen saa valittua useamman ikkunointimanagerin välillä, näin voidaan tehdä suurimmassa  osassa isompia jakeluita (ja tavalla tai toisella pienemmissäkin). Hyvä puolihan tässä on se, mikä on kaikissa muissakin, varsinkin linux-softissa, että ihmiset voivat äänestää jaloillaan ja näin hyviksi ja toimiviksi havaitut järjestelmät jatkavat eloaan ja kehittyvät, kun taas huonommat kuolevat pikkuhiljaa pois.

Omia kommentteja:
Vanha Gnome on kömpelö ja ruma, uusi Gnome mielestäni samoin, mutta vain eri tavalla. Unity on itselläni toistaiseksi toiminut muutamia ärsyttäviä pikkujuttuja lukuunottamatta täydellisesti, ja potentiaalia valitulle reitille löytyy mielestäni vaikka kuinka ja paljon. Mainittakoot, että pidän itseäni hevi-juuserina, eli ohjelmoin työkseni, teen kuvankäsittelyä, konvertoin videoita ja elokuvia media-PC:lle sopiviksi, ylläpidän kohtuu isoa henkilökohtaista musiikkikirjastoa ja tämä kaikki tapahtuu yhdellä ja samalla Ubuntu-PC:llä, eikä juurikaan ole valittamista.

Kuten olen maininnut niin monesti aikaisemminkin, Unityn hyvyys/huonous/rumuus/kauneus on makuasioita ja makuasioista ei voi kiistellä, mutta mielipiteensä voi toki tuoda julki... ;)

Peace!

93
Niin ja tietenkin kysymykseen "Miksi tällainen on olemassa kun Doxygen on olemassa" vastauksena on se, että koska olin liian laiska ja rupesi nyppimään Doxygen-asetustiedoston teko enkä jaksanut paneutua saako sillä generoitua mitenkään dokumentaatiota ilman asetustiedostoa. Ajattelin että pitkässä juoksussa pääsen helpommalla jos koodaan lähdekoodieni kommentoijan omaan kouraani sopivampana jota ei tarvii konfiguroida mitenkään, riittää että koodi on vain kommentoitu oikein. Nyt ajan aina crontabissa tietyssä kansiossa tuota kerran päivässä joten saan automaattisesti lähdekoodeista ajan tasalla olevat dokumentaatiot. Ja sitten tosiaan eilen koodasin vielä tuohon web-käyttöliittymänkin että jos joku muukin haluaa käyttää niin voi testailla + itse voin käyttää jos tarviin yksittäisestä luokasta generoida dokumentaatiot ja jota ei vielä ole tuolla docs.runosydan.net sivustolla.

Oletko kokeillut PhpDocumentoria?

94
Multimedia ja grafiikka / Vs: DVD -> .avi tms
« : 15.06.11 - klo:10.35 »
Saako noilla kummallakaan xvid-muotoisena? Handbrake ei ainakaan näyttänyt tuota tekevän.

Xvid-enkoodaus poistettiin HandBrakesta pari vuotta sitten, koska FFmpegin enkooderi ajaa saman asian. Eli valitse MPEG-4 (FFmpeg), jos haluat pakata videon MPEG-4 ASP -muotoon.

Ellei rauta sido MPEG-4 ASP:hen, suosittelisin käyttämään x264:ää. Se tuottaa huomattavasti parempaa laatua / tiedostokoko (tai käänteisesti, tiedostot ovat samalla laadulla noin puolet pienempiä) ja on nopeampi samalla laadulla, erityisesti useamman prosessoriytimen koneissa.

Itsekin suosittelen käyttämään x264:ää, lisäksi suosittelen käyttämään containerina Matroskaa (.mkv), johon saa siis tekstitykset mukaan vaikka useammalla kielellä (ei tarvitse edes polttaa kuvaan), useamman ääniraidan jos siltä tuntuu ja vaikka leffan julisteet mukaan (mkvmerge gui on oiva työkalu lisätauhkan lisäämiseksi matroskaan), eli tuloksena on yksi kompakti tiedosto!

