Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - SuperOscar

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6
81
Laitealue / Miten testata (XFS-) kiintolevy kunnolla
« : 18.11.08 - klo:18.26 »
Tulipa outo ongelma vastaan kokeiluluontoisessa kotiteatteri-PC:ssäni:

Mythbuntun luoma XFS-muotoinen /var/lib-osio, jonne tallennukset menevät, on ilmeisesti osin rikkonaisella levytilalla. ls ilmoittaa yhden tallennustiedoston mitaksi 2,9 Gt, mikä vastaa hyvin odotuksiani (= kokoillan elokuva), mutta kaikki yritykset kopioida tiedostoa minnekään suostuvat kopioimaan vain ensimmäiset 1,5 Gt. Lopulta yritin katsellakin elokuvaa, mutta se keskeytyy aina jossain 53 minuutin kohdalla – mikä taas hyvin vastaa tuota 1,5 gigaa.

/var/lib-levyä ei tietenkään voi tarkistaa ajossa olevasta systeemistä eikä edes yhden käyttäjän tilasta käsin, mutta käynnistin koneen live-DVD:llä (Knoppix 5.3.1) ja ajoin xfs_checkin; tai ensin tietysti kokeilin fsck:ta, mutta se kehottaa käyttämään xfs_check- ja xfs_repair-ohjelmia. Tulos: ei virheilmoituksia. Kokeilin vielä xfs_repairia. Sama tulos, ohjelma neljässä sekunnissa läpi eikä tietoa ongelmista.

Ilmeisesti siis niin xfs_check kuin xfs_repairkin tarkistavat vain tiedostojärjestelmän, eivät kiintolevyä – eikä tiedostojärjestelmässä ole vikaa?

Eli kysymys: Milläköhän ohjelmalla voisin tarkistaa levyn fyysisen kunnon?

Ongelma ei sinänsä kaada maata, kokeilukoneessa on vain vanha 20-gigainen levy, jonka voi tarvittaessa huoletta viedä kierrätettäväksi, mutta kiinnostaisipa edes katsoa.

82
Laitealue / Mystinen infrapuna – auttakaa tyhmää
« : 12.11.08 - klo:22.13 »
OK, seuraava kysymys on luultavasti auttamattoman tyhmä, mutta sellaiseksi tunnen juuri tällä hetkellä itsenikin.

Ostin Hauppaugen WinTV Nova-T-500 -merkkisen digi-tv-kortin, joka toimii mainiosti. Sen mukana tuli kaukosäädin, jota en ostosta tehdessäni erityisesti edes ajatellut, mutta nyt kiinnostaisi, saako sen toimimaan. MythTV väitti osaavansa kyseisen kortin kaukosäätimen. Mutta... miten itse laite ”kytketään”?

Emolevyn käsikirjasta sanoo, että IR-sensori on joidenkin koteloiden ominaisuus, ja emolla oleva piikkipari kytketään siis kotelon piuhoihin. Toisaalta Hauppaugen kortin manuskasta saa sen kuvan, että jokin emolta tuleva piuha pitäisi yhdistää ”kortin takapuolelle”. Eeh... Mitä? Ja jos IR-sensori on kortissa, miten ihmeessä se ”kuulee” kotelon ulkopuolelta tulevan signaalin?

Onko kenelläkään siis rautalankaohjetta siitä, mitä pitää yhdistää ja minne?

83
Ubuntu tietokoneissa / Java-sovellusten fonttikoko?
« : 07.09.08 - klo:12.36 »
Tietääkö kukaan, onko Java-sovellusten käyttöliittymän fonttikokoon mahdollista vaikuttaa – ja jos, niin miten?

Spesifi ongelma on se, että läppärissäni osa ProjectX:n asetusdialogeista on fonttikoon takia sellaisia, ettei kaikkia asetuksia näe. (Idioottimaisesti ikkunat on vielä suunniteltu sellaisiksi, ettei niiden kokoa voi muuttaa.)

Kokeilin kumpaakin toimivista ”käyttötuntumista” (look-and-feel) eli Metalia ja Motifia, mutta sama vika kummassakin. Gtk-käyttötuntumassa olisi kai pienemmät fontit, mutta se ei KDE-perustaisessa koneessani toimi lainkaan vaan ohjelman ruudunpiirto lakkaa kokonaan.

