Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - SuperOscar

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6
61
openSUSEssa Oxygen-kursorit saa myös isompana versiona, mitä kaipaisin Kubuntuunkin. KDE-Look.orgista ei moisia näy löytyvän eikä guuglaamallakaan. Onko kenelläkään ideaa, miten ne saisi? Kai openSUSEn RPM jotenkin olisi muutettavissa debiksi?

62
Kaikenlaista pikkukiusaa... *ubuntussa toimiva skriptini alkoi tökkiä openSUSEssa eri tavoin toimivan which-komennon takia.

Skripti alkaa loitsulla

Koodia: [Valitse]
#!/bin/sh
...joka tietysti sekin saatetaan tulkita eri järjestelmissä eri lailla, mutta periaatteessa kai niin, että käyttöön tulee kuori, jolla ei ole (?) sisäistä which-komentoa vaan käytetään /usr/bin/which-ohjelmaa. (Normikuoreni on zsh, jossa on sisäinen which, mutta bashissa tunnutaan käytettävän /usr/binin ohjelmaa myös *ubuntussa – tosin se on eri ohjelma, kuten alta nähdään.)

Skripti tarkistaa tarpeellisten ohjelmien olemassaolon näin:

Koodia: [Valitse]
if [ -z "`which spuunmux`" ]; then
    echo Nutistaan ohjelman puuttumisesta
fi

...mikä toimii *ubuntussa: which spuunmux palauttaa tyhjän jonon, jollei ohjelmaa löydy. openSUSEssa sen sijaan sama ei enää toimi, koska siellä which heltyy kaunopuheiseksi ja tiedottaa kaikki etsimänsä hakemistot, josta ohjelmaa ei ole löytänyt.

Olisiko ehdotusta, miten oikeasti pitäisi menetellä, kun haluaa tarkistaa ohjelman olemassaolon järjestelmässä?

63
Ongelmaa on vaikea muotoilla sanoiksi otsikkoon tai Googleen, mutta yksinkertaisesta jutusta on kuitenkin kyse:

Otan SSH-yhteyden päätteessä (Konsole) Kubuntu-koneelta (9.04) sidux-koneelle (2009-02). Pääteikkunan kooksi on asetettu 80×40, mutta kone toisessa päässä ei tätä tajua, vaan näkee ikkunan korkeudeksi 24: ruutu lähtee vierimään todellisen ikkunan puolivälistä, muokkainten pohjarivit aukeavat samaan paikkaan jne.

Hetkellisesti ongelman saattaa saada korjatuksi asettamalla käsin LINES-muuttujan arvon:

Koodia: [Valitse]
$ export LINES=40
...mutta hyvin pian arvo palaa 24:ään.

Mistähän ongelmaa voisi lähteä ratkomaan?

64
Ubuntun kehitysversio / Suomennosongelmia KDE-puolella
« : 10.07.09 - klo:21.41 »
Kuten joskus tälläkin foorumilla olen kertoillut, kohentelen ja parantelen aikani kuluksi usein kotikoneitteni Kubuntujen suomennoksia. (Olen oikeasti monesti ajatellut tarttua hommaan tosissanikin, mutta suomennostiimin hommissa pitäisi ilmeisesti koko ajan pitää koneellaan tulevaa beetaversiota ohjelmista, mikä ei minua hotsittaisi. Muutenkin olen parhaimmillani ns. viimeistelypuolella... Ks. kuitenkin loppukaneettia tähän paminaan.)

Usein törmää outoihin ongelmiin, kun jokin merkkijono ei suostu millään suomentumaan. Oheinen kuvakaappaus osoittaa yhden esimerkin: KMail uusimmassa Kubuntussa (9.04; suurempikokoinen kuva löytyy kuvalinkin takaa). Sarakeotsikot ovat enimmäkseen englanniksi ja sellaisina pysyvät, vaikka itkua vääntäisi.



Olen kurkistellut myös ruotsin-, saksan- ja ranskankielisiä käännöksiä ftp.kde.orgissa saadakseni selville, teenkö jotakin väärin, mutta nähdäkseni en. Sikäli kuin ymmärrän, tätä puolikielisyyttä voi tulla silmille esim. silloin, kun ohjelman eri komponenttien käännökset menevät sopivasti ristiriitaan. Tässä siis voi olla kysymys siitä, että kmail.mo-tiedoston ohittaa jokin toinen tiedosto. Ongelmahan taas on se, että vaikka huonoja suomennoksia on helppo etsiä greppaamalla /usr/share/locale-langpack/fi/LC_MESSAGES-hakemiston *.mo-tiedostoja, englanninkieliset tekstit ovat suoraan lähdekoodissa eikä niitä voi etsiä.

