Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Jantunen

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 13
41
Yleistä keskustelua / Vs: Läppärivillitys
« : 11.12.11 - klo:16.11 »
Thinkpadit korvasi itsellä pöytäkoneen. Vaikka usein käytän läppäriä telakassa, jossa kiinni ulkoinen näyttö ja näppis/hiiri, niin kannettavuus on käytännöllistä kotonakin. Usein tulee surffailtua mieluummin sohvalla kuin pöydän ääressä. Tehojen puolesta läppärit riittävät nykyisin esim. tehokäyttäjän kuvankäsittelyyn. Tehokäytössä läppäri ei tosin vie yhtään vähempää tilaa kuin pöytäkone, jos oletetaan että se vaatii kuitenkin työpöydän, ulkoisen näytön ja muut hilppeet. 3g/gps varustettuna läppäri on mitä mainioin matkakumppani.
Pelaaminen ja koneen rakentelu jää harrastuksina pöytäkonekategoriaan todennäköisesti ikuisesti. Kannettava tehokkaalla näyttiksellä varustettuna menettää kannettavan edut (kannettavuus, energiatehokkuus) eikä niitä tosiaan päivitellä muistia ja kiintolevyä lukuunottamatta.
"Läppärivillitys" johtuu prosessoreiden valmistustekniikan kehittymisestä. Hiljainen, tehokas kannettava on useimmille tehokasta, ei niin hiljaista, ei kannettavaa pöytäkonetta käytännöllisempi vaihtoehto.

Lueskelin tätä ketjua alusta lähtien valtavan hämmennyksen vallitessa: eikö kukaan ole kuullut telakka-asemista??! Mutta onneksi se tuli sieltä sitten vihdoin.

Itselläni on tuossa hyllyssä Thinkpad X201 telakassa ja tässä työpöydällä on yksi 24" full-HD-näyttö sekä sen vieressä pivotilla pystyssä toinen hieman pienempi näyttö - molemmat näytöt siis kiinni kannettavassa tietokoneessa (displayport + vga), samoin näppis ja hiiri. Tehoja tuossa keksinnössä on vaikka muille jakaa ja tarvittaessa (=aika usein) saan napattua läppärin laukkuun ja kätevästi minne tahansa reissuun (12" ei ole kovin paha rasti kanniskella). Ainoa, missä jäisin jalkoihin tuolla koneella olisi näytönohjain (Intelin integroitu), mutta kertaakaan ei ole mitään jäänyt tekemättä sen takia (en tosin  pelaa). Jos vastaavasti tarvitsisin lisää tehoa grafiikkaan ja olisin hieman valmis tinkimään kannettavuudesta, löytyisi Lenovolta 14" nvidian näyttiksillä, mutta kun ei ole tarvetta. Tien päällä tuo kestää tuolla vakio-akulla sen 3.5 - 5 tuntia käytöstä riippuen.

Myönnettäkööt, että tuo oli kallis hankinta, mutta eipä se erillinen kannettava ja pöytäkoneratkaisukaan ilmainen ole.

E: ja on noita telakoitavia läppäreitä tosiaan olemassa muillakin valmistajilla, ainakin Dellillä, HP:llä ja Sonyllä, vain muutamia mainitakseni.

42
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Simppeli juttu?
« : 03.12.11 - klo:14.24 »
Yritin saada terminaalin käynnistymään automaattisesti koneen käynnistyttyä.
Lisäsin rc.localiin xterm & ja annoin suoritusoikeudet.

Ei tainnut sitten mennä ihan näin vai miten?

Haluat siis, että heti sisäänkirjautumisen jälkeen avautuu terminaali-ikkuna?

Klikkaa sieltä ruudun oikeasta yläkulmasta sitä virtapainike-kuvaketta, valitse avautuvasta valikosta "startup applications" (en tiedä miten käännetty suomeksi) josta avautuu dialogi. Paina "add". Nimeksi vaikkapa "terminaali", komennoksi "/usr/bin/gnome-terminal" ja paina "add".

Et voi siis käyttää tuota rc.local-skriptiä työpöytäsovellusten käynnistämiseen, koska:
1. työpöytä ei ole vielä käynnissä kun se ajetaan
2. käynnistyvä ohjelma ei tiedä, mihin työpöytään sen pitäisi käynnistyä vaikka sellainen olisikin käynnissä

43
Yleistä keskustelua / Vs: Unity vai jotain muuta?
« : 03.12.11 - klo:12.14 »
Tuossa voi olla Placebo efektiä.
...

Voi hyvin olla.

