Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - SuperOscar

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 200
61
Mutta takaisin aihetta kohti. En ole koskaan kokeillut paljon parjattua Windows S:ää, mutta olisi ihan kiva kokeilla sitä, koska se käsittääkseni estää oletuksena pääsyn melkeinpä muualle kuin käyttäjän omaan kansioon. Mielestäni tuo on vain toteutettu huonosti, että käyttäjä ei asentaa sovelluskaupan ulkopuolisia softia yms. Minusta ihan väärä lähestymistapa, vaan minusta MS:n pitäisi keskittyä jatkossa enemmän jonkinlaisiin käyttätasoihin, jotka muokkaisi käyttöliittymän ja ominaisuudet halutuksi. Olisi aika ihanteellinen jos olisi mahdollisuus käyttäjän asetuksista laittaa täppä tyylisiä valintoja päälle, jotka muokkaisi toiminnallisuuksia tosiaan käyttöliittymän ja sovelluksien suhteen.

Oletko kokeillut noita muotiin tulleita immutable-tyyppisiä jakeluja? Siis joissa käyttöjärjestelmä kaikkineen on kirjoitussuojattu ja päivitys tehdään muuttamalla juurikansion tila ikään kuin atomisesti?

Näen niissä hyvän idean, mutta en oikein silti pysty niitä itse käyttämään. Ehkä keskeinen syy minulla on se, että pätsään jatkuvasti itse käännöksiä, ja kun nekin ovat siellä kirjoitussuojatulla osiolla…!

62
Niin no. Hierarkia on käytännössä kyllä identtinen Linux jakeluiden kanssa ollut jo ainakin Windows 7:sta lähtien vai aiemminkin.

Mutta se on piilotettu tosi tehokkaasti.

Kun tallentaa tiedoston esim. Wordistä, se ehdottaa joitakin viimeaikaisia talletuspaikkoja. Mistään ei näe, missä ne sijaitsevat, eikä niitä pääse kulkemaan ylös- ja alaspäin kansiopuussa.

Luulen, että tämä on keskeinen syy siihen, miksi Windows-käyttäjät tallentavat niin paljon tiedostoja työpöydälle: se on ainoa paikka, jonne varmuudella pääsee navigoimaan ja joka löytyy.

63
Windowsissahan ei nykyään ole harmainta hajua, minne tiedostot menevät. Sekä ohjelmien tiedostonavaus- ja -tallennusikkunat että resurssienhallinta ovat sellainen viidakko outoja linkkikuvakkeita, ettei käyttäjällä ole oikein pienintäkään saumaa saada tietää, mikä on tiedoston fyysinen sijainti. Luultavasti siksi Windowsissa on kelvollinen tiedostohaku: muuten ei kukaan löytäisi mitään.

Ainakin näin olen todennut nyt kun taas joudun työssäni Wintendoa käyttämään.

64
Ongelma voi johtua ainakin näistä seikoista:

(a) Videotiedostojen sijainnit suhteessa projektitiedostoon eivät täsmää eri järjestelmien välillä. Etenkin absoluuttiset polut poikkeavat toisistaan Windowsissa ja Linuxissa.

(b) Kdenliven eri versioiden projektitiedostoissa voi olla eroja, jolloin uudempi Kdenlive osaa avata vanhemmalla versiolla tehdyn projektin, mutta vanhempi ei suostu avaamaan uudemman version projektia.

Kdenlivea nimenomaisesti tuntematta lisäisin vielä kolmannen mahdollisuuden:

(c) Linux- ja Windows-ohjelmien käyttämät merkistökoodaukset eroavat (eikä Kdenlive kirjaa tietoa tiedostoon).

Minulla on yksi ohjelma, jossa on tuo ongelma: kummassakin järjestelmässä käytössä on natiivi koodaus eli Windowsissa UTF-16 ja Linuxissa UTF-8.

Mutta sinänsä Windows ei varmasti tee tiedostolle mitään!

65
Koska operaattorin tarjoamat reitittimet tahtovat aina olla tuskallisen karsittuja ominaisuuksiltaan, ajan itse kotiverkossa Raspberry Pi’ssa dnsmasq-nimipalvelinta. Ongelmaksi tahtoo silti jäädä IP-osoitteiden pysyminen, koska reititin arpoo aina välillä ne uudestaan, vaikka kuinka yrittäisi fiksata ne paikoilleen.

66
Google-haulla etsin mahdollisia selityskiä kääntäen noita sanoja englanniksi.

Kannattaa opetella kikkakolmonen. Saat ohjelman käyntiin englanninkielisenä komentamalla päätteessä esimerkiksi:

Koodia: [Valitse]
LANG=C kinfocenter
(missä ”kinfocenter” siis halutun ohjelman ohjelmatiedoston nimi, joka voi joskus vaatia vähän selvittelemistä).

67
Suomessa ei yleisemminkään ole ”virallisia” sanoja, mutta puolivirallisina voi pitää Kotimaisten kielten keskuksen alaisen kielitoimiston suosittelemaa yleistä sanastoa, joka löytyy Kielitoimiston sanakirjasta, ja erikoisalatermistön osalta Sanastokeskuksen TEPA-termipankkia. Tiettyä klappia syntyy siitä, että kielitoimisto on ollut haluton vahvistamaan esim. tekniikan sanastosuosituksia, vaan jättää ne mieluummin TSK:lle, jolla taas ei ole samaa painoarvoa eikä aina nähdäkseni edes yhtä huolellista päätöksentekoprosessia.

68
Siinä se varmaan oli kun asensin openSusen samalle home-osiolle jossa aikaisemmin oli ollut Fedora?

Tuskin, koska kaikki Linuxit käyttävät UTF-8-koodausta ja ovat käyttäneet pitkän aikaa. Windows ja BSD sen sijaan saattavat käyttää jotakin muutakin, jolloin nimet voivat seota levyä käytettäessä.