Toinen vaihtoehto olisikin siis saada tuo Gtk-tuntuma toimimaan. Olen yrittänyt asennella kaikkea mahdollista, minkä nimi viittaisi Java–Gtk-liittymäpintaan, mutta ei. Koko Gnomea en viitsisi asentaa, kun en sitä kumminkaan käytä.

84
Multimedia ja grafiikka / .wma --> .ogg ratkaistu
« : 27.08.08 - klo:19.37 »
En viitsi jatkaa kolmen vuoden takaista säiettä, joten kerrotaan vain ratkaisu sitä etsiville:

WMA-tiedostot saa muutettua Ogg-muotoon ffmpegillä:
Koodia: [Valitse]
ffmpeg -i tiedosto.wma -acodec vorbis -aq 100 tiedosto.ogg
Kuten janne tuossa yllä mainitussa säikeessä huomauttaa, laadun heikkeneminen lienee tosiasia (vaikkeivat sitä omat korvani paljastaneetkaan) muutettaessa hävikkistä tiedostomuotoa toiseksi, mutta ainakin esim. ID3-tägejä pääsee muokkaamaan...

85
(Valitan pitkää viestiä: tarkoitukseni on samalla tuottaa jonkinlainen ohjeenpohja mahdollisesti myöhempää wiki-juttua varten. Lopussa kuitenkin myös kysymys, josta syystä en sijoita tätä Oppaiden kehittäminen -alueelle.)

Pitkän harjoittelun ja ahkerien täällä foorumilla tehtyjen hakujen jälkeen olen päässyt siihen vaiheeseen, että digi-tv-nauhoitteeni ovat alkaneet iloisesti siirtyä dvd:ille – myös Ylen kanavien nauhoitukset teksteineen. Tästä säikeestä ja etenkin siinä olevista UbunTuxin kommenteista oli paljon hyötyä tekstitysongelmien ratkaisemisessa.

Prosessi on seuraava:

  • ensin leikataan ProjectX:llä mainokset pois ja demuksataan .m2t-tiedosto .m2v- ja .mp2-tiedostoiksi
  • Ylen nauhoituksissa pitää käyttää uudempaa ProjectX:ää kuin mitä Sourceforgesta löytyy eli em. säikeessä mainittua; tekstitysmuodoksi valitaan SUP ja lisäksi rastitetaan käyttöön VobSub-vienti
  • tuloksena syntyvästä .sup.sub-tiedostosta irrotetaan spuunmux-ohjelmalla tekstit .png-kuviksi (spuunmux nauhoite.sup.sub); tuloksena tiedostot sub.xml ja hirmuinen liuta .png-kuvia (josta syystä komento kannattaa ajaa hakemistossa, jonka myöhemmin voi tyhjentää)
  • tehdään mplex-ohjelmalla .mpg-tiedosto (mplex -f 8 -o nauhoite.mpg nauhoite.m2v nauhoite.mp2)
  • lisätään Ylen tekstitykset joukkoon (spumux sub.xml < nauhoite.mpg > nauhoite-tekstitetty.mpg)
  • luodaan DVD-rakenne (md dvd; dvdauthor -t -o dvd -f nauhoite-tekstitetty.mpg; dvdauthor -T -o dvd)
  • käynnistetään K3b, luodaan video-DVD-projekti ja kopioidaan sen VIDEO_TS-alihakemistoon äsken luodun dvd-hakemiston VIDEO_TS-alihakemiston sisältö ja poltetaan levylle.

Tuossa on n vaihetta ja auki kirjoitettuna se näyttää kamalan vaikealta, mutta oikeasti prosessi sujuu aika näppärästi. Tarvittavia paketteja ovat ainakin mjpegtools ja dvdauthor; KDE:n käyttäjänä en tiedä (enkä haluakaan tietää ;D), millä gnomistit korvaavat Kaffeinen ja K3b:n.

Mutta se ongelma ja kysymys: Ylen tekstit näkyvät lopullisessa DVD:ssä väriltään tummanvihreinä, mikä ei oikein toimi... Keksiikö joku, miten väriä voisi säätää? Ainakin spumuxissa on -p-parametri, joka jotenkin näyttää liittyvän väreihin, mutten mistään löydä esimerkkiä sen käytöstä.

86
Ubuntu tietokoneissa / PROMPTiin väriä?
« : 14.08.08 - klo:18.28 »
Näinkin tyhmiä sitä ajattelee aikansa kuluksi:

Olisiko mahdollista saada komentokehote erottumaan värillään muusta konsolin tekstistä?