Aina välillä ohjelmien ja työpöytien suunnittelijat tuovat "hienoja" animaatioita ja "miellyttäviä" transitioita eri tapahtumien välille, jotka näkyvät viiveinä. Osa Vistan vihaamisesta meni tähän piikkiin - ne sai kyllä pois, eikä järjestelmä tuntunut sen jälkeen yhtään hitaammalta kuin mikään muukaan (tarkoitan SP1 versiota, en alkuperäistä).

Se, että miksi yleensäkään tällaisia hidasteita suunnittelijat pitävät hienoina ja miksi osa käyttäjistä erittäin nopeasti oppii niitä vihaaman, menee varmasti käyttäytymistieteiden puolelle. Pitäisi selvittää miksi pehmeä transitio, tietyissä tapauksissa, aiheuttaa vihansekaista ärsytystä käyttäjässä - kuten minussa  ;D .

Asiana tämä on "ikivanha". Muistan miten 90-luvun alussa tuli pelejä, joissa oli "pehmeät" siirtymiset toiminnosta toiseen. Ne olivat erittäin ärsyttäviä silloin. Tällainen tapa unohdettiin kuitenkin peleissä hyvin nopeasti.

Nuo transitioefektit ja käytettävyys on sellainen tieteenala, jossa pitää olla T-O-D-E-L-L-A tarkkana mitä tekee. Oikein tehdyt efektit oikeasti parantavat käytettävyyttä, mutta väärin tehtynä ne lähinnä ärsyttävät. Toisaalta eri käyttäjillä on erilaisia kynnyksiä eri asioihin - siksipä pitää olla jonkinasteista konfiguroitavuutta.

Ajatellaan esim lukemista, eli pehmeä vieritys auttaa seuraamaan tekstiä, mutta toiset ihmiset ovat nopeampia hahmottamaan tekstiä, jolloin tarvitsevat vähemmän "apua" tuon transition muodossa kuin toiset. Samoin virtuaalityöpöydältä toiselle siirryttäessä vaikkapa näppäinkomennolla tekee pehmeän siirtymisen vierittämällä viewportin tilasta toiseen. Mikäli siirryt tyhjästä tilasta toiseen ja mitään visuaalista palautetta ei saada, et voi olla varma tapahtuiko mitään, tyyliin: yritit siirtyä kaikkein vasemmanpuoleisempaan työtilaan, mutta olitkin siellä jo valmiiksi. Vastaavanlaisia esimerkkejä voidaan kaivaa ihan mistä tahansa käytettävyyden osa-alueesta.

Oma näkemykseni on, että efektejä oikeastaan _pitää_ olla ihan oletuksenakin, kunhan ne on tehty palvelemaan jotain tarkoitusta. Jos joku haluaa kustomoida omaa käyttöliittymäänsä ja lisätä efektejä, tai toinen ottaa kaikki kilkkeet pois käytöstä niin siitä vaan, mutta oletuksena liittymän pitää palvella mahdollisimman suurta käyttäjäjoukkoa (lue: mahdollisimman harva joutuu mukauttamaan käyttöliittymää omiin tarpeisiinsa)

44
Itselläni on oiketienä pikanäppäin ctrl+alt+t

Voitko kertoa hiukan lisää: Mitä on sen pikanäppäimen käynnistyskomentona?


Kyseinen näppäinyhdistelmä on 11.10:ssä vakiona ja se käynnistää ohjelman:

Koodia: [Valitse]
/usr/bin/gnome-terminal

45
Yleistä keskustelua / Vs: Unity vai jotain muuta?
« : 18.11.11 - klo:20.50 »
Olen sitä mieltä, että tulevissa Ubuntu-versioissa pitäisi olla Gnome Shell oletusasennuksena. Jos joku haluaa Unityn kaltaisen käyttöliittymän, niin valinta tehtäisiin joko Gnomen asetuksista tai asennuksen yhteydessä.

Miksi? Unity on Canonicalin omaa tuotantoa, joten se olisi suorastaan typerää. Gnome Shell löytyy oletuksena ainakin Fedorasta ja kourallisesta muusta jakelusta, joten jos ei jaksa nähdä sitä vaivaa, että asentaa jälkikäteen Gnome Shellin, miksei samantien valitse toista jakelua?