No, apuahan ehkä löytäisi, jos löytäisi nykyisten käännösten ylläpitäjän – mutta... KDE Finnish Translation Teamillä on sivusto, mutta se ei vaikuta kovin tiuhaan päivitetyltä: KDE:n vakaaksi versioksi mainitaan 3.5. Samoin ftp.kde.orgista löytyvä suomalainen kielipaketti on kooltaan vain murto-osa esim. mainituista saksan- ja ranskankielisistä eikä läheskään niin täydellinen kuin jo Kubuntun mukana tuleva käännös! Jossakin siis tapahtuu, mutta... missä?

Osaisiko joku neuvoa jäljille? Minulla olisi tätä nykyä joutoaikaakin panna ammattitaitoni (kohta tohtoroituva suomen kielen ammattilainen) oikeasti töihin tässä KDE-käännöksessä.

65
Kotiteatteri-PC-projektini eteni lopulta siihen vaiheeseen, että ajattelin yrittää MythTV-etäyhteyttä. Ei kuitenkaan onnaa.

Kotiteatteri-PC:ssä pyörii MythTV-taustapalvelin (backend) samoin kuin yksi edusohjelma (frontend) täysin onnistuneesti. Kotiverkon toisiin koneisiin asensin MythTV-edusohjelmat kahdella tavalla: läppärin 8.04:ssa käytin metapakettia ubuntu-mythtv-frontend, mutta kun sitä ei löytynytkään pöytäkoneen 9.04:seen, käytin sen sijaan pakettia mythtv-common. Kummassakin tapauksessa edusohjelma asentui iloisesti ja saa verkon ylitse sikäli yhteyden taustapalvelimeen, että pingaus onnistuu ja ohjelmaoppaan tiedotkin tulevat perille saakka.

Mutta: aina jos yrittää katsoa TV:tä tai selata tallenteita, tulee viesti, jonka mukaan palvelimeen ei saada yhteyttä.

Ensimmäisen ongelman jo ratkaisin: taustapalvelimen /etc/mysql/my.cnf-tiedostossa pitää bind-address-rivi muuttaa 127.0.0.1:stä oikeaksi IP:ksi (tässä tapauksessa 192.168.2.103). Sama muutos tehdään totta kai myös eduskoneisiin.

Palomuuri ei ole esteenä. Eduskoneilta pääsee MySQL-etäyhteyteen näin:

Koodia: [Valitse]
mysql --host=habermas --user=mythtv -p
(”habermas” on tuo yllä mainittu 192.168.2.103, -p kysyy salasanaa). Komento päästää iloisesti läpi.

Jostakin ihan pienestä tämän nyt täytyy olla kiinni, mutta guuglaamalla ja foorumihaullakaan en keksi, mistä. Keksiikö joku?

Muoks: Lisätään vielä, että myös MythTV:n asetuksissa on MySQL-palvelimeksi määritetty habermas eikä siis alkuperäistä localhostia. Samoin jokaisen koneen /etc/hosts-tiedostossa on rivi, joka sovittaa nimen ja osoitteen yhteen.

66
Laitealue / Emon NVIDIA 7050 ja nouveau-ajurit
« : 24.06.09 - klo:17.55 »
Vaihteeksi ajuririntamalta hyviäkin uutisia...

Pöytäkoneeni emoon integroitu NVIDIAn näytönohjain aiheutti suljetulla ajurilla jatkuvaa välkehdintää ruudulla: valkoiset alueet värjäytyivät mustiksi, fontit sekosivat hetkittäin ja palasivat kuntoon jos palasivat vähän myöhemmin, Gtk- ja KDE3-ohjelmien ajaminen pani ruudun räpsymään jne.

Asensin kokeeksi nouveau-ajurin. Kuvanlaatu parani selvästi. Etenkin fontit näyttävät nyt paljon paremmilta ruudulla, kaikenlainen välke ja värinä loppui... ja järjestelmä vaikuttaa vielä vakaaltakin.