Lihavoinnit yms. tiedän (%B...%b jne., vai menikö se toisinpäin), mutta pääte-emulaattorin ikkunassa niiden erottuvuus on huono. Ilmeisesti pitäisi saada aikaiseksi jotain VT100-komentosarjoja, mutta... eeh...?

87
Ääh, toiseen koneistani oli jäänyt proposed-pakettivarasto päälle, ja sen seurauksena Firefox päivittyi 3.0.1:een ennen suomennospakettien tai tarpeellisten laajennusten päivittymistä samalle tasolle.

Onkos nyt helppoa tapaa olemassa päivittää Firefoxia taaksepäin versioon 3.0?

Äkkiseltään tulee mieleen jotain tämmöistä:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get remove --purge firefox-3.0
sudo apt-get update
sudo apt-get install firefox-3.0

/etc/apt/sources.listiä on jo muokattu niin, että proposed-paketti on kommentoitu ulos; mutta toimiiko tuo? Vai olisiko helpompikin tapa olemassa?

88
Laitealue / Kiintolevykö rikki?
« : 27.06.08 - klo:11.40 »
Palvelinkoneeni töksähti tänä aamuna käynnistettäessä ”vikasietotilaan”, koska toisella kiintolevyistä oli ongelmia.

Komento fdisk -l tuottaa tulokseksi oikean osiotaulun /dev/sda-levystä, mutta kakkoslevystä /dev/sdb tulee vain joka kerta uudelleen arvottava määrä ilmeisesti kernelin tuottamia virheilmoituksia tyyliin:

Koodia: [Valitse]
[ 1388.154520] Buffer I/O error on device sdb, logical block 0

Noita rivejä ei mitenkään saa uudelleenohjatuksi tiedostoon (tyyliin >& tai 2>), joten oletan niiden tulevan shellin ulkopuolelta. fsck-komento tuottaa samanlaisia rivejä.

Joskus noita rivejä on vain yksi, joskus vajaat kymmenkunta kappaletta, joskus ei yhtään. ”Logical block” on useimmiten pieni luku väliltä 0–3, mutta välillä tulee kymmentuhatarvojakin. Samalla tavoin vaihtelee rivin toinen, 1388:n jälkeinen iso luku.

Levy sökö?  >:(

89
ettei sitä tavan käyttäjä ymmärrä kysellä.

En millään voi lakata ihmettelemästä tuon savolaisuuden (tavan käyttäjä tarkoittamassa ’tavallista käyttäjää’) leviämistä. Eihän tapoja käytetä! Todella kummallinen ilmaus.

90
Jaahas, 8.04:een päivitetyssä koneessa iski ongelma... Mitenkäs LaTeX saadaan tavuttamaan suomeksi?

Sen tiedän, että LaTeX-tiedostoon tarvitaan rivi

Koodia: [Valitse]
\usepackage[finnish]{babel}
Lisäksi muistini mukaan piti ajaa texconfig, missä tavutusta asetettaessa päätyy vi:llä (jipii :p) editoimaan jotain konffitiedostoa. Aiemmin konffitiedosto oli muistini mukaan itsensä selittävä ja muutos sujui yhdessä k****n luikauksessa, mutta nyt tiedoston alussa sanotaan heti:

Koodia: [Valitse]
%%% This file was automatically generated by update-language.
%
% Please do not edit it directly. If you want to add or change
% anything here, please have a look at the files in:
%
%    /etc/texmf/language.d/
%
% and invoke update-language.
%%%

Sinänsä selvää, mutta mainittu hakemisto /etc/texmf/language.d sisältää vain kaksi kryptisesti nimettyä tiedostoa, 00tex.cnf ja 09texlive-base.cnf, joista ensin mainittu ohjaa edelleen katsomaan hakemistoon etc/texmf/tex/generic/hyphen – jollaista ei sitten enää ole olemassakaan!

Meni vaikeaksi?

Muoks: Lisätään vielä, että ajettaessa pdflatex tulee virheilmoitus:

Lainaus
/usr/share/texmf-texlive/tex/generic/babel/finnish.ldf:0: No hyphenation patterns were loaded for(babel) the language `Finnish'(babel) I will use the patterns loaded for \language=0 instead.

91
Ubuntu tietokoneissa / Nopeuserot live-CD vs. live-USB
« : 30.03.08 - klo:12.48 »
Kun aiheesta tuli toisaalla puhetta, kellotin kokeeksi nopeuserot live-CD:n ja live-USB-tikun latausajoissa.