46
Yleistä keskustelua / Vs: Unity vai jotain muuta?
« : 18.11.11 - klo:10.18 »
Hei!
Useiden kokeilujen jälkeen edelleen vaan nuo uudet työpöydät jurppivat. Tuntuu siltä, että ne on tehty kehittäjägurujen eikä tavallisten loppukäyttäjien tarpeisiin. Voi olla toisinkin. Kovasti kiinnostaisi tietää olenko ainoa, joka haluaisi säilyttää perinteisen gnomen työpöytänään. Mielelläni näkisin tähän vastauksia ...

Kysymys on aika laaja sikäli, että itse ainakin valitsen työpöydän käyttötarkoituksen mukaan. Äänestin tässä Unityä, koska se on itselläni käytössä sekä työ- että kotiläppärissä (eli "power-userina" :)). Vastaavasti Media-PC:ssäni on nyt xfce, mutta olen ajatellut sen korvaamista kevyemmällä lxde:llä 12.04:n aikoihin, jollei jotain vielä soveltuvampaa tule vastaan (ajelen siis XBMC:iä mythbuntun päällä)

47
Itse olen tykästynyt sellaiseen ratkaisuun, että minulla on ubuntu-pohjainen HTPC TV-tasossa (voisi olla kyllä missä tahansa jemmassa, mutta kun käytän sitä myös DVD-soittimena) ja siinä UPNP/DLNA-palvelimena Mediatomb sekä varsinaisena UI:na XBMC. Näin siis saan jaettua kaiken koneella olevan median (kuvat, musiikki, videot) mille tahansa DLNA-yhteensopivalle toistimelle, joita on nykypäivänä aika paljon jo, eli kännykät, TV:t, jotkin hieman kalliimmat AV-vahvistimet. Esim itselläni on ostoslistalla tuollainen:

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/42193/cxqtj/Onkyo-TX-NR509-5-1-kanavainen-viritinvahvistin

Eli kun tuo on hommattu voin ohjata esim kännykällä siten, että käsken vahvistinta toistamaan HTPC:ltä musiikkia. Olen toistaiseksi toistanut musiikkia siten, että käytän kännykkää sekä soittimena (pikku-plugilla stereoiden rca-liitäntään) että ohjaimena ja HTPC:tä palvelimena ja nuo muutama Android-sovellusta, joita olen kokeillut, soveltuvat erinomaisesti tällaiseen.

Tuossa UPNP:ssä on se näppärä puoli, että jokainen yksittäinen laite vaan asennetaan (lue: kytketään verkkoon ja varmistetaan että UPNP on päällä) jonka jälkeen voit juurikin vaikka kännykällä selata mitä laitteita sinulla on verkossasi ja valita miltä laitteelta toistetaan ja mitä ja millä laitteella toisto tapahtuu.

Kannattaa tutkia tuota DLNA:ta ja UPNP:tä, ovat mainio keksintö! :)

48
Ubuntun kehitysversio / Vs: mitä uutta
« : 06.11.11 - klo:11.53 »
eli mitä uutta 12.04 tulee ::)

olen kuullut että tulisi viiden vuoden tuki,
mutta en tiedä. ;D

Odottaisin vakaampaa ja hiotumpaa järjestelmää ilman suuria teknisiä muutoksia, tosin monessa paikassa vihjaillaan  mm. Waylandin ottamisesta "koekäyttöön", esim:

http://news.softpedia.com/news/Upcoming-Features-of-Ubuntu-12-04-LTS-231758.shtml
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTAxMTE

Olen noin 90 prosenttisen tyytyväinen 11.10:en, mutta vakaampi ja hiotumpi Unity toisi nuo viimeisetkin 10 prossaa pakettiin :)

49
Lisää edistystä, eli rupesin tutkimaan mitä tuo DLNA-protokolla oikein pitää sisällään ja törmäsin tuollaiseen projektiin:

http://mediatomb.cc/

Tästä suorana seurauksena on se, että Tangerine hävisi koneelta nopeasti ja korvautui tuolla. Aivan loistava softa!