Huonona puolena on 3D:n menetys. Työpöytätehosteet saa kyllä rastituksi käyttöön, mutta ne eivät toimi. Lähinnä läpinäkyvyyttä ja työpöytäkuutiota jään kaipaamaan, mutta parempi silti näin, että koneella pystyy työskentelemään.

Tässä vielä grafiikkavimpaimen tiedot:

Koodia: [Valitse]
tn@peirce [~]$ lspci | grep -i VGA
00:12.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 7050 PV / nForce 630a (rev a2)

67
Pakollisissa ajoittaisissa distrokokeiluissani kokeilin taas uudelleen openSUSE 11.1:tä ja ensi kertaa tulin kryptanneeksi sillä yhden osion asennuksen aikana. Homma tuntui aika kätevältä jos unohdetaan se, että ainakin oletusarvoisesti osion salasanaa kysytään buutin aikana.

Tietääkö kukaan, millä (jos millään) tuon kryptatun osion nyt saisi *ubuntussa käyttöön? Ilmeisesti TrueCryptistä ei ole kyse, johon useimmat Ubuntu-foorumin hakuosumat viittaavat, koska levyn pystyi alustamaan XFS:ksi. (Viimeksi kun TrueCryptiä kokeilin, siinä tökki nimenomaan se, että salattu osio oli pakosti FAT32.)

Mikään hengen ja elämän asia kyseessä ei ole – osiolla on vain pari kokeeksi sinne luotua tiedostoa :)

Muoks: Nähtävästi olisin asennuksen aikana voinut myös valita, ettei osiota automountata. openSUSEn referenssistä en löydä mainintaa siitä, mikä salaussysteemi on kyseessä.

68
Laitealue / Radeon 4350 ei toimi lainkaan fglrx-ajurilla
« : 17.06.09 - klo:19.39 »
Varoituksen sanana kaikille näyttökorttia vailla oleville:

Kokeilujen ja guuglauksen jälkeen näyttää siltä, että Radeon 4350 -kortti ei toimi lainkaan suljetun fglrx-ajurin kanssa. Kokeiltu kortti on Club 3D:n HD4350 (PCI-E).

Kokeilin varoiksi vielä Ubuntun (9.04) lisäksi toisellakin distrolla eli openSUSE 11.1:llä. Tulos on sama. Ajurin asennuksen jälkeen ruutu pysyy pimeänä eikä edes virtuaalikonsoleihin pääse (?!).

Avoimella ajurilla kortti pelaa, mutta ilman 3D-tukea.

69
Mikähän olisi lyhin tie onneen, kun NFS:n vaatimus uid- ja gid-numeroiden samuudesta koneelta toiselle aiheuttaa ison ongelman?

Niin kauan kun NFS:llä halusi jakaa lähinnä oman tunnuksensa tai ryhmänsä tiedostoja, ongelmia ei ollut. Mutta nyt pitäisi jakaa HTPC:n multimediahakemistorakennetta, joka on mythtv-käyttäjän ja -ryhmän omistuksessa. Tätä käyttäjää ei muilta koneilta löydy, ja uid (104) ja gid (108) ovat jo varattuja.

Onko vähimmän vaivan tie:

– muuttaa uid ja gid HTPC:llä sellaisiksi, että ne ovat muilla koneilla vapaina, ja luoda sitten muille koneille käyttäjät ja ryhmät vastaaviksi VAI

– siirtyä käyttämään NFS4:ää (jonka kerberoksista en ymmärrä hölkäsen pölähtävää) VAI

– jotain muuta?

70
Moni tuntuu kaivanneen päinvastaisia ohjeita, mutta nyt homma menisi näin:

Minulla on (ihan laillisesti ostettuja!) DVD:itä, joissa on vain englanninkieliset tekstitykset. Tekstitykset löytyivät guuglaten myös .srt-tiedostoina, joten ne pääsi suomentamaan. Nyt ongelma on, miten helpoiten saada aikaiseksi DVD, jossa olisi tuo omatekoinen suomenkielinen tekstitys.

Useimmat verkosta löytyneet ohjeet tuntuvat lähtevän siitä, että joko lähtökohtana tai päämääränä on videotiedosto eikä DVD. ConvertXToDVD-ohjelmaan monessa paikassa viitataan, vaikka sekin jo nimellään antaa ymmärtää, ettei lähtökohtana olisi DVD; suurempi ongelma on kuitenkin minulle se, että kyseessä on Windows-ohjelma. Olisiko hommaa mitenkään mahdollista saada aikaan Linuxissa?