Itselläni olohuone PC:ssä Mythbuntu ja kaikki leffat joita sillä katselen on Matroskaa, koska se yksinkertaisesti vaan on niin pirun kätevä formaatti. Handbrakella on tosiaan helppo muuntaa DVD matroskaksi.

Nythän kysyjä ei tosiaan ole tarkalleen määritellyt, mitä hän haluaa noilla filkoilla tehdä, eli missä laitteessa/millä soittimella toistaa jne, eli näillä tiedoilla mennään... :)

95
Muuta tiedoston /usr/share/i18n/locales/en_US
kohtaa: first_weekday 2
1: sunnuntai
2: maanantai

päivitä lokaalit: sudo locale-gen

Kirjaudu takaisin sisään...

Kiitos tämä toimi juuri halutusti, vähän on purkka kyllä...

96
Moi,

Miten saan englanninkielisen Ubuntun kalenterin näyttämään maanantain viikon ensimmäisenä päivänä sunnuntain sijaan? Epäilen, että tuo "viikon ensimmäinen päivä" -asetus tulee lokalisoinneista, koska ainakaan tuolta "Time & Date Settings" -ikkunasta ko. asetusta ei löydy.

97
Itselläni on kokemusta vain kesken jääneestä ammattikorkeakoulusta, jossa opetuksen taso vaihteli siis ihan laitoksen sisällä todella rajusti, oli muutama aivan loistava opettaja, muutama kauniisti sanottuna ei-niin-hyvä ja kaikkea siltä väliltä. Lopputuloksena itselläni loppui motivaatio ja siksi siirryin työelämään ilman AMK papereita.

Pointtina tässä on se, ettei näitä hommia oikeasti opita koulun penkillä. Tämä pätenee kohtuullisen yleismaailmallisestikin, mutta varsinkin IT-alalla oma kiinnostus ja vapaa-ajan panostus on se, mistä se osaaminen ja ammattitaito haetaan. Luonnollisesti on tärkeää, että työtä tehdessä oppii, mutta kyllä se oma, vapaa-ajalla tapahtuva toiminta on kultaakin kalliimpaa tässä. Mitä lehtiä luet (paperilla tai sähköisesti)? Mitä laitteita omistat tai käytät, kuinka usein kokeilet uusia laitteita tai ohjelmia? Ylläpidätkö omia nettisivuja tai muita ohjelmistoprojekteja tms? Koulun tarkoitus on tietysti antaa valmiudet itse oppimiseen ja antaa perustiedot, mutta ei sen varaan voida pelkästään laskea.

Yksinkertaisesti: jos olet kahdeksastaneljäänkoodari, jäät ajasta jälkeen sillä hetkellä kun astut ulos koulun ovesta valmistumispaperit kädessä.

Meniköhän vähän asian vierestä?  :D

98
Yleistä keskustelua / Vs: Testaa koneesi IPv6-tuki
« : 08.06.11 - klo:12.10 »
Onko suomalaisilla Internet-operaattoreilla ylipäätään tarjolla IPv6-yhteyksiä, saatika sitä tukevia päätelaitteita koteihin?

99
Grubin voi asentaa myös ajaessa livelevyä/tikkua, eli onnistuu kyllä.

100
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Viimeisimmät asiakirjat
« : 31.05.11 - klo:14.46 »
Miten Ubuntu 11.04:stä poistetaan viimeiset asiakirjat ja tiedostot? Käytössä Unity työpöytä. Perinteisessähän se sujuu mutta en ole tässä löytänyt keinoa.

En ole nyt ihan varma tarvitseeko asentaa uusin versio zeitgeististä ppa:sta ensin ja sitten vasta asentaa gnome-activity-journal, eli:
Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:zeitgeist/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install gnome-activity-journal

Seuraavaksi uudelleenkäynnistys ja sitten pitäisi löytyä ohjelma "Activity Journal", jolla noita "tapahtumia" pääsee poistelemaan.

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 13