50
käynnistyksen aikana:
alt+f2

Voit myös hypätä (usein jopa jumiutuneeltakin) työpöydältä koska tahansa terminaaliin painamalla ctrl + alt + F2 (kaikki funktionäppäimet 4:n asti toimivat käsittääkseni ja avaavat "rinnakkaisen" terminaalin). Näin esimerkiksi joskus saa jumiutuneen työpöydän käynnistettyä uudestaan, kun ensin hyppää terminaaliin ja sitten kirjoittaa:

Koodia: [Valitse]
sudo /etc/init.d/gdm restart
tai 11.10:ssä muistaakseni:

Koodia: [Valitse]
sudo /etc/init.d/lightdm restart
(työkoneella 11.04, joten en päässyt tarkistamaan)

51
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu zeitgeist
« : 04.11.11 - klo:08.02 »
Onko tuo nyt joku ihme jos kyseinen ohjelma kerää lokiin mainittuja tietoja. Eipä tule yhtään modernia käyttistä mieleen, jossa kyseistä ominaisuutta ei olisi hakuja nopeuttamaan. Minusta ainakin yksi parhaimpia ominaisuuksia kunhan vain tottuu käyttämään ja kynnys ei oikein iso siihen ole. Töissä tulee avattua lähes suurin osa tiedostoista nopeiden hakujen avulla.

Itseänikin ihmetyttää se, miten kaupoissa edes riittää foliota kaikille halukkaille, hattuja kun toisinaan tuntuu olevan valmisteilla ihan sarjatyönä... ;)

52
Yleistä keskustelua / Vs: ubuntu 11.04 Unity on turha?
« : 30.10.11 - klo:13.53 »
Tässä onkin kyse siitä, että käyttöliittymän muuttamiseen käytetty työaika ei ikinä tule maksamaan itseään takaisin käyttäjien vähentyneenä potutuksena ja ajankäyttönä.
No tässä tulee vastaan ne tosiasiat, että Ubuntu pyrkii laajentamaan käyttäjäkuntaansa ja se, että Ubuntu on suunnaattu "tavallisille ihmisille". Vain marginaalinen osa käyttäjäkunnasta "räätälöi" käyttöliittymää taustakuvan vaihtoa pidemmälle, monet eivät tee edes sitä. Niinkun tässä ollaan jo aiemmin mainittu, Ubuntu oli muutettava käyttöliittymänsää joissain vaiheessa ja parempi aikaisemmin kuin liian myöhään.

Yritykset karsastavat ilmaisohjelmia sen takia, että ei ole mitään keinoa painostaa, jos jossain on bugi ja tällaisen käyttöliittymämuutoksen aiheuttama äläkkä on turha, koska mitään ei voi. Maksua ottava yritys ei voi sanoa, että "korjataan kun keritään" tai yhteistyö loppuu lyhyeen.
Canonical tarjoaa maksullista tukea Ubuntulle ja on voittoa tavoitteleva yritys (pitkällä tähtäimellä). Toisekseen Microsofthan juuri muutamavuosi sitten pisti koko Office suitensa uusiksi ja nyt ensivuonna menee vielä työpöytäkin, en ole kuullut monopolin murtuva. Todellisuudessa muutos on välttämätöntä... ja kaivattua.

Mitään ideaalikäyttöliittymää ei muuten ole olemassakaan.
Jos siihen ei pyritä niin on prioriteetit pahasti pielessä. Vaikka täydellistä käyttöliittymään ei voida ikinä saavuttaa niin aina vanhaa voidaa parantaa, juuri siitä syystä.

Couldn't agree more! Lisäisin vielä, että vaikkei ehkä täydellistä käyttöliittymää voitaisikaan ikinä tehdä, niin olemme aika lähellä silloin kun:
1) käyttöliittymää EI TARVITSE muokata vaan se toimii mahdollisimman monelle mahdollisimman hyvin sellaisenaan
2) itse käyttökokemus on "huomaamaton". Tässä syy siihen, miksi esim Applen iPhone on erinomainen käytettävyydeltään (vaikka laite muuten olisikin rajoittunut monella tavalla, off-topic), eli käyttäjä ei tavallaan edes huomaa käyttävänsä älypuhelinta.

On toki tarpeellista huomioida erikoisemmatkin tarpeet ja halut, mutta toivon edelleen, että tätä säädettävyyttä tulee ajan mittaan. Toisaalta on myös eduksi se, että järjestelmään ei voi tehdä liian suuria modifikaatioita: ajattele esim tuen antamista etänä, esim puhelimitse työpöytäympäristölle, joka on täysin uniikki. Ei muuten ole helppoa.