DVD-valikoista tms. himphampusta ei ole niin väliä, äidilleni riittää taatusti, jos kapulan Subtitle-namiskaa painamalla saa suomenkieliset tekstit elokuvaan :)

71
Keksiikö joku, mistä tässä on kysymys:

Minulla on WLAN-kytkin (SMC 7004AWBR), joka jakaa lähiverkon IP-osoitteita 192.168.2.0/24. WLAN-kytkimessä on kiinni kaksi konetta ja tulostin langallisesti sekä kaksi muuta konetta langattomasti.

Jostain syystä tulostin (192.168.2.128) ei kuitenkaan näy langattoman verkon koneille lainkaan, vaikka langallisen verkon koneilla ei ole ongelmia. Kytkimen asetuksista en löytänyt mitään erottavaa tekijää WLANin ja muun LANin välillä: WLANin saattoi lähinnä kytkeä päälle ja pois.

Kaikissa koneissa on asetettu palomuuri samoin asetuksin Guarddogilla, mutta olen myös kokeillut ottaa palomuurin väliaikaisesti pois – ei apua.

”Ei näy” tarkoittaa tässä sitä, että ping 192.168.2.128 ei tavoita kohdettaan eikä http://192.168.2.128/ (tulostimen verkkokäyttöliittymä) koskaan lataudu.

72
Laitealue / hdparm -B ja kiintolevyn virransäästö
« : 24.03.09 - klo:16.11 »
Selittäessäni yhdelle tutulle HTPC-ongelmaani (viritin tuntuu katoavan jos kone on päällä pitkään) hän sai idean. Sen sijaan, että vika olisi DVB-laitteessa, kuten epäilin, vika voikin olla siinä, että tallennuskiintolevy on virransäästötilassa eikä suostu heräämään.

Selitystä tukee se, että ongelma ilmeni vaihdettuani vanhan 120-gigaisen PATA-tallennuslevyn upouuteen 1,5-teraiseen SATA-levyyn, joka vanhan emon rajoittuneisuuden takia vaati erillistä SATA-korttia.

Okei, hdparm-ohjelman -B-vivullahan virransäästötilaa voisi säätää. Mutta olisiko ideoita, mitä minun kannattaisi kokeilla? (-Z näyttää myös kiinnostavalta, mutta koskee vain Seagateä ja kiintolevyni on Samsung). ”man hdparm” selittää parametria näin:

Koodia: [Valitse]
       -B     Set Advanced Power Management feature, if the drive supports it.
              A low value means aggressive power management and a  high  value
              means better performance.  Possible settings range from values 1
              through 127 (which permit spin-down), and values 128 through 254
              (which  do  not  permit spin-down).  The highest degree of power
              management is attained with a setting of 1, and the highest  I/O
              performance  with a setting of 254.  A value of 255 tells hdparm
              to disable Advanced Power Management  altogether  on  the  drive
              (not all drives support disabling it, but most do).

Ilmeisesti arvo kannattaisi asettaa välille 128...254, mutta kokeilenko ensin esim. 128:aa ja nostan asteittain ellei se riitä, vai mikä olisi suositeltava strategia?

Muoks: Toinen vaihtoehto näyttäisi olevan -S 0 (estetään standby-tilaan meno).

73
Palataan vanhaan aiheeseeni, johon taannoin ei tullut vastauksia, mutta muotoillaan vähän toisin.

Tajuaako joku Javan tyyleistä (Look & Feel) jotakin?

Java-ohjelmien ulkoasuhan määräytyy tämän Look&Feel-systemin pohjalta; kutsutaan niitä nyt tässä lyhyesti ”tyyleiksi”. Linuxissa tyylejä pitäisi oletusarvoisesti olla käytössä kolme eli Metal, Motif ja Gtk+. Minulla kuitenkaan Gtk+-tuntuma ei toimi, mistä taas seuraa aiemman säikeen valituksen aihe: niin Metal- kuin Motif-tyylissä ProjectX:n jotkin dialogit jättävät osan valinnoistaan piiloon eikä niihin pääse käsiksi (dialogi-ikkunaa kun ei voi suurentaakaan).

Gtk+ kyllä näkyy ProjectX:n View-valikossa, mutta valittaessa se aiheuttaa virheilmoituksen ja koko ohjelma on sotkussa niin kauan, että View-valikosta käy valitsemassa jommankumman toimivista tyyleistä.