Tulos: live-USB 2 min 25 s, live-CD 2 min 46 s.

Ei siis kovin iso ero, mutta ei ollut vertailukaan ongelmaton:

  • Ubuntun versiot eivät olleet samat. Tikulla on 7.04, CD:llä 7.10.
  • Toisekseen tikku-Ubuntu tuhlasi suurimman osan ajastaan: ensin täyttämällä 50 s init-ramlevyä, sitten etsimällä pitkän aikaa (valitettavasti en tullut kellottaneeksi) verkkoja. joihin se ei olisi voinutkaan päästä. (Läppäri ei ole johdolla kiinni missään vaan WLANissa, eikä live-CD tietenkään tiedä ESSIDiä eikä salausavainta.)

Pitäisi kokeilla vielä niin, että tikkuversio olisi todellakin CD:tä vastaava. Ja mielellään koneella, jossa on ”ongelmaton” verkko, jottei sen etsimiseen kulu aikaa.

92
Strigi villiintyi pöytäkoneessani yhtäkkiä. Ensin se kulutti hulvattomasti prosessoritehoja, seuraavaksi rupesin ihmettelemään, miksi /home on niin täynnä. Paljastui, että kotihakemistoni 13 gigatavun kokonaiskoosta 9 gigaa tulee ~/.strigi-hakemistosta!

Mitenkäs on, voinko huoletta sanoa ”rm ~/.strigi/*” tai peräti ”rm -r ~/.strigi” vai aiheutuisiko noista jotain ongelmia? En löytänyt Strigin ilmoitusaluekuvakkeesta aukeavasta asetusikkunasta muuta kuin mahdollisuuden poistaa hakemistoja hausta.

Päivitin pöytäkoneeni pari päivää sitten Kubuntun 7.10:stä 8.04:een, sikäli kuin sillä on tässä merkitystä.

93
esiasennettuna suomenkieli.

Niin mikä?! Toivottavasti sentään suomen kieli ::)

94
Yleistä keskustelua / Kaikki *ubuntut Ubuntuiksi?
« : 24.01.08 - klo:12.54 »
Mark Shuttleworthille osoitetussa avoimessa kirjeessä on ehdotettu, että kaikki eri Ubuntu-versiot (Kubuntu, Xubuntu jne.) saisivat nimekseen Ubuntu, mitä voisi sitten seurata tieto työpöytäympäristöstä tms. Esim. Kubuntusta tulisi näin ”Ubuntu KDE Edition”.

http://www.deviceguru.com/2008/01/17/an-open-letter-to-mark-shuttleworth/

Olen itse ollut alusta saakka samalla kannalla: jakelunimien moninaisuus vain hajottaa yhteisöä.

95
Iskipä läppäriin yllättävä sudo-ongelma! Yrittäessäni sudota tulee virheilmoitus:

Koodia: [Valitse]
sudo: can't open /etc/sudoers: Permission denied

/etc/sudoers-tiedoston oikeudet ovat entisellään eli:

Koodia: [Valitse]
-r--r----- 1 root root 403 2007-10-13 19:46 sudoers

Täsmälleen samoin ne ovat pöytäkoneessani, jossa sudo edelleen toimii. Itse sudo on edelleen /usr/bin/sudo ja näyttää ainakin koon ja aikaleiman perusteella olevan sama tiedosto kuin pöytäkoneessa.

Koodia: [Valitse]
tn@whitehead [/etc]$ which sudo
/usr/bin/sudo
tn@whitehead [/etc]$ dir /usr/bin/sudo
-rwsr-xr-x 2 root root 90K 2007-06-15 15:49 /usr/bin/sudo*

En ole vielä kokeillut yksinkertaisinta ratkaisua eli ”potkukäynnistystä” (kone kiinni ja uudelleen päälle), koska ongelma kiehtoo akateemisesti. Mitä muita tiedostoja sudo esim. voisi yrittää lukea, joiden oikeudet olisivat menneet p*rsilleen? Jotain /etc/pam.d-hakemistosta? Sielläkin kyllä näkyy olevan kaikkiin tiedostoihin kaikilla lukuoikeudet.

96
Multimedia ja grafiikka / M4A-tägien muuttaminen?
« : 05.01.08 - klo:11.04 »
Tietääkö joku ohjelmaa, jolla M4A-äänitiedostojen tägien muuttaminen onnistuisi? ”Ämpärien” (MP3) tägejä muutan yleensä Amarokissa tai Kid3-ohjelmalla, mutta kumpikaan ei tue M4A-tägien muokkausta.