Itselleni tällä hetkellä riittääkin, että tuon palkin automaattisen piilotuksen saa työläppärillä pois käytöstä (kotikoneella käytän sitä edelleen, jopa osaksi siksi, että tottuisin siihen) ja että kuvakkeiden koot saa pienemmäksi palkissa. Työkoneelta en vastaavasti ole vaihtanut esim juuri taustakuvaa... :D

53
Yleistä keskustelua / Vs: ubuntu 11.04 Unity on turha?
« : 30.10.11 - klo:10.57 »
Koska ainakin jonkinasteinen muutos on väistämättä edessä, päätin nyt antaa Unitylle oikean mahdollisuuden ja suhtautua siihen ennakkoluulottomasti. Lopputulos on yllättävä, nimittäin en vihaa sitä enää. Huonojen puolien vastapainoksi löytyy kasa hyviä puolia. Erityisesti sovellusten käynnistäminen suoraan hausta, hiireen koskematta on salamannopeaa. Erityisesti harvemmin käytettyjen sovellusten käyttö on siis hyvinkin paljon tehokkaampaa, kuin vanhassa gnomessa. (Toki jos hiiren kanssa haluaa Dashissä sohia, niin silloinhan käyttöliittymä on giganttinen kasa paskaa.)

Huonoja puolia on toki myös, erityisesti se muokattavuuden heikentyminen. Luulin että sen suhteen olisi odotettavissa parannusta, mutta taitaa käydä päin vastoin. Esim. 11.4:ssä pystyi vielä vaihtamaan haluamaansa ikoniteemaan, 11.10:ssä ei enää pysty tekemään tätäkään. (Toki dconfilla pystyy teoriassa vaihtamaan ikoniteemaa, itselläni tämä aiheutti unityn kaatumisen, ahihihi).

Yhteenvetona, käyttöliittymä kelpaa minulle, koska olen näppäimistöihmisiä. Haulla saa minkä tahansa softan tai asetuksen auki hetkessä. Hiiri-ihmiset käyttöliittymä karkottaa takuuvarmasti.

Itse olen myös näppis-ihmisiä, joka on yksi suurimmista syistä sille, miksi Unity on itselläni toiminut loistavasti. Se, että useimmin käytetyt ohjelmat saa kiinnitettyä tuohon "tehtäväpalkkiin" ja harvemmin käytetyt käynnistetään avaamalla dash (näppiksellä luonnollisesti) ja sitten kirjoittamalla jotain sinnepäin on huomattavasti toimivampi kuin vanha valikkoralli, varsinkin kun itselläni asennettujen ohjelmien arsenaali tuntuu aina paisuvan jo ihan työn ja lisäksi kokeilunhalun ansiosta.
Ainut ristiriita käyttöliittymän suunnittelussa (siltä osin) omaan "käyttötarpeeseeni" on se, että Unityä on suunniteltu selkeästi enemmän "dokumenttikeskeiseksi" kuin "ohjelmakeskeiseksi" ja itselläni on juurtunut syvään tuo jälkimmäinen. Käytännössä tämä ilmenee siten, että haluaisin mieluummin nähdä tuolla dashissa oletuksena tuon applications-osion ensin, enkä tuota mikä hakee kaikkialta. Minua ei yksinkertaisesti kiinnosta 99 prosenttia ajasta mitä dokumentteja minulla on olemassa vaan minkä ohjelman haluan käynnistää. Tässäkin kohtaa voisin miettiä, että onko se edes "oikea tapa" käyttää tietokonetta enää vuonna 2011... :D

Vastaavasti varsinkin peruskäyttäjä (esim lähipiirini ei-tekniikka-orientoituneet Ubuntu-käyttäjät, joita on jo aika paljon :) ) ei tasan ole kiinnostunut siitä, avautuuko jokin dokumentti Libreofficen writerissä, selaimessa vai gimpissä vaan homma lähtee yleensä siitä, että "viimeksi olin tekemisissä sellaisen tekstin kanssa, jonka nimi oli jotain tyyliin..." ja sitä sitten pitäisi alkaa etsimään ja avaamaan jostain. Tämä on hyvin työläs toimintamalli, mikäli järjestelmä ei suoraan tue sitä (kuten Unityssä on nyt vihdoin alettu tekemään). Itseasiassa käytettävän sovelluksen pitäisikin olla täysin yhdentekevä, oletukset valitaan siinä vaiheessa kun järjestelmä ja sovelluksia asennellaan ja sitten vaan käytetään.