Mutta mistä kumman paketista sen tyylin pitäisi tulla?! Sikäli kuin ymmärrän, kaikki oleelliset Java-paketit on koneessani asennettuna:

Koodia: [Valitse]
tn@whitehead [~]$ dpkg-query -l sun-java6-jre\*
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Installed/Config-f/Unpacked/Failed-cfg/Half-inst/t-aWait/T-pend
|/ Err?=(none)/Hold/Reinst-required/X=both-problems (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Nimi           Versio         Kuvaus
+++-==============-==============-============================================
ii  sun-java6-jre  6-07-3ubuntu2  Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (ar
tn@whitehead [~]$ dpkg-query -l icedtea-\*
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Installed/Config-f/Unpacked/Failed-cfg/Half-inst/t-aWait/T-pend
|/ Err?=(none)/Hold/Reinst-required/X=both-problems (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Nimi           Versio         Kuvaus
+++-==============-==============-============================================
ii  icedtea-gcjweb 1.0-0ubuntu8   Java plugin based on IcedTea and gcjwebplugi
ii  icedtea-java7- 7~b24-1.6-0ubu Java development kit based on OpenJDK (trans
ii  icedtea-java7- 7~b24-1.6-0ubu Java runtime based on OpenJDK (transitional

Tuo Sunin ohjesivukin kertoo lähinnä, miten valita asennetuista tyyleistä jokin, mutta ei sanallakaan vihjaa, miten tyylejä asennetaan. Kolmannen osapuolen tyylien kokeiluun ei olisi haluakaan, haluaisin lähinnä vain tuon tylsän mutta toimivan Gtk+-tyylin takaisin...

74
HTPC:ssäni on Mythbuntu 8.10, joka tallennuskiintolevyn vaihdon jälkeen alkoi vähän nikotella niin, että digi-tv-kortti ”katoaa” aika ajoin. Kone on silloin käynnistettävä uudelleen, jotta kortti taas löytyy. Tekisi mieli kokeilla, auttaisiko uudelleenasennus asiaa.

Samalla tekisi mieli optimoida Mythbuntun levynkäyttöä. Nyt koneen levyt on jaettu näin:

  • /dev/sda (6 Gt vanha IDE-levy) kokonaisuudessaan yhtä osiota (juuriosio)
  • /dev/sdb (1,5 Tt SATA-levy) kokonaisuudessaan yhtä osiota (/var)

Erillinen /var perustuu siihen, että MythTV käyttää kaikkeen tilantarpeeseensa (mm. tallennuksiin) /var/lib/mythtv-hakemistoa. Tämä on sinänsä oikein ja hienoa – mutta /var on myös systeemihakemisto! Sitä ei siis voi säästää asennuksesta toiseen vaan asennusohjelma tahtoo väen väkisin kirjoittaa sen yli.

Mikä seuraavista olisi järkevin tapa? Vai onko vielä parempi konsti keksitty?

  • Kuten Mythbuntun perusasennuksessa: /var sijaitsee pienemmällä levyllä, /var/lib/mythtv isommalla (mutta pelko: kirjoittaako asennus silti sen päälle?)
  • /var sijaitsee pienemmällä levyllä, /var/lib/mythtv on symbolinen linkki isommalle levylle
  • /var sijaitsee pienemmällä levyllä, /var/lib/mythtv:n alihakemistot ovat symbolisia linkkejä isommalle levylle

Kahden jälkimmäisen idea on, että asennus saa ensin luoda /var/lib/mythtv:n (tyhjänä), sitten minä nimeän hakemiston tai hakemistot uudelleen ja luon vanhoille nimille symboliset linkit muualle.

75
Tietääkö joku näppärää tapaa selvittää MythTV-tallenteiden tiedosto- ja ohjelmanimien suhdetta? Mielellään skriptattavassa muodossa.

MythTV:n tiedostonimethän ovat sellaisia, että niistä saa selville tallennuskanavan, päivämäärän, aloitusajan ja (ilmeisesti) keston, mutta ei ohjelman nimeä. Kun kopioin HTPC:ltä tallenteita tikulle matkaan mukaan otettavaksi, on aika p***nmoinen vaiva ensin ottaa selville haluamansa ohjelman päivämäärä jne. tiedot ja sen perusteella metsästää tiedostoa. Sarkaintäydennyksestäkään ei ole ratkaisevaa apua tiedostonimien ollessa liki samoja.