97
Olen opetellut omatoimisesti muokkaamaan .mo-käännöstiedostoja (msgunfmt kääntää .mo:n luettavaksi .po:ksi ja msgfmt takaisin .mo:ksi), mutta tietääkö kukaan, miten jos mitenkään käsitellä .qm-tiedostoja?

Innotekin VirtualBoxin suomennos on nimittäin niin kelvoton, etten voi käyttää sitä korjaamatta :)

98
Laitealue / Ubuntuko hajottaa kiintolevyt?!
« : 30.10.07 - klo:22.13 »
Onko asiantuntevia mielipiteitä Slashdotin uutisesta, jonka mukaan Ubuntun käytöllä olisi mahdollisesti ikäviä seurauksia läppärien kiintolevyille? Tosin huomautettakoon heti, että pääsyyllinen ei ole Ubuntu, mutta se ei ainakaan auta ratkaisemaan ongelmaa.

Kävin myös katsomassa tuon jutun kommentissa mainittua wikiä, mutta se on valitettavan keskeneräinen eikä paljon auta. Sikäli kuin osaan jutussa mainitun smartctl-ohjelman tulostetta lukea, läppärini kiintolevyn Load_Cycle_Count-arvo on 200 – mutta mitä sitten? Onko se hirveän huono vai...?

99
Pitäisi saada Guarddogilla säädeltyyn iptables-palomuuriin reikä lpd-jonoon tulostusta varten, mutta en oikein keksi missä mättää...

Tulostin on kiinni WLAN-kytkimen LPT-portissa, ja tulostus on toiminut osoitteeseen lpd://192.168.2.1/LPT1, missä 192.168.2.1 on siis kytkimen IP-osoite. Guarddogin käyttöönoton jälkeen ei pelitä.

/var/log/messages antaa tällaisia DROPPED-viestejä:

Koodia: [Valitse]
Oct 26 13:12:03 peirce kernel: [ 1983.060962] DROPPED IN= OUT=eth0 SRC=192.168.2.100 DST=192.168.2.1 LEN=52 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=64 ID=59268 DF PROTO=TCP SPT=1227 DPT=515 SEQ=829925333 ACK=0 WINDOW=5840 RES=0x00 SYN URGP=0 OPT (020405B40101040201030307)

SRC ilmoittaa lähettävän koneen IP:n paikallisverkossa ja DST on selvästi kytkin.

Lisäys: DPT on ilmeisesti ”destination port”. Guarddogin asetuksissa tämä kulkee ”Line Printer Spoolerin” nimellä, ja sikäli kuin ymmärrän, sen pitäisi olla auki. Eikös se avata nimenomaan verkon päästä eikä paikalliskoneella?

Lisäys 2: Tavallisen hankalaa :(  Avasin tuon Line Printer Spoolerin varmuuden vuoksi kummastakin päästä, mutta ei apua.

100
Menin Ubuntu Suomen wikiin päivittääkseni epävirallisten ohjelmalähteiden tiedot 7.10-tasolle. Kun pari kertaa olin onnistumatta yrittänyt kirjautua sisään, kokeilin Sähköpostita minulle käyttäjätietoni -nappia. Siitä olikin apua sikäli, että tajusin yrittäneeni väärää käyttäjätunnusta enkä väärää salasanaa, mutta jos vika olisi ollut salasanassa, muistutuksesta ei olisikaan ollut apua...

Viestissä annetaan nimittäin Login Password -selitteen jälkeen merkkijono, joka alkaa ”{SHA}” ja jatkuu sekalaisilla merkeillä, jotka eivät ole salasana. Onko kyseessä sitten salasanan kryptattu muoto tms., en tiedä, muttei ainakaan toimiva salasana. (En viitsi kuitenkaan kopioida jonoa tähän, jos se vaikka jollain menetelmällä aukeaisi oikeaksi, toimivaksi salasanakseni!)

Sähköpostiviestissä sanotaan ”kirjoita annettu salasana ANNETUSSA MUODOSSA wikin lomakkeen salasanakenttään (käytä leikkausta ja liimausta)”, mikä voisi tarkoittaa, ettei kyseessä olekaan salasana vaan sen ”erityinen muoto” jota järjestelmä osaa käsitellä tällaisessa tilanteessa. Silti se ei leikattuna ja liimattunakaan toiminut, ei {SHA}-alukkeen kanssa eikä ilman sitä.

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6