Ja summattuna, kuten joku jo mainitsikin, Gnome kakkonen on tosiaan kehityksensä päässä, se on rakentunut orgaanisesti vanhentuneiden ajatus- ja toimintamallien päälle. Unity ei todellakaan ole valmis tai lähelläkään täydellistä, mutta itse näen siinä valtavasti potentiaalia. Säätäminen ja yksityiskohdat tulevat sitten, kun tarkempi suunta on kunnolla löydetty. Gnome kolmonen on varmasti myös varteenotettava vaihtoehto, itselläni ei vain ole ollut aikoihin mahdollisuutta testata sitä. Pääasia, että kehitystä ylipäätään tapahtuu ja Linuxin yksi suurimmista rikkauksista onkin juuri siinä, että vaihtoehtoja pullahtaa silloin tällöin esiin ja niistä hyvät jäävät elämään ja heikommat ideat vaan häviävät.

54
Käytän siksi 10.04 versiota kun en ole muilla versioilla saanut compiz lumi efektiä toimimaan.Tietokone
on parin metrin päässä telekkarista niin otin äänen suoraan tietokoneesta.Vanhan Gnomen saa myös säädettyä paremmin.Yläpalkin saa automaattisesti piiloon ja alas asensin cairo dockin.Käyhän se näinkin.

Itse en ole käyttänyt kuin unityä 11.04:ssä, mutta käsittääkseni ko. versio on vielä täysin yhteensopiva Gnomen kanssa (itseasiassa se taitaa fallbackata gnomeen automaattisesti, mikäli 3d-kiihdytys ei ole käytössä heti asennuksen jälkeen). Ja ainahan voit tosiaan koittaa live-levyllä/tikulla ensin.

55
Kaiken säätämisen ja tutkimisen jälkeen julistan tuon forked-daapd:n turhaksi, rikkinäiseksi projektiksi. Löysin siis erinomaisen korvaajan nimeltä Tangerine, eli sikäli tämä ongelma on ratkaistu.

Lisätäänpä tähän vielä tällainen kikkakolmonen: DAAPissa (joka on siis Applen käsialaa käsittääkseni alunperin) on sellainen kenkkuus, että se ei normaalisti mahdollista musiikin jakamista oman lähiverkon ylitse, mutta mikäli HTPCsi omaa ssh yhteyden julkiseen verkkoon, ongelman pääsee kiertämään tunneloimalla. Toisin sanoen haluan töissä kuunnella kotipalvelimeni kiintolevyllä olevaa musiikkia, joten tässä ohjeet.

Kirjoita tämä päätteessä sillä koneella, jossa haluat kuunnella musiikkia:

Koodia: [Valitse]
ssh käyttäjätunnuksesi@palvelimesiosoite [-p sshportti] -N -f -L 3689:palvelimesiosoite:3689
Jos oma palvelimesi ssh on vakio-portissa (22) voit jättää tuon p-lipun pois, esim:

Koodia: [Valitse]
ssh jantunen@jantunen-htpc.com -N -f -L 3689:jantunen-htpc.com:3689
(käyttäjätunnus ja palvelimen osoite luonnollisesti muutettu)

56
Keskusteluihin osallistuu joka haluaa, kaikki ei ole "itkemistä".

Olen täysin samaa mieltä, että keskustelu pitää olla vapaata. Yli ammunnat ovat sitten eri juttu. Jantunen tuntuu käyvän vähän yli kierroksilla. Ymmärrän jos vähän huonomman käyttäjän kommentit voi ottaa pannuun. Ei hänen kommentteja tarvitse heti lytätä. Esimerkiksi laittaa muutosvastarinnan tai itkemisen syyksi.

On kieltämättä totta, että allekirjoittaneen pitäisi vähän pistää jäitä hattuun. Tuoreen julkaisuversion kirvoittavat kommentit vaan iskevät jostain syystä hermoon, koska tuntuu, että niillä mennään niin kauas olennaisesta asiasta. Jakelua mediana kuitenkin rakennetaan sen mukaan, mitä tavalliselle CD-lätylle saadaan mahtumaan ja kuitenkin pitää saada aikaiseksi toimiva ja yhtenäinen paketti, joka myös näyttää hyvältä. Se, mitä varusohjelmia tulee suoraan mukana on mielestäni hyvin toisarvoista, varsinkin synapticin tms kanssa, koska Software Center ajaa peruskäyttäjän kannalta saman asian paremmin ja mahdollistaa pidemmän päälle Ubuntun kehityksen rahoituksen (kaupalliset sovellukset). Synaptic menee aloittelevalle käyttäjälle informatiivisuudessaan aivan liian yksityiskohtiin (esim riippuvuudet ja se, että se listaa aivan kaikki paketit, eikä suorita mitään esikarsintaa, vain muutamia pointteja mainitakseni), eikä anna samanlaista lisäarvoa kuin software center, esim käyttäjien kommentit, rating jne. Edistyneempi käyttäjä sen sijaan tarvitessaan voi yhdellä komennolla tai vaikkapa juuri tuolta SC:stä asentamalla ottaa käyttöön Synapticin, mikäli tuntee olonsa kotoisemmaksi sen kanssa - niin minäkin olen tehnyt.