69
Ei ääkkösissä eikä muussa Unicodessa enää pitäisi olla mitään ongelmaa, jollei joudu käyttämään samaa levyä eri järjestelmistä. Jokin BSD sen sijaan saattaa yllättää yhä ikävästi…

70
Kokeile ”ls --show-control-chars” tai ”ls --quoting-style=shell”: voi olla että merkit eivät ole miltä näyttävät tai niitä on muitakin kuin mitä näkyy.

Myös ”cd *iti*” saattaa toimia, ellei kansiossa ole muita kansioita, joihin kuvio osuisi.

71
Rocky Linux on paljastanut, miten aikoo jatkossa päästä käsiksi RHEL-lähdekoodiin. Hieman hankalaltahan tuo vaikuttaa, mutta ilmeisesti luotto on luja.

72
Tässä muuten Mastodonista nimimerkin Nick @ The Linux Experiment hyvä kommentti asiaan: kyse ei ole siitä, rikkoiko RedHat sääntöjä – se rikkoi FOSSin arvoja.


73
Käsittääkseni tuosta tulee mahdotonta, koska rhel ei enää salli lähdekoodin jakamista kolmansille osapuolille.

Jakelujen omat toimijatahot väittävät toisin.

74
Ikävä pelisiirto, mutta sinänsä ymmärrettävä.

Ensinnäkään GPL:ää ei rikota: sehän sallii lähdekoodin välittämisen tälläkin tapaa.

Toisekseen RedHat ei lakkaa lähettämästä koodiaan ylävirtaan, ja sehän on yksi suurimpia Linux-ytimen ja monen muun projektin tukijoita.

Kolmannekseen Fedoran ja CentOS Streamin lähdekoodi pysyy yhä vapaasti saatavilla.

Lähinnä siis käy niin, että AlmaLinux, Rocky Linux ja muut joutuvat tekemään enemmän työtä saadakseen pidettyä lupauksensa siitä, että jakelut ovat bugi bugilta -identtiset Red Hat Enterprise Linuxin kanssa. Useimmille Linux-käyttäjille päätöksellä ei siis ole mitään suoraa seurausta.

75
Ei kylllä ennen ole tarvinut, olen vuosia käyttänyt openSUSEa aikasemmin ennen Fedoraa ja Ubuntua ja ohjelmat on asentuneet ilman mitään lisävipuja, no sama se. laitetaan alias jossa ko vipu on pääosassa. ;)

GPG-avaimen vaatiminen on kohtuullisen tuore uudistus – tarkoittaen etten löytänyt pikaisella guugluulla tietoa, koska siitä on tullut pakollista, mutta muistan elävästi vielä ajan, kun se ei ollut.

76
Kiitos, tuota just etsin ja sitte törmäsin tuohon omaan repoon.
Sieltä asentaessa avaimet tulee automaattisesti.

Sekin taitaa olla jakelu- tai ehkä paremmin ohjelmakohtaista: openSUSEssa zypperiä käytettäessä taitaa olla pakko antaa vipu
Koodia: [Valitse]
--gpg-auto-import-keys jotta avaimet tulisivat automaattisesti. YaSTilla asennettaessa asiaa vuorovaikutteisesti kysellään.

77
Itse antaisin 9+. Tuo käppi täyteen kymppiin vain siksi, että pitää aina olla varaa parantaa  :)

Tämä on muuten hyvin suomalainen asenne 8) Tuli taannoin keskustelua Android-sovellusten pisteyttämisestä (*…*****). Kävi ilmi, että Jenkeissä linja on se, että jollei tuote tai palvelu saa täysiä tähtiä, siinä on jotakin ”vikaa”. Esimerkiksi Uber-kuski tai kuppilan tarjoilija, jolle ei jätetä täyden viiden tähden arviota, saattaa saada siitä tulonmenetyksiä ja pomon kyselemään, missä vika. Suomalainen taas lähtökohtaisesti käyttää koko asteikkoa ja ajattelee, että täydet pisteet annetaan vasta aivan täydelliselle suoritukselle, jollaista tämä maailmankaikkeus ei vielä ole nähnyt.

78
Ensin pitää tuoda GPG-avain: Googlelta löytyy siihen kyllä ohje.

79
Sama homma Ubuntussa nykyään (ainakin 23.04:ssä).
Koodia: [Valitse]
sudo apt install pipx Varmaankin tarvitaan muuten samat riippuvuudet, kuin pip3:nkin kanssa.

Ohjelmien lataaminen Areenasta
Koodia: [Valitse]
pipx ohjelman_linkki_tähän

Tuo ei välttämättä uusimmassa Debianissa toimi: se estää asentamasta pipillä paketteja, jottei järjestelmän Python menisi sekaisin. Sen voi tosin halutessaan pakottaa siihen, mutta se ei välttämättä ole järkevää.

Nykyinen kiertotie on käyttää virtuaaliympäristöä (venv), johon sitten voi asentaa mitä sielu sietää.

80
Yhtä vaikea asentaa kuin ennen, paljon vaikeampi kuin Ubuntu. Miksi asennusohjelma on niin vaikea vieläkin? Kyseli jotain host nimiä yms.

Minusta on parempi, että sitä kysytään: Ubuntu (samoin kuin openSUSE) asettavat vain kysymättä jotakin typerää, joka sitten aina pitää ensi töikseen muuttaa. Kun on monia koneita, joiden välillä ottaa SSH-yhteyksiä, on mukavampi, kun koneen nimi on jotakin, minkä muistaa.

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 200