Ilmeisesti MythTV käyttää tietokantaa, voisiko siihen iskeytyä jollakin skriptillä?

76
Ubuntu tietokoneissa / Unison on hyvä ohjelma MUTTA...
« : 08.02.09 - klo:13.10 »
Käytän tiedostojeni synkkaukseen ja osin varmuuskopioimiseenkin Unisonia. Se on hyvä ohjelma, jolla onnistuu synkkaus koneelta koneelle SSH:n yli yhtä näppärästi kuin koneelta tikullekin.

Paitsi että: SSH:n yli koneelta koneelle synkatessa Unison käynnistetään kummallakin koneella hakemistopuitten vertailemiseksi. Tämä taas ei jostain käsittämättömästä syystä onnistu, jos Unison on koneille desimaalin tuhannesosankaan verran eri versiota! Miksi?!

Mitään ongelmaa ei tietenkään ole, jos koneet ovat saman distron samaa jakeluversiota. Tämä onkin tehokkain tuntemani keino painostaa minut pitämään kaikki koneeni samassa käyttiksessä :)

Olen etsinyt löytämättä Unisonin dokumentaatiota esim. komentorivivipua, jolla versiontarkistus ohitettaisiin. Tietääkö kukaan keinoa?

77
Kubuntu 8.10:n KDE 4:ssä tuntuu olevan kiusallinen isoveli: aina kirjauduttaessa järjestelmään sisään se räpeltää Klipperin toiminnot sekaisin.

Moneen kertaan korjaamani ”Avaa Firefoxissa” -toiminto katoaa välillä kokonaan, välillä muuttaa nimeään (”Avaa Mozillalla”), välillä toiminnon yksityiskohdat muuttuvat yllätyksellisesti (toimimattomiksi) – ja kiusallisinta on, että joskus Firefoxissa avaamistoiminnon nimeksi tulee ”Lähetä URL”!!! Jokin Kubuntun default-skriptikö siellä yrittää palauttaa asetuksia oletuksiksi, mutta tekee sen bugisesti?!

Kokeilin jo tiedoston ~/.kde/share/config/klipperrc muuttamista kirjoitussuojatuksi. Se tepsii ongelmaan, mutta aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia: kirjauduttaessa tulee virheilmoitus enkä tietenkään itsekään pääse enää muuttamaan Klipperin asetuksia noin vain...

Keksisikö joku, miten saisin ”isonveljen” jäljitetyksi? Voisin tietysti grepata klipperrc-jonolla kaikki /etc:n tiedostot, mutta se olisi vähän turhan kömpelöä eikä välttämättä edes auttaisi.

78
Huomasin vasta nyt, että Ubuntun fi_FI.utf8-lokaalissa on pieni bugi: se aakkostaa w:n v:n jälkeen eikä pidäkään kirjaimia samanarvoisina.

Mitenkähän tämän voisi korjata – löytyisikö esim. jostain valmiina oikeampaa suomalaista lokaalia? ”sudo dpkg-reconfigure locales” -komennon löysin foorumin haulla, mutta se yksinkertaisesti vain tarkistaa, onko lokaali ajan tasalla.

79
Edellinen säie openSUSE 11.1:stä on nyt lukittu ja täytyy myöntää, että aiheestakin: meni joka suunnasta vähän tyhmäksi loanheitoksi. Yritetään asiallisemmin uudelleen. (Ja jos joku ihmettelee, miksi tämä tulee Ubuntu-foorumille, niin ihan siksi, että minusta asiallista keskustelua toisesta distrosta voi käydä täälläkin. Voin kyllä kopioida viestin tuonnempana SUSE-foorumillekin.)

Riitely alkoi kerrottuani, ettei Nvidian integroidun näytönohjaimen saaminen oikeaan resoon ollut uudessa SUSEssa lainkaan helppoa.

Nyt on tehty uusi yritys.

Alkutilanne: Asennusohjelma ei edelleenkään löydä Nvidian grafiikkapiiriä vaan antaa näytönohjaimeksi VESA Framebufferin ja tarkkuudeksi 1024×768.

Nyt noudatin tunnontarkasti jmp:n ohjetta eli otin käyttöön Nvidian yhteisörepon ja tein ohjelmapäivityksen (minkä tarpeesta hän unohti mainita :)).