Noista valmiina asennuksen mukana tulevista ohjelmista valittaminen on vähän sama asia, kuin istua kotonaan ikkunat auki ja kiroilla kun vetää. CD:ltä on jätetty pois paljon muutakin, jolle ei edes ole suoraan korvaavaa mukana, esim Gimp tai Evolutionin kalenteri, mutta yhtä lailla: niidenkin asentaminen on hyvin triviaalia, kun kyseessä on kuitenkin käyttöjärjestelmä, jossa on edistynyt paketinhallinta, eikä kaikkea tarvitse hakea selailemalla Internetistä, kuten esim eräässä Redmontin yritelmässä tai toinen ääripää, jossa valmistaja ei mahdollista ulkopuolisia ohjelmistolähteitä (vendor lock-in), kuten eräs omppufirma tekee.

Peace :)

57
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ubuntu 10.04
« : 23.10.11 - klo:13.36 »
Se, mistä "laitteesta" ääni saadaa ulos (ja tuleeko sitä ääntä ylipäätään) voidaan testata samalla työkalulla, tyyliin:

Koodia: [Valitse]
aplay -D plughw:0,3 /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav
Itselläni tuo tuottaa ääntä ulos töllöstä NVIDIAn kortilla, koita siis ensin:

Koodia: [Valitse]
aplay -D front:0,0 /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav
ja sitten käy läpi tuota listaa muuttamalla tuon front-sanan tilalle "surround40","surround41" jne, kunnes saat järkevänkuuloista ääntä ulos. En ole kovinkaan perehtynyt tuon aplayn saloihin, joten hieman arvailulla menee ja mm. tuolta löysin apuja (vaikken tuota linuxMCE:tä itse käytäkään):

http://wiki.linuxmce.org/index.php/Audio_over_HDMI

58
Harmi. On käyttöä.

Itse käytän ahkerasti Synaptic:n paketti varastoa hyödyksi. ( teen säädöt päätteellä/Recovery Modessa elikkäs suom. txt-pohjalta)

Edelleenkin: synaptic löytyy pakettivarastoista ja sen saa asennettua niin Software Centerillä kuin komentorivillä:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install synaptic
Voitaisiinko tämä oletuksena asennettavista ohjelmista syntyvä turha itkeminen jo lopettaa?

Itse käytän yhtä lailla synapticia, apt-gettiä kuin software centeriä aina tarpeesta riippuen. Miksi ihmeessä synapticin pitäisi olla vakiona viemässä asennusmediasta tilaa kun, 90% käyttäjistä pärjäävät hyvin ilmankin ja sen voi jälkeenpäin asentaa muutamassa sekunnissa?

59
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ubuntu 10.04
« : 23.10.11 - klo:12.44 »
Kone kytketty HDMI-johdolla telekkariin,äänet ei tomi.11.10 versiolla toimi.Ääniasetuksista löyty silloin
HDMI2 mutta nyt ei löydy.Miten sais kuulumaan? Pavucontol asennettu.

Mikä näytönohjain? Mitä tulostaa komento:

Koodia: [Valitse]
aplay -L
Itse jouduin hiukan kikkailemaan Mythbuntu 11.10:ssä (kuten 11.04:ssäkin), jotta sain äänet kulkemaan HDMI:n läpi, mutta ei mitään isompaa...

E: Voisit muuten muokata viestin otsikkoa vähän kuvaavammaksi...

60
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 11.04 unity takaisin
« : 22.10.11 - klo:17.40 »
se oli parempi ;D

Ihan mielenkiinnosta: millä tavalla se oli parempi? Sehän on käytännössä aivan samannäköinen, mutta vain hieman keskeneräisempi ja rajoittuneempi toiminnallisuudeltaan...

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 13