Tulos: ei mitään. Tarkoitan, että olisin odottanut käyttäjälle annettavan jotain palautetta X:n uudelleenkäynnistyksen tarpeesta. SUSE jättää käyttäjän arvuuttelemaan, onko päivityksessä tapahtunut mitään.

Mutta minähän toki tiedän sen, ja nyt tiesin myös jmp:n sen kerrottua, ettei X SUSEssa sammu kuten muissa tuntemissani distroissa Ctrl-Backspacella vaan vaatii sen kahdesti. Kirjauduin siis ulos ja painoin Ctrl-Backspace kahdesti.

Tulos: X sammuu kuten pitääkin – mutta yllättäen ei käynnistykään uudelleen, kuten odotin, vaan pudottaa minut virtuaalikonsoliin. Nähtävästi kdm sammui ja pitää potkia hereille.

(Nyt siirryn yrittelemään ohi jmp:n, Owdyn ja muiden ohjeiden vanhan Linux-tietoni perusteella.)

/etc/init.d-hakemistosta ei löydy kdm-skriptiä... Mutta löytyy xdm. Yritän siis potkaista sen uudelleen henkiin:

Koodia: [Valitse]
sudo /etc/init.d/xdm restart
Okei, sikäli hyvä, että X nousee pystyyn taas – mutta edelleen resoluutio on 1024×768! Mitään ei ole tapahtunut.

No, koneen uudelleenkäynnistys on varmaan Linux-nyypiölle muutenkin tutuin kikkakolmonen (Windowshan vaatii sitä kolmisenkymmentä kertaa joka asennuksen jälkeen :)), joten kokeillaan.

Tulos: ei mitään. Nvidian ajuri ei vieläkään ole käytössä, minkä huomaa mm. siitä, ettei näytöntarkkuuden pudotusvalikko ole KDE:n ohjauspaneelissa käytössä.

Ihan ilman sarvia ja hampaita sanoisin siis, että kyllä tässä oikeasti on jotakin vikaa. Kuten tuossa aiemmassa säikeessäkin yritin sanoa, minä tiedän kyllä, miten tästä pääsee nopeasti eteenpäin (puukotan vain xorg.conf-tiedostoa), mutta aloittelijalle tämä on turhan puuroinen rutiini.

Edelleen korostan, että en yritä saada aikaan distrosotaa. Minusta tässä on vain selvä ja aika näkyvä (todella näkyvä, kun 1920×1200-näytöllä reso on 1024×768 :P) ongelma openSUSEn paketoinnissa.

80
Ubuntu Suomen wikiin kirjautuminen on nyt jonkin aikaa tuntunut olevan mahdotonta :(

Ensinnäkin täytyy sanoa, että wikin rakenne on jotain todella omituista. Kirjautua ei voi varsinaisilta sisältösivuilta vaan yhdeltä ainoalta sivulta, joka on vielä tehokkaasti piilotettu: sinne pääsee vain valitsemalla wikin pääsivulta linkin kirjautumissivulle. Kirjautumissivu on edelleen tehokkaasti naamioitu rekisteröitymissivuksi, joten tottumaton käyttäjä käy siellä varmaan kymmenesti pikavisiitillä ennen kuin tajuaa olevansa oikeassa paikassa.

Kirjautumisyritysten onnistumisesta ei tule mitään palautetta. Väärä tunnus ja salasana palauttavat vain lomakkeeseen kuin mitään ei olisi tapahtunut, ja jos oikein muistan, onnistunut kirjautuminen näytti täsmälleen samalta. Mitään viestiä (virheilmoitusta, tiedotetta onnistuneesta kirjautumisesta tms.) ei tule.

Kaiken huipuksi ainakaan minä en pääse enää kirjautumaan wikiin millään. Tilasin jopa sähköpostiin salasanani, mutta edes kopiointi-ja-liimaus saapuneesta viestistä ei toimi. Salasana tulee pitkänä ritirimpsuna, joka alkaa merkkijonolla ”{SHA}” niin, että ainakin minulle jäi epäselväksi, onko salasana todella se mitä sain vai lähettikö jokin puolittain toimiva robotti minulle kryptatun jonon. (Kokeilin salasanaa varoiksi sekä tuolla {SHA}-alulla että ilman sitä: sama tulos – sisään ei pääse.)

Valitan pitkää urputusta, mutta kun ihan mielelläni korjaisin jo wikissä olevia virhetietoja mm. VirtualBoxin asennuksesta...

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6